Hogyan védjük meg gyerekeinket az alkoholtól?

Részegen ment iskolába kedden reggel két diák Egerváron. A 15 éves lányt és 14 éves fiú társát mentő vitte a helyi általános iskolából a zalaegerszegi kórház gyermekosztályára - írja a Zalai Hírlap.



A 15 éves, hetedikes lány és a 14 éves, nyolcadikos fiú azt mondták, nem az iskolában ittak, lakóhelyükön, Lakhegyen egy kocsmában vették a hét deciliter vilmoskörte pálinkát, amelyet mind elfogyasztottak, mire az iskolába értek. A lakhegyi kocsmáros tagadta, hogy nála vásároltak volna a fiatalok.



A gyerekek a lap szerint rossz családi körülmények között élnek, egyikük apja alkoholista, a másik pedig édesanyja halála miatt nagyszüleivel él, akik az eset miatt most azt fontolgatják, hogy nem vállalják tovább nevelését, otthonba adják.

Az eset kapcsán eszünkbe jutott a megelőzés fontossága. Pontosan ezeknek a családoknak, ahol nincs a gyerekek előtt pozitív példa, jelenthetne segítséget az alkohol elleni kampány, akár az iskolai nevelés keretein belül. Németországban például úgy küzdenek a tinédzserek egyre nagyobb méreteket öltő ivászata ellen, hogy a szórakozóhelyek környékén olyan söralátéteket osztogatnak, amelyen részeg, ájult fiatalok láthatók. Az olasz tinédzsereknek is problémáik vannak az alkohollal, egy korábbi tanulmány szerint tavaly 92 százalékuk rúgott be.

Ami a két magyar fiatalt illeti, talán poénnak látják társaik, hogy részegen mentek iskolába, valójában azonban elszomorító és elgondolkodtató: hogyan fogjuk megvédeni gyerekeinket az alkoholtól?
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek