Testvére őssejtje valóban megmentette Javiert

Sikeres őssejt-beültetéssel meggyógyítottak egy hétéves spanyol kisfiút Sevillában, újszülött testvérének köldökzsinórjából vett vérrel. Ezt közölték pénteken a spanyolországi Andalúzia tartomány egészségügyi hatóságai.Andrés súlyos vérszegénységben szenvedett születése óta. Öccse, Javier (Havijer) tavaly októberben jött a világra, miután méhen kívüli mesterséges megtermékenyítéssel megfogant anyja egyik kiválasztott petesejtje. Az orvosok ugyanis az embriókból azt ültették vissza anyja méhébe, amelyből hiányzott az Andrés vérszegénységét okozó gén, adta hírül a Független Hírügynökség.



Andrést januárban kezelték kistestvérének köldökzsinórjából vett őssejtekkel Sevilla egyik kórházában. Így sikerült elérni, hogy a hétéves kisfiú felépülhessen a vérszegénység legsúlyosabbnak tartott változatából, amit a hemoglobin gének mutációja okoz.

A hemoglobin a vörösvértestekben található vastartalmú oxigéntranszport metalloprotein. Ez a fehérje teszi ki a vörösvértestek szárazanyag-tartalmának körülbelül 97 százalékát, illetve a vörösvértestek összes anyagának 35 százalékát. A hemoglobin szállítja az oxigént a tüdőből a test többi részébe, beleértve az izmokat, ahol leadja az oxigént.

A sevillai kórház orvosai szerint Andrésnak már nincs szüksége életmentő vérátömlesztésekre, csupán ellenőrző vizsgálatokra jár be hozzájuk. A kisfiúk anyja azt mondta a spanyol közrádiónak, hogy nagyfia élete teljesen megváltozott: boldog, örömmel játszik, eszik, és másként nézi a világot, mint eddig.
Oszd meg másokkal is!
Mustra