Hétvégi programok: Köszöntjük a tavaszt

Aktuális programajánló és bújtatott időjárásjelentő posztunkban egy vallomással tartozom nektek. Nem, nem vagyok sem leszbikus, sem igazából nyolcvanhat éves matróna sem, egyszerűen nem szeretem a tavaszt. Juj! S tudom, hogy ez egyáltalán nem trendi és nőies hozzáállása az élet folyásához, vagyis a természet rendjéhez, bevallom, a legellenszenvesebb évszak. Tavasszal mindig abban reménykedem, hogy hamar túljutunk ezen a „majdnem” időszakon, ahol majdnem jó idő van és majdnem van már zöld növény is.



BUDAPEST
Művészetek Palotája Fesztivál Színház
Mestersége: karmester címmel, érdekes zenei programon vehetünk részt a gyerekekkel vasárnap, 11:00 és 15:00 órakor a Művészetek Palotájában. A karmesterség csak a XVIII. századtól önálló mesterség. Ez a hangverseny a karmesterség történetéről, a karmester munkájáról, feladatairól beszél, a szakma műhelytitkaiba avatja be, sőt a vezénylésbe is bevonja a 8-14 éves közönséget Hollerung Gábor segítségével. A koncert első felében bemutatja a 18. századtól kitüntetett szerephez jutó táncforma, a menüett történetét, a viszonylag lassú, majd egyre gyorsabb tempójú háromnegyedes tánctól a játékos ritmikájú scherzóig (scherzo=tréfa). Játékosságban, zenei humorban a második részben sem lesz hiány: Dohnányi Ernő közismert francia gyermekdalt feldolgozó variáció-sorozata is bővelkedik zeneszerzői sziporkákban.

VAM Design Center
Ha azt mondom, Cim-cim cimbora, biztosan sokan dúdoljátok tovább egy korszak remekbe szabott műsorának zenéjét. A Cimbora ma már nem csak a televízióban láthatjuk a Cimborát, hanem a Cimbora Labirintus Játszóházban is minden szombaton. Ez a művelődéstörténeti játszóház kreatív - készségfejlesztő - művészeti játékokkal várja a kicsiket és a nagyobbakat egyaránt. Az ókortól napjainkig korabeli játékok rekonstrukcióit és művészeti alkotásait, legjellemzőbb technikai és szellemi újításait ismerhetik meg játékos formában a gyerekek. Ezen a hétvégén 10:00 órától, a VAM Design Da Vinci - a géniusz kiállításához kapcsolódva a reneszánszban barangolunk. A korabeli piactól, egészen a könyvnyomtatás és könyvkötés, Amerika és a camera obscura felfedezéséig, sok-sok érdekesség várja a gyerekeket. Belépő: 3.000, ebéddel.

Millenáris Fogadó
Szombaton 10:00 órától a szokásos programok keretében a Tavaszvárás tölti ki a látogatók és a szervezők minden pillanatát. 10:00 órától Lépegető lesz, s 16:00 óráig az Apró csodák kicsiny kertjében tavaszi ablakképeket és papírvirágokat készíthetnek a vállalkozó szellemű kreatívoskodók. 11:00 órától az Aranyszamár Bábszínház: Brémai muzsikusok című darabja lesz látható, 13:00 órától a Mesekörben Pöttöm Pannával ismerkedhetünk meg. Ha pedig csak az utolsó programra értek rá, 16:00 órától Gágogó koncert lesz Madárijesztő című előadásával.

Klebelsberg Kuno Művészeti és Kulturális Központ
Csiribiri tavaszköszöntő családi délután lesz szombaton 15:00 órától a művelődési házban, Fabatka báb-Színházzal, kézműves játszóházzal (tavaszi papírdísz készítéssel), a Katáng együttes tavaszköszöntő műsorával.

Szépművészeti Múzeum
Szombaton a kerengőben divat Fórum lesz, a szokásos 10:00 órától. A résztvevők az ókori tóga nyomában járhatnak, kipróbálhatják és megtudhatnak róla mindent, festmények és szobrok segítségével. A belépő: 900 Ft / alkalom / fő vagy 8000 Ft / 10 alkalom / fő

Petőfi Csarnok
A kézműveskedés szerelmeseinek remek programajánlatunk van, ugyanis hétvégén 10:00-18:00 óráig a Petőfi Csarnokban mindent megtudhatnak, megvehetnek egy helyen a témával kapcsolatban. A programon közel száz kézműves kínálja igényes portékáját, de nem csak vásárolni és nézelődni lehet a helyszínen, hanem profi vezetőkkel próbálható ki a sok-sok látványos és érdekes technika.

VIDÉK
Törökbálint
A Munkácsy Mihály Művelődési Házban már pénteken 16:30 órakor , Aranykapu táncház lesz a Göncöl zenekarral, gyerekeknek és a szüleiknek. A táncházat a Csillagszemű Táncegyüttes tagjai vezetik. Közben: népi hangszerek játékos bemutatója, népdalok tanulása és kézműves foglalkozás Szinkulics Ágival Belépőjegy: gyermekeknek 200 Ft, felnőtteknek 300 Ft, családi kedvezmény 1 felnőttnek + 2 gyermeknek 600 Ft, 2 felnőttnek + 2 gyermeknek 800 Ft.

Szombathely
Az AGORA Gyermekek Házában szombaton, 9:00 órától Kézműves Kuckó lesz, s hagyományos és újszerű kézműves technikákkal ismerkedhetnek a gyerekek. Belépő: 350 forint/fő.

Vác
Emberek! Lóma a balátotok! címmel, ókortörténeti délután lesz szombaton 15:00 órától a Madách Imre Művelődési Központban, nem csak gyerekeknek a Familia Gladiatoria szervezésében.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Nem tudom, hogy ebben a gazdasági mélyrepülésben van-e kedvetek kimozdulni otthonról. Nekem speciel nem nagyon, bár azt hiszem, ha a hétfői posztra visszagondoltok, egyáltalán nem is csoda. Maradjatok tehát otthon és hallgassatok valami pénzhez passzolót , vagy valami új magyart . Vagy használjátok ki az alkalmat arra, hogy nyelvtudásotokat cizelláljátok egy kicsit. Mert hát bármi is lesz később, a legjobb az, ha túljutunk ezen a nemzeti „nyelvidiótizmuson” egyszer és mindenkorra. Erről pedig egy érdekes videó jut eszembe, amiben 21 angol akcentust mutat be egy hölgy, melynek a felét értem csak, s arra gondoltam, milyen vicces lenne egyet a magyarral is csinálni, elmondani ugyan azt, palóc, tót, ’szögedi’, somogyi, s zalai tájszólásban.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek