Húsz ok arra, miért ne legyen gyerekünk

Mielőtt megköveznétek, szeretném leszögezni, hogy az alábbi listában szereplő „érvek” túlnyomó többségére szerintem más megoldások is léteznek, mint hogy örök gyerektelenségre kárhoztassuk önmagunkat. Mindenesetre érdekes, elgondolkodtató, helyenként mulatságos az a felsorolás, melyet a The Guardian című brit lap internetes oldalán találtam, ezért a pontos számadatok és összegek az ottani helyzetet tükrözik, a problémák viszont nagyon ismerősek. Szóval lássuk, mi minden szól a mellett, hogy ne legyen gyerekünk.



1. A gyermektelen pároknak 79 százalékkal több pénzük jut saját élelmezésükre, és kétszer gyakrabban (egészen pontosan 101 százalékkal) többet járnak étterembe, mint a gyerekes szülők.

2. Egy dolgozó anyának hetente összesen hét óra (tehát naponta átlagosan egy óra) áll rendelkezésére, amikor kizárólag önmagával foglalkozhat, míg gyerek nélkül ez az idő heti 17 óra.

3. A szülés után 12 hónappal több mint 40 százalékkal langyosabb a házasélet aktivitása, mint a gyermektelen időszakban, és a gyerekes párok egynegyede mindössze havi egy alkalomra szorítja az intim együttlétek számát.

4. A párok kétharmada úgy véli, hogy az első gyerek születése után jóval gyakoribbá váltak közöttük a viták és súrlódások, mint korábban.

5. Ha a leendő szülők ellensúlyozni szeretnék az új jövevény érkezéséből adódó szén-dioxid-kibocsátást, akkor szorgalmas fásításba kellene fogniuk, és egészen pontosan 1073 új fát kellene elültetniük.

6. Átlagosan mindössze napi 6 órát alszanak azok az anyák, akiknek a gyereknevelés mellett a munkahelyen is teljes munkaidőben kell helytállniuk, de még a főállású anyák között is 74 százalék azok aránya, akik úgy érzik, hogy csak ritkán tudják kialudni magukat.

7. Egy átlagos család 140 ezer fontot költ a gyerekre addig, amíg az kirepül a családi fészekből (ez átszámítva nagyjából 40 millió forintnak felel meg), ami a pár kétévi teljes jövedelmének felel meg - több gyerek esetén az összeg is értelemszerűen többszöröződik.

8. A brit gyerekek évente annyi alumíniumhulladékot dobálnak szanaszét, amiből a brit légitársaság teljes személyszállító flottáját minden évben vadonatúj gépekre lehetne cserélni.

9. Az anyák 60 százaléka úgy érzi, hogy a gyerek az oka annak, hogy elmaradtak tőle a barátai.

10. A gyerektelenek 37 százalékot tudnak az utazási és üdülési költségeket spórolni pusztán azáltal, hogy a tervezett pihenést nem kell az iskolai szünetekhez igazítaniuk, amikor az utazási irodák árai köztudottan megugranak.

11. Az anyák 70 százaléka bevallja, hogy inkább idegességet, mintsem aggodalmat érez, ha a gyereke éjszaka azt jelzi, hogy szüksége van az édesanyjára.

12. Egy átlagos brit kisgyerek évente átlagosan 150 kilométert autózik az otthona és az iskola között, és az elmúlt 20 évben megkétszereződött azok száma, akiket autóval visznek iskolába.

13. A nők 96 százaléka szerint a szülés kedvezőtlenül befolyásolta hüvelye állapotát.

14. A válások 12 százalékában a gyereket nevezik meg válóokként.

15. Jelenleg 321 millió két és fél évnél fiatalabb gyerek él a Földön. Amennyiben mindannyian eldobható pelenkát használnának, ez percenként 4 tonnával növelné meg a szemét mennyiségét.

16. Az Egyesült Királyságban naponta több mint 7 millió darab eldobható pelenka kerül a kukába, ami évente 3 milliárd darab pelenkát jelent.

17. Egy átlagos brit gyerek kezén nagyjából 11 ezer font (több mint 3 millió) forint értékű játék megy át, mire a kisgyerek a tinédzserkorba ér. A „megy át” ez esetben szó szerint értendő, mert a játékok 40 százaléka három hónapon belül tönkremegy, és a szemetesben végzi.

18. Egy gyerektelen nő átlagosan 95 százalékát keresi annak, mint amire hasonló paraméterekkel rendelkező férfi kollégája számíthat, míg a gyerekeseknek meg kell elégedniük az összeg háromnegyedével.

19. A Föld jövőjével foglalkozó vezető brit fórum szerint a túlnépesedés szempontjából minden egyes óvszer megvásárlása fantasztikus - 9 millió százalékos - hozammal kecsegtető befektetés, a családtervezéshez szükséges eszköz ára ugyanis így viszonyul azokhoz a károkhoz, melyet egy-egy újabb gyerek érkezése ró bolygónkra.

20. Egy átlagos brit család a gyerek nagykorúvá válásáig átlagosan 13359 fontot (4 millió forintot) költ egy-egy gyerek üdülésére.
Oszd meg másokkal is!
Mustra