SZÜLŐSÉG

Kismamák tízes paralistája

2009. március 17., kedd 12:00

Akik már túl vannak egy terhességen, bizonyára csak nevetnek azokon a parákon, amikkel mi, első gyermekünket váró frissterhes anyukák kínozzuk magunkat. Pedig okkal vagy ok nélkül, megtaláljuk a magunk kis félelmeit, mintha nélkülük nem lenne várandósság a várandósság. Akármennyit olvasok a terhességről, akármennyire figyelmesen hallgatom a tapasztalt barátnőimet abban a reményben, hogy majd megtudok tőlük egy-két hasznos információt, rá kell jönnöm, néha jobb lenne megmaradni a tudatlanságban. Mert az érvek és ellenérvek, az egymásnak ellentmondó tapasztalatok és jó tanácsok, a segítő szándékú, kedves (?) figyelmeztetések csak próbára teszik a paratűrő képességemet. Már ha van ilyen egyáltalán…1. Magzatvédő vitaminok

Az orvosom egyet javasolt (vagy inkább parancsolt meg), az pedig a folsav volt. De hálás voltam neki, hogy nem tartott kiselőadást a multivitamin-készítményekről, mert nem akartam szedni. Ő nem pártolja, ez van. A védőnőm igen, legalábbis első találkozásunkkor a kezembe nyomott egy hatalmas csomag reklámanyagot, és fél órán át ejnyebejnyézett, amikor mondtam, hogy én vitamint nem, köszönöm. Majd lezárta azzal, hogy tévedés azt gondolni, ettől óriási gyereke lesz… Aztán megkaptam az egyik barátnőmtől, hogy „hogylehethogynemszedszvitamint?” – mert ő már fél évvel a teherbeesése előtt szedte. Ellenben micsoda felelőtlenség, ha nem élek ezzel a lehetőséggel. Tényleg felelőtlen vagyok?

2. Kávé, kóla, csokika

Az összes szakkönyv a „nem ajánlott” kategóriába sorolja ezeket a koffein- és örömforrásokat. A kólát nem szerettem soha, csak bacardival, ha édesség, akkor pedig inkább süti, túró rudi vagy keksz, na de a kávé… Hogy lehet kávé nélkül létezni? Leszámítva azt a 3 hetet, amikor még a szagától is rosszul voltam, nekem egyszerűen reggel kávéval indul a terhesrobotom. Ez van. Vessetek a mókusok elé.

3. Alkohol és dohányzás

Mindkettőt mélységesen elítélem terhesség alatt, ráadásul nem is dohányzom. De volt 3 hetem, amikor nem tudtam, hogy terhes vagyok, és 1.) akkor voltunk nyaralni a barátainkkal, ami Tiszapartot, bográcsozást és fröccsözgetést jelentett 2.) még a Szigetre is elvetődtünk, és az egyik este ott is ittam egy pohár rozét. Egyik alkalommal sem rúgtam be, minimális adag borokat ittam, de azért utólag volt lelkiismeret furdalásom, na.

4. Amit ma megettem…

Olyan szépen leírják a könyvekben és a netes oldalakon, hogy mit kellene ennie a kismamának. De ha egyszer nem jön össze? Helyette persze mikor kívánja meg az ember lánya a nem létező kajákat, ha nem most? Téliszalámi? Annyit ettem ebből a titkos összetételű (és eleve gyanús) húsipari termékből, hogy lassan megkereshetném az egyik gyártót, vegyenek fel reklámembernek. A nachosról, és a csípős kajákról meg inkább nem beszélek. Mindent el lehet mondani ezekről, csak éppen azt nem, hogy egészséges kaják.

5. Vegyszerek és hajfestés

10 hét. Addig bírtam. Addigra olyan lenövésem lett, hogy csodájára járt a szomszéd falu apraja-nagyja. A férjem tűrte egy darabig, azt mondta rám bízza, de az őszinteség jegyében azért szóvá tette, hogy cseppet jobban néztem ki, amikor belém szeretett. Uccu neki, felhívtam a fodrászt, elolvastam mindent, amit a témáról találtam és elszántam magam egy őrült hajfestésre.

6. Veszélyes vizekben

A mindentudó könyv szerint a legjobb sport, amit a kismama űzhet (ha teljesen zárt a méhszáj), az úszás vagy a vízi torna. Aztán ott vannak az ellentétes vélemények (sokszor az orvos is így gondolja): az uszoda, legyen az akármilyen gondosan fertőtlenített hely, Ásókának és kis barátainak kedvenc tartózkodási helye, nem beszélve arról az esetről, ha valaki könnyen összeszed mindenféle kellemetlen hüvelyi fertőzéseket. A termálfürdőket nem ajánlják, mert a meleg víz hasi vérbőséget okoz, ellenben a természetes vizeket (tavak, tengerek) igen - bár van, aki ezektől kifejezetten undorodik ilyenkor.

7. Sport a terhesség alatt

És ha már a sportnál tartunk, hát én bizony nem hagytam abba a sportolást, csak mérsékeltem. Érdekes volt, hogy abban a bizonyos 3 hétben, amikor még nem tudtam, hogy babát várok, megpróbáltam lefutni a kétnaponta esedékes kilométer adagomat, és egy idő után egyszerűen nem esett jól. A futással kapcsolatban amúgy is azt javasolják a szakemberek, hogy inkább kerüljük a túlzott rázkódás miatt, így utólag hálás vagyok a testemnek, hogy „leállított”. Viszont maradt a torna, de sokan emiatt is rosszallóan néznek rám, mondván, inkább pihenni kell ilyenkor. Amíg jól esik, addig folytatom, és nagyon figyelek arra, hogy milyen mozdulatokat teszek. Ide illik az oltári közhely, hogy terhes vagyok, nem beteg…

8. Szex a terhesség alatt

Ezzel a témával is külön fejezetek foglalkoznak a terhes-szakkönyvekben. Leszámítva az ólmos fáradtságot, ami miatt az első időszakban már este 8-kor aludtam, más akadályát nem láttam a rendszeres szexuális életnek. Nem kívántam kevésbé a pasimat, nem gondoltam arra, hogy majd zavarjuk a bébit odabent. De vannak, akik félnek, hogy a szex koraszüléshez vezet.

9. Gyógyszerek

Szerencsére nem érintett még a téma, magyarul kutya bajom. De az egyik ismerősömmel megtörtént, hogy összeszedett valami csúnya vírust 4 hónapos terhesen, amire az orvos gondolkodás nélkül írta fel neki a lórúgás antibiotikumot. Szerencsére nem lett semmi gond belőle, de akkor volt egy parás hete. A fejfájáscsillapítókat alkalmanként megengedhetőnek tartják az orvosok, de azért jó, ha minimálisra csökkentjük a beszedett tabletták számát.

10. Lelkizések

Azokról a parákról is hosszú listát lehetne írni, amiket mi magunk találunk ki, és amelyek inkább a lelki felkészülést jelentik a terhesség során. Megfigyeltem, hogy esténként tör rám ez az érzés: elrepül az idő, és nemsokára szülni fogok. Hogy vajon fájni fog? Kibírom? És utána? Ebben a lakásban tényleg lesz majd egy pici baba? És én fogok rá vigyázni? És, és, és…

Mafalda

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.17 15:11:05Tori

  Jé, nem vagyok normális. Bintosan paragodzilla vagyok. Nekem kizárólag ilyen paráim voltak, hogy egészséges lesz a gyerek? Jó anya leszek? Bent marad mind a 40 hétre? Mindene oda és akkorára nő amekkorára kell? Minden rendben lesz a szülésnél? Szülés után elsősorban a SIDS miatt paráztam, meg hogy legyen elég tejem legalább 9 hónapig. Meg is ütöm a férjem, ha bármikor megjegyzést tesz a hajfestésre. Örüljön, hogy fésülködöm. Egyébként meg az én hajamat a terhesség alatt nem fogta meg a festék. Így jártam.

 • 2009.03.17 15:14:30Memme

  Vin, a szent anya tudat kifejezesed magameva teszem, legalabb elmeletben tudjam, mi hoanyzik belolem :-)))

 • 2009.03.17 15:20:08mazsola84

  Látod Tori, a tested jelezte, hogy mérgeznéd a gyereked és tudatalatt elutasította a festéket ;)))

 • 2009.03.17 15:21:23Tori

  Nem is tudtam, hogy a hajszálaimnak van tudatalattija, de most már nem fogok teljesen hülyén meghalni.

 • 2009.03.17 15:21:32Kipikopii

  1. vitaminok: terhesseg elott es az 1. harmadban folsav, utana orvos-vedono egybehangzo velemenye szerint megfelelo taplalkozas mellett folosleges. (En pl. elso gyereknel meg utaltam a tejet, sajtot, joghurtot, stb. s kalciumtablettat szedtem, de nem multivitamint, mert a tobbi kajat ettem).  2. mozgas: en ugy tudom, hogy nem kell abbahagyni a tornat, csak ha terhesseg elott nem tornazott a kismama, akkor nem szabad elkezdeni (semmi uj sportot). A pocak novekedesevel meg ertelemszeruen nem tudsz majd hason fekve hatizmozni. Kosarlabdat, esesre-utesre hajlamosito sportokat nem szabad uzni...  3.A hajfestesrol volt a babazo.hu-n egy cikk, hogy semmi baj vele (orvos valaszolt).

 • 2009.03.17 15:23:38Kipikopii

  ja, es nem tudok a csipos kajarol lemondani, szoptatas mellett is eszem, nem vettem eszre, hogy hasfajdalmat, kiutest, barmit okozott volna. Errol egyebkent indiai baratnom jut eszembe, aki mindig rohog, mikor europai orvosok megprobaljak lebeszelni az alapveto - csipos - indiai fuszerekrol szoptatas alatt.

 • 2009.03.17 15:24:46Toth_Ildiko

  mazsola mazsola ácsi.  Lehet hogy front van , de azért bunkóskodva nem kéne beszélni.

 • 2009.03.17 15:27:25Vin

  Memme, mindjárt oda a szimpátiád: a 16 éves cicusunkat nem vagyok hajlandó kirakni. Mindkettőnk toxoplazma negatív, lakásban él, nme kap nyers húst, engem ettől eltekintve is folyamatosan szűrnek. Azállatorvosunk egyébként kertészkedés közben szedte össze, egy barátnőm meg azt sem tudja hogy, soha életében nem volt macskája. egyébként jófej állatok, na! ; )

 • 2009.03.17 15:32:49csalány

  Jelentem nekem is önértékelési zavarom van. Festem a hajam már vagy 10 éve, bár nem őszülök :-), sminkelek is, attól függő erősségben, hogy mikor milyenem van, és néha még magassarkút is felveszek (mostanság nem, mert nem bírja a hátam a pocakkal). Ja, és ezzel együtt is jócskán fiatalabbnak néznek a koromnál :-)

  Akkor most mennyek picológushoz, vagy ne?

 • 2009.03.17 15:34:48mazsola84

  Mi volt bunkóság?

  Én - veled ellentétben - nem becsméreltelek téged, csak elmondtam, hogy nem látok benne semmi károsat a magam részéről.

 • 2009.03.17 15:35:06yukikoka

  Tuti front van ma:)))

 • 2009.03.17 15:35:37Memme

  Vin, felolem lehet macskaja akarkinek, attol nem jobb vagy rosszabb ember, en csak azt nem szeretem, amikor

  1. rameroltetik (neeezd, milyen cuki, simogasd meg)

  2. odaszarik ahol en elek :)

 • 2009.03.17 15:40:06Tori

  Nálam a toxo-szűrés úgy nézett ki, hogy a védőnő megkérdezte, volt-e macskám, mondtam, hogy egész gyerekkoromban, erre közölte, hogy akkor már tuti átestem rajta, viszlát.  Csípősről és kávéról magamtól szoktam le, mert a fogyasztása után a gyerek majdnem szilánkosra rúgta a bordáimat, és túl akartam élni a terhességemet.

 • 2009.03.17 15:41:04Tori

  Memme, ráadásul Murphy törvénye, hogy a macska ahhoz törleszkedik, aki kerüli. Legközelebb ciccogj neki, úgy levegőnek néz, hogy csak na.

 • 2009.03.17 15:45:18Toth_Ildiko

  "Bakker lehet, hogy a pokol kénköves bugyrai fognak elnyelni!" rosszul fogalmaztam, irónikusan, másikat alázva.

  De mindegy.  (ennyi erővel a gratuláltalakkal én sem becsméreltelelek.Mert tényleg nem .)  Mindegy, ennek aztán végképp nem itt a porontyon a helye.

  Bár már nem az első alkalom, hogy a másikank neki esnek, és személyes sértésnek veszik, ha valaki valamiről másképp gondolkodik.  Mint írtam, mindenki azt csinál amit aakar magával, nem nekem kell bizonyítani, hanem az embernek magának. Ettől függetlenül szeretném fenntartani magamnak a jogot, hogy bár el nem ítélem , de azért hadd ne bólogassak már olyan dologra, ami szerintem nem jó. Véleményem talán lehet?  Én felesleges pénzkidobásnak, műmacerának tartom (mindig figyelni le ne nőjjön, mert akkor rondább, mintha az eredeti színe lenne, blabla) , emellett szárítja is a hajat.

  Ennyi.

  De ez csak az én véleményem, másnak meg más, én spec emiatt nem festem, más meg akár tőlem tótágast is állhat .  Meg kéne tanulni, ha valaki valamit másképp csinál, minnt mi, vagy más tart helyesnek mint mi, az nem a személyünk elleni támadás - ha megfelelő formában teszi- hanem szimplán egy másik vélemény.  Mi pedig aggyal rendelkező felnőtt emberek vagyunk, és ezt a véleményt meghallgatva képesek vagyunk döntést hozni, hogy hallgatunk-e rá, vagy sem. És ezt akár lehet érteni a cikkre is.  Mindenki azt tegye, mami szerinte a leghelyesebb, amiben bízik, amiben hisz. Ennyi.

 • 2009.03.17 15:46:50Toth_Ildiko

  ma a fogalmazás se megy nekem:

  rosszul fogalmaztamos rész átírva , bunkóskodáson részedről ezt értettem: íronikus, csipkelődő hozzászólás.

 • 2009.03.17 15:47:32Memme

  Tori, harombol ketto suket. De a naftalint megprbalom kozvetlenul a bors utan.

 • 2009.03.17 15:55:02mazsola84

  Az irónikus csipkelődést vállalom.

  Nem kell helyeselned, de szerintem ez nem egy akkora horderejű dolog ami befolyásolja a leendő gyerekem egészségét.

  Mint írtam én eddig nem tapasztaltam, hogy bármi problémám lenne akár a hajfestésből, akár a sminkelésből.

  Nekem semmi bajom azzal, ha te nem élsz ezekkel a termékekkel, én igen, és ettől jobban érzem magam.

  Ebben remélem megegyezhetünk.

 • 2009.03.17 15:56:18mazsola84

  Na, válaszoltam, de elszállt.

  Maradjunk ennyiben.

 • 2009.03.17 15:58:17Vin

  Memme, ezt megértem, a rámkényszerített dolgok teljes palettáját utálom.

  De hát ő kénytelen oda szarni, ahol én élek...: )))  Tori, nálam úgy, hogy tavaly közölték, hogy miután világ életemben volt macskánk, tuti átestem rajta. Aztán a biztonság kedvéért megcsináltattam, és kiderült, hogy bizony negatívak vagyunk, a cica is, én is. De mivel tavaly volt egy vetélésem, jöttek az okostónik, hogy biztos a macska, a kosz meg a szőrhegyek, jáááááj... az észérvek persze nem érdekesek, mert ha nem támasztja alá az okoskodók érvelését, akkor az biztos csak magyarázkodás!

 • 2009.03.17 16:08:57kecsegugu

  Én már akkor is paráztam, ha 5 percig nem éreztem, hogy rugdos a babcsek. Mert amúgy elég aktív volt. Egy barátnőmnek rossz lett az AFP-je, alig mozgott a babája, mégis halál nyugodt volt. Csak irigyelni tudtam :-)  A hajamat én sem festettem terhesség alatt, már előtte befestettem az eredeti színére, de amúgy is akartam pihentetni a hajamat egy ideig, ez jó alkalom volt rá.

 • 2009.03.17 16:09:05rita a felcser

  A macska vagany allatka.Pont.

 • 2009.03.17 16:10:00kecsegugu

  A legnagyobb parám az volt, hogy az én fülemet örökli a fiam. De hálistennek nem így lett :-)

 • 2009.03.17 16:11:11kecsegugu

  És én nem tartanék állatot a gyerek mellett. Mert így gondolom és kész. Nem lenne erőm állandóan takarítani és figyelni emiatt. Lustadög...

 • 2009.03.17 16:11:16kecsegugu

  És én nem tartanék állatot a gyerek mellett. Mert így gondolom és kész. Nem lenne erőm állandóan takarítani és figyelni emiatt. Lustadög...

 • 2009.03.17 16:12:57kecsegugu

  bla?

 • 2009.03.17 16:13:11kecsegugu

  És tényleg bevált :-)

 • 2009.03.17 16:16:58kecsegugu

  Így elijesztettem mindenkit?

 • 2009.03.17 16:17:35kecsegugu

  Így elijesztettem mindenkit?

 • 2009.03.17 16:45:12spoilsport

  Még egy paráztatási lehetőség az Uh. Nálunk találtak egy kisebb tágulatot a bébi egyik agykamrájában mire a szonográfus mondta, hogy nem kell megijedni, meg minden, ám maga is olyan parás képet vágott, hogy rögtön megnyugodtam... A dokim erre csak azt mondta, hogy ,milyen jó volt régen, amikor nem volt még UH, mert nem kellett izgulni minden fejlődés közben felbukkanó majd ELTŰNŐ jelenségen. Mondanom sem kell, persze köv alkalomra eltűnt, de tényleg nem paráztam... csak állandóan a netet bújtam a releváns oldalakat keresgélve (már kezdtem látni magam előtt hogy a gyerek vízfejű...). Hát ennyit erről.

 • 2009.03.17 16:51:25Athe

  Mi például most próbálkozunk a babával, és már most el vagyok látva annyi jó tanáccsal, intelemmel, hogy a fele is sok. Nővérem pl. rengeteget hízott az első terhességével, és a baba és nagy lett (majdnem 5 kg), és ő állítja, hogy az elevit miatt. A másik kettőnél nem szedte, és semmi probléma nem volt. Nekem most a nőgyógyászom a próbálkozás idejére (szerinte meggyorsítja a teherbeesést)is felírt elevitet (amin a nővérem persze kiborult :) ), én meg itt állok széttárt karokkal, és tojok az egészre.

 • 2009.03.17 16:51:45szösznyúl

  o hoppa, onertekelesi zavarral kuzdok ezek szerint :) 25 vagyok, 17 eves korom ota festetem a hajam, mert szeretem a valtozatossagot magamon - illetve most mar osz hajszalaim is vannak, akkor most mar ki vagyok bekulve magammal? :D Megj. meg csak dolgozunk a baban, de szerintem a hajfestes nem marad abba, igy szeretem magam.  Amugy az en legnagyobb param, hogy hogyan fog a leendo gyerekunk megtanulni beszelni, az en anyanyelvem a magyar, parome a francia, egymas kozott angolul es magyarul beszelunk felvaltva, elni viszont egy ujabb nyelvteruleten fogunk... Tanultam en errol nyelveszeten, de soknak tunik :D

 • 2009.03.17 17:01:00Vakmacska

  Szösznyúl, két ilyen volt osztálytársam is van.  Egyiknek volt egy szlovén férje, ő magyar, angolul beszéltek.

  Kölkök első 3 évben elég idegesítőek voltak, mert elkezdtek egy mondatot magyarul, folytatták angolul, befejezték szlovénül, ember legyen aki megérti. Aztán szépen magától kisimult az egész.  Másik gyerek: náluk szintén francia-magyar vegyespáros és ők is szoktak angolul beszélni (a pár előbb lett, mint a franciatudás...). Fióka szintén beszél minden nyelven, de ő kevésbé keveri, legalábbis ha következetesen csak egy nyelven beszélsz hozzá egyszerre, akkor kb. a 4-ik mondat után beáll ő is arra a nyelvre, legalábbis tavaly ezt tapasztaltuk.  Az iskola viszont nagy vízválasztó - amit ott nem használ, az a nyelv megállhat a fejlődésben (de nem feltétlenül, itt dolgozik mellettem egy ellenpélda....), a gyerekek valahogy lekezelik ezt a katyvaszt, jobban mint mi.

 • 2009.03.17 17:07:22szösznyúl

  Vakmacska, koszi :)  En is igy tanultam, tehat hogy beall a dolog, ha kovetkezetesek a szulok a nyelvhasznalatban, csak amiatt aggodom, hogy mi viszont tenyleg keverjuk a magyart es az angolt... Ja, emellett ugye van az a nyelv, ahol elunk, de egyikunk se beszeli, plusz a parom eredetileg haromnyelvu, magyar-francia-arab, az utobbit is hasznalja neha... Bajban leszunk. :D

 • 2009.03.17 17:55:47csutkababa  Sziasztok.Ezzel nekem gondom van.  "csúnya vírust 4 hónapos terhesen, amire az orvos gondolkodás nélkül írta fel neki a lórúgás antibiotikumot. Szerencsére nem lett semmi gond belőle,"  Véleményem:

  1., Ha vírusfertőzésre írta fel, helytelenül tette, pláne gondolkodás nélkül.  2.,Ha mégis bakteriális fertőzés volt, az AB a helyes terápia.  3.,A terhesség egész ideje alatt szükség lehet AB-ra, és kész. Olyan AB kell, ami szedhető, és bizonyítottan nem okoz bajt.  4.,Lórúgás AB? Falra mászom ettől. Az AB vagy hat, vagy nem. Ha a baci érzékeny rá, döglik a Maripentől is. Ha nem, akkor szűk spektrumú, választott AB kell, de NINCS lórúgás vagy nem lórúgás AB, kérem, vegyük tudomásul!!!  5., Szerencsére nem lett baj? Mi lett volna??

  NAgyobb bajt okozhat egy szövődményes szívburokgyulladás, mellhártyagyulladás, nem??

 • 2009.03.17 19:14:34másutt

  csutkababa, egyszer olvastam egy cikket Czeizeltol, amiben kifejtette, hogy a terheseg alatti KEZELETLEN betegsegek, fertozesek, millioszor tobb rendellenesseget okoznak, mint a gyogyszerek 99%-nak beszedese.

  teljesen egyetertek vele.

  most rohanok, de kesobb megkeresem a cikket!  4. teljesen igaz!!!  a gyogyszerek nagyresze teljesen hiszteriaszeruen van mellozve, gyakran sajnos akkor is, amikor mindenki erdeke lenne beszedni oket.

 • 2009.03.17 19:23:26akvarium

  A kedvencem az volt, hogy: "hú de kicsi a pocakod", "húúú, mekkora pocak!"  A taperolást nagyon utáltam.  És én - igaz, lábtörés miatt - baromira nem élveztem a várandósság adta testi változásokat, ennélfogva lelkizni is kevés időm maradt....

 • 2009.03.17 19:34:00akvarium

  szösznyúl

  jó lesz a gyereknek, hidd el, 4 nyelven fog beszélni:-)

 • 2009.03.17 19:41:07rita a felcser

  Labtores,terhesseg, a maradek eszem is elmenne prpkre.Borzalmas.Foleg a labtores.Jaj.

 • 2009.03.17 20:01:42másutt

  A Czeizel cikket az antibiotikumokrol itt olvastam:

  www.czeizel.hu/home.html

  Genetikai tanacsadas focim alatt - a terhesseg alatti gyogyszerkezelesek elonyei es veszelyei cikk.

  Sajnos nem lehet idemasolni belole, nem engedi az oldal, de erdemes elolvasni, rovid cikk.

 • 2009.03.17 20:02:04szösznyúl

  akvarium, ja, csak gyozzuk majd kovetni :)  Labtores? Jesszus, ez tenyleg pocsekul hangzik, nem csoda, ha nem ujjongtal oromodben.

 • 2009.03.17 20:07:36másutt

  En kb 4-5 honapos terhesen elkaptam egy rettenetes legutit, minek kovetkezteben kb 3 hetig ugatva kohogtem, ejjel-nappal, nem volt nyugtom. Egy mondatot nem tudtam befejezni kohogoroham nelkul.

  Akkor szalltam ra a terhesseg alatti gyogyszerezes temara es hetekig cikkeket olvastam.

  A konkluzio az volt, hogy az elso trimeszterben nagyon komolyan merlegelni kell a betegseg sulyossagat a magzat biztonsagaval.

  A masik 2 trimeszterben IS merlegelni kell, de az Europaban kaphato es a terhesseg tudataban allo orvos altal felirt gyogyszerek rendben vannak.

  Termeszetesen legjobb meguszni az egeszet.  En felirattam magamnak amit kellett, + tudotagito spray-t, mert mar sajnaltam a gyerekemet, aki allandoan razkodott bennem, aludni sem birtam. 2 nap alatt elmult es barcsak elobb lett volna merszem kezeltetnem magam.

 • 2009.03.17 20:15:50másutt

  szosznyul, en is kulfoldrol jelentem, soknyelvukent a kovetkezot (az altalam ismert sok-sok vegyesparos es 2.-3. generacio magyar ismereteben.)  1. a befogado orszag mindig gyoz.

  ha gyerek pl. az USA-ban szuletik magyar szulok geyrekekent, angolul jobban fog beszelni 20 eves korara, es SOKKAL, akarmennyi mondokat nyomott a mama es Susi a sarkany DVD-t nezett 4 evesen.

  2. igyekezni kell a suli elott nyomni az anyanyelvet, utana, mint Vakmacska irja, a arral szemben mesz. amit addig megtanult az anyanyelven, az az ove lesz egy eletre.

  3. tobbnyelvu paroknal... nyugodtan lobbizzal a sajat nyelvedert. franciaul meg lehet tanulni szinte minden kozepiskolaban, egyetemen, meg az oviban is. MAGYARUL NEM!

  a magyar nagyon nehez nyelv es kulfoldon bonyolult gyakorolni, igy konnyen is elvesz.

  4. ha kulfoldon maradtok, nyugodj bele MOST, higy valszinuleg az unokad mar nem fog tudni magyarul, legfeljebb 1-2 notat. c'est la vie.

  5. es mindig, mindig magyarul beszelj hozza, nem a befogado orszag nyelven.  Mindegyik nyelvet meg fogja tanulni, bar kicsit lassabban, mint az egynyelvu csaladok...

 • 2009.03.17 21:12:59Panzej

  szösznyúl, pont erről offolgatunk páran :-)

 • 2009.03.17 21:14:06Panzej

  a poronty-off -on, ha nem voltam világos..

 • 2009.03.17 21:39:09szösznyúl

  Masutt, koszi! Sok okosat irtal :)  A magyart nem annyira feltem, mivel mindkettonknek anyanyelvunk, csak en jobban nyomom :D De azt mar tudom, hogy ha osszejon a gyerek, en csak magyarul beszelek majd hozza/elotte, a parom meg franciaul, ha ott maradunk, ahol most, akkor lesz egy harmadik nyelve is.  Amugy a parom felig magyar de mar csak felnottkent elt Magyarorszagon es nemi akcentustol es nem szaz szazalekos szokincstol eltekintve tokjol beszeli.  De akkor megyek is offolni, koszi Panzej!

 • 2009.03.17 22:12:49zsanci

  Mi is belefutottunk UH-n egy agykamra tágulatba, mint spoilsport is írta.

  Hát azt nem kívánom senkinek, az volt ám az igazi para.

  Mint utóbb kiderült egy nem igazán hozzáértő doki vizsgált, mert az én dokim épp nem volt.

  Másnap persze megvizsgált ő is, de nem látott semmit. Én csak akkor nyugodtam meg, mikor 2 hét múlva magasabb szinten is megnézték máshol.

  De leginkább akkor, mikor megszületett.

  És ez arra tanított meg, hogy teljesen mindegy milyen lesz a baba (mert én is szerettem volna, hogy az én szemem legyen, stb., stb,) szedsz e vitamint vagy sem, stb., stb, az egyetlen egy lényeg, hogy egészséges legyen!!!!

 • 2009.03.17 23:31:23gioia

  szösznyúl,

  ne aggódjál, a gyerek nem fog belekeveredni a nyelvekbe, simán megtanul több nyelvet. A többnyelvü gyerekek általában késöbb kezdenek el beszélni, mint az egynyelvü társaik, viszont nagyobb logikával rendelkeznek és ezáltal intelligensebbek.

  Van egy három és fél éves kislány ismerösöm, aki kétéves koráig nem szólalt meg, most meg három nyelvet beszél folyékonyan.

  A mi leendö babánk háromnyelvü lesz, külföldön élünk, de a magyart kötelességem tökéletesen megtanítani neki.  Mi októberben kezdünk a babaprojektbe, ma voltam vérvételen a vashiányom és a vérszegénységem miatt, valószínüleg fel kell a szervezetemet turbóznom, hogy megfoganjon a bébi. Májusban megyek PAP-tesztre, akkor majd megbeszéljük a nögyógyásszal a további teendöket.Úgy gondolom elég, ha a nyáron kezdek a vitaminnal, vasat meg amúgy is szedek naponta.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta