Levesek: anya, kérek még!

A mai ajánlatom néhány gyors, egyszerű leves. Természetesen ezekkel nem lehet szakácsolimpiát nyerni de néhány "anya, kérek még"-díj begyűjthető velük (én erre hajtok). Gyerekbarát fűszerezéssel 1 éves kor fölötti csemeténket kínálhatjuk vele.

Brokkolikrémleves



Hozzávalók:

40 dkg brokkoli
1 kis pohár tejföl
1 ek. liszt (lehet teljes kiőrlésű)
só, bors


A brokkolit rózsáira szedve megfőzzük, összeturmixoljuk, a főzőlevével a kívánt sűrűségűre hígítjuk. Megint felforraljuk, közben ízesítjük sóval, borssal (lehet fehérbors is) a tejfölt összekeverjük a liszttel, behabarjuk a levest, kiforraljuk. Só helyett lehet használni leveskockát, de én jobban szeretem a sót, így brokkoli íze lesz a levesnek egyenhúsleves mellékíz nélkül. Levesbetétnek kihagyhatunk néhány kisebb brokkolirózsát és/vagy tálalhatjuk pirított kenyérkockával, levesgyönggyel, sajtkockákkal. Ezzel a sablonnal készítettem gombakrémlevest is, annyi módosítással, hogy egy kis dinsztelt hagymán előbb megfuttattam a gombát. A férjem sajnos egyiket sem szereti, ezért én nem szoktam a tálalásból nagy ügyet csinálni, Csipettel bögréből elkortyolgatjuk. A brokkolikrémlevest lehet tálalni pirított mandulaszeletekkel is.

Paradicsomleves



Hozzávalók:

paradicsomlé (ha van nagyi által elrakott az az igazi, nekem gyakran be kell érnem a bolti dobozossal)
olaj
liszt
só, cukor

Kevés rántást készítünk, tényleg csak keveset, az összmennyiség maximum 1 kanálnyi legyen, a paradicsom jól sűrűsödik magától is. Felöntjük a paradicsomlével (én kb. fél literrel szoktam) és egy kevés vízzel, ha szükséges. Ízesítjük cukorral (én akkor szeretem, ha csak picit édes, ez nálam kb. 1 evőkanál cukrot jelent a több mint fél liter levesbe) egy késhenyi sóval, összeforraljuk. Mifelénk ez igazi menzaleves, minden esetben kagylótésztával (úgy tudom az ország másik részeiben betűtésztával készül), nagyjából ez az egyetlen leves, amit eddig minden menzán szerettem, még a kórházi is finom volt. A mamám paradicsomlevese sós jellegű, ő a rántásba tesz egy kiskanálnyi apróra vágott hagymát, felönti paradicsommal majd tesz bele egy gerezd fokhagymát félbevágva és zellerzöldet. Ezt a variációt is szeretem, de csak akkor ha a mama csinálja, én hiába próbálkoztam, a végeredmény borzalmas lett. A fentiekhez hasonlóan ezt a levest is csak Csipettel szeretjük, így én nem szöszölök a tésztafőzéssel, megisszuk bögréből. A második terhességem alatt nagyon kívántam a paradicsomlevest, akkoriban gyakran délutánonként megittunk egy adagot.

Krumplileves



Hozzávalók:

3-4 szem krumpli
fél fej hagyma
olaj
só, bors, pirospaprika, babérlevél, petrezselyemzöld

Kevés olívaolajon a hagymát megdinsztejük, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, ráborítjuk a kockára vágott krumplit, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel. Nálunk a krumplileves igazi Jolly Joker, akár minden héten főzhetnék egy kondérral, akkor is elfogyna (természetesen nem teszem), de hogy tuti ne unják meg, szoktam variálni.

A képen látható a tejfölös-tárkonyos változat. Amikor a krumpli puha, teszek bele egy csipet tárkonyt, a tejfölt elkeverem egy kevés levessel, majd folytonos keverés mellett visszaöntöm a fazékba, kiforralom. Ha olyan kedvem van, akkor egy marék levestésztát és zellerzöldet főzök bele, ilyenkor a tejföl és a tárkony kimarad. Valamint van a tárkonyos krumplileves sok krumplival tészta nélkül. A mamám szokott bele csipetkét rakni és egy kiskanálnyi rántással sűríti. Majd az asztalnál ízlés szerint lehet tejfölözni.
Oszd meg másokkal is!
Mustra