SZÜLŐSÉG

A törvény ellenére gyakori a gyermekházasság Indiában

2009. március 10., kedd 15:50

Az indiai nők jelentős része még gyermekként ment férjhez - tárta fel egy tanulmány, amelynek szerzői arra figyelmezetnek, hogy a korai házasságok növelik a nem kívánt terhességek és a nők sterilizálásának kockázatát. A The Lancet című orvosi folyóiratban publikált tanulmány kutatói egy olyan országos családi egészségügyi felmérés adatait használták fel, amely 2005 és 2006 között zajlott Indiában. A felmérésben 22807 nő vett részt, akik akkor 20-24 évesek voltak.A válaszadók 22,6 százaléka mondta, hogy 16 éves kora előtt ment férjhez, 44,5 százalékuk 16 és 17 éves kora között, 2,6 százalékuk pedig még 13 éves kora előtt házasodott, írja az MTI. "A gyermekként férjhez ment nőknél jelentős számban fordult elő, hogy három vagy több gyereket szültek, kevesebb mint 24 hónapon belül ismételten szültek, több nem kívánt terhességük, esetleg terhességmegszakításuk és sterilizációjuk volt" - írták a bostoni egyetem közegészségügyi iskolájának kutatói.

Az Anita Radzs vezette tudóscsoport tagjai az ebből fakadó egészségügyi kockázatokra hívták fel a figyelmet. Többek között arra, hogy a felnőtt korukra már többgyermekes anyává vált nők körében gyakoribb a sterilizáció, s mivel már nem használnak óvszert, nő a HIV- és más szexuális úton történő fertőzés kockázata, számol be az MTI. A gyermekházasságok magas száma azt mutatja, hogy főképp India elmaradott vidékein hatástalanok maradtak az intézkedések, amelyeket visszaszorításukra hoztak - vonták le a következtetést a szerzők. Indiában 1978-ban emelték 18 évre a házassági korhatárt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.10 17:50:04tenyearsafter

  nagyon jo

 • 2009.03.10 19:15:03Dortje

  Most láttuk a Gettó Milliomost. Azt hiszem Indiában ez a legkisebb gond, ha csak a fele igaz annak, amit ott mutatnak.

 • 2009.03.10 20:45:38aderpa

  Dortje, nem a fele igaz, hanem sajnos az egész!

 • 2009.03.10 20:46:22aderpa

  Kivéve persze a happy endinget...

 • 2009.03.10 21:13:30Dortje

  Nem hiszem, hogy még egyszer meg tudnám nézni.  Azt hiszem iszonyat jól élünk.

 • 2009.03.10 21:43:17Rabyn

  Igen mi akik itt ülünk a gép előtt iszonyat jól élünk. De nem kell Indiába menni ahhoz, hogy ugyanazt a nyomort lásd amit a filmben.  A gyerekházasságnak (nem mellette vagyok ne értsetek félre) egy oka van. Hogy a leány biztosan szűz legyen amikor férjhez adják.

 • 2009.03.10 22:34:51jazmine

  És hogy onnantól a férj gondja legyen az eltartása...

 • 2009.03.11 09:42:50szövetszöcske

  Emlékszem úgy 4-5 éve voltam az egyik akkori indiai kolléganőmmel egy párnapos okításon Telavivban. Esténként együtt lógtunk, a csajnak amúgy is pletykás-őszinteségirohamos feje volt, nekem meg mindig kihívás hogy sikerül-e mások sziklaszilárd világnézetét megingatni, szóval sokat dumáltunk, megvolt hozzá a kellő motiváció. Kifaggattam, hogy aztán szerinte fasza dolog-e ez a szervezett házasság, főleg 18 éves kor alatt. Ő azt mondta, hogy csak egyetem után kellett házasodnia, és hogy tanult, szabadelvű családja van, mert engedték a szerelmi házasságot (ez azt jelenti, hogy levelezhetett, sőt egyszer el is mehetett sétálni a parkba azzal, akit a csillagjós meg a szülei kiválasztottak, és ha nagyon nem jött volna be, akár mondhatott volna nemet is, és akkor kerítettek volna másvalakit). Azt is mondta a csaj, hogy ő ugyan 23 éves korában házasodott, de hogy 16-18 évesen szerinte jobb lett volna, mert akkor könnyebb hozzászokni a férjhez, később, ha már megszokta az önálló életet akkor nehezebb. És azt is mondta, hogy érti, hogy biztosan kafa lehet itt Európában, hogy mindenki választ valakit akit megkíván, de szerinte ez nem egy hosszú távú dolog, nem véletlenül válik el mindenki, hosszútávra párt választani csak egy kívülálló tud hideg fejjel. Ja, és szerinte ha ő választana párt, akkor utánna nagyon kényelmetlenül érezné magát, hogy lehet hogy rosszul választott, és állandóan hasonlítgatná a férjét a többi férfihoz, aztán idővel igyekezne jobbra cserélni, és a fél életét ez a felesleges partner-méricskélés töltené ki.

  Ja, és próbáltam rávenni, hogy lógjunk el egy napot az okításból, reggel felíratkozunk a katalógusra, aztán vesz magának egy normális fürdőrucit(legfeljebb majd este kihajítja, hogy otthon ne találja meg a férje), egy hűtőtáskányi kólát, aztán betegre kólázzuk magunkat a strandon és jégkrémet ebédelünk kilós kiszerelésben, nna, ehhez sem volt kedve(pedig mondtam, hogy nem kell úsznia, tudom, hogy rendes indián úgy úszik mint a nyeletlen fejsze). Mert hogy ugyan tetszett neki az ötlet, tényleg kockázatmentes idegen országban fürdőruházni, de hogy utánna napokig nem tudna aludni, hogy ilyen illetlen dolgot művelt. Annyira fura volt, hogy tisztán látja egy csomó neki kulturálisan idegen dolog pozitív oldalát (és ritka az ilyen, a legtöbb indián, ugyanúgy mint a legtöbb európai brutál soviniszta-elutasító módon néz minden eltérő szokást), és annak ellenére, hogy látja mi is benne a jó, tudja, hogy a beépült kultúr-korlátok miatt neki nem jönne be, ő csak szenvedne tőle...

 • 2009.03.11 10:11:19másutt

  szovetszocske tortenetehez: engem az utott sziven, amit az egyik tarsunk itt a Porontyon irt (cantaloupe talan?)

  hogy Indiaban a szerelem ELEJEN hazasodnak, a nyugati vilagban a VEGEN.

  mert mire itt mi osszehazasodunk 3-4-10 ev ismerettseg es egyutteles utan, mar kifele megyunk a szerelembol... gyakran mar csak azert nyugszik bele a pasi, hogy ne lepjen le a no...  ez nagyon tetszett, es nyilvan igaz is lehet az indiai hazassagok tizedere...

  de feltetelezem, hogy a tobbiben nincsen szerelem, esetleg csak undor van, meg belenyugvas sincs.

 • 2009.03.11 10:40:51szövetszöcske

  másutt, egy indián ezt a szerelmes okfejtést nem fogná fel, egyszerűen neki más a szerelem-házasság definíciója (legalábbis én egy csomó indiai kollégával való beszélgetés után ezt tapasztaltam). A szerelmi házasság egy indiánnak (mármint rendes indiai indiánnak, mert egy sokéve más országban élő bevándorló azért lassan változik) azt jelenti, hogy szövetség egy szimpatikus emberrel, csinálunk gyerekeket, közös barátaink lesznek, és közösek lesznek az anyagiak. A mi szerelmünk nekik egyszerűen csak múlandó testiség, a mi házasságunk a testiség intézményesítése, nem értik, hogy lehet erre építkezni hasonló anyagi helyzet, meg hasonló társadalmi státusz helyett. De ha nem szerelmi a házasság, hát kicsit gusztustalan a másik és annyi, abba is belenyugvás van, ezt dobta a gép és kész.

  Egyáltalán nehéz egy európai embernek megérteni egy kultúrát, ahol állandóság van, nem változás. Nálunk a jólét miatt állandó változás, divatozás van, és nem csak fogyasztási cikkekben, hanem életfilozófiában, életstílusban. Tavaly még a Vekerdi szerinti gyereknevelés volt a divatos, idén meg majd a lebutított operett-buddhizmus lesz a kisszínes újságokban propagálva, jövőre meg talán újra trendi lesz templomba járni. Mostanában a házasság nélküli együttélés volt divatos, lehet hogy jövőre a házasságos lesz, aztán utánna megintcsak a házasság nélküli kapcsolatok. 25 éve még nem borotválták a lábukat a nők, és nem volt a mainstream hálószobakultúra része a szopás-nyalás, újabb 25 év múlva lehet hogy része lesz mainstream kultúrának az anál meg a swingerklub. Minden változik, divat lesz, majd kimegy a divatból, nehéz így megérteni egy indiánt mér is ragaszkodik kőkeményen rengeteg dologhoz, de attól még ragaszkodnak hozzá...

 • 2009.03.11 12:04:57Pinty-ponty

  Szövetszöcske, ne haragudj, de ez az "indián" szóhasználatod elég zavaró. Olyan, mintha a budapestiekre azt mondanák, hogy bukarestiek!

 • 2009.03.11 12:09:41Pinty-ponty

  Egyébként a mi szabados világunkban elég furcsának hat, hogy mások válasszák meg a párunkat, de ennek azért nálunk is volt hagyománya. Szerintem abban azért van valami, hogy a szülők, ha tényleg igényesen választanak, akkor lehet, hogy jobban látják az igényeinket. Biztosan volt másoknak is olyan élménye, hogy az anyja, apja próbálta lebeszélni valakiről, és a végén igaza lett. Más kultúra, ők ebbe születnek bele, ahogy mi a nagy számú válással jellemezhető kultúránkba.

 • 2009.03.11 12:15:53Pinty-ponty

  Arról nem is beszélve, hogy az indiaiak világképét elég erősen jellemzi a determináltság, míg mi a szabad akaratban hiszünk. Azt hiszem, hogy ha úgy érzed, hogy az életed majdnem minden pillanatát meghatározza az az "örökség", amit előző életedből hozol, akkor a csillagok által neked kijelölt párt úgy fogadod, mint akit neked rendeltek, és jobban elfogadod minden hibájával és nyűgjével együtt. Persze mára már India nagyvárosaiba kezd beszivárogni a nyugati kultúra, de a falvakra szerintem még ez jellemző.

 • 2009.03.11 12:26:00Pinty-ponty

  Természetesen ezzel nem akarom pártolni a kényszerházasságokat, mely főleg a nagy szegénységben élőknél nagyon gyakori, és embertelen szokás, (lsd Phulan Dévi, A banditák királynője című könyvét, maga a rémálom)a gyermekházosságokkal sem értek egyet, csak a szülők által szervezett házasságokat igyekszem magyarázni. Érdemes egyébként beleolvasni pár indiai párkereső hírdetésbe: míg nálunk a csillagokat is sokszor lehazudják az égről, addig az indiai hírdetésekben sokkal-sokkal őszintébbek, mert egy életre keresnek párt. A férjem mesélte, hogy olvasott egy hírdetést, amelyben a férfi még a prostata-problémáit is megemlítette. Elsőre megmosolyogtató, másodikra azonban nekem tiszteletre méltónak tűnt.

 • 2009.03.11 13:09:38Veg_

  Szövetszöcske: az indián nem indiában él, hanem észak- és délamerikában. Ide tartoznak az ősi amerikai benszülött kulturák népei (olmékok, maják, misztékok, zapotékok, toltékok, aztékok, mocsikák, inkák stb.), az észak-amerikai "klasszikus" indiánok, az apacsok, dakoták, sziuk és társaik, és a ma élő dél-amerikai indiánok, mint pl. a yanomami, paukartambo. Az elnevezés oka, hogy azt hitték felfedezőik, hogy indiában vannak. Az indiai népcsoportok a hindusztáni (70%), dravida (25%), tibeti és kínai.

 • 2009.03.11 13:44:45szövetszöcske

  Ha megkérdezel egy indiait, mi a nemzetisége azt mondja Indian. Ha megkérdezed hova menjünk vacsizni, azt mondja Indian restaurant. Ha megkérdezed mikor kezdődik náluk a buli, azt mondja este 8-kor, IST (Indian Stretchable Time). Nekem az indián szó áll a számra és kész (és nekem erről nem a sastollas Winetou főnök ugrik be), szerintem mindenki aki olvasta amit írtam le tudja fordítani magában az indiánt indiaira, ha ő esetleg másra asszociál a szó alapján és zavarja. De igyekszem indiait használni helyette, csak nehéz, ha nem figyelek oda.

 • 2009.03.11 14:05:42Pinty-ponty

  Gondoltam, hogy az angol szóalak okozza a problémát, de ennek ellenére Te a magyar szóalakot használod, ami teljesen mást jelent. Tehát vagy Indian, vagy indiai, harmadik variáció nincs.

 • 2009.03.11 14:10:59kismica

  Pinty-ponty, azért azt tudom vitatni, h a szülők ismerik a gyerekeik igényeit és az alapján választanak, mégis, milyen hosszútávú következtetést lehet levonni egy 12 éves lány igényeiből? Még egy 18 éveséből is nehéz... Frászt a gyerek igényei, habitusa számít.

  És hogy miért őszinték a hirdetések? Mert egy életre keresnek párt. Egy csalódott pár elégé megkeserítené a mindennapokat, nálunk szépen lelép a csalódott és kész, de nem ő főzi több évtizedig az ebédem ;)

 • 2009.03.11 14:13:25Pinty-ponty

  Már csak a nyugalmad érdekébn is, mert akkor megspórolod magadnak az ilyen kioktató hozzászólásokat! :)

 • 2009.03.11 14:24:26Pinty-ponty

  Ne haragudj, de az első szerelem is elmúlik, és erre nem biztos, hogy az a megoldás, hogy lelépek. Szerintem két embert sokkal több kell, hogy összefűzzön, mint a szerelem. Már csak azért is, mert 10-20 év múlva már a párod alig lesz köszönőviszonyban azzal, akihez annak idején hozzámntél. Ezen a ponton találkozik szerintem az a pár, akik szerelmből házasodtak, és azok, akiket összeadtak. Ezen a ponton mindenkinek tudatosan kell megerősíteni a másikhoz való kötődését.

  Egyébként én nem azt mondtam, hogy csak az indiai házasodási szokások a követendők, hanem azt, hogy ez is működhet, függetlenül attól, hogy nekünk tetszik-e.

 • 2009.03.11 14:30:41cantaloupe

  Sziasztok,  ha nem banjatok, indiai ferjjel hozzaszolnek.  A hirhez annyi, hogy inkabb maradi, falusi emberek kovetik ezt a hagyomanyt, barat indiai hazasparoknal 20-23 eves korban hazasodtak, sot, sogornom 27 evesen.  Ma sem "divat" az egyuttjaras, plane az egyutthalas, mikor Indiaban voltunk, nem csokoltam meg a ferjem az utcan, mert az pornonak szamit, kezen fogva is csak ritkan mentunk. A legtobb no es ferfi is szuzen megy a naszi agyba.  Manapsag a szulok nem szolnak bele a parvalasztasba, a kasztrendszer is elhalvanyuloban, de fontos az anyagi helyzet es persze a vallas. Ritka a muzulman-hindu hazassag, peldaul.  Sogornom eskuvojere a ferj csaladja ezustot es aranyat is kapott, ott csak a 24 karatos arany az arany amugy, erdemes ekszert vasarolni.

  Az ifju ara csaladja fizeti az egesz menyegzot, ami alaphangon 800 fos, mert mindenkit meg kell hivni, aki el es mozog. A legfontosabb az etel az ilyen lagzin, a kajalas ugy zajlik, hogy leul az elso 300 fo, megkapja bananlevelre talalva a kajat, befejezi, majd jon a kovetkezo turnus.  Jatekok is vannak, ez eppen abbol ered, hogy regebben tenyleg sokan gyerekkorban hazasodtak.  Valaki emlitette a Gettomilliomost: sajnos, a koldusmaffia ma is valosagos, vannak, akik begyujtik a gyerekeket az utcarol es megcsonkitjak oket, ezt altalaban doktorok is vallaljak penzert, aztan ki veluk az utcara koldulni.

 • 2009.03.11 14:34:01cantaloupe

  Pinty-ponty,

  Indiaban nagyon alacsony a valasok szama, talan 2%. De nem azert, mert ott mindenki jol valaszt, hanem mert elvaltnak lenni szegyen.  Parom apja is elvalt, ezert a lanya nehezen talalt maganak ferjet, mert sokan megbotrankoznak ezen, hogy nem anyaval-apaval nott fel az illeto.  Nekunk volt hindu jellegu eskuvonk, es nem ulhetett velunk az aposom fent a pap mellett, csak allva nezhette, mert elvalt.  masik dolog: mivel keves no keres, a legtobb meg mindig hatebe, valas utan a gyerekeket a ferjnek iteli a birosag, mert neki van keresete. Szoval meggondolja ketszer is az asszonyka, hogy dobbantani akar-e.

 • 2009.03.11 14:57:16Pinty-ponty

  Cantaloupe, én nem idealizálom az indiai házasságokat. Annyiban védtem az indiai szokások egy részét, amennyiben úgy éreztem, hogy támadják. Azt próbálom csak egyre árnyaltabban kifejtni, hogy szerintem nem biztos, hogy az ideális házasságot az alapozza meg, hogy mennyire vagyok szerelmes a házasságkötéskor, mivel az érzéseink velünk együtt változnak. Azt, hogy valóban összeillünk-e, szerintem nem nagyon látjuk az elején (tiszetelet a kivételnek). Sőt, talán még az összeillés sem a kulcsszó, mert a környezetemben élő, több évtizede együttélő (házas)párok egy részére még azt se mondanám, hogy összeillenek, mégis működik a kapcsolatuk. Szerintem a szülők által összehozott házasságok egy jó része is ugyanúgy működhet, mint a szerelmi házasságok azon része, mely "életben" marad.

 • 2009.03.11 15:07:48Pinty-ponty

  Egy kicsit idézném a nagymamámat, aki annak idején csodálkozott, hogy mennyit beszélgetünk a (későbbi) férjemmel. Az ő házassága enélkül is működött, és boldog volt, már amennyire én tudom, mert az érzéseikről sem beszéltek annyit, mint a mi generációnk. Mennyire van ez távol attól a házasságtól, amit a szülők hoznak össze? Hogy ismerheti jól egymást az a pár, akik így kötnek házasságot? Mégis működött.

 • 2009.03.11 15:10:23plussbirka

  a nem kivant terhessegekert, az abortuszokert es a nemibetegsegekert nem a korai hazassag a felelos, inkabb a felvilagositas es a higienia hianya.

 • 2009.03.11 15:37:23cantaloupe

  Pinty-ponty,

  en sem tamadtam, se nem vedtem, inkabb leirtam, milyen MAS ez attol, mint amit mi megszoktunk.  Akiket mi ismerunk, azok teljesen modernul elnek, ferfi is besegit a hazimunkaba, eteti a babat. az en ferjem sem tipikus indiai, sot, direkt azert valasztott engem, mert nem egy neki bologato haztartasbelit akart, hanem gondolkodo tarsat. :)  Indiai es indiai kozt nagy a kulonbseg, egymilliard emberrol beszelunk.

 • 2009.03.11 19:06:12jazmine

  "Ne haragudj, de az első szerelem is elmúlik, és erre nem biztos, hogy az a megoldás, hogy lelépek."

  Izé, ezt nekem írtad? Én ugyan nem beszéltem az első szerelemről, hanem hogy ha a hírdetésekben hazugság van, akkor lelépnek...

 • 2009.03.11 20:41:30Pinty-ponty

  Ha Te vagy kismica, akkor igen. Bár most visszaolvasva igazából ugyanazt írtuk mindketten. Legfeljebb annyiban vittem tovább a gondolatot, hogy szerintem tisztább ügy, amikor mindkét fél viszonylag őszintén áll az ügyhöz, és nem kell feleslges köröket (pl. válással végződő házasság) futni.

 • 2009.03.12 06:12:21Veg_

  2009.03.11 14:57:16 Pinty-ponty: Hogy két ember összeillik-e, azt a kivülállók max akkor látják, ha nagyon jól ismerik mindkettőt. A mi kapcsolatunkra évekig intenziven fujt a párom apja, amig a barátnője nem szólt, hogy nem tünik fel a fia boldogsága??? Ugyanez az atyai nagymamával. De a párom öccse most nősült, 8 év együttélés után, azért is fujtak vagy 5 éven át. Most képzeld el, hogy ők választanak a két srácnak nőt...

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta