SZÜLŐSÉG

Az olasz középiskolások fele áldozattá válik

2009. március 16., hétfő 18:14

Az olasz középiskolások 50 százaléka legalább egyszer volt már iskolai erőszak áldozata - állapította meg a Studenti Magazine című havilap legfrissebb felmérése.
Az olaszországi középiskolákban és egyetemeken ingyenesen terjesztett magazin internetes oldalán tette fel a kérdést a diákoknak: voltak-e már iskolai erőszak áldozatai?
Mint a beküldött 3200 válaszból kiderült, a középiskolások fele legalább egyszer már az angol eredetű szóval "bullismónak" nevezett jelenség áldozatává vált. A válaszadók 16 százaléka beismerte, személyesen ugyan nem érte őt bántalmazás, de látott már ilyen esetet, írja az MTI.A két adatot összeadva kiderült: aktív vagy passzív formában a 14-18 éves korosztály mintegy kétharmada találkozott már az iskolai erőszakkal, és mindössze a diákok 34 százaléka "úszta meg" a hasonló élményeket. Más a helyzet azonban az egyetemeken. Mint a havilap kutatása elárulja, a felsőoktatási intézményekben láthatóan visszaszorulóban van az erőszak: az 1200 válaszadó "mindössze" 23 százaléka panaszkodott bántalmazásra, másik 23 százalék tanúja volt ilyennek, míg a hallgatók 54 százaléka azt vallotta, sosem érte őt az erőszak semmilyen formája az egyetemen.

A studenti.it hangsúlyozza: noha a jelenség mindig is létezett az iskolákban, a felmérés eredményei azt mutatják, a "bullismo" aggasztó méreteket öltött Olaszországban. Az erőszak természetesen nem csak ütések formájában érheti a diákokat: különösen lányoknál gyakori a verbális inzultus és kiközösítés, például ha az áldozat nem követi naprakészen a divatot.

Mint arra a hetilap felhívja a figyelmet, mobiltelefonnal rögzített, majd az interneten megosztott esetek tömkelege bizonyítja, az elkövetők sokszor nem tartanak a retorzióktól sem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.16 18:56:32jayceon\'

  a jövő nemzedék

 • 2009.03.16 19:22:05Briguci77

  Mi iskoláinkban is elég magas mércét üt meg, az iskolai erőszak.

 • 2009.03.16 19:23:27razor_fika

  Ez az, csak kibújik a nagybetűs Igazi emberi természet. Nem csoda, hogy senki se néz felénk az űrből, mindenki tojik ránk, egyszer úgyis elpusztítjuk magunkat. :(

 • 2009.03.17 07:17:09Subbantósdi

  Magyar adatok? Én értem, hogy Olaszország is egy ország, de engem inkább az érdekelne, hogy itthon mi a helyzet.

  Sajnos amúgy ezt az erőszakot én is el tudom képzelni, hogy elég magas szintet üt meg, ha csak azt figyelem, hogy a médiában napról napra hallani esetekről. :o(

 • 2009.03.17 08:03:36huhhh

  Szia Subbantósdi, a múltkor küldtem Tündének egy hasonló témájú posztot, amiben lesznek hazai adatok is. Szerintem hamarosan olvashatod.

 • 2009.03.17 08:04:12Brumibaby

  Briguci, hát ez az, úgy elszabadult az erőszak, hogy már a magas mércét is üti...

 • 2009.03.17 08:44:35Subbantósdi

  huhhh: köszi, már várom! :o)

 • 2009.03.17 09:12:24Meni

  Eroszak az egyetemeken? Oke, sok helyen a golyaavatas egy tortura volt - ugy tudom, hogy sok helyen szerencsere mar nem kotelezo reszt venni rajta - de a golyasag utan en csak katonai, rendori akademiakon, vagy vallasi iskolakban tortent eroszakrol hallottam. Valahogy nehezen tudom elkepzelni, hogy az ELTEn megvernek valakit, vagy kikozositik, mert nem rajong Poe verseiert. Tudom, nem vicc, de most komolyan, a magyar atlag felsooktatsi intezetben van verbalis vagy fizikai eroszak, rendszeresen?

 • 2009.03.17 11:54:59Briguci77

  huhhh én is várom a Magyar adatokat.

 • 2009.12.03 03:08:02NRG44

  Vagy nincs jövő, vagy nagyon szar lesz a jövő, ez a rendszer mindent megtesz azért, hogy kiölje a jót mindenkiből. Egymás kegyetlen kápói leszünk. Azért fognak csak fizetni, ha ártunk embertársainknak. Semmi másért.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta