SZÜLŐSÉG

A magyar nők végzik a legtöbb házimunkát

2009. március 17., kedd 10:01

A magyarok gondolkodnak a legkonzervatívabban, akár házimunkáról, akár gyerekvállalásról, akár a pénz elköltéséről van szó - derül ki egy, a keddi Népszabadságban ismertetett kutatásból, amely szerint a magyar nők végzik a legtöbb házimunkát európai társaikhoz viszonyítva. Ráadásul ezt magától értetődőnek tartják, a magyar családokban van a legkevesebb konfliktus a házimunka elosztása miatt a Népességtudományi Kutatóintézet munkatársainak kutatása szerint, számolt be róla az MTI.A kutatók Magyarországot, Oroszországot, Franciaországot, illetve Németország keleti és nyugati felét elemezve vizsgálták a házimunkára fordított időt, és az ezzel kapcsolatos előítéleteket. Kiderült: a magyar nők az otthoni feladatokból 3,3-szor nagyobb részt vállalnak, mint a társuk. Őket az orosz, a Németország nyugati felében élő nők, majd a franciák követik. A Németország keleti felében élők viszont "mindössze" 2,3-szor végeznek több házimunkát partnereiknél.

A kutatásban arra is keresték a választ, hogy ezzel a felosztással mennyire elégedettek a felek. Általánosságban elmondható, hogy mindenki elégedett, a tízes skálán nem született 7,2 pontnál rosszabb eredmény. (10 pont jelentette a munkamegosztással elégedettek véleményét.) Feltűnő, hogy a magyar nők ugyanolyan mértékben mondták magukat elégedettnek, mint francia vagy német társaik - olvasható a lapban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.17 17:32:02Subbantósdi

  Vakmacska: amit még utálok, az a konyha takarítása főzés, sütés után, különösen a kerámialapos főzőlap tisztítása.

  A kacatelpakolás ehhez képest már semmi.

  rita: Áh, dehogy. Én csak pár havonta csinálok ilyen, egyben a lámpaernyők, csillárok letisztításával is.

  És azért időnként az ezüstöket is fémtisztítózom.

 • 2009.03.17 17:32:47Bato

  én a szekrények tetejét jó, ha havonta 1x lemosom. Ablakot pucolni úúúútálok. Sztem nagyon fárasztó, de azért 2-3 havonta megcsinálom. Vasalni is úúúúútálok.

 • 2009.03.17 17:32:58Mimas

  Bato: a mosogatógépet egy istenNŐ találta fel, ha jól tudom.:o) Nyilván nem véletlenül.

  Egyébként az alapgondot én abban látom, hogy a házimunkát egyszerűen semmire sem értékelik. Az a nő, aki évtizedeken keresztül ellát egy családot, bármilyen jól érzi is magát ebben a szerepben, a végén ott áll, és minden oldalról azt kapja, hogy egész életében SEMMIT sem csinált.

 • 2009.03.17 17:38:26hallohallo

  szöcske, amit fentebb írtál, hogy amíg anyu otthon házimunkázik, addig apu a túlórát nyögi, azzal egyetértek (a mártírkodás és a látszatrészével nem teljes egészében :)).

  csak hogy tisztázzuk: ez a két dolog nem egymás ellenében van, hanem ugyanannak a patriarchális folyamatnak a része. az apu túlórája is.

  tény, hogy a férfiak jóval nagyobb arányban végeznek nagyobb presztízsű munkát. az is tény, hogy ugyanazért a munkáért több fizetést kapnak, mint a nők. ezek mind a patriarchátus mechanizmusából fakadnak. tehát ha csak rövid távon anyagilag nézzük a dolgokat, teljesen logikus, hogy apu túlórázik/vállal másodállást, és anyu végzi a fizetetlen melót (házimunka, gyereknevelés, idősgondozás, beteggondozás). viszont: amíg apu ezért a túlóráért/másodállásért pénzt kap, és vállonveregetést, netán a kemény munka fejében előléptetést is, tehát igencsak megéri neki erkölcsileg és egzisztenciálisan is halálra dolgoznia magát, valamint a sikerélmény sem marad el (magyarán nem lesz frusztrált és kiégett egy monoton és sikerélményt keveseknek nyújtó végeérhetetlen munka, a házimunka miatt), addig anyunak mindebből semmi sem jut. sőt a karrierlétrán megreked, ha le nem csúszik róla egyáltalán. és ez vezet a tömeges öregkori női szegénységhez is, a nők nyugdíja jóval alacsonyabb (már ha van egyáltalán), mint a férfiaké. vagyis mint a férfiaké lenne, mert a férfiak meg a stressz és a túlhajszoltság miatt (rajtuk van ugye az egész család anyagi terhe) hamar halnak.

  namármost, szerintem ez a képlet így senkinek sem érdeke, sem a férfiaknak, sem a nőknek, de amíg politikával és intézményekkel bele nem nyúlnak fentről, addig semmi sem fog történni.  vagyis történik, csak nagyon lassan. kb másuttal értek egyet, és értem, amit mond. persze hogy sok nő elégedettnek vallja magát, egyrészt az elvárás miatt, másrészt nincs ellenpélda, hogy hogy is lehetne máshogy csinálni a dolgokat (csak hogy közeli példát mondjak, aki nem magyarországról kommentel, az mindjárt lát sokféle mintát a nőismerősei között), harmadrészt pedig van némi lassú változás. nekem már több lehetőségem van, mint anyámnak volt, anyámnak több lehetősége volt, mint nagyanyámnak. lassú tendencia, de létező.  (szia baud! :) te, voltam brüsszelben az ep-ben, hát nem semmi munkátok van :S le a kalappal!)

 • 2009.03.17 18:04:10Subbantósdi

  Mimas: azért remélem, ez nem általános, én azért érzem, hogy értékelve van a házimunka, amit végzek otthon.

  Nálunk fél évente, háromnegyed évente van ablakmosás függönymosással egybekötve, a régi lakóhelyünkön sűrűbben kellett, mert sokkal szennyezett környék volt, de itt szerencsére ennyi is elég.

  Most is szerintem majd május elseje környékén megejtjük a dolgot, férjemmel...

  Aztán meg majd egyszer még ősszel.

 • 2009.03.17 18:22:59csutkababa

  Tapasztalatom szerint azzal v an a legtöbbször baj, h a pasi a többszörös tevékenységhez gyík.

  Nem tud egyszerre levest feltenni, és húst kockázni, amíg a hagyma már pirul, és elfelejti a sütőben sülő sütit közben, és nem tudja ellöttyinteni közben a kedvenc fakanalát, szétválasztani a bokája körül verekedő kiskorúakat, telefonon tanácsot adva a barátnőjének:-)))  És a folyamatábrával is baj van, azaz a zöldség, húspucolás az első, a tészta kel közben, a galuskavíz lassan forr, és sípol a kukta.  A takkerolás könnyebb, de ott is bajban van, ha porszívózás közben jár le a mosógép, és főnixként regenerálódik a vasalnivaló halom:-)), ugyanis előbb le kéne szedni a tisztát...  Ez ugye ösmerős?

  Sok mindenre megtanítható a férfi, és igenis el kell várni, hogy legalább alapdolgokat tudjon.

  De a mentalitás a kiindulás.

 • 2009.03.17 18:51:57hallohallo

  csutkababa, szerintem minden férfi (mint ahogy minden ember) más és más.  annyiszor hallom ezt az érvet, amit te mondasz, de érdekes módon, amikor egy nagyvállalat igazgatásáról vagy egy képviselői mandátumról van szó, ahol szintén millió és egy dologra kell figyelni egyszerre, akkor nem jön elő.  sem pedig akkor, amikor a világ legjobban fizetett szakácsairól van szó, akik szinte kivétel nélkül férfiak, és mind a kuktáskodással kezdték.

 • 2009.03.17 18:55:29Subbantósdi

  csutkababa: nagy igazságokat mondasz... :o)

 • 2009.03.17 19:17:52eino.

  2009.03.17 10:17:18 Subbantósdi  Én ezt szomorúan veszem, hogy a magyar nők általában elégedettek ezzel a helyzettel.  --------------

  Nem értem. Miért tesz az szomorúvá, ha valaki jól érzi magát attól, ahogy él?  Mondom ezt úgy, hogy utálok takarítani, időtrabló tevékenységnek érzem. De MÁSNAK ettől még lehet tőle elégedettség érzése. Én is szeretem a rendet, csak a hozzá vezető utat nem.  Ja, és nem feltétlenül vesz el több időt a családtól a takarítás, mint a net, az olvasás vagy akármi.

  Amíg a konyhában vagyok, addig a lányom vagy beszélget velem, vagy felolvas a kedvenc regényeiből. De most, hogy itt ülök a net előtt, esélye sincs, hogy dumáljunk egy jót (sebaj, már megtettük, ráadásul már fürdik is) :)  Gond akkor van, ha a másik fél elégedetlenkedik, követelőzik, tényleg semmit nem segít vagy csak nagy puffogások kíséretésben hajlandó levinni a szemetet; ha nem látja el a nőt, amikor az beteg; ha nem akarja hazahozni a gyereket az oviból, iskolából, hanem menjen az asszony - stb. .

 • 2009.03.17 19:21:00Mimas

  Okoska, ugyebár a házasságot ketten tartják fenn, a gyerekeket ketten nevelik, ugyanennyi erővel a háztartás is közös feladat, persze, ha az asszony is 8 órában melózik. Ehhez mindössze némi gondolkodás kell a férj részéről.

  Csak éppen sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy "de én férfi vagyok", és nem csinálni semmit. Aztán mindent ráfogni az asszonyra, hogy dehát nem szólt.

  Sokféleképpen meg lehet ám osztani a munkát, nem feltétlenül kell, hogy a szép, férfias kezével mosogasson, ha mondjuk sokkal szakszerűbben sikálja a fürdőszobát. Vagy éppen este szívesen játszik, tanul a gyerekekkel vagy épp fürdeti őket.

  A lényeg, hogy egyik fél se érezze kihasználva magát, és mindkettőjük megbecsülje a másik munkáját.  Subbantósdi: de bizony általános a szemlélet! Kivételek mindig vannak, de ez az általános.

 • 2009.03.17 19:29:15akvarium

  Apósom a sót is odahozatja anyósommal, ha lefelejtette az asztalról... Anyósom meg egy szolga, viszi...

  Hál'istennek férjecském utálta ezt a helyzetet (egyéb okokból is) 18 évesen elköltözött hazulról és rendmániásabb, mint én:-)))

 • 2009.03.17 19:29:27hallohallo

  eino, nem a családtól vesz el időt a házimunka, hanem az egyéntől. mert közben pihenhetnél, tanulhatnál, továbbképezhetnéd magad, a barátaiddal lehetnél, pont, mint a másik fél.

  ezt lehet bírni egy ideig, de megbosszulja magát hosszú távon.

 • 2009.03.17 19:31:55eino.

  ahol a ferjek nagy resze pelenkat cserel, a gyerekhez ejjel felkel, vacsorat csinal, vagy rendszeresen (tobbszor egy heten) elviszi a feleseget vacsorazni... ott nem hallok olyan megjegyzeseket, hogy "imadok takaritani, engem az megnyugtat" stb.

  ugy tunik hogy a pedikur, a baratnokkel mozi, a kollegakkal borozas, ES a takaritas kozott mindig az elobbiek gyoznek. csak sokaknak nem adatik meg a valasztas!  ---

  Másutt, ismerek olyan csajt, aki imádja a Forma1-et, a focit és a mosogatást meg a vasalást. Vasalás közben is nézi ezeket a sportközvetítéseket.

  Ma meg a rádióban éppen erről témáról volt szó. Valami magas beosztású pasi is szeret mosogatni, mert olyankor nem kell foglalkoznia semmi megerőltető dologgal, és így jönnek a kreatív gondolatok. Talán a spontán, kikapcsolt állapot könnyíti meg a dolgát ilyenkor.  Van ilyen, bár nekem is hihetetlennek tűnik :)

 • 2009.03.17 19:32:41Aurin

  hm..én már eleve "így kaptam" a Zuramat. nem tom miért mumus a porszívó, szingliként mindig én porszívóztam. ablakot nem pucolok, szégyenteljesen bevallom, a barátnőm csinálja. szeret takarítani, így ő pucolja :-D

  én meg kotyvasztok, mert azt meg utál...azt meg én imádok. én trehányabb vagyok, mint a férjem, a kupit én sem bírom, mint Vierre, de tenni ellenne lustább vagyok. meg három munka mellett, este fél tízkor, mikor hazaérek, nem vágyom a gumikesztyű után. amikor aktuális, ketten nekifekszünk, néhány óra altt tisztaság-rend van. ennyi

  mondjuk, ha nem így kaptam volna, akkor is munkamegosztás lenne, hiszen: a lakást ketten használjuk, koszt, mosatlant, szennyes ruhát is ketten csinálunk. meg sem fordul(t) soha a fejemben, hogy másképp is lehet, mint munkamegosztással...

 • 2009.03.17 19:44:19eino.

  Hallohallo, mennyi házimunka kell ahhoz, hogy érdemben elvegye az időt a barátoktól, hobbitól, tanulástól?  Én , ha tehetném, fogadnék takarítónőt. De azt is tudom, hogy ha egész héten nem volt időm/kedvem a lakáshoz nyúlni (hetente két estém foglalt, előtte 2 órát vagyok itthon, másik két nap este 6 körül érek haza) , akkor is rendet rakok 2-3 óra alatt. Lehet, hogy nem szidoloztam :))), de ruhák elpakolva, mosogatás befejezve, egy adag kimosva, másik a gépben, lakás felporszívózva, lim-lomok a szemétben vagy a megfelelő fiókokban.

  Igaz, mi csak ketten vagyunk a gyerekkel. Most már ő is segít, a szobáját ő tartja rendben - legalábbis egy egész elviselhető szinten.

  A volt férjemre meg sok mindent el lehet mondani, de tény, hogy ugyanannyira kivette a részét a házimunkából, mint én.

  Ellenben jobban örültem volna, ha csak negyedennyit csinál, viszont dolgozik, és nem tarttatja el magát...  És: ha valaki nem érzi úgy, hogy a takarítás elveszi az életét, akkor miért kellene nekünk úgy felfognunk, hogy igenis, rosszul járt?

 • 2009.03.17 19:49:31Aurin

  senki sem egyforma. fenn említett szívbélim nem tud főzni, és NEM IS AKAR...viszont úgy takarít, mint az álom :-D..mindenkinek más a fontos, ám az tény, hogy ha nem jó, akkor ne mártírkodjon, hanem hagyja ott a koszlott zoknit, büdös edényt, stb, aztán majd rájön az egyed, hogy valami nem oké. bár, szerintem, ne fajuljon el eddig a dolog. kommunikálni köllene! valaki írta fenn, hogy előre közölte, nem bejárónő :-D. helyes..

 • 2009.03.17 19:50:50hallohallo

  eino, először is, nem, nem kell úgy felfognunk, hogy rosszul járt. az emancipáció és a feminizmus (minden ellenkező híreszteléssel ellentétben) pont erről szól, hogy választási lehetőségeket nyújt, ahol mindenki választhatja magának azt az életutat, amit akar.  hogy mennyi takarítás kell, hogy érdemben elvegye az időt? nem kifejezetten a számszerűsített idő számít - pedig számszerűsítve is van, hogy magyarországon egy nő átlagosan hány órát tölt házimunkával, és nagyon sokat, főleg a férfiakhoz illetve más országok nőihez képest -, hanem az egyenlőtlenség.

  pl ha én esténként egy óra alatt megfőzök plusz rendberakom a konyhát, a párom az alatt az egy óra alatt nyelvet tanult. ez konkrét példa az én életemből. és be is sokalltam tőle.

 • 2009.03.17 19:55:35baudolinA

  madz,

  én is szeretem a házimunkát, pontosabban bizonyos vetületeit. Pl. főzni szeretek. De sejtésem szerint azért, mert tudom, hogy nem történik semmi, ha valamelyik nap nincs meleg étel, vagy éppen netezni/aludni/olvasni/sétálni akarok porszívózás helyett. Senki nem rója fel. És mert általában együtt végezzük a házimunkát, így hamarabb lejár, és mindketten kivesszük belőle a részünket.  Subbantósdi,

  én pedig arról beszélek, hogy NEM a kivételek dolgoztak sokat korábban is, hanem szinte minden nő kivétel nélkül rengeteget dolgozott, csak éppen nem fizették meg. És most nem az arisztokrata felső tízezerre gondoltam. Köztük vannak a kivételek, akik sokat dolgoztak, pl. Veres Pálné.  rita,

  nekem nagyon erős sztereotípiáid vannak a férfiak takarítási szokásaival kapcsolatban. Elég sok hímnemű ellenpéldát ismerek.  hallohallo,

  kösz a hosszas gépelést a nevemben is. :)

  (Brüsszelhez: hát nem szeretnék ott lenni alkalmazásban. Inkább szabadúszóként.)

 • 2009.03.17 20:13:25mz per x

  Valamire felhínám a figyelmet, azokat a lusta, tapló stb. férfiakat 20-25 évvel idősebb nők nevelték ilyenné. Rajtatok múlik, hogy a következő nemzedékben mennyit segítenek vagy inkább mennyit vállalnak magukra a férfiak a család közös! terhéből, neveljétek erre a fiaitokat. Az enyém tud főzni, vasalni, takarítani és egy kicsit varrni is, most ti következtek.

 • 2009.03.17 20:16:11hallohallo

  mz per x,

  ezzel egyetértek, azzal a kitétellel, hogy ne csak az anyukák neveljék erre a fiúkat, hanem az apukák is :)  baud, igazán nincs mit! (és hogy bírod azt a sok marhaságot, amit az ep képviselők mondanak??? :))

 • 2009.03.17 20:29:35mz per x

  hallohallo

  köszönöm a kiegészítést, teljesen igazad van, sajnos a másik részét kb. 25 éve eltoltam, amikor elhittem, hogy nem nyúlhat vízbe életem párja mert az ekcéma..., nem látja hol törölt port mert a szeme..., és nem látja hol porszívózott u.a., akkor lázadtam, amikor közösen kezdtük a lakás kifestését, de kiderült, azt se látja. Azóta főz lelkesen, mi pedig időnként emésztési panaszokkal küzdünk, de csak halkan, nehogy ezt is abbahagyja. Szóval csak óvatosan az elején, mert utána már nagyon nehéz a visszaút.

 • 2009.03.17 20:59:59cozumel

  Rita  es az milyen lenne, ha monnyuk kocsikereket cserelnek, ugy, hogy a csavarokat csak immel-ammal huznam meg?

  Mijafaxnak szorakoznek vele egy csomo ideig, minek ebbol akkora vasziszdaszt csinalni, dragam, csak Te fujod fel ezt annyira, hat latod, a kerek fenn van, nem? Akkor mit szolsz be?  Jaaaa, hogy az elso kanyarban leesik, az meg nem annyira jo?  Hat nem az a lenyeg cuncikam, hogy megcsinaltam?

  Hat a szandekom mar senki se erdemli?  xxxxxxxxxxxxx

  A haztartasi munka is MUNKA.

  Munkat vagy rendesen, vagy sehogy.

  Nekem legalabbis ezt tanitottak.

 • 2009.03.17 21:01:37cozumel

  erdemli=ertekeli

 • 2009.03.17 21:04:53fecske

  Ötleteket kérek, hogy lehet egy férfit átnavalni (csak azt ne mondjátok, hogy sehogy, akkor inkább ne mondjatok semmit)! Már rendszeresek nálunk az összeütközések a háztartási munka miatt, korábban jobban bírtam, de most, hogy dolgozom plusz van egy kisfiam (félidőben otthonról dolgozom)a nagylányom mellett, egyszerűen azt vettem észre, hogy inkább nem eszem ebédet otthon, ha ezzel megúszhatom, hogy főzni kelljen másnapra mert így épp marad elég a férjnek és a picinek. Az erőm végén vagyok, ráadásul sziszifuszi a harc, a konyhát naponta kéne rendbehozni, kisuvickolni, és a többi helység sem áll ellen a pici állandó aktivitásának. Az én ldesem meg azt mondja, avval, hogy a nő gondoskodik a férfiről, a szerelmét fejezi ki. Persze tudom, hogy számos helyen sántít ez a "nézet", főleg, hogy szöget is nekem kell szereznem és bevernem ha a kiságy szétesik (a pici nagyon keményen dolgozik rajta). De mit mondhatnék vagy tehetnék, hogy változzon a helyzet? Sokszor úgy érzem, nem fogunk tudni sokáig együtt élni, ha ez így marad, én nem akarok állandóan veszekedni, de ezt a szerepet mostmár, hogy nincs semmi szabadidőm és az energiaszintem is alacsony, nem tudom felvállalni, és nem is akarom.

  A takarítónő sem megoldás, próbálkoztunk, mert max. 2 napig volt minden szép rendben és tisztán, aztán újra a régi állapot jelentkezett, két napért meg nem éri meg a takarítónőt fizetni.

  Pedig a gesztus is már elég lenne, ha legalább próbálkozna, mert akkor tiltakoznék annyira belül, ha rám marad a nagyja. De így, hogy a szándék sincs meg.... hát sokszor neheztelek az anyjára.

 • 2009.03.17 21:09:03trollkotze

  Art Mooney  "ld. fent: a kutatas azt mutatja, h a nok noi alapszerepet vallalnak, ES ELEGEDETTEK ezzel; na mi is erre a reakcio?"  Nem jelent semmit. Ha a csadorba bújt hölgyeket kérdeznénk, az derülne ki, hogy ők is veszettül elégedettek. Mert nem tapasztaltak mást.

  Ettől függetlenül semmi gondom azzal, ha valaki valóban elégedett a _választott_ életformájával és -helyzetével, teszemazt a főállású anyasággal, egészen addig, amíg nem próbálja rámerőltetni.

  Arról viszont hadd legyen véleményem, hogy kétkeresős családmodell esetében mi a fair - és nem az "apa szökőévente egyszer besegít".

  Különben meg: zsák a foltját.

 • 2009.03.17 21:12:12trollkotze

  "Az én ldesem meg azt mondja, avval, hogy a nő gondoskodik a férfiről, a szerelmét fejezi ki."  Nincs olyan, hogy "a nő". Egyének vannak.

  Emberem egészen jól elpepecsel a konyhában, így aztán előfordult, hogy ő főzte a paprikáskrumplit, míg én füvet nyírtam, mert így hozta a kedvünk. Leszarjuk nagyívben, hogy "normális esetben" mit csinál "a férfi" meg "a nő", a lényeg az, hogy nekünk (mindkettőnknek) megfelel.

 • 2009.03.17 21:42:54Vakmacska

  fecske  tapasztaltabb palik tudják, hogy ezzel a hozzáállással kicsavart mosogatórongyot lehet előállítani, nem romantikus, gondoskodó nagybetűs nőt. Aki lehet még egy darabig főz meg takarít meg gyerek után rámol, de az tuti hogy khm, mást nem fog csinálni, és ez bizony a legtöbb hímneműnek erős érv. És mint mondtam az okosabbja tudja, hogyha lecseréli a kicsavart mosogatórongyot egy friss nyuszibogárra, akkor ezzel a hozzáállással a friss nyuszibogárból is egy év alatt lestrapált mosogatórongy lesz, aki még egy darabig süt-főz-takarít de khm, mást azt nem, és kezdődhet a nóta elölről.  Nem tiltakozni, egyszerű direkt felszólítás hogy légyszi mosogasson, kezébe nyomni a vasalót, bármit. Balhé nélkül, de mutatva hogy komoly a szándék. Nekem szerencsém van amúgy, életem párja mindent jó színvonalon el tud végezni, és sose gondolta, hogy magától végződnek el házimelók. De voltak más egyedek, akik szerint van férfi és női munka - naná, az a férfimunka, ami 3 évben kerül egyszer elő, a női munka meg az, ami hetente legalább négyszer. Na hogy klasszikust idézzek, lószart, mama. Ezen általában már túlvagyunk, bár Szöcskének mondva vannak maximalista nők akik a férfit a közelébe se engedik a melónak oszt utána jön a nyafi meg a mártíromság. De ez sztem a törpe kisebbség.

 • 2009.03.17 22:15:36ruju

  2009.03.17 15:03:58 Nilüfer

  Basszus, beszéltél az igazi anyósommal??? Nálunk ez megy szó szerint, basszus. • 2009.03.17 22:45:02csepke

  fecske az ilyen típust szerintem sehogy. Viszont remekül tudnak ápolni ha az ember ágynak esik, és gyengélkedik. A felezett házimunka hiányáért cserébe ezt kell ki élvezni. Hiába na, vannak férfiak akik szeretik érezni hogy ők az erősek és a gyenge nő gyámolítója. Legyél gyenge nő. Ha erős vagy és mindent megteszel helyette az nem jó, csak szállodában fogja érezni -remekül- magát. Nem áll össze a fejében, hogy besegíthetne éppenséggel. De ha az erős válla kell amin támaszkodhatsz boldogan nyújtja. Ő ezt tudja adni.

 • 2009.03.17 22:46:29Mimas

  Vajon itt a Porontyon olvastam a királylány-béka viccet?

 • 2009.03.17 22:48:04trollkotze

  "Hiába na, vannak férfiak akik szeretik érezni hogy ők az erősek és a gyenge nő gyámolítója. Legyél gyenge nő."  Csak az a kínos, amikor élete értelme nem gyenge nő. Ilyenkor szokták a nagy bölcsek tanácsolni, hogy "az okos nő gyengének mutatkozik", vagymi.

  No de van értelme egy életet álruhába bújva leélni...?

 • 2009.03.17 22:48:25hüjegyerek

  Volt egyszer messzi földön egy gyönyörû, önálló, magabiztos hercegnõ, aki egy szép napon a kastélya melletti zöldellõ mezõn a kristálytiszta tó partján , környezeti kérdésekrõl elmélkedve egyszer csak meglátott egy békát.

  A béka ráugrott a hercegnõ térdére, és azt mondta: Oh csodálatos hölgy, valamikor daliás herceg voltam, amíg el nem átkoztak, ha megcsókolnál ismét jóvágású fiatal herceg lehetnék, és akkor drágám összeházasodhatnánk, beköltözhetnék a kastélyodba az anyámmal együtt, ahol fõzhetnél, moshatnál ránk nevelhetnéd a gyerekeinket és emiatt örökké hálás és boldog lehetnél.  ****  Aznap este, miközben a gyönyörû hercegnõ könnyû vacsoraként fehérborban és enyhe hagymamártásban megfuttatott fenséges békacombot szopogatott, magában elmosolyodva így szólt: én kurvára nem így gondolom..  csak nem ez? :D

 • 2009.03.17 22:51:57csepke

  Persze, van ilyen is olyan. Ha fordítva választott, az baj, de még azon is lehet okosan finomítani, ameddig -más okok miatt- megéri.

 • 2009.03.17 22:53:07trollkotze

  Nekem meg ez jutott eszembe.  Amikor egy férfi grillsütésre szánja el magát, a következő eseménysorozat indul el:  1. A férfi előveszi a kerti grillt és a faszenet.

  2. A nő letakarítja a grillrácsot.

  3. A nő elmegy a zöldségeshez.

  4. A nő elmegy a henteshez.

  5. A nő elmegy a cukrászdába.

  6. A nő előkészíti a salátát és a zöldségeket.

  7. A nő előkészíti a húst a sütéshez.

  8. A nő egy tálcára készíti a fűszer- növényeket a szükséges eszközökkel.

  9. A nő kiviszi a lesikált grillt és a tálcát a férfinak, aki elterülve sört iszik.

  10. A férfi elhelyezi a hússzeleteket a grillen.

  11. A nő bemegy és megterít.

  12. A nő elkészíti a zöldségeket.

  13. A nő elkészíti a desszertet.

  14. A nő kimegy, hogy szóljon a férfinak, hogy a hús épp odaég.

  15. A férfi leveszi az odaégett húst, és átadja a nőnek.

  16. A nő tálal.

  17. A férfi italt tölt.

  18. A nő leszedi az asztalt, és kávét főz.

  19. A nő felszolgálja a kávét és a desszertet.

  20. Az evés befejeztével a nő elrendezi az asztalt, és leszedi a terítőt.

  21. A nő elmosogat, és rendbe rakja a konyhát.

  22. A férfi otthagyja a grillt, mert még van rajta némi parázs.

  23. A férfi megkérdezi a nőtől, hogy örül-e, hogy ma nem neki kellett főznie.

  24. A nő bizonytalan arcát látva megállapítja, hogy A NŐK SOHA NEM ELÉGEDETTEK.

 • 2009.03.17 22:57:01csepke

  Igen :). Nekem meg az hogy mi nők azért kortól függetlenül folyamatosan ha kell ha nem vattába csomagoljuk a pasikat. Villamoson érdemes megfigyelni, ha egy pár felszáll és egy ülőhely van MINDIG a férfi/fiú ül le. És nem úgy magától bunkó módon rögtön, hanem a nő unszolja: ülj csak le drágám. És mondom tökmindegy hogy 80 éves pár, néni cekkerrel, középkorú pár, vagy tizenéves pár. Nézzétek meg. Döbbenet. Mi nők már csak ilyenek vagyunk, ösztönösen háttérbe szorítjuk magunkat, hát miért várjuk hogy kivegyék a kezünkből a porszívót ezek után?

 • 2009.03.17 23:04:26cozumel

  Na igen, az tenyleg a boldog elet titka, ha egyfolytaban szerepjatekot kell jatszani...

  NOT...

 • 2009.03.17 23:10:12Mimas

  Hüjegyerek: de, mér' nem ide illik? :D  Amúgy meg ez az egész anyu-lestrapálva, apu-a-tévé-előtt ügy szvsz sokkal messzebbre vezet, mint egy kis házastársi torzsalkodás. Milyen ember az, aki az élete párját (igenis, így) hagyja teljesen tönkremenni a 2-3 műszakos munkától? Persze a másik oldal meg az a feleség, akit a férj eltart, ő meg vásárol, fodrász, pedikűr, manikűr, meg mittomén mi a divat mostanában, háztartás, gyereknevelés meg sehol. Jelzem, a második változatból azért kevesebb van.

 • 2009.03.17 23:22:29hüjegyerek

  Mimas, de igen , teljesen ide illik :D

  ja és h bezzegeljek, nálunk apum már szinte olyan jól főz, mint anyum, és a takarítást is nagyrészt ő végzi...bezzegapu :))

 • 2009.03.17 23:31:46csepke

  Egyébként meg fecske mondtam volna, hogy de hát már mér ő eszik és nem te, ha nem jut kettőnek főt étel? Ez részéről rendben van? Meg még azt is hogy téged se zavarjon a kosz, előbb utóbb felfedezi ha nincs tiszta pohár, de az egész feltehetően ott bukik meg, hogy felteszem a te tűréshatárod alacsonyabban van a koszt illetően mint az övé.

 • 2009.03.18 08:42:14hallohallo

  fecske, hát basszus.

  megmondhatod neki nyugodtan, hogy ő meg úgy fejezné ki igazán a szerelmét, ha törődne az igényeiddel és nem várná el, hogy testileg, lelkileg és érzelmileg tönkremenj.

  amúgy szerintem is csepke megoldása a megoldás, egyszerűen nem megcsinálni a dolgokat. ha van egy adag étel, edd meg te. ha hazajön és éhes a férjed, hát majd csinál magának egy rántottát. ha az nem megy neki, akkor eszik egy szendvicset.

  ha te akarsz enni valamit, vagy a gyerekeknek kell, hát moss el pont annyi tányért, a többt hagyd ott, majd ha a férjed akar enni valamiből, kénytelen lesz magának elmosni.

  és mindezt meg is mondhatod neki kultúráltan, hogy figyelj, fáradt voltam, én is végigdolgoztam a napot, ezt most csináld meg magadnak, mint ahogy az én részemet én is megcsináltam magamnak, sőt a gyerekekről is én gondoskodtam. ez így fair.  én régen nagyon elrontottam a dolgokat itthon, először is megpróbáltam mintaháziasszony lenni (nem ment, azt sem tudtam, hogy kell, és persze naponta vidékre lejárós kétszakos egyetemistaként beletört a bicskám). aztán meg amikor felosztottuk a házimunkát, akkor bevállaltam a napi és nem elodázhatatlan teendőket, mint a főzés (amit imádok egyébként), mosogatás, mosás, kajanyilvántartás. páromé lett a felmosás, porszívózás. amit ő csak halogatott, halogatott. tíz évembe került, hogy rájöjjek, ez megfordítható, és ha nem mosogatok el négy napig, akkor nem marad egy szál tányér sem, ha ő akar enni, és látja, én ugyan nem fogom elmosogatni, mert van más dolgom is, tehát elmosogat. és már főz is (és szereti csinálni). én meg akármennyire utálok, de kiporszívózok, felmosok, ha ő elmosogatott és megfőzött, mert így érzem igazságosnak.

  mondjuk még nem tökéletes a rendszer, irdatlan kosz van most is :)

  de úgy két éve már nem csak én tartom fejben, mit kell venni, elég volt, hogy néhányszor úgy mentünk el bevásárolni, hogy én nem készítettem listát, és ha megkérdezte, van otthon tojás? akkor megvontam a vállam, hogy fogalmam sincs, te nyitottad ki utoljára a hűtőt, láttál? és össze-vissza vásároltunk, és nem voltak itthon utána sem alapélelmiszerek, vagy valamiből több volt, vagy pont a kedvencei hiányoztak. most már azt is tudja, milyen tészta van fogyóban.

 • 2009.03.18 09:00:14mazsola84

  Én lassan próbálok nevelni, nem tudom, hogy sikerül, 5 év múlva kiderül.

  A múltkor megkértem, hogy a krumplipüréhez nyomja már át a krumplit, mert közben a rántást csináltam a leveshez.

  Hát az egész konyha úszott a főtt krumpliban, isten bizony a csempén is volt. De csak röhögtem rajta és mondtam, hogy legközelebb jobban sikerül. Szép fokozatosan megtanítok neki egy-két alapdolgot. Lehet, hogy az elején többet takarítok utána mint amennyit ér az egész, de bízom benne, hogy meg lesz a gyümölcse.

 • 2009.03.18 09:08:49mickimacko

  Apám mesélte, hogy a házasságuk elején egy hétvégén, amikor Anyám elutazott a szüleihez, ő kitakarította az egész lakást, és Anyu amikor hazajött még csak észre sem vette. Ezek után az volt benne, hogy akkor meg minek strapálja magát.  És persze erre jöhet az, hogy a nő meg minden nap megcsinálja, és a férfi még csak észre sem veszi, hanem természetesnek veszi.  De! Vannak csodaférfiak, akik automatikusan csinálják ezeket a dolgokat, de a többség nem ilyen. Viszont ha megcsinálnak valami házimunkát, és megdícséred érte őket (bármilyen nehéznek is érzed magadban), akkor legközelebb is boldogan megcsinálják. Ilyenek a pasik. Sikerélményekre hajtanak, az élet minden területén.

 • 2009.03.18 09:50:42csalány

  Fecske: délre kaját rendelni magadnak ételszállítótól. Apuval meg jól elmagyarázni, hogy tévúton van a szerelemről alkotott elképzelése.

  Nekem is volt pasim, aki elmagyarázta nekem (egész napos pöcsvakarás után.... na jó, ledolgozta a 8 óráját az irodában...), hogy majd megtanulom, hogy hol a nő helye a háztartásban...

  Szerintetek? :-DD

 • 2009.03.18 10:01:51csalány

  Ja, és töredelmesen bevallom, hogy annyira rühellem az ablakpucolást, hogy inkább takarítónőt hívok, ha aktuális :-))

  Főzésben meg gyorsabb vagyok mint Stahl :-) Az a kaja, ami nincs kész 25 perc alatt hétköznap, az nem jöhet szóba, legfeljebb hétvégén :-))

  Vasalnivalót meg gyűjtögetem, amíg nem lesz egy filmnyi :-)

  Viszont életem párja sok dologban pöpecebb mint én: pl. amíg én reggel alszom, hoz reggelit.. amíg kómásan kóválygok, ő beágyaz. Tök evidens, hogy ő is összeszedi utánam az elhagyott kávésbögréket, és én is utána (bár inkább én vesztem el őket...)

  Takarítani mindketten rühellünk, viszont a koszt is rühelljük, így közös erővel át esünk rajta töredék idő alatt...

  Főzésben szeretne segíteni,de rosszul viselem, ha valaki sertepertél olyankor körülöttem, így el szoktam távolítani kissé, de szívesen megcsinálja a ződségpucolást, sajtreszelést..

  Ja, és ha éppen nincs vasalt cucca, és pont olyan kell neki, akkor akár ki is vasalja.

  És ez nem hosszas egyeztető tárgyalás eredménye, hanem magától jött...

  (Mondjuk mindketten olyan családból jövünk, ahol a nő pattogott sokat, és ez egyikőnknek sem tetszett anno túlságosan)

  És ez nem hosszas egyez

 • 2009.03.18 10:03:45csalány

  Namég: így viszont van időnk egymásra, pihire, kirándulni, mittomén... Quality time.. ahogy az orosz mondja :-))

 • 2009.03.18 10:05:49baudolinA

  hallohallo,

  hát egyelőre csak itthon hallgatom őket, gyakorlásképpen. Ha majd valóban élesben megy a dolog, akkor az lesz, hogy az egyik fülemen be, a számon ki, és azzal vége. :)

  fecske,

  és ha leülnétek összeszámolni, hogy mennyi házimunkát kell hetente elvégezni? És ide mindent, de tényleg mindent írjatok fel, hogy ki mit szokott megcsinálni. Utána pedig felezni. Ha ő mondjuk egész nap nincs otthon, akkor ne rá maradjon az ebédfőzés, de akkor hétvégén takarítsa ki a lakást. Attól tartok, hogy ez nagyobb cirkusz nélkül nem változik. Bár én az a fajta vagyok, hogy inkább legyen egy nagy cirkusz, mint a folyamatos feszültség. Egyébként hallohallo és csepke ötletével értek egyet.

 • 2009.03.18 10:11:44hallohallo

  ablakpucolás: még tavaly írta itt a porontyon valaki, hogy barátnőkkel összejárnak ablakot pucolni, közösen, mindnyájuk lakásában, és közben beszélgetnek.

  na én ezt vezettem be, kis csavarral. mivel tériszonyom van, és fel nem mászom a létrára, a kedvesem az ablakpucolós. múltkor főztem egy nagy levest, a takarításszünetekben azt ettük, áthívtuk egy barátját, megpucolták az ablakot közösen (hm, kétszobás régi polgári építésű lakás, 72 ablaktábla!), közben jó kis zúzós metált hallgattak, tök jót dumáltunk/dumáltak, éjfélkor még nem akarták abbahagyni, úgy küldtem haza a havert :)

  azóta tervezünk még ilyeneket, főleg srácokkal, van több egyedül élő haver is, aki lelkesedik az ötletért.  másik, amit szoktam csinálni takarítás közben, netes hangoskönyv-hallgatás:

  mek.oszk.hu/keresesek/keresesf.phtml?formatum=MP3

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta