SZÜLŐSÉG

Kismama 3.0: A védőnő csal a súlymérésnél

2009. március 23., hétfő 11:00

34.hétValaki nem olyan rég azt írta az egyik írásomhoz, hogy úgy látja, elérkeztem a terhességem azon fázisába, amikor már semmi sem tud felizgatni, és fát lehet hasogatni a hátamon. Nagy igazsága volt. Múlt héten ugyanis elúszkáltam a védőnőhöz, majd fél órával később haza, és azóta is hiába vizsgálgatom magam, nincs bennem felindulás. Pedig a rendelőben valószínűleg még sokáig remegett a levegő az izgalomtól.Történt ugyanis, hogy a rutinnak megfelelően rá kellett állnom a mérlegre. Fel is kászálódtam, nagyjából tudtam is mire számíthatok. Nem úgy a védőnő. Félórás súlytologatás után ugyanis gondterhelten közölte:

– Ez bizony húsz kiló.
– Hát – mondom – lehet.
Aztán megsajnáltam.
– Reggel pizsamában csak 18 voltam.
– Persze, persze, meg aztán ez a mérleg sem pontos, írjunk be 16-ot.
Na, ezen megdöbbentem.
– Írhatjuk a húszat is – mondom neki- engem nem zavar. Az első gyerekemmel 17 kilót híztam, aztán egy év alatt leolvadt. Én alkatilag sovány vagyok. – Próbáltam tovább nyugtatni, de hiába.
– De mit fog szólni az orvosa? – kérdezte aggódva megint. Ezt már tényleg nem értettem. Az orvosom nem fog szólni semmit, mivel a súlyomról azóta nem értekezem vele, mióta a huszadik heti 9 kilómra nagyon komolyan a szemembe nézett, és azt mondta:
– Az sok.
 
Nagyon nem tetszett a reakció, mert amúgy elég laza fickó, engedte, hogy kilenc hónaposan bringázgassak Lackóval a gyerekülésben, és az sem izgatta, hogy most Félgyerkőccel öt hónaposan korizni akartam. Szóval terhesség alatti extrém sportokról hamarabb fogok vele eszmét cserélni, mint a húsz kilómról, ezt ott helyben le is szögeztem a védőnőnek.

– Jó, akkor beírom a tizennyolcat, úgyis annyi a nettója. – Nézett rám még mindig kicsit nyugtalanul, én meg majdnem elnevettem magam. Hogy alkudozik, szegény. Végre aztán leszállhattam a mérlegről, megmértük a hiperalacsony vérnyomásomat (ugye megmondtam, hogy már semmi sem izgat fel), és indulhattam haza.

Tényleg nem értem. Ha az ember van olyan állati szerencsés, hogy semmi baja a terhessége alatt, akkor kreálnak neki valami aggódnivalót? Bevallom, pontosan tudom, hogy sokat híztam. De azt is tudom, hogy le fog rólam menni. Persze nem azonnal, hiszen a szüléssel általában nyolc kiló távozik rólam a gyerekkel együtt, aki gondolom hasonlóan a tesóihoz 3600 gramm körül fog végezni a 41.-dik héten. És ha nem így lesz, akkor meg úgy, lényeg, hogy egészséges legyen.

Megmondom őszintén, mostanában engem már csak ez izgat. Mindenki más azon filózik, hogy fiú-e vagy lány, szép lesz-e vagy sem, de engem ezek a dolgok tényleg nem érdekelnek. Most visszanézve a Lackó egynapos képeit, elhűlök, milyen kis béka volt. De kristálytisztán emlékszem arra is, amikor először behozták nekem megszoptatni, csak néztem, hogy ez nem lehet, hogy ez a gyönyörű gyerek, ez tényleg az enyém.

Miért hoztam fel mégis ezt a védőnős sztorit? Egyrészt, mert a régi védőnős írásommal meglepő módon valami nagyobb kavicsot vethettem a tóba, ugyanis időről időre még mindig kapok rá visszajelzéseket magánúton és nyilvánosan egyaránt. Még ennek ellenére sem akartam már az egésszel foglalkozni, mert úgy érzem, akkor leírtam mindent, ami fontos, de ez a múlt heti dolog, ez annyira adta magát, nem bírtam ki, hogy ne meséljem el.

Másrészt viszont munkaköri leírásomba tartozónak érzem azt, hogy időnként a súlyomról beszámoljak. Ugyan én már rég nem számolom a kilókat, nem hasonlítom magamat szerintem aranyos, de úgy látszik sokakban undort és ellenérzéseket kiváltó vemhes cetekhez (amihez hasonlítanám, az már úgyis kihalt a földtörténeti krétakorban), már csak azért sem, mert sajnálnám, ha szegényt Godzilla valamelyik barátjával is összemosnák. Hiába ciki, bizony a kismamák, ha körbenéztek a többi fórumon, nemcsak azzal vannak elfoglalva, hogy bennük nő a bébi, hanem, hogy ők is nőnek a bébi körül. Úgy gondolom, hogy ez fontos, persze, beszélnünk kell róla, mégiscsak a mi testünk változik, és tetszik vagy sem, nehezen viseljük, mégiscsak nőből vagyunk. És mivel a visszajelzésekből is úgy érzem, sokan kíváncsiak, hogyan áll a szénám súlyügyileg, hát most éppen így. Lehet emésztgetni.

De most már ideje, hogy rátérjek hatalmasra nőtt pocakomra is, amit mindenki olyan kicsinek lát, bár érdekes, én már alig kapok tőle levegőt. Egyszerűen szétfeszíti a mellkasomat, és egy állandó tompa sajgással boldogít. Az az érzésem, hogy Félgyerkőc valamilyen rejtélyes oknál fogva azt hiszi, hogy a szájamon kell majd kibújnia, és egyre feljebb kúszik. Ezért most már a gyomorsav is marja néha a torkomat, vagyis ez a tünet is kipipálva. És ha a vertikális növekedése nem is szabályozható, szerencsére legalább a horizontális korrigálható a belly bra-val, amit magyarosan csak „kismama heal tanktop”-nak vagy „straptop”-nak titulálva találtam meg a neten. Lényegében egy erős sztreccs anyagból készült felsőről van szó, ami klasszul tartja és támasztja a hasat. Nagyon kényelmes, és megvan az az előnye a haskötővel szemben, hogy nem csúszkál el. A haskötő is szuper dolog egyébként, esténként már inkább arra van szükségem, hogy ne fájjon a hátam annyira.

Szóval továbbra is megy a hasamban a honfoglalás, én meg csak tehetetlenül bámulom, hogy éppen merre türemkedem, felfelé vagy kifelé, mert oldalt és lefelé biztosan nem. Pedig nem bánnám, ha egyszer végre megint vehetnék egy olyan igazán klassz mély levegőt. Mondjuk a legközelebbi védőnői látogatásom előtt.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.23 13:36:44fatál natál

  Másutt, írd meg! Egyre jobban unom a porontyos témákat. Ezzel nincs is baj, mert az normális, hogy cserélődnek az olvasók-kommentelők.

  De ez érdekelne. Sajnos nekem is van pár ismerősöm, akiknek halt már meg kisgyereke (1,5 éves volt).

  Az érdekel, hogy mások hogy tudják feldolgozni, vagy az anya elviselni.  Egyik távolabbi ismerősömnek most nemrég halt meg tinédzser korú fia.... Akkor, amikor az én fiam született. Megölte 2 osztálytársa.

 • 2009.03.23 13:36:51kisbibe

  Szerintem írjunk arról is, hogyan lehet magunkat szőrteleníteni ekkora pocakkal?! Épp most brékeltem a fürdőszobában, hogy "szalonképes" legyek a dokibácsinál este... ;) Ti tükörből csináljátok vagy abbahagytátok a nyíratkozást?4 Vagy kozmetikus?! Mert eddig én simán megoldottam, de ma nem volt olyan egyszerű a dolog... :))

 • 2009.03.23 13:38:13fatál natál

  Kisbibe, erről volt egy poszt. Én ott sokaltam be a porontyra.  bocs.  Tudod, van, akinek a férje nyírja ott. De van, akinek a szülésznő szülés előtt. A többire nem emlékszem.

 • 2009.03.23 13:38:52kisbibe

  És a terhesség alatti szex is érdekelne, mert kíváncsi vagyok arra, mást is zavar-e a tudat (lányokról/asszonyokról beszélek), hogy baba van a pociban. Mármint nem az a része, hogy terhes vagyok, hanem itt szúr, ott nyom, ide meg lassan nem fér be... :D:D:D Kedvem még van - 26 hetesen -, de a kivitelezéssel akadtak gondok a hétvégén. ;)

 • 2009.03.23 13:39:50kisbibe

  :D A férj?! Na, ő nem fogja... Elsőnél sem nyírta, most sem fogja.  Mellesleg ennyi erővel már szinte mindenről volt poszt.

 • 2009.03.23 13:43:04másutt

  kezitukor! ;)

 • 2009.03.23 13:44:01kisbibe

  Másutt, de csak két kezem van! :D:D:D ;););)

 • 2009.03.23 13:48:07másutt

  terpeszben foldre vagy samlira ul... tukor lerak vagy valamiben megtamaszt....

  (pici, kezreallo elekromos nyirogepem van)

  ne kerd, hogy kuldjek kepet, haha.

 • 2009.03.23 13:50:06Panzej

  Masutt, köszi a bíztatást! És nagyon várom a cikke(i)det. Igen, ilyenekről is kellene írni. És én pl nem bánnám, ha sérült gyerekekről is lennének írások. Szeretem a tabudöntögetést.

 • 2009.03.23 13:59:29kisbibe

  Sajnos korlátozott a fantáziám, képet kérek! :D:D:D Lehet a sámli esete lesz nálam is... Vagy valami... ;)

 • 2009.03.23 14:29:23Timtim

  kisbibe:_én vakon szedtem,sose vágtam meg magam.Cakk-pakk 15 perc alatt megvolt!!!!

 • 2009.03.23 14:58:48ditakai

  Kellő gyakorlattal a borotva már simán megy látatlanban is :-) Én nem tükrözök, a borostaellenőrzés a biztos :-D  Szex terén pedig az a helyzet, hogy a párom már alig várta a második terhességem, mert szerinte ilyenkor teljesen be vagyok indulva. Tény, hogy kevesebb lustálkodás van, mert ilyenkor inkább én vagyok fent, de nálunk az előzőnél is ment a dolog a 40. hétig - aztán meg már orvosi receptre, hogy induljon már be a szülés végre :-D

 • 2009.03.23 15:01:52mesianyu

  Borotválkozás hmmmm 25-28. héttől csak úgy emlékezetből kapirgáltam, panasz nem érkezett apa és a doki is mindig megtalált mindent amit akart :D

 • 2009.03.23 15:21:56Alessia2

  Panzej én 22 kg-t híztam az első és 26 kgt a 2. terhességemnél...összevissza 5 kg súlyfelesleg maradt rajtam 173 cmhez 65 kg vagyok. Soha senki nem aggódott, a védőnő sem....

 • 2009.03.23 15:49:29Norbika1980

  Szerintem nagyon jó. www.faltetovalas.hu

 • 2009.03.23 16:53:44megadeth1

  mesianyu :-D

  Én is ezzel a problémával kezdek szembesülni, így a 24. héten...

  Januárban mentem a védőnőhöz, bakancs, harisnya, vastag gatya, 2 pulóver. Kérdem: vetkőzzek? Erre ő: á, nem kell, legalább majd tavasszal egyre jobb eredményünk lesz!

  A szexről annyit,h nem mertünk sokáig, most már igen. Az erős szorulástól kivéreztem, a kellemesen vadulós hancúrtól meg kiválóan éreztem magam, úgy, h papíron veszélyeztetett vagyok. Szóval no para, tessék csak gyakorolni :-)

 • 2009.03.23 20:01:43korcsolya

  Lányok, az szerintetek gond, hogy 18 hetesen még egy kilót sem híztam? Sőt egy kilót fogytam. Ezt most komoly aggódással kérdezem, mert az elsőnél ilyenkor már bőven volt rajtam plussz kiló. Most viszont február eleje óta nem tudok kigyógyulni a betegségből (infulenza-szerűség), sokat hánytam miatta, stb. Gondolom az idegesség sem segít, ami a vizsgatanításomat (most szerda) és a dimplomamunkámat övezi. Valaki, aki hasonló cipőben járt?

 • 2009.03.23 21:40:41kisbibe

  Kicsit OFF: Alessia, te vagy az én "emberem"! :) Ugyanakkora a magasságunk és a súlyunk is. :))) Bár most gondolom az enyém több, mint a tiéd így a 26. héten... ;) De jó, hogy nem csak a kis cérnák híznak többet, bár én nem akarok panaszkodni, ma dícsért meg a doki, hogy a 6,5 kg nem is sok, amennyi egyelőre feljött. Akkor van remény, ha most többet is hízok, mint az elsőnél, hogy újra a "versenysúlyomnál legyek?!" :D  Mellesleg ma mondtam a dokinak, hogy olyan lassan mennek a hónapok, mire kiakadt, hogy ne mondjak már ilyet, hiszen ő csak kapkodja a fejét. Mondom neki, na ja, de ő nem terhes és kap rendesen levegőt. :D Én meg majd 3 hónap múlva... :))) Szóval Panzej, szolidarítok veled! Nincs is nagy hasam - mások szerint -, de így se fér már bele egy igazi nagy szussz. De eljön még majd az én időm!  Megtehetem a tippemet?! Szerintem kislány lesz... Nevekkel hogy álltok?!

 • 2009.03.23 21:46:58verkaverka

  Miert nem szabad rendesen szexelni a 3. trimeszterben? Pont úgy tudtam hogy a vegen mar annak is szabad akinek korabban nem mert mar nem féltik hogy megszül az ötödik hónapban...

 • 2009.03.23 21:48:26verkaverka

  korcsolya ne aggódj, aki csak úgy a terhesség miatt hányós azoknál is szokás hogy nem híznak vagy fogynak, én is ismerek ilyet, nyilván a betegségtől volt, és nem neked kell hízni hanem a gyereknek, az meg simán elszedi mindenedet és elvan.

 • 2009.03.23 21:56:41soci

  Ne hülyéskedjetek már, végig lehet szexelni, hacsak a doki le nem tiltja valami miatt. A ciki a kilencedik hónapban csak az szerintem, hogy sok nő nem érzi magát szexinek a nagy hasával.

 • 2009.03.23 22:05:51korcsolya

  Én ismerek olyan párt, akik a 6. hónap után egymáshoz sem értek... én ezt tuti nem bírnám ki! A párom meg pláne nem!!!! Szerintem nem is egészséges ekkora szünet (plusz a gyermekágy) egy párnak.

 • 2009.03.23 22:11:27verkaverka

  Ha nem akarnak egymáshoz érni nem kötelező. De szabadni szabad, a kifejezett orvosi tiltás esetét leszámítva.  Szerintem azért is gáz, mert ugye szülés után megint ott van a kb 6 hét, arra hülye lennék még hónapokat önként bevállalni, de mindenki azt csinál amit akar. • 2009.03.23 22:13:13soci

  Haha, a másodiknál mi már a kötelező szülés utáni hat hetet sem vártuk ki..

 • 2009.03.23 22:20:40verkaverka

  Igen, tudom hogy a 6 hét sincs kőbe vésve, ezért írtam hogy kb hat :)

 • 2009.03.23 22:26:10kisbibe

  Én sem bírnám ki, ha nem lenne itthon semmi... Csak legutóbb kényelmetlen volt. Soha nem tiltottak, de nekem nem is lenne az igazi, ha ekkoa szünetet kellene hagynom + 6 hét. Brrrr...!!!  Korcsolya, szerintem se aggódj, a baba biztosan szépen fejlődik!!! Te meg örülj, hogy ilyen kevés jött fel. :) Hát már semminek sem tudunk örülni?! ;)))

 • 2009.03.24 00:22:10Golem

  A korizásig olvastam.

  Azért akkor ment volna a picsogás, ha emberesen eltaknyolsz és nem ér ki a rohammentő másfél perc alatt, ugye?

  Ez nem "lazaság" hanem ostobaság.

 • 2009.03.24 07:22:37Kaliff

  Panzej, még mindig csini babás hasid van!  Viszont a hozzászólók szerinti elnőietlenedés enyhén szólva is önzőséget takar, egy állapotos nő a világ összes nyelvén igazi NŐ, ennél nőiesebb dolgot el sem tudok képzelni!  A másik meg az hogy az orvosok meg védőnők is emberek akikre hat az áldásos média!

  A filmekben mit látunk ha valamelyik színésznőnek egy állapotos nőt kell játszania?

  Ráaggatnak egy álpocit hogy legyen hasa, de az alapból vékony színésznő karja, arca, lába vékony marad, csak egy álpoci miatt gondoljuk hogy akkor most ő állapotos. EZ TERMÉSZETELLENES!  Viszont nyilván egy valódi terhes nővel senki nem forgatna, (főleg nem az USA-ban) nehogy megsérüljön, aztán meg ott a per. Viszont ez így nagyon rombolja a terhességről és a többletsúlyról alkotott fogalmainkat!

 • 2009.03.24 07:31:2278as évjárat

  korcsolya

  A 20. hétig 5 kg-ot fogytam!

  Semmi más csak hányás reggeltől estig és estétől reggelig. Előfordult, hogy éjszaka is fölkeltem vadászni.:)

 • 2009.03.24 07:57:56gabika1979

  Én nem vagyok vékony, bár a kimondott dagi sem, az orvosom 10-12kg-t engedélyezett, 4hetente bemondásra elfogadta a tényállást (mondjuk a látvány is alátámasztott), 35. hétben járunk a 8,5 kilónál, ebből 10-nél több nem lesz.  Egyébként marhára nem érdekel, az érdekel, hogy babóka súlya mennyi, hogy érzi magát odabent, kifejlődött-e mindene, magasról teszek arra, hogy momentán helyes kismamának vagyok kikiáltva a társadalom által.  Az én védőnőm pedig annyira tesz rám, hogy alig firkál a könyvembe :-)

 • 2009.03.24 09:11:50Borcsika

  én 3 hét alatt híztam 11 kilót. állítólag. nagyon meglepődtem, de nem érdekelt, mert még akkor is súlyomnál voltam, és a szülés után 3 nappal csak 2,5 kilóval voltam több az induló súlyomnál, mert kiment belőlem a víz.

 • 2009.03.24 09:12:27vill

  Barátnőm első babáját várva nagy aggódva engem kérdezett, hogy mennyit híztam, mert hogy a 4. hónapban már felszaladt Rá 4 kiló, és hogy nem túl sok-e. Húgommal összeröhögtünk, majd átkaroltam a kismama vállát, és megkértem, hogy ne engem tekintsen etalonnak, mivel mindkét csemetémmel együtt híztam fele annyit, amennyit egy átlag kismama egy terhesség alatt szok. (4,5 kilót terhességenként). Érdekes, erre se a védőnő, se az orvos nem ráncolta a homlokát, hogy esetleg túl kevés.

 • 2009.03.24 09:23:27Tessina

  na ez az. több, mint érdekes. szerintem.:)

 • 2009.03.24 09:45:00verkaverka

  Pedig a 3 hét alatt 11 kilóval igenis rohanjon az ember az orvoshoz, nem érdekes hogy súlyánál van-e még, az komolyabb bajok jele is lehet, amiken lehet segíteni de kell is!!! Tehát szerintem is lehet több kilót hízni mint a védőnők szeretnek, de nem rövid idő alatt, a vizesedés nagyobb baj is tud lenni mint a sima hízás!

 • 2009.03.24 09:51:38csacsacsa

  Férfi létemre a terhesség alatti súlyhoz nem igazán tudok hozzászólni. Mégis, hogy gondolják mit csináljon a kismama járjon konditerembe?

  Védőnő? Mi szükség van rájuk? Három kölyökből kettő veszélyeztett volt. A harmadikkal fél évig feküdni kellett. Védőnőt egyszer sem láttunk. Pontosabban én láttam , mert a terheskönyvért - vagy minek hívják - mindig én mentem el, mert hiába kértük nem hozta ki.

  A három kölyköt - összesen - háromszor látta , úgy hogy legnagyobbat (most 12 éves) kétszer, de abból egyszer a boltban találkoztunk. A legkisebbet - akivel fél évig feküdni kellett - egyszer sem.

  Szerintem teljesen kidobott pénz amit a védőnői szolgálatra költenek. • 2009.03.24 10:02:14mrs.smith

  2 gyerekes anyukaként állíthatom alkati dolog, hogy ki mennyit hízik. Első gyereknél 20 évesen 52 kg+18 kg. A gyerkőc 58 cm-rel és 3800g-mal született. Másodiknál 32 évesen 58 kg+18 kg. A gyerkőc 55 cm-rel és 4240 g-mal született. Ha beleszakadtam volna sem tudtam volna kevesebbet hízni, pedig esküszöm nagyon figyeltem mit eszek! Ja, és semmilyen extra vitamint vagy magzatvédőt, vagy nyavaja tudja mit nem szedtem egyikkel sem. Igaz kondi terembe sem jártam...

 • 2009.03.24 10:03:41hannuli

  Az én húsz kiló plusszomra (ami szerintem csak 17 volt) is rámondták, hogy "hát, ez nagyon sok". Pedig nem voltam különösebben bálna méretű pocakosan sem, bár tény, hogy mindent ettem, amit csak megkívántam (máig is jelentősen javítom a túró rudi eladási statisztikáját). Két hónapja szültem, most ott tartok, ahol a terhességemet kezdtem. Szóval nem olyan szörnyű az a húsz. Majd lemegy...

 • 2009.03.24 10:16:16másutt

  hannuli, amikor hummognek, hogy "hát, ez nagyon sok" akkor mi az ervuk, mivel indolkoljak a jolmegmondast?

  marmint azt mondjak, hogy neked lesz szar leadni? vagy "art" a gyereknek? vagy mi a nagy hummoges oka?  ez azert foglalkoztat, mert az angol hozzaallas az, hogy ha minden lelet jo es nincs KOROS elhizas, akkor a gyereknek nem art es az anya maganugye.  de tenyleg! mivel indokoljak az ejnyebejnyet?

 • 2009.03.24 10:33:00B-

  Én is szedtem fel 18 kilót, és engem meg dicsérgettek, hogy milyen csinos vagyok stb.  Ez az egész egy vicc.

 • 2009.03.24 10:43:47idna76

  én plusz 12 kilóval mentem szülni, szülésnél leadtam 9 kilót, a hatodik hét végére elértem az eredeti (terhesség előtti) súlyomat... most fél éves a babám, csak szoptatom... és most sokkal többet eszem, mint terhesség alatt... de szerintem ez a súly dolog, nagyon alkati kérdés is...

 • 2009.03.24 10:50:58hannuli

  Ezt egy helyettesítő védőnő mondta, de nem különösebben izgatott. Különösen úgy nem, hogy az első védőnői mérlegelésen (három hónapos terhesen) addig taszigálták a súlyokat, míg hetven kiló lett a vége. Bár szerintem azzal a mérleggel, talpig ruhában nem is lehet normálisan mérni. Nekem mindig az iskolai hulladékgyűjtések jutottak eszembe, akkor mértük ilyennel az újságot, csak akkor igazán tudtunk örülni a nagy számoknak :)) Szóval én az otthoni mérlegre hagyatkoztam.

  Egyébként meg ez is védőnő, orvos és egyéb függő. A szülésem előtt egyfolytában azt hallottam, hogy ha túl sok a tejem, fejjem le. A kórházban, ahol szültem, még azt is "megtiltották", hogy masszírozzak. Aztán hazajöttünk, a gyerekorvos megmutatta, hogy fejjek kézzel, ha úgy akarok. Szóval, ahányan vannak, annyi véleményt mondanak. Azóta is azokból válogatok.

 • 2009.03.24 11:20:06eszteranyu

  Drágáim!

  Én kb. 30 kilót híztam, mindenki hüledezett, aztán három hónap alatt lement 20, egy éven belül meg a maradék...és nem is fogyóztam, sőt...

  No para!!!

 • 2009.03.24 11:23:00keke80

  Tavaly májusban született meg elsö Bébim. 20kilót híztam, vízgyüjtö terület voltam a végére, de mindenki meglepetésére se nekem, se a babának nem volt semmi baja. Az utolsó mérésen a kórházban a dokinö konzíliumot tartott a hasam fölött, hogy hü ez mekkora, meg hü, ez a gyerek mekkora, meg hü, anyukának télleg nincs más baja, csak kissé terhes és nagyon vizesedik. A lábujjaimat akkorra már hónapok óta csak a férjem látta, vagy én csak a tükörböl, mert akkora hasam lett, hogy a baba szinte saját lakásban úszkált a pocimban. Lena 54centivel, 4030grammal jött császárral a világra, mert a végére a vesémen helyezte magát kényelembe és sajnos a mesterséges indítás sem segített.  Alkati kérdés, anyu is pont ilyen volt terhesen, én is hatalmas baba voltam, hugom még nagyobb. Most, majd egy évvel késöbb már csak a kissé sok bör a pocimon és Lena emlékeztet az egészre. Az nem is számít, hogy mennyit hízol, a lényeg, hogy az a kis ember, aki benned fejlödik, egészséges legyen. Utána lesz alkalom a fogyásra böven!!!

 • 2009.03.24 12:46:58nanemárrr

  A legutóbbi védőnői látogatáson szerintem kicsit sokat mért a védőnő...otthon szoktam néha méregetni magam, szóval nagyjából képben vagyok a súlyomat illetően...nem tudom hogy hozta össze az eredményt, de gyanítom, hogy az 50 éves mázsa jellegű mérleg nem mutatott pontos eredményt.

  A másik a védőnői túlparázás: kérdezte, hogy vizesedek-e? Mondom a bokámon látszik a zokni helye fürdés előtt, de mire ágyba kerülök (kb. 45 perc), addigra elmúlik. Erre beírta, hogy ödémás a láb...majd agybajt kaptam...az ödémásodás szerintem nem itt kezdődik...most majd magyarázkodhatok a dokimnak, hogy eddig miért nem mondtam ezt. :-)

 • 2009.03.24 12:47:42Alessia2

  Soci..mi sem vártuk ki a gyerekágyat:))))nem is lett semmi gond...

 • 2009.03.24 12:52:12Alessia2

  kisbibe!! van remény!!:)))

  két kicsi után futkosni, játszótér, bicikli, kidobós, foci...lemegy az a kis plusz kiló.

  A 2. szülés után csak 5 kg túlsúllyal mentem haza...ezt volt a legnehezebb leküzdeni:((((((

 • 2009.03.25 08:26:27Veg_

  Tetszik az irásod :) Ha semmilyen bajod sincs, szerintem is a nyugalmad jobb hatással van a gyerekre, mint az optimális suly idegességgel párosulva... Szóval csak annyit, hogy grat a hozzáállásodhoz :)

 • 2009.03.25 08:30:53Veg_

  " 2009.03.23 12:09:53 CsillagD

  Engem az egészben ez frusztrál a leginkább, a bálna kinézet és az elnőietlenedés."

  Elnőietlenedés? :O Nem mondod, hogy férfias külsőt ad a terhesség??? Nőietlenné tesz a megnőtt mell, és a hasadban levő gyerek? Hát inkább nem mondok semmit...

 • 2009.03.25 12:30:42Szilvamama

  Sziasztok! Én 27 kilót híztam, igaz, az utolsó 2 héten hetente 4-5 kg-t. Ezért is lett császár a vége, mert vizes voltam én is, és a lányom is. (Ezt a gyerekoprvos mondta, mert a születési súlyából pár nap alatt 3-400 grammot veszített. Ez is lement, igaz a maradék kb. 5 kiló a szoptatás befejeztével fogyókúrával. Soha senki nem csesztetett a súlyom miatt, pedig nem vagyok egy nádszál alapjáraton. Néhány orvos ezt nagyon túlspilázza! Szép napot!

 • 2009.03.26 20:35:01soci

  Van valakinek tapasztalata a haskötővel? Hol lehet ilyesmit venni?

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta