SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Köszöntjük a tavaszt

2009. március 6., péntek 08:30

Aktuális programajánló és bújtatott időjárásjelentő posztunkban egy vallomással tartozom nektek. Nem, nem vagyok sem leszbikus, sem igazából nyolcvanhat éves matróna sem, egyszerűen nem szeretem a tavaszt. Juj! S tudom, hogy ez egyáltalán nem trendi és nőies hozzáállása az élet folyásához, vagyis a természet rendjéhez, bevallom, a legellenszenvesebb évszak. Tavasszal mindig abban reménykedem, hogy hamar túljutunk ezen a „majdnem” időszakon, ahol majdnem jó idő van és majdnem van már zöld növény is.BUDAPEST
Művészetek Palotája Fesztivál Színház
Mestersége: karmester címmel, érdekes zenei programon vehetünk részt a gyerekekkel vasárnap, 11:00 és 15:00 órakor a Művészetek Palotájában. A karmesterség csak a XVIII. századtól önálló mesterség. Ez a hangverseny a karmesterség történetéről, a karmester munkájáról, feladatairól beszél, a szakma műhelytitkaiba avatja be, sőt a vezénylésbe is bevonja a 8-14 éves közönséget Hollerung Gábor segítségével. A koncert első felében bemutatja a 18. századtól kitüntetett szerephez jutó táncforma, a menüett történetét, a viszonylag lassú, majd egyre gyorsabb tempójú háromnegyedes tánctól a játékos ritmikájú scherzóig (scherzo=tréfa). Játékosságban, zenei humorban a második részben sem lesz hiány: Dohnányi Ernő közismert francia gyermekdalt feldolgozó variáció-sorozata is bővelkedik zeneszerzői sziporkákban.

VAM Design Center
Ha azt mondom, Cim-cim cimbora, biztosan sokan dúdoljátok tovább egy korszak remekbe szabott műsorának zenéjét. A Cimbora ma már nem csak a televízióban láthatjuk a Cimborát, hanem a Cimbora Labirintus Játszóházban is minden szombaton. Ez a művelődéstörténeti játszóház kreatív - készségfejlesztő - művészeti játékokkal várja a kicsiket és a nagyobbakat egyaránt. Az ókortól napjainkig korabeli játékok rekonstrukcióit és művészeti alkotásait, legjellemzőbb technikai és szellemi újításait ismerhetik meg játékos formában a gyerekek. Ezen a hétvégén 10:00 órától, a VAM Design Da Vinci - a géniusz kiállításához kapcsolódva a reneszánszban barangolunk. A korabeli piactól, egészen a könyvnyomtatás és könyvkötés, Amerika és a camera obscura felfedezéséig, sok-sok érdekesség várja a gyerekeket. Belépő: 3.000, ebéddel.

Millenáris Fogadó
Szombaton 10:00 órától a szokásos programok keretében a Tavaszvárás tölti ki a látogatók és a szervezők minden pillanatát. 10:00 órától Lépegető lesz, s 16:00 óráig az Apró csodák kicsiny kertjében tavaszi ablakképeket és papírvirágokat készíthetnek a vállalkozó szellemű kreatívoskodók. 11:00 órától az Aranyszamár Bábszínház: Brémai muzsikusok című darabja lesz látható, 13:00 órától a Mesekörben Pöttöm Pannával ismerkedhetünk meg. Ha pedig csak az utolsó programra értek rá, 16:00 órától Gágogó koncert lesz Madárijesztő című előadásával.

Klebelsberg Kuno Művészeti és Kulturális Központ
Csiribiri tavaszköszöntő családi délután lesz szombaton 15:00 órától a művelődési házban, Fabatka báb-Színházzal, kézműves játszóházzal (tavaszi papírdísz készítéssel), a Katáng együttes tavaszköszöntő műsorával.

Szépművészeti Múzeum
Szombaton a kerengőben divat Fórum lesz, a szokásos 10:00 órától. A résztvevők az ókori tóga nyomában járhatnak, kipróbálhatják és megtudhatnak róla mindent, festmények és szobrok segítségével. A belépő: 900 Ft / alkalom / fő vagy 8000 Ft / 10 alkalom / fő

Petőfi Csarnok
A kézműveskedés szerelmeseinek remek programajánlatunk van, ugyanis hétvégén 10:00-18:00 óráig a Petőfi Csarnokban mindent megtudhatnak, megvehetnek egy helyen a témával kapcsolatban. A programon közel száz kézműves kínálja igényes portékáját, de nem csak vásárolni és nézelődni lehet a helyszínen, hanem profi vezetőkkel próbálható ki a sok-sok látványos és érdekes technika.

VIDÉK
Törökbálint
A Munkácsy Mihály Művelődési Házban már pénteken 16:30 órakor , Aranykapu táncház lesz a Göncöl zenekarral, gyerekeknek és a szüleiknek. A táncházat a Csillagszemű Táncegyüttes tagjai vezetik. Közben: népi hangszerek játékos bemutatója, népdalok tanulása és kézműves foglalkozás Szinkulics Ágival Belépőjegy: gyermekeknek 200 Ft, felnőtteknek 300 Ft, családi kedvezmény 1 felnőttnek + 2 gyermeknek 600 Ft, 2 felnőttnek + 2 gyermeknek 800 Ft.

Szombathely
Az AGORA Gyermekek Házában szombaton, 9:00 órától Kézműves Kuckó lesz, s hagyományos és újszerű kézműves technikákkal ismerkedhetnek a gyerekek. Belépő: 350 forint/fő.

Vác
Emberek! Lóma a balátotok! címmel, ókortörténeti délután lesz szombaton 15:00 órától a Madách Imre Művelődési Központban, nem csak gyerekeknek a Familia Gladiatoria szervezésében.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Nem tudom, hogy ebben a gazdasági mélyrepülésben van-e kedvetek kimozdulni otthonról. Nekem speciel nem nagyon, bár azt hiszem, ha a hétfői posztra visszagondoltok, egyáltalán nem is csoda. Maradjatok tehát otthon és hallgassatok valami pénzhez passzolót , vagy valami új magyart . Vagy használjátok ki az alkalmat arra, hogy nyelvtudásotokat cizelláljátok egy kicsit. Mert hát bármi is lesz később, a legjobb az, ha túljutunk ezen a nemzeti „nyelvidiótizmuson” egyszer és mindenkorra. Erről pedig egy érdekes videó jut eszembe, amiben 21 angol akcentust mutat be egy hölgy, melynek a felét értem csak, s arra gondoltam, milyen vicces lenne egyet a magyarral is csinálni, elmondani ugyan azt, palóc, tót, ’szögedi’, somogyi, s zalai tájszólásban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.06 09:11:20Magenta

  Tavasz? Hol?  Ha kinézek az ablakon, nagyon nem ez látszik. :(((  Én meg a nyarat utálom. Örökké meleg van.

 • 2009.03.06 09:26:34anyatájger

  Tény, hogy én sem vagyok a topon, de azémá' ilyet írni, hogy a legellenszenvesebb évszak?!

  Meg hogy maradjunk otthon???!!!  Win, nem menstruálsz te véletlenül éppen? :)))

 • 2009.03.06 09:32:57monsterwoman1

  Tavasz van, milyen szép tavasz van,

  de jó futkosni a szabadban,

  a fű magas, sűrű a lomb,

  csíz búvik ott és vadgalamb,

  száll a gyermekek nevetése.

  Tavasz, vidámság - ez a béke!  Városban is a béke néz ránk,

  kőművesek rakják a téglát,

  kopácsolnak reggeltől-estig,

  a ház egy-kettő felnövekszik,

  kéménye füsttel ír az égre:

  Sok épülő ház- ez a béke!  A falu kora reggel ébred,

  malac, tehén, ló enni kérnek,

  indul a traktor is a földre,

  biztatja lovasát pöfögve:

  jó munkádért jót várj cserébe-

  kenyér, szalonna, tej a béke!  A fiúk sárga bőrlabdája,

  a kislányok hajasbabája,

  a balatoni nyaralás,

  a képeskönyv és a kalács,-

  ami szép és jó, mind a béke,

  tőle a cukor édessége.  Szülőnk és testvérünk a béke,

  apánk, anyánk is harcol érte,

  hogy bántódás többé ne érje,

  pusztuljon minden ellensége.

  Jóviselettel, tanulással

  beállunk ifjú seregébe!  Benjámin László: Béke  :DDD Nekem ez ötlött az eszembe valamikor nagyon régről.Itt zümmög a fejemben, ahogy a naaagy nyolcadikosok kórusban szavalták.

 • 2009.03.06 09:34:20kriszi

  Kinek a paplan :) Nekem a tavaszban az a legjobb, hogy már nincs tél :)

 • 2009.03.06 09:48:58mpbm

  Én imádom a tavaszt, az őszt utálom, és a szelet. De ganyé idő van, bicikli még mindig nem kerül elő :)

 • 2009.03.06 09:54:48Magenta

  bohar, várjuk, várjuk!!! :)

 • 2009.03.06 09:54:51bohar

  Magenta: Várjatok, majd Benedek hozza (a fiam :)))

 • 2009.03.06 10:01:36Gézengúz_Évi

  de vicces, nektek is fordítva tette be a kommenteket?:O  Amúgy a nyarat én is utálom, pedig balatoni lyány vagyok... A telet mindig szerettem, de mióta ygerekem van, utálom, mert már nemcsak felkapom a kabátom, és irány a hóesés...  A tél-tavasz, nyár-ősz váltás mindig kihozza a migrénem, utálom...  De az igazi tavasz, meg az igazi ősz, na az az én időszakom:D:D:D

 • 2009.03.06 10:13:38Magenta

  Évi, igen, a rendszer szerint előbb válaszoltam boharnak, mint ahogy írt. :)  Jó lesz, ha vigyáztok velem, nemcsak nyomozok, gondolatot is tudok olvasni ezek szerint. :-DDD

 • 2009.03.06 10:19:57Kiskunsági Cuvee

  ha kisüt a nap, akkor mindegy, hogy tavasz van vagy ősz, vagy nyár :-)  Teccik a vers!

 • 2009.03.06 10:30:53Subbantósdi

  Kicsit nedves, de azért kezd tavaszodni... :o) Mondjuk tegnap elég csúnya volt... :os

 • 2009.03.06 10:38:35Gézengúz_Évi

  amúgy itt most szakad az eső, de én is nyitottam ablakot, mert énekelnek(?) a vadgalambok, meg tavaszillat van:)

 • 2009.03.06 10:43:56Ribizlee

  jelentem, délnyugaton süt a nap ezerrel és igen jó az idő. kár, hogy bentről nézem, mert a főnökömet nem hatja meg...

 • 2009.03.06 10:51:31Gézengúz_Évi

  ááá, itt is kisütött(Fejér m.)!!!! már csomagolom is a gyereket:D

 • 2009.03.06 11:50:20pindúrpandúr

  meg kell védenem WIN-t, engem is rossz érzések kerítenek hatalmukba tavasszal

  sookal könynebben leszek depressziós mint télen

  a húsvéttől rendesen szorongásom van

  nem tudom miért, valószínűleg rossz emlékek kísértenek

  de tényleg ez a majdnemsége idegesít

  meg folyton esik

  nagy a hőingás, fujj

  és nem, nem menstruálok, hálistennek

 • 2009.03.06 14:15:27bohar

  rossz érzések, tényleg?

  én imádom a tavaszt, nekem fedobottság, boldogság érzésem van tőle, ez jó, de ami talán kevésbé, hogy mehetnékem, utazhatnékom van folyton, csak azért ennek vannak akadályai :)

 • 2009.03.06 14:38:04Briguci77

  Reggel még esett nálunk.De du-án kacsingat a napocska:),most néztem az ablakon ki.

 • 2009.03.06 14:40:15Briguci77

  A húsvéttal kapcsolatban nekem nagyon rossz emlékeim vannak.2001 április 15.-e és 16.-a óta nagyon nem szeretem. Megpróbálom túl tenni magam:)

  Tavaly előtti húsvét hétfő ha jól emlékszem ,a lányom szülinapjával volt egy napon:) • 2009.03.06 14:43:55Blueray

  Na nem kötelező azért rögtön kiugrani a bőrünkből, ha március elsejét mutatja a naptár...

  Valaki utálhatja a tavaszt mondjuk azért, mert  - nem lehet már hógolyózni, hóembert építeni, korizni, sielni, szánkózni,lékhorgászni, fakutyázni, snowboardozni, havat lapátolni

  - nem kell már horribilis összegű fűtésszlát fizetnie

  - megint várnia kell egy évet a hótolóautó jóképű sofőrjére

  - jó sokáig nem hordhatja a cuki kis prémcuccait

  - és egyébként is: olyan unalmasak a fák, mindig csak virágoznak, csak virágoznak.

  Hát nem szörnyű?

 • 2009.03.06 14:52:36Briguci77

  tavaszt meg magát nem utálom.Én a húsvéttal nem vagyok ki békülve.Unom már a szürkeséget,rügyezzenek a fák.Hóvirágok már ki nyíltak.

 • 2009.03.06 15:07:2278as évjárat

  Sütanapsütanapsütanap!!!!!!!!!

  :D:D:D  Húsvét? :D

  Tavaly két vödörrel kaptam (jobbról is, balról is) a jéghideg kútvízből!:D

  Már alig várom!  Éljenek a hagyományőrzők!:D

 • 2009.03.06 15:45:52esze

  Az igazi tavasz, az naggggyon finom! Most még csak örülök, hogy nem kell két pulcsi a kabát alá és így 2 kistestűvel is van(lesz) esélyem kijutni racionális idő alatt.

  Egyelőre megjött a vidám kis évszakváltó betegség a kicsiknek, a migrének a nagyoknak. De azt nem a márc 1 hozz(t)a.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta