Farsangi menü: a részeges csirkétől a szalagos fánkig

A farsang végén járunk, de a torkos csütörtökig talán még belefér egy farsangi menüajánlat. Ezeket a recepteket a neten kutattam, nekem újdonság volt, megtetszett, családom jól fogadta, most megosztom veletek. Leheletnyi (vagy annyi sem) sóval, bors helyett borsikafűvel ízesítve (kérhetem, hogy ezt többet ne kelljen leírnom, hanem automatikusan ha "gyerekbarát fűszerezést" írok vagy simán 2 éves kor alattinak ajánlom, akkor az ezt jelenti, köszönöm) két év alatti szemünk fényét kínálhatjuk. Mivel nekem itthon el is kell adni, amit főztem, a hazai piac igényeihez igazítottam a recepteket. Tudom ez így nem eredeti, de én elvetemült módon azt szeretem, ha megeszik, amit főzök és mivel nem vagyok kötve semmi szigorú mércéhez (Michelin csillag) "csak" a családom ízléséhez, ezért a recepteket is így variálom. Nektek leírom az eredetit és a saját verziómat is, majd mindenki kiválasztja a neki szimpatikusat, esetleg az alapötlet nyomán új variációt kreál otthon a saját piacra.

Savanyú becsinált leves
Eredeti recept:

Hozzávalók:

40 dkg sertéshús, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, egy csokor petrezselyem, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, ecet és só



A kisebb kockákra vágott sertéshúst kevés olajban megpirítjuk, majd megsózzuk, és felengedjük körülbelül 1,2 liter vízzel. Amikor a hús félig puhára főtt, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a vágott petrezselymet, és puhára főzzük. Ezután a levest levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgájával elhabart tejfölt, végül pedig kevés ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.



Az én variációm:

Levesekbe jobban szeretem a pulykahúst, főzési ideje nagyjából azonos a répáéval, a hús pirítása után rögtön beleraktam a zöldségeket is. Nálunk a fehérrépát és a zellert nem szereti senki, csak az íze miatt főzöm a levesbe, ezért azt nagyobb darabokban tettem bele, majd tálalás előtt kipecáztam.

Fűszerezés: Csipet már elmúlt három éves, csöpp Cárom még nem eszik ilyesmit ezért nekem passzolt hozzá egy kevés bors, ezt a hús pirítása közben őröltem rá. A tejfölözés után megkóstoltam, nekem elég savanykásnak tűnt ecet nélkül is, ezért azt kihagytam. A tojás miatt ezt a levest 1,5 éves kortól ajánlanám gyerekbarát fűszerezéssel.

Farsangi részeges csirke
Eredeti recept:

Hozzávalók:

egy csirke, 8 dkg vaj, 3 dl fehérbor, 12 dkg füstölt szalonna, majoránna, őrölt bors és só

A megmosott csirkét kívül-belül megsózzuk, belsejét majoránnával, külső felületét borssal fűszerezzük. Az így előkészített csirkét magas falú tepsibe helyezzük, leöntjük olvasztott vajjal, továbbá aláöntjük a fehérbort. Sütőben, letakarva pároljuk, szükség szerint pótoljuk az elpárolgott bort. Amikor megpuhult, hajszálvékony szalonnaszeleteket borítunk rá, és ropogósra sütjük.



Az én variációm:

A képen is jól látszik, hogy csak mellet használtam. Az én férjem a csirkének csak a cicijét eszi meg, de egy madáré kevés, ha két madarat sütök, a maradék alkatrészeket még 4-5 napig ehetjük Csipettel, tehát gazdaságosabb volt venni 1 kiló pipicicit. A fent említett fűszerekkel bedörzsöltem, tálba pakoltam, nyakon öntöttem a vajjal, majd kevés vízzel. Igen, vízzel. Mi nem iszunk alkoholt, a bor ízét még ételben sem szeretem, így az én madaram kifejezetten józanul farsangolt. A baconszalonnás jelmez azonban remekül állt neki! Sütési idő: előmelegített sütőben 220 fokon kb. 40 perc, majd még 10 perc a szalonnával. Kurkumás rizzsel tálaltam, de passzol hozzá a krumplipüré vagy valami saláta is. Józanul (tudom, az alkohol elpárolog de talán jobb az óvatosság) 1 éves kortól fogyasztható.

Eredeti recept:
Sonkás kifli

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 dl tejföl, 15 dkg sonka, 5 dkg vaj. pirospaprika, só

A lisztet a vajjal, a tojássárgájával, kevés tejföllel és sóval tésztává gyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. A sonkát ledaráljuk vagy apróra vagdaljuk, vajjal és pirospaprikával gyúrjuk össze. Az így nyert sonkás tölteléket a háromszögletű tésztácskákon elosztjuk, majd ezután a kis háromszögeket kifli formára feltekerjük, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.



Itt nem variáltam, csak a tapasztalataimat teszem hozzá: A tejfölt apránként adagoljuk, mert lehet nem lesz szükséges az egész. Ha valaki olyan szerencsés, hogy hozzájut valódi házi sonkához (főleg ha hamisítatlan nagyszülők által készített) azzal biztos egész más íze van, nekem be kellett érnem bolti sonkafelvágottal. A sajt a tetején saját ötlet. A végeredmény nekünk annyira nem volt nyerő. Mért került ide mégis? Elképzelhető, hogy nektek ízlik majd. Sütési idő: előmelegített sütőben 220 fokon 30-35 perc Ha csemeténk elmúlt 1,5, éves kínálhatjuk vele.

Nincsen farsang fánk nélkül, ez a mamám receptje:

Szalagos fánk

Hozzávalók: 50dkg liszt, 7dkg vaj, 1 csipet só, 3dkg élesztő, 6 tojássárgája, 1ek. cukor, 4dl tej, 2ek. rum

A tej egy részével a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval és annyi tejjel, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk. Ha ez megvan, hólyagosra dagasztjuk (mamám azt szokta mondani ha már gyöngyözik az izzadtság a homlokodon, akkor jó), letakarjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagyméretű szaggatóval kiszaggatjuk, 15 percig letakarva kelesztjük, bő forró olajban kisütjük. Ha ügyesek vagyunk, az oldalán egy fehér csík (szalag) marad. Porcukorral meghintve és/vagy házi baracklekvárral tálaljuk.



Figyelem! A fánk kényes jószág, amíg dolgozunk vele, nem szabad ablakot nyitni, sütés közben sem! Nem szabad, hogy huzat érje, mert akkor nem jön föl rendesen. A rum azért kell bele, hogy ne szívja be nagyon az olajat, aroma nem jó. Viszont létezik Sütő szeszesital néven alkoholos lötyi (nagyanyáink még sütőrum néven vették) arra az esetre, ha nincs a bárszekrényben minőségi rum. Csöpp embereknek 1,5 éves kortól. Igen, ajánlom, pedig alkohol van benne de az sütéskor elpárolog és arányaiban jóval kevesebb, mint a fenti recepthez a 3 dl bor.

Mesianyu
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek