SZÜLŐSÉG

A gyerekek szeretik anya főzelékeit

2009. március 12., csütörtök 10:00

Már többször jeleztétek, hogy igény lenne főzelékekre, íme a kedvenceink nagyjából népszerűségi sorrendben. Természetesen lehet sűríteni keményítővel vagy krumplival. Mikor Csipetet vártam a 36. hétre toxémia miatt, a védőnőm letiltott nagyjából mindenről, ami finom, többek között a kenyérről és a lisztről is, akkor kipróbáltam más sűrítési módszereket, de nem jött be semmi, maradok a rántásnál.



A főzelékek egyszerű és tápláló ételek. Egy főzős műsorban azt hallottam, hogy kis hazánkon kívül kevés nemzet ismeri a zöldségek ezen elkészítési módját. Külhonból Porontyozók, igaz ez?



Nagy előnyük, ha időben kivesszük az egy év alatti emberpalántánk adagját, akkor egyszerre megvan az egész család ebédje. Másik előnye, hogy a maradék is felhasználható. Engem úgy neveltek, hogy ételt nem dobunk ki, főleg amíg a föld másik részén gyerekek halnak éhen. Nem, nem arra a pár kanálnyira gondolok, amit a gyerek a tányéron hagy (azt én eszem meg), hanem arra a max. egy tányérnyira, ami sterilen a fazékban marad és minden valószínűség szerint ebben a formában már nem eszi meg senki. Ebből nálunk általában leves készül. Attól függően, milyen főzelék, kevés répát főzök, ha puha beleborítom a borsót, vagy a felesborsót, összeforralom, ha szükséges, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítem. Vagy a borsót, zöldbabot felengedem egy kis vízzel, felforralom, ízesítem, levestésztát dobok bele, fedőt rakok rá és lezárom a tüzet alatta. Mire tálalni kell, a tészta is megpuhul.

Spenót



A legeslegjobb friss spenótból, mindig elhatározom, hogy spenótszezonban felvásárolom a piacon a készletet, feltöltöm vele a fagyasztót de valahogy győz a kényelem és a bolti zacsis. Az Iglo krémes parajt szoktam venni, ebben már van egy kis fokhagyma is. Előző este kilyuggatom a zacsit, reggelre kiolvad és a fölös lé is kifolyik. Készítünk egy kevés fehér rántást 2-3 gerezd fokhagymát zúzunk bele, hozzáadjuk a spenótot és felöntjük annyi tejjel, hogy jó sűrű főzelékállagú legyen. Ízesítjük sóval és egy kevés őrölt borssal. Csipetnek főtt tojással (egyszerűbb fölkockázni), magamnak tükörtojással szoktam tálalni, gyerekkorunkban anyu időnként csinált hozzá bundáskenyeret.

Csipetnek 10 hónapos kortól főztem spenótot, a fehér rántásba mehet a spenót, vízzel felengedtem, egy gerezd fokhagymát félbevágva beledobtam, csak az íze miatt, majd tálalás előtt kipecáztam. Természetesen a só és a bors kimaradt belőle. Eleinte kis reszelt sajttal ette, egyéves kor után már tejjel, felnőtt módon készítettem egy főtt tojás sárgájával, aztán bevezettük az egész tojást is. Mielőtt megesztek a rántás miatt, annak idején a védőnővel egyeztettük a hozzátáplálást, ő engedélyezte 10 hónapos kortól. Mivel én magunknak is így főzök, ezért nekik célszerű ezt az ízvilágot megszokni, hacsak nem akarok a következő 20 évben kétfelé főzni.

Savanyú krumplifőzelék



A kockára vágott krumplit 2-3 babérlevél társaságában sós vízben megfőzzük, ha puha, fehér rántással besűrítjük és egy kis pohár tejfölt keverünk bele, hozzáadunk egy csipet szárított vagy friss petrezselyemzöldet, kiforraljuk. Az igazi savanyúba jön egy kevés ecet, de nekem az már túl savanyú, ezért kihagyom. Fasírttal tálalva igazi menzamenü. A mamám piros hagymás rántással sűríti, tejfölt csak az asztalnál ízlés szerint tesznek bele. Ha ő főzi, akkor szívesen megeszem de alapvetően jobban szeretem a savanyú variációt. Csipet egyéves kora körül ehetett savanyú krumplifőzeléket a tejföl miatt, és akkor már egy icipicit meg is sóztam azóta krumpliimádó a lelkem. Előtte az anyatejes krumplit is kiköpködte.

Borsófőzelék



A borsót sós vízben megfőzöm, piros rántással sűrítem. Én szeretem fehéren is, ezért ha olyan hangulatom van, csak sima fehér rántást használok. Ha a sózás előtt kiveszünk egy maréknyi borsót, kicsomagoljuk a héjából (ennél a mennyiségnél még kivitelezhető ép elménk megőrzésével) már a 7 hónapost is kínálhatjuk vele.

Zöldbabfőzelék

Ha nincs szezonja, ebből is fagyasztott zacsist veszek, sós vízben megfőzöm, piros fokhagymás rántással sűrítem, majd egy kis pohár tejföllel összekeverve kiforralom, ízesítem egy csipet szárított petrezselyemmel. Fasírttal szoktam tálalni. Csipetnél a zöldbab időnként mumus, pár hét múlva meg három tányérral is kér belőle egymás után. Tejföl nélkül 10-11 hónapos kortól kínálhatjuk vele szemünk fényét.

A fentihez hasonló sablonnal készül a felesborsó, a lencse és a kelkáposztafőzelék is. A felesborsóból én a sárgát szeretem, az ehetetlen szemeket kiválogatom, megmosom, fél fej apróra vágott hagymával megfőzöm (ha van otthon, lehet bele főzni egy szelet szalonnát, jót tesz az ízének). Figyelem, nagyon habzik! Ha puha, piros fokhagymás rántással sűrítem. A lencsét szintén kiválogatom, megmosom, kuktában megfőzöm (kb. 30-40 perc) piros fokhagymás rántással sűrítem. A kelkáposztát nagyjából összekockázom, 2-3 szem kockára vágott krumplival együtt megfőzöm, ízesítem sóval, borssal, majorannával, ha puha, piros fokhagymás rántással sűrítem.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.03.12 13:09:58anyamadár

    Nemtom :) én nem mertem többet bevállalni, miután egyszer úgy jártam mint te. :)))

    de azért valaki más is erősítsen meg ebben. :)

  • 2009.03.12 13:13:11dodóó

    A Bonduelle nagyon fincsi,azt forralom és már ránthatom is be.

  • 2009.03.12 13:13:41Tpancs

    salátafőzelék (-leves, ugyanúgy), valaki? vagy fokhagymásan-sósan, vagy ecetesen-cukrosan. gyerekkoromban utáltam (mert nem mixeltük össze), de mostanra már levelesen is megeszem.

    rántás helyett én legtöbbször az olajon megpárolt vagy pici vízben megfőzött zöldségre teljes kiőrlésű lisztet szórok (nem csomósodik!!), aztán tejfölt/tejszínt/tejet, plusz a fűszerek. egy edényben pikkpakk megvan a kaja.

  • 2009.03.12 13:14:15opti

    A borső tényleg keményedik egy idő után. Amúgy hamar megfő, fél óra se kell neki. Én folyton kostolgatom, amúgy is szeretem nyersen is, fagyottan is.

  • 2009.03.12 13:14:27dodóó

    Akkora jégeső volt percekig hogy a gyerekkel csak álltunk és néztünk ki az ablakon.

  • 2009.03.12 13:15:32Guruljka

    A puha borsó trückje az, hogy miután béborítod a lábosba, kapásból megsózod. Puha lesz.

  • 2009.03.12 13:15:55opti

    borsó...

  • 2009.03.12 13:15:57dodóó

    - mi is esszük nyersen.

  • 2009.03.12 13:16:23Ziz

    A borsó nagyon finnyás egy dög. Épp csak párolni szabad, aztán ha túllősz vele kemény lesz :( Sz'al csak ippeg párolgatni és gyorsan félrehúzni a tűzről.



    A posthoz: megint én leszek a szemét, de könyörgöm MIÉÉÉÉRT nem olyasvalaki írja aki tud főzni? Ötletadónak meg spenót és krumplifőzelék...hááát...

    Bár lehet, hogy ehhez valakinek külön ötletadás meg recept kell.

    Ha főzős poszt miért nem egyszerű, FANTÁZIADÚS kajákról szól, amolyan mi van a kamrában egyéni kreációk (azok a legfinomabbak :)) és ha vki nem tud főzni lehet, hogy eszébe sem jut.

    De maradék főzelékből levest..ahhha...no comment :(

  • 2009.03.12 13:17:33dodóó

    Mesianyu!



    Én a sütikről,nyalánkságokról is szívesen olvasnék.

  • 2009.03.12 13:19:27Guruljka

    Ha egyből besózod a borsót esküszöm, hogy nem lesz kemény;)

  • 2009.03.12 13:20:08Tpancs

    hátigen. a maradék főzelék azért jobb úgy, mint főzelék, mert fel lehet ajánlani, ha az aktuális kaja nem kell vkinek (általán egyszemélyes adag, v még kevesebb marad), vagy lelkiismeretfurdalás nélkül be lehet "kapni" akár egész késő este is. én sem csinálnék belőle levest.

  • 2009.03.12 13:34:56mazsola84

    Asszem hamarosan megy tőlem is egy főzős poszt, talán jó lesz :)))

  • 2009.03.12 13:46:00Ribizlee

    és a jó kis bab- és lencsefőzelékek? ha be van áztatva és használsz hozzá zöldfűszert, akkor nem fúj fel (annyira). Nagyikám pirított hagymát is csinált hozzá mindig :-)

  • 2009.03.12 13:54:29gusztika

    Hiányolom a zöldbabból a kaprot(lehet kapni fagyasztottat, ha a frissnek nincs épp idénye). Egész más lesz az íze, főleg ha arra gondolok, hogy a szárított petrezselyemnek se íze, se bűze. Én fokhagymás, vöröshagymás rántással sűrítem és a végén belekeverek 1 fél doboz tejfölt.



    A krumplifőzeléket majorannával és babérlevéllel csinálom, lehet bele karikázni füstölt kolbászt és akkor nem kell a paprikás rántás.



    A borsófőzeléket kevés cukorral megráncosítom az olajon, utána szórással (liszt) sűrítem, majd tejjel és vízzel öntöm fel, a végén pedig friss petrezselymet vagdalok bele. Ha megy hozzá az elején kockára vágott sárgarépa, akkor az lesz a menza klasszik finomfőzelék.



    Spenótot főzeléknek semmilyen formában nem bírok megenni, de a friss spenótot sonkával, felcsíkozott csirkemellel, fokhagymával, vöröshagymával tejszínes szósszal és akármilyen tésztával szeretem.



    A kelkáposztát krumplival együtt és köménymaggal, a babot, lencsét, felesborsót kevés füstölt hússal.

  • 2009.03.12 14:00:58nyunyóka

    Olvastátok már a Kismama babakonyháját? Annnnnnyira jó receptek és ötletek vannak benne!!! Én szinte csak abból főzök. Magunknak és a kétévesemnek is.

    Ja, a rántás tényleg nem egészséges, még ha a védőnéni engedélyezte is... Inkább habarás.

  • 2009.03.12 14:07:33Pöttön

    A répafőzelékbe szerintem még szuper a frissen reszelt szerecsendió a végén.



    Figyeljetek, a rántás mennyiségét hogyan lehet eltalálni? Mert nekem valahogy sosem sikerül, mindig olyan híg marad a főzelék, mintha leves lenne... :-( Gondolom sokan csak úgy "szemre" főztök, de kb mennyi lisztet/olajat/vajat kell elképzelni egy olyan rántásba ami a leves állagnál sűrűbbre besűríti a főzeléket?

  • 2009.03.12 14:10:02nyunyóka

    Répafőzelékbe friss citromfű is, nyam-nyam :)

  • 2009.03.12 14:12:52dodóó

    Én utólag rántok és csurgatom a rántást tehát így látom mennyi kell bele.

  • 2009.03.12 14:13:20HONEY

    Ha csak siman raszorjatok a lisztet nem lesz csomos?

  • 2009.03.12 14:14:25mammina

    basszus de jo itt ez a kis nyugalom. ezt a reszt meg nem szalltak meg a gumicukrosok. a nyugalom szigete, finom fozelekekkel. sargaborso fozi?? naaa azt is imadjuk! ugy vagyok a fozelekekkel mint gomboc artur a csokikkal (a baj hogy a csokikkal is ugy vagyok) :-)

  • 2009.03.12 14:18:01gusztika

    Ha már egészségvédő módon akar valaki sűríteni, akkor saját anyagával, a főzelékből kivett kb. 30%-nyi zöldség turmixolmányával tegye.



    De kifejezetten saját véleményem: ha nem kétszeres főzővízben készül a főzelék, akkor nem kell bele túl sok rántás. Ráadásul lehet graham liszttel, vagy teljes kiőrlésűvel is készíteni, hogy ne a finomított lisztet használjuk. Amikor leosztottam, hogy mennyi liszt és olaj kerül 1 adag főzelékhez, és kijött, hogy az én verzióm szerint 1 ek. liszt és kevesebb, mint 1 ek. olaj, az szerintem még bőven elfogadható. Már csak azért is, mert valamivel kalóriadúsabbá kell tenni az ételt, különben az asztaltól nincs ereje az embernek felkelni.

  • 2009.03.12 14:25:26gusztika

    Pöttön,



    én kb. 1 kg zöldségből szoktam főzni, és csak annyi vízben, amennyi ellepi. Ehhez (lemértem, mert kíváncsi voltam) kb. 6 evőkanál olajon pirítok apróra vágott v.hagymát, kb. 7 csapott evőkanál lisztet, és 1 gerezd fokhagymát reszelve. És forrót a forróba alapon: a friss rántást a még fővő zöldséghez keverem és kiforralom. Utána jöhet a tejföl/joghurt/kefir. Én máshogy nem tudok rántást csinálni, mert akkor csomós lesz.



    HONEY,



    amikor a liszttel szórok, még nincs alatta folyadék, azt csak utána öntöm hozzá, fokozatosan, közben kevergetve, és akkor nem marad csomós az étel.

  • 2009.03.12 14:28:27manka78

    Nálunk ma tökfőzelék van. Az ember nem szereti, ő mást kap. A főzelélkek közül én a tökbe, lencsébe, tarkababba szoktam a végén egy kávéskanálnyi kr.cukrot tenni, attól kicsit pikánsabb lesz. Pont az előbb mondtam a Zuramnak, hogy kóstolja már meg a tökfőzeléket, mert én is csak úgy szeretem, ahogy én csinálom, de hajthatatlan.

  • 2009.03.12 14:31:35HONEY

    Koszi gusztika!

  • 2009.03.12 14:32:37gusztika

    Én a kölök kajáit 1 éves kor alatt kukorica liszttel szórással sűrítettem, 1 éves kor után meg 1-2 teáskanál hagymás rántással. A főzőlé ott még csak el sem fedi a pici kotlában az apróra vágott zöldséget (2 krumpli és hasonlóan hatalmas mennyiségekre kell gondolni), ezért én úgy mondanám, hogy kizárólag az íze kedvéért megy bele a rántás. Komplettálni olajjal úgyis kell 7 hónapos kor után, és én úgy döntöttem, hogy 1 év fölött már a hasnyálmirigy is jól működik, meg a szülők kosztját ehetik a gyerekek, hát akkor felnőttesen csinálom a minifőzeléket. És persze tejföl/joghurt/kefir a kölyökébe mindig, hogy menjen a kalcium is. (A gyümölcsöket meg tejszínnel sűrítem mártássá).



    Ezekről bővebben a konyhámban: gesztenyegusztika.blog.hu

  • 2009.03.12 14:37:19gusztika

    Hú, a tökfőzeléket én 24 évig meg nem ettem, aztán főztem a férjemnek szakácskönyvből, és rájöttem, hogy az nem is rossz kaja. A tökkel az a probléma, hogy nagyon magas a víztartalma, ezért nehéz nem levesnek készíteni. Nekem még az ecetes víz se tud igazán segíteni (az ecet meggátolja, hogy atomjaira essen szét a tök). Ezt is sok kaporral ízesítem, hagymás rántás és tejföl.



    És akkor most már elteszem magam, nem pofázok bele mindenki lábosába.

  • 2009.03.12 14:52:56manka78

    A tök alá nem kell víz. Én így készítem: pici olajon egy fél fej hagymát üvegesre pirítok, ráteszem a tököt a kaporral és egy kis ételízesítőt vagy sót szórok bele. Hamar megpárolódik, kevés olajon egy pici lisztet zsemleszínűre pirítok, bele egy leheletnyi pirospaprika, vízzel felengedni és ráönteni a tökre. Tejfölt belekutyulni egy kávéskanál cukrot még és lehet lapátolni befelé.

  • 2009.03.12 14:54:31Pöttön

    Köszi Gusztika!



    OFF

    Egyszer értekeztünk e-mailben arról hogy mennyire nem eszik a gyerek, 18 hónapos korára megéltem hogy mindent eszik és lecuppant az anyatejről! :-)

    On

  • 2009.03.12 15:07:40gusztika

    Pöttön, ez nagy megkönnyebbülés lehetett! (Nálunk még van anyatej, de egész más a hangulatom akkor, ha a gyerek eszi a főztömet és nem csak vizet pusztít, vagy a bébiétel ipart futtatjuk fel éppen.)

  • 2009.03.12 15:09:42fecske

    Az én fiacskám a spenótot nem bírta rendesen megemészteni legalább 1,5 éves koráig, ráadásul a fenekét is mindíg csúnyán kicsípte (a 1,5 év alatt 3-szor próbálkoztam). Mot már 2 éves lesz, és végre bírja.

  • 2009.03.12 15:10:54gusztika

    Manka, gondolom, a fagyasztott tökkel úgy kéne eljárni, hogy előző este előveszem kiolvadni. (Ehhez meg az kell, hogy eltervezzem előre, mikor akarok tökfőzeléket.)

  • 2009.03.12 15:14:34Pöttön

    Guszitka, igen, nagy megkönnyebbülés volt! :-) És tényleg olyan jó érzés, amikor a gyerek eszi a főztömet, másnak ez már hamar megadatik, nekünk 16 hónapot kellett várni rá (2 hónapja eszi amit főzök).

  • 2009.03.12 15:17:09Pöttön

    Én a tökfőzeléket sokszor fagyasztottból csinálom, de nem olvasztom ki előtte, bedobom fagyottan a lábosba, és akkor nem kell alá vizet önteni, amennyit enged az pont elég.

  • 2009.03.12 15:22:53manka78

    Pöttön! Így-így. Vagy kettétörni, be a mikróba olvasztani zsakustól.

  • 2009.03.12 15:31:00Nilüfer

    Tökfőzit próbáljátok meg úgy, hogy kevés vízben párolni, és rántás,a rántásba tejföl, paradicsompüré,krémszerűre keverni a forró töklével, jó sok krémes állagú cucc legyen, rá a mejdnem puha tökre, és sooook friss kapor..nyammm..kb 20 perc, friss tökből.Mirelitből, ha előte kiolvad, annyival könnyebb, hogy ebbe a mártásba bele az olvadt tököt, és csak egyet rottyantani.Fagyosan is lehet, de akkor nagyon kell figyelni, hogy a krémje le ne kapjon.

  • 2009.03.12 15:32:10Nilüfer

    Ja, só, cukor, esetleg pici hagyma ízlés szerint peresze mehet bele:) Sőőt, egy kanál barackíz is...

  • 2009.03.12 15:36:38Macskacico

    Franciaorszag ezen reszen nem fozelekeznek. Viszont barmilyen zoldseglevest csak leturmixolva birnak elkepzelni, ami azert rendesen hajaz egy hig fozelekre...

  • 2009.03.12 15:37:45Nilüfer

    Sárgaborsófőzelék, lencse, és a klasszikus törtpaszuly..ááá..ide egy tállal:)



    Lencse rántás nélkül: Egy csomag lencse, előző nap beáztatom, kb egy kg krumpli kis kockákra vágva, felrakom főni.Bele: babérlevél, kakukkfű, borsikafű, bors, majd ha majdnem kész, só, egy savanykás alma kis szeleteben, egy-két csemege uborka apróra vágva, egy kanál ecetes torma, egy kanál mustár.Cukrot én soha nem teszek, inkább egy pici szárított kaprot is dobok hozzá.Annyi víz kell rá, hogy megálljon benne a kanál. Egytálétel. az enyémek hidegen is eszik.Ja, a neve:Pfalzi lencsetál:)

  • 2009.03.12 19:43:31verkaverka

    Az amerikaiak a németek meg az angolok nem nagyon főzelékezhetnek, évhosszat nem láttam náluk ilyesmit.



    Egyébként nálunk a teljes kiőrlésű liszttel meghintés (nem rántás) teljesen jól működik, és tejjel higítom a főzelékeket, nagyon finomak, kicsit sincs "diétás" vagy "egészséges" ízük, viszont tényleg. :)))



  • 2009.03.12 20:15:12gyöngy1

    Franciaorszàgban és Belgiumban nincs fözelék, de attól még esznek az emberek zöldséget.

    Krémes (összeturmixolt) zölséglevesek minden mennyiségben és ezeregy vàltozatban megtalàlhatk.

    A "balga" férjemet ki lehetne kergetni a vilàgól a fözelékekkel. En sem vagyok egy nagy rajongó, kivéve a zölborsófözeléket. De mivel itt, ha tejfölhöz akarok jutni el kell ballagnom a lengyel boltba (ami egyàltalàn nincs az utamon), és nem adjàk valami olcsón.

    Viszont, mindig van zöldség a husi mellé.

    Es bevallom, hogy amikor làtom a telelisztezett-ràntàsozott fözelékeket egyàltalàn nincs kedvem nekifogni. Inkàbb maradok a leveseknél;-)

  • 2009.03.12 20:51:50Anura

    Lengyelországban sem csinálnak főzeléket, és nem is hajlandók megenni.



    A puha borsó nekem fagyasztott zsenge Iglo-ból jött be, mikor forr a leves, akkor dobom bele a fagyasztott borsót, és 10 percig főzöm. Tökéletesen puha lesz.

  • 2009.03.12 20:58:43dodóó

    Én is tejjel higitok egy-két főzeléket.

  • 2009.03.13 03:30:23glad az egyetlen

    Ahogy páran már írták, nem csak lisztel lehet süriteni, hanem turmixolt zölsdéggel is.



    Pl ha megfőzzük kevés vizzel és fűszerekkel a babaot akkor vegyünk ki kevés lével egy részét, turmixoljuk le majd öntsük vissza.

    Kis újra melegítés és már is ott az igazi 100%-os bab főzelék.



    Ugyan így a krupli is jó erer a célre illetve vegyes zöldség együtt (krupli, sárgarépa, zeller)

  • 2009.03.13 07:42:25Veg_

    Cukorborsóra azonnal só, max 20 percig főzni, puha lesz tutira.

    Nálunk már a második generáció nem használ rántást. Anyu spanyoloktól tanulta, hogy ha megpiritja világosra a lisztet (sima fehérlisztet használunk) önmagában, kihülve berakja egy dobozba, akkor főzéskor csak bele kell szórni az edénybe a sürüség fokától függő mennyiséget, 2-3 percig főzni folyamatos keverés közben, és még csomós se lesz. Persze lehet adagonként is piritani, csak macerásabb.

    Mivel nincs benne semmilyen zsiradék, és hagyma se, könnyebb a rántásnál.

    Párom észre se vette a dolgot, csak csodálkozott, hogy miért nem fujja fel a zöldbabfőzi (engem is felfuj a nagymamájánál, vastag rántást használ :( ). Szerintem finomabb is, nem csak könnyebb. Ha levest süritek vele (pl. szárazbab), akkor a léből kimerek egy keveset, sürü de folyékony izévél kutyulom a liszttel, és ugy csorgatom az edénybe folyamatos keverés közben. A leves tul hig, ott olykor lesznek csomók (a kupac széle a forróságban néha összetapad), ha nem kevered gyorsan, és nem szórod szét a felületén, ezt előzöm meg ezzel.

    Érdemes kipróbálni :)

  • 2009.03.13 08:44:16ipmics

    nem olvastam végig a kommenteket, lehet, hogy már írta valaki, én liszt ill. rántás helyett zabpehellyel sűrítettem sokáig a főzelékeket: az ízen nem változtat, de egészségesebb, így liszt helyett rostot kap

  • 2009.03.13 08:44:44ipmics

    ezt az itteni (osztrák) gyerekorvos javasolta

  • 2009.03.13 10:56:36zskoncz

    :) egyszer olvastan egy dán szakácskönyvet 1600-ból, amiben a spenót speciláis magyar ételként van feltüntetve. szó szerint: "magyar spenót" néven áll a recept a könyvben. :DD



    anyukám ugy késziti a bórsót, hogy vajon (csak "egészségesen") karamellizál kb. 1 kávéskanál cukrot és ebben megpárolja a borsót, saját levén ha friss vagy pici vizzel. ha megpuhult 2-3 kanál liszttel megszórja és mintha rántást csinálna piritja. (ha van friss petrezselyme azt is tesz hozzá) majd felönti tejjel vagy felesben tejjel, vizzel.

    nagyon finom ha valaki szereti édesen a borsót. igaz teljesen tudománytalanul egészségtelen.... :D

  • 2009.03.13 11:26:02verkaverka

    Liszttel egyébként nyugodtan lehet sűríteni, a teljes kiőrlésű abszolút egészséges, nem a liszt a mumus hanem a fehérliszt, és annyi amit egy főzelékbe rak az ember még kalóriában sem sok.

  • 2009.03.18 23:44:33Kiddy

    Sóska:



    bakerstreet.freeblog.hu/archives/2008/07/19/Soska_-_ahogy_mi_szeretjuk/



    Krumplifőzelék:



    bakerstreet.freeblog.hu/archives/2008/08/04/Krumplifozelek_Hazai_izek_sokadik_fejezet/



    Szeretem még: borsó, répa, felesborsó.

    Mindegyiket éppenellepi mennyiségű vízben főzöm, és a felesborsó kivételével habarom. A felesborsóra fokhagymás rántást teszek. És a felesborsó az egyetlen, amiben nincs cukor, a többiben van. Ezt hoztam otthonról. Azért manapság már egy kicsit csökkentem a mennyiséget.

    Ez a liszttel meghintős dolog nekem félelmetes, pláne, hogy látom, ahogy anyósom is így csinálja a főzelékeit és másnap vágni kell őket, olyan kemények. (Az enyéim nem! =D)



    Két egyforma krumplifőzeléket még nem láttam. De csak a sajátomat eszem meg. Mert édes. Az is. =)



    Répafőzelék: répa csak reszelve, a többi ugyanaz. A múltkor mézzel csináltam, úgy is nagyon finom.



    A teljes kiőrlésű liszttől meg nem sűrűsödnek be, hiába habarom azzal. Zabpehelyliszttel működik a dolog.



    Nagyanyám savóval csinálta a tökfőzeléket, ez a múltkor derült ki. És állítólag úgy is nagyon finom.



    Bocs, hosszú és unalmas volt.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta