Egyre több gyerek követ el öngyilkosságot

Egyre fenyegetőbb lehetőség a csoportos gyermeköngyilkosság - figyelmeztetnek a telefonos lelkisegély-szolgálatok. Az utóbbi időben ugyanis érezhetően több olyan fiatal telefonál, aki nem egyedül készül a halálra. A többség testvéreit vinné magával - írja a Független Hírügynökség a Népszabadság alapján. A gyermek- és serdülőkori öngyilkosság fő okaiként emlegetett elutasító család, iskolai kudarcok, bántalmazás mellett mostanában egyre gyakoribb a szegénységtől való félelem.



A szakemberek tapasztalatai szerint a gyerekek nyűgnek érzik magukat a például állásuk elvesztése miatt nehéz helyzetbe került szüleik nyakán. Ráadásul gyakorta tanúi a szülők erre utaló megjegyzéseinek. A megoldást saját eltűnésükben látják. Magyarországon évente 60-100 gyerek követ el öngyilkosságot, a kísérletek száma ennek tízszerese lehet. Az öngyilkosság a harmadik leggyakoribb halálok a gyerekek, illetve a serdülők körében.

Az öngyilkosságot mindig megelőzi egy elmaradt utolsó beszélgetés. A gyerek ugyan megkísérli, de nem talál hozzá partnert. Ezt a szerepet próbálják betölteni a telefonos lelkisegély-szolgálatok, amelyek tavaly 128 ezer hívást fogadtak - olvasható a lapban.
Oszd meg másokkal is!
Mustra