SZÜLŐSÉG

Ha a cici mégis üres - tápszerkörkép

2009. március 17., kedd 14:00

Sokat beszéltünk már a szoptatás fontosságáról, az anyatej pótlására egyedül alkalmas tápszerpiacot azonban még nem jártuk körbe. S miután számos készítmény található a piacon, nem árt, ha tudjuk, mely termék mikor alkalmazható. Persze nem egyedül fogjuk eldönteni, hogy mivel töltsük tele a gyerek pocakját, a gyerekorvos természetesen nálunk sokkal tájékozottabb lesz. Tudjunk meg azonban mi is mindent arról a táplálékról, amiről évek óta számos rémhír kering, amit sokan az ördög ebédjének tartanak, mégis csecsemők millióit mentett meg attól, hogy éhezzen, anyatej hiányában!De mi is az a tápszer, mit tartalmaz valójában, hiszen a nők negyede még mindig azt hiszi, hogy olyan, mint a zacskós tej! A legtöbb tápszer valóban tehéntejből készül finomító eljárás során, mégsem lehet egy lapon említeni vele. Az előállítás alkalmával az egyes összetevőket olyan arányban módosítják, ami a legjobban hasonlít az anyatejhez, így véletlenül sem olyan, mintha hígított tehéntejet adnánk a gyereknek, hanem olyan arányban tartalmazzák a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, ami a csecsemő fejlődéséhez leginkább szükséges.

A tápszer elnevezés egy gyűjtőfogalom, ugyanis több típusát különböztetjük meg. A baba első félévében, amennyiben nincs elég anyatej, a legmegfelelőbb tápláléka az úgynevezett anyatejpótló tápszer, melyek az 1-es jelzéssel vannak ellátva. Ezek a tápszerek csak tejcukrot tartalmaznak, egyéb szénhidrátot nem. A készítményekben található kazein és fehérje aránya határozza meg, hogy milyen gyorsan ürül ki a gyomorból és mennyire laktató. Az anyatejpótló tápszereket támogatja a TB, így jóval olcsóbban juthatunk hozzá, ha receptre írja fel az orvos.

Ilyen tápszer a BEBA1-es például, ami 55 százalékos támogatással 642 forintba kerül (700 g), a HUMANA 1, ami a fenti támogatással 821 forint (900 g), a MILDIBÉ 1 608 forintba kerül támogatással (800 g), NUTRILON Premium 769 forint (900 g), valamint a MILUPA MILUMIL 1 891 forintba (900 g).

Sajnos vannak olyan babák, akik érzékenyebbek, vagy allergiára hajlamosabbak. Számukra "HA" jelzéssel ellátott, hipoallergén, lebontott (hidrolizált) tehéntejfehérjéket tartalmazó tápszert javasolt adni. Ezek speciális jellegük, vagy ki tudja, mi miatt, jóval drágábbak, mint a sima tápszerek. A BEBA HA 1-es 25 százalékos támogatással 1.908 forint ( 750 g), a HUMANA HA 1-es 1.919 forint (650 g), a MILDIBÉ HA 1-es 2.317 forint ( 900 g), és a MILUPA APTAMIL HA, ami 55 százalékos támogatással 974 forintba kerül (400 g).

Nem csak az allergia megelőzésére, hanem egyéb problémák kiküszöbölésére is készültek tápszerek. A refluxos, nagyon bukós babáknak sűrűbb állagú készítményt javasolt adni (AR jelzésű). Egyes kutatások szerint a bukást az allergia váltja ki, így létezik refluxos problémákra HA tápszer is. A BEBA HA/A.R. 25 százalékos támogatással 2.583 forint (750 g), vagy a SINLAC, ami 1.334 forint (650g). A tejfehérje iránti túlérzékeny csecsemők sem maradnak táp nélkül, számukra a HUMANA gyártott SL elnevezésű tápszert, ami 55 százalékos támogatással 717 forintba kerül (650 g), vagy a MILUPA PREGOMIN ugyan olyan támogatással 1.518 forintért (400 g).

Amennyiben már alapból tápszerrel tápláljuk a babát és túl kemény a széklete, megoldást jelenthetnek a probiotikumos csecsemőtápszerek, melyek a hasznos baktérium-egyensúlyt állíthatják be a baba bélflórájában, s kiszorítják a betegségeket okozó baktériumokat, ezen kívül vitaminokat és védőfaktorokat is termelnek. Ezeknél a tápszereknél figyelni kell az elkészítéskor, hogy ne melegítsük 60 foknál melegebbre, mert elpusztulnak a hasznos baktériumok. Négy hónapos kortól adható a HIPP 2 Probiotikus készítménye, amely 2.800 forintba kerül.

Az életkornak megfelelő következő csoportja a tápszereknek az úgynevezett követő, vagy más néven elválasztó tápszerek, amelyek értelemszerűen 2-es számmal vannak jelölve és 5-6 hónapos kor után javasolt a babáknak adni. Ezeknél a készítményeknél más az aránya az összetevőknek: a fehérjetartalma kisebb, a szénhidrát-koncentrációja pedig nagyobb, így jóval táplálóbb készítmények. A fenti tápszerek mindegyikéből kapható 2-es, sőt a legtöbből 3-as típusú is, HA kombinációval is, igaz, ezeken már nincs TB támogatás, így jóval drágábbak, a HUMANA 2-es például 2.447 forintba (800 g).

Nem említettük még a babatej elnevezéssel bíró készítményeket, ezek a 2+-os, vagy 3-as tápszerek. Ezeknél már erősen támaszkodtak a baba ízvilágának kiszélesedésére, így mindenféle ízesítéssel (is) hozták őket forgalomba, a gyümölcsöstől egészen a csokoládés, vagy vaníliásig is. A BEBA 2 vaníliával 3.326 forintba kerül (800 g) például,vagy a HUMANA 3-as alma ízesítéssel 2.841 forintba (600 g).

Amint olvashattuk, igazán széles választékkal találkozhatunk a tápszerek piacán (pedig sok készítményt nem említettünk), ám hangsúlyoznunk kell, hogy az anyatejpótló tápszereket mindenképpen orvosi javaslatra és felügyelet alatt adjuk a babának, azonkívül indokolt esetben, nem pedig kényelemből.

Az is előfordulhat, hogy több tápszer kipróbálása után sikerül csak megállapodnunk a megfelelő mellett, s lehet, hogy csak a baba ízlése a döntő érv végül, sokszor pedig azzal is meg kell birkózni, hogy egyáltalán hogyan adjuk a gyereknek. Nem elhanyagolható a cumi alakja, anyaga, lyukmérete sem, már amennyiben nem kanállal, vagy pohárból kapja a tápszert a gyerek. Bár sokan inkább ellenségnek tartják a tápszert, s azt gondolják, hogy a nők ezzel a könnyebbik utat választják, mert üvegből etetni sokkal könnyebb szerintük, azok az anyák, akik mindent megtesznek a szoptatásért, de nem működik mégsem, pontosan tudják, hogy a szoptatásnál nincs egyszerűbb és kényelmesebb dolog a világon.

forrás: www.pirulapatika.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.17 22:23:15Krisz mami

  Dijon:

  Ezt tudom csak...

  "az MMR oltás után 2 és 10 nap között, de leginkább 1 hét múlva oltási reakcióként (és nem szövődményként!) jelentkezhet magas láz, hurutos tünetek, kanyarószerű bőrkiütés, mumpsz-szerű duzzanat a fül körül, ill. nyirokcsomó duzzanat a nyakon, tarkón"  Én a helyedben azért megkérdezném az oltó orvost.

 • 2009.03.17 22:31:44Kipikopii

  kisbibe: koszi! Oh, en sem adtam csokit, a nagymamakat is megkertem, hogy ne adjanak az akkor epphogy 1 evesnek, azota is hallgatom... (mar 4,5 eves). Pedig hat a mittudominenmilyenrokon is adott a sajat unokajanak 'csak egy par kockat'...

 • 2009.03.17 22:33:09dijon

  Krisz mami, köszönöm.

 • 2009.03.17 22:35:18manka78

  Köszi Krisz mami. egyébként már kapott, de nem sokszor és keveset. A bundás kenyeret nagyon szereti.:)

 • 2009.03.17 23:23:53Oreo

  "az anyatejpótló tápszereket mindenképpen orvosi javaslatra és felügyelet alatt adjuk a babának"

  Hja, jó is lenne. Én az Egyesült Államokban élek, és még terhesen megkérdeztem a leendő gyerekorvost, hogy milyen tápszert ajánl, ha szükség lenne rá - és simán elhárította a választ azzal, hogy sok márka van a piacon és mind jó... Azóta az ellenőrző vizsgálatokon megkérdezik, hogy milyen tápszert kap a gyerek, feljegyzik, de nem kommentálják, és sajnos nem írják fel receptre. Csak érdekességképpen: itt 2 nagy márka verseng az Enfamil és a Similac, mindkettő számtalan típussal. Viszont nagyobb gyerekeknek való ízesített tejpépeket még nem nagyon láttam.

 • 2009.03.17 23:31:18manka78

  Az, hogy érdekeltsége van a gyerekorvosnak némely márka felírásában, már bennem is felmerült. Nálunk a városban van egy jópár gyerekorvosi körzet, de mindegyikben mást nyomatnak. Az is lehet, hogy csupán a jó tapasztalat irányítja a dokikat, de annyira tudni, hogy ha xy z típusú tápit ad a babájának, akkor melyik orvos a házidokijuk.

 • 2009.03.17 23:54:01BSzilvia

  Szerencsére nekünk nem volt szükségünk tápszerre.Eddig!!A kislányom 10 hónapos még szopizik reggel és este de már csak pár kortyot.A védőnőm javaslatára próbáltam neki tápszert adni de sajnos nem sok sikerrel.Kipróbáltuk a Mildibé banános ízűt és a HUMANA HA natur változatát de egyik sem tetszett neki.Több ismerősöm javaslatára még kakaóval is próbálkoztam de az sem kellett neki.Azt hozzá kell tennem ,h eszik tejpépet és SINLACOT .Most ott tartunk,h feladtam a tápszer adásának a próbálkozásával.Egy 10 hónapos babába elég nehéz beletömni a tápszert mindegy milyen az íze és a márkája.

 • 2009.03.18 00:01:41manka78

  BSzilvia! Az én babám is 9 hónapos kora után kapta a tápit, megszokta, sőt magától hagyta el a cicit/aminek természetesen nem örültem/. Mondom, nekünk a 3. tápi vált be.

 • 2009.03.18 01:24:47Annipanni

  Tudja valaki,hogy 3,5 evesnek mennyi tejre van szuksege? En meg mindig nem adok neki tehentejet, hanem babatejet,ami 3 even felulieknek valo.Most kezdem ot leszoktatni a lefekves elotti pohar tejrol. Reggel kap egy poharral.

 • 2009.03.18 01:26:10Annipanni

  A tapszerek kozul nekunk csak a BEBA valt be. A HUMANA-nak szerintem nagyon rossz az ize.

 • 2009.03.18 05:57:37hinta-palinta

  Manka78,mert csirkeembrió a táptalaj, amin a kórokozókat tenyésztik, ebből vont párhuzamot a védőnő, hogy akkor tojáshoz is köze van,jól írja Krisz mami, de azért a csirkeembrió már régen nem tojás..:))Mivel az oltás tojásfehérjét nem tartalmaz ( ovoalbumin tartalma nem kifejezett), ez a "tojásevés oltás előtt, hogy megtudjuk, allergiás-e"csak legenda- gyerekorvosunk szerint. Más azt az elvet képviseli, hogy bizonyítottan tojásfehérje- allerg. gyerek az MMR oltás után 30 percig megfigyelendő-de adható az oltás. Egyébként meg minden védőóltás után 15-30 percig megfigyelés alatt kellene tartani a gyereket az anaphilaxia és más hirtelen jövő komplikációk miatt. Nálunk a gyerekorvos nem tartotta fontosnak, mivel én igen, nagyon lassan öltöztettem fel és percekig keringtünk a rendelő körül, míg letelt a 30 perc...Hát, ilyen aggódósparamama vagok.. Túl sok bajt láttam már...

 • 2009.03.18 07:08:17manka78

  hinta-palinta! Köszönöm neked is.

 • 2009.03.18 07:46:20Starlark

  Annipanni: Miért kell leszoktatni a lefekvés előtti tejecskéjéről?

 • 2009.03.18 07:55:39kisbibe

  Annipanni, egy egy éves gyereknek tuti minimum 6 deci tejnek megfelelő fehérje kell naponta. Úgy gondolom, hogy a 3,5 évesnek is minimum fél liter kell(ene) vagy legalábbis más fehérjéből pótolva, mint pl. joghurt, sajt, stb. De azért ebben a védőnő szerintem pontosabbat tud mondani.

 • 2009.03.18 08:05:00anyatájger

  Ezen az oltás előtti tojásevésen most kicsit befordultam. Ma megyünk a 15 hónapos kötelezőre, de a gyereknek még eddig csak tojássárgáját adtam.

  A kisfiam még most is babatejjel indít hajnalban (Mildibé junior) és este is kap lefekvés előtt, anélkül el sem aludna. Születésétől kezdve ezt a márkát kapja, nagyon ízlik neki, néha vettem DM-set, de az nem jött be neki.

  Egyébként 12 hós korától adok neki joghurtot, kefírt és sajtot (a túrót nem szereti). Én is azon filózok most, hogy hagyni kéne ezt a tejitalt, mert nagyon drága és venni tehéntejet, olyan igazi házit.

 • 2009.03.18 08:15:07kisbibe

  Anyatájger, nekünk egyáltalán nem mondtak ilyet és bizony tojást csak viszonylag későn kapott, nem is tudom, miért. Kimaradt valami miatt, pedig szeretjük a férjemmel. Nem lesz semmi gond az oltással, nyugi.

 • 2009.03.18 08:19:11anyatájger

  Köszi, kisbibe!

  Nekünk éppen a védőnő mondta, hogy tojásfehérjét ne adjak csak másfél éves kora után.

 • 2009.03.18 08:21:23kisbalas

  Jó, hogy mondtátok ezt a DM-es tápit, sztem kipróbálom. Az én 16 hósom Humana Babyfit 2-est nyomat, de kb. egy bő hétre elég neki egy doboz, ami 2500 HUF, támogatás már nincs rajta. Tejallergia van nálunk is apuka részéről, úgyhogy a tejtől még ódzkodom, bár tejtermékeket már eszik kb. 9 hónapos kora óta, és imádja őket. A tápszerrel nekem csak egy bajom van: baromi büdös, a gyerek annyira utálja a szagát, hogy ha pohárból kínálom neki, akkor összeszorítja a száját és elfordul, cumisüvegből viszont nagyon szereti. A többi innivalót már megissza pohárból, de amíg tápszer van, addig nem hiszem, hogy el tudjuk hagyni a cumisüveget...

 • 2009.03.18 08:31:48anyatájger

  Mondjuk én sem bírom a tejet (a bótit), de lehet, hogy kipróbálom lassan a házit a gyerkőcnél, mert tartok tőle, hogy ez a hosszú ideig tartó tápszereztetés csak a gyártók érdeke. De lehet, hogy tévedek.

 • 2009.03.18 08:37:24manka78

  Kisbalas! Az én kicsim is csak tápszert iszik cumisüvegből. Reggel és este. Egyébként pohárból iszik, szépen, már fogja is két kézzel és általában sikerül leöntés nélkül innia. Nem hiszem, hogy gond lesz a leszoktatással. Még azt sem mondhatom, hogy az altatáshoz szükséges, mert a délutáni alváskor egyáltalán nincs cumisüveg. Este is 10-ből egy esetben csukódik le a szeme, mire kiürül az üveg, megissza, magamhoz ölelem, hogy ne tudjon felállni az ágyon, mert akkor elkezd bohóckodni, ugrálni, éjjeli lámpát szerelni, és így összebújva alszik el.

 • 2009.03.18 08:37:43anyatájger

  Ja, persze a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem kéne tejcsit adnom a gyereknek, mivel én is úgy gondolom, hogy tőlünk idegen dolog egy állat tejét inni és emészteni, de a kisfiam enélkül egyelőre nem alszik el. Ja, még mindig cumisüvegből nyomatja a tápit, olyan édes :) A gondom még az, hogy ezen kívül csak és kizárólag vizet iszik. Se gyümilé, se tea, se zöldséglé, semmi nem megy le a torkán. Ez főleg a hasmenős időszakban "volt jó", amikor répalevet ajánlott a doki, de nem tudtam megitatni vele.

 • 2009.03.18 09:10:16kisbibe

  Azért ennyire ne legyünk már tejellenesek! Hihetetlen, hiszen évszázadok óta isszuk, de mindig fel kell kapni valamit. Azért nem méreg a tej. Meg hogy a macskának se tesz jót, valaki ezt írta, hagyjuk már! De szereti a macskák 99 %-a. Csak a tápszergyártóknak nem érdeke, hogy az olcsó fehérjeforrást vegyük meg, mert az övék szuperegészségesebb... Nem kellene túllihegni ezt a témát sem jobban, mint a többit. Úgy gondolom, hogy igenis szükség van a tejre bizonyos életkor után és én örülök neki, hogy issza a gyerekem. Ennyi erővel méreg a mogyoró is, szinte mindenben van már mogyorószármazék is.

 • 2009.03.18 09:23:35anyatájger

  kisbibe, lehet, hogy igazad van, nekem pölö a kutyáim is szeretik a tejet :), de attól még nem biztos, hogy jót teszek velük, ha naponta nyomatom nekik.

  Másik meg az, hogy a bolti tejek, hmmm, hogy is mondjam, nem igazán tejállagúak és ízűek.

 • 2009.03.18 09:24:53manka78

  Én vagyok az, aki tej nélkül félember.:)

  Szerintem pont annyi furcsaság van, abban, hogy valamelyik állat tejét isszuk, mint abban, hogy állatot eszünk.

 • 2009.03.18 10:56:11másutt

  Engem nagyon meglep, hogy mennyire mas a tapszer bizonyos orszagokban, mert a gyerekem imadja, es sokat utazunk.

  Nem csak a veny/veny nelkul kerdes, hanem a valasztek!  Angliaban mindenutt van 1-2-3 fokozatu tapszer, elore kikevert uvegben, vagy dobozban. Az enyem most az elore kikevert tapszert issza, 3-mas fokozat, Hipp Organic, Milumil (Milupa) vagy SMA. Legalabb 3-4 fele marka van minden nagyobb boltban, es nagyon kicsivel dragabb, mint a porbol keverheto tapszer, ha nagy tetelben veszem, akkor semmivel. Egyszeru az elet!  Magyarorszagon 1 even alulinak nem talaltunk 2-es fokoztu tapszert (itt van az is dogivel, veny nelkul es mindenutt!) elore kikeverten, igy port vettunk csak. Megitta, de nem annyira. Akarmennyit raztam, kis miniatur csomokat, szemcseket lattam, habzott mint a nyavaja es a gyerek sem ivott annyit belole. Miert nincs elore kikevert?

  Viszont nagyobb babanak talaltam elore kikevertet, amikor hazamegyunk, a Hipp-et issza, de sosem izesitettet, hanem csak ugy.

  A veny dolog zavart volna, de akkor meg nem volt ra szukseg.  Az USA-ban egyaltalan nem kaphato 1 even felulinek speci tej, amit nem is akartam elhinni, amig minden boltot be nem jartunk! Azutan megkerdeztuk, es tenyleg nincsen! 1 even felul minden baba tehentejet kap! Kesz.

  Viszont ujszulotteknek es csecsemoknek van elore kikevert tapszer, ugyancsak veny nelkul es ugyancsak minden ejjelnappali DM-nek megfelelo helyen kapni.

 • 2009.03.18 11:07:42másutt

  konkluzionak: aki Angliaba utazik tapszeres babaval, nehogy hozzon, mert az olyan, mint erdobe fat hordani.

  Ugyanaz a marka mint a Milumil, csak Milupa-nak hivjak, mindenutt kaphato, Mindenfele kiszerelesben, veny nelkul.

  Az elore kikevertet meg millioszor konnyebb egy hotelban elkesziteni. Steril, es egyszeru, es van minden koru gyereknek, ujszulottol 3 eves korig. Nem kell hozza se viz, se pepecseles, a Tower Bridge kozepen is kinyithatsz egy dobozzal 2 masodperc alatt.

 • 2009.03.18 12:29:11Alessia2

  Az én kislányom 1 éves koráig kapott tápszert, azóta soha és egészséges......nem értem azokat, akik 2-3 éves korig tápszerezik a gyereket.

  A fiam is 11 hónapos koráig anyatejes volt, akkor hirtelen nem kellett már neki és rendes ételek mellé néha tejpapit kapott és ennyi.

 • 2009.03.18 12:33:26Alessia2

  Cobold: " Fontos, hogy tejfehérje allergiás gyerek nemcsak tehéntejet nem kaphat, hanem más állati tejtől is tartózkodni kell (kecsketej, juhtej), és tiltott a marhahús, kecskehús, juhhús is. A sertés meg a baromfi mehet." az én fiam is tejallergiás (tejfehérje) de nálunk nem tilos a marhahús stb, csak az olyan hústermékek(felvágottak, virsli stb...) amiben tejfehérje vagy tejprotein van. Amiben nincs vagy szója van az mehet. És nekünk határozottan ellenezte a gasztroenterológus, hogy 2 évesen bármilyen tápszert kapjon!! Calciumpótlást jabvasolt és sok házi kosztot.

 • 2009.03.18 13:45:15Cobold

  2009.03.18 12:33:26 Alessia2

  Hmm, fura. Nekem még a miértet is elmagyarázta. Tudniillik, a marhahúsban is benne van(nak) az(ok) a fehérje(k), ami a bocitejben. Valamint a kecske és juhtej fehérjeösszetétele hasonló, és a húsra uaz vonatkozik, mint a bocihúsra.

  A mi gasztroenterológusunk a SOTE II. Gyerekklinikán állomásozik, a Tűzoltó utcában.

 • 2009.03.18 15:30:06Alessia2

  Cobold, lehet.  Mindenesetre mi például házi kecskesajtot havonta 1x adunk és az nem vált ki reakciót....de minden gyerek más.

  Nekünk asztma szerű roham jön, ha tejterméket kap és csak klinikailag bizonyított, ezért kb 6havonta új appírt kell kérnünk és tejterheléses vizsgálaton is részt vettünk.

  állítólag majd kinövi.:)én bízom ebben

 • 2009.03.18 15:40:22Cobold

  2009.03.18 15:30:06 Alessia2

  Nekünk is kell 6 havonta pappert kérni és terheltetni, akkor is, ha bőrtünetek vannak, szóval azonnal egyértelmű (az én lányom ilyen).

  Sztem csináljátok úgy, ahogy az orvosotok mondta nektek, mi is úgy csináljuk, ahogy a mi orvosunk nekünk mondta.

 • 2009.03.18 16:16:53hinta-palinta

  Ha Budapesten valaki igazi tejet és tejterméket akar venni, nem csak valami vizes dobozos lötyit, keresse ezeket a termékeket:  cserpes-istvan.internettudakozo.hu/  Pékségekben láttam, a Lipóti pékség üzleteiben biztosan van. Ott érdemes pékárut is venni, adalékanyag nélküli 1 hétig is fincsi kenyeret,(960 Ft, 3kg-os, malomkőnyi méretű) amilyet mamám sütött kemencében, 100 Ft-ért negyed kilós kiscipót, amilyet gyerekkoromban ettem. A tejtermékek is a régi kort idézik... Egyik reggel nagyon meglepődtem, a hűtőből vettem ki a 3,6-os tejet( 310 Ft/L), azt hittem megromlott, darabos volt, de nem! Az igazi tejzsír volt a tetején, csak az extra hideg hűtőnkben megdermedt..20 éve láttam ilyet utoljára:)

 • 2009.03.18 16:23:39hinta-palinta

  www.lipotipekseg.hu/

 • 2009.03.18 16:30:32esze

  a Cserpes 3,6-os tej a saját boltjukban csak 245 Ft/l

  Bp-n hat saját boltjuk van (én 3-t tudok: Cédrus piac, Kispest piac, Hold u-i piac)

  cserpessajtmuhely.hu/php/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=28

 • 2009.03.18 16:33:36hinta-palinta

  ÓÓ esze, ezt nem is gondoltam ( mármint az árrést:)), sajna tőlünk ezek a piacok messze vannak.

 • 2009.03.18 16:48:35esze

  a linkben ott van a többi mintaboltjuk is. Egy csomó ismerősöm literes joghurtból csinálja otthon a gyereknek az ivójoghurtot. Nálunk a negyedkilós megy (átlagosan 28-30 db/hét) és nekem az egyik boltjuk közel van. :)

 • 2009.03.18 16:55:21Oreo

  masutt,

  Ha legközelebb az USA-ban jártok és még aktuális, az Enfamilnak van 9 hónapostól 2 éves korig adható tápszere Enfamil Next Step néven.

 • 2009.03.18 22:34:36Annipanni

  2009.03.18 11:07:42 másutt  Egyszer nekunk pont Angliaban fogyott el az itthonrol vitt tapszer. Sajnos,amit ott kaptunk(kettot is kiprobaltunk),nem izlett a fiamnak,nem volt hajlando meginni.

 • 2009.03.18 22:39:30Annipanni

  2009.03.18 07:46:20 Starlark  Azert dontottem ugy,hogy leszoktatom az esti tejrol,mert ha nem kap tejet lefekves elott,akkor reggelre szaraz a pelus. Sajnalom szegenyt,mert tenyleg nagyon szereti az esti tejecsket,de azert 3 es fel evesen jo lenne mar elhagyni az ejszakai pelust.

  Egyebkent erdekelne,hogy Ti hogy oldjatok ezt meg?Tudom,hogy ez OFF es bocsi,de nagyon megkoszonnek egy-ket tanacsot :)

 • 2009.03.18 22:50:03manka78

  Annipanni! Az én nagyobbik lányom 2 évesen lett szobatiszta, de csak 4 évesen lett ágytiszta éjszakára is. A déli alvásnál már nem pisilt be, de éjszaka még igen. Már kértem a gyerekdokit, hogy küldjön valamerre, mert aggódtam. Azt mondta, hogy ha megérik rá a gyerek, majd nem fog bepisilni és 4 éves korig ne parázzak, ha addig sem lesz pelusmentes, akkor megnézetjük. Szinte napra pontosan 4 éves korától semmi pisi nem csúszott be. Már 7 és fél éves.

  Pont most este kérdezett róla, hogy neki meddig volt pelusa, mert a kicsinek még van/15 hónapos/, mondtam neki, hogy még természetes, hogy van neki.

 • 2009.03.18 22:58:03Annipanni

  2009.03.18 22:50:03 manka78  Koszonom a valaszt!Megnyugtattal:)

  Szerinted akkor adjam neki tovabbra is az esti tejet es ha megerett ra,akkor ugyis szaraz lesz reggelre?

 • 2009.03.18 23:03:46manka78

  Kérdezd meg az orvost, de szerintem még semmi gond. Mondok még egy esetet. Az unokatesóm 6 éves koráig bepisilt néha. Mire suliba ment, már szerencsére nem. Mikor én aggódtam a lányom miatt, mindig ezzel jött a család, hogy T. is sokáig bepisilt, ne aggódjak. Egyébként semmi szervi vagy egyéb baja nem volt az unokatesómnak, teljesen rendben van azóta is, és már ő is anyuka.

 • 2009.03.18 23:19:27Annipanni

  Meg egyszer koszi manka78.

 • 2009.03.18 23:21:10Vierre_

  Szerintem pedig simán nem kell rajta görcsölni, először is tejet ne adjon fogmosás után, másodszor pedig a szobatisztaság ekkora korban már simán ledumálás is lehet vele. És ebben a korban már azért felkelnek és szólnak ha pisilni kell.

 • 2009.03.18 23:38:01másutt

  "nem értem azokat, akik 2-3 éves korig tápszerezik a gyereket."  kulturatol es orszagtol fuggoen nagyon nyomjak a tejet, avagy a gyerek-speci "tapszert" (tehentej kivonatum)

  a bizonyos fokozatok egyre messzebb vannak az anyatejtol.

  Angliaban pl. kifejezetten azt ajanljak, hogy NE tehen tejet kapjon a pici, hanem 3-as tapszert. es sokat. (500-600 ml / nap, 2 eves korban)

  az USA-ban szokasos akar 18 eves korig (tehen) tejet inni, literszamra. ebed melle is. vacsora melle is.

  az amerikai tini normalisan tejet kap a vacsora melle.  racsodalkozni lehet, lenezni nem erdemes, mert jelenleg egeszsegesebbek es tovabb elnek, mint a magyarok.

 • 2009.03.19 09:44:18raszta macska

  Csak úgy bosszantásiból: :)))  index.hu/gazdasag/magyar/benda5326/  Estig már nem jövök, addig lehet utálni. :-D

 • 2009.03.19 14:18:24Cobold

  2009.03.18 22:39:30 Annipanni

  Akkor is, ha lefekvés előtt pisilteted? Nem túl jó szerintem az éjszaki folyadékmegvonás.

 • 2009.03.20 22:46:44Ronja

  mi ujszulottkent, de korababakent humana startot kaptunk majd a korzeti dokink humana ha startot irt fel. most valtunk az 1-re, remelem birni fogja, mert a sima starttal volt olyan h napokig csak pisi volt a pelusban mig a ha starttal nics ilyen problemank.

  amit nem tudok h mikor erdemes a hozzataplalast elkezdeni. vagyis legalabbis gyumolcslevel kostoltatni...

 • 2009.03.20 22:49:34Ronja

  es hust hany honaposan kell adni eloszor?

 • 2009.03.20 23:29:14Annipanni

  2009.03.19 14:18:24 Cobold  Furdes elott pisil es feloran belul mar fekszik le. Szoval kozvetlenul lefekves elott nem kell pisilnie. Megprobaltam,de semmi. most nehany napja elkezdtem,hogy a vacsi utan kapja a tejet. de igy is pisis reggelre. lehet,hogy tenyleg egyszeruen csak nem kellene raadni pelust.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta