SZÜLŐSÉG

A szegényebb területeken magasabb a gyerekhalandóság Kínában

2009. március 15., vasárnap 16:22

Továbbra is rendkívül jelentős különbségek vannak a Kína fejlettebb tengerparti területein és a szegényebb nyugati vidéken élők között az anya- és gyermekhalandóság arányát tekintve - derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) legfrissebb jelentéséből.

A világ gyermekeinek helyzetével foglalkozó 2009. évi beszámoló kínai kiadása szerint az ázsiai ország kevésbé fejlett vidéki területein közel 1,6-szor több anya hal meg szülés közben, mint a fejlettebb városokban. A csecsemő- és gyermekhalandóság a nyugati tartományokban a keleti körzetekhez képest 2,7-szer magasabb, és 2,4-szer többen halnak meg a vidéki területeken, mint a városokban, adta hírül az MTI.A legnagyobb aránytalanságok a legszegényebb vidéki járások és a nagyvárosok között vannak, ahol a csecsemő- és gyermekhalandóságot tekintve ötszörös a különbség. "Míg Kínában az utóbbi években nagyszerű eredményeket értek el az anya- és gyermekegészség területén, további javulást lehetne elérni az anya- és gyermekhalandóság terén" - mondta az UNICEF kínai megbízottja. Kínában az anya- és gyermekhalandósági arány globális mértékkel nézve közepes szinten van, de a fejlett országokhoz és egyes gazdaságilag kevésbé fejlett országokhoz viszonyítva, mint például Vietnam rosszabb a helyzet.

A világ legnépesebb országában évente mintegy 7000 anya veszti életét vajúdás közben, s ez a szám 1990-hez képest 59 százalékkal kevesebb. Becslések szerint 2007-ben Kínában 382 ezer gyermek halt meg az ötödik születésnapja előtt; 60 százalékuk a születés utáni négy héten belül, elsősorban az alacsony születési súly, fulladás és a különböző fertőző betegségek következtében hal meg.

A korai halálozás elkerülésének módja sok esetben rendkívül egyszerű lenne: a rendszeres egészségügyi vizsgálat, a képzett személyzettel való szülés és az anyatejes táplálás - mondta Hans Troedsson, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai képviselője. "A tavalyi tejporbotrány is a szoptatás fontosságára és a tápszerek rejtette veszélyekre hívta fel a figyelmet" - tette hozzá.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.15 18:22:00Ay leánya

  Micsoda meglepő eredmény ! • 2009.03.15 18:47:00fatál natál

  Ki gondolta volna?!

 • 2009.03.15 20:28:14PunkLove

  OFF  Az én nagymamám végigélt két világháborút, végezte a dolgát a Tanácsköztársaság, Horthy, Szálasi, Rákosi és Kádár alatt, az első háború után a "Mentsd meg a gyermekeket alap"-nál nyomortelepeken szociális munkásként kezdett, 38-tól szövőgyárban a szövőnők gyári sportjáért küzdött (hol volt még Norbi, Réka és a többi médijamajom), iskolában tornatanárként lenyomott még vagy 30 évet, nyugdíj után még plussz tizenegyet napközisként, az egész élete gyerekek között telt, mindeközben maga is szült hatot, abból kettőt a háború alatt pincében nevelt Vekerdy, a Bába és a Suttogó nélkül, ellenben hidegben és sokszor sötétben, a hatból öt gyerek egyetemet végzett, ma van tizenhárom unokája és hét dédunokája és minden Karácsonykor a mai napig ő főzi az ünnepi menüt mindenkinek.  Elárulná nekem valaki, hogy NYERTES ZSUZSA mi a jó kurva édes francra kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét!!!!!???????? Mivel tett le ennyivel többet a nemzet asztalára, mint a nyagmamám. Azzal, hogy szerepelt a tévében, a nagymamám pedig nem!???

  ON

 • 2009.03.15 23:18:48cozumel

  OFF

  PunkLove  evvan....olyan ez, mint hogy a penz nem boldogit.

  Hat, onmagaban nem, de annak hianyat kurvara eszreveszed.  A sikeres gyereknevelest sehol nem dijazzak.

  De annak ellenkezoje miatt vakarodznak rendesen a tarsadalmak.....  ON

 • 2009.03.16 15:54:27Brumibaby

  PL. most komolyan, te nézed valamibe ezeket az ilyen-olyan kereszteket? Nehogymá.

 • 2009.03.19 08:28:13Brumibaby

  OFF

  PL, ha még erre járnál, ezt olvastam tegnap keresztekről, miegymásról:  www.nol.hu/belfold/lap-20090318-20090318-34  ON

 • 2009.03.19 09:29:56Nilüfer

  OFF

  PunkLove, mindannyiunknak van/volt ilyen nagymamája..biztos nincs annyi kereszt:DDDDD

  /Bocs./

  A válasz: nem tudom.

  ON

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta