SZÜLŐSÉG

Babamozival küzdenének az abortusz ellen

2009. március 3., kedd 09:20

Az abortuszok számát csökkenteni sokféle módon lehet, leginkább felvilágosítással. Vagy az elvetetni kívánt magzat ultrahangos felvételeivel. Ezzel a szokatlan és első pillantásra meghökkentő módszerrel szándékoznak visszaszorítani a terhességmegszakítások számát az Egyesült Államokban.Egyelőre tizenegy államban mérlegelik azt a törvénytervezetet, mely az ultrahangfelvételek készítését az abortuszért folyamodó nők ellátásának kötelező elemévé tenné - írja a The Washington Times. Nem mindenhol egyforma a törvényalkotók szigora, egyes államokban mindenképpen el kellene készíteni a magzat fotóját, de a nő szabadon dönthetne arról, hogy él-e a felkínált lehetőséggel és megtekinti-e azt.Az oklahomai törvények tovább mennének ennél, ott ugyanis az abortuszt kérőt köteleznék arra, hogy akkor is alaposan szemügyre vegye a magzat ultrahangképét, ha nem szeretné, az orvosnak pedig részletesen el kellene magyaráznia, mi látható a felvételeken. Az indianai hatóságok a magzati szívhangok meghallgatásával is kiegészítenék a terhességmegszakítást fontolgatókra váró tortúrát. A technikai feltételek megteremtése érdekében Marylandban minden abortuszklinika számára kötelezővé tennék ultrahangberendezés beszerzését, hogy eszközbeli hiányosságokra hivatkozva se lehessen kibújni a követelmények alól.

Nem nehéz kitalálni, mi volt a törvénytervezet megfogalmazóinak célja: a magzat jelenlétének kézzelfogható jeleivel akarják rábírni az abortuszra jelentkező nőket eredeti szándékuk megváltoztatására. Nem kevésbé nehéz kitalálni, hogy ezzel óriási vihart kavartak, és részben ez is az oka annak, hogy az eredetileg a múlt év novemberében bevezetni kívánt törvény egyelőre parkolópályán áll.

A gyermekvállalással kapcsolatos döntési jog szabadságáért másfél évtizede küzdő Center for Reproductive Rights jogásznője, Celine Mizrahi, úgy érvel, hogy a nők többsége minden szóba jövő lehetőség és tény mérlegelésével hozza meg döntését, így alig valószínű, hogy a magzat ultrahangképének kötelező nézegetése közben gyökeresen megváltoztatná szándékát. Éppen ezért a tervezett törvény semmi másra nem jó, mint hogy lelkiismeretfurdalást és rossz érzéseket keltsen a nehéz helyzetbe került anyákban, egyúttal feleslegesen és erőszakosan betolakszik az abortuszra váró nő és az orvos közötti kapcsolatba.

Tizenhat államban jelenleg is végeznek ultrahangvizsgálatot valamilyen formában az abortusz előkészítéseként, de senki orra alá nem nyomják oda a felvételeket akarata ellenére. Sok helyen mindössze annyit kívánnak meg a szabályok, hogy az abortusz előtt mindenki kapja meg az intézmények listáját, ahol ingyen vagy kevés pénzért elvégezteti az ultrahangvizsgálatot. A jogásznő szerint viszont e könnyen teljesíthetőnek tűnő elvárással is az a legnagyobb gond, hogy a felsorolás nagy részét abortuszellenes szervezetek által működtetett krízisklinikák alkotják, így az ott dolgozóktól nemigen várható, hogy elfogulatlan és befolyásmentes döntéshez segítik a hozzájuk fordulókat.

Vannak, akik még ennél is keményebben fogalmaznak, és az egész törvénytervezetet az abortuszellenes fanatikusok újabb erőszakos és kíméletlen támadásának tartják, az elképzelhető legdurvább beavatkozásnak a nők személyiségi jogaiba és döntési szabadságába. Véleményük szerint a nők túlnyomó többsége nem fogamzásgátlás helyett választja a terhességmegszakítást, ennél fogva semmi szüksége arra, hogy állandó morális leckéztetéssel nehezítsék egyébként sem könnyű helyzetét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.03 18:48:46HollóHugó

  Azért nem irigylem Brigucit. Manapság az egészségügy nem a legjobb hely.  Van a családban orvos, eléggé kicsinálja az embert (ügyelet, sötét, bunkó betegek és hozzátartozóik stb.)

 • 2009.03.03 18:57:13cozumel

  HH  es akkor az erdemi vitara valo kepesseget el kell vesziteni?

  Nem, ne is valaszolj, ne faraszd magad...

  Ugy latszik, nincsenek valaszok, csak vagdalkozas.

  Ismeros, ismeros, ismeros...itelkezni konnyu, gondolkodni nehez. Hany posztnal lattam mar ezt!!!

 • 2009.03.03 19:05:07Briguci77

  conzumel:Látom engem pécéztél ki de nem foglalkozom vele.Szar lenne ha egyforma gondolkodásunk lenne.

  Inkább te vagdalkozol.Szerintem hagyjuk egymást.

  Nem ítélkezek senki felett.

  Semmi közöd hozzá hogy hány éves vagyok.5 nél biztos hogy több,és gyerekem is van.

  Conzumel meg hagylak a kis lelkivilágodban.

  Nem fogom rád pazarolni a drága időmet.

 • 2009.03.03 19:07:01Briguci77

  Szerintem nem én vagyok a téma a posztban.

  Az abortusz a téma.Ahhoz szólj hozzá.

 • 2009.03.03 19:10:04cozumel

  Briguci  nem a gondolkodasod ellen van kifogasom, hanem a gondolkodas hianya ellen.

  Meg mindig nem vetted?

  Nem, valoszinuleg nem, mert azonkivul, hogy leirtad mi a tema, a temahoz eszervekkel MEG MINDIG nem szoltal hozza. • 2009.03.03 19:13:44Briguci77

  Nincs gond a gondolkodásommal, mindenki másként gondolkodik.

  ha baj lenne nem tudtam volna egy pár iskolát az életben elvégezni.

  Vettem a szitut hogy magyarán le hülyéztél. • 2009.03.03 19:15:15csutkababa

  Briguci

  Remélem, az eü.-ben dolgozva SOHA nem érezteted azzal a nővel, aki AB-ra jön a saját ellenérzéseidet.

  Ugyanis amíg MO-on nincs külön AB klinika, hanem kórházban hajtják végre, addig a legnagyobb aljasságnak tartom az eü. személyzet részéről az elítélése kimutatását.

  Olyan véleménye van róla, amilyen jólesik.

  De a kórházban kizárólag azért van, hogy a betegek üdvét szolgálja. És közalkalmazott.

  Ugyanolyan viselkedést várok el a szülő nővel szemben is, mint az AB-ra érkező nővel szemben is.

  Ugyanis eddig annyittudtunk meg a véleményedről, h eü-ben dolgozol és láttál már AB-t.

  És?

  Én is láttam, asszisztáltam is benne. Kötelező volt a gyakorlaton. A végén kipottyant a spirál...

 • 2009.03.03 19:15:43Briguci77

  Lehet hogy hülyén fogalmazok és ez neked szemet szúrt és nem tetszik.

  Ezért nem vagyunk egyformák. • 2009.03.03 19:15:46Briguci77

  Lehet hogy hülyén fogalmazok és ez neked szemet szúrt és nem tetszik.

  Ezért nem vagyunk egyformák. • 2009.03.03 19:18:23Briguci77

  Annyit írtam a témához ha olvastad:Néma sikoly megnézése.

  Ha magáról az Ab-ról beszélnék akkor regényt írnék neked.Mi az?Hogy történik,mi a következménye,fel lépő komplikációk.Erre ott van a tankönyv vagy az internet.

 • 2009.03.03 19:21:12csutkababa

  Az elrettentés pedig sztem nem jó pedagógiai módszer.

  A Néma sikoly levetítése azért nem okozott PTSS-t a lányomnak, mert tudtam róla, h az ofő le fogja pörgetni, és egy szó magyarázat sem lesz. Nyertem.Felkészítettem rá, itthon átbeszéltük.Ezt is.

  Kevés olyan felelősséggel védekező fiatal lány van, mint az enyém.Szerencsére.

  De ha a védekezés ellenére terhes lesz, nem fogja megtartani. Ez az ő döntése.Az én feladatom pedig, h mindenben támogassam.

 • 2009.03.03 19:26:59Magenta

  PSST = Post traumás stressz szindróma???

 • 2009.03.03 19:27:12Briguci77

  Csutkababa:Én csak ajánlottam hogy ha már baba mozival akarnak küzdeni.

  Azt hiszem nem magyar? • 2009.03.03 19:27:33cozumel

  Briguci  tovabbra sem az a baj, hogy igy -vagy ugy, jol vagy rosszul fogalmazol, hanem, hogy nem a lenyegrol beszelsz.  Volt mar egy valaszod, felvetesed, otleted arra nezve, hogy  -mi a helyzet a ferfiak felelossegevel  -mit lehet tenni, hogy a szexualis aktushoz hozzatartozzon a vedekezes  -hogyan lehetne pl. az ovszert nepszerusiteni  -mikent lehetne a fiatalokkal ereztetni, hogy egy gyerekvallalas mekkora felelosseg  -mit mondasz annak a 3 gyerekes anyanak, aki rendezett hazassagban (de akar rendezetlenben is), vedekezes mellett (vagy akar anelkul is) teherbe esik, es mar nem birja vallalni, mert a meglevo 3 kajaadagjat is porciozni kell?  -miert nincs meg normalis felvilagositas mindig (mert a Nema sikolynak nem az)?  -hova kuldod azt a tinit, akit a szulei elzavarnak, a baratja nem fogad be?  -mi lesz azokkal-nemsokara-akiknek nincs egeszsegbiztositasa  -ki fogja allni a szuletendo gyermek oltasait, szemuveget, egyeb esetlegesen magas orvosi kiadasait?  -hogyan segitesz munkat talalni a munkanelkuli nonek, ha jovedelem hianyaban nem vallalja a babat?  -hova teheti a gyermeket az egyedulallo anya, aki eleve iszonyu hatrannyal indul a munkaero piacon, es akkor meg a bolcsis neni is huzza a szajat, ha fel6ra er csak oda a gyerekert (ha egyaltalan van bolcsi ferohely)?  Sorolnam meg, de ha csak egy kerdesre is van ERDEMI valaszod, akkor mar szuper.

 • 2009.03.03 19:32:17csutkababa

  MAgenta

  Igen.

 • 2009.03.03 19:37:06csutkababa

  Cozumel

  Kiegészíteném:

  -olcsó v. ingyenes fogamzásgátlás a rászorulóknak, tiniknek

  valaki felvetette az AB bizottságot.Volt ilyen. 2-3 ember nézte büdös ribancnak a nőt, és vetette meg, egyöntetűleg.És éreztette vele.

  Ja, ez a szocializmusban volt.

 • 2009.03.03 19:37:37Briguci77

  Ezeket a kérdéseket szegezd a Miniszternek.

  Ezekkel én is küzdök ,mint anya.Nekem férjem van még se fenékig tejfel az életem.

  Óviba is húzzák a szájukat nem csak a bölcsibe.

  Teljesen mindegy hogy egyedül vagy a férjeddel neveled a gyereket nem kellesz munkaerőnek mert gyereked van.Ezekre nincs válasz nem érted meg.Senki nem fog segíteni csak saját magad tudsz érvényt szerezni.Gondolom neked ez nem érdemi válasz.

  De remélem azt tudod hogy az abortuszra a pénzt az ha szociálisan jár vagyis nem kell fizetned érte az adófizetők pénzéből rakják félre.

  Csak te állod nem fog segíteni az állam ,hogy te oltásokat adass be a gyerekednek,hogy szemüvege legyen.Nekem is lenne sok kérdésem de tudom hogy megválaszolhatatlanok.

  Az óvszert már kampányolták már párszor ha nézted a tv-be arról meg se te, se én nem tehetek ha nem használják.

 • 2009.03.03 19:40:07Briguci77

  Csutkababa:Én voltam.Csak kérdezni akartam,hogy emlékszik-e rá valaki.Egy filmet nézettek meg velünk a suliba ami be mutatta a működésük.

  onnan emlékszem rá.

 • 2009.03.03 19:42:20cozumel

  Briguci  melyik miniszternek?  Es nem, nem szegezem nekik.

  Te is resze vagy ennek a tarsadalomnak, Neked is szabad tornod a fejed, Neked is feladatod a megoldason gondolkodnod.  Ha nem megy, nem fogja Rajtad senki szamonkerni.

  De akkor ugaterozni sem kell az AB ellen.  Aki szettarja a kezet az egyik oldalon, hogy "jajj hat en ebben nem tudok segiteni" , az nem dumaljon a masik oldalon sem. • 2009.03.03 19:42:31Briguci77

  csutkababa :csak annyira emlékszem a filmből,hogy órákig faggatták az egyik hölgyet.

 • 2009.03.03 19:43:10csutkababa

  Briguci

  Óvszer.

  Egy valamirevaló minőségű óvszer ,3 darabos, 900-1000 huf. Hüvelykúp, tabletta 800 HUF.

  A sürgősségi fogamzásgátló tabi 5000 huf, a mikropill tabik 3 havonta 9000 huf, és nincs rajtuk támogatás.

  Azaz mindenki teljes árat fizet érte.  Egy tini ezt nem biztos, h ki tudja fizetni, pláne ha a szüleire nem számíthat, mert pl. titkolózik.

 • 2009.03.03 19:45:07Briguci77

  Ezt nem én találtam ki .Az indexen volt a cikk.

  Valami olyasmi a címe:Kormány több pénzt rak félre az abortuszra.Meg keresem.

 • 2009.03.03 19:45:52csutkababa

  Órákig faggatták, igen. Sztem ez volt olyan visszaélés dolog,mint erőszakkal megnézetni vele az UH-ot.

 • 2009.03.03 19:46:05Magenta

  Az iskolákban meg nem lehet óvszerautomatát felállítani, mert a szülők szívrohamot kapnak.

 • 2009.03.03 19:48:04csutkababa

  Magenta

  na igen.Ez is necces.

  És életidegen.Az én gyerekem, és az óvszer? Hánemolyan ő!

 • 2009.03.03 19:48:26Briguci77

  Olyan volt kb mint ha a bíróságon álltál volna.

  Rendszerváltás után függesztették fel őket ha jól tudom?

 • 2009.03.03 19:49:24Magenta

  csutkababa, szerintem még a tamponautomatát is megvétóznák, mert "az én lányom tiszta és szűz, nem használ ilyesmit". :)  Tuti lenne ilyen szülő.

 • 2009.03.03 19:52:49Briguci77

  :)

 • 2009.03.03 19:54:11csutkababa

  Briguci

  igen.

  Most egy védőnő szerű hölgyhöz mész be a nőgyógyász igazolásával, UH lelettel.

  Ő tájékoztat a fogamzásgátlás módozatairól /eső után köpp, de legalább ott lehet, hogy újdonság vkinek/, bemutatja a magzati fejlődés szakaszait, modellen, rajzon, elmondja, milyen támogatást kaphatsz, ha mégis szülsz, elmondja az örökbefogadást is, a szoc.helyzeted alapján kiállítja a csekket.

  3 nap kötelező gondolkodási idő van, ezalatt befizeted a csekket.

  Utána visszamész, ekkor igazolja, h AB-ra mehetsz.

  És jelentkezel a kórházban.

 • 2009.03.03 19:55:28mary75

  Nem kell még titkolóznia sem, ha annak a tininek van egy szintén tini testvére és egy fogamzóképes anyja akkor a fent leírt összeget rögtön be lehet szorozni hárommal.

  Az eü személyzetről csak annyit, hogy közeli rokonomnál 22 héten derült ki, hogy a baba szívbeteg, az anyai szervezet termelt ellenanyagot ami miatt visszafordíthatatlanul károsodott a szíve. A szülés mellett döntöttek és a kórházi dolgozók úgy beszéltek vele, mintha minden héten ab-ra járna.

 • 2009.03.03 19:58:17csutkababa

  mary75

  Ez az.Etikai vizsgálat kellene minden ilyen esetben, hátha észrevennék magukat...

 • 2009.03.03 19:59:11Briguci77

  Megvan: Gavallér az abortusz pénzekkel a kormány.Cikk címe.

 • 2009.03.03 19:59:47Briguci77

  bocs az origo.hu-n volt

 • 2009.03.03 20:01:13csutkababa

  Magenta

  :-))

  Oh a sok agyatlan szülő:-))

  De sztem nincs olyan betét, ami ne tudna félrecsúszni, bármennyi kék tintával locsolják is a tévében. A tampon áldásos találmány...

  De megfelelő korú és agyú lánynak, aki felfogja a tisztasági megszorításokat, kézmosás, ilyesmi.

 • 2009.03.03 20:02:36Briguci77

  csutkababa:Köszi.Szerintem ez humánosabb mint a bizottság volt.

 • 2009.03.03 20:06:50Briguci77

  Conzumel:Tudod mit nem szoktam ugatni.

  Igen része vagyok a társadalomnak,de ha mindenki küzd a problémákkal ezek lehetnek azok a kérdések is amit te nekem szegeztél,azt hogy tud neked válaszolni.

  Tudod szoktam gondolkodni ilyen dolgokon.Nem vagyok egy síkú.

 • 2009.03.03 20:07:00mary75

  Az a legszomorúbb, hogy nem csak nővérek, hanem orvosok is, egy olyan klinikán ahol gyakoribb a problémás terhesség, mint más kórházban. Ami pedig nem szomorú, hanem borzasztó, hogy az egy orvos aki normálisan empatikusan közeledett az ismerősömhöz férfi volt. Az ember egy nőtől nagyobb empátiát várna, mint " gondolja meg hiszen ez gyilkosság" hangoztatása egy ilyen szörnyű döntés után amit meg kellett hozniuk.

 • 2009.03.03 20:08:33Briguci77

  Ab ellenes meg nem vagyok,mert akkor kampányolni járnék.Akkor az ab hajó ellen is tiltakoznék.

 • 2009.03.03 20:21:57cozumel

  "Igen része vagyok a társadalomnak,de ha mindenki küzd a problémákkal ezek lehetnek azok a kérdések is amit te nekem szegeztél,azt hogy tud neked válaszolni."  Valaki szovegertelmezze mar ezt nekem lecci, mert egyedul nem megy, bevallom.

 • 2009.03.03 20:23:49Briguci77

  -t ezt nem kell szöveg értelmezni.

  Conzumel ne rajtam élcelődj törődj a saját dolgoddal.

 • 2009.03.03 20:28:53Briguci77

  Ha valaki meg kérdőjelez az szakmabeli legyen Én se bántok senkit,nem fikázok senkit.

  Minden ember tagja a társadalomnak.

  Tényleg itt fejezzük be jó.

  De már többször kértelek hogy fejezzük be de tényleg nem érted.

  Úgy látszik nálad mindig a tiéd az utolsó szó. • 2009.03.03 20:30:28trollkotze

  Nem az abortuszt kérvényező nőket kellene cseszegetni, szvsz - ha érzéketlen, akkor érzéketlen, ha nem, akkor pedig csak még gyötrelmesebb lesz számára a dolog. A tinik orra alá kellene dugni azzal, hogy "húzzál gumit, hogy miattad ne kelljen szenvednie senkinek".

 • 2009.03.03 20:30:34Briguci77

  Sajnálom ha nem megy az értelmezése.

 • 2009.03.03 20:39:47HollóHugó

  Még mindig nem értem, hogy hogyan jön össze az évi 43.000, miközben 100.000 gyerek születik?!

 • 2009.03.03 20:39:48Briguci77

  További eszmecserét.Nem futamodtam meg csak reggel korán kell kelnem.

 • 2009.03.03 21:55:55madz

  valahogy mindig úgy sajnálom cozumelt, mikor conzumelnek hívják

 • 2009.03.03 22:01:36cozumel

  Madz

  ne sajnalj, megszoktam :)

  (de vajon miert van az, hogy azok nezik be _folyamatosan_, akiknek a fogalmazassal is vannak aprocska problemai? )

 • 2009.03.03 23:58:37xilem

  A felelőtlen nőkkel kapcsolatban elmondanék egy történetet, rokonságból:

  3 gyerekes házaspár, nehéz körülmények között. Anyu munkanélküli és beteges, hormonális fogamzásgátlás vagy spirál szóba se jöhet, holott a negyedik terhessége akár az életébe kerülhet.

  Apu kifejezetten értelmes, jó dumájú, gyerekeit szerető férfi. CSAK.

  Nem hajlandó óvszert használni. Mert az nem jó. "Az ÉN feleségem nem beteg, az orvosok menjenek a sunyiba." Erre varrjatok gombot.

 • 2009.03.04 00:35:23cozumel

  Xilem  en csak olyan gombot tudok erre, hogy megkerdojelezem azt az allitasod, miszerint " apu" kifejezetten ertelmes.

 • 2009.03.05 20:32:17Provence13

  Ket dolog:  1.) Felvilagositas, akar videokkal, 10 eves kortol, korosztalynak megfeleloen termeszetesen.  2.) Nyilt orokbefogadas  E 2 mellett komolyan csokkenne az abortuszok szama.

  Ez az en velemenyem.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta