SZÜLŐSÉG

A vérmadár gondoskodni tanít

2009. március 16., hétfő 12:00

Majdnem fél évvel ezelőtt számoltam be arról a világrengető eseményről, hogy háziállat vásárlására adtuk a fejünket, s boldog Szotyi-, azaz papagájtulajdonosok lettünk. S bár ez igazán nem egy kisállat blog, még ha elszabadulnak az indulataink akkor sem, úgy éreztem, hogy első félévünk megér egy "rövid" posztot. Főleg azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy ilyen állattal színesítik majd a gyerek hétköznapjait.Ha visszagondolok arra a késő őszi délutánra, amikor behoztuk a lakásba az alig ping-pong labdányi madárkát, aki az első hetekben határozottan ideggyenge volt, akkor azt gondolom, hogy inkább egy helyes porcelán papagájt kellett volna adnunk a nagynak. Egy keményebb nap után pedig arra, hogy egy közepes méretű majom is kevesebb zűrzavart okozna, de azt azért be kell, hogy valljam, ez mind csak az én kényelemszeretetem miatt van, mármint a zúgolódás. A gyerekek ugyanis imádják és én is szeretem, igaz, alapvetően ellentétes oldalon állunk.Pozitívan csalódtam a gyerekekben is, ugyanis gondozzák a madarat, igaz, néha nekem kell jelentőségteljesen beleszagolni a levegőbe, hogy szaglik a kalitka, de egy szavam sem lehet, a nagylány jön a kis lapáttal, söprűvel és teszi a dolgát. Még attól sem kell félnünk, hogy éhen hal, mert valaki mindig önt egy kis magot neki, vagy teker valami zöldet a táljába. Egy bajom van csupán, Szotyi túlságosan beilleszkedett a családba és alapvetően úgy érzi, hogy ő is ember, nem pedig madár. Nem is lenne ezzel semmi probléma, ha nem csípne még mindig veszettül, s ha csak egy helyre pottyantana. Mivel azonban a természettel szembemenni nem lehet, megpróbálunk szemet hunyni a negatívumok felett, ám azt jól tudjuk, ha Szotyi mondjuk velociraptor lenne, mi már nem élnénk. Amúgy pontosan úgy viselkedik néha. Mostanában azonban új szelek fújnak.

Már reggel hatkor rikácsoló trillájára ébredtünk, ami addig nem csöndesült, amíg ki nem jöhetett. Mivel én itthonról verem a gépem, a drága állat pedig sokáig egész nap ki volt engedve, kettőnk harca már reggel kezdődött. Fejébe vette, hogy a klaviatúrán csattogó ujjaimat le kell vadásznia, így folyamatosan hessegettem, de ő meg jött mindig, ha mást nem, legalább a vállamon kellett lennie, de onnan meg ugye remekül lehetett enni az arcomat. A napom tehát csapkodással, üvöltözéssel telt, s délutánra már masszívan utáltam Szotyit (ha a szomszéd belát az ablakon, azt hiszi, hülye vagyok). Fény volt a kis életében, amikor megérkezett a család, a nappali szőnyegén folyó játékokba mindenképpen be kellett kapcsolódnia, a gyerekek pedig csak kicsit visítottak, ha leette a kezüket. Ha fürödtek jött ő is, néha ki kellett ugyan halászni, mert a fejébe vette, hogy ő is megmártózik, néha pedig csak úgy arcon röpülte valamelyikünket. Esténként, miután nehezen betereltük a helyére, a leamortizált házat renováltam.

Végül úgy döntöttem, hogy nem egy óriási kalitkában lakunk, ahol egy vérmadár bármikor lecsaphat ránk, pusztán játékból, s a legváratlanabb helyről néz ránk madárkaka. Szabadságát ezért korlátoztam, a gyerekek itthonlétére szorítkozva, s távolabb tettem a helyét, mint ahol alszunk. Most béke van. Az azonban tény, ezerszer aktívabb életet kell vele élni, mint a szerencsétlen kutyánkkal, aki örül mindenféle interakciónak, s nem erőszakoskodik, ha éppen nem játszunk vele. Aki tehát papagájt akar, készüljön fel arra, hogy egy nagyon kíváncsi, kotnyeles és erőszakos élőlénnyel fog együtt élni, olyan intenzitással, amit az állat méretéből nem is gondolna. A gyerekek viszont remekül megtanulnak együtt élni az állatokkal általa és a lényeg végül is ez.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.16 13:12:11dodóó

  Nálunk van 5db hal akik elmúltak 3 évesek.

 • 2009.03.16 13:14:02dodóó

  ha normálisan megcsinálom az akváriumot akkor egy évig nem is kell hozzá nyúlnom.

  tengeri homok,tőzeg, kavics ,élőnövény, csigák.

  Annyi a dolgom hogy felöntöm mindig vízzel és a szűrőt tisztítom.

 • 2009.03.16 13:16:28másutt

  mammina, ne add fel, tobb kozepkoru pasit is ismerek, aki "meglagyult"

  apam 19 eves koromig nem engedett allatot (lakasba nem valo!) amikor beszereztem a sajatomat akkor, annyira hozzanott, hogy 10 evvel kesobb elszerette. nala lakott egy ideig, es meg nevtablat is csinaltaott a macskanak a bejarati ajto fele!

  most eppen nalam lakik a macska, de apam allandoan konyorgi vissza.  nagybatyam, + nagynenem parocska. 60 evesek voltak, amikor az elso macskajukat beszereztek.

  a pasi ellenezte, evtizedeken at.

  na, most kicsodan alszik a macska ejjelente? na kin? nagynenem reklamal, hogy a macskanak koszon elszor, amikor hazaer.

 • 2009.03.16 13:18:40szövetszöcske

  Nekünk nyestünk van, a padláson tartjuk. Esténként szoktam megnézni, hogy jól van-e. mikor elsétál a fejem mellett kint az ablakpárkányon, néha le is fekszik ott lustálkodni. Mostanában ő is lejár néha mozizni minket, még villanyoltás előtt jön a háztetőről a hálószoba-ablakhoz, megnéz magának jól(mégiscsak vadállat, gondolom méreget bennünket, hogy vajon meg tudna-e kajálni, vagy azért túl nagy és zsíros falat lennénk). Tettem ki neki csapdát, hogy egyszer megnézzem a háziállatunkat közelebbről is, de gyanítom hogy a kitett nyershusival előbb fogunk keselyűket mint nyestet, bár azért biztató, hogy minden este odamegy a ketrechez, érdeklődve megszemléli, bár aztán csinál egy hátraarcot és elhúz. Szerintem ha lenne papagájunk, akkor biztosan szívesen kordában tartaná, a kertben sincs mostmár zavaró hajnali csivitelés, etetni sem kell, lefekvés előtt lehet fogadásokat kötni, hogy is lesz az ébresztő,vajon a gyerek sír fel előbb, vagy a görény jön a padlásról, szóval teljesen praktikus dolog nyestet tartani, ajánlom.

 • 2009.03.16 13:20:51másutt

  na, most ellagyultam, ezt nezzetek meg:

  picasaweb.google.co.uk/lh/photo/8py7Ll9gj3ZweTjFlse4JQ?feat=directlink

 • 2009.03.16 13:43:41mazsola84

  Na, én aztán tényleg állatbarát vagyok, de kezd betelni a pohár a kutyánkkal kapcsolatban.  Nem én neveltem, hanem a férjem (illetve nem nevelte sehogyan), én már hozott anyagból dolgozom.

  Anyósom bevezette azt a hülyeséget, hogy a kutya enni bent kap a lakásban. Megtanulta, hogyha bejöhet a lakásba akkor kaja van. Ezt mostanában irtózatos hisztériával nyomatékosítja.

  Kint van egész nap, megázik, tiszta sár, majd betörve az ajtót becsörtet kajálni. Kurvára tele van a puttonyom azzal, hogy kitakarítok, de fél nap múlva már össze van ganézva az egész lakás.

  Meg is mondtam a férjemnek, hogy a következő kutyánk vagy abszolút kinti kutya lesz (ezt nem bírnánk), vagy egy kisebb testű szoba kutya.  Anyáméknál a kutya a kaját kint kapja, viszont bármikor bejöhet, ha kedve van. Semmi gond nincs vele, mert nem köti a bentlétet a kajához.  Nekünk is vannak halaink, imádjuk őket, viszont mi havonta vízkőtelenítjük az akváriumot és kapnak tiszta vizet. Nem is értem, hogy hogy nem koszolódik el a vizük 1 év alatt.

 • 2009.03.16 13:46:06másutt

  mazsola, igen, minden allatot felre lehet nevelni, avagy el lehet hanyagolni, es ez nem az allat hibaja. sajnos az allattartast nem kotik sem inteligencia szinthez, sem emberseghez.

 • 2009.03.16 13:53:27mesianyu

  Mikor megismerkedtünk a férjemmel, határozottan kijelentette, hogy amíg ő él nem lesz macskánk. Telt az idő, egy darabig a lakáskörülmények miatt (albérlet) nem lehetett. Aztán mikor ez rendeződött, kisírtam, pont mint a gyerekek. Naaaa majd én etetem, takarítom stb, nyertem. Pár hónappal később terhes lettem Csipettel és egy kismamára veszélyes a macskaalom. Férjem a hős átvállalta az almozást, kicsit később az etetést is mert iszonyú hányingerem lett a macskakajától. Annyira rosszul voltam tőle, hogy a boltokba az állatkajás sort sem tudtam megközelíteni. Ha mégis nekem kellett beszerezni a konzervet a sor elején nagy levegő, berohan, kosárba dobál, kirohan.

  Aztán Csipet kb két hetes lehetett, mikor a cica kiszökött a lépcsőházba kedves szomszédunk meg azt hitte kóbor macska és kiengedte. Sose találtuk meg.

  Egy darabig nem akartam másik cicát. A férjem viszont azt mondta üres a lakás, kell egy macska. A kolléganője ajánlott egy vörös kandúrt, Leó azóta családunkhoz tartozik. Nagyjából egyidősek Csipettel.

 • 2009.03.16 13:56:03mazsola84

  Hát ez az másutt. Anyósom azt sem érti, hogy miért nem adom oda a kutyának a sült krumpli maradékot, mikor "úgy néz, hogy nem lehet neki nemet mondani", illetve "annyira kívánja, majd kihullik a szeme". Nem érti, hogy a krumpli kurvára nem tesz jót neki semmilyen formában, meg a kenyér se, amit a kajájába belkockáz mindig, hogy "dúsabb legyen". A doki nem engedi se a krumplit, se a csokit, sőt a tejet sem javasolja. Anyósom minden reggel fél liter tejet nyom oda a kutyának, mert szerinte "kiköveteli, meghalna nélküle".

  Nem érti, hogy nem tesz jót neki, és az állat ránk van utalva! Mivel nem tud magának főzni azt eszi, amit tőlünk kap, a mi felelősségünk az ő egészsége! Utálom, hogy a szeretetét csak kajában tudja mérni.

 • 2009.03.16 13:59:42mazsola84

  mesianyu, nekem is van ilyen ismerősöm, mint a férjed. Utálta a macskákat, aztán összejött a macskabolond barátnőmmel. Azóta 5 macskájuk van, mindenkinek úgy dicsekedik velük, mint a gyerekekkel szokás. Nincs is szebb mikor egy 2méteres mázsás fickó a fűben fekve puncsol a macskának, hogy gyere ide apához, te gyönyörűség :)))

 • 2009.03.16 14:03:50másutt

  mesianyu, van egy idezet Jean Cocteau-tol amit a ferjednek kuldok:

  "Szeretem a macskakat, mert szeretem az otthonomat es a macska idovel az otthon lathato lelkeve valik."

 • 2009.03.16 14:11:10északfok5

  "szerintem nem olyan nagy baj, ha a gyerek nem tanul meg együtt élni az állatokkal. Elég, ha az emberekkel megtanul, azok számos rossz tulajdonságuk mellett legalább nem szarnak mindenhová."  "Egyszerűen undorítónak tartanám, ha a lakásban pottyantana bármiféle jószág."  Érdekesek ezek a fixációk.

  Akik a természet részeként (mert bizony az ember is az) ennyire undorodnak a léttel együtt járó természetes dolgoktól (akár a saját testük működésétől), vajon tudnak-e például felszabadultan szeretkezni? Mert az annyira nem steril... :DD  (Remélhetőleg soha nem szorulnak majd életük során egy rosszul záródó pelenka viselésére... Mert egy ember életében annyi minden előfordulhat...)  Lehet-e kellően kiegyensúlyozott viselkedésű egy ember, ha nem bírja elviselni más fajok képviselőit? Mennyiben képes így olyan felelős magatartást tanúsítva élni, hogy a gyerekeinek-unokáinak is legyen esélye a jövőben a Földön egy viszonylag normális körülmények között zajló életre (elég csak a manapság felmerülő problémákra gondolni: víz, hőmérséklet, túlszaporodás, erózió stb.)?

 • 2009.03.16 14:18:04cantaloupe

  Nekunk is cicank van, es ugyanugy mint Szotyi, azt hiszi, hogy MINIMUM annyi joga van a hazban, mint nekunk, ketlabuaknak! :)  Beepitett pincenk van, ott egy regi szofa, ahol este alszik es konyhafelujitas utan lekerul oda az alom. 3 kiserlet utan negyedszerre talaltam olyan granualtumot, ami egyaltalan nem budos es a Cico is jol radobja a homokot, az rogton elzarja az odort.  Kivancsi vagyok, a gyerekem mennyire fogja szeretni ezt az ontorvenyu kis allatot. Mellesleg en is kisirtam a ferjemnel, es most az o macskaja! :P Hozza dorgolozik reggelente, ot isteniti, engem csak szeret es kihasznal, ha kajara, jatekra faj a foga.  Nekem soha nem volt elotte allatom, ezt a kandurt 7 hetesen fogadtuk orokbe, tavaly aprilisban kerult hozzank. Nem tudtam, hogy ennyi pluszt jelent egy allat, hogy ennyi szeretetet adhatunk egymasnak.

 • 2009.03.16 14:18:51szövetszöcske

  Micsoda logika:) És akkor, kérdezem én, hogy tud orál-szexuális életet élni aki nem szereti a pacalt, pedig a pacal is rezeg, és kérdezem azt is, mit fog így az unokáira hagyni a földgolyóból? (király ez, bármiről is szól a poszt, mindig elég egy-két komment, hogy a szájkarate irányába vigye el:))

 • 2009.03.16 14:22:07dodóó

  mazsola, a férjem az ismerőseim közt van és nála van kép az akváriumról.

  A víz szép marad mert nagy a szűrő benne és vízforgató meg tököm tudja.

  felül van kettő darab szivacs féleség és a szűrőből oda kerül a trutyi.

  a csigák eszik az algát és vannak bent alga evő halacskák is.

  Vízkő szokott lenni egy csíkba ahogy fogy a víz,de olyan akvárium tisztítót vettem hogy két oldala van és mágnesem kívül sima belül pedig vakarja az üveget és tisztít.

 • 2009.03.16 14:25:06másutt

  en nemtom, szovetszocske, en pl. nem altalanositanek, de nekem csak egy ismerosom van, aki "undorodik" a lakasban az allat otletetol is. es o az egyetlen ismerosom, aki majd' hany minden pelenkacserelesnel (sajat gyerek!) es csak befogott orral tud a kakas pelenka kozelebe menni. azt ismetelgeti a szerencsetlen gyereknek, hogy "fuj, de budos, mit csinaltal mar megint, fuj, fuj." egyebkent normalis.

 • 2009.03.16 14:26:08B-

  északfok5: egyetértek veled.

 • 2009.03.16 14:37:05szövetszöcske

  másutt, és tud a lakásban állatot nem szerető ismerősöd felszabadultan szeretkezni? Felelős magatartást tanúsítani a jövő iránt(mert erről szólt a hozzászólás, ami belecsapott a lecsóba....)

 • 2009.03.16 14:44:21északfok5

  szövetszöcske,

  te már a hangos, férfias lombszívóval bizonyítottál...

  Biodiverzitás, fenntarthatóság... nem kell értened...

 • 2009.03.16 14:47:34Macs25

  A pacalos hasonlaton elgondolkodtam, hihi. Szeretem a pacalt, de a madarakat is. Cuki ez a kismadar.

 • 2009.03.16 14:49:14északfok5

  A hullámos papagáj normál körülmények között csapatban élő társas lény. Talán még nem késő, mielőtt fajtársakkal szemben agresszívvá válik, szerezni neki akár egy azonos nemű társat, akkor legalább nincs gond a szaporodással. Fokozatosan kell összeszoktatni őket, ha kalitkarácson keresztül cirógatják és etetik egymást, akkor talán rács nélkül sem fajul véres verekedéssé a kapcsolat. Ha elég nagy a kalitka, akkor kevesebbet kell kiengedni, és ezért kevesebb a potyogtatás (a madarak diffúz ürítők, ideje lenne tudomásul venni), és mivel egy hullámos papagájnak az igazi társ egy másik hullámos papagáj, és nem az ember, akinek a madárélet normális történései az agyára mehetnek, megfelelő társaságban a madarak viselkedése is elviselhetőbb. Egy igazán szelíd madár saját társsal nem fog nagyon visszavadulni (talán egy kicsit), de két madár együtt sokkal érdekesebb, és kevesebb emberi figyelmet (foglalkozást)igényel, míg a magányos madár, ha ki van zárva a "csapatból", boldogtalan. (A hangos csivitelés figyelemfelhívásra és kapcsolattartásra szolgál.)  Egy madár élete azért mégis több, minthogy csupán pedagógiai eszköz legyen, bár kétségtelen, a hullámosok "élete" elég olcsó...  " Az azonban tény, ezerszer aktívabb életet kell vele élni, mint a szerencsétlen kutyánkkal, aki örül mindenféle interakciónak, s nem erőszakoskodik, ha éppen nem játszunk vele."  A kutyák egy része úgy is végigél pár évet, hogy félméteres láncon kikötve, kajával és vízzel ellátva soha nincs része játékban vagy társaságban. Attól még számukra nem ez a jó.  A falkában, csoportban élő fajok egyedei nem élhetnek normális életet magányosan. Legyen kutya vagy madár. Vagy ember. Utóbbi választhat.

 • 2009.03.16 14:52:12szövetszöcske

  északfok5, aha, és ha tartok otthon kis üvegkalickában tengerimalacot, meg infralámpával megvilágított kockás-pitont, akkor nagyot léptem a fenntartható fejlődés irányába, meg sokat dobtam a bolygó élővilágán:) Azzal meg végképp, ha macskát tartok az udvarban, legalább lekajálja a sok füttyösmadarat a fákról, és nem növelik tovább a zajszennyezést. Sőt a biodiverzitást is növeli, ha az argentin marhacsordákból kutyakaját állítanak elő...

 • 2009.03.16 14:54:40másutt

  szocske, nemtom.

  alapbol ilyen informaciot nem tudok senkirol, mert csak azt tudom, amit magukrol elmondanak.

  en is tulzasnak tartom a megallapitast, de en is a lonak ugyanazon oldalan lakom (inkabb, mint a ketlabu foemlosok maganbirodalmaban), igy elengedtem a fulem mellett.

 • 2009.03.16 14:56:19északfok5

  A felelősségről és a kiszolgáltatottságról:

  nagyon is meghatározó időn keresztül a gyerekeknek sincs semmiféle választási lehetősége...

 • 2009.03.16 14:56:30szövetszöcske

  Tényleg északfok, honnan a francból emlékeztél az én király lombszívómra amire minden szomszéd felnéz, az már jópár fejezettel régebben volt elmesélve itt a szappanoperában? Fogadjunk, hogy te valami ál-nick lehetsz, aztán sunyiban álcából lövöldözöl robinhudként...

 • 2009.03.16 14:57:29callliope

  Win, KÖSZÖNÖM!!!

  Akkorát nevettem a gépelést vadászó madarat olvasva! :)

  (Pedig 2 influenzás gyerekkel vagyok itthon - influenzásan, szóval 1 hete nem túl vidám az élet, és még hol a vége?!)

  Amúgy örülj neki, hogy ilyen barátságos Szotyi, a mi hullámosunk kizárólag a szekrények tetején és lámpákon volt hajlandó tartózkodni, és szó szerint szart a fejünkre. :(

 • 2009.03.16 15:01:16északfok5

  Alapjában véve a másfajta élőlények iránti érzékenységről volt szó...

  Aki érti, érti, aki nem, nem, és van, akinél beletalál... :DD

 • 2009.03.16 15:05:44másutt

  callipe, szar a fejunkre, hehe. nagyon jo.  az allatkaka kulon fejezet, es nagyon vicces.

  "akarod, hogy a lakasodban talcakban alljon a szar? szerezz be egy macskat"

  "szart akarsz szedegetni naponta es kis zacskokban cipelni? szerezz be egy kutyat!"

  "akarod, hogy naponta leszarjanak? szerezz be egy madarat!"

  "a vizben uszkalo kakakat akarod bamulni? hal!" • 2009.03.16 15:06:16északfok5

  A talajtakarásnak szerepe van a talajvédelemben.

  Komposztálni kell.

 • 2009.03.16 15:14:18cantaloupe

  Eszakfok,  azzal egyetertek, hogy sok ember ugy tart a maga hasznara, oromere allatot, ahogy o helyesnek tartja, de az allat igenyei sokszor nem vagnak ezzel egybe.  Az viszont badarsag, hogy parhuzamot vonsz a szeretkezes, meg a macskaalom kozt. En elfogadom, hogy valaki viszolyog attol, hogy az alom az otthonaban legyen. (Ugyanugy vannak, akik szeretkezes utan is rogton zuhanyoznak, mert igy erzik jol magukat.)  En pl. nem vagyok kutyas tipus, nekem a cicak termeszete jobban bejon, de ettol meg nincs semmi kepzavar bennem.

 • 2009.03.16 15:28:08manka78

  Köszönjük szépen az aggódást, minden rendben van a szexuális életünkkel. Mégsem szeretnénk, ha az állatok bent pottyantanának. Az különösen nagy baromság részedről, hogy megkérdőjelezed azt, hogy a gyermekem alól kiszedem-e a pelust. Te csak élj úgy, ahogy neked jól esik, de ne szólj már bele a mi életünkbe. Köszi.

 • 2009.03.16 15:35:03mirka

  én kutyát szeretnék, de nem tudom, hogy oldanám meg az első fél évet, amíg szobatiszta nem lesz, úgy, hogy a gyerek most kezd mászni. és a kutya- ill. gyereksétáltatást sem tudom, hogy egyeztetném össze. mert a játszótérre nem mehet be kutya (nem is vinném), a kutyás helyeket meg nem biztos hogy annyira élvezné majd a gyerek, mikor a színes játékok máshol vannak.

  ti hogy csináljátok?

  kutyám volt/van, csak a szüleimnél vannak, kertes házban.  madár sosem kéne, a férjem családjában mindenkinek van, de én nem szeretem, ha felém/rám repülnek, az főleg nem szerettem, amikor a három hónapos baba jelenlétében is szabadon hagyták repkedni a nagy papagájt. ők együtt tudnak azzal élni, hogy mindenhol (könyvespolc, ajtó, kalitka környékén) madárszar van, engem zavar. • 2009.03.16 15:50:43csalány

  Északfok5: nálunk helyből párban érkeztek a papagájok anno. 7 évig turbékoltak egymásnak, aztán rájöttek h. szex is van a világon, nosza, felneveltek egy fészekaljnyi kispapagájt. Majd egy szép napfényes délutánon arra mentem haza a suliból, hogy a tojó úgy gyilkolja a hímet, hogy az több sebből vérzik, és a gyors közbenlépés sem mentette meg szegényt attól, hogy 2 nap múlva belehaljon sérüléseibe...

  Na ez milyen jelenség: özveggyé tette magát a vértojó?

 • 2009.03.16 16:04:07Temptation

  Régen nekem is voltak hullámosaim.....akkor még nem tudtam, hogy toxoplazmosist is terjeszthetnek (tehát nem csak a kutya, macska), elég keserves tapasztalat árán tettem szert erre a tudásra, és csupán 2,5 év után sikerült kiirtani végképp magamból.

  Az sem utolsó, amikor a kalitka aljáról felverik a magmaradékot, tollpihéket, és igen, a porló ürülék szemcséit.Most már inkább távolról kedvelem őket.

 • 2009.03.16 16:11:51csalány

  Temptation: mit okozott a toxoplazmózis? Általában az emberek észrevétlenül átesnek rajta, minden tünet nélkül, egy életre védettek lesznek ellene. Nekem pl. csak a terhesség elején végzett labor mutatta ki, hogy valaha átestem rajta (volt madaram, kutyám, macskám... ) és csak az ellenanyag található meg a szervezetemben.

 • 2009.03.16 16:26:18cantaloupe

  Temptation:  nekem is van egy kijaro cicam, igy a + terhessegi teszt utan rogton mentem allatorvoshoz infoert. A tisztan tartott allattol kabe olyan valoszinuseggel kapod meg a toxo-t, mint egy civilizalt korulmenyek kozt elo embertol a TBC-t. ;)  A legtobben ugy kapjak el, hogy kerti munkahoz nem vesznek kesztyut, illetve nem mossak el alaposan a deszkat nyershus szeletelese utan. Nem pedig allatoktol, meglepo modon (nekem legalabbis uj volt ez az info).

 • 2009.03.16 16:28:16Temptation

  Szivárhányhártyagyulladást.Három hétig mindenre vizsgáltak, akkor derült ki, hogy toxoplasmosis okozza.Addig is kaptam injekciókat (arccsont és szemgolyó találkozásánál,a folyadék így a szemgolyó mögé került), meg anitbigyókat, ezután aztán még többet, jó kis adag prednisolonokat, és talán Tindurint a toxoplasmára.Egy darabig oké volt, aztán pár hét múlva újra fellángolt a gyulladás..addigra a napi huszonpár gyógyszertől felborult a vérképem, áttettek belgyógyra.Na ott fogtam ki Hawait igazán.Valami barom állat kezébe kerültem, és nem hagyta kezelni a szemem, viszont kitalálta, hogy különleges fehérvérűségem van.Amint a gyógyszereket nem szedtem, a vérképem helyreállt, de a szemem ráment, mert az üvegtestben lévő gyulladás elhegesedett, és így az a szemem nem enged át fényt. Kábé fél éves tortúra volt, azalatt minden létező borzasztó vizsgálaton átesetem, pl. csontvelővétel, májbiopszia, hogy csak az igazán jókat említsem.

  Ezután még két évig szedtem a gyógyszert, és addig nem votl szabad teherbeesnem sem.

 • 2009.03.16 16:28:28csalány

  Cantaloupe, akár milyen tisztán tarthatod az állatod, ha nem kizárólag szobacica, akkor bármikor elkaphatja...

 • 2009.03.16 16:30:35Temptation

  Cant: igen, a nyershús is játszik.Kivéve, ha előtte fagyasztva volt.

  De a kölyökállatok ürüléke sajnos tartalmazhat toxopl.-t, és a szőrükről bekerülhet.Oké, a gondos kézmosás csökkenti a lehetőséget.

 • 2009.03.16 16:31:52Temptation

  Lépek, holnap jövök.

 • 2009.03.16 16:33:34csalány

  Temptation... au..ez tényleg durva....

 • 2009.03.16 17:54:44snoopykutya

  mirka:  Ha nem feltetlenul kolyok kutyat szeretnel, akkor javaslom egy menhelyi felnott kutyus befogadasat, ok sokszor mar szobatisztak. A menhelynek valoszinu van informacioja ezzel kapcsolatban.

  Nekem van egy kutyusom menhelyrol egy pedig Illatos utrol es mindketten szobatisztak voltak (nem is szamitottam ra), sot kerttisztak is. Egy baleset sem volt. Mondjuk mi a kertes haz ellenere (ahol benti kutyak) naponta 3x-4x setaltatjuk oket. (Enelkul nem tudnanak kerttisztak lenni.)  A kutyasetaltatast a gyerekek altalaban nagyon elvezik, unokahugommal szoktuk ugy vinni a kutyust, hogy ket porazt teszunk ra, O es en is fogunk egyet. A parkba is mehet kutyus is gyerek is, a jatszoterezes idejere viszont a kutyust otthon kell hagyni. (Nem art neki a pihenes, az allatoknak sokkal tobb pihenesre van szuksege, mint az embereknek.)

 • 2009.03.16 18:16:45cantaloupe

  Igen, tudom, hogy szorrol is johet a toxo, ezert naponta kifesulom a cicat, rendszeresen viszem allatorvoshoz is.

  A kakijat gumikesztyuben uritem, es az alomban van szemeteszsak, ezt csak osszehuzom csere eseten.

  Eddig nem tortent baj, remeljuk, a maradek 12 hetben sem fog.

  Kezmosas, fertotlenites pedig termeszetes.

 • 2009.03.16 19:02:55dodóó

  cantalupe,ez jó ötlet én is így csinálom ez után.

  Szemetes zsákot teszek alá.

 • 2009.03.16 20:34:22Kiskunsági Cuvee

  cuki:  img1.indafoto.hu/4/9/299_2715518c875999308842e3455eda2fe3/540735_9de21efd4f5243018b2701c67774a0d7_m.jpg • 2009.03.16 20:35:41BébiBumm

  Szerintem inkább félelmetes. Én speciel félek a macskáktól.

 • 2009.03.16 22:05:13északfok5

  A toxoplazmózisról:  "Ahhoz, hogy a bélsárral ürült kórokozó fertőzőképessé váljék, 1-5 napig érnie (sporulálódnia) kell a külvilágon. Ezért a friss macskabélsár nem okozhat fertőzést."  "Ne adjon nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húskészítményt a macskának, és ne engedje vadászni sem!

  Naponta távolítsa el az alomtálcából a macska bélsarát, mert ezzel megelőzhető az esetleg a külvilágra jutó kórokozók sporulálódása. Terhes nő pedig soha ne takarítson macskavécét!

  Amikor olyan talajjal érintkezik (pl. kertészkedés során), ahová macskák bélsarat ürítenek, viseljen gumikesztyűt!

  Soha ne egyen nyers vagy gyengén megfőzött, megsütött húst!

  Mosson kezet, miután nyers hússal dolgozott! Takarítsa le a vágódeszkát, a késeket, illetve minden más eszközt és felületet is, amely a nyers hússal vagy annak a levével érintkezhetett!

  Minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan mosson meg fogyasztás előtt!

  Fedje le a gyermekek homokozóit, különben a kijáró macskák azt szabadon használhatják!"  Dr. Horváth László

  állatorvos

 • 2009.03.16 22:40:14északfok5

  "En elfogadom, hogy valaki viszolyog attol, hogy az alom az otthonaban legyen."  Nem ezzel van a gond. A másfajta élőlényektől való viszolygás, a rendkívül erős idegenkedés az, ami ösztönszinten valamiféle zavart jelezhet. És ha egy állatról valakinek csak és kizárólag a végterméke jut eszébe, az tekinthető elég erős viszolygásnak.

  "Az különösen nagy baromság részedről, hogy megkérdőjelezed azt, hogy a gyermekem alól kiszedem-e a pelust"  Oh, indulat... :) Nem írtam ilyesmiről.  "Na ez milyen jelenség: özveggyé tette magát a vértojó"  A körülmények részletesebb ismeretében nyilván rá lehetne jönni, mi volt az ok. Felléphetett valamiféle új és zavaró tényező...

 • 2009.03.17 08:08:43Temptation

  Most is van kutyánk, macskánk, csak most már jobban tudom, mire kell figyelni.

 • 2009.03.17 13:55:25Veg_

  Nálunk a család nem éppen állatszeretetéről volt hires. Mikor elöször közöltem, hogy márpedig nekem állatot ide, bőven alsós voltam. Muter közölte, hogy ok, állat zsebpénzből, kaja zsebpénzből, lakhelyet, orvost, almot fizeti, de takaritani nekem kell. És megállapodtunk egy hörcsögben. Hörcsög (Jujjegér néven) meglépett. Többször. (kiékelte a forgót, kimászott a tengely mentén) Szétkotorta a mancsa ügyébe kerülő virágokat. Muter meg sikitófrászt kapott, mert egyrészt a hörcsög szerinte majdnem egér, másrészt ha nem lesz meg, mit szólok??? Hazaértem, elkurjantottam a nevét, előjött, felrohant a lábamon, ennyi. Bőven tulélte az átlagos hörcsögéletkort, bár utolsó évben a zsebpénzem nagyja roborálókra ment el. Majd jött Polly, a hullámos papagáj. Imádtam, utálta az egész család. Egész életében nyitva volt az ablak, a kalit ajtaja, és sose repült el. A ketrecen kivül csak a könyvespolc tetején összegyüjtött, bekötött régi magazinokra pottyantott, senki se csipett meg, minden lében kanál volt. Amikor otthon voltam, bárhol jártam, a vállamon ült. Sajnos elvitte egy repülési balesetben az agyrázkódás.

  Volt még pár hörcsög, macska, majd kutya (pardon, uszkár!), utóbbi 13 évesen ment el közülünk, a macsek elköltözött, mert mindent leamortizált. De azóta mindig volt állat, anyuék kikötötték, hogy akkor se törődnek vele, ha elutazok, keressek szittert - a kutyának nem tudtak ellenállni :)

  Most is van otthon 5 állat, és továbbra is imádom az állatokat. Mind egyéniség :)

  mammina meg rendes ember, mert rendes ember szeret nyuszit tartani (az is van) ;-)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta