SZÜLŐSÉG

Mi ugye sosem éhezünk majd?

2009. március 13., péntek 12:00

„ Szép az a ház, ahol a Násziványiék laknak. Tudod, külön szobájuk van, mindegyik gyereknek, és van számítógépük is, saját, nem az anyukáé. És medence, óriási medence van a kertben.” És fájdalmas fejet vág az egész történethez, mutatva, hogy mind a nyolc évével sajnálja magát, hogy neki ebben a „fertőben” kell élnie, holott van egy másik világ, ami ott van, csupán csak két padsorral mellette. „És az apukája azt mondta, hogy télen elmennek majd olyan messze, hogy majdnem egy napig megy a repülő és ott akkor nyár lesz, amikor nálunk tél és néznek majd kengurut is.” Bár túl vagyunk azon a ponton, amikor még arról folyt a magyarázat, hogy a „falból” nem lehet akármennyi pénzt fölvenni, mert csak annyit ad a gép, amennyi az ember fizetése, vagyis, amennyi marad belőle. Azon is, hogy vannak, akik szegények és vannak, akik gazdagok. Akár hogy csűröm-csavarom a dolgokat, ezek csak szavak maradnak. Mit jelent az, hogy valaki szegény, s mit, hogy valaki gazdag, mennyire elvonatkoztatott és megfoghatatlan az egész téma, az csak hosszas beszélgetés után derülhet ki.„ Mit kérsz vacsorára?” S itt sorolom, hogy milyen lehetőségei vannak, majd gondterhelt képpel választ.
„Tudod, vannak, akik nem egy ausztráliai nyaralást irigyelnek az osztálytársuktól, hanem a vacsorájukat. Azt, hogy választhassanak a sülthusi és a szalámis kenyér között. Meg azt, hogy megtehesse, hogy annyit eszik belőlük, amennyit csak akar.” És látom a fején, hogy annyira elképzelhetetlen ez neki, hogy lekapcsolt az agya, hiába próbálta beleélni magát a helyzetbe. „Jógyerek” fejjel ül és nem mer félbeszakítani, én pedig azt remélem, hogy komolyan megrendült attól, hogy van, akinek üres marad a hasa, ha éhes és nem tehet ellene semmit.

„Van, akinek nem hogy halálfejes-pillangós cipője nincs, de egy darab új ruhája sem, mert ő az ötödik gyerek, aki azt a kinyúlt, ronda pulcsit hordja, és sosem ült még autóban, csak buszon. Nem tudja, hogy mi az a Csodák Palotája, nem ismeri az Állatkerti Játszóházat sem, de az még hagyján, az állatkertben sem volt még soha."

Ilyen biztosan nincs, csak ijesztget, pontosan ezt gondolja, miközben mélyen belül tudja, hogy ez mind igaz, de annyira rossz, hogy nem lehet rá gondolni sem, nem hogy élni benne. De ha már elkezdtem, befejezem. És mondom, már nincs megállás, a szegény, néhány ezer forintból élő családoktól eljutok az afrikai éhezőkig, akik felpuffadt hassal várják a napi rizsadagjukat.

Már éppen látom magam kívülről, ahogy ősanyaként feldúltan próbálok hiteles képet adni a világ árnyoldalairól, amikor könnyes szemmel megkérdezi a gyerek: „Mi ugye sosem éhezünk majd?” Szívem szerint azonnal rávágnám, hogy nem lehet tudni, mit hoz még a jövő, főleg ilyen időkben, de ekkor eszembe jut, hogy egy éve azon kezdett el sírni, hogy egyszer kihűl majd a nap, végleg.

„Nem véletlenül tanul az ember, a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét. (Apám ekkor a sírban fordult egyet, hányszor papolt nekem erről, én meg csak azon agyaltam, hogy bakker, megint rossz gombot nyomtam). Ha az ember esze a helyén van, nagyot nem hibázhat (nyitogattam a közhelyszótáram), mindig ki lehet találni valamit, és aki családban él, sosincs egyedül. Te okos lány vagy, ne félj, minden rendben lesz.”

Remélem. De ezt már csak magamban mondtam. Miközben burokban neveljük a gyerekeinket és a szerintünk legjobb iskolába íratjuk, legjobb különórákra hordjuk és védjük a rosszarcú barátoktól, megdöbbenünk, ha valakit nem tud betenni az ismert skatulyáiba. Mit is akarunk tőle? Legyen szociálisan tájékozott és érzékeny, de a világnak csak kis szeletét láthatja? Mit tegyünk, hogy megértse ezeket a dolgokat és a helyén kezelje? Hogy a pohara ne félig üres, hanem félig tele legyen. Ekkor már kedvem lett volna elcipelni Kelet-Magyarország legkisebb falujának utolsó házába, hogy tessék, ez is a világ és kétszáz kilométerre van csak tőlünk. De nem is kell ilyen messze menni, elég, ha az utcánk végéig sétálunk, a kislányhoz, akit a nagymamája nevel egyedül, nyugdíjból. És van ilyen. De nyilván boldogok, vannak vágyaik, de így is élnek emberek, mert mindenki a saját szintjén nyomorog és örül. Még a Násziványiék is a medence szélén. Mert az a pohár is félig üres lehet, ha éppen úgy vesszük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.13 23:13:00wish73

  elszállt vmi okosságom

  szóval olyasmit írtam, h nem tudhatunk egy csomó háttérinfót, amik még a gyerekkorban, családban gyökeredznek. szóval, amit látunk, az csak a máz, a megkapirgáljuk, lehet, h az is kiderül, miért olyan töketlen az illető. ettől persze még van az emberben egy érzés, h odamenjen és megrázza, de tényleg nem tudhatjuk soxor, h ki miért olyan, amilyen.

  igaz az is, h felnőtt, cselekvőképes emberekről beszélünk, tehát, felismerhetnék a hendikepjüket, de hát az IQ meg az EQ sajnos determinál.

 • 2009.03.13 23:14:55wish73

  én kifizetném a hitelemet, ha nyernék. aztán elutaznék a csajaimmal.

  nem tudom, mennyit kéne ahhoz nyernem, h karitatív is legyek.

  ha milliárdos szintű összeghez jutnék, akkor igen. pár millióból sztem nem.

 • 2009.03.14 00:24:24cantaloupe

  Wish,  csak megjegyzem, hogy karitativnak lenni nem mindig kerul sok penzbe; en pl. az idomet adom, pentekenkent egy szervezetnel onkenteskedem 5 ora hosszat.  Baratnomek sem gazdagok, de ok azt hiszem evi 50 eurot adnak egy afrikai kislanynak, akinek az az osszeg eleg a tanittatasara es orvosi ellatasara egy evben. Ez pl. nagyon szep cel, igy a gyerek nem kerul el a szuleitol, de talan tobb eselye lesz kesobb, mint a foldet kapirgalni.

  Ok az Unicefen keresztul csinaljak, es kapnak evente ket kepet meg levelet is a kislanytol, szoval megbizhato szervezet.  ha sok penzem lenne, en vennek orvosi muszereket, szuper segitoket pl. vakoknak, toloszekeseknek, de alapitvanyokra keszpenzt en sem utalok, mert nem tudom, hova kerul igazan vagy hany %-a lesz igazan a betegek javara forditva.

 • 2009.03.14 07:20:27manka78

  Nekünk nem az kellene, hogy sokat nyerjük a lottón/ nem is lottózunk/, csak olyan 5 milla szállhatna a tárcánkba valahonnan, már rendben lennénk. Kifizetnénk a maradék lakáshitelünket és az autó/ami munkaeszköz is/ fennmaradó részét még. A többiért már akkor újra elég lenne tovább hajtani. Megmaradna a törlesztők ára havonta, az már bőven jó lenne.

 • 2009.03.14 07:40:35Brumibaby

  2009.03.13 18:30:23 negatívka  Én voltam a családos, háromszobás, kocsival rendelkező hozzászóló, s kétségtelenül hibáztam, mert az írásjelek helytelen használata következtében nem derült ki, hogy a "szerintem nem vagyunk gazdagok" megjegyzést a 8 éves gyerekem tette, akinek talán nem felróható, hogy nem tökéletesen helyezi el anyagi helyzetünket a világban.  Annak a kommentelőnek a véleményéhez képest, aki szerint az a gazdag, aki a helyzetével elégedett, szerintem is gazdagok vagyunk, mert én is elégedett vagyok. Nulláról, szülői segítség nélkül csináltuk, szerencsém volt, mert lóvés szakmám van. Az is igaz, hogy lóvés szakmámban is(melyet itt a Porontyon többen is gyakorlunk) ismerek olyat, akinek a csládjában 3 BMW van és lovasfarm kedvtelésből, meg olyat, aki egyik napról a másikra kuncsorog a hatóságoknál párezer forintos melóért.  A sütemény-kérdéshez: a mi ovinkban rendszeres, hogy a gyerekek szülinapján házisütit visznek a szülők, hasonlóan az ovis rendezvényekhez (farsang, stb.), az anyák napján pedig azokat a kis sütiket esszük, amiket ők az óvónénik segítségével a maszatos kis kezükkel gyúrtak (jó, nyilván megmossák, de aki már gyúrt tésztát gyerekkel, tudja, hogy az milyen...), és még senki nem kiáltott az ÁNTSZ után...

 • 2009.03.14 15:36:41Magenta

  Brumi, jogász vagy?

 • 2009.03.14 15:43:57csutkababa

  Magenta

  Azért gondolod, mert van lila bugyija??:-)))))

 • 2009.03.14 21:02:37Különálló

  Végre egy nagyon jó írás, köszönöm!

 • 2009.03.14 21:07:53Brumibaby

  csutka, nincs is lila bugyim. Én a csokispiskótás helyesírásfelügyelő vagyok.

 • 2009.03.14 21:10:42Magenta

  Van lila bugyija?  kimaradtam! :)  Nekem nincs, de nem is vagyok "DR". :-D

 • 2009.03.14 21:13:14csutkababa

  Ööö lehet, hogy valamit összekevertem, de nem a jogászhölgynek volt lila bugyija, a Miss Terhes Március Posztban??  Következtetés: a jogászok lila bugyit hordanak.

 • 2009.03.14 21:18:15Magenta

  csutkababa, de.  Tehát, nem tudom, hogy Brumibaby bugyiállománya milyen színekből tevődik össze, de valamiért úgy rémik, itt a Porontyon ölég sok a jogász. :)  Milyen szerencse, hogy nem mostanában megyünk ügyvédhez, tuti az járna a fejemben, hogy milyen színű bugyi van rajta! :-DDDDD

 • 2009.03.14 21:18:46manka78

  Ebben a témában szeretettel várjuk Yukikoka állásfoglalását.:)

 • 2009.03.15 10:10:15yukikoka

  Most látom csak a lila bugyis női szakaszt. Nos, kénytelen vagyok megdönteni Csuti lila bugyis elméletét, nekem uis - félve vallom be, de őszintén - nincs lila bugyim, de még csak egy árva rózsaszín darabom sem. Sőt, semmiféle indíttatást nem érzek rá, hogy egy szál csipkében kirakjam habtestem a porontyra. Persze én nem is vagyok gyakorló jogász, úgyhogy talán itt a dolog nyitja:) A pszichomókusoknak pedig - hacsak nincs magánpraxisuk - nem telik csillivilli csipkebugyikra

 • 2009.03.15 12:16:10baudolinA

  B-

  az iwiwen van olyan opció, hogy "ismerősök friss képei", és akkor nem kell mindig mindenkit végigböngészni. Úgyhogy a babás alapértelmezett kép nem jó kifogás. ;)

 • 2009.03.15 13:41:09manka78

  Baud! Tudom, hogy van ilyen, de én mégsem használom. Akire igazán kíváncsi vagyok, azt tényleg végignézem még egyszer vagy többször. Egy szülőnek/legalábbis nekem/ meg alig van gyerek nélküli képe. Főleg, hogy szinte mindig én fotózok, nekem még közös is alig akad.

 • 2009.03.15 20:17:25Aurin

  van lila bugyingóm, és jogász akartam lenni :-D

  huhuhúúú...juj

 • 2009.03.15 20:22:48Magenta

  Én meg használom az iwiw eme funkcióját, mert aki az ismerőseim közt van, azokra nagyon kevés kivétellel, mindre kíváncsi vagyok. :)  De most már tudom, hogy B-nek is gyerekes kép van kirakva alapértelmezettnek. :-D

 • 2009.03.15 23:06:28negatívka

  Örülök a válaszodnak, Brumibaby, helyreállt a világképem :)  Mostanra kiderült, hogy mindenki mást ért "gazdagon", és ez nem is csoda. Én a hozzászólásomban úgy értettem, hogy az a gazdag, aki a saját helyzetében úgy érzi, hogy nem illik panaszkodnia, mert tudatában van annak, hogy sokan vannak alatta.  wish73: amikor olvastam a válaszod, a férjem azt mondta, hogy ez a gondolkodás tipikus elhárító mechanizmus, hogy az illetőnek ne kelljen szolidaritást vállalnia a tényleg szegényekkel. Az ő főnöke ugyanezt csinálja, kikéri magának, hogy ő gazdag lenne, hiszen egy csomó mindent nem tud megvenni, ami megtetszik neki. Mondjuk nála kicsit feljebb van az értékhatár, havi 2 millió + keres. Ezt az elméletet aztán szépen megerősítette egy következő hozzászólásod, amiben arról írsz, hogy te néhány milliós nyereményből nem jótékonykodnál. Szerintem már sokkal kevesebb pénz mellett is többet kéne figyelni lefele, mint felfele. Már csak a saját elégedettség-érzetünk miatt is :)

 • 2009.03.16 14:04:07B-

  Magenta: akkor már játszva megtalálsz a többszázezer kismama között :-))

 • 2009.03.16 14:05:03B-

  baud: én béna vagyok teljesen, nem is tudtam erről a funkcióról :-)  Egyébként tényleg igaz, hogy mióta gyerekem van, nehezebb olyan fotót találni magamról, amin nem szerepel a gyerek. Egyáltalán, alig készítünk gyerek nélküli fotót :-)

 • 2009.03.16 14:30:08felhasznalo

  Afrikai éhező gyerekek: nyilván mondogatva nem sok hatással bír lenni, a múltkor viszont a 8 évessel szemben nekem is kicsúszott a számon, mikor csak piszkálta a kajáját. Nézett rám enyhe gúnnyal a szemében, mire betöltöttem a guglit, képkeresőn nyomtam egy szörcsöt, odahívtam tallózgatni, és döbbent. Majd visszaült az asztalhoz, és hipphopp megette a kaját.  Jó, nyilván nem tartós a hatás, és nyilván nincs is sok értelme ezzel rábírni az evésre, de azért az nem árt, ha olykor szembesítve vannak vele, hogy iszonyat mákjuk van azzal, hogy mostanság és épp oda születtek, ahova. Szerintem. Még ha nem is figyel két kocsi a ház előtt, még ha nincs is saját lakása a szülőknek és ha a hátsó kertben is csak a fű nő, nem a medence fodrozódik.

 • 2009.03.16 14:53:23Temptation

  B-: De, Belvízi Andrea a Szeleburdi családban volt.

 • 2009.03.16 14:54:29Magenta

  B-, már megtaláltalak. :)

 • 2009.03.16 14:55:14Magenta

  Szerintem persze, de nem biztos. :-D

 • 2009.03.16 14:55:30B-

  Úgyse hiszem :-) Jelölj be, akkor elhiszem!

 • 2009.03.16 14:58:56B-

  Hadd borzongjak: mi a keresztnevem kezdőbetűje?

 • 2009.03.16 14:59:33Magenta

  M

 • 2009.03.16 15:02:47B-

  Hadd borzongjak: mi a keresztnevem kezdőbetűje?

 • 2009.03.16 15:10:43Magenta

  Még mindig fenntartom, hogy szerintem "M". :)  De mivel csak tippelgetek, azt mondasz persze, amit akarsz.

  De olyannak képzellek és kész. :-D

 • 2009.03.16 15:11:26cozumel

  B-  en viszont nem tudok, akarok ilyen nyomozova fejldoni, ugyhogy lecci dobj nekem egy mail cimet, es akkor bemutatkoznek! Koszi :)

 • 2009.03.16 15:11:27wish73

  negatívka, kicsit olyan ez, mintha a pénztárcámban túrkálnál a férjeddel egyetemben. végülis megteheted virtuálisan, csak, izé, olyan snassz ez. sokat nem tudsz rólam. akik igen, azok azt is tudják, h biben szívesen segítek, am a szakmámba vág, ingyen, bérmente szoktam mélen keresztül "észt osztani" saját időmben. ha a munkámat ésa béremet nézzük, már az maga karitatívság.

  de, mindegy , nem kell magyarázkodnom is ez a cél. csak jó lenne, ha mondjuk nem minősítenél látatlanban, ismeretlenül. főleg eg yilyen "beszélő névvel", mint a tied. mert én is teljes személyiségrajzot rittyentek rólad a nicked alapján, aztán csal pillogsz.

  abban meg azért megállapodhatunk, h akinek nincsenek napi filléres kenyérgondjai, az még nem gazdag. szerintem-by Nülifer

 • 2009.03.16 15:19:54Magenta

  cozu, nem vagyok én nyomozó, van közös ismerősünk. :)

 • 2009.03.16 15:24:23B-

  cozu: nem akarsz inkább te adni nekem egy címet? Nekem most az úgy jobb lenne.

 • 2009.03.16 15:26:43Magenta

  B-, nem válaszoltál.  Ezek szerint beletrafáltam. :)

 • 2009.03.16 15:26:45B-

  paranoidok ha barátkoznak :-)))

 • 2009.03.16 15:27:15B-

  Nem valami kellemes érzés :-) Most kiadsz a KGB-nek?

 • 2009.03.16 15:27:53B-

  Ki a közös ismerősünk, a másik b-betűs?

 • 2009.03.16 15:31:23Magenta

  Küldtem üzenetet. :)

 • 2009.03.16 15:35:43B-

  Vicces lenne, ha nem nekem menne, hanem mondjuk Kiss-Kováts Mónikának :-)))

 • 2009.03.16 15:37:28Magenta

  A Mónika hat betű. :-D

 • 2009.03.16 15:39:05B-

  És az hogy is jön ide?

 • 2009.03.16 15:42:09cozumel

  B-  nekem is csak sajat neves emiljeim vannak, ugyhogy mi lenne, ha Magenta megadna az elerhetoseged? Akar a wiwen, akar emilcim formajaban?

 • 2009.03.16 15:42:35Magenta

  Egyszer írtad egy posztnál, hogy kaptál ajándékba egy törölközőt, amibe bele volt hímezve a neved öt betűje.

 • 2009.03.16 15:43:01B-

  Kezdünk csehovi magasságokba emelkedni :-) oké, benne vagyok :-)

 • 2009.03.16 15:43:54B-

  Jézusom. Most neked vagy fotografikus memóriád van, vagy valami pszichés problémád :-) Nem bántani akarlak, de ez tényleg ijesztő :-)

 • 2009.03.16 15:44:41B-

  Bár ha tényleg ilyen memóriád van, akkor már értem, miért akadtál ki, hogy nem emlékszem, hány gyereked van :-)

 • 2009.03.16 15:48:19Magenta

  Jahm, kár, hogy tanulásban nincs ilyen memóriám. Még most is rémálmaim vannak a művészettörténettől! :(  Akkor megírom cozunak hogy talál a wiwen, mert a mélcímed nem tudom, jó?

 • 2009.03.16 15:50:11B-

  okes!

 • 2009.03.16 16:05:45cozumel

  B-  akkor bejeloltelek (milyen erdekes, meg nem is lattam ezt az uj jeloles modit)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta