SZÜLŐSÉG

A pápa nem támogatja a „dizájner babák” születését

2009. március 6., péntek 10:00

PGD - három betű, mely egyre hevesebb vitákat kavar. Preimplantációs genetikai diagnosztika, más szóval a „dizájner baba” jelenség, melynek nyomán megszülethetett Javier vagy az emlőrák fenyegetésétől megszabadított angol kislány vagy a többiek. Forradalmian új módszer a betegségek ellen vagy durva beavatkozás a természet rendjébe? Áldás vagy átok?A kérdésre nyilvánvalóan nem lehet egyszavas választ adni. Annyi viszont máris bizonyos, hogy pápai áldás nincs - és valószínűleg egyhamar nem is lesz - a tudomány új vívmányán, ami lehetővé teszi, hogy az embriók beültetés előtti kiválogatásával megakadályozzák öröklődő betegségek vagy kóros gének továbbadását, illetve akár más szempontok alapján szelektáljanak az embriók között. A The Washington Post - XVI. Benedek szavait idézve - kiemeli, hogy a katolikus egyház minden olyan eljárást határozottan ellenez, ami bármilyen szempont szerint különbséget tesz ember és ember között, bármilyen érv alapján diszkriminálja a betegeket vagy elesetteket. Márpedig a pápa szerint a preimplantációs genetikai diagnosztika kielégíti ennek kritériumait, függetlenül attól, hogy a végső cél egy másik ember gyógyulása, egy nemzedékről nemzedékre szálló átok láncolatának megszakítása vagy szőke hajú, kék szermű, „tökéletes” egyedek létrehozása.

A katolikus egyházfő szerint a „dizájner babák” iránti vágy nem más, mint mindenáron való tökéletességre törekvés, az eugenikai gondolkodás lassú, de megállíthatatlan térhódításának kétségbevonhatatlan jele. Az eugenikáé, a genetika „vadhajtásáé”, amiről a történelem már bebizonyította, hogy a „felsőbbrendű faj” létrehozásának gondolata mennyi gaztett, bűn, fájdalom és könny forrása lehet.

XVI. Benedek szerint a preimplantációs genetikai diagnosztika másik problémája, hogy alapjaiban sérti az emberi méltóságot, hiszen a katolikus egyház tanítása értelmében az élet a fogantatástól a természetes halálig tart, így a kiválogatás során alkalmatlannak, betegnek vagy gyengének találtatott embriók elpusztítása nem más, mint megannyi élet kioltása valamilyen felsőbbrendű szelekciós szempontra hivatkozva.

A The Washington Post cikke egy vatikáni konferenciához kapcsolódóan jelent meg, melynek mottója: „A genetika új határterületei és az eugenika veszélyei”. Az összejövetel előtti sajtótájékoztatón Rino Fisichella, a Pápai Életvédő Akadémia (Academia Pro Vita) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a preimplantációs genetikai diagnosztika hívei - akik mögött tekintélyes anyagi háttérrel rendelkező érdekcsoportok sejthetők - a „normális élet” ígéretével csábítják az érdeklődőket, miközben senki nem állíthatja önmagáról, hogy képes lenne megadni a „normális élet” pontos definícióját. Az akadémia elnöke abban látja e gondolkodás legnagyobb veszélyét, hogy azon a feltételezésen alapul, hogy vannak közöttünk értékesebb és értéktelenebb emberek - ez pedig megengedhetetlen.

Ha elfogadjuk, hogy egy betegség megelőzésének szándéka elegendő érv lehet, hogy bárki dönthessen életről és halálról, akkor már csak egy szűk mezsgye választ el bennünket attól, hogy megfelelő indokot keressünk és találjunk az embriók nem, haj- vagy szemszín, illetve egyéb testi paraméterek szerinti szelektálására. Á, eddig biztosan nem jutunk - nem juthatunk! - el, a történelem nem ismételheti önmagát. Vagy mégis?

Már nagyjából elkészültem a poszt megírásával, amikor rábukkantam a New York Daily News egyik cikkére, mely arról számol be, hogy egy meddőség kezelésére szakosodott orvos, bizonyos dr. Steinberg azt ígérte a manhattani és Los Angeles-i rendelőjét felkereső reménybeli szülőknek, hogy nemcsak a rákbetegségre való hajlam vagy a színvakság kiküszöbölésében nyújt segítséget a preimplantációs diagnosztika eszközeivel, de a szülők megválaszthatják utódaik nemét, sőt akár szem- és hajszínét is.

A szokatlan „szolgáltatásról” hírt adó újságcikk nyomán hívások tömege árasztotta el a kétes emlékű „prediktív eugenikát” kínáló orvost, egyszersmind vitát és felháborodást keltett, ezért a lap másnapi száma már arról számolt be, hogy Steinberg doktor a későbbiekben kizárólag orvosi javallat alapján alkalmazza a preimplantációs diagnosztikát.

Hátsó szándéktól vagy anyagi érdekektől vezérelve a legjobb módszer is visszájára sülhet el - mondhatnánk. XVI. Benedek és a katolikus egyház azonban ugyanúgy nem mérlegel, mint például az abortusz vagy az eutanázia esetében: az eugenika veszélyeire, az emberi méltóságra és a hátrányos megkülönböztetés megengedhetetlenségére hivatkozva, minden egyéb körülményt figyelmen kívül hagyva elítéli és ellenzi a preimplantációs diagnosztikát - legyen a cél akár egy betegség megelőzése, akár szőke hajú, kék szemű kislányok születése.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.06 19:37:43kóborc

  Ha még valaki olvasná: meglátásom szerint nem azt a gyereket sajnáljuk, hanem saját magunkat akarjuk megvédeni a kínlódástól? a kényelmetlenségtől, amit egy beteg gyermek nevelése jelent? Ugyanis az csak az egészségesek meglátása, hogy így nem érdemes élni: én még nem sok beteget láttam megöngyilkolni magát.

  Kecsegugu: csak a csecsemőt nem keresztelik meg, ha a szülők nem hisznek, hiszen a csecsemőkeresztségben a szülők tesznek helyette fogadalmat - milyen fogadalom az, amit már a kezdetekkor tudunk, hogy hazug? A felnőttet - aki maga vállalja a felelősséget döntéseiért és maga teszi meg a fogadalmát - minden további kérdés nélkül keresztelik!! Elég érdekes azt várni valakitől, aki mélyen hisz az általa vallott értékekben, hogy végigcsináljon egy számára nagy jelentőséggel bíró szertartást úgy, hogy tudja, a másik végighazudja az egészet...

 • 2009.03.06 20:51:07LILIOM

  A megtermékenyített petesejtekből egy ÚJ emberpéldány lesz közvetlenül, SAJÁT LÉLEKKEL, dobogó szívvel. A sárgarépa ilyesmire nem képes...

  Sajnos a világ annyira felgyorsult - a fejlődés is -, hogy nagyon kell vigyázni, merre tovább. Szerintem ennyire nem szabad beleszólni a természet rendjébe, próbáljuk már elfogadni a gyermekünket olyannak, amilyennek született (most a szem-és hajszínre gondolok). A betegségekkel kapcsolatban: az a baj, ha megengedjük, hogy ilyen okok miatt működjön a technika, senki sem tud majd megálljt parancsolni az egésznek. Ha ez egyszer elszabadul, akkor ki tudja, 50-100 év múlva milyen lesz a világ. A tehetősek (mert megengedhetik maguknak), vásárolnak majd egészséges, okos, ügyes gyerekeket, akinek nincs rá pénze, annak a gyereke beteg lesz, vagy csúnya, vagyis méginkább mélyül a szakadék. Szerintem nincs jogunk beavatkozni ilyen dolgokba. Nem vagyunk istenek (szerencsére), és sajnos lehet, hogy 100-200 év múlva nem is lesz más a földön, csak pusztulás és világvége, pont az ilyen Istennek-képzeljük magunkat irányzatok miatt.

 • 2009.03.06 20:59:28LILIOM

  Én pedig protestáns vagyok, és jelentem: az Egyház él, és emberi életek változnak meg. Ha valami ennyire nem jó szerintetek, akkor hogyan lehet az, hogy alkoholisták szabadulnak meg betegségükből, börtönviselt emberek Krisztust dicsérik, betegek gyógyulnak, reményvesztett emberek új reményre lelnek, és az igaz hívők a Szeretet IStenét dicsőítik? Mert egy jól működő közösségben, ahol Isten áll a középpontban, ez történ(het), ha Isten áldását adja. És lehet leszólni a hitet magát, mert az csak egy szubjektív dolog, de rengeteg embert ismerek (nem csak gyengéket és elesetteket és szegényeket), akiknek az életét boldoggá tette a hiten keresztül Isten. Mert aki hisz, az megengedi Istennek, hogy az formálja az életét. z nem csak egy erkölcsi értékrend (az csak forma), hanem valódi, belső megújulás. Isten segítségével naponta legyőzhetem bűneimet, megtisztulhatok, és így szerethetek másokat.

 • 2009.03.06 21:08:34trollkotze

  "Ha valami ennyire nem jó szerintetek, akkor hogyan lehet az, hogy alkoholisták szabadulnak meg betegségükből, börtönviselt emberek Krisztust dicsérik, betegek gyógyulnak, reményvesztett emberek új reményre lelnek, és az igaz hívők a Szeretet IStenét dicsőítik?"  Minden vallásnak, egyháznak megvannak az efféle testi-lelki gyógyultjai, megtértjei, pedig minden vallás istene nem lehet egyszerre létező.

  Ez a hit érdeme, nem Istené, legalábbis nem feltétlenül szükséges hozzá isten. Hihet az illető szinte bármiben, akár a Rózsaszín Orrszarvúban is, mert a hit maga az, ami erőt ad. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ez az elme - eddig fel nem tárt - ereje.

 • 2009.03.06 21:12:36cozumel

  Liliom  mert ma nem a tehetosek engedhetik meg maguknak, hogy "megvegyek" az egeszsegugyet?

  Nem ok tudjak magukat a leghiresebb svajci professzorral muttetni?

  Nem ok tudjak kifizetni a legdragabb, kulfoldrol behozott gyogyszereket?  Tarsadalmi egyenlotlensegek mindig is voltak es lesznek, ez igazan nem lehet indok arra, hogy a fejlodest megallitsuk.  "hogyan lehet az, hogy alkoholisták szabadulnak meg betegségükből, börtönviselt emberek Krisztust dicsérik, betegek gyógyulnak, reményvesztett emberek új reményre lelnek, és az igaz hívők a Szeretet IStenét dicsőítik?"

  Hat mert a vallas is egyfajta drog lehet.

 • 2009.03.06 21:36:22wish73

  cozumel

  off-lassan a kardomba dőlök, mert már 2x ígérted, h írsz

 • 2009.03.06 22:18:05cozumel

  Megprobalom megint elkuldeni....:S

 • 2009.03.06 22:24:42wish73

  kérd el H-tól a rendes mélcímemet.

 • 2009.03.06 22:33:33cozumel

  Navazze, jokor mondod, most kultem el a freemelre megint.

  H. itt buzog valahol?

 • 2009.03.06 22:44:11wish73

  sztem a szokásos miért ne vállaljunk-ban

 • 2009.03.06 22:45:32Heatherette

  ha e-mailt írsz, azt megkapom bárhol. szóval válaszoltam, cozumel. szívesen!

 • 2009.03.06 22:55:12cozumel

  H.  Koszonom!

  Csak arra gondoltam, hogy egyaltalan gep kozeleben-e vagy :D  Wish  elment mostmar mindket cimre akkor.

 • 2009.03.06 23:08:26Heatherette

  gépközelben, de már igen unom. fizetés viszont csak a jövő héten. de ma már rákészültem, mert bejártam a kedvenc üzleteimet, és kinéztem magamnak, h mit fogok azonnal beszerezni, amint lesz egy kis manim :)

  de mondom, ha vmi kell, akkor mél, és arra még akkor is tudok válaszolni, ha a Bazilikában trónolok is. pláne egy ilyen fontos ügyben, mint egy ímélcím :)

  a "buzog" meg elég kétértelmű :D

 • 2009.03.06 23:28:06O.U.T.

  én a pápát nem támogatom, meg a katolikus egyházat. elképzelhető, hogy bezárják a kócerájt és múzeummá meg közhasznú alapítvánnyá teszik a Vatikánt végre?

 • 2009.03.06 23:42:54wish73

  most nagyon röhögök. látod, ez a buzog nekem nem szúrt szemet.

  ma voltak nálam szerelők, jópofizni akartak. valahogy a buzikra terelődött a szó, na ők inkább homofóbok voltak. pizzás is volt ma, de bukósisakban. megnéztem a blokkot. "tanár úr" volt a futár :D

 • 2009.03.06 23:43:18wish73

  OUT- a közhasznú alapítvány fából vaskarika. önhasznú alapítvány-na az inkább

 • 2009.03.06 23:53:53Heatherette

  hát én mindig hallgatom a homofób szöveget ismeretlenektől... mert ugye nem olyan szembetűnő. legutóbb kínos volt, amikor egy barátnőmhöz mentem fel kicsit dumálni, és akkor találkoztam életemben először az anyjával, és jót beszélgettünk, aztán hirtelen vmi olyasmit kezdett el mondogatni, hogy a fia mot vizsgázik annál a buzi tanárnál, meg h azért van manapság egyre több buzi, mert ilyen emberek tanítják a fiatalságot, mint az. barátnőmön láttam, hogy kikerekedik a szeme. ilyenkor csak somolygok, mert elképzelem, ahogy becsukódik az ajtó a hátam mögött, és a csaj odaszól a muternek, hogy "megtanulhatnád már befogni a szád". sok hasonló szitu volt már, és a leggázosabb, amikor látom rajtuk, h elvárnák, h betársuljak.

 • 2009.03.07 00:23:58wish73

  H, milyen sűrűn trónolsz a bazilikán, és különben is micsoda szentségtörés oda trónolni?

  és miért hesszelsz megint a gép előtt? télleg nincs jobb dolgod?

 • 2009.03.07 00:29:19Heatherette

  tényleg

 • 2009.03.07 01:27:03kajánkodó

  "2009.03.06 21:12:36 cozumel  Liliom  mert ma nem a tehetosek engedhetik meg maguknak, hogy "megvegyek" az egeszsegugyet? (...)

  hogyan lehet az, hogy alkoholisták szabadulnak meg betegségükből, börtönviselt emberek Krisztust dicsérik, betegek gyógyulnak, reményvesztett emberek új reményre lelnek, és az igaz hívők a Szeretet IStenét dicsőítik?"

  Hat mert a vallas is egyfajta drog lehet."

  #

  "2009.03.06 23:28:06 O.U.T.  én a pápát nem támogatom, meg a katolikus egyházat. elképzelhető, hogy bezárják a kócerájt és múzeummá meg közhasznú alapítvánnyá teszik a Vatikánt végre?"  Ez csak kettő darab, kapásból kiemelt "gyöngyszem" a hsz-ek közül. Na ide kívánkozik igazából a Homáron ezermilliószor (ott 110 százalékban értelmetlen szövegösszefüggésben) leírt "ezértartittezazország... kijelentés. És szvsz ebből a szemszögből még értelmet is kap - sajnos!  No problem: állítólag demokrácia, szólás- és véleményszabadság van, vagy mi a szösz. Ebbe, ugyebár belefér a vallás "droggá" való minősítése, és a katolikus egyház múzeúmmá/közhasznú kócerájjá történő változtattatásának óhaja is.

  Rendben, legyen - rendezzünk ez ügyben európai, avagy világszintű nápszavazást!

  Győzzenek a struccok!

  Nem kell az Isten, mert félelmetes - no nem a mindenhatósága, hanem a "mindetlátósága" okán.... Így aztán nem kell az egyház se, elvégre esendő,gyarló, mi több: sok esetben bűnbeesett emberek a képviselői

  Fuj! Undorodjunk! Tagadjuk meg! Forduljunk el! De minimum mutassunk illő passzivitást. Mert az a menő - és a kényelmes. Magunk előtt, természetesen.

  Furcsa, hogy egyesek mekkora vehemenciával utasítják el a Felettünk való létezésének gondolatát... Vajon mitől félnek ennyire? Hogy esetleg mindent tud és lát? Hogy esetleg egyszer mégiscsak bekövetkezik a sunnyogástól mentes elszámolás?

  Kínos, nagyon kínos!

  Magam is olyan szívesen kibújnék alóla - de hithű katolikusként nem tehetem. Így aztán próbálom a gyalogember keserves földi létét összehangolni a tízparancsolat elvárásaival. Gyónom: naponta többször kényszerülök vétkezni. De nekem van egy menedékem: a hitem.

  Az ad erőt a sűrű kudarcok utáni feltápászkodáshoz.

  Conzumelnek üzenem: adják az Égiek, hogy a gyereke ennél keményebb/veszélyesebb drogot soha ne kóstoljon, OUT-nek kívánom, hogy egyszer úgy lépjen be egy templomba - kézen fogva a kislányával/kisfiával -, mintha egy múzeumba lépne, ahol minden közzétett tárgy/kép/mozdulat/térdhajtás/szertartás-töredék (ami feltehetőleg számára elviselhetetlen) üzen valamit - úgy kétezer év távlatából.

  Nem kell hinni - mi több: meg lehet tagadni Krisztust, a pápát, az apostolokat, de attól még megmarad a rettenetes tény, hogy mindenki saját életéért (tetteiért-tanításaiért-mulasztásaiért) felelős. Hittől függetlenül egyszer sor kerül a nagy elszámolásra - aki úgy érzi, hogy ezt a meccset önmegával fogja lejátszeni, annak nagyon jaj, hiszen a remélt búnbocsánat és feloldozás csak felsőbb szintről érkezhet. hitem szerint.

  bocs a hosszért, ígérem, ezennel néhány hónapra visszavonulok.

 • 2009.03.07 03:21:06cozumel

  Kajankodo  hogy oszinte legyek, nem fogsz hianyozni...  Csak azt nem tudom, hogy ember hogy kepes ilyen szinten osszemosni dolgokat.

  Szerinted aki nem hisz valamilyen Istenben, az mar nem is kepes felelos magatartast mutatni onmagaert, a csaladjaert, a kornyezeteert?  Es tudod, soha nem hittem abban, hogy a bunozo, aki a bortonben megter, valoban Istenhez ter meg.

  Nem, o csak betomkodi a lukakat, a hihetetlen urt, ami az egesz eleteben vegigkiserte, ami valoszinuleg elvezetett oda, hogy bunozove valt.

  Erdekes modon ugyanis nem a fehergalleros ertelmisegi bunozok talaljak meg Istent a bortonben, hanem a nagyon alulrol,a tarsadalom melyerol szarmazo emberek, akikre sosem figyeltek, akiket nem szerettek, akikkel nem torodtek.  Es akkor a bortonben, az eletuk legkiszolgaltatottab szakaszaban, felkinaljak nekik Istent. Isten szeretet, gondoskodasat, gyamsagat.  Nana, hogy elfogadja. Hiszen eleteben eloszor kinalnak neki ilyesmit.  Engem szemelyszerint pont annyira elrettent az a gondolat, hogy a gyerekem valami dogmatikus vallasos egyenne valtozik, mint az, hogy drogossa, alkoholistava, bunozove.

  Mert mind ugyanazt jelenti: hogy nem kepes megbirkozni a valosaggal egyedul.  Viszont remelem, hgoy ezt a kepesseget majd atveszi tolem, ugy, ahogy en is atvettem az en szuleimtol-barmifele vallas vagy felsobbrendu segitsege nelkul.

 • 2009.03.07 05:33:46tarkabab

  www.guardian.co.uk/education/2003/jun/05/research.highereducation  steven pinker írása arról, mennyire reális lehetőség egy gattaca-féle világ (jószerivel semennyire)

 • 2009.03.07 08:11:33Tessina

  nagyon jó kis cikk, köszi, tarkabab:)

 • 2009.03.07 09:02:36LILIOM

  Én speciel református vagyok, úgyhogy kevesebb "dogmatikában" van részem, elismerem, hogy elrettentő lehet az egyháznak ez az oldala. De miért ennyire lenéznivaló az, ha valakinek a hit a mélységekben kapaszkodót jelent? Egyébként már írtam (pont emiatt a felszínes látásmód miatt: mi szerint a hit csak a gyengéknek és elesetteknek való, akik nem tudnak egyedül megbirkózni a problémákkal), hogy a keresztények döntő többsége normális, teljes életet élő ember, akiről nem mondanád meg a metrón, hogy az. Nem hajléktalan, nem alkoholista, nem gyengeelméjű. Azazhogy lehet, hogy felismered a metrón: ő az (persze nem minden esetben), aki átadja a helyét az időseknek, kismamáknak. Aki esetleg rádmosolyog. Nem szeretnélek meggyőzni - így nem is lehet, csak rámutatni arra, hogy amit annyira feketén látsz, annak nagyon szép oldalai vannak. Én az életem derűs és szép napjain is hiszek, és az, hogy ismerhetem Istent, megszólíthatom saját szavaimmal is őt, mi több, tegezhetem, barátomnak hívhatom, el nem múló örömet ad. És reményt. Lehet ezért lesajnálni, de nekem nem egyedül kell a problémákkal, gyásszal, betegségekkel, fájdalmakkal szembenéznem (és szegény gyermekem sem fogom arra kárhoztatni, hogy mindezek súlya alatt egyedül roppanjon össze), hanem Isten tenyerébe hajthatom a fejem, aki mint szerető édesapa vigasztal, és tudom, hogy az én szenvedéseim és fájdalmaim is hordozta a kereszten, mikor meghalt, és harmadnap feltámadt, ezért mindig van nekünk is új kezdet. A gyermekemnek is ezt fogom tanítani, hogy sose érezze magát egyedül.

  És a végére egy idézet a Bibliából:  "Mert az Isten "bolondsága" bölcsebb az emberek bölcsességénél, és az Isten "erőtlensége" erősebb az emberek erejénél." l. Kor. 1:25  "Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el. ... Mert én, az Úr, a te Istened, erősen fogom jobb kezedet, és ezt mondom neked: Ne félj, én megsegítlek! ... Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!" Ézsaiás könyve

 • 2009.03.07 09:51:30wish73

  tök más dolog Istenben hinni, mint vmelyik egyház kötelékébe tartozni.

  " naponta többször vétkezem, és gyónok" sztem ettől válik rohadt hiteltelenné az egész.

  ó, hát elütöttem egy gyalogost. 20 miatyánk-azt hello. megcsaltam a férjem/feleségem. na, ez most kisebb vagy nagyobb bűn, mint a gázolás? mennyi is legyen abból a miatyánkból?  nagyon szeretném látni egy feltétel nélkül hívő arcát, amikor konkrét kérdéseket szegezek neki a hitével kapcsolatban. sógornőmet igazán nem akartam megbántani, tényleg csak kérdezgettem, de zavarba jött.

  szóval lehet ám hinni, de tényként kezelni olyan dolgokat, amikre nincs bizonyíték-hát maradjunk abban, h mókás.

  magam részéről azt vallom, h lehet Isten, vagy egyéb természetfeletti akármi, de vagy nem mindenható, vagy nem annyira jóságos. mert a kettő ellentmond egymásnak, ha egy kicsinyet körülnézne a bolygónkon.

 • 2009.03.07 09:57:51wish73

  és visszautalva az előzőhöz: megkérdezném a pápát, h , ha az ő istene mindenható és jóságos, a magzat pedig ártatlan, de, ha még bűnös is lenne, az ő kedvéért Jézus már úgyis megtette a dolgát, szóval, akkor mivel magyarázza a sok szenvedéssel járó genetikai betegségeket? kinek/minek jó ez?

  és, ha beállítanék egy ilyen gyerekkel, h tessék, akkor neveld fel te, mert nem engedted, h egészséges gyerekem legyen, akkor mennyire biluxolna? bár, ha a benkő Dánielt nem fogadta, lehet, h engem sem fogadna.

 • 2009.03.07 10:43:30Brumibaby

  Szerintem a hit univerzális, annyiban, hogy mindenki hisz valamiben, isten létében vagy nem létében, az élet szentségében vagy a verseny mindenhatóságában, amint ezt a fentebbi hsz.-ek is tükrözik.  A gond általában nem ezzel van, hanem a képmutatással. Személy szerint nagyra tartom az egyház erőfeszítéseit az elesettekért, de nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy mondjuk abban az egyházban, ahová én formálisan tartozom, palástot viselhet olyan lelkész, aki nyíltan rasszista.  Mondhatja persze bárki, hogy ha csak formálisan tartozom oda, mi közöm hozzá, és igaza van.

 • 2009.03.07 10:51:24wish73

  apám barátnője mondta, amire sosem gondoltam, h, a tagadás is egyfajta hit. mert ahhoz, h vmire azt mondd, h nincs, vagy nem hiszel benne, el kellett gondolkodnod arról, h lehetséges-e. és, ha már ezen agyalsz, az ráutaló magatartás.

 • 2009.03.07 10:53:44wish73

  Brumibaby, az ember nem felelhet rajta kívülálló dolgokért. még, ugye az is tartja magát, h az apák vétkéért nem a fiú a felelős. pedig az családon belül van.

  én is pironkodom, ha a hazai zsidó hitközség vezetőinek kulisszatitkairól hallok.

 • 2009.03.07 11:12:03Brumibaby

  wish, nem értem, hogy ezt mire mondod.  A szervezetet végülis a tagjai határozzák meg, nem? Amelyik egyház a jótékonyságban jeleskedik, szimpatikusabb nekem, mint amelyiknek a képviselőit mondjuk pedofil-botrányok lengik körül.  Ami nem jelenti azt, hogy a szimpatikus jótékony egyház soraiban ne lennének görény pedofilok, és viszont, nyilván a katolikus egyházban sem mindenki pedofil, sőt.  De asszem ez már lapos közhely, nem is folytatom.

 • 2009.03.07 11:29:43wish73

  naív elképzelés, h alulról kerül ki a krémje egy szervezetnek. van a nyáj, még, ha nem is minden egyházban így hívják őket, és van egy "elit", ami az aktuális politikai (és nem csak belpol.), ill. gazdasági érdekek alapján van a helyén.

  a mezei hívőnek nincs választása, max. elmegy jehovának, szcient-nak. de, ha történelmi egyházakra gondolsz, akkor is református, biboldó, akármi maradsz, ha a vezetőség nem tecc. sztem.

 • 2009.03.07 12:19:58szottyadt

  Veszélyes! Úgy is lehet mondani, hogy " ember tervez Isten végez!" Lásd Kínában a hatalmas földrengéstől hány gyermek halt meg, köztük olyan családoknál akiknek az állam nem engedte, a nagy " népszaporulat" miatt, hogy egynél több gyerekük legyen! Egy volt nekik az is meghalt!:(( A Természet mindig megoldja ha baj van, figyeljétek meg, ha lesz rá elég évetek!:)És egyházban sem mindenki pedofil van köztük perverz, szadomazo is úgy mint nem a egyháziak között! Ők is csak emberek! Akár milyen ruhát hordanak! A Röntgen alatt minden ember egyforma!:))Nincs fekete fehér, sárga vagy zöld!:)

 • 2009.03.07 12:21:31hozzászólok

  Majd megkapja az ember a csomagot ehhez is:

  Homoszexualitás, felelőtlen nemi élet-AIDS.

  Környezetszennyezés-irreverzibilis folyamatok.

  Dőzsölés, javak halmozása hitelből-világválság.

  Nyugi ez is meglesz...

 • 2009.03.07 12:33:46Heatherette

  az AIDS-et eredendően a prostituáltak kezdték el terjeszteni, csak szólok

  erről hajlamos az emberiség megfeledkezni :)

 • 2009.03.07 12:56:54Heatherette

  "Világviszonylatban a heteroszexuális fertőzöttek száma meghaladja a homoszexuális fertőzöttekét."  igen. de szörnyű, hogy azt tanítják a mai napig a gyerekeknek, hogy ha nem vagy buzi, nem leszel AIDS-es, mert ez csak az ő betegségük. nem tudom, hány "normális" embernek kell meghalnia még ahhoz, hogy az emberek végre felfogják: a heteroszexualitás nem véd ellene.

 • 2009.03.07 13:00:26Brumibaby

  Okoska, én úgy írnám, AIDS-szel, de lehet, neked van igazad.  madz, nem vagy itt valahol? A te véleményed etalon nekem helyesírási kérdésekben.  Heatherette, ettől én is a falra mászok. Előítéletesség és ostobaság kézenfogva iszonyú kártékonyak.

 • 2009.03.07 13:29:02Brumibaby

  Okoska :)))))))

  Szóval nálunk a toldalékolás bizonytalansága miatt nem lehet az AIDS-ről értelmesen beszélni?  Akkor már értem...

 • 2009.03.07 14:17:21szanna

  Bocs, ha már írta valaki (sok az új komment, kevés az időm):  Aki még nem látta, ma megnézheti a Gattaca-t. Az AXN-en adják este 10-kor.

 • 2009.03.07 14:20:25madz

  Okoska, ez tök jó kérdés! szerintem AIDS-szel, mert mégiscsak betűszó, de ha tényleg a kiejést nézzük, akkor AIDS-cel. volt mátr ilyen problémám: valami angol újságnak az volt a címe, hog mittoménmilyen Reports. namost Reports-szal, -cal, -dzal vagy mi?

  amúgy szerintem a pápa megnyilvánulásait a helyükön kellene kezelni. ez a hely pedig a "nincs túl nagy jelentősége" kategória szerintem

 • 2009.03.07 14:28:44cozumel

  "De miért ennyire lenéznivaló az, ha valakinek a hit a mélységekben kapaszkodót jelent?"  Hol irtam, hogy lenezem????????

  Azert, mert logikusan levezettem, hogy aki nagy szarban van, az biza megfogja az elso feleje nyujtott kezet, legyen ahhoz barmi is hozzacsatolva?

  Dehogy nezem le, csak nem ajulok el a hit "erejetol", hanem atlatok egy tok normalis pszichologiai folyamatot.  "Egyébként már írtam (pont emiatt a felszínes látásmód miatt: mi szerint a hit csak a gyengéknek és elesetteknek való, akik nem tudnak egyedül megbirkózni a problémákkal), hogy a keresztények döntő többsége normális, teljes életet élő ember, akiről nem mondanád meg a metrón, hogy az"  Egyebkent irtam mar, pont az ilyen felszines latasmod miatt, hogy a nem keresztenyek tobbsege is normalis, teljes eletet elo ember, akirol nem mondanad meg, hogy az.  _EN_ ugyanis abszolut nem nezem le a hitet, vagy a hivoket.  Az ilyen fensobbrendu kijelentesekto viszont agylobot kapok, amikor azt hiszitek, hogy a moral a Ti kezetekben van, mert Ti aztan kovetitek Isten utjat.  _EN_ a sajat kutfombol is el tudom donteni, hgoy mi erkolcsos es mi nem, a vilagi torvenyeket egyebkent betartom, Ram azok vonatkoznak, szerencsere ugyanis az allam es az egyhaz mar regen szetvalasztodott a vilagnak minden fejlettebb orszagaban.

  ( Ahol meg nem, ott nem a Te kereszteny Istened parancsol am, hanem Allah.)

  "Lehet ezért lesajnálni, de nekem nem egyedül kell a problémákkal, gyásszal, betegségekkel, fájdalmakkal szembenéznem (és szegény gyermekem sem fogom arra kárhoztatni, hogy mindezek súlya alatt egyedül roppanjon össze), hanem Isten tenyerébe hajthatom a fejem, aki mint szerető édesapa vigasztal, és tudom, hogy az én szenvedéseim és fájdalmaim is hordozta a kereszten, mikor meghalt, és harmadnap feltámadt, ezért mindig van nekünk is új kezdet."

  Kepzeld, nekem meg van csaladom, nagyszeru barataim, ugyhogy meg soha nem kellett egyedul atveszelnem semmilyen fajdalmas szakaszt az eletben, mert mindig allt mellettem valaki, akinek a vallan kisirhattam magam, aki fogta a kezem, ha azt kertem.

  Azt pedig, hogy mindig lehet, es KELL is ujrakezdeni, a szuleim megtanitottak szerencsere. S volt is mar alkalmam kiprobalni egy parszor az eletben.

 • 2009.03.08 09:07:24Meni

  Kicsit megkesve, de erdekes lehet> a csaladomban augusztus 21-re van kiirva egy designer baby, es nagyon orulunk neki, hogy jon.  A sogoromeknak van mar egy sulyosan hallaskarosult kisfiuk, es a genetikai kutatas kimutatta, hogy hibas gen az oka. Mind az anya, mind a sogorom hordozza a gent, es a ketto talalkozasa magas eselyt ad ra, hogy a kovetkezo baba is betegen szulessen. Ezert egy alapitvany es az allam tamogatasaval december elejen ultettek be a genetikai alapon szurt embriot. Szerencsere megmaradt.  Akinek nincs a csaladjaban olyan genetikai problema, ami ezzel az eljarassal gyogyithato, az talan aggodik. En is lattam a Gattacat, jol ismerem ennek a folyamatnak a lehetseges negativ kovetkezmenyeit, megis ugy gondolom, hogy ez az orvostudomany csodaja. Ja, es a rokonaim nem mondhattak meg a gyerek nemet, pedig negy fiu utan elkeseredett vagynak egy kislanyra. Es megsem. Mert nem etikus. Tolunk emberektol, a tarsadalom erejetol fugg, hogy elfajul e ez a dolog, vagy nem. Mondjuk nem vagyok naiv, lesz mindig erkolcstelen orvos, de ha altalanossa nem valik a helytelen gyakorlat, akkor ez csak hasznos lehet...

 • 2009.03.08 11:27:36wish73

  nekem volt olyan tanítványom, aki szintén úgy lett sérült, h mindkét szülő hordozója volt a betegségnek, ami csak lányokon okoz tüneteket. volt egy egészséges fiuk is. kérdeztem, h vállalnának-e még babát. akkor azt mondták, h nem, mert, az ő hitükkel összeegyeztethetetlen az ab., hiába derül ki a terhesség x. hetében, h fiú-e vagy lány, esetleg ch.boholy-vizsgálattal még az is, h beteg-e vagy sem. aztán mégis vállaltak gyereket. és lány. és sérült...

  hát, nem tudom, ez mennyire istenies cselekedet akár a gyerekkel szemben, akire tudhatóan sok kínnal való szenvedés utáni halál vár, akár az egészséges kisfiúval szemben, akire két fekvő, lélegeztetőgépen szuszogó, szondával táplált gyerek mellett túl sok figyelem nem jut.

 • 2009.03.08 12:18:11Meni

  Wish, szerintem ez egyaltalan nem istenes cselekedet. Es nem csak szerintem. Itt nalunk kulon vallasi birosag foglalkozik ezzel, hogy mikor es meddig es hogyan engedelyezett az abortusz. Szigoru vallasi torvenyek alapjan jarnak el, de egyedi donteseket hoznak. Ahol van mar egy serult gyerek, ahol nincs penz az ellatasra, ez mind szamit. Es leginkabb persze az, hogy mennyire biztos a serules, es milyen foku. Sot, itt a vallasos parok - tudod, itt meg mindig a legtobb vallasos hazassag kozvetito segitsegevel jon letre - az eskuvo elott, az eljegyzesi ido alatt elmegy genetikai szuresre. Nekem van az ismeroseim kozott olyan fiu, aki azert nem vett el egy lanyt, mert a genetikai szures kimutatta, hogy naluk is halmozodik egy hibas gen. Pedig kedveltek egymast. De a gyerekrol nem mondtak volna le, es mindkettojuk rabbija azt mondta, inkabb ne hazasodjanak akkor ossze. En ezt nevezem istenes dontesnek.

 • 2009.03.08 13:23:14cozumel

  Azon mindig elcsodalkozom, hogy a zsido vallas, amely ugye sokkal regebbi, mint a katolikus, mennyivel rugalmasabban kepes atlepni a szazadokon.

  Pedig az orthodoxokat sem lehet azzal vadolni, hogy eldobtak minden vallasi eloirast, sot, azt hiszem, egy hivo katolikushoz kepest sokkal-sokkal tobb napi/heti ritualet kell betartaniuk, sokkal inkabb athatja minden cselekedetetuket a vallasi eloiras.

 • 2009.03.08 13:40:33Meni

  Sok mulik azon, hogy valaki a vallason belul melyik iranyzathoz tartozik. Vannak akik mindent pontosan ugy csinalnak, ahogy 5000 eve eloirtak. A legszelesebb reteg, es azok a rabbik, akik oket iranyitjak azonban igyekszenek bizonyos kerdesekben alkalmazkodni a jelenkorhoz. Tobb-kevesebb sikerrel. Es speciel egy olyan dolog, ami most es itt jol mukodik, de szerintem meg fontosabb, hogy segitenek a vallasosoknak elviselni, feldolgozni azt a traumat, amit egy abortusz jelent. Iszonyat nehez lehet egy vallastalannak is, de egy ortodox hivonek meg maga a pokol. Ezert sokan akkor is vallaljak a beteg gyereket, ha a rabbisag nem javasolja, bar teny, hogy a gyerek leendo szenvedese miatt egyre kevesebben teszik ezt. • 2009.03.08 13:59:23cozumel

  Meni  en New Yorkban eltem az ultraorthodox negyed kozeleben, es azert nem teljesen igaz a "mindent pontosan ugy, mint 5000 eve" allitasod :))  Lattam oket kocsit, mobiltelefont, tapszert hasznalni, szoval ok is haladnak a korral, de nyilvan meg szigorubbak az eloirasaik, mint a modern orthodoxoknak.  Amugy kicsit tenyleg olyan idoutazasos fiiling ott jarkalni, azokon az utcakon...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta