SZÜLŐSÉG

A szoptató nők gondosabb anyák?

2009. március 16., hétfő 10:00

Ki a jó anya? Aki természetes úton vagy aki császármetszéssel? Aki kórházban vagy aki otthon? Aki anyatejet vagy aki tápszert? Aki együtt vagy aki külön? Aki eldobhatót vagy aki textilt? Van-e egyáltalán ezeknek a kérdéseknek értelme? Tényleg ezen múlik? Hiszen a szülés és az első hónapok csak egy pillanat a gyereknevelés hosszú és sok-sok buktatóval tarkított folyamatában. Az újdonsült anyukák nehezen hiszik el, de nem kell sok idő, hogy az „eszik-nem eszik (és mit)”, illetve az „alszik-nem alszik (és hol)” kezdetben központi(nak tűnő) kérdése eltörpül a gyereknevelés egyéb bonyolult dolgai mellett. Nem akarok a „kis gyerek kis gond, nagy gyerek…” örökzöld közhelyével jönni, de valóban így van.Lehet-e párhuzamot vonni a szoptatás időtartama és a gyerekkel való későbbi bánásmód között? Ne hamarkodjuk el a választ, ausztrál kutatók szerint igenis lehet. Ők ugyanis azt találták ki, hogy a gyermekvédelmi nyilvántartásba valamely okból akár csak egyszer is bekerült gyerekek esetében rákérdeztek arra, hogy az anya részéről bántalmazást vagy elhanyagolást elszenvedett gyerekek csecsemőkorukban kaptak-e e egyáltalán anyatejet, és ha igen, mennyi ideig szoptatta őket az édesanyjuk. Több mint 7000 gyerek sorsát kísérték figyelemmel 15 éven keresztül. A gyerekek 4,3 százalékánál derült fény arra, hogy édesanyjuk nem felelően gondoskodik róluk, fizikailag vagy lelkileg bántalmazza őket.

A szoptatási adatokkal való összevetés alapján úgy látszik, hogy a nem szoptatott gyerekek csaknem ötször nagyobb veszélynek vannak kitéve az anyai bántalmazás szempontjából. Vannak természetesen egyéb tényezők is, melyek nagyban befolyásolhatják, hogy az anya miként bánik gyerekével, ilyen például az anya társadalmi pozíciója és anyagi helyzete, hogy a gyerek kívánt, tervezett terhességből jött-e a világra vagy véletlenül „becsúszott”, az anya részéről kimutatható-e depresszió és szorongás, és még sok egyéb. Mindezek nagyban befolyásolhatják a végeredményt, ezért nem is hagyhatók ki a vizsgálatból. Az ilyenfajta zavaró tényezők figyelembe vételével megismételt elemzés kevésbé éles különbségeket jelzett, de még mindig azt mutatta, hogy a nem szoptatott gyerekek körében 2,6-szer nagyobb az anyai elhanyagolás és bántalmazás valószínűsége.

A számadatok részletesebb szemrevételezésekor szembetűnt az is, nem mindegy a szoptatás időtartama sem: a gyermekgondozási hiányosságok esélye fordított arányban állt a szoptatás időtartamával, vagyis azok a gyerekek kerültek be anyai bántalmazás vagy elhanyagolás okán a legkisebb számban a gyerekvédelmi nyilvántartásba, akik a leghosszabb ideig részesültek anyatejes táplálásban.

A Pediatrics című lapban megfogalmazott végkövetkeztetés szerint „egyéb tényezők mellett a szoptatás is segítséget nyújthat a nem megfelelően gondos ellátás (és ezen belül is elsősorban az elhanyagolás) kivédésében”. Ehhez a ponthoz érve újra és újra elolvastam az utolsó mondatot, és PISA tesztért kiáltottam. Talán nem pontosan értem a szöveget? Ha elfogadjuk (és miért ne tennénk), hogy a gyerek bántalmazása és elhanyagolása a „rossz anyaság” fokmérője, akkor a szoptatás - és különösen a minél hosszabb szoptatás - a „jó anyaság” mércéje lenne? Nem keveredett véletlen össze az ok és az okozat az ausztrál kutatók fejében?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.16 21:07:55psyché

  Rita, ha meg mindig szeretd a pasit, bekülj ki vele. Sok ferfi összeszedi magat a csaladja kedveert. Szerintem, a te ex-ed nagyon rendes ember, hiszen igy is naponta vigyaz a gyereketekre es gondolom, minden kerdesben szamithatsz ra. A többivel ne törödj: max te csinalsz karriert, ö pedig biztositja a hatorszagot. :-) nem kell mindig a hagyomanyos csaladmodellben gondolkodni. en ismerek sok csaladot, ahol ez igy van es jol müködik.

 • 2009.03.16 21:08:00rita a felcser

  NEmtom.Habar mikor latom milyen szepen banik a kicsijevel...

 • 2009.03.16 21:09:37rita a felcser

  BAlfek is.De en szeretem ezt az embert.

 • 2009.03.16 21:10:30e_e

  stilisztikai gyongyszem, koszonjuk:-))))))))) a fullmodoros: "nem is óhajtok veled vitatkozni"  B-

  talan ezert nem szerencses tul szorosan reszeve valni egy kozossegnek. talan ezert nem elveztem ezt a temat sohasem nagyon. pedig eddig azt hittem, siman individualista es kicsit antiszocialis vagyok. nem szimpatikus az sem, h cozumel egykedves "Vilagos?"-sal oktat ki, mert kritikat gyakorlok popularis szemelye/tarsasaga felett.

  csunyacsunya, udvariatlan dolog.  Magenta meg szimplan bena es ciki.  de en bocs, h meg mindig itt toltom az idomet es zavarom a rita vs.tobbiek -vitat. mostmar tenyleg elhuztam, elnezestelnezest.

 • 2009.03.16 21:10:55manka78

  Rita! Mi az, hogy tojásokon lépkedsz körülötte? Én tutira nem. Ha emlékszel a hozzászólásaimra én nem kertelek. Ha nem egyezik a véleményem, akkor is elmondom a magamét. Sőt, van olyan, mikor tudom, hogy csak nézőpontbeli eltéréseink vannak egyesekkel. Például a külföldön élő Porontyosokkal némely témánál. Ők kintről másképp látják a hazai dolgokat/már/. Mi pedig a saját bőrünkön tapasztaljuk. Ezért én kifejtem az én nézeteimet, ők a sajátjukat és elgondolkodunk egymás véleményén, amiből esetleg okulhatunk. Ennyi a történet.

 • 2009.03.16 21:15:27manka78

  Rita! Fiatal vagy, még semmi nincs veszve. Kicsit olyan érzés lett úrrá rajtam most az utolsó hozzászólásainknál, mintha az öcsémmel beszélgetnék. Ő veled egyidős. Jókat szoktunk vitatkozni. Vagyis nem is igazán vitázni, hanem eszmét cserélünk. Annyira másképp látja még a dolgokat, mint én. Vele azért is érdekes a beszélgetés, mert nagyon hasonlítunk egymásra, de a korkülönbség végigkíséri a kapcsolatunkat.

 • 2009.03.16 21:16:09e_e

  figyelmesen olvasok, de ezt meg tenyleg nem vettem eszre:"Bizony, arnyaltabb am ez a festmeny is, mint ahogy Te latod...Elofordul, hgoy torzsporontyos beszol a masik torzstagnak, aztan egy het mulva egy masik vita kapcsan a legnagyobb cimbik...Erted?"  nem arrol beszelek, h mindig egyetertesz x haveroddal (legyen az magenta, csutkababa,masutt,mittomen,csak hasrautesszeruen soroltam), hanem, h vele a vitaban is barati a hangnem, mig pl. velem (lasd foljebb: "Vilagos?" -a hideg kiraz ettol a stilustol, bocs, de ez van, erre legszivesebben azt reagalnam, h mit kepzelsz te magadrol) nem. s ritaval sem ugy tunik.  baszki, h nem tudok elbucsuzni tenyleg:-)

 • 2009.03.16 21:18:12rita a felcser

  De csak 5 ev! Annyit szamitana?

 • 2009.03.16 21:23:37manka78

  Rita! Szerintem igen, számít. Ahogy az is, hogy te azért bizonyos szintem független maradtál, amíg itt többen családban élünk. Nekem már más az értékrendem. Sajnos lehet, hogy nem igazán tudom jól leírni, amit gondolok. Én így érzem, de hogy miért? Ne kérdezd.:) Még az sem állítanám, hogy hatással van rám, hogy a férjem idősebb tőlem.

 • 2009.03.16 21:23:40cozumel

  E-e  bocs, marhara nem akartalak megbantani, visszaolvasva tenyleg sarkosra sikeredett a megfogalmazasom.  DE mentsegemre szolgaljon, hgoy hirtelen felindulasbol elkovetett hsz volt.

  Ugyanis tenyleg kivananemletezom ettol a magyarazattol, hogy osporontyos/nemosporontyos...

  ROhadtul nem ezen mulik semmi.  Van olyan osporontyos, nem is egy, akinek a velemenyetol kiraz a hideg, annyira kategorikus/bezzeg/uberanya, na nekik barmikor beszolok, hidd el :-)  Es soha nem ertettem, hgy miert van az, hogy valaki egy adott tarsasagban kivulallonak erzi magat, es nekiall fikazni a tarsasagot.

  Oszinten nem.

  Ha nekem nem szimpi egy tarsasag, a kornyekukre sem megyek, de nem kezdem el sorolni az arcukba, hogy mitol nem szimpik. • 2009.03.16 21:25:25madz

  wow

  nem gondoltam volna, hogy Törzsporontyos vagyok :)

  de rita legalább annyira az.

  és senki nem úgy lesz az, hogy a többiek "beveszik a bandába", hanem egyszerűen csak itt van és sokat szól hozzá

  amúgy ebben a pasiügyben meg meg tudom érteni ritát. simán el tudom képzelni, hogy szeretünk valakit, de lúzernek látjuk

 • 2009.03.16 21:25:41manka78

  Folyt köv. 8 év van köztünk, de nem érezni, mert egy örök bohócot kaptam. Szerencsére, ha kell tud komoly maradni.

 • 2009.03.16 21:25:53Magenta

  2009.03.16 21:10:30 e_e  stilisztikai gyongyszem, koszonjuk:-))))))))) a fullmodoros: "nem is óhajtok veled vitatkozni"  Magenta meg szimplan bena es ciki.  ---------------  Elárulod, mi a fene bajod van velem?

 • 2009.03.16 21:26:03cozumel

  Rita  fogadj el valamit egy ven szartol: egyik sem lesz tokeletes.

  Ezt legalabb szzereted.

  Nem mellesleg, a gyereked apja.

  Nem mellesleg, rengeteg jo tulajdonsaga is van.  Nem tudnal neki egy eselyt adni?  Nem tudnad elfogadni, hgoy a Ti kapcsolatotokat Te viszed a hatadon inkabb, mint o?

 • 2009.03.16 21:27:14yukikoka

  E_e

  "baszki, h nem tudok elbucsuzni tenyleg:-)"

  én is így kezdtem...:DDD

 • 2009.03.16 21:28:23manka78

  Szerintem van olyan "ősporontyos" is, aki csendben itt van napi szinten, de nem írogat vagy csak ritkán. Aztán ha ritkán hozzászól, mindent kívülről tud, ami a Poronttyal kapcsolatos.:)

 • 2009.03.16 21:30:02rita a felcser

  Nemtom,nyaron elvalik minden.Csak fejezzem be az evemet es a sulit,mert en annyit porontyozok es jatszom a gepen hogy remes.Pedig aludtam volna ata ami napot,mert marha esos ido volt.

 • 2009.03.16 21:30:05manka78

  Na már nehezem fogalmazok, inkább felmosok és majd újra megpróbálok érthetően írni.:)

 • 2009.03.16 21:33:43emma

  manka78  Én olyasmi vagyok:)

 • 2009.03.16 21:36:59Eacsik

  Rita,

  kicsit megkésve, de megnéztem a linket(pedig még terhes is vagyok). pont azt támasztja alá, amit én is mondtam: nem igazán hallok székelyverésről Romániában, kivéve, ha egymást ütik. És úgy láttam, itt ez a helyzet. Két székely összekapott. Ez sajnos előfordul, pláne diszkókban.

 • 2009.03.16 21:37:54wish73

  ó, köszönöm, akkor nekiugrom. ma sem fexem időben, már látom.

  a végéhez azért szólnék:)

  szóval az, h törzstag, semmit nem jelent. mosz személyeskedés következik: mióta porontyozom, egy kezemen meg tudom számolni, kik azok, akikkel általában egyet szoktunk érteni, de még így is előfordul, h burkoltan ugyan, de lehülyézzük egymást. vagy em burkoltan. ugye, Coz? de Vierre-rel sem mindig értek egyet, pedig ő elég közell áll hozzám véleményileg. Cant., mióta terhes, állapotos, babás, bálnásodik, pocaklakója van, stb. kicsit árnyaltabb, de korábban sztem sosem fújtunk egy követ. anyamadár, mióta új nickje van, sokkal lazább, de még így sem mindig vagyunk közös hullámhosszon. eino-val, asszem egyetlenegyszer értettem egyet, Subb-val sem sűrűn. na, jó többet nem nevesítek, de sok olyan kommentelő van, akivel vitázni szoktam, szájkarate a becsületes neve. vannak olyan régi motorosok, akik annyira ritkán szólnak hozzá újabban, h aki most kezdi az itteni pályafutását, simán újnak hiheti őket, pedig régebben napi kommentelők voltak, most meg néha napján vmi kicsapja a biztosítékot náluk, és írnak.

  ami sztem tök jó, h míg egy barátságba nem fér bele ennyi vita, nézetkülönbség, anélkül, h nyomot hagyna a kapcsolaton, addig itt simán épp csak anyukáját nem emlegetem a másiknak, azt a következő posztnál megint cimbiknek tűnünk.

  szóval nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani a smúznak. de az anyázásnak sem.

  uff

 • 2009.03.16 21:38:08Magenta

  Na jó, nekem itt lett elegem abból, hogy jöttment senkik minősítsenek.  Viszlát mindenkinek, aki akar, priviben elér.

 • 2009.03.16 21:39:05Durrbelebumm

  Engem állítólag 1 éves koromig szoptatott az anyám.  Azóta azt hallgatom, hogy én tehetek a lógó melleiről.

 • 2009.03.16 21:39:08rita a felcser

  Az remes volt ,ami tortent,jo hogy nem halt meg senki.

 • 2009.03.16 21:41:09monsterwoman1

  ezek után szeretnék egy őszinteség-posztot, ahol mindenki mindenkiről.(pláne, hogy ismét kimaradtam a szórásból)

 • 2009.03.16 21:41:37hüjegyerek

  na ide már csak Heatherette hiányzik, remélem jól írom a nevét...amikor pár hónapja először olvastam a hszeit, simán azt hittem h csaj...óriásit koppantam mikor kiderült hogy pasi...

  na ez most off volt? mindegy bocsi

 • 2009.03.16 21:44:13hüjegyerek

  .

 • 2009.03.16 21:48:36cozumel

  Magenta  nyugi  ilyenkor kell par napig pihentetni a dolgot. En most azt teszem, a masik rendszeres forumon :-)

 • 2009.03.16 21:57:14Vierre_

  Csajék én nem tudtam kihámozni hol kezdődött ez a törzsporontyozás, de mélységesen kikérem magamnak, hogy oda lettem sorolva :DDDDDD Baszki keresem, hogy min borult ki a bili de ha valaki csak este csatlakozik a botrányoláshoz az kimarad a körből :(((((((((((((  sziipppsziiipppnyaffffff.

 • 2009.03.16 21:59:56monsterwoman1

  vierre,

  már írtam wishnek, honnan érdemes...(jó, hogy mindenki figyel rám:)))

 • 2009.03.16 22:00:12madz

  Vierre, nézd meg rita 14:32:58-as kommentjét, onnan robbant, addig csak lájtosan csordogált

 • 2009.03.16 22:04:54rita a felcser

  Hozzafuznem,hogy en szoptattam es szemelygepkocsim sincs meg,de ez a velemenyem.

 • 2009.03.16 22:07:28elzsabo

  Heatherette pasi?????

 • 2009.03.16 22:09:28manka78

  Magenta! Szard már le! Nehogymá, nehogymá.:) Lazul, leszar, és már vigyorog.:))

 • 2009.03.16 22:17:26Vierre_

  elzsabo, pasi is és még meleg is hozzá. Hooooooooooogyképzeli.  :))))))))) Nah akkor átnyálazom a hisztit. A mai nap közellensége Rita volt? Rituskám örülj neki, ha ma voltál, holnap nem leszel, ősi sumér közmondás. :))))))))))

 • 2009.03.16 22:19:50wish73

  huhh, végigrágtam magam.

  sztem minden "elhangzott" már:)

 • 2009.03.16 22:21:48Vierre_

  Jaj istenem ilyen apróságon borult ki a kaki? Az én csicskám négy év alatt kétszer volt beteg baszki oszt bkv-zunk. Rita néha baromságokat beszél, nah van ilyen is baszki, kollektívan el kell nézni neki, én sem mondom mindig vérigazságot (mondjuk ezt így ebben a formában még sem jelenteném ki :DDDDDDDD)

 • 2009.03.16 22:24:41cozumel

  Vierre  torzstag vagy, nana, ettol meg siman utalhatjuk az arcod, nem? :D:D:D

 • 2009.03.16 22:27:29elzsabo

  Akkor már világos, miért hittük többen hogy csaj...:-D :hisztiből jeles. de az már kevésbé, hogy miért kommentel rendszeresen a Porontyra:-O

 • 2009.03.16 22:29:43Vierre_

  elzsabo azért amiért bárki más és nálam nem jó helyen kopogtatsz, én nem beszélek ki senkit aki nincs jelen és látható hogy ide egy ideje már nem reagol. Nekem bajom semmi Hával, semmivel sem érzem másnak a jelenlétét mint a többiekét és hisztiből láttam én itt már mástól is eleget.  Cozu sőőőőőt, tudod hogy én azt szeretem :))))))))))

 • 2009.03.16 22:38:40babó

  akkó' most összeborulunk egy forró csoki fölött? :))) • 2009.03.16 22:40:36madz

  na akkor most, hogy mindenki kihisztizte magát, jöhet a smúz? :)

 • 2009.03.16 22:46:46hüjegyerek

  madz  na akkor most, hogy mindenki kihisztizte magát, jöhet a smúz? :)  igen, cuki a fiad :DD (főleg ha beégek és nem is fiad van hanem lányod )

 • 2009.03.16 22:55:21madz

  hüjegyerek, köszi, és igen, fiú :)

 • 2009.03.16 23:00:00hüjegyerek

  húúúúú na végre, volt értelme iwiwre telepedni! a múltkori Facebook-os posztban már mindenki mindenkit megtalált, most végre van egy kis sikerélményem :)

 • 2009.03.16 23:00:24hüjegyerek

  .

 • 2009.03.17 09:19:00elzsabo

  Vierre,

  azt hiszem, ezt a H dolgot egy kicsit túlreagáltad...miért kell azonnal kiforgatni a szavakat??

 • 2009.03.17 10:05:47mammina

  jesszusom mi lett itt tegnap ota!!! uristen en hova tartozhatom: nincs kocsim, de ketszer masfel evig szoptattam :-) nincs lila fehernemum es balna meretu kismama voltam 90I meretu mellekkel, a hasam a ket gyerek utan is megmaradt es pettyhudt, pedig en magam lefogytam es tornaztam, tok altagos magassagom van, es kicsit nagyobb orrom mint kellene es asszem egy boszorkanyehoz hasonlit, ja es kicsit elore allnak a fogaim is :-) es penzem sincs plusz oltasokra, megis imadnak a gyerekeim! asszem ma en nyertem ne is probaljatok tullicitalni a szuper-segben!!!! hurrra!!!!!!!!!!  rita teged felismernenk mas nick-el is mert a stilusod elarulna egy pillanat alatt. :-) ezt nem lehet csak ugy egy nevvel elfedni, vagy esetleg akkor igen, ha teljes skizo is vagy, s mas nevvel maskepp is irsz :-) itt is en nyerek, es baromira nem fog erdekelni ha most engem fogsz szidni, mert nem tudok plusz egeszseget venni a gyerekemnek, nagy az orrom, es magentahoz es dodoohoz huzok. kapj agyverzest te, en nem fogok :-)

 • 2009.03.17 10:16:50mammina

  azert most hogy vegigolvasni is volt idom, es a vegkifejlet is vilagossa valt, rita egesz emberi erzelmeket is mutatott. levette a tuskes bundajat es siman nove valt. :-)  en sem hagytam veszni azt az embert akibe beleszerettem. pedig nem volt konnyu 4 evem, de megmenekultunk ugy tunik. hogy megerte e? most azt mondom igen! egyszeruen nem lazadtam tobbe a termeszete ellen, nem varom el hogy olyan legyen amilyen nem tud - allitolag regen is ilyen volt, csak a szerelemtol nem lattam. :-)

 • 2009.03.17 11:05:07baudolinA

  madz,

  a beléptetőrendszer dögöljön meg, legalább háromszor beszorultam, mert elromlott a kapu. Pedig nem vagyok egy testes kiadás. Feltöltöm a kártyámat, erre szólnak, hogy csak két óra múlva lesz érvényes. Hogy miért, nem tudják. Úgyhogy külön kellett szólni, hogy nyissák ki a kaput. Csütörtökön nem lehet háromnapos jegyet venni. Ezt viszont tudom, hogy miért: mert a turisták legnagyobb része csütörtök este érkezik. Úgyhogy lehúzzák őket egy jegyre és egy háromnaposra.  másutt,

  ez a beképzeltséget én is éreztem. Jöttek a forradalmukkal, aztán lehűtöttem őket... :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta