Hétvégi programok: Farkasok és kokárdák

Ünnepi hétvége köszönt ránk, amibe némi bosszúság is vegyül, miszerint kihúztak a zsebünkből egy szünnapot, bocsánat ünnepnapot. Az iskolákban (is) serényen készülődnek a gyerekek, sőt az oviban is, a dekoráció mindenhol nemzeti színű, s vidáman táncolnak a kokárdák és a jól ismert Petőfi portrék a faliújságokon. Lányomnál is „forradalmi” a hangulat, a második ’bé’ is megtett mindent azért, hogy ne valljon szégyent a nemzeti ünnepünkön. Csak hát miről is szól, azt kéne értelmezni, legalább náluk, ha már a méhecske csoportnál esélytelenek vagyunk. Mivel a suliban nyilván nincs idő mélyebben a 48-as események mögé nézni, családom egy emberként, mindenféle szempontból próbálta elmagyarázni, mesélni, értelmezni, hogy mi is történt ’majd’ 150 éve, a végeredmény azonban elkeserítő.



Persze tudom én, hogy sok felnőtt hasonló kudarccal referálna a témából, s a Nemzeti dalon kívül halovány gőze nincs arról, hogy miről is van ilyenkor szó, az azért elgondolkoztat, hogy az emberek nagy részének arra valóak ezek az ünnepek, amikor nincs meló és mehet horgászni, csinálhat nagymosást és megnézheti a sorozatait békében. Az ünnepek pedig fontosak, nem csak azért, mert kellenek a hétköznapok közé a rituálék, az emlékezetes napok, amik megszakítják a monoton rutint, hanem azért is, hogy tudjuk magunkat kötni valahová. Azért, hogy legyenek gyökereink, múltunk, hogy tudjuk, honnan jöttünk és hogy életben tartsunk olyan eseményeket, amik fontosak voltak egy nemzet életében.



BUDAPEST
A szabadság 12 pontja - interaktív, játékos próbatétel 12 állomáson
Vasárnap 10:00 órától Pesttől a Lánchídon keresztül egészen Budáig, 12 állomáson idézik fel az 1848-as forradalom eseményeit, s a hídon áthaladó járókelő átélheti mindazt, amit a forradalom napján láthatott az utca embere. Az egyes helyszíneken korabeli jelmezekbe öltözött színészek a nézők bevonásával jelenítenek meg egy-egy történelmi mozzanatot.

Múzeumkert
Már március 10-től egészen 14-ig, azaz szombatig történelmi játszóház, huszárkiállítás és Zöldhuszárok toborzója lesz gyerekek részére a Nemzeti Múzeum kertjében 10:00 és 18:00 óra között. Nem csak a huszárkiállítás lesz, hanem igazi lovas huszárokkal is találkozhatnak a látogatók. Előadást tartanak az 1800-as évek közepétől napjainkig terjedő időszakról, hogy milyen irányba haladt a környezettudatosság hazánkban, idén ugyanis ezzel a témával (környezettudatosság) bővült a program. Bátor vállalkozók pedig elszavalhatják a múzeum lépcsőn Petőfi Sándor versét.

VAM Design Center
Múlt héten már beszámoltunk róla, hogy a televízióból is jól ismert Cimbora műsor már élőben is látható, azaz márciustól a VAM-ba költözött. Márciusban a reneszánszé a főszerep, hiszen a VAM Design Centerben futó Da Vinci – A Géniusz kiállításhoz kapcsolódva a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek pajzsot, buzogányt, fátylat készíthetnek, harcolhatnak a törökök ellen – s mindezt úgy, hogy közben játszva tanulnak a történelemről: feladatlapokkal, kérdésekkel. A reneszánsz mellett azonban kiemelt szerepet kap majd Egyiptom világa.

AKKU Kulturális Központ
Szombaton, 15:00 órakor Tovább is van címmel kiállítás látható gyerekeknek, érdekes foglalkozásokkal a AKKU-ban. A rendezvény mesék varázslatos világába kalauzol bennünket, amelyben generációk közkedvelt gyermekkönyveinek, dia- és tévéfilmjeinek feledhetetlen hősei elevenednek meg. A kiállításon nem csak diafilm-vetítések és foglakozások lesznek, hanem olvasósarok is, ahol nyugodtan elmerülhetünk a mesék világában. A kiállítás megtekinthető 2009. március 13-tól 31-ig, 10 és 17h között .

International Buda Stage
Az Alma együttes rajongói ne hagyják ki a szombati, 11:00 órai „Zene-bona, szana-szét” című koncertet, ami a Bonbon Matiné szárnyai alatt lesz látható.

Millenáris Park
Huszáros lesz a hangulat a Millenárison is, amiről a Kolompos együttes gondoskodik majd szombaton, 16:00 órakor, Jönnek a huszárok című műsorával.

VIDÉK
Veresegyház
Színes programokban bővelkedő "medveébresztőt" tartanak szombaton és vasárnap a veresegyházi medveotthonban. A kézművesfoglalkozástól az arcfestésen és pónilovagláson át az ugrálóvárban való hancúrozásig akad majd "télfelejtő" program két napon át. A medvék és bocsok közelsége, a hüllőbemutató, valamint a szelídített farkasokkal való ismerkedés elsősorban az állatbarátokat csalogatja Veresegyházra, de mindenki megtalálja a kedvére való szórakozást a farmon.

Debrecen
A Tímárházban szombaton 10:00 órától "Ott, hol mondhatja: szabad vagyok..." - '48-as játszóház lesz kokárdakészítéssel.

Mór
Szombaton 15:00 órakor Játék a kastélyban-Kokárdakészítő játszóház lesz a Lamberg-kastélyban 18:00 óráig. Belépő: családi jegy: 500 forint; egyéni jegy: 200 forint.

Vác
Toborzó - Ünnepi megemlékezés lesz a Múzeummal-II. Országos Kossuth-kifli sütő versenyen, mely keretében számos programmal várják a szervezők a látogatókat. A gyerekfoglalkozások mellett lesz néptánc bemutató, huszár-bemutató és természetesen kiflisütés is.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Néhány hete már túltájékoztattalak benneteket Kiscsillag ügyben, pedig igazán most lenne aktuális, amikor koncerteznek az A38 hajón, 21:00 órakor, szombaton. Ráadásul fellépnek még az Odett és a Go girlz, így lesz kerek az este. S mivel múltkor megdorgáltatok a pesszimizmusomért, némileg jogosan, most javaslom, hogy menjetek ki a szabadba, úgy is jó időt jósolnak a szakik. Mi például kimegyünk bringázni, megtartjuk az első nem száraz edzésünket, eddig ugyanis csak a lakásban, görgőn tapostuk a pedált. Mivel nyáron több biciklitúrát terveztünk, nem árt feltérképezni, hogy mit is bírunk és mennyit, szóval kiderül, hogy egyáltalán kijutok-e a ligetig. Ha pedig olvasni támad kedvetek, ragadjátok magatokhoz Háy János: Házasságon innen és túl című novelláskötetét, ami szó szerint letehetetlen és határozottan gondolatformáló a maga fanyar stílusával együtt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra