Nem ártalmas, ha szülés közben eszik a kismama

Az orvosok ezentúl talán nem fogják tiltani a vajúdó kismamákat az evéstől. Egy friss felmérés ugyanis kimutatta, hogy semmi kár sem származik abból, ha az anya falatozik a fájdalmak közötti szünetekben. Nem változik a vajúdás hossza, nincs szükség gyakoribb orvosi beavatkozásra vagy pláne császármetszésre akkor, ha a kismama eszik szülés közben, állapította meg a British Medical Journalban kedden megjelent tanulmány.



Az orvosok régóta vitatkoztak azon, hogy van-e kockázata a vajúdás alatti evésnek. Sok szakember felvetette mér, hogy az esetleg hosszú órákig tartó vajúdás alatti koplalás árt az anyának és a kisbabának is, de eddig nem jelent meg olyan tanulmány, amely eldönthette volna a vitát, írja a Független Hírügynökség.

A londoni King Egyetem professzora, Andrew Shennan több mint 2400 szülő nőn végzett kísérletet. A kismamákat két csoportra osztotta, az egyiknek csak vizet volt szabad innia a vajúdás alatt, a másiknak pedig azt tanácsolták, hogy fogyasszon időnként kenyeret, piskótát, gyümölcsöt, zsírszegény joghurtot, sportitalt, gyümölcslét. A két csoportot több szempontból is összehasonlították, de nem találtak köztük különbséget. Sem a vajúdás hosszában, sem a spontán hüvelyi szülések, sem a császármetszések számában nem volt gyakorlatilag eltérés.

A hányások is egyforma (nagyjából 35 százalékos) arányban fordultak elő a két csoportban és az újszülötteken sem látszott meg, hogy a világra jövetelük közben falatozott-e az anyukájuk vagy sem, számol be a Független Hírügynökség.
Oszd meg másokkal is!
Mustra