SZÜLŐSÉG

Széthullhat a család a vacsora közbeni tévézések miatt

2009. március 17., kedd 10:00

A BBC gyereknevelést segítő műsorai közül az egyik kedvencem a „Honey, We're Killing the Kids”. A kissé meghökkentő cím szabad fordításban körülbelül annyit jelent, hogy „Drágám, a legjobb úton haladunk afelé, hogy kinyírjuk kölköket”. Az alapötlet, hogy előzetes családi terepfelmérést követően a műsorkészítők némi számítógépes trükk segítségével a szülők elé varázsolják, hogyan fognak kinézni a gyerekeik 10-20-30-40 év múlva, ha továbbra is úgy élnek, ahogyan eddig: nevezetesen sült krumplit és édességet esznek tonnaszámra, a zöldségeket és egyéb egészséges ételeket még hírből sem ismerik, órák hosszat tespednek a tévé vagy a számítógép előtt, és már attól kifulladnak, ha ötnél több lépcsőfokot kell egyszerre legyőzniük.A végeredmény természetesen elég csüggesztő: ráncos és szürke bőr, megereszkedett toka és sárga fogak - hogy csak néhányat említsünk. Fontos dramaturgiai elem, hogy ilyenkor gondosan kivárják, míg legalább az egyik szülő - erre leginkább az anya esélyes - könnyekre fakad a szomorú jövőt látva, mire azonnal érkezik a felmentő sereg a műsorkészítők személyében, akik egészséges életmódprogramot javasolnak a helytelen életmód folytán a gyerekekre leselkedő borzalmak kicselezésére.Az egyik alkalommal a szép, új világ megalapozásaként először is elkísérték a szülőket egy bútoráruházba, ahol mindenekelőtt vásároltak egy közös étkezésre alkalmas asztalt (addig ugyanis egyáltalán nem volt olyan asztal az egész házban, amit kényelmesen körülülhetett volna az egész család), majd segítettek a felnőtteknek kissé félreesőbb helyre cipelni a tévét a nappali közepéről (addig ugyanis ki-ki a fotelban vagy a szőnyegen ülve, tányérját az ölében tartva, tekintetét mereven a képernyőre szegezve költötte el a maga vacsoráját - természetesen öten öt különböző időpontban).

Innen nézve furcsa? Hát igen. Mégsem azért írom le mindezt, hogy újra szörnyülködjek/jünk egy sort a szigetországiak sajátos étkezési kultúráján. Éppen ellenkezőleg, azért jutott eszembe az évekkel ezelőtt látott műsor, mert egy hazai kutatás is azzal a következtetéssel zárult, hogy a magyar családokban is dívik a tévénézés közben vacsorázás - vagy vacsorázás közben tévénézés? - szokása, pedig ez nem tesz jót az étkezés minőségének, egyúttal megfosztja a családot a közös együttlét és a beszélgetés lehetőségétől is, ami végső soron jó út a család széthullása felé.

Kicsit utánanézve a témának kiderült, hogy a mostani hazai felmérés csak ismétli és megerősíti a világ más pontjain végzett korábbi vizsgálatokat, miszerint egy jó hangulatú és nem utolsó sorban egészséges családi vacsora és a tévénézés nemigen egyeztethető össze egymással. Az amerikai dietetikusok szakmai lapja, a Journal of American Dietetic Association már két évvel ezelőtt közzétette egy vizsgálat eredményeit, melyben azt nézték, hogy a vacsora közbeni tévénézés szokása miként befolyásolja, mi kerül az asztalra. Több mint 1300 szülő megkérdezése alapján kiderült, hogy a tévé nélküli estéken gyakrabban fogyasztanak a családtagok gyümölcsöt és zöldségféléket, mint akkor, ha tévénézés közben, mintegy mellesleg lapátolja be mindenki a vacsorát.

Az összefüggést azzal magyarázták, hogy nemcsak az aznapi menü összeállítása kap nagyobb hangsúlyt akkor, ha a szappanopera aktuális epizódja vagy a híradó kiiktatásával, kizárólag az étkezésre és egymásra figyelve zajlik az esti étkezés, hanem a többi családtag is jobban ügyel arra, mit és mennyit eszik. A szakértő szerint a képernyő bámulása közben elköltött vacsora kicsit olyan, mintha mindenki egyedül, a maga kis világába bezárkózva enne, megfosztva önmagát és családtagjait a napi események megbeszélésének lehetőségétől, egyúttal nem ad módot a gyerekeknek egy kívánatos viselkedésminta elsajátítására.

Ja, és hogyan fejeződik be a BBC műsora? Miután a szülők és a gyerekek megismerték és kipróbálták, hogy lehet másként - egészségesebben - is élni, mint addig tették, újabb számítógépes öregítés következik, melynek végeredményeként kétségkívül egyre korosabb, ámde egészségtől és erőtől duzzadó 20-30-40-50 évesek néznek optimistán a jövőbe - és persze a stúdióba meghívott, kellőképpen meghatott és megkönnyebbült családtagokra. A családtagokra, akik ezután kizárólag egészséges ételeket fogyasztanak, répát esznek répával, a gyorsétteremnek még a szagát se bírják, egyszer s mindenkorra leszoknak a nassolásról, rendszeresen sportolnak és kirándulnak, és persze nem néznek tévét vacsora közben… és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.19 09:56:47szövetszöcske

  mammina, ez viszont nagyon igaz, egészen máshogy látja a dolgokat akinek még nincs is gyereke (csak előzetes gyereknevelési elvei), akinek kisbabája van, akinek óvodás, kisiskolás korú, vagy kamasz gyereke van. És máshogy látja az ahol 1 gyerkőc van, mint ahol 3-4. Az a vicces, mekkora lendülettel tud mindenki nekiesni a többieknek, magára venni nem neki címzett dolgokat, klikkesedni, klikkből fikázni másokat. Nekem tetszik:)

 • 2009.03.19 09:58:09mammina

  persze hogy tinik lesznek es az jo is. csak amig pici a gyerek konnyen hatarozzuk el hogy organikus kaja, meg classzikus zene nyugtatasbol, aztan jon a hidegzuhany mikor a 9 eves mar teljesen mas zenet szeret es ennek hangot is ad, amikor mar a baratnoknel ugysem csak az organikusat eszi, stb. en imadom a folyamatot ahogy nonek, es latom magamon, hogy hogyan valtoznak az ugynevezett "elv"-ek, es neha jokat derulok az egy picurt nevelo mamak hozzaszolasain. :) imadom a porontyot, hol ezert hol azert. :) jo a tarsasag alapbol :)

 • 2009.03.19 09:59:50mammina

  ja es emlekszem anyam fejere, mikor megkerdezte hogy miert nem vagyok atletika edzesen es kozoltem 14 evesen, hogy nem megyek tobbet es pont. 7 eves koromtol jartam es sosem kerdeztek meg hogy akarom e. a tesom lelkesen ment, ezert nekem is "kellett". tenyleg nem mentem tobbet. :) a picilanyom nagyon hasonlit hozzam :)

 • 2009.03.19 10:01:19mammina

  szocske

  te nem ezert a "na most essunk egymasnak" reszert jarsz ide? :) olyankor nem is szoktam belekarattyolni, csak lesek, es mar az eleg hogy jo napom legyen :-) viszont van egy-ket remek jo cikk is, remek hozzaszolasokkal, amiket kvazi hasznalni is lehet.

 • 2009.03.19 10:07:52szövetszöcske

  mammina, egyrészt vannak olyan posztok amik érdekesek-informatívak, azokhoz általában nem szólok hozzá, kár lenne róluk vitát nyitni. A posztok többsége bulvár, a kedélyek felhergelésére van itt, ezeket el sem olvasom, elég a címet megnézni, és már lehet is beszálni egy élvezetes vitába. (mivel a néphergelő témák ismétlődnek, néha ki szoktam próbálni, hogy egyszer az egyik, legközelebb a másik oldalon szállok be a vitába, érdekes érzés, gondolatébresztő). Szóval igen, felerészben a balhé miatt járok ide, szeretem a parttalan vitákat, nekem nem emelik meg túlzottan a vérnyomásomat, és teljesen érdekes, amikor egy-egy nick kivillantja a foga fehérjét, kiesik a szerepéből:)

 • 2009.03.19 10:12:30mammina

  szocske

  en ennyire melyen meg nem astam bele magam, de lehet mostantol majd sasolok maskeppen :-) az off-on tok jo tippeket kaptam viszont, annak nagyon orulok.

 • 2009.03.19 12:19:06Vierre_

  anyamadár én aztán nem festettem rólad képet. Én a kommentjeidre reagáltam és arról beszéltem. :)))) Kééééééééérlek, tényleg, ne csak olvass- értelmezz is mert amúgy nincs értelme a dolognak. :)))))  monsterwoman1 és összeborulós kebelbarátnője. Én most szándékosan nem provokatív reagokat gyártottam. Hol van ott a dráma. Annyira tipikus, hogy ha rétegben maradtok hárman akkor túllihegitek önön "különcségetek" :)) És már is jön a vega meg a smúz. :)))))))))) Végtelenül tipikus.  Amúgy szövettel értek egyet. Nekem nincsenek nagyon szépen hangzó elveim. Hagyományos értelemben elvtelen vagyok, mert azok az elvek amik alapján élek, azokat megfogalmazni nem lehet, az élet-érzés amit a gyerekem általam, a létezésem által vagy meg-átérez, vagy nem. Nincs vallásos nevelés, nincs indigó gyerek, nincs ezt lehet azt nem. Mérték van és természetesség. Szerintem az igazán fontos dolgok univerzálisak és a szavak miatt csak inflálódik az értékük. • 2009.03.19 13:17:20monsterwoman1

  2009.03.19 12:19:06 Vierre

  nagyra értékelem, hogy nem gyártottál provokatív reagokat és mégcsak egy "baszki" se volt:))) A smúzzal meg mi is a bajod???:)))

  (és, ha már a küléncségnél tartunk....khm....:DDD)

  Lihegett a franc. Egyetértünk, az igazán fontos dolgok univerzálisak.

 • 2009.03.19 13:41:09dodóó

  Amúgy szövettel értek egyet. Nekem nincsenek nagyon szépen hangzó elveim. Hagyományos értelemben elvtelen vagyok, mert azok az elvek amik alapján élek, azokat megfogalmazni nem lehet, az élet-érzés amit a gyerekem általam, a létezésem által vagy meg-átérez, vagy nem. Nincs vallásos nevelés, nincs indigó gyerek, nincs ezt lehet azt nem. Mérték van és természetesség. Szerintem az igazán fontos dolgok univerzálisak és a szavak miatt csak inflálódik az értékük.  Nálam is ez van.

  evvan.

 • 2009.03.19 15:36:41druantia

  Én akkor gondolkodtam el, hogy mégiscsak tévéznem kellene, amikor a barátnőm felvilágosított valami újfajta herpesztapaszról, ami végül most itt virít a képemen. És jó.  A tévé (illetve a dvd) még arra is jó, hogy a gyerekemet meg tudjam etetni. Mert nekem olyan fajta gyerekem van ám, aki képes eljátszogatni kaja nélkül két napig is. Egyszer kipróbálta... Viszont ha leül a Pampalini elé és rágúvad a képernyőre, akkor be lehet fenyíteni, hogy lekapcsolom a mesét, ha nem eszik. Úgyhogy nálunk pont hogy nem teszi tönkre a gép a vacsorát...

 • 2009.03.19 15:41:27druantia

  Ja, azért az alap, hogy ha nem muszáj, akkor azért nem így telnek az estéink :). Nem mentegetőzésül mondom, de mi azért sokat szoktunk játszani, olvasni, beszélgetni, sétálni, stb. :).

 • 2009.03.19 21:15:47Vierre_

  Mi a faszimmal azon kuncogtunk a poszt kapcsán, hogy az Animal Planeten néztünk egy kurva jó műsort arról, hogy a dongó hogy a faszba tud repülni amikor amúgy nem kéne tudnia neki. És én nem tudtam, hogy légörvényeket tol ami könnyebbé teszi a repülést és, hogy a madarak is.. bemutatták szélcsatornába füsttel meg minden féle okos kütyüvel. Meg a sivatagban a selyemvakond, akinek nincs szeme és a ritkásan növő fűcsomók a föld mélye felé irányuló hanghullámai alapján tájékozódik.  És akkor még nem is beszéltem a Grace klinikáról amit nem értem mi a faszért nem folytat a Zertéel. :DDDDDDDDDD

 • 2009.03.19 21:31:08elzsabo

  Vierre,

  én a "nagy TV-ellenes" tegnap random módon olyan fasza dokumentumfilmet találtam az RTL-en (!) a mélytengeri élőlényekről, hogy szemem-szám elállt...! Jó, mondjuk fél 2-től, amikor kb senki nincs még otthon, én is táppénzen voltam. Persze utána rögtön Győzike Show következett...de akkor is, örültem neki és sajnáltam h nem főműsoridőben adták.

 • 2009.03.19 21:44:17Vierre_

  A dok csatornákon vannak faszántosak. Én a -hogyan készül- címűt is bírom, simán rácsodálkozok mindenre, akkor a legjobb az a Állítólag-Mythbusters, óriási a két fószer, különböző legendákat cáfolnak vagy erősítenek meg a száz héliumos lufival szárnyalástól kezdve mindenfélét bepróbálnak. A NatGeon most volt egy rakat csillagászati műsor, fel is vettem őket. A tv paprikát is szoktam nézni mert vannak jó kaják, a travelt is, Jamaica pölö kurvára meglepett. :))))) Én nem vetem meg a sorozatokat sem- jóbarátok, grace klinika- vészhelyzet-hősök, még anno 4400. Én köbö ennyire vagyok kalibrálva. Egy fél órás sorozat vagy dok-film.

  És mivel imádom a sportot- nézni :))))))), kurvára örültem hogy van tévém az olimpia idején- főleg az atlétika és az úszás miatt, de pölö most végig ültem a gyorskorcsolya vb-t is mert bejön. :)))))

  Magyarán agyszkenelek és jól esik és látható hogy nem a Anakonda 4-A királykobra (létező film bruhahahaha) vagy A cápák visszatérnek (dettó) zsé kategóriás überfosokkal. :))))))))))))))

 • 2009.03.19 22:21:56Heatherette

  baszki, Vierre, nem néztem volna ki belőled, hogy Grace klinika rajongó vagy! :D

 • 2009.03.19 22:25:13Pandi

  Vierre_, na már ezért érdemes volt ideülnöm, mert sosem gondoltam volna rólad, hogy ilyen sportleszbikus vagy, mint én.:)))))  Meg ki ne hagyjam Druantiát, aki nagyon megnyugtatott azzal, hogy nem csak én vagyok ennyire elvetemült, hogy evés közben mesét vetettem be (nálunk is volt koplalás, ha nem is két teljes napos).:)

  (Bár ma már nincs rá szüksége, elég ha a minikönyveit lapozgathatja.:))

 • 2009.03.19 22:30:39aritimi

  Heatherette ,

  Én is szeretem a Grace-t,ez gond szerinted ?

 • 2009.03.19 22:35:39manka78

  Druantia! Rég láttunk erre!

  Az én nagyobbik lányom is szeret evés közben tv-zni, bár hétközben ritkán eszik itthon. Olyan "fantasztikus" étvágya van, hogy nem is bánom, legalább kerül bele valami. Mostanában állandóan doksi filmeket néz, vagy sportot. Betojok rajta. Most este valami boxot nézett, míg el nem küldtem aludni.:)

 • 2009.03.19 22:36:13jewel

  En minden orvosos sorozatot utalok. Valahogy nincs kedvem nezni sorozatokat, melyek a betegsegek korul forognak.

 • 2009.03.19 22:40:06manka78

  Én meg nem is nézek tv-t.:) De tényleg. Szar a műsor. Ami jó és érdekel, arról mindig lecsúszok. Néha a Poronty miatt.:)))

 • 2009.03.19 22:43:22jewel

  Hat en is alig, nagyon ritkan. De nettezek helyette tul sokat is.:( Viszont van egy par sorozat amit toltok es nezek, pl. Szuletett felesegek vagy a Big Love, nagyon erdekes, poligam hazassagrol szol, egy csalad elete.

 • 2009.03.19 22:47:36aritimi

  Szia Jewel !

  Hidd el nekem,hogy ezeknek a sorozatoknak közük nincs a betegségekhez. :)))

  Max. paródiának jók,mint a különféle helyszinelők,ahol kiengedett hosszu hajjal szednek fel egyetlen szempillát,mint bizonyitékot. A többi miatt nézzük :)))

  Sam

 • 2009.03.19 22:52:11jewel

  Jaja, ertem en Sam, de a veszhelyzetbe regebben bele neztem, es ott azert eleg nagy felhajtas volt, ver meg minden ami kell. Meg mutetek. Persze h emberi dolgok, meg meg is ertem ha mas nezi, de ilyesmi eleg nekem a valo vilagban, nem tudok rajta kikapcsolodni.

  A Doc. House-nak se lattam egy reszet se, eleg amit a reklamba mutatnak, h mar megint egy kulonos betegseg. :)

 • 2009.03.19 22:52:34jewel

  Amugy Te milyen orvos vagy? :)

 • 2009.03.19 23:00:34Vierre_

  faszom a helyszinelős bohockódásba, a grace klinika über :DDDD Meg a vészhelyzet sem rossz. Amúgy csak hogy ellent mondjak - a dr. House-t kint levetítik orvosin. Mert amiket felvet problémák és tünetek, azok hitelesek. :)))))) De ott sem az a lényeg hogy milyen lipotómád van és a lényeg sem túl bonyi. :DDDDDDDD Azért önkritikám van. De akkor is bírom ezeket a szarokat. :DDD  Pandi édesem én minden szart megnézek ami sport, el sem hinnéd. Curlingtól a pókerig, toronyugrástól a negyven kilóméteres maratonig. :))) Én nagyon élvezem nézni, valszeg mert rühellem csinálni. :DDDDDD

 • 2009.03.19 23:11:39Vierre_

  De még mindig nem derült ki, hogy a kiscsajé előtt a talpas pohárban mi a fasz van, mert az ital széle inkább vörösborra hajaz, mint kólára. :)))) Tudatalatti vetítés: a tévét néző gyerek alkoholista is egyben- erről szeretnék MOST egy posztot :DDDDDDDDD

 • 2009.03.19 23:12:36Heatherette

  nekem aztán nem gond, ki mit néz. csak személy szerint nem vagyok jó véleménnyel a Grace klinikáról, szerintem egyrészt nem humoros (bár annak tartja magát), és nagyon gagyi, a szememben egy kategória a Barátok közttel. de akinek bejön, nézze.

 • 2009.03.19 23:14:14aritimi

  2009.03.19 22:52:11 jewel

  Én is csak a Grace-t néztem.

  A valóságban minél nagyobb a baj,annál higgadtabban kell viselkedni,nincs ordibálás egymással vagy a növérrel,mert attól mindenki csak még idegesebb lesz.Csodálattal néztem a magyar kórházas sorozatot is,ahol a sebész ,a szülész ügyel a belgyógyászati intenziven és minden problémát megold :)))

  Olyan helyen dolgozom ahová azok kerülnek akiknek ritka,nehezen diagnosztizálható betegségük van,a dr.H.azért érdekes, (néha )mert a betegségek valósak,jó kvizjáték,hogy mi lehet a baj.Más kérdés,hogy a diagnózist nem igy szoktuk felállitani.

  A betegek viszont példaként hozzák ezeket.nekem még senki sem mondta,de különböző helyeken dolgozó kollégáktól hallottam,hogy már megkapták azt,hogy " a vészhelyzetben (vagy dr.H) ezt már rég megoldották volna"

  Egy sorozat volt,ami szakmailag teljesen korrekt volt,de az rajzfilm sorozat volt az életről.Nem emlékszem a cimére,talán a hollandok csinálták.Humorosan,játékosan,de pontosan mutatta be az emberi test müködését.

  Az volt eddig a legjobb,meg persze dr Bubó,őt is bátran nézheted :))) • 2009.03.19 23:19:29glad az egyetlen

  Na most nekem eszembe jutott egy konkrét dolog, ami számomra a TV-nek köszönhető és ha szüleim megvonták volna, akkor szinte biztos hogy ennyivel kevesebb lennék.

  Ugyan is a Sci-Fi és fantasy főleg felnőtt irodalomként található off-line és az a kevés ifjusági irodalmat is azért kerestem anno, mert a csillagász dokfilmek annyira lenyügöztek (Carl S.), nem melleleg ezen dokfilmeknek köszönhetöen ismertem meg Vangelis zenéjét is.

  Gyereként, szimplán könyvekből szinte kizártnak tartom, hogy elkapot volna a Sci-fi utáni rajongás.

  És ez persze idő folyamával tovább ért, így jutva el Asimov és Frank Herberthez pl. Ugyanis azt is kizártnak tartom, hogy előzetes gyerekkori sci-fi érdeklődésnélkül kezembe vettem volna felnöttként ezeket a nagyszerű könyveket.

 • 2009.03.19 23:21:03jewel

  Igen!! La vie, asszem ez volt a cime, azt imadtam, kissebb voltam. A virusok a nagy orrukkal. :D:D

 • 2009.03.19 23:24:07jewel

  Lehet francia volt Sam, mert a zenejeben franciaul enekeltek.

 • 2009.03.19 23:29:22glad az egyetlen

  Ja még egy dolog eszembe jutott gyerek korból.  Habár TV tilalom nem volt nálunk, de a VHS korszak anyagi okokból késöbb köszöntött be. Egyszer aztán amikor egy fiú csapatban beszélgetve elő jött, hogy Bruce Lee így meg Bruce Lee úgy és én tök zavarba voltam és le is buktam, hogy nem tudom ki az a bruszlí.  Persze most páran azt gondolhatják itt, hogy nem sokat veszítettem, meg hülye verekedős film, de valójába (sok más kortársammal egyetembe) az ő filmjeinek megismerése hozzásegítet, hogy testi henyélés helyett lelkesen íratkoztam be egy karate tanfolyamra, ami bizony nagyon jó hatással van egy fiú számára.

 • 2009.03.19 23:59:42Vierre_

  Glad mint sci-fi és fantasy rajongó, remélem üdvözölhetlek a Dűne abszolút fanok táborában. :))))))))))))

  Nekem gyerekként az Időlabirintus és valami cseh ifjúsági sorozat, amit megtaláltam a youtube-n- csillaglány asszem, Majka, a meghatározó. :)))))))

 • 2009.03.20 00:00:54Vierre_

  Jahm meg cirka nyolc évesen belefutottam véletlen egy vendégségben a Szexmisszióba, amiből nekem a szex nem jött le, bár emlékszem a pucér nénik úszkálására, ellenben geci misztikus volt az egész sztori. :))))))) Kultfilm. :DDDDDD

 • 2009.03.20 00:03:54glad az egyetlen

  Szexmisszó anno nekem is bejött, nem rég sikerült megszereznem, bár időm nem volt még újra nézni.

  Párom amikor meglátta elég szúrósan nézet rám, nehéz volt megmagyarázni, hogy a cím ellenére ez nem olyan DVD. :)

 • 2009.03.20 00:15:34Vierre_

  hehe :))))) nem, nem olyan. :))) Az időlabirintus úgy '85 környékén ment, meg a Csillaglány is. :))) Nagyon jót szórakoztam minap amikor youtube-n megkerestem, azért felnőtt fejjel más, de akkor majd befostam az Időlabirintustól, nagyon meghatározó élmény , Majka lány meg most az ezüst rucijával és piros gumicsizmájával inkább vicces de akkor tágra nyílt gülü szemekkel flesseltem.

  Nah csacsogjunk egy kicsit- azon kívül, hogy azt hittem, te csajé vagy :DD

  Melyik sci-fi meg fantasy nálad az über, kíváncsi vagyok (könyv)

 • 2009.03.20 00:33:16glad az egyetlen

  Mindenképp Asimov robot univerzuma az első offline.  Dűne úgy jött, hogy láttam a kb 300perces minisorozatot tetszet a hangulata és könyvbe utána mentem a dolognak, de ott igazából az alapkönyva nyerő nálam.  Gyerekén László Endre Szíriusz kapitány sorozata jött be nagyon.  Fantasyból pedig J. Godwell (ha jól emlékszen nemes Ferenc) Skandar Graun eposza. :)

 • 2009.03.20 00:49:46Vierre_

  Egen Asimov nálam is nyerő, itt figyel a fejem fölött az össz. De én először AC Clark 2001 Űrodüsszeia trilógiáját flesseltem be tizen évesen, párhuzamosan a Dűne de a Káptalanház, a Gyermekei és az Istencsászára csak három éve került a kezembe, mert amíg nem dobták ki újra, esélytelen volt antikváriumban megtalálni őket. Nálam az a favorit. Ugye a Végjáték- Orson Scot Card sem rossz- anyám összes galaktikáját átnyálaztam, az orosz Sci-fikkel sincs bajom- Istenemberek pölö.

  Fantayból igen, Worluk világa kurva jó, Skandar alap, nagyon bírom a Káosz világát, de a Korong világ is ott van a toppon. Dragon Lance alap de így harminc után már kicsit uncsi, Salvatore dettó, Mágust olvasok, szeretem a jót de sajnos több a trágya mint a jó.

  Dűnéből nincs alap könyv, mert a Káptalan házig egész, az összes kötet értelmet ad az előtte és az utána jövőnek, többek között ezért szeretem.  FAsza hogy van még itt hasonló érdeklődésű arc, bár a csajék közül is csomóan jelentkeztek amikor ez feljött már egyszer, hogy RPG-ztek meg olvassák. Ki hitte volna. :DDDDD

 • 2009.03.20 01:27:15glad az egyetlen

  Szerencsére azért kellő méretü közösségbe mindig előkerül egy-két Herbert vagy Asimov fan társ. :)  Na igen, fantasy vonalon az AD&D partyk nekem meghatározóak voltak.

  Ma bezzeg már egy rövidítet "Harc Európáért"-ra sincs időm. :-(

 • 2009.03.20 07:58:18Nilüfer

  Vierre, ezek mind, na meg a galaxis útikalauz..azt SOHA ne hagyjuk ki:DD  A hetvenes évek óta olvasom és veszem a sci-fi-t, és a jó fantazyt.És igen, sok a gagyi.ismeri valaki Jordan-tól az idő kereke sorozatot? vagy 18 könyv eddig..és nagyon ott van:)/na jó, utánérzések vannak itt-ott, de aki az alapműveket ismeri, annak mindig vannak utánérzései:)  Szerepjátékokat eddig nem játszottam.Valami fontosból maradtam ki?:)

 • 2009.03.20 21:02:43glad az egyetlen

  "...Szerepjátékokat eddig nem játszottam.Valami fontosból maradtam ki?:)..."  Bizony, bizony... Sajna az emberek többsége kihagyja a játékok játékát és ezt már felnött fejjel nehéz pótolni, mert időigényes dolog.

 • 2009.03.20 21:29:11Vierre_

  Egen kora kamaszkortól tud meghatározó lenni, a faszim mai napig olyan poénokkal traktál, mindig vinnyogok. Ő rettenetesen sok világgal játszott a Star Warstól (jelzem most megy a Csillagok háborúja a Film+on), az ADandD-n keresztül a Dark Sunon át, de pölö játszott Tales from the Floating Vagabondott ahol van levitáló virágcserép aki telepátiával kommunikál. O.o :)))))))))))))))))))))))  Nilüfer megkövetlek és maximálisan igazad van, mélységesen szégyellem hogy kihagytam a Galaxist- remélem azért felvesznek ha kellően lengetem a törölközőm. :)))))

 • 2009.03.20 21:53:11Vierre_

  A legnagyobb szopásotok nem-tévések, hogy lemaradtok a BEUGRÓ című műsorról- Kállóy-Szabó Győző-Pokorny-Rudolf négyes improvicációs fél órás gyönyöréről Novák vezényletével. :))))) Imádom.

 • 2009.03.20 22:01:10csutkababa

  Vierre

  Baccus, de jó, h szóltál!!!

  22.50, M1!!! • 2009.03.20 22:15:31Vierre_

  m2 most volt és különösen jól tolták, iszonyúan flesseltem, Pokorny is mennyei- a színésznőkkel hadilábon vagyok mindig, de azért a csajéért oda vagyok :)))) Most Szabó is óriásit nyomott, vinnyogtam, Kállóyt én itt szerettem meg és azóta is tart ez az érzés és bár Rudolf emberként nem szimpi, zsenijét nem lehet elvitatni. :))))

 • 2009.03.20 22:25:09csutkababa

  "Eddmegbazmeg!"

  He????:-)))))

 • 2009.03.20 23:19:48Vierre_

  Kibaszott nagy ez a Beugró is- a újraszinkron az egyik kedvencem :)))))

 • 2009.03.21 19:39:34evaandrea

  Az embernek szüksége van a katarzisra. Ezt nem csak könyvben, hanem filmben, tv által is megkaphatja. És ez jó.

  Máskölönben évente 2 hónapot a "nincsTVnk" táborát erősítem, mert a nyári lakhelyünkön nincs, és nem is tervezzük, hogy legyen. Sőt számítógép sincs, meg mosógép se. Ez utóbbi nekem kicsit hiányzik, de megoldom kézzel...

  Családom minden tagja élvezi ezt az életet is...jó egész nap a szabadban lenni.

  De hazajönni is jó.

 • 2009.03.21 20:31:45Tessina

  jajj, a hülye téma miatt be se néztem ide, és most látom, milyen érdekfeszítő társalgásból maradtam ki a legjobb remekművekről, vazz, most tekerhetek fölfele

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta