SZÜLŐSÉG

Nyolcéves gyerekét szoptatja egy anya

2009. március 23., hétfő 10:00

A mai, interaktív világban az információ nem csak a szokásos úton juthat el hozzánk, tévéből, újságból, hanem a lenti kis videó formájában is. Meggyőződésem, hogy páratlan lehetőséget kaptunk azzal, hogy saját szemünkkel láthatunk egy óriási gyereket, amint a mamája mellén csüng és igaziból szopik. Íme, egy városi legenda bizonyítéka.
 


Ráadásul a filmben szereplő másik kislány, aki ötéves koráig szopott anyja melléből, saját szavaival mondja el, hogy mit gondol a dologról.A szoptatasportal.hu oldalon, ahol mindenféle tudományos kutatással foglalkoznak a szoptatással kapcsolatban, csak néhány címbe és a mögötte olvasható cikkbe belefeledkezve, egészen két évre visszamenőleg akadt néhány igazán érdekes információ. A szoptatás csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint védelmet nyújt a fülgyulladásokkal szemben. A szoptatott gyerekek később jobban tűrik a stresszt, a hosszú távú szoptatás pedig védi az anyát a reumatoid arthitis kialakulásával szemben, valamint a gyerek szívére is jó hatással van. Még az allergiát is késleltethetjük, vagy megelőzhetjük vele, a legtöbb amerikai viszont azt hiszi, hogy a tápszer ugyan az, mint az anyatej. S hiába akarják az anyák erősíteni a kötődést a szoptatással (amitől kutatók szerint felszabadulnak a szeretethormonok), a különböző kórházi reklámcsomagok csak hátráltatják azt.

A WHO ajánlása szerint a két év feletti gyerekeket is tanácsos szoptatni, amennyiben van rá hajlandóság, az pedig már elfogadott tény, hogy a csecsemő féléves koráig a kizárólagos szoptatás a legmegfelelőbb táplálás. A szoptatás lelki oldalával foglalkozó irodalommal is könyvtárakat lehet megtölteni. Miért vált ki indulatokat a szoptatás, ha egyszerűen csak jó, ártalmasnak pedig semmiképpen sem nevezhető? - merülhet fel bennünk azonnal a kérdés.

A filmben szereplő anya meggyőződése, hogy a gyerekek pontosan tudják, mikor kell abbahagyni a szopást. S hogy ez az iskolára tolódik ki? Hát istenem!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.24 10:31:35baudolinA

  yukikoka,

  nyugi. :) Ezen anyám is felhördült, amikor beszámoltam neki róla, pedig ő tényleg régi motorosnak számít. :)

 • 2009.03.24 10:33:48Fencsy

  Az én véleményem szerint egyáltalán nem normális dolog, hogy a nő a 8 éves gyerekét szoptatja, sőt szerintem már az is túlzás, ha valaki 3 évesen még szopik. Tudni kell nemet mondani a gyereknek! Nekem nem volt túl sok tejem, anyukámnak sem volt, a gyerekem 5 hónapos koráig szopott, magától hagyta abba, nem kellett neki és kész, amit én annyira nem is bántam.És nem azért, mert nem szeretem őt! ha igényelte volna, biztos szoptattam volna még egy darabig, de ő inkább már 8 hónaposan nyomatta befele a narancsot, főzeléket, húst.

 • 2009.03.24 10:34:02Fencsy

  Az én véleményem szerint egyáltalán nem normális dolog, hogy a nő a 8 éves gyerekét szoptatja, sőt szerintem már az is túlzás, ha valaki 3 évesen még szopik. Tudni kell nemet mondani a gyereknek! Nekem nem volt túl sok tejem, anyukámnak sem volt, a gyerekem 5 hónapos koráig szopott, magától hagyta abba, nem kellett neki és kész, amit én annyira nem is bántam.És nem azért, mert nem szeretem őt! ha igényelte volna, biztos szoptattam volna még egy darabig, de ő inkább már 8 hónaposan nyomatta befele a narancsot, főzeléket, húst.

 • 2009.03.24 10:35:50csutkababa

  Nálam az elsőnél annyi tejem volt, hogy járt hozzám a tejbegyűjtő, kivizsgáltak, persze. Emellett 2 hétig a 6 héttel később született unokatesót is szoptattam napi 1x, mert a sógornőmnél később indult be a tej.

  A két gyerek tejtestvér, asszem így kell mondani:-)

  A másodiknál nagyképűen előre biztosítottam a védőnőt, hogy naná, hogy adok tejet, ide az üvegekkel! Aztán nagy koppanás, a kicsi szükségleténél alig több, 20-30 grammokat tudtam kifacsarni.  A különbséget abban látom, hogy a nagynál a rooming in csak nappal volt, és akkor még eléggé betartatták a 3 órát, fejés nagyon kellett.

  A kicsinél szülés után 4 órával már rapliztak a nővérek, miért nincs nálam a baba.És csak a reggeli vizitre kellett a csecsemőszobába vinni. Ott erősen igény szerinti szopi ment, bár a fejést nagyon erőltettem, mégsem lett fölösleg tej.  Ugyanaz a kórház, ugyanaz az orvos, és mégis...  De mindkettő 1 éves korig szopott.

  És jöhetnek a kövek, bizony mindkettőnél a gyümölcslé bejött az étrendbe, 3 hónaposan. Dr Spock nevelte őket:-)  A nagynál még csak pedzegették a hathónapos határt, a kicsinél már erősen nyomatták.Én úgy döntöttem, egyformán etetem őket.

  Egyik sem allergiás semmire, jó az emésztésük.

  De cumisüveg, cumi soha nem volt, már a kórházban pohár járta és ha muszáj, kis mennyiségű csipketea.

 • 2009.03.24 10:42:42babó

  bmbsz  ha ez segít: sokaknál (pl nálam) már a terhesség elején jól megnőnek a cicik (dinnyésedés), és a tejtermelődés már nem tesz rá sokat. viszont a szoptatással nagyon szépen húzódik vissza a dolog, míg ha rögtön kifogy belőle a cucc, sztem elég lógós maradhat :)))

  persze másoknál meg máshogy...

 • 2009.03.24 10:49:35baudolinA

  csutkababa,

  én is többnyire Spockon nőttem fel, bár én súlyos eset vagyok, mert a császár miatt az első pár napban tápszert kaptam. Édesanyám meséli, hogy a lefejt tejet mindig kiscsuporból vagy kiskanállal adogatta be. A cumit nagy ellenségnek tartotta, nem is tudtam, mi az. Egyszer később (6-7 éves lehettem) láttam egy gyerek szájában, és akkor tudtam meg, hogy ilyen is létezik.

 • 2009.03.24 10:50:06Fencsy

  Valaki írta, hogy az apa is ugyanolyan teljes joggal vesz részt a gyerek életében, mint az anya. (nem mintha ennek ellenkezőjét bárkitől is olvsatam volna itt). Maximálisan egyet értek vele. Látok olyan családokat, ahol az apa csak másodhegedűs, és a gyerek mindig csak az anyjával van, számomra ez is olyan fura, én bárhol, bármikor "hagytam", hogy a férjem elvigye magával már pár hetesen a babánkat, úgy, hogy én nem voltam ott, otthonról is nyugodtan elmentem nélküle, és bármikor nyugodt szívvel otthagytam a szüleimmel, testvéreméknél stb. Na, de ez már másik téma!

 • 2009.03.24 11:07:28dodóó

  #

  2009.03.24 09:39:24 Brumibaby  bmbsz, van olyan mellfeszülés, amikor mindent megadnál, hogy szopjon, mert másképp nem múlik el.  Igen igen igen.

  :D

 • 2009.03.24 11:21:49babó

  vicces is egyébként, hogy a feministák hagynák ki az apákat a nevelésből. pont fordítva (talán kivéve a teljesen elvakult szélsőséget, akikből kevés van, és pont olyan kevéssé szabad komolyan venni őket, mint bármilyen más szélsőséges csoportot).

  szóval szerintem éppen a feministák azok, akik szorgalmazzák, hogy az apák is vegyenek részt minél inkább a család életében, megosztva az otthoni feladatokat és a pénzkereső munkát is. inkább a "hagyományos" családokban jellemző, hogy anyuka megcsinál mindent, nem?  ez a logikai baki nem tűnt fel eddig?

 • 2009.03.24 11:39:04Starlark

  Szerintem a cumisüveg azért nem akkora ellenség.

  A fiam 5 napig nem tudott szopizni mert infúzión volt és oxigént is kapott. Két óránként kapott tápit cumisüvegből mert a koraszülötteket nem macerálják pohárral. Mikor a fejéstől beindult a tejcsi már vittem le neki de továbbra is a cumisüveg játszott.

  Ettől függetlenül gyönyörűen szopott mikor végre megkaptam, eszméletlen jól működtek az ösztönei, pedig a kórházi védőnő riogatott hogy csak bimbóvédővel fogok tudni szoptatni mikor mutatta a fejést.  Később itthon is kapott lefejt tejet üvegből, mert vasat kellett kapnia féléves koráig azt meg kanállal adagolja az akinek 6 anyja van :) főleg a folsav és a vigantol mellett. Így este ment a vitaminkoktél és apa is tudta neki adni.

  Úgyhogy szép cumisüveg készletünk van itthon mégis anyatejes és igény szerint volt szoptatva :)

 • 2009.03.24 11:41:19baudolinA

  Starlark,

  biztosan nem az, de anyám idegenkedett tőle. Azóta kacagjuk, hogy biztosan féltékeny volt a cumira, nehogy a melle helyett arra szokjunk. :)

  Koraszülöttnél gondolom, nem az az elsődleges probléma, hogy cumi vagy csupor, hanem hogy egyen valamit.

 • 2009.03.24 12:02:20yukikoka

  Kinek mi jön be, ez nagyon gyerekfüggő. Legnagyobb lánykám (a nagyobbik húgához hasonlóan) 17 hónapos koráig szopott, de néha kapott cumisüvegből is lefejt tejet, ha vizsgázni voltam, és nem értem haza időben. De csak egy rövid ideig fogadta el, ragaszkodott az eredeti csomagoláshoz. A középsőnek egyáltalán nem kellett a cumisüveg, a legkisebbnél meg már nem is próbálkozom vele, nincs is rá szükségem. Korababáknál vagy dolgozni, tanulni elmászkáló nőknél más a helyzet, ott nagy szolgálatot tehet.

  A nyilvános helyen történő szoptatásról az a véleményem, hogy ha van megfelelő helyiség, vagy félreeső zug, akkor illik és tanácsos is oda visszahúzódni (nem wc-re gondolok!!). Engem nem zavar, ha más előttem szoptat, de én nem szoktam nyilvánosan, nehezen tudom magam eltakarni, és ez feszélyez, meg a gyerek figyelmét is elterelik a külső ingerek. Tegnap az ikeában amúgy sokkal nyugisabb körülmények között tudtam szoptatni (nagy oviban volt, középső az apjával nézelődött az áruházban), mint itthon a körülöttem ugráló tesóktól. Tényleg bababarát hely az Ikea, mindenkinek szívből ajánlom.  bmbsz, a többiek már válaszoltak, én csatlakozom az előttem szólókhoz. És ne parázz, mindenképp lesz valahogy. Ha szülés után is komoly ellenérzéseid lesznek, hát na bumm, remek tápszerek vannak. Eleinte egyébként nekem is furi volt a dolog, de belejöttem, mint az a bizonyos kiskutya:)

 • 2009.03.24 12:51:47B-

  bmbsz: szerintem is maga a terhesség alakítja át a mellett, meg aztán amikor "bedurran" a tej az első napokban. Utána már nagy változás nincsen.  Sokan mondják, hogy nem a gyerektől lesz lógos a mell, de én nem ezt tapasztaltam. Én igenis látom a különbséget előtte-utána viszonylatban, de nem bánom, mert tényleg nagy élmény a szoptatás.  Egyébként én úgy látom, hogy főleg azok viszolyognak a szoptatás látványától, akiknek még nincs gyerekük, és közeli hozzátartozójuk se szült. Ez abból is adódik, hogy kitolódik a szülés, kevesebb gyerek van stb. Szerintem néhány száz évvel ezelőtt ha egy nő kifejti, hogy nem bírja nézni a szoptatást, igencsak meglepte volna a környezetét. Mondjuk engem most is meglep.  De emlékszem, hogy mennyire másképp tekintettem egy csomó dologra a gyerek előtt. Mennyi hülyeségen vergődtem, ami most magától értetődőnek tűnik.  Az a baj, hogy egyszerűen kikopott a társadalmunkból a gyereknevelés. Most látszik, hogy egy gyerektelen nőnek egy csomó dolog mennyire nem magától jön. Szerencsére a hormonok azért helyretesznek egy pár dolgot.

 • 2009.03.24 12:52:06B-

  bla

 • 2009.03.24 12:53:49B-

  Egyébként valahol szomorú, hogy annyira belenevelték az emberekbe, hogy a tápszer a sátántól való, hogy sokan inkább adnak a kicsinek kecsketejet meg feles tejet meg gyümölcsöt, mint a dierkt az ő bélrendszerükre igazított tápot.  Mert hogy az "természetes". A légyölő galóca is természetes, de nem tervezem felvenni az étlapra.

 • 2009.03.24 12:59:01baudolinA

  yukikoka,

  az ikeja nem fizet neked? Már harmadszorra olvasom a dicséretet. :)

 • 2009.03.24 13:06:05rita a felcser

  NEm ertek egyet.Mert egy ujszulott szopik kb 60 grammot egyszerre.Ez egy nap vagy 250 gramm lenne.KEves.Egy 4 honaposnal a hozam 800-1000 gramm tehat egy liter.

  Meg lehet csinalni,hogy kombinaltan kezdunk szoptatni,ekkor megvan az immunoglobulin az anyatol es a mennyiseg a tapszerbol,es mell marad,baba marad :D  Viszont en ugy vettem eszre,hogy szoptatas kozben nem ment a szex.Nem eloiteletrol van ,nem faradsagrol szo,hanem nem ment.sehogy.Ahogy elhagytam,egy hetre ra a regi voltam.

  A prolaktin miatt.HA egy ferfiank prolaktin tartalmu joinadulatu hipofizs tumorja van ez elso jel az impotencia.

  A prolaktin tartalmu gyogyszerek is impotenciat okoznak.

 • 2009.03.24 13:17:10babó

  rita, ez marha okosan hangzik, de az egyéni tapasztalataim azt mutatják, hogy 4 hónappal szülés után már kisebbek a mellek, mint az első pár hétben, akármennyi is a tejhozam...  nem értek hozzá, hogy ez miért van, de ezt láttam

 • 2009.03.24 13:24:18rita a felcser

  Lehet,de attol meg kevesebbb tej van benne nyilvanvaloan mint egy kizarolagosan szoptatott 4 honaposnal.

  Amiert nagyobb azert mert fel van dagadva hirtelen megeroltetestol.Asszem.:DD

 • 2009.03.24 13:34:56B-

  rita: ez tökre nem így van.  Már nem az első alkalom, hogy kifejtesz valamit, amiről semmi tapasztalatod nincs. Ahogy a hüvelyi szüléstől nem nyúlik ki a punci, mint egy viseletes zokni, úgy a mell se nő egyre nagyobbra, ahogy nő a gyerek. Nem tudom miért, de a legbrutálabb a szülés után, amikor beindul a móka. Utána hiába eszik többet a gyerek, a mell mérete már csökken. Nem tudom, miért van ez így, de ez a személyes tapasztalatom.  A 4. hónapban már nem történik semmi olyan a melleddel, ami ne történt volna meg vele már régen.

 • 2009.03.24 13:39:59Alessia2

  Syl-Syl: néha tejpépet, de egyébként azt ette kb a mit mi.

  Olaszországban nőttem fel, ott nem megy a tápszer...a rokonaim is a pöttöm gyerekeknek már 4-5 hónaposan spagettit csinálnak, icipici babáknak való olivaolajjal (ilyen is van!) pici parmezán sajttal és az én gyermekeim is ezt ették elég gyakran, sima fehér halfilét párolva és anyatejjel higítva (mert fejtem én , ha csak pici is jött már )turmixolva.

  A védőnönk el volt ájulva, de hát ezt itt Mo-n nem szokták-nem lehet....ÉN ezen nőttem fel és az unokateóim is és az ő gyerekeik is 4 hónapos kortól kaptak halat, (tészta az DURUM-Barilla), tésztát és parmezán sajtot reszelve egy pici mokkáskanállal a kajába.OTT ez a normális

 • 2009.03.24 13:54:20Alessia2

  mert komolyan gondolja azt vki amai világban, hogy KELL tejet(nincs igazitej!)adni a gyerekeknek feltétlenül??? Mivel a kisfiam tejallergiás, minden tejes dolog ki volt tiltva otthonról és megoldottuk. Úgy gondolom a megfelelő étkeztetéssel minden megfelelő vitamin és tápanyag megadható a gyerekeknek, tápszer nélkül is. SŐŐŐT

 • 2009.03.24 13:59:02rita a felcser

  Nem azert mert feldagad a hirtelen ''figyelemtol''???????

 • 2009.03.24 14:13:35babó

  nem a hormonoktól dagad fel? :))

 • 2009.03.24 14:27:08rita a felcser

  De vegul is a hormonok vizet tartanak vissza,vizes a terhes asszony,vizes a szult no.De szerintem a szoptatas nem eppen egy konnyu dolog a mellnek.

  Rengeteg nonek faj.

 • 2009.03.24 14:36:23Guruljka

  vajonmi, én nem küldtelek téged bolondokházába mert zavar egy szoptató nő látványa, csak azt gondolom, hogy ez nem jelenti azt, hogy nálad az igazság a dolog megítélésében.

  Továbbra is fenntartom azt a véleményemet, hogy senki nem komplett (már leírtam párszor, hogy én sem vagyok az) és igen, jó eséllyel pszichés zavarai vannak annak, aki szerint borzadály/zavaró/szégyenletes/juj egy szoptatás látványa, ezért a szoptatósanyáknak el kéne húzniuk a vérbe szoptatni, hogy nekik ezt ne kelljen már látni, mert jaj ez már milyen primitív dolog. Most olvasom, hogy még nem is civilizált dolog ezt más előtt csinálni, mert ez maga az intimitás.

  Egy nagy fityfirittyet. Még azt sem tudtátok megfogalmazni, hogy konkrétan mi a zavaró benne és miért. Ettől írtózni kb. olyan tünet mint egy kiütés. Csak éppen nem fizikai. Kb úgy is lehet hozzá viszonyulni mint egy kiütéshez. Vagy szakemberhez fordulsz és kideríted miért van (nem szégyen az), vagy nem törődsz vele, vagy megpróbálod magad kezelni. Én ezért nem ítéllek el, vagy nem bántalak, nem küldelek melegebb éghajlatra, csak jelzem, hogy ez a lovon fordítvaülés esete.

  Most lehet nyugodtan kurvaanyázni neked is csib, de ma megmondó napot tartok. Ritkán szoktam, de most beérett, mert meguntam a finomkodást.  Vasszűz, azzal a céllal egyetértek, hogy mindenkit aki akar, segítsünk hozzá, hogy tudjon szoptatni. De te baromira nem csak erről írtál!!! Minimum 3-4 alkalommal leírtad, kifejezted, hogy aki nem akar szoptatni, az csökkent értékű vagy éretlen anya, aki nem megfelelően viszonyul a gyerekéhez! Homnnan a búbánatos francból veszed ezt? De most komolyan. A szoptatás és a gyerekhez való viszonyulás nem ugyanaz. Ha igaz lenne a szoptatásra való vágy és az anyai minőség közötti ok-okozati összefüggés ez a világ másmilyen lenne. Igen, biztos aki ódzkodik a szoptatás végrehajtásától hasonlóan "pszichésen kiütéses" mint az aki szerint szoptatni csak zárt ajtók mögött szabadna, de ez még nem jelenti azt, hogy szarabb anya lenne mint Te vagy én vagy szarabbul viszonyulna a gyerekéhez! És igen, nyílván vannak olyan anyák akik elutasítják a gyereküket és azért nem akarják szoptatni sem, de messze nem mindenki.

  Másrészt ezzel nem csinálsz kedvet a szoptatáshoz azoknak, akik ódzkodnak tőle.  bmbsz, ha nem idegenkedsz az ezo izéktől, akkor keríts egy kineziológust.  Uff

 • 2009.03.24 15:03:02bmbsz

  Guruljka, annyira azért még nem megy ez élesben, egyelőre még naponta 2x is lecsekkolom, hogy biztosan bevettem-e a fogamzásgátlóm. Egyszerűen most abszurdnak tartom, hogy egy gyereket a mellemből etessek majd, annak ellenére, hogy nem zavar és soha nem is zavart, ha valaki előttem szoptat/szoptatott.  B- nagyon szimpatikus a hsz-ed, egyetlen ponton vitatkoznék: szerintem az, amit úgy is megfogalmazhatunk, hogy "kikopott a társadalomból a gyereknevelés" nem annyira rossz. Én ezt inkább úgy látom, hogy "szabadabb lett a gyereknevelés". Persze nyilván egy csomó minden "szigorodott" is, de én összességében egy pozitív változást látok. Az szerintem szuper, hogy eldönthetem, szoptatok-e vagy sem, vagy ha akarok, de nem megy, tehéntej helyett adhatok tápszert; felvarrathatom a mellem; elintézhetem a császárt; biztonságosabb az abortusz stb. Azt hiszem, minden nőnek joga van eldönteni, mit és hogyan szeretne csinálni. Erre most rengeteg lehetőségük van. És ez jó, még akkor is, ha ezek közül több minden vérre menő vitákat generálhat, és ha magam sem tartok mindent egyértelműen jónak.  (babó: ezzel csak az a baj, hogy az én melleim már most inkább görögdinnyék, mint almácskák, meg is kell küzdenem azért, hogy ne lógjanak - a melltartó nem lenne elég, a sok edzés viszont megéri, mert cserébe szép feszesek. Szóval nem örülnék neki, ha nőnének... De nem is az az igazi bajom, hogy megereszkednek-e majd. Ettől függetlenül köszönöm a személyes példát :))

 • 2009.03.24 15:05:38yukikoka

  Írtam már néhányszor, hogy mennyire ellentmondásosnak tartom, hogy ha egy csini topban kidobom a didkóim, jönnek az elismerő pillantások (persze rosszallóak is nyilván), de ha ugyanezen mellekből megszoptatom a gyerekem úgy, hogy azért nem tolom mások arcába, amim van, az gyakrabban vált ki megbotránkozást, mint az előbbi viselkedés. Én bevallom, kicsit szégyellős vagyok, ezért nem szeretek mások előtt szoptatni (kivéve család, kismamatársak, barátnők), de ez az én egyéni szoc. problémám. Ha más teszi, nem zavar.  Baud, csak kétszer írtam le. Nem fizetnek nekem, de utólag behajtom:) Amúgy csak azért írtam le, mert kellemes meglepi volt a jó kis szoba, ennyi.

 • 2009.03.24 15:11:59babó

  rita, nekem ne mesélj, nagyon fájt, mellgyulladásom is volt. :))  részben adottság, részben rossz technika. de aztán rendbe jött. ketteskénél már remélem ügyesebb leszek.

 • 2009.03.24 15:20:25babó

  bmbsz  bár B- magától is meg tudja magyarázni, mire gondolt, azt hiszem kicsit félreérted. én legalábbis azt érzem ebből a gyereknevelés kikopott a társadalom fordulatból, hogy az átlagember sokkal érzéketlenebb a szülők, gyerekek, egyszerű, hétköznapi, nem túl komplikált problémáira, igényeire. erre tényleg csak azt tudom mondani, hogy ha lesz gyereked, meglátod, ami szar szöveg, csak azzal tudok takarózni, hogy nekem sem volt fingom se róla, sőt nem is érdekelt.  ismétlem ezek nem egetverő dolgok, hanem sok apróság, ami miatt igenis macerásabb ma gyereket nevelni. kivétel lesz az emberből, kiesik az átlagból...

 • 2009.03.24 15:24:20rita a felcser

  BMBSZ

  Megfordult valaha az a gondolat a fejedben,hogy elintezd a csaszart magadnak???

 • 2009.03.24 15:29:28bohar

  yuki: Az Ikea valóban nagyon bababarát, azonban ha valaki nem szivesen szoptat nyilvánosan, ám a bébi mégis ilyen helyen éhezik meg, a legjobb taktika, udvariasan aggodalmasan épp a személyzettől kérni tanácsot, olyan pozitiv tapasztalatokat szereztem már így pl. Sugárban, Deichmannban, más egyéb helyeken is, szinte versenyeztek ki tud nekem és a pici babámnak jobb helyet szerezni, és egyben azt is megelőztem hgoy bárki rám szóljon ezért.

 • 2009.03.24 15:51:31yukikoka

  Bohar, hát milyen anya vagy te, hogy rendszeresen máshol szoptatod a bébit ahelyett, hogy a hangszigetelt, csíramentesített szobában szoptatnád otthonodban? Vásárolni, ügyintézni majd ráérsz akkor, ha az érettségire készül:)  Amúgy köszi a tippet, de tényleg igyekszem úgy csinálni, hogy ne kelljen máshol szoptatni, illetve szoktam pl. az autóban is, ha úton vagyunk

 • 2009.03.24 16:11:06vasszűz

  Guruljka, nagyon fárasztó veled vitatkozni, meg sem akarod érteni, amiről beszélek, csak azt hajtogatod, hogy szerintem ez meg az szaranya (ilyet le sem írtam), azt visszavontam, hogy visszautasítaná a gyerekét, aki nem akar szoptatni + nem fogok ezeken az embereken segíteni.

  Nekik nem is kell, az az igazság.

  Szerinted aki azért nem szoptat, mert a celebek se (másutt szerint - én még iyelnről nem hallottam, de mivel a médiában működik a mintakövetés, mért ne), vagy mert a tápszer úgyis olyan jó, és akkor levan tudva a gond, vagy dafke, csakazért sem (idézett újra másuttól: nesze nektek ősanyák), azokkal mennyire lehet komolyan elbeszélgetni? Azokra szerinted bármilyen észérvekkel lehet hatni? Tényleg azt hiszed, hogy bármiféle segítségből kérnének is?

  raszta macska becsületére legyen mondva, legalább megpróbálta,bár gondolom, nem kis ellenérzés volt benne, és ezért respect. (Azért nem, hogy idejön provokálni, meg sajnáltatni magát.)  A kineziológus meg max. arra képes, hogy "hat éves kora körül történt valami változás az életében".

  De mind.

  Ezt én is nagyon szívesen elmondom akárkinek!

  (nem kell lehülyézni, én is voltam egynél, mások tapasztalatai is ezek, utána is néztem a dolognak)  Najóvanna, nem untatok tovább senkit ezzel a diskurzussal, úgyis parttalan vita.

 • 2009.03.24 16:15:33bohar

  yuki: azt nem is annyira neked írtam, azt éreztem az írásodból, hogy Te nem tennéd, a saját érzéseid miatt, inkább a csendes olvasóknak akartam tippet adni aki tenné esetleg egy eljövendő szituációkban.

  Hát az a helyzet, hogy egy jó darabig tiszta Ksimama újság fan voltam, úgyhogy sokáig és sok helyen szoptattam gond nélkül, a mozgás szabadságáról nem bírtam lemondani évekre, és mivel igény szerint szoptattam, kiszámíthatatlan volt, hogy mikor hol éhezik meg, éhes gyereksírást meg egy percig sem birom.

 • 2009.03.24 16:18:59vasszűz

  Kieg.: végülis semmi közöm hozzá.

 • 2009.03.24 16:19:00bmbsz

  babó  nem félre értettem, hanem én más szempontból nézem, ezért mást veszek észre, és ezt próbáltam meg leírni. A "vitatkozom" kifejezés miatt tűnhet félreértésnek, de ehelyett inkább értsetek "kiegészítést".  Azt is írtam, hogy nagyon tetszik, amit B- ír, csak én máshogyan közelítek a változásokhoz, és leírtam, hogyan. Egyébként meg egyetértek.

 • 2009.03.24 16:19:08yukikoka

  bohar, nehogy komolyan vegyél, csak ugrattalak. nagyon helyes, hogy nem ülsz otthon (nyilván nem 2 hetes gyerekkel ész nagybevásárolni), és tök jó, hogy a szoptatásból sem csinálsz ügyet:) hajrá

 • 2009.03.24 16:21:33bmbsz

  Rita, persze, megfordult. De attól még, hogy megfordult a fejemben, nem tartom jó útnak a programozott császárt. Majd alakul, ahogy alakul.

 • 2009.03.24 16:22:30bmbsz

  korábban: félreértettem

  (nem kellene takarítás közben kommentelni...)

 • 2009.03.24 16:29:49bohar

  yuki: tulajdonképpen majdhogynem túl is vagyok ezen, már sosem kerül erre sor, az első gyermekem volt sokat sokszor sokáig szopizó gyerek sőt csakis szopinelalvó, ugye akkor még NAaaaagy kismama voltam nem zavart, aztán a második, p inkább bizonyos nagy időközönként néhány perc alatt jóllakó, azaz kiszámítható, és hamar abbahagyta a szopit magától egy évesen, inkább cumis volt, a harmadik pedig már szintén ritkán szopizik, hisz harmadik gyerek a tesókat utánozva inkább eszik, sőt azt is csakis egyedül, önállóan intézve kanalat el nem fogadva, úgyhogy már őt sem kell máshol. Mindenesetre persze jó, hogy amig kellett sem zavart, csupa olyan kismamaismerősöm van akik szintén ezt tették, talán ez is befolyásolt. Ami érdekes, hogy amig nem votl gyerekem, ezt el nem tudtam képzelni, sőt nagyon megvolt a véleményem..

 • 2009.03.24 16:30:54bohar

  mellesleg ez a 8 éves korig azért nekem nem fér bele, szerintem ez nem jó

 • 2009.03.24 16:51:43zolnaid

  bmbsz, van ilyen, akkor egyrészt nem kell szoptatni, másrészt viszont, általában oka van, és ennek, ha mód van rá, nem ártana utánajárni/gondolni. Nem azért hogy akkor ezen túljutnál és szoptass, hanem mert az élet más területein is előjöhet az eredeti probléma, ennyi erővel legjobb feldolgozni.

 • 2009.03.25 09:56:48kiralybeka

  Eszébe jutott már valakinek ezt a témát pusztán biológiai-etológiai szempontból vizsgálni? Úgy tudom, hogy a főemlősöknél a szoptatás ideje kb. a vemhességi idő 4-5-szöröse. Az ember is főemlős :). Ha kiszámoljuk, ez az idő ugye 36-45 hónap. Általában az igény szerint szoptatott gyerekek erre az időre el is választják magukat, sőt legtöbbször ennél azért előbb. A 8 éves korig szoptatott gyerek nyilván extrém példa, erről általánosítani hülyeség lenne. A hozzátáplálással kapcsolatban nagyanyáink - akiket még nem nyomasztottak hülye orvosi tanácsok - azt mondják, akkor kezdték el eteni a gyereket szilárd étellel, amikor tudott ülni és oda tudták ültetni a családi asztalhoz. Ez kb. 6-8 hónapos kor átlagban. Egyébként a gyerek jelzései elég megbízhatóak. Az én gyerekem utált enni 6 hónaposan és örömmel zabált 8 hónaposan. Kellett volna erőltetni korábban, ha egyébként tök jól gyarapodott az anyatejen? A szoptatásról pedig már annyi fórumon elhangzott, hogy nem mércéje semminek. Nem attól lesz valaki jó szülő, hogy szoptat, vagy nem, vagy ha igen, mennyi ideig. Tény, hogy ez a táplálási forma az ideális, de a körülmények és az emberek sem lehetnek mindig ideálisak. Egy gyerek nevelése közel 20 éves program, nem az fogja meghatározni a végeredményt, hogy ebből az első hónapok milyen táplálási formával teltek el. Kedves Apuka! Igen, a Te szereped is nagyon fontos és tök jó, hogy át akarod élni a gyereked életének minden mozzanatát és segíted is a párodat a gyereknevelésben, mert az bizony nem könnyű munka. De van anyaszerep és van apaszerep a gyereknevelésben, ebből tanul a gyerek anya-mintát és apa-mintát. És így lesz harmonikus ember. Nem kell a szerepeket elirigyelni egymástól. És nem kell azért káromkodni sem, mert nem ért veled egyet valaki.

 • 2009.03.25 10:36:02másutt

  A tobbi foemlos nem megy bolcsibe 2 evesen vagy oviba 3 evesen. :)

  En inkabb macskakkal azonosulok, naluk a szoptatas a terhesseggel kb egyenlo ido, hoztam is a formamat ez ugyben.

 • 2009.03.25 13:49:14marr78

  na neeee

 • 2009.03.25 18:05:09kiralybeka

  Nem is azt mondtam, hogy addig kötelező szoptatni, csak kb. addig lehet normális biológiailag, utána már elgondolkodtató, hogy mi célt szolgál.

 • 2009.03.27 09:51:06Ditella

  babyreference.com/NaturalWeaningAgeFORWEBSITE.pdf

 • 2011.01.09 20:04:05etuska

  édes Istenem...de nagy állatkerted van...miért nem teremtettél magasabb kerítést???

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta