Hétvégi programok: Illetékes elvtárstól a Tavaszi Fesztiválig

Miután mindenki kigyógyította magát a szél okozta kisebb-nagyobb betegségekből és sérülésekből, kezdjünk el közösen koncentrálni a most már társadalmi jelentőségű problémára, vagyis annak megoldására, hogy múljon el végre a rossz idő! A hidegnek ugyanis nemcsak depresszív hangulata van, főleg akkor, ha már zsigerből vágyunk a tavaszra, hanem erős gazdasági vonatkozásai is. Azt persze mindenki rögtön tudja, hogy tovább kell fűteni, mint amennyit terveztünk, és egy csomó plusz pénzt dobunk ki szó szerint az ablakon. Nagyobb léptekkel használjuk el energiahordozóinkat, ezzel még mélyebbre süllyedünk a gazdasági válságban, s hamarosan egy kontinensnyi, amúgy derék polgár lesz halmozottan hátrányos helyzetű, valamint erősen szuicid. Ez utóbbi fajta humanoid pedig egyáltalán nem jó munkásember, még jobban csökken termelőképessége, sőt szociális szempontból is rossz, ugyanis még sokasodni sem vágyik. Ez pedig - amellett, hogy gazdaságilag okafogyottá válik az egyed léte - odáig vezetheti a népességet, hogy a kihalás fenyegetheti a bolygót, dacára az ázsiai növekedésnek. Komoly összefüggések ezek, ezért remélem, hogy a megfelelő emberek végre cselekszenek, és működésbe lép a Tavasz-kommandó, tavasz-illetékes elvtárs pedig végre mozgásba lendül.



BUDAPEST
Vígszínház - Első Magyarországi Down Világnap
Március 21-én a Down-szindróma világnapján színes gyerek programokkal várják az érdeklődőket a szervezők. Ez remek lehetőség hogy az ép társaink velünk együtt tölthessenek egy vidám napot. Kézműves foglalkozások, játszóház, arcfestés vár minden látogatót, a fellépők között olyan neveket találunk, mint Gryllus Vilmos, Szalóki Ági, Makám, Palya Bea

Millenáris
Szülőknek, pedagógusoknak nyújthat széleskörű segítséget a "Gyermekeink jövője" címmel péntektől vasárnapig a Millenárison rendezendő képességfejlesztő kiállítás. Az érdeklődők ötleteket, tippeket, hasznos tanácsokat kaphatnak mozgás- és zenei fejlesztés, az írás, olvasás, számolás fejlesztése, kreativitás, önismeret, nyelvi fejlesztés (beszédfejlesztés, nyelvtanulás) témakörökben. A megfelelő fejlesztő játékok, könyvek, foglalkozások vagy akár iskola megtalálásában szakemberek segítenek. S hogy még könnyebb legyen választani, a gyerekeknek lehetőségük nyílik a játékok kipróbálására, sőt bemutatóórákon való részvételre is.

Millenáris Fogadó
Mindenkinek figyelmébe ajánlom, hogy március 21-én az Antirasszizmus Világnapja lesz, melyet 1966-ban jelölt ki az ENSZ. Arra próbálják meg ráirányítani a figyelmet ezen a napon, hogy vannak olyan folyamatok a világban, amelyek egyes embercsoportok kitaszítását kezdeményezik a mindannyiunkat megillető kulturális és anyagi javakból. A Szubjektív Értékek Alapítvány, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Millenáris Park immáron hatodik éve rendez közösen programokat erre a napra. Idei témájuk a "kisebbségi és többségi lét lélektana", amely köré családi programokat szerveznek: szerepjátékok, személyes történetek, önarcképek és kézműves foglalkozások keretében állítanak tükröt hétköznapjaink elé. A gyermekprogramokkal párhuzamosan felnőtt foglalkoztatást is tartanak, ahol ingyenes előadások, beszélgetések várják az érdeklődőket. A szokásos programok mellett (Lépegető, Apró csodák kicsiny kertje, stb.), ki lehet majd próbálni a viaszos batikolást, s 16-tól 17 óráig a Ghymes együttes Csak a világ végire című gyerekműsora lesz látható.

Királyi Borház és Picemúzeum
Tavaszhozók ünnepe - családi programot rendeznek szombaton és vasárnap 12 órától a pincemúzeumban. A programok között számos olyan témájú lesz, mely a népi hagyományokhoz és a tavaszhoz kötődik. Lesz tavaszi kosárkészítés, tavaszi mese, lovagi mulatság, de még borkóstolás is. Belépő: felnőtteknek 900 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 forint. 

Hungexpo Budapesti Vásárközpont
Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre vasárnap reggel 9 órától a Hungexpón a Babymarkt Babaruhabörze és Gyerekexpo. Nemcsak új és használt holmik tömkelegével találkozhatunk majd, hanem számos fellépő is szórakoztat minket, amíg elmerülünk a gyerekek és a hozzájuk szorosan kapcsolódó iparágak világába. Fellép Mikola Péter, valamint lesz RSG bemutató és egyéb zenés produkciók is.

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ
Döbrentey Ildikó és Levente Péter Ki kopog? kacagó koncertje lesz vasárnap 11 órától a művelődési házban. Az előadás után kézműves foglalkozás, valamint angol és német nyelvű játékos foglalkozás is várja a gyerekeket. A belépő 1.000 forint.

VIDÉK
Dunaújváros
A Bonbon Matiné keretében Kaláka-koncert lesz a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában szombaton délelőtt 10 órakor.

Vác
A Váci Tavaszi Fesztivál keretében Halász Judit koncertezik Szeresd a testvéred! című műsorával a Madách Imre Művelődési Központban. A belépőjegy ára elővételben 800 forint, a helyszínen 1.100 forint.

Sopron
Szombaton a Kurszán Kende Lovastanya harcosainak bemutatója látható az Amfiteátrumban a Soproni Tavaszi Napok alkalmából. A Gyermek- és Ifjúsági Központban pedig 9 órától Tavaszidéző játszóház lesz kézműveskedéssel, 10 órától pedig a Nefelejcs Bábszínház Kipkopp bábelőadása tekinthető meg.

Siófok
A Kálmán Imre Kulturális Központban vasárnap délelőtt fél 11-kor a Kolompos Együttes lép fel Jönnek a huszárok című gyerekműsorával. Belépő: felnőtteknek 800 Ft, gyerekeknek 600 forint. 


GYEREKMENTES ÖVEZET
Tudom, hogy könnyű belesüppedni a gyerekkel a tompultságba, amikor a szórakozás csúcsa a Kolompos és az Alma zenekar, de ne feledkezzünk el arról, hogy a hétvégén kezdődik a Tavaszi Fesztivál. Már pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik a megnyitó a Kisvakond és barátai című Kisvakond-kiállítással és -foglalkozással a Millenáris Teátrumban. Sok egyéb koncerten kívül, szombaton este a Zeneakadémián este fél 8-kor Oleg Maisenberg játszik majd a Kremerata Balticával. Olyan gyönyörű hangokat varázsolnak elő a hangszerekből, hogy elfelejtjük azt is, miért jártunk valaha rock koncertre. Vasárnap ugyanebben az időpontban (19:30) az Amadinda 25 előadásában csodálkozhatunk rá az ütős hangszerek gyönyörű zenéjének világára a Zeneakadémián. Igaz, hogy nem hétvégi, hanem már hétfői ajánlat, de mindenképpen ajánlom a Max Raabe & Palast Orchester koncertjét a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Aki egyszer meghallgatja Max Raabe-ot, az soha nem felejti el, különleges stílusára dolgozta át az utóbbi évek könnyűzenei slágereit, s ezzel új stílust is alkotott, mely átmenetet képez a komoly- és könnyűzene között. A három kiragadott programon kívül rengeteg remek program vár mindenkit, legalább egyszer érdemes gyerekvigyázókat szervezni, hogy ti se maradjatok le a Tavaszi Fesztiválról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek