SZÜLŐSÉG

Levesek: anya, kérek még!

2009. március 5., csütörtök 10:00

A mai ajánlatom néhány gyors, egyszerű leves. Természetesen ezekkel nem lehet szakácsolimpiát nyerni de néhány "anya, kérek még"-díj begyűjthető velük (én erre hajtok). Gyerekbarát fűszerezéssel 1 éves kor fölötti csemeténket kínálhatjuk vele.

Brokkolikrémleves



Hozzávalók:

40 dkg brokkoli
1 kis pohár tejföl
1 ek. liszt (lehet teljes kiőrlésű)
só, bors


A brokkolit rózsáira szedve megfőzzük, összeturmixoljuk, a főzőlevével a kívánt sűrűségűre hígítjuk. Megint felforraljuk, közben ízesítjük sóval, borssal (lehet fehérbors is) a tejfölt összekeverjük a liszttel, behabarjuk a levest, kiforraljuk. Só helyett lehet használni leveskockát, de én jobban szeretem a sót, így brokkoli íze lesz a levesnek egyenhúsleves mellékíz nélkül. Levesbetétnek kihagyhatunk néhány kisebb brokkolirózsát és/vagy tálalhatjuk pirított kenyérkockával, levesgyönggyel, sajtkockákkal. Ezzel a sablonnal készítettem gombakrémlevest is, annyi módosítással, hogy egy kis dinsztelt hagymán előbb megfuttattam a gombát. A férjem sajnos egyiket sem szereti, ezért én nem szoktam a tálalásból nagy ügyet csinálni, Csipettel bögréből elkortyolgatjuk. A brokkolikrémlevest lehet tálalni pirított mandulaszeletekkel is.

Paradicsomleves



Hozzávalók:

paradicsomlé (ha van nagyi által elrakott az az igazi, nekem gyakran be kell érnem a bolti dobozossal)
olaj
liszt
só, cukor

Kevés rántást készítünk, tényleg csak keveset, az összmennyiség maximum 1 kanálnyi legyen, a paradicsom jól sűrűsödik magától is. Felöntjük a paradicsomlével (én kb. fél literrel szoktam) és egy kevés vízzel, ha szükséges. Ízesítjük cukorral (én akkor szeretem, ha csak picit édes, ez nálam kb. 1 evőkanál cukrot jelent a több mint fél liter levesbe) egy késhenyi sóval, összeforraljuk. Mifelénk ez igazi menzaleves, minden esetben kagylótésztával (úgy tudom az ország másik részeiben betűtésztával készül), nagyjából ez az egyetlen leves, amit eddig minden menzán szerettem, még a kórházi is finom volt. A mamám paradicsomlevese sós jellegű, ő a rántásba tesz egy kiskanálnyi apróra vágott hagymát, felönti paradicsommal majd tesz bele egy gerezd fokhagymát félbevágva és zellerzöldet. Ezt a variációt is szeretem, de csak akkor ha a mama csinálja, én hiába próbálkoztam, a végeredmény borzalmas lett. A fentiekhez hasonlóan ezt a levest is csak Csipettel szeretjük, így én nem szöszölök a tésztafőzéssel, megisszuk bögréből. A második terhességem alatt nagyon kívántam a paradicsomlevest, akkoriban gyakran délutánonként megittunk egy adagot.

Krumplileves



Hozzávalók:

3-4 szem krumpli
fél fej hagyma
olaj
só, bors, pirospaprika, babérlevél, petrezselyemzöld

Kevés olívaolajon a hagymát megdinsztejük, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, ráborítjuk a kockára vágott krumplit, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel. Nálunk a krumplileves igazi Jolly Joker, akár minden héten főzhetnék egy kondérral, akkor is elfogyna (természetesen nem teszem), de hogy tuti ne unják meg, szoktam variálni.

A képen látható a tejfölös-tárkonyos változat. Amikor a krumpli puha, teszek bele egy csipet tárkonyt, a tejfölt elkeverem egy kevés levessel, majd folytonos keverés mellett visszaöntöm a fazékba, kiforralom. Ha olyan kedvem van, akkor egy marék levestésztát és zellerzöldet főzök bele, ilyenkor a tejföl és a tárkony kimarad. Valamint van a tárkonyos krumplileves sok krumplival tészta nélkül. A mamám szokott bele csipetkét rakni és egy kiskanálnyi rántással sűríti. Majd az asztalnál ízlés szerint lehet tejfölözni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.03.05 13:30:12hinta-palinta

    Most jutott eszembe, az aranyfácánosnál meg kioldódhat a konzervdobozból a minden.. ÁÁáá, tényleg biokert kell...

  • 2009.03.05 13:33:04kiskati7

    Fejtett babból való bableves:

    Olajon megpirítunk sárgarépát, gyökeret, rádobjuk a fejtett babot, egy apróra darabolt paradicsomot és paprikát, meg kisebb méretűre szabdalt póréhagymát. Felengedjük vízzel. Amíg fő, 1 darab tojásból és lisztből készítünk csipetkét. Ha minden megpuhult, a leveshez adjuk a csipetke felét és amíg az is megfő, addig kevés olajon megfuttatunk apróra darabolt petrezselyemzöldet,meghintjük pirospaprikával majd ezt is a leveshez adjuk, készre főzzük.



    Olvasva bonyolultabbnak tűnik, mint megcsinálni. Időspórolás végett fel lehet darabolni a hozzávalókat előző este. A csipetke maradék felét kiszárítjuk, jó lesz legközelebbre.

  • 2009.03.05 13:38:03kiskati7

    Sokat dob a levesen, ha megsózzuk! :)

    De más tényleg nem kell bele.

  • 2009.03.05 13:43:13anyamami

    Ha érdekel valakit az Alföldi húsleves recept szivesen bepötyögöm ill. kicsit kínai fantázianevű húsos szezámos sült tészta.

  • 2009.03.05 14:07:10Heni79

    anyamami, engem mindkettő érdekelne, de főleg a szezámos husi :-)

  • 2009.03.05 14:37:44pantufül

    Az aranyfácán nekem meg kesernyés....hát ez van. A sanza olivaolaj én azt hiszem azt jelenti, hogy másodszori préselésből van, tehát nem vegyszeres, hőkezelt meg ilyesmi, de sokkal kevésbé értékes. Sütni lehet, hogy jó.

  • 2009.03.05 15:22:16anyamami

    Alföldi húsleves



    Hozzávalók:Leveszöldség (ami otthon v. a fagyasztóba található) ill darált hús 15-25dkg



    Kevés olajat melegítek majd rádobom a karikára vágott zöldséget, répát, zöldborsót és megszóróm ételízesítővel kevés ideig párolom és felengedem vizzel. Kelbimbó, karfiol, zeller vagy ami még otthon található kerül még bele akkora darabokra vágva hogy kb. egyszerre puhuljonak meg. Izesítem sóval szemesborssal. Ha a zöldségfélék már puhulnak belecsipkedem a darált húst. Ha kevés a zöldségféle rakható bele grizgaluska. Rakható bele még csirkemáj is. Leirni bonyolultabb mint elkészíteni és a család izlésének megfelelően variálható.



    Kicsit kínai



    Csirke vagy pulykamellből szoktam készíteni. A húst vékony csíkokra vágom (ha lehetőség van rá már az előző este) és meglocsolom szójaszósszal. A pácolt húshoz szórók egy kis keményítőt és átkeverem. Ekkor egy kicsit összeáll. 1tojás fehérjét habbá verem és a húshoz öntöm, keverek rajta. Darabos színes borsot, szezámmagot sokat és kis ételízesítőt teszek még rá. Most jön a neheze :-) mert lehetőleg egyesével forró olajban kisütöm, közben spagettit fözök. Egy nagy teflon serpenyőbe kevés olajat öntök és erre ráteszem a kifőtt tésztát. Meglocsolom ezt is szójaszósszal majd átkeverve elkezdem sütni. 5-7 perc alatt készre sül. A sült husit külön rakom az asztalra. Tálaláskor mindenki meglocsolja izlése szerint mézzel.

  • 2009.03.05 15:31:22anyamami

    Heni79!



    Ha egyszer elkészíted meglátod hogy csak leírva bonyolult.:-)

  • 2009.03.05 15:36:37Pikka

    Mi rizst rakunk a paradicsomlevesbe és versenyzünk, hogy ki talál szebb X vagy Y kromoszómát benne:)

  • 2009.03.05 16:52:12cincia

    Nem gondoltok azokra a szegény kismamákra, akik még egy óráig a munkahelyükön szenvednek, és majd lefordulnak a székről az éhségtől...lássuk csak: zsömle és gyümölcsjoghurt, amikor csülkös bablevesről olvasok.

  • 2009.03.05 16:53:15cincia

    A sütőtöklevessel mi a tapasztalat? Szeretik a kicsik? Én imádom, de érdekes, hogy amióta terhes vagyok nem nagyon kívánom.

  • 2009.03.05 17:13:28verkaverka

    A sütőtököt minden formájában szokták szeretni amíg kicsik, aztán egy korban kettéválik az emberiség azokra akik imádják meg azokra akik utálják.

  • 2009.03.05 17:22:24Kipikopii

    Mesianyu: nagyon jok, en nagy rajongoja vagyok a posztjaidnak! Tovabbra is ilyen egyszeru, ertelmes recepteket szeretnek olvasni.



    A fikazoknak: Mesianyu par posztja alatt tobbfajta levest sorolt fel, mint amit en valaha eletemben otthon ettem, mert edesanyam nem volt egy hazitunder semmilyen teren ... nekem igenis gond a valtozatos fozes, meg faradt is vagyok kitalalni ujakat, s Mesianyu receptjei nagyon jol jonnek, mert ahhoz viszont ragaszkodom, hogy ne instans kajakon nojon fel a gyerek.

  • 2009.03.05 17:31:14madz

    mai vacsi: mirelit vegyeszöldséget (na nem ezt a reszli franciasalátának valót, hanem van benne cukkini, karfiol meg ilyenek) megpároltam, leöntöttem besamellel, aztán sütő. hirtelen ötlet volt, fogalmam sincs, mi lesz belőle. most ment rá kis sajt is.

  • 2009.03.05 17:35:01Magenta

    Életem bánata a sütőtök.



    A gyerekek imádják, én meg szó szerint rosszul vagyok a szagától. :(

  • 2009.03.05 17:40:58cincia

    Sütőtökleves, sütőtöklekvár, sütőtökös rizottó, sütőtökös gnocchi, sült sütőtök, sütőtöklé. Nyami.



    Nálunk múltkor hirtelen ötletes, nagyon gyors vacsora: sós palacsinta sajttal és spenóttal töltve, sajttal megszórva. 4-5 db fejenként. Siker.

  • 2009.03.05 17:51:08Moira

    Magenta: Zöldségleves grízgaluskával:

    mamakedvence.blogspot.com/2009/01/zldsgleves-grzgaluskval.html



    illetve a nyitólapomon az "istant bableves" című opuszt ajánlom neked :-)

  • 2009.03.05 18:01:21Magenta

    Moira, köszi, el is felejtettem, pedig a spárgánál már beraktalak a kedvencekbe! :)))

  • 2009.03.05 18:03:25karakterelgető

    hát én az összes receptet a posztból és a hsz-okból kimásoltam, elmentettem. Gyakorló háziasszony vagyok, ám híján a legegyszerűbb recepteknek.

    Szóval köszi!

  • 2009.03.05 19:00:55Heni79

    anyamami köszönöm, biztos megcsinálom. Nagyon fincsinek tűnik ez a husi :-)

  • 2009.03.05 19:27:54anyamami

    Heni szivesen. Viszont most olvasva kicsit félreértherő lett.-lehetőleg egyesével belerakom a húscsíkokat, forró olajban kisütöm több adagban-

  • 2009.03.05 20:24:51Moira

    Magenta: nagyon szívesen!

  • 2009.03.05 20:56:27QWERT

    Sárgadinnye krémleves a legjobb :)

    A mindmegettén van egy szuper recept, főzni nem kell, nagyon hamar elkészül.

    Igaz a recept szerint kell bele egy kis fehérbor, de szerintem a gyerkőc miatt simán kihagyható.

  • 2009.03.05 21:01:17oreille

    Hinta-palinta! az egész paradicsomos konzervben nincs más, csak paradicsom és lé. a másikban, amit a konyhában találtam :-), paradicsom és só. nincs tartósítószer benne.



    a sütőtökös felsorolást kiegészíteném a rétessel.



    a héten önmérsékletet gyakorlok és nem fikázom a posztot. inkább leírom, hogy a paradicsomból nem sokkal több munkával jól fagyasztható tésztaszósz is készíthető: sárgarépa, pici hagyma és esetleg kis fehérbor hozzáadásával. aki szereti, tehet bele zellert is.

  • 2009.03.05 21:43:01bölcsésztanár

    Kedvenc gyorskajám:

    Bármi főtt tésztával csőben sütve

    Pl:

    Főtt tészta dinsztelt gombával és répával, tejföllel, petrezselyemmel összekeverve, tepsibe, tetejére sajt reszelve

    vagy:

    spenót püré jó fokhagymásan főtt tésztával összekeverve, ráütni egy-két tojást, tetejére füstölt sajt, bemegy a sütőbe

    Vagy:

    spagetti összekeverve pirított császárszalonnával, ketchuppal, tejföllel, bazsalikommal, rá sajt, be a sütőbe.

    Stb

    Ami van otthon, abból a legfinomabb!

    Köszi az ötleteket!

    Jó ilyen is néha a sok szájkarate meg agymenés után.

  • 2009.03.05 23:36:35psyché

    a brokkolikrem levest en 1/3 krumpli 2/3 brokkoloi aranyban szoktam csinalni, miutan összeturmixoltam öket vizzel es izles szerint füszereztem (so, bors, szerecsendio), öntök bele tejszint, es reszelt gouda vagy cheddar sajtot is rakok bele eleg sokat es ugy is rottyantok egyet a levesen. talalaskor meg lehet bele rakni egy kis reszelt sajtot es piritott kenyerkockakat. nagyon fini. en imadom a leveseket. minel könnyebb, annal jobb. most eppen a 2 hettel ezelötti sajt leves megy nalunk. nem tudom, kinek a receptje volt, de szuper! köszönöm, igy visszamenöleg is.

    nem lenne rossz egy fözelekes poszt. en folyton csak zöld borso es krumplifözeleket csinalok, ami hosszu tavon eleg unalmas.

  • 2009.03.06 00:27:58Moira

    psyché: Nálam is így készül a brokkoli leves, de a karfiol is.

    Ma pont krumplifőzelék volt a menü. :-)

    Én még szoktam csinálni tökfőzeléket, sárga hüvelyű babot, spenótot, meg sárgaborsót is.

  • 2009.03.06 11:14:07Ribizlee

    főzelék nálunk is alap, sokmindenből szoktam csinálni: lencse, kelkáposzta, krumpliból van vagy ötféle, karalábé, zöldbab, felesborsó, fejtett bab, spenót, tökfélék...

  • 2009.03.06 18:38:43plussbirka

    a konzervekben nincsen tartositoszer, hacsak a gyumolcsok levehez felhasznalt cukrot nem szamitjuk annak. a konzervalas alapelve, hogy nem eri az etelt levego es feny, igy nincsenek oxidacios folyamatok. a konzervdoboz lehet aluminium vagy onozott acellemez, mivel nelvileg a kemiai filyamatok gatoltak, ezert nemigen oldodik ki belole semmi, amig ki nem nyitod. annak idejen, emlekszem valszeg pont ezert figyelmeztettek mindenkit, hogy a maradekot ne tarolja a dobozban. masreszt ma mar valami muanyaggal is bevonjak a konzervet belul.

  • 2009.03.08 12:38:52Brumibaby

    SOS

    Valaki nem írna ide egy kakaóspiskóta-receptet?

    (30X40 centis a tepsim)

    Köszi

  • 2009.03.08 12:53:50kiskati7

    Kakaós lepény

    Hozzávalók:

    1 tojás

    25 dkg cukor

    5 dkg margarin

    250 ml tej

    4 dkg kakaópor

    25 dkg liszt

    1 tasak sütőpor



    A margarint habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a tojást, ha összedolgoztuk, hozzáadjuk a tej felét. Ha sikerült szép simára kikeverni, hozzászitáljuk a kakaóport, a lisztet és a sütőport, majd jól kidolgozzuk a masszát a maradék tejjel.

    Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Kis pihentetés után lehet felvágni, jó simán, porcukrozva, de akkor is nagyon finom, ha savanykás lekvárral töltöd.

    Jó étvágyat, ha kipróbálnád!

  • 2009.03.08 13:07:23Brumibaby

    kiskati, köszönöm, este beszámolok (még sose sütöttem sikeres piskótát :((()

  • 2009.03.08 14:18:54Pandi

    Brumibaby, kíváncsi vagyok, hogy hogy sikerül, mert most megnéztem, anyu is ezt a receptet használta, mert ez van a Horváth Ilonában is.:)

    És amennyire emlékszem, általában jól is sikerült.

  • 2009.03.08 14:27:52kiskati7

    Nem írtam oda, de igen, tényleg onnan van.:)

  • 2009.03.08 14:51:28Pandi

    Kiskati, ezek szerint neked is megvan.:)

    Én is kaptam egyet anyutól még nagyon régen (az övé már teljesen saláta), de vannak dolgok, amiket teljesen abból "tanultam".:)

    Vagy anyukámtól, de ő meg a H. Ilonából.:)))

  • 2009.03.08 15:12:37kiskati7

    Ó,igen, nálunk is ez az alap. Én anyukámé is teljesen szétesett már évekkel ezelőtt, de azóta már volt új kiadása, azt vettem neki, meg magamnak is. A szalagos fánkot mindig ebből sütöm és gyönyörű szokott lenni. Meg szeretjük a máklepényét is.

  • 2009.03.08 16:01:19Brumibaby

    Benn van a sütőben. Drukkoljatok.



    Közepes hőmérséklet, az mennyi? 160 fokra tettem, légkeveréssel. Mikor nyithatom ki?

  • 2009.03.08 18:20:43Brumibaby

    Na. kész van. Finom lett, de valamiért iszonyúan törékeny és morzsálódik, meg se tudtam kenni. Családom most eszi kiskanállal...



    Köszi a tanácsot, attól tartok, a piskóta továbbra sem az én sütim, linzerben és krumplispogácsában fogom magam megvalósítani.

  • 2009.03.08 18:45:59Gézengúz_Évi

    Brumi, látom, már késő:( Azért leírom, nekem ez mindig bejön...



    5 tojás

    20dkg liszt

    20dkg cukor

    6ek víz

    fél sütőpor



    A tojásfehérjéket a vízzel kemény habbá vered, hozzákevered a cukorral fehéredésig kevert sárgáját, a sütőporral elkevert lisztet, meg kevés kakaóport, ha kakaósnak szeretnéd. 180 fokon kell sütni, sima alsó-felső sütéssel, amíg szép színű nem lesz a teteje... Lehet légkeveréssel is, akkor picit gyorsabb... És TILOS kinyitni közben, attól összeesik...



    Próbáld ki egyszer, hátha:) Ja, és ez kis tepsire való, úgyhogy a 30*40esre szerintem dupla adag kell...

  • 2009.03.08 18:48:07Pandi

    Brumibaby, örülök, hogy fincsi lett, elvégre az a lényeg.:)



    Én valószínűleg még ennyire sem jutnék a félelmetes sütési tudományommal.

    De azért persze még próbálkozom.:)

  • 2009.03.08 19:05:38Brumibaby

    Géz. Évi, köszi, úgy látszik, nem adhatom fel a próbálkozást :)



    Talán a jövő héten megpróbálom ezt.



    Nincs okom nyavalyogni különben, a felét már felfalták. (Kiskanállal, de mégis...)

  • 2009.03.08 19:18:16anyamami

    Brumibaby legközelebb légkeverés nélkül próbáld, mert szerintem az is szárít ez pedig nem kimondott piskótatészta. Reszelhetsz még bele citromhéjat is.



    Bögrés süti.(2,5dl bögre)

    3tojást kikeverni 2 bögre cukorral majd bele fél bögre étolaj 1 bögre tej 3 bögre liszt és fél csomag sütőpor. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntve alsó-felső sütéssel 180 fokon kb.40 percig sütni.(tűpróba)

    Ha akarsz rakhatsz a tetejére gyümölcsöt és ugy sütöd vagy a massza felébe kakaóport teszel és a fehér tésztára a kakaósat rákanalazod és márványosítod. Gyümölcstortának készítve is nagyon finom. Nem tudod elrontani.

    :-))

  • 2009.03.08 19:25:43Brumibaby

    anyamami, köszönöm, nagyon aranyosak vagytok, főleg a belém vetett hit nagyon jól esik.



    A dolog úgy áll, hogy el tudom rontani, de szerencsére nem nagyon. Onnan gondolom, hogy megint itt van az egyik és a morzsálódód sütiből akar enni...

  • 2009.03.08 21:13:01anyamami

    Brumibaby a bögréset a 15 évesem süti a 4,5 éves pedig segít neki főleg a tojásos cukrot kóstolni. :-) (Ha túl édesnek találod a tésztáját kevesebb cukorral is csinálhatod.)



    A gyerekek amikor jóízűen esznek az a legnagyobb dicséret. :-))

  • 2009.03.09 10:02:05Brumibaby

    anyamami, köszi, remélem, előbb-utóbb fel fogok nőni a 15 évesedhez!



    (MOst úgy a 4,5 évesednél vagyok... lehet, azért nem sikerülnek a piskótáim, mert időnap előtt túl sok cukros tojást nyalakszok ki a tálból?)

  • 2009.03.09 10:41:22kéksárga

    Brumybaby, én egy nagyon jól sütő-főző barátnőmtől tanultam meg, hogy a sütiknek nem tesz jót a légkeverés, csak a kelt cucokknál használja és ott is csak az első 10 percben, amíg feljönnek. Nagyon szárít. A bögrés jól hangzik. Gyümölccsel pláne. Nálunk mindig ezek fogynak el pillanatok alatt.

  • 2009.03.10 14:24:29Brumibaby

    kéksárga, köszi, mondom, nem vagyok nagyon rutinos.



    Helló, lányok, tudom, ott a sok kattintás, de ide mindenki, aki hozzám hasonlóan igénytelen bálna és godzilla és szeretné tovább növeszteni szénhidrátokkal a fenekét!

  • 2009.03.10 14:34:37mary75

    A brokkoli krémlevest én tejszínnel sűrítem, úgy is nagyon finom.

  • 2009.03.10 15:06:55Pandi

    Brumi, milyen igazad van!:)



    Csak az a bajom (ahogy már fentebb is írtam), hogy a nagy sütési tudományommal a nem modellalkatom ellenére sem tudok nagyon dicsekedni neked.:)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta