SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Mozgás és személyiség

2009. március 12., csütörtök 08:00

Sokan nem szeretik az összehasonlítósdit, mert két gyerek, két autonóm személyiség, ne hasonlítgassuk már őket folyton. Én mégis folyton rácsodálkozom az ugyanolyan dolgokra, amiket elfelejtettem (milyen gyorsan!) és a különbségekre, amelyeket az agyam háttérben, gyerek tesz-vesz közben, saját szórakoztatásomra analizál.
 
 
Hatalmas közhely, hogy a gyerekek zsenik (Bölcsek a bölcsőben), de más elpuffogtatni egy közhelyet, és együttélni két zsenivel. Az egy dolog, hogy az ember belátja naponta százszor, hogy mennyire punnyadt és nem kreatív, egyirányú a gondolkodása (ha még van) és nem akar semmit lehetőleg felfedezni, csak mindenki hagyja szépen békén. Amikor azt figyelem, ahogy Léna megtanul fogni, ugyanaz a katartikus kognitív boldogság önt el, mint két és fél éve. Minden, ami magától értetődik, részekre bomlik és újra összeáll.
 
Először csak remegteti a karját, erőlködik felfelé. Ettől a remegéstől erősödik meg úgy az izomzata, hogy már fel tudja emelni, kinyújtja, és próbálja megfogni a kiszemelt tárgyat. A térlátása sem tökéletes még és azt a fránya kart sem tudja úgy irányítani, ahogy kéne, de minden nap közelebb ér céljához. Nem marokkal próbál fogni, csak a levegőbe csippent. Majd amikor sikerül összehangolni - kis szülői segítséggel -, hogy egyidőben találkozzon a keze a ligő-lógóval, és nyissa ki a kis markát, és sikeresen visszacsukja, anélkül, hogy a cucc arrébb lendülne, akkor boldogan a szeme elé, majd a szájához viszi. Egy idő után elege lesz a dologból, ami ráragadt. De, minő (ámbátor logikus) gonoszság a fejlődés részéről, elengedni később tanulja csak meg, és ezért addig lóbálja idegesen a kis polipot/csörgőt/stb, amíg ki nem szabadítjuk a kezéből.
Amikor Léna ilyen dolgokat rak össze pár nap alatt, akkor nem csak tudom, de el is hiszem, hogy az emberiség képes volt feltalálni a kereket. (Ha Leát nézem, akkor meg pláne. De itt nem ő a téma.)
 
 
A különbözőséget pedig a nagy mozgások terén figyeltem meg. Ami döbbenetes számomra benne, hogy egészen távoli dolgok milyen hatalmas hatással tudnak lenni más feljődési szekvenciákra.
Lea nagyon bukós gyerek volt, mert mindig csurig és még tovább itta magát, ezért hason altattuk. (És éjjelente többször cseréltük a feje alatt a kislepedőt.) Léna viszont szordínósan eszik, lassabban nő, ideje nagy részét nem szopással, hanem aktív nézelődéssel tölti (lyen szempontból békésebb baba, elvan sokszor negyed-fél órákig, mint a befőtt. Néha rá kell mosolyogni, és fogni a kezét vagy lábát.) Háton alszik, fejét ki kell párnázni puha plüss rongyokkal vagy pelenkákkal. Hason csak ébren, rövid ideig tartózkodik, azt is csak azóta, amióta ki tudja magát nyomni annyira, hogy tudjon nézelődni. Szereti viszont, ha a hasunknak támasztva nézelődhet szét a világba (és eláraszthatja nyállal a pólóját). Mi következik ezekből a különböző étkezési-alvási szokásokból? Hogy Lea négyhónaposan már négykézláb ringatózott, öthónaposan hátrafelé mászott, és három, frusztrációtól szaggatott hét után előre is. Nem forgott, nem feküdt nyugodtan, nem nézelődőtt, csak előre, előre, előre. Léna szépen felnyomja magát, megfordul oldalra, és hasról néha hátra, de hamarabb tanult meg fogni és a tárgyat a szeme elé emelni.
 
Apró dolognak tűnnek ezek, de mégis úgy érzem, hogy személyiség-meghatározó szerepük lehet, akár még húsz év múlva is – ahogy összejátszanak az adottságok és a rájuk adott válaszok.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.14 16:21:38Ronja

  az en kisfiam is csak hason tud aludni de csak ejjel, nappal meg csakis a hordozojaban..erdekes. es az mit jelent h jatszik? mit szokott onalloan jatszani?

 • 2009.03.14 17:53:05lívi

  Mi 4 hónaposan kezdtük mert nagyon fogyott a tejem és nem nagyon akartam tápszert adni neki.Végül aztán azt is kap,meg még 2szer tejcsi is jut.A desszerteket kezdtem elöször,én fözök neki almát,azt szereti,napi egyet eszik belőle.Előszőr megfogta a hasát a krumpli,de kaptam aloeverás cseppet,abból adok neki este 2 cseppet és attól reggel kakil. Mi nem pestiek vagyunk és csak dokihoz járunk amikor kell,de majd rákérdezek.Önállóan keveset játszik,olyankor matat,megkóstolja a játékokat,de nem köti őt le sokáig.A kezemmel szeret meg a sajátjával játszani.

 • 2009.03.14 18:33:35Ronja

  igen, Mor ( kisfiam) is elbabral az ujjaival vagy nagyon bamulja oket de meg nem nyul a targyakert..veletlenszeruen megfog dolgokat de nem nagyon tunik fel neki :)

  szoval szerinted mar adhatok neki almalevet elsore?

  ezek szerint te mar kivaltasz egy teljes etkezest zoldseggel, gyumolccsel?

  izgatottan varom, h Mor hogyan fog reagalni az uj izekre...

  igazandibol egy gyogytornasz is megtudja mondani ha problema van, en mar kb 6hetesen elvittem mert tudom h minel elobb erdemes elkezdeni a tornat ha problema van.

 • 2009.03.14 18:35:26Ronja

  es nalatok miert 34hetesen indult meg a szules?

  remelem nem zavarunk masokat, legalabbis ugy tunik h nem

 • 2009.03.14 19:52:05dodóó

  Ronja,mivel a babád kora baba,az 5-hónaposnak való bébiétellel várjál még egy kicsit.

 • 2009.03.14 20:43:23Ronja

  az en babam 4honapos de korrigaltan meg epphogy 3. amit te is irsz dodoo, felmerult bennem is, sot mindenben ezen vacilalok- vajon lehet-e hozzataplalni v sem, vajon normalisan fejlodik v sem...az egyik orvosunk azt mondja varjak csak 6honapos koraig a masik orvosunk pedig azt h el lehet kezdeni szoktatni az izekhez..tehat nem is a taplalasra gondol hanem a szoktatashoz mint pl. az almale...

 • 2009.03.14 20:51:13Magenta

  Ronja, én a neten is azt olvastam és a gyerekorvosunk is azt mondja, hogy a babák gyomra hat hónapos korig nem igazán alkalmas még a hozzátáplálásra, hat hónapos kor után kevésbé viseli meg a gyomrot és az emésztést.  Nem tudom, igaz-e, az enyém öt és fél hónapos, próbálkoztam már nála több dologgal is és semmit nem fogad el, úgyhogy innentől kivárjuk a hat hónapot.  Nem kerget a tatár. :)

 • 2009.03.14 21:20:29lívi

  Lepényleválás miatt kellett császárral szülnöm.Elég gáz volt,mert itt nálunk nincs koraszülött osztály,ezért Bencust bevitték Pestre,én pedig maradtam.1 hét múlva mentem utána és ott is maradtam a McDonald's házban.Nekem a doki meg a védőnő mondta,hogy kezdjünk mást enni inkább mint a tápszer.Azt is hallottam,hogy az anyatejes babák könnyebben fogadják az új ízeket,hiszen a tej is mindig más ízű.Nekünk a krumpli okozott csak gondot mint már írtam.És te miért szültél hamarabb?

 • 2009.03.14 21:23:02lívi

  Almalét nekünk már 2hósan javasolt a védőnő,igaz csak 1-2 teáskanállal hasfájásra.Ha akkor lehetett?

 • 2009.03.14 21:32:22Magenta

  lívi, bocsmá, de ugye tudod, hogy a tápszer sem az ördög tápláléka?

 • 2009.03.14 21:54:41zsanci

  Ronja: Én csak a tapasztalataimat mondanám el.

  Az én fiam is 4 hónapos, nem koraszülött.

  Mi már elkezdtük a hozzátáplálást, ugyanis tejem már nagyon kevés volt, és tápszerrel pótoltuk, pótoljuk.

  Szerintem a tápszer nagyon "fújja" a babát, ez szemmel látható nálunk, és mikor múltkor mérték, és 2 hét alatt 61 dkg-ot hízott (előtte 80-90 dkg-ot havonta), akkor azt mondtam, hogy itt az ideje elkezdeni hozzátáplálni. Pedig még nem akartam.

  Megmondom őszintén, hogy nekünk nagyon bejött. Valahogy mintha nem is lenne annyira éhes. Persze kap még szopit is, és tápszert is, de egy étkezés már ki van váltva gyümivel és főzelékkel. A krumpli őt is nagyon fogta, almát, barackot és sütőtököt eszik eddig, amit imád, és nagyon szépen kanalaz.

  Én is szerettem volna csak szoptatni, volt is tejem, de mikor 5 hetesen megműtötték, nagyon elment a stressz miatt. Így maradt a tápszer.

  Én elégedett vagyok, és nem izgatnak a leszólások, hogy mért adsz már neki... Ha nem enné, nem lenn jól tőle, emésztési bajok stb. akkor biztos nem adnék neki.

  Ezt szerintem mindenki kitapasztahatja saját babáján. Nem vagyunk egyformák, szerencsére:-)

 • 2009.03.14 22:00:28Magenta

  Milyen tápszert adtok ti a gyereknek, az enyém egy hónap alatt hízik fél kilót!

 • 2009.03.14 22:05:01zsanci

  Az enyém milupa milumil HA1-et eszik. De mikor csak szopizott az első két hónapban akkor is 80-90 dkg-ot hízott.

  3,5 kg-mal született, 15 hetesen volt 6,41 kg, 64 cm.

 • 2009.03.14 22:07:00zsanci

  Na akkor mégegyszer.... Remélem most beadja.

  Mailupa Milumil HA1-et kap a fiam.

  Mikor csak szopizott az első 8 hétben akkor is hízott 80-90 dkg-ot.

  3,5 kg-mal született, 15 hetesen volt 6,41 kg, és 64 cm.

 • 2009.03.14 22:08:45Magenta

  Hát az enyém 4100-zal született és most 6,5 kiló, még nincs fél éves.

  És túlélte a tápszert is. :)

 • 2009.03.14 22:19:13zsanci

  Mi is túléljük a tápszert, csak csökknetjük a mennyiségét.

  Láttam múltkor 6 hós babát a védőnőnél, 10 kilóval, aki csak tápszert eszik. Hát oda nem akarok inkább eljutni....

  Szerintem ez is baba függő, mi speciel hajlamosak vagyunk a "fújódásra" a tápszertől.

  De vannak olyan babák, akin nem látszik a tápszer.

 • 2009.03.14 22:19:24wish73

  én úgy tudom, h ha kevés az anyatej, akkor a tápszer a fő táplálék 6 hónapos korig. ha indokolt, felírják a HA (hipoallergén) tápot, de mást tuti nem adnék korábban.

  11 hetesen már bőven illene hason fejet emelni. ha nem megy, annak lehet az oka nyaki-háti hipotónia (izmok "renyhesége), de hasonló problémát okozhat, ha épp túl feszesek az izmok.

  az, h a védőnő, gyerekorvos nem veszi észre, még semmit nem jelent. egyszer hívtak egy ilyen babához, és konduktorként csak annyit tudtam megállapítani, h nagy baj nincs, tudtam adni fejlesztő játékos feladatokat, amik ingerlik az idegrendszert, de azt, h az izomtónusa nem ok, nem tudtam megállapítani. amit tenni tudtam, az az, h megadtam egy dévényes elérhetőségét, aki néhány alkalom manuálterápiával "elrendezte" a problémát.

  szóval az apró eltérésekhez külön tudás kell. viszont teljes posztot tudnék megtölteni azzal, h milyen következményei lehetnek a "ráér, későn érő, a tesója is ilyen volt, lusta, nagysúlyú, stb. önáltatásoknak.

 • 2009.03.14 22:25:34Magenta

  wish, akkor te is írhatnál erről egy posztot esetleg, mint cozumel a táplálkozásról.

 • 2009.03.14 22:28:50zsanci

  Az én fiam megfordul hasráról hátára, azt viszont nem értem, hogy ezt mért csak hetente kb 1szer csinálja, mikor minden nap hasra teszem egy kicsit, szépen tartja a fejét, elkezdett fogni is már. Néha beteszi a cumit a szájába, segítséggel, de ez még természetesen messze van a tudatosságtól. Csak olyan jó nézni:-))

  Az étkezéssel kapcsolatban még annyit, hogy éjaszaka már elalszik hajnali 5-ig este 8-tól, tehát nemhiszem hogy kevés a kalóriabevitele napközben. És mondom, kap még szopit is és tápszert is.

 • 2009.03.14 22:34:21wish73

  marcangoló nem írt már ilyesmit?

 • 2009.03.14 23:01:47yukikoka

  Szerintem is jó volna egy ilyen poszt. Szerény tapasztalataim szerint a gyerekorvosok és a védőnők, sőt - kapaszkodjatok meg - egyes neurológusok sem nagyon vannak képben az izomtónus beidegzési zavarral és gondolom úgy általában véve a mozgásfejlődéssel kapcsolatban. A középső - iszonyat mozgékony, kíváncsi, éber - kislányomat lelustázta egy neurológus (egy másik meg generalizált hypotóniát állapított meg nála, utóbbkideült, helyesen) a gyerekdoki meg nem látott semmi kivetnivalót abba,hogy 9 hónaposan még nem tudja négykézlábra kinyomni magát... szerencsére levittem a korai fejlesztőbe, ahol a valóban hozzáértő gyógypedagógusok elirányítottak egy dévényes gyógytornászhoz, és lássunk csodát, a kicsi minden egyes kezelés után szinte ugrásszerűen fejlődött, pedig akkor már 10 hónapos volt. Néhány hét alatt elkezdett mászni, ülni, és abba kellett hamarosan hagyni az egészet, mert már állni is akart, és a gyógytornászok szerint jobb volt még egy ideig csak mászni. Igazából már elég korán éreztem, hogy valami gond van a kislányom mozgásfejlődésével, de csak későn csaptam az asztalra. Ez az enyhe fokú generalizált hipotónia, ami neki volt (illetve nyilván mindig is hipotón alkat lesz, elég laza és hajlékony), nem vészes, de érdemes minél korábban elkezdeni a kezeléseket. Én annak idején tanultam valamennyit a mozgásfejlődésről, de szerintem az ilyen információk birtokába nem lévő anyák is gyakran ráéreznek, ha gond van a gyerekkel. Érdemes hallgatni a megérzésekre.

 • 2009.03.14 23:08:56csutkababa

  Egyetértek.

 • 2009.03.14 23:22:27yukikoka

  ja, a kiscsaj most 2 és fél éves, minden ok vele:) Kicsit sokat esik, de ez szerintem inkább a temperamentumából és abból adódik, hogy ami megmászható, azt meg is mássza, meg nagyon szeleburdi, igazi sajtkukac:)

 • 2009.03.14 23:28:13wish73

  velvet.hu/poronty/2007/06/03/mozgasfejlesztes#more84452  megtaláltam.

 • 2009.03.14 23:45:59Ronja

  livi, akkor Bencet a bokay u.gyermekklinikara vittek ugye? visszajartok kontrollra? es ha igen, kihez? csak mert az en fiam is ott volt, 3hetet, belszukulettel szuletett es ott mutottek meg.

  mi humana hipoallergen 1-et fogyasztjuk, havi fel kilot hizik- volt egy durva honap amikor majdnem 1kg-t- es nagyjabol 80-120ml-t fogyaszt el alkalmankent.

 • 2009.03.14 23:48:46Ronja

  zsanci, nalatok milyen mutetre volt szukseg?

 • 2009.03.14 23:56:04Ronja

  hason fekve nagyon szepen tartja a fejet, amikor olben van v a vallamon na akkor meg billeg, de szerintem meg erosodnie kell es hamarosan menni fog stabilan is. mindenesetre a devenyes tornaszunk elegedett vele, meg ebben a honapban megyunk hozza utana mar csak telefonon konzultalunk bar en szivesen viszem Mort hozza...kicsit azert ideges vagyok a neurologustol mert mittudomen, vmit mond h lehetne jobb is..stb kozben en latom a szep fejlodesi utemet a gyereknek..olyasmik merulnek csak fel bennem h biztos lehetne gyorsabb is stb.

  koszonjuk wish73 a linket! most neki

  allok :)

  szoval szerintetek meg ne nagyon adjak neki almalevet sem? mert valahogy osztonosen ugy erzem valoban a 6honap az idealis, mondjuk legyen 5, de a 4 meg korainak tunik...ahh

 • 2009.03.15 08:17:11zsanci

  Lágyéksérvvel. Ami kizáródott. De szerencsére mire Pécsre értünk, már nem volt kizáródva, de megműtötték a sérvet. December 31.-én:-))

  Ő nagyon jól viselte, a szülőket inkább megviseli ez, mint a babákat. Sajnos meg is lett az eredménye...

 • 2009.03.15 10:32:36lívi

  Ronja,igen ott voltunk mi is,de azóta még nem mentünk.Azt mondták rajta van a zárón mikor kell visszajönni,de nincs.Nézte a dokink is,ő sem látta.Hétfőn felhívom a kórházt és rákérdezek!!Mi is a humana HA 1et esszük,mióta hazajöttünk 80 és 100 között eszik,nagy ritkán picit többet.Éjjel 1szer de van,hogy 2szer felkel,szik aztán alszik.Mondjuk nappal is csak de.alszik,nagy ritkán du.is egy fél órát. Magenta,nem vagyok a tápszer ellen,tudom ezek már sokkal jobbak mint régen. Zsanci,mostmár jól van a baba?

 • 2009.03.15 11:03:10zsanci

  Jól, nagyon jól van.

  Hát az én picim kissé töbet eszik. Ő 150-et iszik meg a tápszerből. De mi csak 5-6-szor eszünk egy nap, és nem csak tápszert.

 • 2009.03.15 11:16:55Ronja

  mi is hatszor eszunk es nagy ritkan elfogyaszt 160-at.

 • 2009.03.15 11:19:46Ronja

  egyebkent en is azt gondolom h azert apadt el a tejem mert csomo izgalommal indult az elet...meg nalunk sosem szopizott a baba, a korhazban cumisivegbol etettek es ahhoz szokott. amikor megprobaltam mellre tenni eleg hamar merges lett...nekem meg allandoan mellgyulladasaim voltak. az szornyu.

 • 2009.03.15 11:33:27zsanci

  Szerencsére minket a cumizavar elkerült, főleg hogy mostmár a kanál is befigyel. Épp ma evett úgy, hogy csak egy kis folt lett az előkén. Ügyeske. De én csak áradozni tudok róla, mint gondolom mindennki az ő picijéről.

 • 2009.03.15 12:14:09lívi

  Bence sem cicizett,úgyanúgy mint a kicsi Mór,olyan sírást rendezett,hogy potyogtak a cserepek.Gondolhatjátok 2óránként evett én aztán fejtem,mire végeztem ő felkelt,hogy egyen.A kanálból ő is szépen eszik,először akart csak megfulladni.Ha már kezd megtelni,nekiáll dumálni,hirtelen a szájába kap,aztán egy mozdulattal a füléig húzza.Hihetetlen gyors tud lenni.

 • 2009.03.15 20:53:36Ronja

  ismeros, en is lefejtem majd tovabbitottam :)

  mondjuk csak`3 orankent.

 • 2009.03.15 22:21:00Jedenew

  Elszállt?

  Wish, az oszteopátiáról tudsz valamit? Van véleményed?

  Eddig csak a szoptatási tanácsadó állapította meg, hogy feszesebb a gyerek állkapcsa a kelleténél - ő oszteoptához küldött minket (Németországban lakunk, itt úgy látszik, ez a divat.)

  Eddig semmi eredmény. A szoptatás még mindig brutálisan fáj, a gyerek 90%-ban a jobb oldalán alszik, és nem emeli a fejét.

  Húzzunk rendes gyógytornászhoz, ugye?

 • 2009.03.15 22:46:05wish73

  ideal.hu/1/receptek/2001/5/0000-00-00/oszteopatia  megmondom a frankót, nem ismerem ezt a kórképet, megnéztem, mit ad ki a google, a barátom.  ha itthon lennétek, mindenképp dévényes gyógytornászt ajánlanék.

  a link alapján azt mondanám, lehet, h egy képalkotó eljárás sem ártana.

  oldalt altatni nem helyes, hason-háton, mindre tudok pro és kontra, de oldalt csak kontra.

  szóval tudni kéne, h csont, izom, idegrendszer eredetű-e. biztonság kedvéért a lenőtt nyelvet csekkolnám, az is bezavarhat a szoptatásba, bár annak egyéb tünetei nyilván nincsenek, de, ha már , akkor legyen ez is kizárva.

  szóval kéne tudni, volt-e terhesség alatt, szülés körül,után bmi, ami idegrendszeri tünetekkel jár. egyáltalán, tudni kéne, h ez lokális vagy generalizált. vagyis kiterjed-e a háti szakaszra, végtagokra, esetleg még kevésbé látványosan, vagy csak a fejjel kapcsolatos. van olyan, h a szájban lévő izomzat van letapadva, nyelvizomzat renyhe, ezeket pl. a dévényesek tök jól kezelik.

  arc, száj körüli izmok-úgy értem, két oldalt. ezek is érintettek vagy csak az állkapocs. és az izmok vagy az ízület miatt?

  ja, és mennyi idős a babád?  na, sokat nem segítettem, csak kérdeztem:)

 • 2009.03.15 22:59:04wish73

  most viszont elhúzok, ha gondolod, a fido16kukacfreemail.hu ra írj

 • 2009.03.15 23:49:31psyché

  Jedenew, nekünk is hasonlo problemank volt a kisebbik fiammal: le voltak tapadva az izmai a nyakanal es nem tudota jobbra forditani a fejet, bar a szoptatassal nem volt problemaja. szerintem, vidd el a gyerekorvoshoz. nalunk pl Hals-Wirbelsäulensyndromot allapitottak meg, amit kb fel ev alatt kikezelt egy gyogytornasz.

 • 2009.03.15 23:54:17cozumel

  OFF  ha faj a feje a gyereknek, de nem lazas, viszont a gyogyszert kihanyta, akkor mit csinaljak vele?

 • 2009.03.15 23:56:39psyché

  cozumel, nincs kupod? az segithetm ha nincs hasmenese is a hanyas melle.

 • 2009.03.16 01:30:08cozumel

  Nincs kup...de szerencsere elaludt. Lejjebb is ment a laza.

  Ez megint valami hulye virus lesz, es gondolom, 2 nap mulva koveti a lanyom, mindig igy szok' lenni :@

 • 2009.03.16 11:23:23Jedenew

  wish, hülyén fogalmaztam. A gyerek a hátán alszik, nem az oldalán. Csak a feje fordul mindig ugyanabba az irányba. A másik oldalra alig néz.

  A szülés nehéz volt. Elakadt a szülőcsatornában, és órákig tartott, mire lejjebb mozdult, és egy orvos aztán kikönyökölte a hasamból.

  11 hetes. Gonolkozom, hogy írok neked, de a kérdéseid közül egyre se tudom a választ.

 • 2009.03.16 11:38:22Meni

  Jedenew, nalunk is gyengebb es merevebb volt a nyakizom az egyik oldalon /gyors koraszules volt, de szinten megakad egy kicsit a csatornaban/, mint a masikon /vedono szurta ki, hogy csak egy iranyba forditja a fejet/.  Kuldtek minket gyogytornaszhoz, de nem kellett kezelesre jarni, csak egyszer mutattak otthoni tornat. De en biztos vagyok benne, hogy a leghasznosabb az volt, amit a vedono mondott> napkozben mindig ugy tegyem le a gyereket, hogy kenytelen legyen forditani mindket iranyba a fejet, ha latni akar.  Kisagyban, jatszoszonyegen, mindenhol, hason es haton is. Az elso napon volt sok nyoszorges, hogy miert szivatom, azonnal huzzak vissza, es forditsam meg. Aztan rajott a par hetes kis agyaval, hogyha magatol nem forditja meg a fejet, akkor egesz nap a falat bamulhatja, ahonnal leszedtuk a szines kepeket, nehogy az karpotolja.  Ha gondolod, probald meg, artani nem art, csak arra figyelj, hogy par naponta cserelgesd az oldalt akkor is, ha csak az egyik oldalon vannak gondok. A lenyeg, hogy mindket iranyba forditsa a fejet, attol lazulnak fel a letapadt izmok, es erosodnek is egyben. Sok sikert!

 • 2009.03.16 21:21:31wish73

  Jedenew ,  nem tudod, mennyi idős a babád, nem tudod, volt-e szülés előtt, közben, után vmi "esemény"? nem tudod, érinti-e a karjait, lábait a probléma? hát, mégis, kinek a gyereke,a szomszédé? mert ezeket kérdeztem.  asszem, orvoshoz kéne először menni. kizárandó fejbiccentő izom szakadását, torticollist (ferdenyakat)

  no para, csak a nevük ijesztő, de mind kezelendő, kezelhető.  amiket Meni írt, azok jók, de nem elég. nem csak arról van szó, h a nem használt oldalon legyenek az érdekesebb dolgok, hanem akárhányszor elfordul, "kiflizik", mindig vissza kell egyenesíteni. ha kell, kicsit ki is lehet támasztani, főleg, ha épp nem alszik, nehogy belefúródjon a feje mondjuk egy párnába. finoman, ujjbeggyel meleg vizes fürdő alatt vagy után kis testápolóval lehet masszírozgatni a feszesnek érzett területeket.

 • 2009.03.16 21:51:02Jedenew

  Jól van na... Túloztam, de sok dolgot azért tényleg nem tudok megítélni. Pl. hogy milyen eredetű a dolog. Meg hogy a hátra kiterjed-e.

  A kezével, lábával mindenesetre vadul teper meg rugdalózik.  Dévényesek vidéken is vannak? Húsvét táján megyünk haza. Érdemes úgyis felkeresni Dévényes szakembert, ha csak egy két foglalkozás fér bele időben?  Hamarosan megyünk általános szűrővizsgálatra, majd meglátjuk, mit mond a gyerekorvos, és mennyire lesz képben a dologban.

 • 2009.03.16 21:57:26Jedenew

  Ez a kiflizik szó elég szemléletes.

  Ha nem kiflizne a gyerek, teljesen tetszene.

 • 2009.03.16 22:29:46wish73

  hát,a gyerekorvos nem biztos, h elég. neurológushoz, ortopédiára mennék vele. vidéken is kell, h legyenek dévényesek. a honlap www.deveny.hu/ kérdezd meg őket. talán az nlc-n van működő dévényes topik, legalábbis régebben volt, ott is meg lehet kérdezni ilyesmit.

 • 2009.03.16 22:53:47Jedenew

  Wish, köszönöm.

  Elindulok...ha valahol elakadnék, akkor még kereshetlek?

 • 2009.03.16 23:01:19wish73

  naná

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta