SZÜLŐSÉG

Veszélyes, ha a gyerek közlekedés közben telefonál

2009. március 16., hétfő 14:00

Egy-egy tudományos felmérés bemutatásakor ritkán szoktam elárulni, hogy én mit gondolok az adott kérdésről, de most kivételt teszek. Tehát rögtön elöljáróban: nem osztom azoknak a véleményét, akik szerint egy gyereknek semmi szüksége mobiltelefonra. No nem az egészen aprókra gondolok, hiszen a homokozóban tényleg felesleges. Viszont ahogy nő a gyerek, úgy egyre önállóbbá válik: a napja egy részét már egyedül tölti, az iskolába/iskolából is felnőtt kíséret nélkül közlekedik, és esetleg még különórákra is szalad - szintén nélkülünk. Szerintem az önállósággal együtt rögtön egy mobiltelefon is „jár” neki. Hogy miért? Mert biztonságot nyújt akkor is, ha segítség kell, és akkor is, ha segítség éppen nem kell, hanem egyszerűen csak anyai-apai szóra vágyik a nagy önállóság közepette - mert ilyen is van, kár lenne tagadni, nincs ebben semmi rossz.Nem gondolom azt sem, hogy a mobiltelefon - a számítógéppel, a tévével és a gyorséttermi hamburgerekkel együtt - eleve az ördögtől való lenne, amitől minden jóravaló szülő óvja, védi és leginkább tiltja a gyerekét. Viszont tudni kell okosan élni - és együtt élni - velük. Ezzel el is jutottunk vesszőparipámhoz, az arany középúthoz. Az arany középúthoz, aminek megtalálása jóval több időt és odafigyelést kíván, mint egy kategorikus tiltás kimondása. Kövezzetek meg, de én mindig is úgy gondoltam, hogy aki felesleges úri huncutságnak minősíti a mobiltelefont, kidobja (vagy meg sem veszi) a tévét vagy a számítógépet, netán még a gyorsétterem tízméteres körzetébe se hajlandó betenni a lábát, az bizony a dolgok könnyebbik végét fogja meg. Kimondani, hogy „fúj, csúnya, piszkos, nekünk nem kell”, mindig egyszerűbb, mint a maga szintjén megismertetni a már egészen kisgyerekkel a pro és kontra érveket, megtanítani őt mérlegelni, és megmutatni neki, hogyan tudja a hasznos és jó részét „kimazsolázni” mindannak, ami - teszik, nem tetszik - mégiscsak körülveszi a világban, és akkor is körül fogja venni, ha mi már nem leszünk mellette, hogy eldöntsünk helyette, mi a jó és mi a rossz.

No, és akkor jöjjön a tudomány, ami nélkül nem múlhat el poszt. Hogy passzoljon a fenti eszmefuttatáshoz, egy olyan amerikai felmérést választottam, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy a mobiltelefon használata miként befolyásolja a gyalogosként közlekedő gyerekek biztonságát. Ehhez 10-11 éves gyerekeket választottak ki, szám szerint hetvenhetet (hehe, úgy látszik, az amerikai tudósok is magyar népmeséken nevelkedtek), mégpedig olyanokat, akik a már hosszabb ideje közlekedtek önállóan, így rutinos gyalogosnak számítottak. Nem kell persze megijedni, nem úgy történt a dolog, hogy a kíváncsi tudósok egy fa mögül lesték, hogy elüti vagy nem üti el a gyereket az autó, és húzták a strigulákat, dehogyis. Éppen a másik „ördögtől való” modern vívmányt, a számítógépet használták a közlekedési helyzet modellezésére.

A gyerekek egy utcarészletet láttak a monitoron, ahol mindkét irányban különböző sebességgel jöttek-mentek a járművek. Tizenkétszer kellett átmenniük a kijelölt zebrán úgy, hogy a vizsgálat egyik résztvevője hat, véletlenszerűen kiválasztott átkelés alkalmával telefonon felhívta őket, és valamilyen semleges témáról beszélgetést kezdeményezett velük.

A Pediatrics című lapban közzétett vizsgálatból kiderült, hogy a telefonbeszélgetés egyértelműen megosztja a gyerekek figyelmét, ami a közlekedés biztonságának rovására megy: a mobiltelefonján csevegő gyerekek hosszabb ideig tétováztak a járdáról való lelépés előtt, ennek ellenére gyakrabban léptek féktávolságon belül a közeledő autó elé, ami a gyalogosgázolások és ütközések számában is megmutatkozott - a virtuális térben bekövetkezett baleseteknek szerencsére az áldozatai is virtuálisak voltak. Különösen nagy volt a „balesetek” száma a fiatalabbak körében, illetve azok esetében, akik az élet egyéb dolgait is kevesebb odafigyeléssel végezték, illetve máskor is szívesen szembehelyezkedtek a szabályokkal. Fontos megállapítás volt, hogy a tapasztalt gyalogosnak számító gyerekek is jóval többet hibáztak, ha beszélgetés közben kellett végrehajtaniuk a valós életből már jól ismert és százszor begyakorlott feladatokat.

Nagy meglepetéssel persze nem szolgált a felmérés, hiszen nem véletlenül tiltják a közlekedési szabályok a járművezetéssel párhuzamos telefonálást. A kutatók kiemelik, hogy a közlekedés egyébként is olyan sokrétű mérlegelést kíván meg ahhoz, hogy a gyalogos a jövő-menő járművek távolsága, sebessége és gyorsulása ismeretében éppen a megfelelő pillanatot válassza ki az úttesten való áthaladáshoz, hogy felesleges és veszélyes újabb tényezővel bővíteni az enélkül is bonyolult feladatot, különösen a gyerekek számára. Más szóval, már rögtön az elején nyomatékosan hangsúlyozni kell a vadiúj mobiltelefon-tulajdonosnak, hogy a csevegést mindig kötelező befejezni, mielőtt lelép a járdáról. Mert nincs az a fontos beszélgetés, ami megérné a kockázatot.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.16 14:17:43B-

  Szerintem is jó dolog a mobil, ha már annyi idős lesz, hogy lesznek olyan időszakok, amikor se mi, de pedagógus nem figyel rá (mondjuk suli után, gondolom), akkor feltétlenül lesz mobilja. Úgy tudom, lehet korlátozni a kimenő hívásokat (szextelefon és társai - bár én mindig is szerettem volna kiskoromban felhívni egyet, de féltem, hogy kiderül a telefonszámlából :-)))) ).  Meg kell tanítani, hogy zebrán ne mobilozzon. Mondjuk nehéz lesz, mert néha én is szoktam. És ugye arról hiába papolunk, amit mi magunk is elkövetünk :-( Sajnos a gyereknevelést önmagunk megfegyelmezésével kell kezdeni, és a mobil tipikusan az a terület, ahol ezen bukhat el az egész :-(

 • 2009.03.16 14:31:55Vakmacska

  Le lehet tiltani az összes pénznyelő-pénznyaló, nem gyereknek való dolgot (ingyen és eccerűen...)

  Biztonsági szempontból abszolút jó dolog a mobil, kivéve ha úttesten mész át. Nekem amúgy azok az (99% felnőtt) agyatlanok a kedvenceim, akik biciklizés közben mobilozva szambáznak a kocsim előtt csúcsforgalomban. Meg a cicabogár, aki ide-oda kacsázik az M7-esen, mert nem fussa néki kétezres fülbeszettre, csak ötmillás kocsira.  De vissza a gyerekekhez - a mobil csak az egyik ilyen veszélyforrás, pont ilyen jó a menet közben nyomkodott tetris, a menet közben rugdalt focilabda, meg a láthatatlan "T" betűvel és látható görkorcsolyával küszködő egyed a kerület legforgalmasabb nyílegyenesén.

 • 2009.03.16 14:43:10Bogoj

  nyilvánvaló, hogy nem a KÉZBEN TARTOTT készülék terelte el a figyelmüket (nem kell kormányozni, sebességet váltani), hanem a beszédpartnerre való figyelés...

  tehát a gépkocsivezetőknél kötelezővé tett head-set vagy kihangosító is egy nagy pofon a sz@rnak, hisz pont a lényeg nem lett megszüntetve, hogy telefonálás közben a sofőr figyelme megoszlik a beszélgetés és a vezetés, az út figyelése között.

  vajon le lett zsírozva a dolog? valaki jól járt ezzel?...

 • 2009.03.16 14:58:30Eacsik

  Nálunk még nem aktuális a mobiltéma, de azért megvan a véleményem róla. Középiskolában tanítottam, ahol nagy gondokat okozott a mobil. Simán felállnak, hogy betegyék tölteni, ha éppen esedékes, válaszolnak az sms-ekre, kikéreznek, ha valaki hívja őket, és legtöbbször még arra sem veszik a fáradtságot, hogy lehallkítsák órán. Abszolút leköti a figyelmüket. Ilyen tapasztalatok mellett én valahogy nem tudok 100%-ban egyetérteni azzal, hogy "jár" a gyerekeknek mobil.

 • 2009.03.16 15:05:22mammina

  eacsikkal ertek egyet most. borzaszto a fiatalok mobilozasi kulturaja, merthogy azzal hogy megkapjak a telefont, nem jar egyutt a hasznalati utasitas. de mit varunk a gyerektol, amikor a szuloi ertekezlet alatt sem kapcsoljak ki a szulok, sot nemhogy nem azt mondja hogy bocsi nem tudok beszelni, stb, vagy fel sem veszi, nem lazan megbeszeli amit eppen akar. szoval tisztelet a kivetelnek, de a mobil kezd koros lenni mindannyiunk eleteben. (sajnos az enyemben is, mivel ferjem barmikor hivhatjak, igy ejjel nappal megy - en mikor a lanyokkal hazaertem sulibol delutan es hetvegen kikapcsolom az enyemet)  mivel kezd egyre aktualisabb lenni 9 evesem miatt, aki folyton konyorog de ellenallunk neki meg egy par evig - mindenhova hozzuk, visszuk, igy nem igazan lenne ertelme - most atvaltok figyelo uzemmodba, hogy itt miket irtok ti errol a temarol.

 • 2009.03.16 15:12:05Medellin

  Szerintem meg a kocsiknak meg kéne állniuk, ha valaki le akar lépni a járdáról az úttestre (zebrára), mint ahogy azt külföldön is láthatjuk.

 • 2009.03.16 15:13:16másutt

  minden masodik kismama, aki szembejon, mobilozik, mialatt a gyereket tolja, szinte alig akad, aki a gyerekre figyel, vagy ahhoz beszel.

  ha a gyerek ezt latja szuletesetol fogva, nana, hogy kell neki is.

 • 2009.03.16 15:18:12Magenta

  Az én lányomnak három éve (10 éves kora óta) van mobilja. Akkor volt először nyelvtáborban külföldön és én ragaszkodtam hozzá, hogy naponta egy sms-t küldjön este. Aztán ez annyira berögzült, hogy bárhol van, jön az sms esténként (tábor, kirándulás). Vagy ha suli után a barátnőivel még fociznak egyet mondjuk.  Így én nyugodt vagyok, őt meg nem piszkálják, hogy "júúúúúúj, telefonálsz anyukádnak?".

  Havi feltöltése van, automatikusan kapja az összeget, nem tőlünk. És egy csomó pénz van a telefonján.  Suliban le van némítva és eltéve a táska olyan szegletébe, ahol nem turkálhat más észrevétlenül.

  Nem drága készülék, ha ellopják, sem történik nagy katasztrófa.  Szerintem a kulturált mobilhasználatot meg kell tanítani a gyereknek és az a szülő sara! Ahogy minden más is, nyilván, ami olyan, hogy otthonról látja.

 • 2009.03.16 15:29:42Eacsik

  Magenta, természetesen igazad van abban, hogy a szülő kell megtanítsa a gyereket a hyelyes használatra. De itt megint bejön az a probléma, hogy a legtöbb szülő nem feoglalkozik ezzel. És ha a te gyereked mobilja le van némítva, de 5-6 gyereké viszont nincs, akkor a te gyereked is csak a másik mobiljának a csengésére figyel. És sajna nem lehet azt csinálni, hogy csak a "rossz mobilhasználóktól" veszed el a telefont, mert igazságtalannak titulálnának egy-kettőre. Mindenkire érvényes kellene legyen, hogy az iskolában nem működhetnek a telefonok tanítás idején.

 • 2009.03.16 15:31:27mammina

  az en kisebbik lanykam 6 eves, es kerte hogy adjunk neki egy olyan telefont, ami a mienk volt regen. neki nem kell bele kartya, csak villogni akart a dragam vele. mikor kerdeztem hogy miert nem rogton kartyas mukodot ker, azt mondta, "minek, ugysem tudom hasznalni, meg mindig jossz ertem" :-) de meg varnia kell jo par evet ra. :-)  en is csak akkor adnek nekik, ha valami olyan taborba mennenek, ahol nem talalkoznank hosszu ideig (2-3 nap mar hosszu nekem :-)) es akkor tudnam biztonsagban. de nalunk a sulijukban tilos hasznalni, es bevinni is.

 • 2009.03.16 15:32:31B-

  Eacsik: ennyi erővel uzsonnát se csomagoljunk a gyereknek, mert esetleg csámcsogni fog vele vagy órán eszik a pad alól. Nem a mobilban van a hiba, hanem abban, hogy nem tudják, hogyan kell használni.  Egyébként vannak olyan állások, ahol igenis nagyot bukhatsz, ha nem veszel fel egy telefont (pl: telefonszex :-))) ). Van, amikor én se kapcsolom ki (mondjuk színházban igen, de le tudom képzelni, hogy egy szülőin inkább kimennék a folyosóra dumálni,ha fontos hívás jön).  Nekem egyébként a csúcs eddig a moziban volt, vérmegható pillanatban "nem, nem zavarsz, mondjad csak" Most röhög rajta, de akkor lilult a fejem :-)

 • 2009.03.16 15:33:00B-

  bla

 • 2009.03.16 15:36:04Magenta

  Eacsik, hát igen.

  De azt is igazságtalannak tartanám, hogy pl. elveszik a gyerekemtől a telefont, mert másé csöng.  Esetlegesen az osztályfőnöki óra keretében erről el lehetne beszélgetni.  Amellett, hogy továbbra is fenntartom, a szülő (ergo az én) dolgom megtanítani a gyereket rá.  Az anyagi része úgy nézett ki, hogy elmondtuk neki, X ennyit tölt a telódra havonta, úgy gazdálkodsz vele, ahogy akarsz. Egyszer-kétszer rendelt a tevéjének datolyát, aztán amikor két hétig üres volt a kártyája, elgondolkodott kicsit.  Úgy gondolom, ez is része a XXI. századi életnek, ugyanúgy meg kell tanítani rá, mint közlekedni. Meg arra is, hogy a zebrán gyalogolva ne telefonáljon.

 • 2009.03.16 15:36:26rejtjel

  A mobiltelefon használatának is van egy kultúrája, amit meg kell tanítani a gyerekeknek. Ahogy tanítási órán nem eszünk, nem beszélgetünk a padtársunkkal, ugyanúgy mobilozni sem szabad, ilyen egyszerű. Ha ANYU-Apu nem tanította meg, tanítsa meg a tanárnéni a középiskolában. Én egyetemen tanítok, de néha el kell mondani, hogy nem szabad. Jobb későn, mint soha ;)

  A közlekedésben az is elterelheti a figyelmét, ha beszélget a barátnőjével, ha fagyit nyal, képregényt nézeget, stb. a mobil csak egy lehetőség a sok közül. Azt kell megtanítani, hogy az átkelés előtt mindig alaposan körül kell nézni. Bármit is csinálunk/csináltunk amúgy.

  Szóval, szerintem ez nem a mobilról szól.

  De persze tényleg, sokkal egyszerűbb megtiltani. • 2009.03.16 15:38:30rejtjel

  "Nem gondolom azt sem, hogy a mobiltelefon - a számítógéppel, a tévével és a gyorséttermi hamburgerekkel együtt - eleve az ördögtől való lenne, amitől minden jóravaló szülő óvja, védi és leginkább tiltja a gyerekét. Viszont tudni kell okosan élni - és együtt élni - velük. Ezzel el is jutottunk vesszőparipámhoz, az arany középúthoz. Az arany középúthoz, aminek megtalálása jóval több időt és odafigyelést kíván, mint egy kategorikus tiltás kimondása. Kövezzetek meg, de én mindig is úgy gondoltam, hogy aki felesleges úri huncutságnak minősíti a mobiltelefont, kidobja (vagy meg sem veszi) a tévét vagy a számítógépet, netán még a gyorsétterem tízméteres körzetébe se hajlandó betenni a lábát, az bizony a dolgok könnyebbik végét fogja meg. Kimondani, hogy „fúj, csúnya, piszkos, nekünk nem kell”, mindig egyszerűbb, mint a maga szintjén megismertetni a már egészen kisgyerekkel a pro és kontra érveket, megtanítani őt mérlegelni, és megmutatni neki, hogyan tudja a hasznos és jó részét „kimazsolázni” mindannak, ami - teszik, nem tetszik - mégiscsak körülveszi a világban, és akkor is körül fogja venni, ha mi már nem leszünk mellette, hogy eldöntsünk helyette, mi a jó és mi a rossz."

  Huhhh: Ezt köszönöm, hogy így megfogalmaztad, ez lesz az ars poeticám :) Komolyan, köszi!

 • 2009.03.16 15:39:20manka78

  Sajnos az elsős lányom már mondta a múltkor, hogy van olyan osztálytársa, akinek van mobilja, szerencsére nem sok. Ő is kérte már, hogy szeretne, de elmagyaráztam neki, hogy még korai, megértette. Biztos vagyok benne, hogy kétnaponta elhagyna egyet.:)

 • 2009.03.16 15:40:15Eacsik

  B-

  éppen azt mondtam, én is, hogy a legtöbben nem tudják használni, és ebből adódnak a gondok. Az én óráim során egyszer-kétszer előfordult, hogy a diák ette az uzsonnáját, rászóltam, abbahagyta. De a mobillal nem tudtam megküzdeni. Még a legjobb diákok sem tudtak ellenállni neki. Úgyhogy sántít a hasonlat.  És persze én csak a gyerekekről beszéltem, nem a felnőttekről, akiknek a munkájukhoz kell.

 • 2009.03.16 16:05:25Ribizlee

  az én lányaimnak is van mobilja, pedig a kicsi elsős - de egyedül jár edzésre, és lejelentkezik sms-ben.

  amúgy elsős gyerek nálunk nem járhatna egyedül haza (valamiért tiltja a suli házirendje), de tantónénivel megbeszéltem és így elengedik.

  DE napközben természetesen le van halkítva, halál olcsó darab, ha elhagyja nem dől össze a világ. ja, és utcán sem használja.

  én nyugodtabb vagyok hogy nála van.  amúgy szerintem a telefon is megbízhatóságfüggő, mint az egyedülhagyás :-)

 • 2009.03.16 16:13:52Magenta

  Ribizlee, mi nagyon egyformán gondolkodunk. :)

  Csak a gyerekeim nagyobbak.

 • 2009.03.16 16:15:46Ribizlee

  Magenta :-)  nagyom 12, kicsi 8 lesz. szerintem nincs sok különbség

 • 2009.03.16 16:22:32Magenta

  Na igen, nekem a nagy 13, a kisebbik 10, a legkisebbnek egy darabig még nem lesz mobilja. :-D

 • 2009.03.16 16:25:06Ribizlee

  nekem meg egy darabig még nem lesz legkisebb ;-)

 • 2009.03.16 16:50:53csigamama

  Legaláb ilyen veszélyes, ha akár gyalog, de méginkább kerékpárral közlekedve MP3, stb. fülhallgató van a fülükben. Semmit nem hallani a közlekedés zajából,elvonja a figyelmet. A fiamnál én ezt tiltottam be, bicajozás közben zenét hallgatni. Sajnos alá tudtam támasztani az érvelésem néhány halálos baleset említésével.

 • 2009.03.16 21:58:47Vierre_

  Ehhez a poszthoz csak annyit fűznék hozzá hogy:  -Na ne mondd baszki, téééényleg? O.o

 • 2009.03.16 22:10:23manka78

  Vierre! És akkor végre valaki leírta a lényeget.:)

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta