SZÜLŐSÉG

Kismama 3.0: A nyuszi hozza a bordarugdosót?

2009. március 4., szerda 08:00

32. hétJelentem, kábé az ötödik pózt veszem fel az íráshoz, ülni terhes, feküdni terhes, állni terhes, kivéve, ha hasalok az asztalon. Jelenleg ez válik be, hát maradjunk is ennél.És igen, igen Rólad írok, te kis méhenbelüli, bordarugdosó, húgyhólyagböködő, borda alá feszülő, fél tüdőmet lenyúló, kabátgomblepattogtató Kicsi Szentem. Akkor is Rólad írnék, ha történetesen az ausztrál őslakosok vándorlásáról kellene írnom, és úgy sem okoz gondot a dolog, hogy most a hátam mögött a Mici éppen egy orbitális hisztibe kezdett. Mert míg pár hete arról siránkoztam, hogy nem tudok annyit foglalkozni a kis krambóval, amennyit kellene, ma már kis túlzással körülötte forog a világ. És nem csak kis családunkon belül.

Régebben, ha beszélgettem, általában a szemembe néztek az emberek, mostanában egyre többször tapasztalom, hogy a hasamat nézik, a hasamhoz beszélnek, vagy a hasamról kérdeznek. Engem persze, de csak azért, mert a hasam ugye nem tud válaszolni. Pedig vicces lenne, ha tudna, és mondjuk a kifordult köldökömön keresztül tájékoztatná a népet Félgyerkőc arról, hogy fiú- e vagy lány, illetve hogy kap-e eleget enni. Valószínűleg az én szájamat onnantól fogva be is lehetne varrni, és mint egy tisztességes gazdatest, némán szolgálhatnám növekvő magzatomat, még a Lackó is tőle érdeklődné naponta, hogy ugye nem a nyuszi fogja hozni, és ugye neki (Lackónak) attól még hoz a nyuszi csokoládét, mert őt kistestvérül kapja.

Vagy pedig vegyük a másik fontos férfit az életemben, a férjemet, aki tegnap ámulva megjegyezte, amit szerintem minden férfi kötelezően elejt egyszer-kétszer az asszonynak a terhesség során, hogy jé, hátulról semmi sem látszik. Aztán mikor ezzel a bíztatással elindultam tenni-venni, akkor azért az igazság kedvéért hozzátette, hogy addig nem látszik, míg egy helyben állok. Mert ha elindulok, akkor úgy megyek, mint aki egy krumpliszsákot cipel.

És ez még semmi, úgy tűnik nehéz lehet egy férfinak megemészteni, hogy egy pici embert főzök a hasamban. Harmadik gyerek ide vagy oda, csak rákérdez, hogy milyen érzés az nekem, hogy most tulajdonképpen két fejem, négy kezem és négy lábam van, illetve két szívem stb. (A két száj úgy látszik még nem gondolkoztatta el, az majd nyilván pár hét múlva.) Hát mit mondjak, tűnődöm el, egész normális érzés. Hiába nézek ki úgy mint egy alien, hiába hullámzik és dudorodik a hasam ide-oda szinte megállás nélkül, normális a feeling, higyjétek el emberek. A hormonok, vagy mi, de én nem vagyok ideges. Inkább türelmetlen.

A minap láttam a tévében egy bugyuta reklámot arról, hogy a nő nagyon várja, hogy megszülessen a baba, aztán mikor megszületik, mindenből a legjobbat akarja adni neki, és képzeljük, megtalálta a világ legjobb popsikenőcsét. Nosza, keni is a gyerek hátsójára mennyei mosollyal. Könnybe lábadt a szemem az irigységtől. Bárcsak már én tartanék ott, bárcsak már én kenhetném, becézhetném, láthatnám, ölelhetném. Pedig tudom, kell még nekünk ez a pár hét együtt, hogy megerősödjön a kis Füles, hogy felkészüljön a mi rideg földi viszonyainkra, el tudja viselni az első találkozást a fénnyel, a hideggel, a fájdalommal, a félelemmel. És kell nekünk is, szülőknek, hogy rendezkedjünk, szervezkedjünk, készülődjünk, és esténként együtt szokjuk a gondolatot, hogy hamarosan megint lesz kisbabánk, pici, puha, tejszagú, sírós kis csodánk.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.04 08:25:52nyina&mika

  én sokkal csúnyábbakat is szoktam gondolni néha, amikor belerakja a fejét a májkapumba, aztán hozzáteszem, hogy kicsi makim :D  és igen, ez a harmincnyolc hét várakozás, ezt nem nekem találták ki, bárcsak ne tudtam volna már az első kimaradt menstruácis naptól, mert jelentem, én már kész vagyok, sőt, túlkészültem, gyere m á r ki, fiam, ezt érzem hat hete. hat hete és elvileg van még négy. mire megjön, csak üveges szemmel fogok magam elé meredni, na, hát ez is megtörtént, aha.

 • 2009.03.04 08:27:35szajberpiraty

  Bocs a totális offért, szoktátok azt a csempekályhát használni? Szép kályha.

 • 2009.03.04 08:28:18mickimacko

  Hát, könnybelábadt a szemem. Jó kis írás ezen a szürke reggelen. És minden héten elhangzik, de csatlakozom az előttem szólókhoz: Panzej, nagyon csini vagy, és aranyos a pocakod.

 • 2009.03.04 08:28:51mesianyu

  Nekem tetszett :)))))

  Én is akarok harmadik bébit!!!

 • 2009.03.04 08:43:14Gézengúz_Évi

  Ehh, ez jó volt, jót nevettem...Potyogó könnyekkel:) Igen, a hormonok:)

 • 2009.03.04 09:05:37pomme-pomme

  Panzej, ez nagyon aranyos volt, köszönjük! :)

 • 2009.03.04 09:24:33Tpancs

  nagyon tetszett az írás (és a kályha is), köszi!!!

  felvillanyozódtam! :)

 • 2009.03.04 09:32:1378as évjárat

  Mint mindig, jó kis írás! Ez a hátulról nem is látszik dolog naggggyon ismerős!:D

  Ja, és tényleg szép a kályhátok!:D Hasonlót tervezünk idén télre!

 • 2009.03.04 09:52:08soci

  Nekem az epémet nyomta a gyerek, és egyfolytában viszkettem. Elég kellemetlen volt.

 • 2009.03.04 10:08:26Subbantósdi

  Panzej: köszi ezt a kis gondolatsort, és még mindig nagyon csinos vagy ám! :o)

  Nálam a lányom, az első terhességem idején, nyomta a húgyhólyagomat, a fiam a második terhességnél nem nyomott bennem, szerencsére, semmit, úgyhogy talán lehet mondani, hogy jól átvészeltem ezt a két terhességet. :o)

 • 2009.03.04 10:18:57taviola

  most már hónapok óta olvasom a porontyot, és már sokszor akartam írni, de már nem bírom tovább, hogy csak olvassam, főleg ha ilyen szemkönnybelábasztós posztok jelennek meg!

 • 2009.03.04 10:29:47Katarina

  Panzej, szép poci, megható, tehetséges leírás. Köszönöm!

 • 2009.03.04 12:04:52Mafalda

  Én annyira, de annyira szeretem, ahogy ficánkol

  komolyan tök jó érzés

  fájdalmat nem okoz, csak vicces és megnyugtató

  ha rövid ideig nem csinálja, kétségbeesem :-)

  az, hogy nyomja a hólyagot és pisilni kell... na bumm. persze kellemetlen, de nyafogni nem ér :-))

 • 2009.03.04 12:16:09evet

  Hát én már teljesen keltetőgéppé változtam így a 37. hétre. Órára eszem (cukordiéta) és veszem be a gyógyszereimet. Másfél óránként ébredek éjszaka pisilni, kb ugyanakkor számolom elalvás előtt a mozgásokat. Elég lenne 2 led, egy pittyegő és 4 kerék, amin tologatnak. És esetleg a számból gyűrűzhetne elő a ctg csík, mondjuk óránként.

 • 2009.03.04 12:21:13Panzej

  Sziasztok, vicces, hogy így észrevettétek a cserépkályhát! A kályha szuper, működik, sokat használtuk a télen. Szóval nem eladó! :-) Amúgy meg örülök, hogy tetszett az írás, köszi a bíztatásokat!

 • 2009.03.04 12:25:39madz

  na asszem, innentől kezdve akarok még egyet én is! nem érdekel a hányás meg a többiek!

  és jó a kályha

  de azért egy posztban írjuk már helyesen azt, hogy higgyétek

 • 2009.03.04 12:27:07Békanőci

  Panzej, talán ez az első olyan írásod amiből úgy tűnik, hogy eljutottál a terhességnek abba a fázisába, amikor a kiegyensúlyozottságtól fát lehetne hasogatni a hátadon.

  Nekem tetszett. :)

  A pocak még mindig csini.

  Az én szemem is megakadt a cserépkályhán, nagypapám ilyeneket épített, még 4-5 éve is.

  A fonott babakocsi is fasza.

 • 2009.03.04 12:47:29Temptation

  Lehet hogy én ma negatív vagyok: a hétről hétre megjelenő pocak fotók mellett már felüdülés egy szép cserépkályha.

  Az írás meg hatásvadász, szokás szerint.

 • 2009.03.04 13:25:43Brumibaby

  Temptation, az hát, milyen lenne? Tudod, az ember lányában ilyenkor már elég erősen tombolnak a hormonok, képes bármin sírni, és bárkit megríkatni, aki ugyancsak gyereket hord a hasában, a többiek közül meg azokat, akik fogékonyak rá.  A kályha tényleg szép, és ha ez egy kéményseprő-blog lenne, szerintem több ilyet is láthatnánk. De hát ez egy kismamablog, érthető, hogy nagyobb publicitást kapnak a kályhaméretűvé növekvő pocakok :)

 • 2009.03.04 13:41:02bostonmama

  Temptation, vegre valaki! Azt hittem, csak nekem nem tetszenek az irasai. Se nem humoros, se nem cinikus, valahogy nekem eroltetett az egesz. Hu, mar megint le kell ulnom megirni ezt a rohadt 'cikket'... • 2009.03.04 13:58:16e_e

  bostonmama,

  temptation,

  egyetertek en is. eroltettet, tulcifrazott, valasztekoskodo. (viszont amikor komoly, az meg mindig sokkal jobb, mint amikor humoros.)

  de tulajdonkeppen szinte az osszes, viccesnek, szemelyesnek szant poszt a porontyon szamomra ilyen, kiveve hanna irasait.

  gyakorlatilag az egesz poronty, "felgyerkoccel", "remek emberrel" es hasonlo, szellemes kifejezeseivel mehetne ugy, ahogy van a modorosblogra (modoros.blog.hu).

  nem is ezert olvasom, hanem a kommentek miatt, amik kozott viszont boven akad erdekes, hasznos, nehany kommenteloert pedig egyenesen odavagyok.

 • 2009.03.04 15:50:45zsiri

  Nagyon aranyos volt. A fonott babakocsin gyakorolnak a tesók? Az én keresztlányom másfél évesen lógó pelussal rohangászott félmeztelenül, mert látta hogy szoptatok. Irtó aranyos volt. De hogy a kisfiam mit fog szólna ha lesz testvére, arra alig merek gondolni... :-) Persze nem szabadon választott. Minden kezdet nehéz.

  A bordámat viszont nekem is feszegette. Nem rugdosta, hanem beköltözött alá és kész.

 • 2009.03.04 17:29:03rita a felcser

  e_e

  Nagyon tetszik a modorosblog,koszi,hogy emlitetted,mar ket oraja hangosan rohogok,jo hogy ratalaltam.

 • 2009.03.04 21:27:39lazzavazza

  bostonmama, stb.: nem t'om, nem elég széles e világháló, hogy nem találtok elég, az ízléseteknek megfelelő posztot? Miért baj, ha van olyan írás is, ami nem mesterkélten kúl, szplín és trágár, hanem egyszerűen jó olvasni? Nekem hétről hétre felüdülés (köszi Panzej)- remélem lesz bébinapló is, mert ami most van, aranyos meg minden, de kicsit száraz.

 • 2009.03.04 21:56:58e_e

  lazzavazza

  ez jo. mert sztem meg pont ez itt az, ami iskolapeldaja a "mesterkelten kul"nak. nekem meg a mostani bebinaplo tetszik. ja, es abigel anyukajanak a stilusaval sincs bajom.

  szerintem a kevesebb majdnem mindig tobb(--->hogy ezzel a szinten modoros fordulattal eljek:-)  rita, a felcser

  szivesen, orulok!

 • 2009.03.05 07:14:38Temptation

  Ó, sejtettem, hogy nem leszek toplistás a véleményemmel.

  De azért nem vagyok teljesen egyedül.

  Mellesleg: szövetszöcskével volt múlt héten arról szó, hogy mondjuk ki, amit gondolunk.Kimondtam.s már három cikkel ezelőtt is ez volt a véleményem, csak nem adtam neki hangot.

  Brumibaby: tudom, hogy milyen érzés, négyszer voltam terhes.És el tudok érzékenyülni, ha valami valóban megható.

  Egyébként nem azt mondtam, hogy csak kályhákat lássunk, csupán azt, hogy a mindenheti pocakfotó nem hordoz semmi új infót, ehhez képest a kályha igen.

  A "kicsi szentem" pedig igenis hatásvadász és modoros.

 • 2009.03.05 08:37:23Blueray

  Én egyszer se voltam terhes, de mindig ellágyulok, ha pocakot látok (ide nem értve a sörpocakot:)

  Néha megütközöm azon, hogy kismamák mindenféle zőccséget összehordanak arról, hogy mennyire elbálnásodtak meg formátlanná váltak, és dinnyeméretű melleikkel szégyellnek utcára menni.

  Naná, hogy azért ebben van némi kis provokáció is: valójában arra vágyom, hogy mások vígasztaljanak, az ellenkezőjét bizonygatva.

  De rengetegen vannak, akik ezt tök komolyan gondolják.

  Nekem, férfi létemre soha nem jutott eszembe ilyesmi egy terhes nőről. Sőt!

  Higgyétek el, azért a férfiakban is megmoccan valami, náluk is dolgozik az ősi ösztön.

 • 2009.03.05 08:56:51Brumibaby

  Temptation, OK,, szerintem rendben van, hogy ami az olvasók egy részének tetszik, a másik részének nem. Csak arra akartam utalni, hogy - legalábbis az én tapasztalataim szerint, melyek a tieidhez képest 50 %-ot képviselnek - a terhesség olyan változásokat okoz az ember lelkiállapotában, hogy bármin képes hüppögni, ellágyulni, csöpögni. Ehhez képest nagyon el tudom képzelni, hogy Panzej tényleg így érez, és a megszólaló lelkesült kismamák (szinte mindannyian terhesek) lelkében nem a hatásvadászat szólaltatta meg ugyanezeket a hangokat.  Ami a pocakfotót illeti, az meg emlékezetem szerint még annó a jelentkezésnél feltétel volt, hogy az illető vállalja a hasa kéthetenkénti közzétételét, tehát nyilván ez így van szerkesztve. MOndjuk a következő terhesnaplónál el tudnék képzelni mást is, például dagadó bokák fényképezését, esetleg be lehetne szkennelni a terhesgondozási könyv aktuális lapjait.  Az a vicc különben, hogy én a posztot kizárólag a te reagod hatására olvastam el, mert - mivel bőven túlvagyunk mind a magzat-, mind a csecsemőkoron, az ezzel foglalkozó posztokba jószerivel bele se nézek, ennyi év után úgyszólván hidegen hagy, hogy hova rugdos, szopik-e eleget és átalussza-e az éjszakát. De ettől még élénken emlékszem saját magamra, amikor hathónapos terhesen a Sydney-i olimpián bajnok mittudoménmilyen gyeplabda-válogatott dobogóra lépését vasalás közben hangos zokogással kísértem a meghatottságtól...

 • 2009.03.05 09:17:07lazzavazza

  (Nem teljesen értem, hogy hogy lehet valami egyszerre kúl és aranyos.) Én a modorosság és a modortalanság közül az előbbit választom. A kevesebb több? Vannak lexikonok, szakkönyvek, akit az érdekel, hogy hogy fejlődik egy magzat/gyerek az a száraz tényeknek utána tud nézni. Egy blogot -szerintem- azért olvas az ember, hogy ezt szubjektív tapasztalattal egészítse ki. Kommunikálhatunk újmagyarul is, csak minek?

 • 2009.03.05 10:51:43Eteszke

  Nna. Így a végén én is bekapcsolódom, eddig csak lelkes olvasód voltam. Egyre jobban írsz, rengeteg kismamának reklámoztalak már, érdemes volt...

  Igen, igaz, a férjeknek is papákká kell válniuk a harminciksz hét alatt, még harmadjára is. Papás szülést terveztek-e?

 • 2009.03.09 10:58:13figyelős

  Nekem nagyon tetszett az írás! Számomra nagyon sok komoly, elgondolkodtató kérdést érint. És ezt mind lazán, erőlködés nélkül. Nem hiszem, hogy kényszerből írna Panzej, érzem szinte az örömöt amit érez!

 • 2009.03.09 13:45:08Temptation

  Brumibaby: nem voltam pár napig net közelben, ezért nem válaszoltam.

  Nem kell mindenkinek minden tetsszen, mindkettőnknek joga van a véleményéhez.

  Én is kulturáltan nyilvánítottam ki a magamét, Te is.Meggyőzni úgy sem tudjuk egymást, akinek tetszik olvassa, én is kísérletezem vele, de hiába.....vannak mások, akiknek az írása nekem jobban "fekszik".

  Mindamellett nem Panzejt minősítettem, hanem az írását.

 • 2009.03.09 13:50:14Brumibaby

  Temp, persze, eszembe se jutott, hogy Panzejjel van bajod

 • 2009.03.09 13:57:39Temptation

  Oké:-)

  ( A másik posztban Magentának adott tanácsod kifejezetten tetszett)

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta