SZÜLŐSÉG

Táplálkozási rendszerváltással egyszerűen lehet fogyni

2009. március 13., péntek 10:00

Cozumel, aki a fogyókúrás téma lelkes rajongója, összefoglalja, hogy szerinte hogyan lehet hatékonyan lefogyni. Csodamódszert nem ajánl, azt javasolja, valóban váltson életmódot az, aki szeretne vékonyabb lenni és nem akarja, hogy visszajöjjenek a leadott kilók. Tippek, trükkök, konkrét receptötletek az egészség és a fogyás jegyében.



Minekután szájkarate (kifejezés by Szövetszöcske) - igényünket kielégítve alaposan kiosztottuk egymást legutóbb Tündéék fogyókúrás posztjában, felmerült az igény, hogy talán össze kellene szedni a trükköket: hogyan lehet NEM fogyókúrázni, és mégis fogyni, vagy tartani az ideális testsúlyt, igény szerint. A trükköt egyébként egészséges életmódnak hívják, igen, ez folyik a csapból is, mégis, valahogy az emberek többségének nem jön össze. Egyértelmű, hogy valami hiányzik, erre próbálok most rávilágítani.

Őszinte leszek már az első lépésben: ha valaki áprilisban osztálytalálkozóra/ esküvőre/ keresztelőre hivatalos, és addigra szeretne megszabadulni 10-15-20 kilótól, az ne is olvasson tovább, csodamódszerrel ugyanis nem szolgálhatok. A ráérősebbek maradjanak, hátha tudok valami olyasmit mondani, amit még nem hallottak, olvastak, találták ki saját kútfőből. Ez a poszt az egészséges életmódon belül a TÁPLÁLKOZÁSSAL foglalkozik, a mozgást, a mentálhigiéniát és egyéb tényezőket most nem érintem. Valamint nem lesznek tudományos háttérmagyarázatok lipolízissel és telítetlen zsírsavakkal, mert azzal is teli van a padlás meg a net, s mégsem segít, úgy tűnik. Az őszinteség jegyében azt is hozzáteszem, hogy nem vagyok “papíros” szakértő ( bár terveim közt szerepel egy dietetikus iskola elvégzése). Ám több mint 15 éve a téma lelkes rajongója vagyok, ezalatt nem kevés személyes tapasztalatot szereztem, rengeteget olvastam és ellestem egy csomó trükköt másoktól. Ezeket próbálom összefoglalni.

Induljunk ki abból, hogy négy faktort kell figyelembe vennünk a reformkísérlet során: MIT, HOGYAN, MENNYIT, MIKOR eszünk. A lényeg, hogy senki ne próbáljon azonnal full fronton támadni! Rómát se egy nap alatt ugyebár, és lám-lám, az eredmény ma is megtekinthető. Kezdjük a MIKOR ÉS MENNYIVEL, az ugyanis az alap.

ELSŐ LÉPCSŐ: SOKSZOR KEVESET ELV

Először is próbáljunk hozzászokni a napi 5-6 étkezéshez. Ebből 3 főétkezés-reggeli, ebéd, vacsora-és három snack jellegű étkezés legyen. Ez azt jelentené, hogy tulajdonképpen 2-3 óránként enni kell, mondjuk reggel 7 és este 9 között. Igen, vacsorázni IS kell, sőt, egy laza snack este 9 kor sem fogja ránk rogyasztani a plafont. De a legfontosabb, hogy reggelizzünk. Akármennyire nem érezzük magunkat éhesnek, akkor is le lehet nyomni egy fél almát vagy egy joghurtot. A lényeg, hogy beköszönjünk az emésztőrendszernek: jó reggelt, ideje munkához látnod!

A főétkezések adagját próbáljuk meg egy kicsit csökkenteni. Ha ez problémásnak tűnik, akkor igyunk előtte egy hatalmas pohár vizet, vagy együnk előtte almát, répát, vagy kombináljuk a nagy pohár víz+alma előjátékot. És ne feledjük, hogy legkésőbb két és fel óra múlva úgyis fogunk enni. Ez a legelső lépés, erre építhetjük majd a többit. Fontos, hogy ez a fajta rendszeresség váljon a mindennapok részévé, ugyanúgy mint az esti zuhany meg a fogmosás.

Természetesen nem állítom, hogy minden élethelyzetben egyszerű megoldani a 2-3 óránkénti táplálkozást. Újszülött mellett, betegség esetén, egy költözködési mizéria alatt, napi 12 órás munka mellett bizony szervezést igényel, és időnként megcsúszik az ember. 1-2 hét alatt nyilván nem lesz ebből hanyatlás, de törekedni kell, hogy mihamarabb visszarázódjunk a rendszerbe. Ha hónapokig tart ez az állapot, akkor viszont alaposan át kell gondolni a dolgot: mit és hogyan tudnánk változtatni, tervezni, hogy ne töltsünk fél napokat kaja nélkül.

A legjobb megoldás, ha mindig teli a hűtő egészséges ételekkel, kész állapotban, úgy, hogy a tálalásuk már tényleg csak 5 percet vesz igénybe. A gyümölcsök ugye adják magukat, velük nem kell sokat cicózni. A salátának valókat tároljuk felkozkázva/szeletelve, kisméretű edényekben vagy lezárható fóliákban. Egy ráérősebb félóra alatt kockázzunk fel uborkát, paradicsomot, karfiolt, répát, salátalevelet, így 2-3 napig tényleg nincs más dolgunk, mint egy tálba dobni és összekeverni. Fontos, hogy külön edénykékben legyenek, ne egy tálban, mert szoros érintkezésben elég lehangoló, szottyadt külsőt öltenek pár nap alatt. Tésztát is lehet előre főzni, pár napig köszöni szépen, jól elvan a hűtőben. A rizs szintén. Már az is időspórolás, ha egy vacsoránál csak a feltétet kell frissen készíteni.

Levesekből én hétvégén főzök két nagy kondérral, elfelezem, 1-1 adag megy a hűtőbe, a másik két adag fél a fagyasztóba. Ha a hűtős adag elfogy, és levesre vágyik a család-nálunk mindenki szereti - akkor a fagyasztóból mindig elő tudok csalogatni valamit. Tudom, a friss mindig jobb lenne, de ha választani kell a kiolvasztott saját kezűleg elkészített karfiolleves vagy a mekis hamburger között, akkor egyértelműen az előző nyer az egészség fronton.

Ha valaki tudja, hogy egész nap az orvosi rendelőben fog ülni, vagy hivatalban sorbaállni órákon át, tegyen a könyv, keresztrejtvény mellé egészséges rágcsálnivalókat, ne úgy induljon el, hogy majd útközben veszek valamit, mert az jó eséllyel valamiféle “csúnya” kalóriabomba lesz. Várakozás közben egyébként is hajlamos az ember (na jó, én) unalmában rágcsálni.

Ebben a szakaszban, amíg szoktatjuk magunkat a sokszor keveset elvhez, még ne koncentráljunk kőkeményen a MIT és HOGYAN kérdésre, elsősorban tényleg az adagok csökkentése és a gyakori evés legyen a szempont. Ez természetesen nem egyenértekű azzal, hogy a hat fél adag mekdodó menüt, vagy hatszor fél sajtos-tejfölös lángost toljunk be a nap folyamán! Igyekezzünk gyümölcsöket és zöldségeket is beiktatni, de nyugodtan együnk továbbra is a megszokott ételeinkből-kevesebbet. Elképzelhető, hogy már csupán ettől a változtatástól tapasztalunk majd valamennyi fogyást 1-2 hónap után.

MÁSODIK LÉPCSŐ: ÚJ ÍZVILÁG

No de mi van akkor, ha valaki egyáltalán nem szereti az egészséges ételek ízét? - kérdezte Heatherette, és valljuk be, teljesen jogosan. A többségnél ugyanis itt bukik meg a dolog: nem élvezi az ételek ízét, így aztán előre borítékolható a kudarc. Mert az étel nem csak táplálék, a finom ételek igenis örömöt jelentenek az embereknek. Itt kell viszont eltiporni azt a prekoncepciót, hogy az egészséges étel csak fujjfujj és íztelen és unalmas lehet!

Igaz, ha valaki egész életében csak fehér kenyeret evett, az nem fogja holnaptól szeretni a teljes kiőrlésű cuccokat, hiába próbálja meggyőzni az ízlelőbimbóit. Ha kedvencünk a rántott hús sültkrumplival, húzni fogjuk a szánkat egy grillcsirkemell/párolt cukkini kombóra.

Jó hír, hogy az eleinte furcsa ízeket meg lehet szokni, sőt, annyira át lehet állni, hogy egy idő múlva (egyénenként változó, hogy mennyi idő múlva) már azokat érezzük finomabbnak. Ugyanis nem rosszabb az ízük, csupán szokatlan. Nem arról van szó, hogy meg kell tanulni élvezni a kalmopyrint elszopogatni, hisz ez nyilván lehetetlen. Új recepteket, főzési technikákat kell megismerni, ez viszont abszolút teljesíthető. A MIT és a HOGYAN (értsd: milyen módon elkészítve) együtt kerül kivesézésre az alábbiakban.

TÉSZTA, RIZS, KENYÉR, CEREÁLIÁK Nagyon sok tradicionális “nehéz” ételt el lehet készíteni egészségesebb formában, de nem lehet minden alkotóelemet azonnal lecserélni, és nincs is rá szükség. Sok kicsi, hosszútávon, sokra megy majd.

Főzzünk először keverve barna- és fehérrizst, ne azonnal barnarizst. És ne köretnek önmagában, hanem rizottónak, hússal, zöldséggel vegyítve. Tulajdonképpen így elrejtjük kicsit a szokatlan ízt. Legközelebb már lehet köretnek, mondjuk zöldborsóval keverve. Harmadik lépésben meg már nem is kell bele a fehérrizs. Megint egyénenként változó, hogy mennyi idő alatt szokjuk meg az új ízvilágot, sőt, ha valaki végleg megmarad a feles megoldásnál, már az is jó eredmény. Ugyanezt végig lehet zongorázni a tésztával, először felesben, aztán teljes egészében durumból.

Nézzük a szendvicsek metamorfózisát: fehérkenyér, zsemle, kifli helyett meg kell tálalni azt az alternatívát, ami bejön az egyén ízlelőbimbójának: lapos kenyér (pl.Wasa), teljes kiőrlésű, rozs, stb., igazán hatalmas a választék. Sok kalóriát megspórolunk - ráadásul a “rossz” fajta zsírokból - ha nem kenjük meg a szendvicset vajjal, margarinnal, sajtkrémmel, májkrémmel. Helyette plusz egy szelet sonkát, pulykamellet tegyünk inkább, és több réteg zöldséget, úgy mint vékonyra szelt paradicsom, salátalevél, spenótlevél, paprika, retek stb.

Sajtok közül válasszuk a sovány sajtokat, Hóvirág, (van még ilyen?) vagy mozzarella. Akinek jobban bírja a pénztárcája, az megkenheti a szendvicset avokádóval, akinek kevésbé, annak remek kenőanyag a sovány túró, vagy a saját készítésű padlizsánkrém. Kissé magasabb kalóriatartalmú a mogyoróvaj, de egy teáskanálnyi kenőanyag nem visz minket romlásba, ráadásul nagyon egészséges.

Fagyasztott bogyós gyümölcsöket (szezonban frisset) is használhatunk szendvicsbe: kiengedjük, kinyomogatjuk belőle a vizet, és kevés (1 teáskanál) mézzel elkeverjük. Remek alany a málna, eper, áfonya, ribizli, szeder.

Íme, a kedvenc szendvicsem: vörösáfonyás pulykamell szendvics. Vörösáfonya a fenti módon elkészítve, két szelet teljes kiőrlésű kenyérre fel, középre egy vastag (vagy két vékony) szelet pulykamell sonka, spenótlevelek és vékonyra szelt mozzarella sajt. Ha valaki még pikánsabbá akarja tenni, akkor vékony rétegben az egyik kenyérre mogyoróvajat kenjen.

Gyerekek kedvence lehet: készítsünk palacsintatésztát. Én teljes kiőrlésűből szeretem, de ettől a tészta önmagában egy kicsit sósabb, egy tk. barnacukrot is szoktam beletenni, olajat csak egy cseppet, viszont a serpenyőt nem kenem ki. Jó minőségű serpenyőben nem fog leégni, de ha valakinek nincs ilyen, akkor jó megoldás lehet az olaj spray, vagy a hagyományos és olcsó lúdtollas megoldás. A tésztát vékonyan megkenem mogyoróvajjal, almát vagy körtét/szőlőszemeket szeletelek rá, egy vékony csík mézet nyomok a gyümölcsökre, és megszórom fahéjjal. Hidegen még finomabb, mint melegében.

Másik családi kedvenc: brokkolis-túrós kagylótészta. Felesben készítem a tésztát. Brokkolit megfőzöm, lecsöpögtetem, összetöröm villával, összekeverem egy doboz sovány túróval, és reszelt mozzarellával, ínyencek hozzátehetnek még egy, intenzívebb ízvilágú sajtot, pl ricotta, bluecheese. Bazsalikommal, oreganóval és fekete borssal fűszerezem. Óvatosan összekeverem a tésztával, majd egy tejföllel vékonyan kikent tepsibe teszem, és kb. 20 percig sütöm közepesen meleg sütőben. A brokkoli helyettesíthető spenóttal, spárgával, karfiollal, és tejföl helyett paradicsomszósszal is befedhetjük az ételt.

Pizzatésztát remekül lehet teljes kiőrlésűből készíteni, mi a vékony változatot szeretjük, nem azt, amitől úgy érzi magát az ember evés után, mint a mesebeli farkaskoma, miután 6 kecsgegidát lakomázott. Feltétnek mehet apróra kockázott csirkemell, a zöldségek közül szinte bármi, alma, szőlőszemek felesben, ananász, sovány sajtok. Érdemes kipróbálni a paradicsomszósz nélküli verziót, úgy is nagyon finom.

FŐZELÉKEK, ZÖLDSÉGKÖRETEK

A főzelékeknél, zöldséges köreteknél alap, hogy ne főzzük szét a zöldséget. Minden zöldség elkészítésénél az a kész állapot, ha a villánkat már bele bírjuk szúrni, de még nem törik, málik a nyomás alatt. Nekem a főzelékek készítéséhez nem jött be a teljes kiőrlésű liszt, úgyhogy nem is erőltetem. Sós főzelékeket továbbra is fehér liszttel főzök. Megint csak az a lényeg, hogy egy főzelék bármikor egészségesebb a zsírban sült krumplinál, még ha van is benne egy kanál fehér liszt.

Viszont, saját találmány, hogy az édes főzelékeket (zöldborsó, karalábé, kelbimbó) édes krumplival együtt főzöm. Az édeskrumplit (leánykori nevén yam) brutálisan nehéz hámozni és felszeletelni, viszont ehhez képest sokkal gyorsabban megpuhul, mint a legtöbb zöldség. Ha leküzdöttük róla a héját, nem is kell apró kockákra szenvedni, elég, ha 4 darabba szétbaltázzuk (tényleg vágódeszkát használjunk!). Együtt kezdjük párolni a többi zöldséggel, majd mire azok félig roppanósak lesznek, addigra az édeskrumpli teljesen megpuhul. Ekkor már csak fakanállal szépen szétnyomogatom és óvatosan elkeverem a többi zöldséggel. Természetesen sózni, borsozni ízlés szerint ugyanúgy kell, mintha lisztet használtunk volna a sűrítéshez.

A kelbimbóhoz egy csepp tejszínt is javaslok, mert annak elég vad íze van. A karalábéfőzelekbe én egy szép szál felkarikázott répát is teszek, és köménymaggal megszórom. Édeskrumpli/fehérkrumpli párosításával szoktam krumplipürét készíteni, egy evőkanál sajtkrémet dobok bele, és turmixgéppel szép habosra keverem.

Párolt zöldségeket én mindenféle hiperszuper konyhai pároló eszköz hiányában a következő módon készítek: a zöldséget felszeletelem, megsózom, fűszerezem, olajjal finoman megöntöm, majd fóliába csomagolom, egy pár csepp vizet hozzáöntök óvatosan, mielőtt lezárom a fóliát. Közepesen meleg sütőben max. 20 perc alatt elkészül a karfiol, brokkoli, édeskrumpli, répa, a spárgának, gombának, paprikának még ennyi sem kell.

Ismerjünk meg minél több fűszert ! A legtöbb zöldfűszer csodálatosan fokozza a zöldségek ízvilágát. Bazsalikom, kakukkfű, oregánó, petrezselyem és társai, kísérletezzünk velük bátran, akár zöldségek, akár húsok ízesítésénél.

Ne feledjük a grillezett zöldségeket. A kerti grill nem mindenkinek adott, de sokan rendelkezünk szendvicssütővel. A jól fűszerezett, olajjal megspriccelt paprikát, paradicsomot, hagymát, cukkinikarikát rádobjuk a sütőre, rácsukjuk a fedelét és pár perc alatt átsül a zöldség.

Miután Wordben ez itt az ötödik oldal alja, lezárom ezt a fejezetet. A folytkövben lesz szó húsokról, levesekről, nasikról, reggeliről, vacsoráról, alattomosan támadó édesség-kívánásról és ki tudja még, mi mindenről.

Cozumel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.03.13 11:42:15SanyiG

    Amúgy véleméynem szerint csak étekezéssel, lemondások nélkül nem lehet számottevően fogyni.. egy olan életszemlélet kell amiben a mozgás alapvető.. és a többszöri étkezés.. és lefekvés előtt 3-4 érával már nagyot nem (sokan 6 utánt mondanak, de ezt csak azért határozták igy meg mert átlak ember 9-10 kor fekszik.. na én 11-12 kor fekszek igy 7-8 kor még belefér kis kaja..:)

  • 2009.03.13 11:43:44mammina

    folichonne

    fogalmam sinc mi a titkuk, de teny hogy a heti teszta beviteluk egyenlo egy atlag europai egy eves adagjaval. vagyis talan latszolag. szoval mindig azzal kezdodik a kaja, de nem pupozott tanyerral, es barmilyen lehet a feltet. aztan jon altalaban husos dolog, foleg a hal, es a vegen a desszert. igaz van ra ido, nem kapkodnak. a desszert sokszor nem valodi desszert, hanem harom negyfele sajt majszolasa. mi is igy eszunk es mi sem hizunk, a gyerkocok sem a suliban. talan az egyetlen nagyon aranyszabaly, hogy soha ne puffadasig edd magad! nem szabad jol lakni. lehet ez a titok. de tenyleg furi mert pl a kis uzsonnara valo sutikek vagy a nutella, mind mindennapi kajak, es megsem hiznak el. pedig hat a sport nem annyira az erosseguk. lehet komolyabban kellene ezt tanulmanyozni, mert latszolag semmi extrat nem tesznek a karcsusag erdekeben. :-))

  • 2009.03.13 11:44:05pantufül

    Ez a szénhidrát dolog egy régi, rossz beidegződés. Szüksége van a szervezetnek a jó szénhidrátokra, mint a durum tészta, barnarizs, különböző teljes kiörlésű gabonák. Különösen, ha sportoltok is. Ne féljetek tőle. A durum tészta azért jobb, mert hosszan felszívódó szénhidrát, nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. Ha nem tejszínes, zsíros szószokkal készítjük, hanem pl. paradicsom szósszal, pirított zöldségekk, spenóttal, isteni és nem hízlal. Ugyanez a helyzet a pizzával. Pl a Jamie Oliver féle vékony pizza tészta, paradicsom szóssza, mozzarellával, ruccolával, egyáltalán nem hízlal. Viszont késő este már tényleg jobb fehérjét enni. Kiválóan beilleszthetők az étrendbe a fehérje turmixok is.

  • 2009.03.13 11:45:59mammina

    ismet olasz ellenpelda sanyiG: az olaszok igen jokat esznek vacsira es az esetek tobbsegeben este 9-10 kozott :-)



    na jo nem kotoszkodok!!!!! :-) egyszeruen nem tudom ok miert nem, masok miert hiznak.



    de irigylek mindenkit aki tud edesseg nelkul elni!!!! :-)

  • 2009.03.13 11:46:52Veg_

    mammina: Gondolom a gyerekek durumtésztát esznek az országból adódóan, és a durumbuza eleve egészségesebb + nincs benne az a sok tojás.

    Mellesleg én is csak azt eszem száraztésztaként, kivétel persze van, évente 1-2szer nem turóstésztát, hanem turóscsuszát eszünk, és azt anyu házi soktojásos csuszatésztájából. A friss tésztákat viszont (csipetke, nokedli, palacsinta) a hagyományos módon szeretem - már amikor egyáltalában eszünk belőle, eszembe se jutna durumlisztből enni tojás nélkül :)

  • 2009.03.13 11:47:34mammina

    na lepek megyek fozok egy kis tesztat :-)))) tovabbi kellemest

  • 2009.03.13 11:48:25Los Alamuszi

    Én tovább megyek: SEMMIT ne mellőzzön az ember az ún. fogyókúra alatt, mert olyan vágya lesz utána, hogy garantált a bűnbeesés.

    Tessék megkeresni a vágyálom lehető legegészségesebb változatát: tésztából legalább durum, de akár teljes kiörlésű is van már Barilláéktól, csokiból nem a tejes-mogyorós, hanem mondjuk a narancsos fekete csoki, és tört részét enni ennek, mint amit az ember korábban evett a régi változatából.

    Én eszek tésztát, de akkor olyan mártással, ami a lehető legdiétásabb, pl. gomba-paradicsom vagy tonhal-paradicsom (persze, adekvát fűszerekkel), csokit is (75%-os fekete, kakaóbab darabokkal), de csak napi egy kockát. Iszok capuccinot, de cukor és hab nélkül, és 207. decembere óta 28 kg ment le.



    A legelején meg azért írtam, hogy ÚN. az a fogyókúra, mert szerintem sincs olyan, hogy fogyókúra. Mert, ami 6 hétig, 6 hónapig, 1 évig tart, aztán az ember, mintha mi sem történt volna, visszatér a régi rezsimhez, garantáltan visszarántja, ha nem többet, mint, ami lement róla.

    Tényleg okulni kell a kúrából, megtartani a nagyját és legfeljebb csak kicsit lazítani rajta (hiszen, akkor már nem a fogyás a cél, hanem a szinten tartás)

    Még akkor is érdemes ezen elgondolkodni, ha valaki "hirtelen" szedett fel (pl. szülés v. betegség után). Meg kell találni, mi változott a korábbiakhoz képest, ehhez tényleg jó ötlet pár napig minden falatot (a gyerek szendvicséből azt az egy harapást is!) felírni, és megnézni, hol ment be a felesleges kalória. Mert valahol bement ;-)

    Na, akkor lehet valóban fogyózni, de a célsúly után nem visszatérni mondjuk a sztressz ellen megevett 1-2ezer piskótatallérhoz ;-)))

  • 2009.03.13 11:52:38Berix

    Végre egy nagyon nagyon jó poszt! Várom a folytatást, ja és gratula hozzá:)

  • 2009.03.13 11:56:49Temptation

    "207. decembere óta 28 kg ment le"- hát 1802 év alatt nem számottevő, de legalább betartod a lassú fogyást, és nem fog lógni a bőröd:-)))



    Bocs, ezt nem tudtam kihagyni :-)

  • 2009.03.13 11:57:20psyché

    Vegre! Vegre! Vegre! mar annyira vartam! köszi szepen Cozumel!

  • 2009.03.13 12:11:59psyché

    Annak, aki nem szereti a teljes kiörlesü kenyereket, javaslom, h probaljon keresni olyat, ahol tenyleg megörlik a magvakat benne. En pont a heten vettem ilyet, a kenyer belülröl normalis kenyer allagu es nagyon jo az ize, megis TK. Meg a fiaim is megettek, ami tenyleg nagy szo.

  • 2009.03.13 12:16:19Mirelle

    Szép volt Cozu! Jók a receptek is. (Még a végén a babérjaimra törsz ;) .)

  • 2009.03.13 12:21:22Los Alamuszi

    Sajnos, nem vagyok a pontossági gépelés bajnoka ;-)

    Természetesen 2007. a 207



    Amiről viszont azt hiszem nem volt szó:

    SOK FOLYADÉK!

    A tornán rengeteg fogyózó nővel beszélgetek, akik (tényleg nem túlzok) SEMMIT nem isznak. Jönnek edzésre, és ott sem, se előtte, se alatta, se utána.

    Na, így akár lehet szenvedni is a fogyásért, csak épp nincs meg az az anyag, ami a szervezet által már végre kidobásra ítélt dolgokat kivigye belőle.

    Mivel nagyon régen én is az az ember voltam, aki ha napi egy pohár vizet megivott, az már sok volt, ezért nem fogadom el, hogy nem lehet rászokni arra, hogy az ember igenis figyeljen a folyadékbevitelre is.

    Lehet, hogy modorosnak tűnik a sok ásványvizes üveggel mászkáló ember, de szerintem is az a tuti, ha MINDIG van a közelünkben víz. Nekem pl az íróasztalomon van mindig, és szinte észre sem vettem, hogy néha csak úgy szórakozásból, mikor épp nem gépelek vadul, hanem csak "úgy" gondolkodom, meghúzom az üveget. Vagy edzés alatt a gép mellett, gépen, és a pihenősebb szakaszban iszok.



    Persze, azt már nem is írom, hogy mi az a folyadék, ami nem használ a diétának, a rendszerváltó életmódnak, mert mindenki tudja, hogy szénsavmentes ásványvizet meg ízesítetlen zöld teát kell inni, és nem az agyonédesített lónyálakat.

    (ellenben én megint nem hagyom ki a heti egyszeri néhány pohár száraz borocskát: ha haverokkal van egy laza este, igenis nem leszek mártír és nem iszom demonstratíve csakis vizet. Igaz, rumot, vodkát vagy koktélokat sem)

  • 2009.03.13 12:29:43psyché

    Los Alamuszinak igaza van: nagyon fontos, h sokat igyunk. Abban is igaza van, h a legjobb az asvanyviz lenne, lehetöleg szensavmentesen. Az asvanyvizbe azert lehet tenni egy kis almalet, vagy szölölet pl (tenyleg kicsit), es a zöld tean kivül nagyon jok meg a különvözö gyümölcsteak, szinten izesitetlenül, vagy egy kis mezzel. Annak, aki nem szokott rendesen inni, azt javasoljak, h vigyen magaval annyit, amennyit egy nap alatt meg kell innia egy üvegben, ill csinlja meg otthon is a megfelelö adagot. A levesek, ledus gyümölcsök, zöldsegek (uborka, paprika) szinten nagyon hasznosak folyadekpotlasra.

  • 2009.03.13 13:39:06bubbala

    ""207. decembere óta 28 kg ment le"- hát 1802 év alatt nem számottevő, de legalább betartod a lassú fogyást, és nem fog lógni a bőröd:-)))"

    Muhahhahaha,ezen dejót rötyögtem:DDD

  • 2009.03.13 13:41:11manka78

    Köszi Cozu! Tudtam, hogy fasza csaj vagy.:)))

  • 2009.03.13 13:48:05Magenta

    Mivel én priviben már kaptam tanácsokat, mostanra azt köszönöm meg, hogy (mérlegre nem állok most egy darabig, mert csak), de beleférek a szülés előtti farmerembe! :))))



    Ez a gyümölcsös kence érdekelne viszont.

    Ha nem fagyasztott gyümölcs, hanem friss (anyósékra szinte rárohad a málna meg a szamóca, annyi terem), akkor összepasszírozod, vagy hogy?

  • 2009.03.13 14:01:07tökcsősz

    láttam egy tök jó fagyi tippet.



    kell hozzá két banán és egy marék málna. Be kell vágni a fagyasztóba (a banánt darabolva, hámozva), ha megfagyott aprítóba, és kész.



    Kipróbáltam.. Isteni :)

  • 2009.03.13 14:17:04yukikoka

    Cozu,istennő vagy:) Nagyon várom a folytatást.

    Én már hosszú évek óta lassú életmódváltást folytatok, és sikeresen tartom is a súlyom, a szülések után leadandó tényleg csak néhány kilót kivéve, de ez most is menni fog. A családot is úgy "etetem", hogy próbálok minél egészségesebb, de élvezhető étrendet kialakítani (mi csak durumtészát eszünk, csökkentet zsírtartalmú tejtermékeket, egyre gyakrabban barna rizst, sok főzeléket stb.). Egy gyengém van, de az nagyon: az édesség. A mértékletességre törekszem a gyerekeknél is és magunknál is, de azért be-befigyel egy kis süti, a nagyi palacsintája vagy a mikulásról megmaradt csokika. Mondjuk sem a férjemnek, sem a gyerekeimnek nincs súlyproblémája, na jó, igazából nekem sincs. Ja és sokat mozgunk, de ez jól is esik.

    Cozu, várom majd a nasis tanácsokat is.

  • 2009.03.13 14:18:58yukikoka

    Okoska, hajrá:)

  • 2009.03.13 15:14:49tuktuk

    A kéksajt létező magyar szó.

  • 2009.03.13 15:53:47Lukrécia Bögre

    2009.03.13 11:23:43 rita a felcser

    Tetszik a poszt.

    De mennyisegek??HA nyolvcvan kilorol indulok mennyi gramm ezt azt ,ha hatvan kilorol indulok mennyi gramm ezt vagy azt egyek?Mert ha en hatvankilosan eszem a nyolcvankilo dietaskajajat (mennyisegileg) nem biztos hogy fogyok.

    ------------------

    nem attól függ, mennyit ehetsz, hogy hány kiló vagy, hanem hogy mennyi a napi szénhidrát és kalóriaadagod, és milyen az anyagcseréd.

  • 2009.03.13 16:04:10ZaZie

    Ez teljesen korrekt.

  • 2009.03.13 16:12:59Sm:)ey

    www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=7023



    Tudományosmódon számolgatniakarósoknak :)



    Nekem csak 120g napi CHbevitel engedélyezett, hatfelé bontva... Bárkitől szívesen fogadnék mégmégmég lowcarb köret-ötleteket ennélfogva. Ami nem hideg saláta, mert arra eccerűen nem tudunk rászokni :S A zöldségpirítás szendvicssütőben mekkora ötlet :) Köszi a cikket, nekem is nagyon hasznos lesz.

  • 2009.03.13 16:27:53rita a felcser

    De attol fugg,mert ha egy nyolcvankilosnak adunk mondjuk 2 gramm CH-t per kilogramm akkor az 160,de en pl azzal egy kilot se fogynek.Sot nagyon vidaman elnek vele.

    Es igen nem tudom mennyi a felalma,mert van fejemnyi alma es oklomnyi alma.Es itt megbujik mondjuk 20 gr CH plusszba esetleg,ezert kertem mennyisegeket.

  • 2009.03.13 16:39:28cozumel

    Koszonom a tetszesnyilvanitast ! :)



    Nilu

    barmibol ehetsz, legyen az toltottkaposzta pl., csak az adagot es a gyakorisagott kell kontrollalni.

    En azt szoktam mondani, hogy heti egy lazulos napot engedjunk meg magunknak, amikor ezek a bunos etelek is belefernek-mertekkel az etrendbe. A mertek mondjuk toltottkaposzta eseteben egy sutis tanyer legyen, ne a megszokott lapos tanyer :)







    Gjuci



    az angol nyelv szinonimakent hasznalja a yam/sweet potato kifejezeseket.



    Rita



    ahhoz, hogy 1 kg ZSIRT lefogyj, 7000 kaloria deficitet kell termelned.

    Ez heti bontasban napi 1000 kaloria minuszt jelent.

    Vagy

    -1000 kaloriaval kevesebbet viszel be

    -1000 kaloriaval tobbet egetsz el

    -kombinalod a mozgast a bevitel csokkentessel



    Az utobbi lenne az optimalis, nyilvan.



    1000 kaloria deficitet letrehozni nyilvan nehezebb annak, akinek ezt a napi 2500-3000bol kell elvennie, mint annak, aki a napi 4-5000bol veszi el.

    Viszont az utobbi szemelynek valoszinuleg 2ezer kaloria deficitet is elo lehet irni, es o valoszinuleg tobb sulyt is szeretne osszessegeben leadni.



    Mert nem annyira azon van a hangsuly, hogy honnan indulsz (60 vagy 80 kilo), hanem hogy ebbol mennyit szeretnel lefogyni.

    Hiszen lehet, hogy mindketto 10 kilo fogyassal erne el az optimalis testsulyahoz!

    Es termeszetesen egeszen mas a sztori, ha a 60 kilos egyen 5 kilot szeretne fogyni, a 80 kilos meg 15 kilot.



    (es csak Neked sugom meg, hogy most olvastam a legujabb utmutatast a CH bevitelhez, fitnesz sportoloknak: edzes napokon pound/gr, piheno napokon pedig pound/0.5gr. Tehat a testsulyod fontban, nekem pl. 125 font korul van, tehat kb. 125 gr CH-t ajanlanak edzesnapon. Na en ennel azert nyilvan tobbet viszek be, de nem is keszulok versenyre, meg nem vagyok fitnessz modell sem, szoval ennyire szigoruan en nem szandekozom betartani, nehogyma ma se ehessek sutit a Starbucks-ban :D:D:D)

  • 2009.03.13 16:40:55Kipikopii

    Nagyon jo!!!



    Igen, jelentem tenyleg at lehet szokni a nem egeszseges izekrol az egeszsegesre. Par ev nekem is kellett hozza, de sikerult. Regebben a paradicsomot csak agyonsozva szerettem, a sargadinnyet cukrozva, stb, stb, ma mar nem birom az izuket.

  • 2009.03.13 16:47:31cozumel

    Sokat segit, ha ismered sajat magad :)



    Okoska pl. valoszinueg Te olyan tipus vagy, aki szereti rendszerezni az eletet, illetve tudja, hgoy a notesz/excel tabla nelkul konnyen eluszik.

    Az ilyen tipusnak, mint Te, nagyon jo modszer, ha vezeted es latod, mit/mennyit ettel.

    Legalabbis az elejen, mert aztan egy ido utan ezek olyan automatice dolgok lesznek, mint ahogy esernyot viszel Magaddal borus idoben :)





  • 2009.03.13 16:50:27cidre

    A cikk nagyon-nagyon jó, egy csomó mindent ki fogok próbálni az ötletek közül! Cozumel, ha érzel még magadban erőt, jó lenne, ha írnál a mozgásról is: milyen mozgásformákat ajánlasz, ha valaki fogyni akar, milyen mozgás a legjobb pl. a csontritkulás megelőzésére stb.

  • 2009.03.13 16:56:28incognita

    Cozu, a fent leírtak talán nem csak a fogyáshoz jók, hanem az "állagjavításhoz" is. Nagyon várom a folytatás, mert pl. nekem nem az a célom, hogy kilókat adjak le, hanem hogy megint (majdnem olyan) keményhúsú bűbájosleányka legyek, mint a szülés előtt :). Köszönöm szépen a tanácsokat és gratula a poszthoz!

  • 2009.03.13 16:57:05incognita

    Elnézést, lemaradt egy "t".

  • 2009.03.13 16:58:42pomme-pomme

    Szeretném megerősíteni Cozumel azon kijelentését, hogy igenis meg lehet szokni más ízeket is. Én sajnos nem önszántamból kezdtem el egy hasonló diétát, mint amit ő leírt, napi 160 g szénhidráttal. Azóta nem éheztem (bár most egy 15 hetessel a hasamban néha igen, de ez tényleg "másállapot"), és úgy leszoktam az édes ízről, hogy amikor egyszer-kétszer bűnöztem valami hagyományos sütivel, általában a felénél letettem, hogy bááá, de édes...

  • 2009.03.13 17:02:15cozumel

    Cidre



    eloszor befejezem ezt a taplalkozasi reform reszt, aztan ha masokat is erdekel, johet a mozgas oldal, arrol is tudnek orakat pofazni :D

    (avagy oldalakat, worldben merve )

  • 2009.03.13 17:02:58rita a felcser

    Akkor ertjuk egymast ,nekem az idealis vagy 135-140 gramm lenne.

  • 2009.03.13 18:17:24trollkotze

    incognita

    Állagjavításhoz sokkal inkább a sport. Otthoni torna is megteszi, ha rendszeres.

  • 2009.03.13 18:40:53incognita

    Fortisszima, tudom, csak egyrészt lusta vagyok (egy csöppet), másrészt a leghülyébb időpontokban melózom, gyerekezem és mindig tudok kifogást találni mindenre :). Baromi könnyen el tudok kedvetlenedni. Nemrég nagy elánnal nekiálltam tornázgatni, aztán nem hatott elég látványosan, meg rendszertelenre is sikeredett a mutatvány, úgyhogy szépen fel is adtam. Kis betegség, kis fáradtság, stb...



    Azért mondjuk nálam a kajálás terén is van mit változtatni. Pl. néha elfelejtek enni, aztán meg bevágok egy negyed kiló fehér kenyeret... A gyerekem pedig jó példa lehetne előttem, mert ő nagy zöldség-gyümölcs fogyasztó. De Cozu talán megadja most az első lökést. Én is nyomtatom, plakátolom, és megkísérlem betartani a tanácsait :).

  • 2009.03.13 20:43:40baudolinA

    cozumel, még! :)

    Egyébként mindenkinek üdv Párizsból, holnap hajnalban utazom vissza Pestre.

  • 2009.03.13 21:24:09manka78

    "Egyébként mindenkinek üdv Párizsból,"

    baudolinA! Ne húzd ki a gyufát!.:)))

  • 2009.03.13 22:29:52kriszi

    Cozu,

    végrevégrevégre!!!!!!!!! Imádlak :)

    (Na és most még egyszer átrágom, listázom és pipálom :) )

  • 2009.03.14 06:52:46Tessina

    respect!

    különösen jó a cikkben, hogy nem csak arra koncentrál, mit és menyit kell enni, hanem a hogyanra, azaz az egésznek a háttérbázisára is - értsd: mi legyen a hűtőben, hogyan tároljuk. Nekem pl. az okozott annak idején nagy kihívást, hogy hogyan vásároljak ahhoz, hogy utána valóban gyorsan és változatosan tudjak kajálni. Ezek a részletek valahogy mindig kimaradnak, pedig baromi fontosan, szóval köszi, cozumel!

    Én egyébként a terhesség alatt szoktam át javarészt egészséges kajákra, nem is csak a gyerek miatt, hanem azért, mert három hónapig állandó hánnyingerem volt és mást nem bírtam megenni, csak a zöldségeket. Azóta szerencsére meg tudok:), de teljesen zöldségaddikt lettem, pedig pár évvel ezelőttig baromi ritkán ettem. Szóval tényleg át lehet állni az ízekre, tanúsíthatom.:)

  • 2009.03.14 07:23:19manka78

    Jelentem! Este tornáztam és nem is ettem csak utoljára 5 után egy kis zöldséget. Ha így elszámolok legfőképp magam felé, hátha sikerül.

  • 2009.03.14 15:55:51csutkababa

    A frontról:

    Sikerült agyban átállítanom magam. Brutál bécsi diéta kissé emberközelibb módja zajlik. Mínusz 2.5 kiló. 1 hét alatt. Utána csak tartanom kell:-(((

  • 2009.03.14 18:36:55C.I.C.A.

    Miért válik rögeszmévé a zsírégetés oly sok ember számára? Milyen titkok rejlenek a hosszútávon működő zsírégetésben? A zsírégetés lehet egyszerű. A zsírégetés lehet tartós, állandó. A zsírégetés lehet a mindennapi életed alapja! Egyetlen módja annak, hogy befejezettnek tekintsük a zsírégetés folyamatát, az egészséges, értelmes étkezés megszokása. Ja, gondolom ezt és ehhez hasonló szöveget mindenki hallott már. De az emberek, akik lejjebb szeretnék vinni a zsírszázalékukat sokszor eléggé szigorú diétát tartanak, olyat amely nélkülözi bármilyen zsír bevitelét. Az a meggyőződésük, hogy csakis ilyen módszerrel lehet eredményes a zsírégetés. De ez a módszer valójában hátráltatja a zsírégetés folyamatát. Olyan zsírégető diéták, amelyek ideálisnak veszik a 75% szénhidrát bevitelt, arra késztetik a szervezeted, hogy 500%-kal több inzulint engedjen egyszerre a véráramba, mintha ugyanolyan kalória értékű zsírt, vagy fehérjét ennél meg. Mindenesetre, amikor túl sok inzulin kerül egyszerre a véráramba, túl sok kalória próbál egyszerre bekerülni az izomszövetbe, de mivel ott a rendelkezésre álló férőhely limitált, az összes felesleges kalória szépen átmegy a zsírszövetbe, és ott elraktározódik, ínséges időkre. Ez az, amiért a zsír raktározása azt eredményezi, hogy az emberek elhíznak…



    A legtöbben ott tévednek, hogy azt hiszik a zsírszegény, vagy teljesen zsírmentes étrend, hatékony zsírégető diéta is egyben. TÉVEDÉS! Szinte az összes zsírszegény, vagy zsírmentes termék tiszta szénhidrát, mert amikor a gyártó „kiszedi” a zsírokat az ilyen típusú termékeiből, általában szénhidrátokkal pótolja őket, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a zsírveszteséget, számunkra. Az ilyen zsírszegény és zsírmentes ételek, arra késztetik a szervezeted, hogy a legegyszerűbben zsírszövetben raktározza el a sok fölösleges szénhidrát-kalóriát, ami ugye azt eredményezi, hogy (ugye már kitaláltad?) ezek a termékek nem éppen zsírégető hatásúak. Ugyanis nem eredményeznek zsírveszteséget. Sokkal célravezetőbb módszer az, hogy megtanuljuk kiválogatni azokat az egészséges ételeket, amelyek gyorsítani fogják a zsírvesztés (nem zsírégetés!) folyamatát.





    Egy nagyon egyszerű szabályt kell betartani, amennyire csak lehetséges közel kell maradnunk a természethez. Ez csupán annyit jelent, hogy kerülni kell azokat az ételeket, amelyeket emberi kéz alkotott, mint a tésztafélék, fagylalt vagy kenyér… ezek egyike sem jó választás. A zöldségeket nem emberi kéz alkotta, sem a csirkehúst, vagy halat… tehát ezek a jó választás. Dr. Mauro DiPasquale könyve, a „Metabolic Diet”, arra tanít minket, hogyan válogassuk össze úgy ételeinket, hogy a zsírveszteség sikeres legyen. Dr. DiPasquale összeállított egy olyan listát amely csak alacsony szénhidráttartalmú ételeket tartalmaz, amelyek segítenek a zsírveszteségben, ez a lényege az általa megalkotott „Metabolic diétának”. A Metabolic Diet már ezreket segített abban, hogyan tanuljanak meg úgy étkezni, hogy az csökkentse, és ne növelje a testzsírszázalékot, fokozza az anyagcserét, és zsírveszteséget okozzon. Megtanította tehát őket arra, hogyan fogyjanak és étkezzenek okosan.





    Az emberi anyagcserét az égő tűzzel szoktam összehasonlítani, hogy érzékeltessem az emberekkel, hogyan étkezzenek úgy, hogy az zsírveszteséget okozzon. Mi történik, ha fát dobunk a parázsló tűzre? Az égés fokozódik, és lobogó tűz lesz az eredménye. Ahogyan elég a fa, a tűz égése lelassul, visszaáll az az állapot, amíg újra csak a parázs marad, így takarít meg a tűz, szervezetünkhöz hasonlóan energiát, hogy ne aludjon ki. Adjunk hozzá még egyszer fát és újból sokkal erősebb lángon fog égni, több energiával. Ha folyamatosan dobunk fát a tűzre, az állandóan égni fog, az égés nem lassul le. Képzeljük el, hogy a szervezetünk tűz, és az étel amit beviszünk a fa amellyel a tűz lángjait életben tartjuk. Amikor eszel, az hasonló ahhoz mint amikor fát dobunk a tűzre, a tested az ételt energiaként égeti el. Ez a titka annak, hogy a sikeres diéta alapja a napi hat kimért étkezés, beosztva egy egész napra. Ez a technika az ami a tüzet folytonos égésre készteti, és nem engedi az égést lelassulni. A nem evés (éhezés) lelassítja az anyagcserét. A lassú anyagcsere nem éget el kalóriát, hogy energiát nyerjen belőle, helyette lelassít minden folyamatot, hogy spórolja az energiát, és az agyunk éhségérzetet produkál. Erre a test lelassít mindent, hogy minél jobban spóroljon, míg a végén egyfajta túlélési fokozatba kapcsol. A következő étel amit megeszünk, ennek megfelelően, azt az üzenetet hozza elő az agyunkból: raktározz, raktározz, raktározz! Van ennek értelme? Ez az amiért az éhezés és rendszertelen étkezés, úgymond visszafelé sül el. Mindamellett, a mérleg mutathat eredményt, a testtömegünk ti. az éhezés alatt csökken, de ez sajnos az izomszövetek feláldozásával járó, igazából nem kívánatos csökkenés, mert sajnos az izomszövet az, amit a legkönnyebben bont le a szervezet, amikor energiahiánya van. És ezt nem szeretnénk, mert az izomsejtjeink égetik a zsírt (amikor nem mozgunk, akkor is!). A zsírsejtjeink, viszont nem, azok inkább raktározzák!





    Vissza a tűzhöz. Mi történik, amikor egy műanyag zacskót dobunk a tűzbe? Pillanatok alatt fellángol, szinte rögtön elolvad és eltűnik, de vele együtt a lángok is amiket táplált. Ezt össze lehet hasonlítani azokkal az ételekkel amelyeknek magas a glikémiás indexük, magas a cukortartalmuk, vagyis az egyszerű szénhidrátokkal… Pontosan ugyanez történik a szervezetünkben, a cukor hihetetlenül gyorsan ég el, és mozgás hiányában a felesleges energia CSAK zsírként raktározódhat el, lelassítva a rákövetkező időben az egési folyamatot. A másik oldalon megnézhetjük, hogyan ég el egy szelet hús (fehérje), szépen lassan, egyenletesen bocsátva ki az energiát. A diétának nem megsemmisítő hatása kell legyen, ez egészen egyszerű és érthető folyamat, ha így gondolunk rá.



    A legkönnyebb úgy elkezdeni egy zsírégető, testtömeg csökkentő diétát, ha először csak kicsi, egyszerű változásokat alkalmazunk az étrendünkben. Bizonyos ételeket cseréljünk ki úgy, hogy ne érrezük ijesztőnek a diétázást. Ez az amiért a legtöbb ember abbahagyja a diétázást, vagy megreked az ún. jo-jó hatás poklában (pár kilót le, utánna még többet fel). Például, ha a napot egy tálka gabonapehellyel szoktad kezdeni, cseréld le a 2,7% vagy zsírosabb tejet a lehető legsoványabbra amit meg lehet venni. A lefölözött tej jobb a szervezetednek mint a teljes (kevesebb zsír és kalória). Egy felmérés szerint (Center for Science in the Public Interest) a kóstolók mindössze 5% tudta teljes biztonsággal megkülönböztetni a teljes (zsíros), félzsíros és fölözött tejet. A kóstolók negyede (kb. 25%) még a teljes (a legtöbb zsírt tartalmazó) tejet sem tudta megkülönböztetni a fölözött tejtől (ami ugye zsírtalan). A fölözött tejet később le lehet cserélni vaníliás vagy epres fehérjeporra. A következő lépés az amikor a gabonapelyhet, ami úgyis nagyrészt cukor, nem csak gabona, lecseréljük fehérjeturmixra. A proteinturmixba esetleg belerakhatunk pár szem gyümölcsöt, vagy tojásfehérjét. A kávé helyett, amit agyonédesítünk cukrozott sűrített tejjel, használjunk inkább cukrozatlan sovány sűrített tejet és édesítőt. Szereti a hamburgert? Általában marhahús van bennük, de ha lecseréljük egy sima pulyka mellfilé szeletre, megfelelően fűszerezve, az már sokkal jobb és kevésbé hizlaló választás. Annyi változatos „csere”-étel van amit elkészíthetünk, hogy egy idő után már észre sem vesszük, hogy diétázunk…ez lesz a második természetünk.

    Továbbra is sóvárogsz az édesség után? Minek kínozni magad? Egyél egy szelet csoki tortát, legyél túl rajta… persze ez nem azt jelenti, hogy egész csoki tortára kell cserélni az egyik, vagy ne adj isten az összes étkezést. Ez már problémás és hizlaló étrend lenne. Mértéktartás, a megoldás. Nem bírsz leszokni a szénsavas italokról? A diétás szénsavas ital sajnos nem megoldás a problémára. Ha a szénsav az ami hiányzik, szokjunk át először a szénsavas ízesített ásványvízre, utána a szénsavasra simára és a végén a jó öreg sima H2O-ra. Persze néha, ha nagy a kísértés megihatunk egy pohár kólát, de ne ez legyen az egyedüli folyadék amit fogyasztasz egész nap. Érthető? Minél egészségesebbé teszed a diétádat, annál jobban fogod érezni magad, fizikailag és emocionálisan is, és annál könnyebb lesz megmaradni a helyes úton. Ha lassan, fokozatosan vezeted be ezeket a változásokat, észre sem fogod venni, hogy diétázol, és utánna könnyű lesz majd megtartani az ideális, egészséges testsúlyt is.





    Fordította: Natesz

    Forras: www.body.builder.hu

  • 2009.03.15 17:57:29mucika

    sm:)le

    ha szereted a gyümölcsöket és a húsokat együtt, akkor csinálj párolt almát a husihoz. Én most kaptam egy láda savanykás almát, abból szoktam párolni magamnak - nekem nagyon bejött

  • 2009.03.16 10:45:49Pms

    cozumel,

    megcsináltam a brokkolis tésztát, csak a brokkolihoz tettem egy kis szerecsendiót is, nagyon finom lett.

    Az jutott eszembe, hogy ez a krém, különféle ízesítésekkel akár kenyérre is kenhető, reggelire, vacsira...

  • 2009.03.16 10:52:58szövetszöcske

    Nekem nagyon tetszett a poszt, meg szoktunk is mindenféle érdekes kombinációt kajálni, szóval bejelentettem otthon péntek este, hogy ezentúl a szendvicsben vaj helyett sonkaszelet lesz, pikánsan megkenve nutellával, közé pedig mirelit málna spenóttal és sajttal összekeverve. És ezt addig esszük amíg meg nem szokjuk az ízét. Egyelőre úgy néz ki, hogy még mindenféle érvet fel kellene sorakoztatnom, hogy tényleg ilyen legyen a mindennapi átlagszenya.

  • 2009.03.16 11:00:34Pms

    Szöcske,

    de ugye mindez 2 hungarocellap (ham-let) közé pakolva, mert úgy az igazi!

  • 2009.03.16 11:04:42szövetszöcske

    Pms, én teljes kiörlésű kenyérre gondoltam, a ham-let nem szívja be az olvadó gyümiből kifolyó levet, szóval nagyon gyorsan kellene túrni azt a szenyát. Egyébként a spenótnál volt a családi törés, azt a párom nem komálja, pedig attól lenne tényleg pikáncsos az a szendó.

  • 2009.03.16 11:46:02Pms

    Próbáld meg helyette a sóskát.

    A kifolyógyümölcslé meg jó lesz ásványvízbe, ízesíteni.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta