Gyereknapló: Oltás oltás hátán

Abigéllel nagy esemény történt a héten, a meglévő öt foga mellé kinövesztett még hármat, abból kettő rágófog. Már épp ideje volt, utoljára ugyanis szeptemberben növesztett fogat (akkor is hármat) előtte pedig májusban. Ha továbbra is 4-5 hónapos szüneteket tart, legalább négy éves lesz, mire kinő neki az összes. Akármennyi vele egyidős gyerekkel találkozunk, mindnek tele van a szája fogakkal. Abigélt persze nem zavarja, hogy csak az ínyét tudja villogtatni, csak én vagyok parás, nem merek neki nagy darabokat, kemény dolgokat adni.



Épp most jelezte a védőnő is, hogy ebben a korban már ideje fogat mosni, nem tudom mit keféljünk öt fogon meg három fehér pöttyön, de azért mossuk minden este. Abigél végül mindig kiveszi a kezemből a fogkefét, beletunkolja a fürdővízbe, majd visszadugja a szájába, roppant higiénikus módszer.



Megkaptuk a 15 hónapos oltást is, kissé elcsúszva, előbb ugyanis a két pneumococcus elleni oltáson voltunk túl, és most jött az MMR. Az összes oltás közül ettől féltem a legjobban, hiszen erről hallottam a legtöbb rémtörténetet. Biztosan mindenki ismeri a bizonyos vonatkozó honlapokat, amit ha valaki egyszer is megnyit, akkor megfogadja, hogy soha de soha nem engedi megszúrni a gyerekét. Mert mi van ha mégis én leszek, az az egy, akinek a gyereke cukorbetegséget meg agyhártyagyulladást kap? Ja, meg persze okozhat meddőséget és rákot is. Akkor aztán nem vigasztal, hogy nem lesz rózsahimlős a gyerek.



És azért is ez a legellenszenvesebb oltás, mert sem a mumpsz, sem a rózsahimlő nem egy hű, de veszélyes betegség, a mi gyerekkorunkban még volt mind a kettő, a rózsahimlőnek egyetlen hátrányát abban láttam, hogy nem mehettem el az óvodai farsangra, ahol valamilyen érthetetlen okból kifolyólag csinos palóc menyecske szerettem volna lenni, meg is volt a ruhám Hollókőről. Oké, a kanyaró nem épp kellemes, és lehetnek pöpec kis szövődményei, de akkor is. Meg hát ilyenkorra jut el az ember abba a stádiumba, hogy most már tényleg rohadtul elég, szegény gyereket havonta megszúrják valamivel. Olvastam is múltkor egy kimutatást, hogy egész Európában nálunk van szinte a legtöbb kötelező oltás.

És az oltás előtti álmatlan éjszakáimon jutott eszembe az is, hogy én egyetlen oltás előtt sem kaptam tájékoztatót. Pedig mindig rákérdeztem a lehetséges mellékhatásokra, de sosem nyomtak a kezembe egy papírt, amin ott lett volna a gyógyszergyár tájékoztatója, mindig interneten kellett kutakodnom. Kérdésemre általában csak egy legyintés volt a válasz, meg hogy ezek már maximálisan biztonságosak, és ez az egész oltáshisztéria el van túlozva. És az autizmus sosem volt oltástól, csak egész egyszerűen abban a korban válnak láthatóvá a jelek, amikor az MMR-t is adják, ezért sokan párhuzamot vontak a kettő között. Dehát ugye valamiért csak kivonták az oltásból azt a higanyt. Mindegy, már túl vagyunk rajta, egyetlen gondunk így egy héttel az oltás után egy kis hőemelkedés és nyűgösség.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek