Nyolcéves gyerekét szoptatja egy anya

A mai, interaktív világban az információ nem csak a szokásos úton juthat el hozzánk, tévéből, újságból, hanem a lenti kis videó formájában is. Meggyőződésem, hogy páratlan lehetőséget kaptunk azzal, hogy saját szemünkkel láthatunk egy óriási gyereket, amint a mamája mellén csüng és igaziból szopik. Íme, egy városi legenda bizonyítéka.
 


Ráadásul a filmben szereplő másik kislány, aki ötéves koráig szopott anyja melléből, saját szavaival mondja el, hogy mit gondol a dologról.



A szoptatasportal.hu oldalon, ahol mindenféle tudományos kutatással foglalkoznak a szoptatással kapcsolatban, csak néhány címbe és a mögötte olvasható cikkbe belefeledkezve, egészen két évre visszamenőleg akadt néhány igazán érdekes információ. A szoptatás csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint védelmet nyújt a fülgyulladásokkal szemben. A szoptatott gyerekek később jobban tűrik a stresszt, a hosszú távú szoptatás pedig védi az anyát a reumatoid arthitis kialakulásával szemben, valamint a gyerek szívére is jó hatással van. Még az allergiát is késleltethetjük, vagy megelőzhetjük vele, a legtöbb amerikai viszont azt hiszi, hogy a tápszer ugyan az, mint az anyatej. S hiába akarják az anyák erősíteni a kötődést a szoptatással (amitől kutatók szerint felszabadulnak a szeretethormonok), a különböző kórházi reklámcsomagok csak hátráltatják azt.

A WHO ajánlása szerint a két év feletti gyerekeket is tanácsos szoptatni, amennyiben van rá hajlandóság, az pedig már elfogadott tény, hogy a csecsemő féléves koráig a kizárólagos szoptatás a legmegfelelőbb táplálás. A szoptatás lelki oldalával foglalkozó irodalommal is könyvtárakat lehet megtölteni. Miért vált ki indulatokat a szoptatás, ha egyszerűen csak jó, ártalmasnak pedig semmiképpen sem nevezhető? - merülhet fel bennünk azonnal a kérdés.

A filmben szereplő anya meggyőződése, hogy a gyerekek pontosan tudják, mikor kell abbahagyni a szopást. S hogy ez az iskolára tolódik ki? Hát istenem!
Oszd meg másokkal is!
Mustra