SZÜLŐSÉG

Más fia lehet csak meleg?

2009. március 24., kedd 15:20

Mindannyian színes és szabad világban akarunk élni, ahol nincsenek előítéletek, korlátok, csak az egymással szembeni elfogadás és tolerancia. Ha mi még nem is valósítjuk meg magunk körül ezt a szabad eszmét, egészen biztosak vagyunk abban, hogy majd a gyerekeink és az ő gyerekeik egy egészen új világban fognak élni, hiszen a dolgok folyton változnak, és mindig bízunk benne, hogy csak jó irányba. Arra pedig egyáltalán nem gondolunk, hogy ezeknek a változásoknak a legnagyobb hátráltatói pont mi vagyunk, az a bizonyos emberi tényező.Ha egy jós elénk állna, és azt mondaná, „A te gyereked más lesz, mint a többi .” , mindent tudó mosollyal és teljességgel meggyőződve válaszolnánk, hogy minket ez egyáltalán nem érdekel, bármilyen ember válik belőle, szeretni fogjuk és elfogadjuk őt. A fiad homoszexuális lesz. . ” súgja egyszer csak egy hang, amitől hirtelen ledermedünk, aztán azonnal működésbe lép az önvédő mechanizmus: „Nem baj, úgy is szeretni fogom.” De a kisördög ott motoszkál a fejben:Tényleg úgy lesz? Tényleg elfogadom majd, s tényleg nem csak egy divat-ál-liberális maszk van rajtam, amikor kiállok gondolatban a másságért?

Nézem az óvoda ablakában, ahogy a fiam a barátjával áll és integetnek. Már éppen beülök az autóba, amikor a kiskölyök lenyom egy nagy puszit a gyereknek, ettől pedig akaratlanul is görcsbe ugrik a gyomrom. Idióta vagyok, hogyan gondolhatok mindenfélét egy éppen csak hároméves kisgyerekről, s a szégyenérzet már mardos is. De hát minek puszilkodik ez a kölyök állandóan?! És miért pont az én fiamat? És hogy lehetek ekkora állat, hogy mindenben keresem a mögöttes okot, miért bélyegzek meg egy gyereket egyáltalán? Ennyit a liberalizmusomról?

„Anya, most a Réka a szerelmem.” Ez után a kijelentés után pedig megnyugszom. Nincs, itt semmi hiba kérem, a gyermek tökéletesen integrálható majd a társadalomba, minden gyötrelmével, és hazugságával együtt. „A Marci meg belém szerelmes.” Döbbent csönd. Keresem a szavakat, hirtelen nem is tudom, hogy röhögjek, vagy sírjak. Mert persze még keverik a szezont a fazonnal. Mi az a szerelem egy kis tökmagnak, aki éppen hogy csak térdig ér? Nincs másról szó, csak ragaszkodnak egymáshoz és keresik a biztos pontokat az óvodában, a világban. És ha nem? Van hozzá közöm? Egy más beállítottságú gyerekre, aki így, vagy úgy vonzódik a fiamhoz, nézhetek úgy, mint egy megrontóra? Azok az eszmék, amiket tegnap még elfogadtam, kártyavárként omlanak rám és nem is tudom, hogy mit érzek. Velem ez nem történhet meg, mert mindig csak más nyer milliókat a lottón, mindig más autóbalesetezik és mindig más férfi csalja csak meg a nejét. És más fia fog fiúkat szeretni, nem az enyém. Általánosságok között élünk, s el sem tudunk képzelni egy olyan forgatókönyvet, ami nem fér bele a társadalom aktuálisan elfogadott dobozába.

Az anyaság nem lehet képmutató. Amíg egy vadidegen, rózsaszín pólós, festett hajú és szemű fiút nem érzünk ellenszenvesnek, mert hát istenem, ilyen a világ, vajon a saját gyerekünk felé sem érzünk majd haragot? Tényleg nem lesz bűntudatunk, hogy mit rontottunk el? Tudunk majd arra gondolni, hogy ez mindentől független lehet, sőt, akár természetes is, csak a világ természetellenes mostanában? S még ha el is fogadjuk az identitását, lesz elég bátorságunk ahhoz, hogy a kollégáknak elmondjuk, a fiunk egy másik férfival él? S ki tudja, hogy lesz-e elég erőnk, hogy lelket öntsünk belé akkor is, amikor mindenhol falakba ütközik, amikor mindenhonnan kinézik, megbélyegzik, s tudjuk-e harag nélkül letörölni a vért az arcáról, amikor hazajön, mert megverték? És nem rá haragszunk majd, hanem az előítéletekre. Ami, akár mit gondolunk is a világról, bennünk is van jócskán, mert a normálisak mi vagyunk, „más” pedig csak más lehet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.26 19:31:07Artemis

  ja még annyit, heatherette, hogy azért nem olyan egyszerű a gyerekvállalás a leszbikusoknak se, hogy "csak pasit kell találni hozzá", főleg ha a megtermékenyítést nem a hagyományos úton képzeled el (mert nekünk pl. az nem jöhet szóba). persze lehet házilag is, csak annak ugye nem biztosított a sikerek. és akkor még nem is beszéltünk a jogi problémákról, hogy ha a partner nem fogadhatja örökbe a babát, akkor mi lesz a biológiai anya halála, stb. esetén? szóval azért sajnos nem olyan egyszerű, de nálunk egyelőre nem is téma. majd egyszer, ha olyan országban fogunk élni, ahol megvannak ennek a jogi, stb. feltételei, akkor lehet róla szó, addig meg ott vannak a cicák, akiket imádunk. :-)

 • 2009.03.26 19:33:37Artemis

  azért tudok még magyarul. jav.: "annak ugye nem biztosított a sikere".

 • 2009.03.26 19:42:48raszta macska

  "és a melegség férfiágon öröklődik (náluk generációkon keresztül követhető),"  Lehet, hogy nagyon szőke vagyok, de ezt megmagyarázná nekem valaki?

 • 2009.03.26 20:12:17baudolinA

  Artemis,

  akkor emlékszem a nickedre. :)

  Nekem is más itt a nickem, bár lehet, hogy rájöttél, hogy ott ki vagyok. :) Gyere vissza!

 • 2009.03.26 20:23:24raszta macska

  Okoska, ok, csak nekem tökúj infó, hogy a melegség örökölhető.

 • 2009.03.26 20:38:04rita a felcser

  baudolinA

  Te is leszbi vagy?Vagy mit keresel azon a site-on? :)

 • 2009.03.26 20:47:35Artemis

  Raszta és okoska: nemtom, tudtok-e angolul, de ha igen, belinkelek egy amerikai tudományos weblapon a LiveScience-on megjelent két genetikai cikket. Ezek szerint az e témában végzett genetikai tanulmányok arra mutatnak, hogy HA a homoszexualitás örökölhető, AKKOR anyai ágon (anyáról fiúra) öröklődik. Ha ez a hipotézis igaznak bizonyul, akkor az anya egy kromoszóma-variációja dönti el a fiúgyerek szexulis orientációját (első cikk). Ez nem azt jelenti, hogy az anya homoszexuális lenne, hanem hogy ő a génhordozó, és a fiúra száll a tulajdonság. (Úgy tudom, hogy leszbikus nők körében nem végeztek ilyen kísérleteket, ezért a tanulmány nem is teljes.) A másik érdekes dolog, amit a tanulmány felfedezett, az, hogy a meleg pasik nőrokonai az átlagnál termékenyebbnek bizonyultak (második cikk). Ez egyébként azt is megmagyarázná, hogy a homoszexualitás mint tulajdonság miért nem halt ki, hiszen a melegeknek általában nincs gyerekük. Mint említettem, a tanulmány koránt sem teljes, de szerintem ígéretes kiindulópont.  1. www.livescience.com/health/060224_gay_genes.html  2. www.livescience.com/health/080617-hereditary-homosexuality.html • 2009.03.26 20:48:42Artemis

  Rita, a tűsarok nem leszbikus site, hanem feminista. Csak van egy leszbikus topik a fórumon.

 • 2009.03.26 20:49:28baudolinA

  rita,

  nem. A tűsarok.org nem leszbikus honlap. Nézd meg, ha érdekel.

 • 2009.03.26 20:51:51Artemis

  Ja, és az sem leszbikusoknak szóló topik, hanem általában a homoszexualitással foglalkozik, s az oda írogatók többsége nem meleg. Sok leszbikus nő feminista, de a közhiedelemmel ellentétben a legtöbb feminista heteroszexuális. Egyébként minden progresszív gondolkodású nőnek és férfinak is javaslom a tűsarok.org weblapot (nem azonos a .hu-val!), akit érdekel a nők társadalmi helyzete.

 • 2009.03.26 20:55:57raszta macska

  Én csak rápillantottam, egyelőre annyi tűnt fel, hogy végre valahol különbséget tudnak tenni a halhatatlan és a hallhatatlan között. :)))

 • 2009.03.26 20:58:31baudolinA

  raszta macska,

  hát még a hallatlan! :)

 • 2009.03.26 21:10:33Artemis

  Ja, a genetikai tanulmányban én azt nagyon érdekesnek találtam, hogy ha valóban egyetlen, anyáról fiúról szálló génről van szó, akkor valószínűsíthető, hogy ugyanaz a gén a női hordozóban fokozott termékenységet, a férfi hordozóban viszont homoszexualitást (s így csökkent termékenységet) okoz. De ez még mindig nem magyarázza a női homoszexualitás kialakulását. Abban egyébként a legtöbb szakember egyetért, hogy ha igaz is a genetikai hipotézis, a homoszexualitás (mind az orientáció, mind a viselkedés) nem kizárólag biológiai, hanem biológiai, pszichés és társadalmi okok _együtthatásának_ következménye. Hiszen hány olyan ember volt és van, aki ugyan saját neméhez vonzódik, de pszichés és társadalmi okok miatt mégis megházasodik, gyerekei lesznek, és soha nem lesz homoszexuális kapcsolata. Ezért olyan bonyolult az a kérdés, hogy mi okozza a homoszexualitást.

 • 2009.03.26 21:11:19kriszi

  Rita, a www.labrisz.hu a leszbikus oldal (pontosabban egy leszbikus egyesület honlapja), a tusarok.org valóban feminista, a polgárpukkasztóbb fajtából :) Egyébként kismamáknak különösen érdemes megnézni (ha még elérhető) a munkajogi topikot, egyrészt nagyon jó tanácsokat adott a csaj, másrészt hihetetlen és döbbenetes problémák kerültek elő az oda író nők soraiból. Egyszer nekiálltam elemezni, de nem volt időm befejezni. Nagy kár, az eredmény láttán valószínűleg kevesebbek szemét szúrnák a "láblógató kismamák"...

 • 2009.03.26 21:13:05Artemis

  miért nincs szerkesztés gomb???  "anyáról fiúra szálló gén...férfi utódban"

 • 2009.03.26 21:14:09raszta macska

  "akkor valószínűsíthető, hogy ugyanaz a gén a női hordozóban fokozott termékenységet, a férfi hordozóban viszont homoszexualitást (s így csökkent termékenységet) okoz."  Mit értünk az alatt, hogy fokozott termékenység?

 • 2009.03.26 21:19:07Artemis

  Izé, kriszi, a tűsarkon mindenféle feministák vannak, nem csak polgárpukkasztók. A fórumra meg direkt antifeministák is írogatnak, szerintem inkább ők pukkasztanak. :-P Nem értem egyébként, hogy Mo.-n a feminista miért lett szitokszó. Lépten-nyomon olvasom, hogy olyanak hülyekurvafeministáznak összevissza, akiknek halvány gőzük nincs a feminizmusról. Tényleg olyan fene nagy egyenjogúság van kis hazánkban, hogy teljesen felesleges volna? Vagy tényleg olyan sokkoló kijelentés, hogy a nők esetleg egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak, vagy maguk dönthessenek a gyerekvállalásról?

 • 2009.03.26 21:19:49raszta macska

  Maguk dönthessenek a gyerekvállalásról?

 • 2009.03.26 21:20:45Artemis

  Raszta macska: az átlagnál több gyerekük van, vagy gyakrabban szülnek. Sajnálom, hogy per pillanat nincs módom egy az egyben lefordítani a cikkeket, bár ha tényleg érdekelne valakit, akkor elvállalnám.

 • 2009.03.26 21:22:50Artemis

  Raszta: ezt úgy értem, hogy maguk dönthessék el: szeretnének-e szülni, hány gyereket szeretnének, milyen körülmények között szülnének, ilyesmi. Mert hogy az évszázadok során ezek a kérdések nem a nők döntéskörébe tartoztak.

 • 2009.03.26 21:27:07raszta macska

  A cikk érdekelne. :)))  Ok, a másik dolgot így már értem, egy pillanatra fennakadt a szemem, mert úgy gondolom, a gyerekvállalás két emberes játék, nem csak a nő dolga (vagy meleg kapcsolatban nem csak az egyik fél döntése).

 • 2009.03.26 21:29:40kriszi

  Artemis, tudom :) Csak arra gondolok, hogy a főoldali cuccok jelentős része igen figyelemfelkeltő. Fórumot csak a munkajogit nézegettem, megvan nekem a magam feminista köre, ott elég mozognom :)

  A feminista pedig azért szitokszó, mert a magyar társadalom őskonzervatív. És ezzel még nem is különösebben túloztam :(

 • 2009.03.26 21:34:22kriszi

  Raszta macska:

  bocs.hu/index.php?lg=hu&hw=y&t=10 - ez a szexuális és reprodukciós jogokról szóló része, megint csak elég döbbenetes dolgokról szerezhet tudomást az ember.

 • 2009.03.26 21:35:50Artemis

  Najó, holnapra nem tudom ígérni a fordítást, de ahogy lesz időm, megpróbálom, jó?  Ja, nem úgy értettem, hogy _csak_ a nő döntése! Hanem hogy _beleszólása_ legyen. Ha belegondolsz, régen pl. a katolikus egyház (ami ugye szintén férfiak fennhatósága alatt van), nem engedte a fogamzásgátlást, tehát annyi gyerek lett, "amennyit isten adott", a nők ugye az otthonon kívül nem dolgozhattak, az ő dolguk a gyerekek szülése és ellátása volt, ez nem is volt kérdés. Úgy gondolom, hogy a feminizmus sokat tett azért, hogy a nők önálló döntéseket hozhassanak ez ügyben. És bizony ebbe szerintem az is beletartozik, hogy ha egy nő életkörülményei nem engedik meg egy gyerek felnevelését, akkor legyen jogi lehetősége az abortuszra. Ez persze itt nagyon off, bár úgy látom, az offolásra nem nagyon néznek ferdén itt a porontyon... :-)

 • 2009.03.26 21:42:23raszta macska

  "hogy ha egy nő életkörülményei nem engedik meg egy gyerek felnevelését, akkor legyen jogi lehetősége az abortuszra."  Tényleg tökhülyének érzem magam, de most nincs meg a lehetősége? (mondjuk az országhatárainkon belül gondolkodom)

  Persze, biztosan vannak olyan családok, ahol nem engednék, vagy mit tudom én, de a jogi lehetőség megvan. Nem?  Amúgy a múltkori abortuszos poszt után beszélgettünk a férjemmel, hogy mi lenne, ha...

  Hát védekezünk azóta duplán! :)

 • 2009.03.26 21:42:43Artemis

  kriszi: ja, a kezdőlap most éppen tényleg elég figyelemfelkeltő. A magyar társadalom őskonzervatívságát sajnos jól ismerem, 23 éves koromig benne éltem. Bár mivel ma már az amerikai vallásos-konzervatív-republikánus köröket is megjártam, van összehasonlítási alapom. Itt az USA-ban mintha több lenne az extrémekből: a vallási fanatikus ultrakonzervatívakból éppúgy, meg a zöld-fanatikus ultraliberálisokból. És mind vadul politizálnak.

 • 2009.03.26 21:59:20Artemis

  raszta macska: persze, ma Mo.-n megvan az abortusz jogi lehetősége, csak egyrészt az egyház még mindig vadul támadja, másrészt meg még mindig társadalmi stigma fűződik a művi vetéléshez. Az azt választó nőket sokan ma is önző dögnek nevezik, és a tipikus "tetszett volna védekezni!" hozzáállás sem ritka a nőgyógyászok részéről.  Olvastam a nol.hu-n egy remek riportot, amelyben az újságírónő inkognitóban ment el megtudni, milyen abortuszra menni Magyarországon:  www.nol.hu/archivum/archiv-347614  Itt az USA-ban, ahol csak 1972 óta van legális abortusz, nagyon sokan kampányolnak az abortusztörvény teljes (!) eltörlésére, vallási alapon. Talán arról is hallottál, hogy abortuszklinikákat bombáztak, orvosokat lőttek le a fanatikusok. Szóval Mo.-n és a legtöbb nyugati országban ez viszonylag rendezett, de sokhelyütt még nem.

 • 2009.03.26 22:06:27raszta macska

  Hű, láttam egyszer egy filmet, Ha a falak beszélni tudnának volt a címe.

 • 2009.03.26 22:07:02csutkababa

  Artemis

  Asztakurva, jól felhúztam magam a linkelt cikken!

  Basszameg, még mindig lelki terror megy????

  Hogy a jóisten rogyassza rá az eget arra, aki nyomást nyakorol, megaláz, letapos ilyen érzéketlenül!  Emlékszel a dávodi kislány esetére?

 • 2009.03.26 22:09:38Heatherette

  ööö

  2x meg kellett néznem a címet, hogy biztosan jó szobába léptem-e be :)

 • 2009.03.26 22:12:29raszta macska

  Artemis, köszi a cikket!  csutkababa, én is!

 • 2009.03.26 22:15:32csutkababa

  A legdurvább az orvos, aki hazudik, és hazaküldi, mert gondolkozzon még.

  De nem lepődtem meg. Ahol a nőgyógy. szakmai koll.elnöke azt mondja, azért ellenzik az AB tablettát, mert akkor a nők szabadosan fognak szexuális életet élni, ott én már nem csodálkozom.

 • 2009.03.26 22:16:59raszta macska

  Nem férfiaknak kéne ebben dönteni. :(

 • 2009.03.26 22:19:14csutkababa

  De tudod, macsek, csak azzal lehet ezt megcsinálni, aki nem ismeri a jogait. Ugyanis, ha határozottan felszólítja a munkaköri leírás betartására, és kikéri magának a nyomásgyakorlást, ott észhez tér a gondozónő.

  Legalábbis remélem.

 • 2009.03.26 22:21:21raszta macska

  csutkababa, én azt remélem, sose tudom meg élőben.

 • 2009.03.26 22:40:00wish73

  én is jártam családvédelmisnél még a válás előtt. nagyobb oviban a pár hónapos kisebbik lányom jött velem. tök undok volt a nő, kérdezte, miért nem tartom meg, mondtam, h nem bírna el a házasságunk még egy gyereket. hozzáteszem, ha megtartom, akkor most 3-at nevelhetnék egyedül. aztán, amikor kiderült, h mi a foglalkozásom, egészen megenyhült. nem tudom, mitől lett hirtelen bocsánatos bűn, de hangnemet váltott. egy fővárosi, de város széli kh-ba mentem, tök normális volt mindenki.

  nekem ez a "kedvencem"

  www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=18445

 • 2009.03.26 23:02:19Edinbogyo

  Artemis, elolvastam a cikket, nagyon durva, de abszolut elhiszem. dobbenetes.

  Na mondjuk en nem ultem volna bent 40 percet hallgatva ezt, ha szilard elhatarozasom van, biztos felhaborodtam volna.Bar persze meg nem voltam ilyen szituban, es remelem, nem is leszek.

 • 2009.03.26 23:06:43Artemis

  jaj bocs, Heatherette, valaki felhozott egy feminista weblapot, ahol én egyszer kezdtem egy melegtémájú topikot (tusarok.org). onnan aztán már egyenes út vezetett a nők reproduktív jogairól szóló offolásba...  de mint említettem, úgy látom, errefelé elég sokat offolgatnak a népek.  valamennyire visszakanyarodva az eredetihez: azért az nekem nyomasztó egy ellentmondás, hogy Mo.-on még mindig társadalmi stigma övezi az abortuszt, mégis milyen sokan elvetetnék a homoszexuális gyereküket... én ezek után örülök, hogy rólam nem lehetett tudni...  :-(  ui. Heatherette, teccik a blogod!

 • 2009.03.26 23:33:14Artemis

  wish, a mancsos cikk szerintem még durvább, mint a másik. úristen, hogy lehet ezt megtenni a XXI. században egy úgynevezett demokráciában? de ez aztán abszolút off.  edinbogyo, persze, az újságírónőnél is biztos felment a pumpa, csak ugye ez egy oknyomozó riport, látni akarta, milyen messzire fognak elmenni a lelki terrorral.  egyébként edinbogyóban élsz?

 • 2009.03.26 23:44:25Artemis

  na bocs, még annyit ehhez a témához:  errefelé, ahol én élek, állandóan reklámozzák az úgynevezett "krízis-terhességi központokat" (crisis pregnancy centers), amelyek tkp. elfogulatlannak álcázott, abortuszellenes kampányközpontok.  a weblapjukon és egyéb információs anyagon semmilyen azonosítható álláspont nem szerepel, csak terhességi tesztet, ultrahangos vizsgálatot, "alternatívákat" és "felvilágosítást" kínálnak.  ehhez képest amikor az ember lánya időpontot kér (mondjuk személyes tapasztalatom szerencsére nincs), húzzák az időt, hogy a terhesség előrehaladjon, lehetőleg az első trimeszter utánra. amikor végre bemegy a szerencsétlen, rémült tini, az úgynevezett pszichológus szemléltető képekkel együtt elmeséli neki, hogy az abortusz során mi történik a magzattal.  mesél neki továbbá a nem létező "abortusz utáni szindrómáról", valamint az abortusz és mellrák közötti bizonyítatlan összefüggésről. a tinit persze sokkolják a képek és az elmondottak (nem kell ám tudományos tényekkel terhelni a kis agyát!), és lemond az abortuszról. akkor a kedves néni gratulál neki a babához, egy pár babacipőcskével is megajándékozza.  szóval a lelki terror sokféle lehet: nyers és lekezelő, vagy mézesmázos és manipulatív. mindkét esetben a terhes nő a vesztes, mert vagy egy életre emlékszik a megaláztatásra, vagy vállal egy gyereket, akinek esetleg nem tud normális életkörülményeket adni.  egyébként amerikában a homoszexualitás és az abortusz a két legfőbb bűn a vallásos ultrakonzervatívok szemében. nincs politikus, aki e két témát el tudja kerülni a kampányai során. obama a reproduktív jogokért már tényleg tett valamit, majd meglátjuk, hogy lesz-e bátorsága egyenlő jogokat biztosítani a melegeknek is.  elnézést a sok offért!

 • 2009.03.27 00:12:21Edinbogyo

  Artemis, igen, ott:)

  Nem az ujsagirora gondoltam, hanem a felhozott peldakra, a tobbgyermekes, 40eves nore pl.

  Ehhez meg annyit hozzatennek, hogy anyukam az elso babajat 19 evesen elvetette, es sajat bevallasa szerint nem viselte meg, mert nem akarta egyaltalan, foleg,hogy a pasija jol megcsalta akkor, es nem akart semmi kotodest, meg nem is erezte magat kesznek a dologra. En nem hinnem, hogy igy el tudtam volna vonatkoztatni a gondolattol, hogy egy kisbaba, egy elet van bennem, de nem vagyunk egyformak, es a korulmenyeink, eletkorunk is masok.

 • 2009.03.27 00:27:48Heatherette

  köszönöm :)  nem baj az off, én is mindig offolok. csak hirtelen meglepődtem :)

 • 2009.03.27 03:03:21Artemis

  off  edinbogyó, pesten jártál általános iskolába? ha igen, megmondod, hova? lehet, hogy egy suliba jártunk :-)  on

 • 2009.03.27 12:02:27www.faltetovalas.hu

  Szar lehet.

 • 2009.03.30 06:13:51pottyos_zebra

  sziasztok,

  végigolvastam az összes hozzászólást...érdekes vita volt - és mivel leszbikusként személyesen is érintett vagyok, számomra mindig különösen izgalmas olyanok véleményét olvasni akiknek nincs különösebb/vagy egyáltalán semmiféle személyes tapasztalatuk a melegekkel kapcsolatban.  Én a közelmúltban beszéltem meg végre a szüleimmel is hogy mi a szitu velem, és ahogy már vki említette korábban (Artemis talán?), valóban felszabadító érzés, hogy végre előttük is az lehetek aki vagyok!  és hogy az unoka témához is hozzászóljak:édesanyám egyik legelső reakciója ez volt: de hiszen attól még lehet unokám, nem? :)))  szép napot mindenkinek :o)

 • 2009.03.31 00:09:45Artemis

  pottyos_zebra!  igen, asszem én írtam, legalábbis így éltem meg. örülök, hogy még egy "rokon" írt ide, főleg ilyen pozitív hangvételű hozzászólást! csak dicsérni tudlak, hogy összeszedted a bátorságodat a coming-outhoz, és éljenek a progresszív anyukák! :-)  mivel ez a topik nagyjából lefutott, ha esetleg szeretnél erről beszélgetni, itt az emailem: melymbrosia78 kukac hotmail pont com.

 • 2009.04.09 02:40:12zsviktoria

  Ez a topik valóban lefutott, de nekem most vált aktuálissá a kérdés. A párom, akiről azt gondoltam, hogy gyermekeim apja lesz, ma kiakadt egy homoszexualitással csak érintőlegesen kapcsolatos kérdésen, és odáig jutottunk, hogy reméli az ő gyerekének nem lesz homokos pedagógusa.Mert a "példa". Ez önmagában bicskanyitogató volt, de mivel beszéltünk már ilyesmiről korábban és kevésbé radikális véleményt fogalmazott meg, továbbmentem. Megkérdeztem, mi lenne, ha a gyerekünk lenne homoszexuális... mire azt mondta, reméli időben lennének jelek, és szakemberhez lehetne fordulni.

  Hát, így lett vége. Lehet, hogy ez meredeknek tűnik. De én nem tudok többé a szemébe nézni. Ennyi erővel a Mein Kampfot is előhúzhatta volna a farzsebéből.

  És tudta jól, mennyire érzékeny vagyok a témára. Én egy színes világban szeretnék élni, és remélem, hogy mire gyermekem születik (vagy legalább mire ő felnő) ez a kérdés már fel sem fog merülni.

  És bár friss az élmény, hiába omlott össze egy gondosan felépített világ, tudom, hogy jól döntöttem. Nem vagyok mártír, de nem vagyok hajlandó továbbörökíteni a berögződött hülyeséget. Szép éjszakát nektek.

 • 2009.04.09 05:21:45Artemis

  Szia zsviktória,  biztos, hogy lesznek más vélemények... de szerintem bátor és helyes döntést hoztál. Biztos, hogy fáj a szíved, egy kapcsolat vége soha nem könnyű. Mégis emelt fővel járhatsz, mert nemet tudtál mondani egy olyan embernek, aki ellentmondott az elveidnek. Tudod, mint "out" leszbikus nő, szerintem ehhez több bátorság kellett, mint a coming outhoz. Mert neked, heteroszexuális nőnek nem volt muszáj kiállni értünk, mégis megtetted. Gratulálok a bátorságodhoz és köszönöm. Remélem, ha lesz gyerekem, hozzád hasonló tanárai lesznek. :-)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta