A családi napközi növelheti a gyermekvállalási kedvet

A rugalmas rendszerű családi napközi otthonok elterjedése növelheti a gyermekvállalási kedvet - jelentette ki Dobrev Klára csütörtökön Budaörsön egy ilyen otthonban, számolt be róla az MTI.

A miniszterelnök felesége elmondta: a családi napközi megkönnyíti az anyáknak eldönteni, hogy újra dolgozni szeretnének, megtartva a gyest a munka mellett a gyermek 3 éves koráig, vagy inkább otthon maradnak. A 10 éve működő családi napközi rendszer modellje alkalmazkodik a szülők időbeosztásához, és a gondozók személyre szabottan segítik a rájuk bízott kicsinyek egészséges fejlődését. Ráadásul ezek a kis létszámú gyerekcsoporttal működő intézmények kevesebb költséggel tarthatók fenn, mint a hagyományos intézmények - tette hozzá.



Szűcs Erika munkaügyi és szociális miniszter azt hangsúlyozta, hogy jelenleg már hozzávetőleg 200 családi napközi otthon működik az országban, a korosztályos gyerekek 10 százalékáról, körülbelül 2000 kicsinyről gondoskodnak e helyeken a családi légkört leginkább megközelítő körülmények biztosításával. Ezen intézmények fenntartásához az állami támogatás mellett sok helyen az adott település önkormányzata is hozzájárul. Így kevesebb a szülőkre jutó anyagi megterhelés. Budaörsön például az önkormányzat egy gyerek havi ellátmánya egyharmadát - 25 ezer forintot - adja e célra saját költségvetéséből - mondta a miniszter.
Oszd meg másokkal is!
Mustra