SZÜLŐSÉG

Anya két fiának épít szánkót

2009. február 27., péntek 08:30

Mit tesz a kreatív anya, akinek két különböző korú kisfia van, akik szánkózni szeretnének, ám csak egy csupasz szánkójuk van, amelynek nincs karfája? Etetőszéket rögzít a szánkóra, úgy pakolja fel a gyerekeket és húzza őket át a falun. Bebike beszámolóját olvashatjátok.

Valószínűleg majdnem mindenki örült a kicsit későn érkezett hónak, akinek aprónép leledzik családjában. Első gondolatom nekem is az volt " Juhéjj, itt a hó, elő a szánkóval!!" Igen ám, de hiába kapott elsőszülött Bendegúzom príma kétszemélyes szánkót Nagypapától, ha Ő két és fél éves és Ábel öccse alig tapossa az első évét. Nos, adott egy Pest melletti kis község, remek hely, igaz, domboldal hiányában szenvedünk. De húzni akkor is lehet. Mindenova: boltba, vonatot nézni, vagy cél nélkül csak a móka kedvéért. Szóval a probléma az, hogy a szánkónak nincs karfája, ami kényelmes fotelként funkcionálna. Tehát múlt héten ebédfőzés helyett Anya ötletelt, hogyan tud két különböző korú és adottságokkal megáldott férfipalántát logisztikázni a faluban.Elsőként a már szemészetet megjárt gyerekhinta jutott eszembe. Ezzel az a baj, hogy nem igazán stabil az alja sík felületen. Következő ötlet az Ikeában beszerzett és eddig csak etetés célját kiszolgáló szék. Könnyen szétszedhető, immár a lábaktól és előlaptól lecsupaszított székfélét néhány méter kötélel ráerősítettem a szánkóra. Ez úgy működött, hogy az etetőlapnak van két lyuka a háttámla mellett, a kötél egyik végére csomót kötöttem és fentről lefelé átdugtam, majd a kötelet a szánkólécen áthurkoltam, át a túloldalra, hurkolás a lécen, majd felfelé dugás - kicsit nehézkes - majd kivülről vissza a léchez egy vagy két átfutó csomó és át a túloldalra, majd ott jól lecsomózni, de csak annyira, hogy ki is tudjam oldani.

Az első rögzítés könnyebb a lábosztónak köszönhetően, ahol néhány kereszthurok és kész is a stabil, két fő szállítására alkalmas szánkó. Sőt, még a dombon csúszás is lehetséges. Mára már kb. 5 perces az egész munka és mehet a móka. Igaz, ebédnél újra szerelni kell. De megéri, mert a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad. Igaz, Anya dögfáradtan ér haza és csak a csendespihenőt várja itthon. De megéri az örömért a gyerekszemekben.

Bebike

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.27 08:57:14Briguci77

  Nagyon kreatív vagy.

 • 2009.02.27 08:59:38hanyattka

  Nagyon tetszik a megoldás. hasonlón gondolkoztam én is, de nem volt semmi, amiből szánkót tudnék gyártani. A KIKA-ban lehet venni felcsavarozható karfát, kb 2-3 ezer forint, és ott a szánkó is jó árban van. Sajnos én már lecsúsztam róla, mind elfogyott. :-(

 • 2009.02.27 09:05:28bebike

  Sziasztok!

  Sajna kicsit kurtáras sikerült a levél, de két örök mozgó mellett nehéz. Azért is bocsi ,hogy későn küldtem, de későn jutot eszembe hátha más is egy cipőben jár velem.

  A karfával mi is így jártunk, a nagy havazás idején botor ötlet szánkót venni :))

 • 2009.02.27 09:09:21LILIOM

  Mi meg attól szenvedtünk, hogy ha karfa van, lehet húzni a gyereket, ha meg mi is szeretnénk vele lecsúszni a domboldalon (hadd érezze, milyen az adrenalin-emelkedés), akkor le kell róla csavarozni... elég macera...

  Jót mosolyogtam, nekem is Bendegúzom van, és a jövendőbeli másodikat (ha fiú lesz), mi is Ábelnek keresztelnénk :)))))

 • 2009.02.27 09:09:55csirió

  azta! akkor nemcsak mi oldottuk meg a szánkókérdést ikeás etetőszékből? Mi a tíz hónapos lányunkkal akartuk megismertetni a tél örömeit, lásd szánkózás. szánkó volt, nem használt etetőszék is, a Zuram rácsavarozta a szánkóra, és már tologathattam is kifulladásig Lenkét :) Húzni nem mertem, nehogy egy göröngy miatt elboruljunk.

 • 2009.02.27 09:26:07B-

  Ügyesek vagytok!  Ahol lakom, én is láttam még néhány kreatív megoldást, hogy ne essenek le az instabilabb gyerekek mondjuk hátra :-)  Szerintem vannak dolgok, amiket szinte lehetetlen szavakkal elmagyarázni, ilyen pl a cipőfűző masnira kötése, és most látom, hogy az etetőszéket rögzítő kötél útja is igen nehezen követhető kizárólag verbális nyomokra hagyatkozva :-))

 • 2009.02.27 10:13:38Dortje

  azt hiszem, amikor egy nő anya lesz, az énjének egy valami hihetetlen mély helyéről előbújik a kreativitás, a hogyan-oldjuk-meg-ez-meg-ezt.

  Ez is egy szép példája rá. grat.

 • 2009.02.27 10:35:50tris

  Ügyes megoldás!

 • 2009.02.27 11:40:54bölcsésztanár

  Nagyon ügyes vagy.

  Én egy olyan szánkót fogtam ki a Sparban, aminek volt ugyan karfája, de olyan rozoga volt, hogy egy napnál tovább nem is bírta. Mindegy, gondoltam, úgyse lesz két hónapig hó. A legszebb havas napon délelőtt a pöttöm szánkázott a vacak karfával, délután meg leszereltem és kidobás lett a sorsa, a nagynak már nem kellett.

 • 2009.02.27 16:50:33gyöngy1

  Havat akarok!!!!  de itt csak szitàló köd van reggeltöl-estig... fùj...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta