Ha a cici mégis üres - tápszerkörkép

Sokat beszéltünk már a szoptatás fontosságáról, az anyatej pótlására egyedül alkalmas tápszerpiacot azonban még nem jártuk körbe. S miután számos készítmény található a piacon, nem árt, ha tudjuk, mely termék mikor alkalmazható. Persze nem egyedül fogjuk eldönteni, hogy mivel töltsük tele a gyerek pocakját, a gyerekorvos természetesen nálunk sokkal tájékozottabb lesz. Tudjunk meg azonban mi is mindent arról a táplálékról, amiről évek óta számos rémhír kering, amit sokan az ördög ebédjének tartanak, mégis csecsemők millióit mentett meg attól, hogy éhezzen, anyatej hiányában!



De mi is az a tápszer, mit tartalmaz valójában, hiszen a nők negyede még mindig azt hiszi, hogy olyan, mint a zacskós tej! A legtöbb tápszer valóban tehéntejből készül finomító eljárás során, mégsem lehet egy lapon említeni vele. Az előállítás alkalmával az egyes összetevőket olyan arányban módosítják, ami a legjobban hasonlít az anyatejhez, így véletlenül sem olyan, mintha hígított tehéntejet adnánk a gyereknek, hanem olyan arányban tartalmazzák a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, ami a csecsemő fejlődéséhez leginkább szükséges.

A tápszer elnevezés egy gyűjtőfogalom, ugyanis több típusát különböztetjük meg. A baba első félévében, amennyiben nincs elég anyatej, a legmegfelelőbb tápláléka az úgynevezett anyatejpótló tápszer, melyek az 1-es jelzéssel vannak ellátva. Ezek a tápszerek csak tejcukrot tartalmaznak, egyéb szénhidrátot nem. A készítményekben található kazein és fehérje aránya határozza meg, hogy milyen gyorsan ürül ki a gyomorból és mennyire laktató. Az anyatejpótló tápszereket támogatja a TB, így jóval olcsóbban juthatunk hozzá, ha receptre írja fel az orvos.

Ilyen tápszer a BEBA1-es például, ami 55 százalékos támogatással 642 forintba kerül (700 g), a HUMANA 1, ami a fenti támogatással 821 forint (900 g), a MILDIBÉ 1 608 forintba kerül támogatással (800 g), NUTRILON Premium 769 forint (900 g), valamint a MILUPA MILUMIL 1 891 forintba (900 g).

Sajnos vannak olyan babák, akik érzékenyebbek, vagy allergiára hajlamosabbak. Számukra "HA" jelzéssel ellátott, hipoallergén, lebontott (hidrolizált) tehéntejfehérjéket tartalmazó tápszert javasolt adni. Ezek speciális jellegük, vagy ki tudja, mi miatt, jóval drágábbak, mint a sima tápszerek. A BEBA HA 1-es 25 százalékos támogatással 1.908 forint ( 750 g), a HUMANA HA 1-es 1.919 forint (650 g), a MILDIBÉ HA 1-es 2.317 forint ( 900 g), és a MILUPA APTAMIL HA, ami 55 százalékos támogatással 974 forintba kerül (400 g).

Nem csak az allergia megelőzésére, hanem egyéb problémák kiküszöbölésére is készültek tápszerek. A refluxos, nagyon bukós babáknak sűrűbb állagú készítményt javasolt adni (AR jelzésű). Egyes kutatások szerint a bukást az allergia váltja ki, így létezik refluxos problémákra HA tápszer is. A BEBA HA/A.R. 25 százalékos támogatással 2.583 forint (750 g), vagy a SINLAC, ami 1.334 forint (650g). A tejfehérje iránti túlérzékeny csecsemők sem maradnak táp nélkül, számukra a HUMANA gyártott SL elnevezésű tápszert, ami 55 százalékos támogatással 717 forintba kerül (650 g), vagy a MILUPA PREGOMIN ugyan olyan támogatással 1.518 forintért (400 g).

Amennyiben már alapból tápszerrel tápláljuk a babát és túl kemény a széklete, megoldást jelenthetnek a probiotikumos csecsemőtápszerek, melyek a hasznos baktérium-egyensúlyt állíthatják be a baba bélflórájában, s kiszorítják a betegségeket okozó baktériumokat, ezen kívül vitaminokat és védőfaktorokat is termelnek. Ezeknél a tápszereknél figyelni kell az elkészítéskor, hogy ne melegítsük 60 foknál melegebbre, mert elpusztulnak a hasznos baktériumok. Négy hónapos kortól adható a HIPP 2 Probiotikus készítménye, amely 2.800 forintba kerül.

Az életkornak megfelelő következő csoportja a tápszereknek az úgynevezett követő, vagy más néven elválasztó tápszerek, amelyek értelemszerűen 2-es számmal vannak jelölve és 5-6 hónapos kor után javasolt a babáknak adni. Ezeknél a készítményeknél más az aránya az összetevőknek: a fehérjetartalma kisebb, a szénhidrát-koncentrációja pedig nagyobb, így jóval táplálóbb készítmények. A fenti tápszerek mindegyikéből kapható 2-es, sőt a legtöbből 3-as típusú is, HA kombinációval is, igaz, ezeken már nincs TB támogatás, így jóval drágábbak, a HUMANA 2-es például 2.447 forintba (800 g).

Nem említettük még a babatej elnevezéssel bíró készítményeket, ezek a 2+-os, vagy 3-as tápszerek. Ezeknél már erősen támaszkodtak a baba ízvilágának kiszélesedésére, így mindenféle ízesítéssel (is) hozták őket forgalomba, a gyümölcsöstől egészen a csokoládés, vagy vaníliásig is. A BEBA 2 vaníliával 3.326 forintba kerül (800 g) például,vagy a HUMANA 3-as alma ízesítéssel 2.841 forintba (600 g).

Amint olvashattuk, igazán széles választékkal találkozhatunk a tápszerek piacán (pedig sok készítményt nem említettünk), ám hangsúlyoznunk kell, hogy az anyatejpótló tápszereket mindenképpen orvosi javaslatra és felügyelet alatt adjuk a babának, azonkívül indokolt esetben, nem pedig kényelemből.

Az is előfordulhat, hogy több tápszer kipróbálása után sikerül csak megállapodnunk a megfelelő mellett, s lehet, hogy csak a baba ízlése a döntő érv végül, sokszor pedig azzal is meg kell birkózni, hogy egyáltalán hogyan adjuk a gyereknek. Nem elhanyagolható a cumi alakja, anyaga, lyukmérete sem, már amennyiben nem kanállal, vagy pohárból kapja a tápszert a gyerek. Bár sokan inkább ellenségnek tartják a tápszert, s azt gondolják, hogy a nők ezzel a könnyebbik utat választják, mert üvegből etetni sokkal könnyebb szerintük, azok az anyák, akik mindent megtesznek a szoptatásért, de nem működik mégsem, pontosan tudják, hogy a szoptatásnál nincs egyszerűbb és kényelmesebb dolog a világon.

forrás: www.pirulapatika.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra