SZÜLŐSÉG

A gazdag családok gyerekei több vitaminhoz jutnak

2009. március 19., csütörtök 14:00

Gazdag családba születni sok szempontból szerencsésebb dolog, mint szegény családban felnőni, ez már többször is bebizonyosodott. Egy most lezárult amerikai kutatás szerint például azért is, mert a jómódú, jobb társadalmi helyzetben lévő szülők több figyelmet fordítanak arra, hogy vitaminkészítményekkel is kiegészítsék a gyerekek étrendjét. (Most nem mennék bele annak boncolgatásába, hogy a több pénz és a magasabb társadalmi pozíció miként és hogyan függ össze egymással, mindenki tapasztalatai, hite és meggyőződése szerint illessze be az „és” vagy pedig a „vagy” kötőszót a kettő közé.)Az 1999 és 2004 között lefolytatott, az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című lapban most nyilvánosságra hozott vizsgálatban több mint tízezer, 2 és 17 év közötti gyerek szüleitől kérdeztek rá arra, hogy adnak-e vitaminkészítményeket gyerekeiknek, egyúttal arra is kíváncsiak voltak, milyen a család étrendje, mennyit mozognak, hogyan élnek, és nem utolsósorban mekkora összegből gazdálkodik a család hónapról hónapra.

Kiderült, hogy a gyerekek 34 százaléka szedett valamilyen vitamint a felmérés előtti egy hónapban, ami a tudósok szerint azt jelenti, hogy összességében nagyobb mennyiségben fogynak a vitaminok, mint amit az amerikai gyerekek egészségi állapota, étrendje és életmódja indokolttá tenne. Nem nagy dolog - mondhatnánk, a szülők kicsit túllihegik ezt a vitaminkérdést, ennyi az egész. Az egyéb tényezők elemzésekor azonban kiderült, hogy leginkább azok a gyerekek jutnak ilyen formában is pluszvitaminhoz, akik egyébként is egészségesebben étkeznek: több tejet, zöldséget és gyümölcsöt, növényi rostban gazdag, ugyanakkor koleszterinben és zsírban szegény ételeket fogyasztanak, és emellett többet is mozognak.

A vitaminszedést szorgalmazó szülők tehetősebbek voltak, nagyobb arányban rendelkeztek egészségbiztosítással, pontosabban tisztában voltak az ételek biztonságos tárolásának és elkészítésének szabályaival, kevesebbet ültek a számítógép vagy a tévé előtt, mindez pedig - nem meglepő módon - egyértelműen megmutatkozott abban is, hogy gyerekeik végeredményben jobb egészségi állapotban voltak, mint azok, akiknek szülei nem vásároltak vitaminokat. Az egyébként is kiváló egészségnek örvendő gyerekek 37 százaléka szedett vitaminkészítményt, míg a kedvezőtlenebb egészségi „paraméterekkel” rendelkező gyerekek körében mindössze 28 százalék volt ennek aránya. Az anyagi helyzetet tekintve még élesebb különbség mutatkozott: a jómódú családok csaknem fele (43 százaléka) áldozott a gyerekvitaminokra, miközben a szegényebb szülők csupán 22 százaléka szorította ki a szűkös családi költségvetésből az ehhez szükséges összeget.

Az amerikai gyermekgyógyászok szakmai szervezete arra int, hogy megfelelő összetételű táplálkozás, elegendő testmozgás mellett egy egészséges gyereknél semmi nem indokolja a többletbevitelt a vitaminokból, sőt a feleslegesen bekerült vitaminok és ásványi anyagok súlyos mellékhatásokat is okozhatnak. Éppen ezért fontosnak tartják, hogy a szülők mindenképpen konzultáljanak a gyerekorvossal, mielőtt vitamintablettával kezdik tömni a gyereket.

Úgy tűnik tehát, hogy sok egyéb mellett e szempontból sem mindegy, ki hová születik, hiszen nyilvánvalóan azoknak a gyerekeknek jut több vitamin mesterséges készítmények formájában is, akik kevésbé szorulnak rá, hiszen egyébként is megkapják mindazt, amire a szervezetüknek szüksége van - mert szüleik pontosabban ismerik az egészséges életmód alapelveit, mert fontosnak tartják ezek tudatos érvényesítését a mindennapokban, és nem utolsósorban megfelelő anyagi helyzetben vannak ahhoz, hogy meg tudják vásárolni az egészséges táplálkozás minden kellékét, köztük a többnyire borsos árú vitaminkészítményeket is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.19 14:11:31Eacsik

  Én azért ismerek egy-két gazdag családot, ahol az anyuka azt sem tudja, merre nyílik a konyha ajtaja. És valahogy kétlem, hogy az éttermi kaján felnövő gyerek egészségesebben étkezne, mint egy átlagos család gyereke, ahol nem engedhetik meg maguknak ugyanezt.  Persze az amerikaiaknál más a helyzet, ott lehet, hogy olcsóbban kijön a mekis kaja, mint ha maguk főznének.

 • 2009.03.19 14:18:52ruju

  A cikk remekül tesz egyenlőségjelet a gazdag és a jómódú, jobb társadalmi helyzetű családok közé, ami egyszerűen hiba. Szerintem. Ugyanúgy, mint a meki és az étterem közé egyenlőségjelet tenni (ami igen, amerikában sokkal olcsóbb, mint otthon egészségeset főzni).

 • 2009.03.19 14:30:56Temptation

  Orvos ismerősöm mondta:"ennek a sok vitaminkészítménynek köszönhetően állítható elő a legdrágább pisi."

  Gyümölcs: sokkal jobb, mint a vitaminkészítmények.

 • 2009.03.19 14:34:30ruju

  Jaja, erre kitér a cikk is, hogy azért nem kell tömni a gyereket mindenfélével, ha relatíve normálisan táplálkozik és mozog... Ami nem derül ki, hogy akkor most az alaptétel jó, vagy rossz? Vagy minek? Illetve gondolom, minek, a vitamin-gyáraknak, mert más értelmét nem látom a felmérésnek.

 • 2009.03.19 14:40:29bohar

  Csak nem a multkori poszton rita a felcser gondolatai adták az ötletet?

 • 2009.03.19 15:18:07Kipikopii

  ruju: nincs teljesen igazad. Ahol en elek, ott jomodu, felvilagosult csalad egyaltalan nem a mekibol eteti a gyereket. Ha nem tudja merre van a konyha ajtaja (van ilyen), akkor elmegy a legdragabb bioelelmiszeraruhazlanc egyikebe, ahol keszeteleket lehet frissen kapni. Es ezer friss, bioanyagbol keszult hazietel kozott valaszthat (vehet mezei krumplipuret csirkevel, salataval, vagy mehet a sushi barba). A sarki kinainak is van mar olyan menusora, ami par dollarral dragabban kinalja a tartositoszer, stb, nelkuli egeszsegesebb kajakat... Irigylem is azokat, akik megengedhetik maguknak ezeket a helyeket, sokkal egeszsegesebb, mint sok helyen az otthoni koszt.

 • 2009.03.19 15:21:13babó

  ruju és huhhh, sztem amerikában sokkal inkébb mérik anyagiakban a társadalmi státuszt, mint nálunk, vagy akár európában máshol. szal az ő szemszögükből ez a megfogalmazás rendben van, nem?  és igen, úgy tudom tényleg szar gyorsétkezdékben egészségtelen ételt enni a legolcsóbb arrafelé. még az otthoni főzésnél is.

 • 2009.03.19 15:24:42Kipikopii

  huhhh: koszonet, jo cikk.  Pont par hete kerdeztem meg az ovis anyukakat itt az USA-ban a vitaminokrol es tenyleg mindegyik tomi a gyereket vitaminnal mondvan 'nem arthat neki'. En meg ugy tudtam, hogy megfelelo taplalkozas mellett semmi szukseg ra. Igy most megerositett a cikk, hogyha rendesen eszik a gyerek es mozog, akkor tok felesleges.

 • 2009.03.19 15:27:21Kipikopii

  Valoban a meki es a gyorsettermek olcsobbak, mint az otthoni kotyvasztas az USA-ban, de nem is a jomodu-felvilagosult csaladok ulnek benne... (ok is elmennek, de nem napi szinten, mint a kevesbe jomodu csaladok).

 • 2009.03.19 15:32:55ruju

  Kipikopii, a mekit nem én írtam, én azt írtam, hogy az étterem=meki reláció a hiba. Az előttem szóló állította fel egyébként.

 • 2009.03.19 15:42:32gabika1979

  Nekem senki nem mondja, hogy nincs pénze egy pohár tejre vagy egy darab almára, miközben kólára, csipszre van.

 • 2009.03.19 16:09:43plussbirka

  ezt nem ertem. attol, mert valaki szegeny, meg nem tudatlan. es, ha van otszaz forintja mondjuk, akkor nem hiszem, hogy vesz ket liter kolat es ahhoz egy zacsko csipszet, ahelyett, hogy egy kilo banant vagy almat es egy liter tejet venne. mert ha ezt teszi akkor nem szegeny, hanem szegeny hulye.

 • 2009.03.19 16:11:38Kipikopii

  ruju: elnezest, elcsuszott a szemem eggyel.. igazad van, eggyel fentebbi hsz-ra reagaltam...

 • 2009.03.19 16:13:53Eacsik

  Ruju,

  nem írtam olyant, hogy az étterem ugyanaz, mint a meki. Az általam említett család esetében azért írtam éttermet, mert a helyi kisvárosokban nincs minden sarkon meki, ezést sok módos család étterembe jár főzés helyett.

  Amerikában mindenhol megtalálható a meki, és olcsó, ezért a szegényebb családok inkább ott esznek, mint saját maguk főzzenek.

  És ezzel azt akartam kifejezni, hogy nálunk az átlag családok egészségesebben étkeznek, mint azok a gazdagok, akik étterembe járnak. Amerikában meg a gazdagabb réteg eszik egészségesebben akár a spéci bioüzletekből, akár az otthon főzőttből.

  Hú, ez nagyon bonyolult lett.

  A lényeg, hogy az amerikai helyzet nem érvényes ránk. Mert ott a gazdagok körében az a trendi, ha extraegészségesen étkeznek, nálunk meg az, ha fel tudnak vágni azzal, hogy étterembe járnak.

 • 2009.03.19 16:22:58ruju

  Eacsik, bonyolult ez az egész :-D  A lényeg, hogy szerintem az egész, amin problémázunk, abból adódik, hogy a cikk címében "gazdag" szerepel, a cikkben "jómódú", ami megint előhívta a hülye sztereotípiákat, holott sztem az amcsi kutatásban az átlagos családokat is a jómódú kategóriába és nem a szegénybe vették, ami hát jogos is és egy magyar kutatásban is ugynígy tennének a britttt tudósok, mert a magyar átlag család azért nem szegény. Az, hogy ki hogyan eteti a gyerekét, meg valóban inkább a tájékozottságon ill. "tudatlanságn" múlik, ami az amiknál valóban szorosan összefügg a társadalmi ranglétrával.

 • 2009.03.19 16:23:38ruju

  Szóval ezért kaphatták ezt az eredményt, na. Szerintem (copyright Nilüfer)

 • 2009.03.19 16:28:57rita a felcser

  O persze,de biztos nem szeretik oket ,nincs otthon empatia,tolerancia,csuhebaba.

 • 2009.03.19 16:34:32rita a felcser

  Konnyes szemmel latom,hogy a poronty mar masodszorra tamasztja ala a mondanivalomat ,miutan harom napja ram ugrottak a ''politically correct''fehernepek,pl Cantaloupe,aki igen ekes szolasu ebben.

  Nyilvanvalo,hogy a kimondottan jo anyagi helyzxetbe szuletett gyerekek jobb letvitelre szamithatnak.Akkor is ha a nagycsalad nepdalokat enekel a BKV-n mikozben edesanya a meleg zsiros tejevel taplalja a hordozokendobe megbujt legkisebbet.

 • 2009.03.19 16:38:19Kipikopii

  rita: :-)  ruju: igen, egyetertek (most tenyleg a te hozzaszolasodra reagalok :-). Amerikai vagyoni minosites teljesen alkalmazhatatlan magyar viszonyokra es innentol kezdve ez a tipusu vita ertelmetlen.  A cikk utolso ket bekezdese ettol eltekintve jo, mert arra viszont valaszt ad, hogy kell-e mindenaron a vitamin (en peldaul ezen dilemmaztam nemreg).

 • 2009.03.19 16:38:30plussbirka

  empatia, tolerancia, csuhebaba :DDD

 • 2009.03.19 16:39:17rita a felcser

  Kene boritekot kuldjon a poronty.

 • 2009.03.19 16:39:39Subbantósdi

  Én azért azt is vizsgáltam volna, hogy vajon milyen összetételű vitaminkészítményt szednek a gyerekek, mert az igazán veszélyesek a zsírban oldódóak. Azokból nem szabad tényleg agyba-főbe enni sokat, mert gondok lehetnek.

  Az valóban igaz lehet, hogy jobb módban élőknek több lehetősége van jobb minőségű ételek készíteni, vásárolni, meg talán köztük több az, aki igényesebb is, hiszen már anyagilag megteheti, főleg ha az egészségesebb ételek drágábbak az olcsóbbaknál.

  De azért itt is van kivétel, van tisztes szegénységben élő és gyerekét egészségesen etető ember is ugyanúgy, mint fordítva.

 • 2009.03.19 16:40:20raszta macska

  ruju, szerintem a pénzen is múlik az étkezés. :)  Mert hát ja, nem mindegy, hogy a zöldségesnél el kell-e gondolkodni, hogy mit vehetek meg, vagy gondolkodás nélkül megvehetek bármit, amit szeretnék nekik.

 • 2009.03.19 16:45:45ruju

  raszta macska, előttünk szólt már valaki, hogy egy pohár tej és egy alma + 1 zsömle (ez már tőlem) megengedhető kategória, és nem azon múlik a dolog, hogy ilyen-olyan kiskutyafüle egzotikumokkal táplálod-e (ami valóban pénzkérdés már).  Egyszer voltam egy előadáson ebben a témában, ahol azt mondták, hogy egy gyerek mindenféle napi szükséglete benne van egy pohár tejben és egy zsömlében (na jó, a dolog arról szólt, hogy sokszor "sztrájkolnak" kajaügyben, és hogy jó, ha tudjuk, hogy ennyire egyszerű az egész.) Persze ha egy db alma is jár hozzá, akkor már tuti biztosak lehetünk magunkban.

 • 2009.03.19 16:56:27plussbirka

  jo-jo, de nem mindegy mekkora gyerek :O)

 • 2009.03.19 17:00:08ruju

  plussbirka :-D Nem ilyenkor szokták mondani, hogy könnyebb ruházni, mint etetni?

 • 2009.03.19 17:55:34manka78

  Van itthon egy babakád félig almával, gazdag vagyok-e?.:)))

 • 2009.03.19 18:19:48mspoppy

  Bár hihetőnek és reálisnak tűnik a kutatás eredménye, azért megjegyzem: az ilyen felméréseknél a legtöbb ember AKKOR IS olyan választ ad, ami szerinte megfelel az elvárásoknak, ha semmilyen személyes adatot nem kérnek tőle. Nyilván az is benne van a pakliban, hogy a jómódúbb/tanultabb/stb. szülők tudatában vannak a vitaminok fontosságának, tudják, melyek az ún. egészséges ételek és ennek megfelelően válaszolnak.

  Pl. a milyen kenyeret vesz a gyerekének:

  a) fejér b) barna

  kérdésnél simán bejelöli a bét, miközben Gvadelupe a mekiben kajáltatja a gyereket, mert az rendre kikönyörgi.  De itthon se kell keresgélni: ismertem egy kisfiút, aki Bp. legdrágább bébihoteljének volt állandó vendége. Egész nap nem evett a "reform" kajából, arra spejzolt, hogy hazafelé a mekiben tolja be heppimélt. Gondos anyu is tutira a bét ikszelte volna be.

 • 2009.03.19 18:45:18Vicuska

  Szerintem vicces ez a folyamatos gazdag-szegény összehasonlítás kontinenstől függetlenül. Mindkét család csúnyán elcseszheti, csak máshogy máshol, és igen, természetes, hogy egyszerűbb egy gyereket rengeteg pénzből nevelni, mint kevésből...

  Én ezt az étterem (nem meki!!) egészségtelen dolgot nem értem. MIÉRT? Ott is van leves, sali, meg zöldköret, és sültet vagy főttet is lehet kérni. Vagy csak a nagyvárosi éttermekben van ez így vidékre nem jut le? Nem hiszem. Szóval nem értem. Imádok főzni, de rengeteget járok étterembe a már annyiszor emlegetett munkám miatt. Muszájból. De sosem éreztem, hogy egészségtelenebb lenne az ottani hús és a zöldség, mint ha otthon pakolnám ugyanazt össze. Na mindegy. Azért remélem értitek, hogy mire gondoltam, és senki nem esik nekem valamely szavam miatt.

 • 2009.03.19 18:47:47manka78

  Vicuska! Az étteremben is tudni kell, hogy mit rendelj, otthon meg azt, hogy miből főzz.:) A végeredmény lehet ugyanaz, csak az ára nem mindegy.

 • 2009.03.19 19:06:41mspoppy

  Az éttermi kaják is legalább annyira különbözőek, mint a házi koszt. Ahogy van mélyhűtött pizzát sütő anyuci, úgy vannak mócsingot vastag panír alá rejtő "éttermek" is.

 • 2009.03.19 19:06:43Vicuska

  Az ár jogos. De a fentebb olvasottakból nekem az jött le, hogy sokak az egészségességét kérdőjelezik meg. Egyébként ár kérdésében... Egy menüs kajálás mondjuk 600 forint, egy beugrok valahová mert egész nap nem ettem, és nem vágyok szendvicsre projekt mondjuk üdítővel 1400-1500, egy üzleti vacsi, mert fontos hogy jó legyen étkezés meg mondjuk 2-3000 Ft/fő.-kb ennyi a mekiben is, szal nem mennék oda. Ha főzöl és családod van, az nyilván más, de ha max 1-2 emberes adagot akarsz az se lesz az első két kategóriánál olcsóbb. Mert vicces 5 deka csirkemellet, fél fej hagymát 1 deci tejfölt meg fél deci olajat stb. venni. És lehetetlen is. És nem biztos, hogy a maradék nem végzi néhány nap múlva a szemetesben. Ami meg pazarlás és szívás is, de a legkevésbé költséghatékony. Nem beszélve az időről. A bevásárlás, főzés, mosogatás stb. nekem nagyon nem fér most az életembe. 2 szakdoli, nyelvvizsga, tanítás és folyamatos munka mellett annyira drága lett az idő, hogy a felesleges utánajárást ha lehet megspórolom. Így meg marad ez. Persze néha jólesik, de inkább kikapcsolódás, mint egészségmegőrzés nálam a főzés.

 • 2009.03.19 19:10:48mspoppy

  Ha anyuci szakácsművészete a mélyhűtött pizza kisütésében merül ki, akkor nyilván jobban jár a gyerek, ha olyan étteremben eszik, ahol a chéf maga válogatja ki a legjobb alapanyagokat;

  s fordítva is igaz: a mócsingos-bundás "éttermi" kosztnál jobban jár a gyerkőc (is), ha az ügyes anyuci összeüt egy spenótot "tükitojival". :) :)

 • 2009.03.19 19:12:43manka78

  Én főzök, nem minden nap, de minden nap van itthon főtt étel. Nagyon ritka, ha mégsem, mert közbejön vmi intézni való, akkor valahol eszünk. A menü nálunk azért nem a legjobb választás, mert a férjem attól egy óra múlva éhes.:) Van itt a városban egy jó kis kajálda, olyan kifőzdeféle, jó házias ízekkel. Talán a múlt héten jött úgy össze, hogy egész délelőtt intézkedtünk és ott ettünk, pont mondtam a férjemnek, hogy annyira finom volt a kaja, teljesen az én szájam íze szerint készült. Az sem hátrány, hogy a tulaj is ismerős.:)

 • 2009.03.19 19:37:45dodóó

  manka78  Főzés terén nálam is ez a szitu.  De párszor rendeltem mostanában a kaját és bejön.

  Na nem minden nap fogom ezt tenni,de néha jobban járok így.

  Férjem csak este jön haza így ő csak vacsorára eszi.

 • 2009.03.19 19:48:29far?hát?

  Bocs , hogy beleszólok, de azt hiszem, hogy alapvető információk híjján vagyunk! /sokan / kevesen tudják, hogy a vitaminbevitel és a felszívódás az két külön dolog, ti.. a felszívódást végző receptorok állapotától függ többek között, hogy a bevitt vitamin mennyire hasznosul és az is fontos, hogy a megfelelő mennyiségű ásványianyag koncentráció is jelen legyen, mert különben valóban előállítjuk a drága pisit !

 • 2009.03.19 21:02:55manka78

  Dodóó! Nálunk a kajarendelés nem megoldható, mert nem tudunk előre tervezni, és ezek a kajafutárok úgy tudom, hogy reggel kihordják a kaját és annyi, nem úgy, mint pl. a pizzát, hogy csörgök és x idő múlva jön. Néhány helyről úgy is lehet, de azok inkább vacsiidőben vannak nyitva. Nálunk pedig a főtt kaja ebédre van. Az én férjem 4 műszakban dolgozik és így itthon ebédel, csak nem mindig azonos időpontban/déltől, fél háromig valamikor./

 • 2009.03.19 21:23:34dodóó

  Nálunk pénteken bedobják a jövőheti étlapot és általában 14.30-ig lehet kérni.

 • 2009.03.19 22:11:00Vicuska

  kajarendelésnél nálam nagyon bejött a gastroyal, a foodexpress, és a belfrit, ami olyasmi mint a pizzarendelés, tehát nem kötött időben hozzák, de házias és néha belefér. A másik kettőtől is szoktam rendelni, a foodnál kifizetem hétfőn vagy előző szombaton az egész hetit, aztán meg megbeszélem a koliban a portással, könyvesboltossal, szinten valakivel, hogy vegyék át (általában portás, az a bizti). Én meg mikor hazaértek, vár a főtt kajcsi. Legalább 40 féléből választhatsz, minden nap újabb kaják vannak. Gondolnak a 90 napos diétásokra, vegákra stb., ezek alapján pakolják össze a menüt. Nagyok király. Két hétre előre láthatod az étlapot. Nekem bejön. Ezen felül rengeteg olyan étterem van, ahova beesel 11 és 3 között és menüt kérsz, majd kapsz. Ott is előre egy hétre megnézheted, hogy mi lesz a kaja, el se kell vinned, ott is eheted és sok helyen nem is kell előre szólnod. Nekem ezek nagyon bejönnek. Egyébként a foodot a gyesen lévő barátnőm ajánlotta, ő is onnan szerzi a kaját. Nem azért mert nem tud főzni, hanem mert tudatos vitamin, ásvány, zöldség-hús arányt elég nehéz úgy tartani a változatosság mellett, hogy két-három napig ugyanazt eszed. Ez meg egy napos adag. Ha valami tetszik a férjének, aki amúgy is a munkahelyén ebédel, megrendelik vacsira. Jól működik. Én is imádom.

 • 2009.03.19 22:27:41manka78

  Itt a városban a Gastroyal-os szaladgál. Ő reggel hordja szét a kajákat. Egyébként az az igazság, hogy csak azt szeretjük inkább, amit én főzök.:) Amíg dolgoztam ezerrel, addig is megoldottam, remélem ezután sem lesz gond. Suliszünetben meg elképzelhetetlen lenne, hogy ne én főzzek, mert a nagyobbik lányunk nagyon válogatós és rossz étvágyú is. A kicsi szerencsére mindenevő. Olyan jóízűen tud enni, hogy öröm nézni.:)

 • 2009.03.19 22:34:03Vicuska

  Akkor érdemes neki főzni:) Ezért szoktam a szintenlakó srácokat kényeztetni néha napján, de erről már sokat írtam:) Mert az az igazi dicséret, és mert számomra azt jelenti a család, hogy körülüljük az asztalt és mindenki elmondja, hogy milyen napja volt. Ez nekik sosem volt meg, nekem pedig nagyon hiányzik néha, még ha nem is a biológiai értelemben vett családommal szeretnék megint így lenni. Ez rosszabbul hangzik, mint amilyen, de az érzés kárpótol. Én is szeretek főzni. De most a véghajrában nem nagyon van időm. Ezért maradnak ezek a lehetőségek.

 • 2009.03.19 22:34:57Vicuska

  off: Manka megkaptad a linket amit küldtem?

 • 2009.03.19 22:38:05manka78

  Igen, akkor üzentem is vissza. Egy gondom van:A drágám kitörölte véletlenül a postafiókból.:( Olyat csinált a freemail, hogy kijelölte a törölni kívánt leveleket és nem azokat törölte ki, hanem az összes többit.:(

 • 2009.03.19 22:39:59Vicuska

  Nem kaptam meg a válaszemailt, de minnyá elküldöm mégegyszer a linket, ha szeretnéd.

 • 2009.03.19 22:41:16manka78

  Okés. Nem mail-t írtam, itt üzentem, mikor szóltál, hogy küldted. Nem is figyeltél rám.:)))Hüpp-hüpp.

 • 2009.03.19 22:46:15Vicuska

  Átment!

 • 2009.03.19 22:51:51manka78

  Oké. Köszi.

 • 2009.03.20 08:54:58catus

  nem tudom ki mennyire ismeri az amerikai gyoréttermi helyzetet, de nem csak meki, meg Börgerking, meg KFC, meg ezek léteznek, henm van szinte minden államnek vagy 3 saját étterem lánca ami tele van 1 meg 2 dolláros menükkel, szal ha valakinek kevesebb a pénze, akkor ott nyugodtan degeszre tömheti magát, gondolhatjátok mennyi hasznos tápanyag van ezekben a kajákban, a másik fontos dolog amerikát tekintve hogy, hogy sok helyen, az anyuka társadalmi helyezetttől függően tényleg nem tudja merre van a konyha ajtaja, ezt vagy félkész, kész kajával pótolja, vagy telik alkalmazottra és az főz, de az már akkor normálisebbet is főz, mert van miből...az már azért jelent valamit, ha ez embelrt hülyének nézik, ha normálisat ebédel nem csak Snickers, meg egyéb...

 • 2009.03.20 08:58:14catus

  az ilyen felmérésekkel még az a bajom, hogy STATISZTIKA EZ IS...én is naponta gyárotom a különböző grafikonokat, meg egyebeket a kísérleti eredményeinkből, és ha azt akakarom akkor bebeizonyítom és a statisztika segítségével, hogy az 1 meg az 1 az különbözik egymástól...ez az állandó ppublikálási kényszer sokmindenkiből kihozza az állatot és itt egy kis kozmetika ott egy kis kozmetika és már meg is van azaz eredmény hogy ha van della akkor egészségesebb a gyerek

 • 2009.03.20 08:59:44catus

  bocs a "hejesírási" hibákért, néha nem nagyon megy a többsíkú koncentrálás

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta