SZÜLŐSÉG

Biztos, hogy pontosak a válási statisztikák?

2009. február 26., csütörtök 20:30

Már régóta tudom, hogy az alapvető problémája a mai embereknek az, túl sok idejük marad gondolkodni, s az élet működése mellett legtöbbször csak asszisztálunk. Így nem marad más hátra, mint elméleteket gyártani, amiket később megdöntünk, aztán újakkal állunk elő, filozofálunk, túlbonyolítunk dolgokat, agyonmagyarázunk szituációkat, egyszóval kitöltjük az űrt a fejünkben, mégsem jutottunk messzebb, mint a régi görögök. Filozófiába merültem én is az oviból hazafelé, miután 15 perc társadalmi életet éltem az anyukákkal és apukákkal, s az az érzés gyötört, hogy valami olyan furcsa. Majd egy évtized szülői pályafutásom alatt egy kezemen meg tudom számolni azokat a szülőpárokat, akik elváltak a környezetemben. Ez pedig a statisztikákhoz képest ellentmondás, ami ugye azt mondja, igaz, a 2007-es adatok szerint, hogy minden második házasság válással végződik. Most akkor az összes ismerősöm a "minden első házasságot" kötötte meg, vagy a Holdon élek? Miért nem válnak el körülöttem az emberek, amikor papíron úgy kellene, normális ez egyáltalán?Pedig sok minden megváltozott, de vajon mi? A mostani nagyszülők, dédszülők, azaz már egy generációval felettünk lévő korosztály számára a válás sokkal nagyobb szentségtörésnek számított, mint most, de hát az egy olyan világ volt, mondhatnánk. És mondjuk is, ugyanis a háborúk, a mindennapi küzdelmek alatt nem valószínű, hogy az volt anyáink, apáink legnagyobb problémája,” ’vajh’ miért a Józsihoz, Jucihoz kötöttem az életem”. Biztosan nem ismerték még a Mézga család Hufnáger Pistijét...

A házassági fogadalomnak komoly súlya volt, mint olyan, de szerintem nem az volt a legnagyobb visszatartó erő, még ha szeretnénk is elhinni, hogy legalább a dédike komolyan vette a holtodiglan-holtomiglan jelentését. Egyszerűen nem volt más lehetősége, elsősorban a nőknek, bár a férfiak sem váltogathatták úgy az asszonyaikat, mint manapság (hacsak nem születtek VIII. Henriknek). Egy átlag nő nehezen tudott volna kiszakadni a konvencionális formákból, nagy eséllyel éhen halt volna és pillanatok alatt napszámban, vagy cselédsorban találta volna magát. Meg különben is, mit szól hozzá a falu? Vagy a szomszéd, vagy egyszerűen a Teri néni.

Talán ez lehetett a háttere annak az 1929-ben napvilágra került gyilkosságsorozatnak, ami „tiszazugi gyilkosságok” néven került a köztudatba. A gyilkos asszonyok nem elváltak a férjüktől, hanem megmérgezték őket (több mint 162 áldozatról derült ki, hogy a feláztatott légypapír okozta a halálát), s bár nem csak házasságtörő asszonyok ölték meg férjeiket, hanem mások is áldozatává váltak ilyen bűnténynek, a köztudatban mégis a házasságtörés fogalmához kötődik az eset. S mindez történt a múlt században, falun, sokszoknyás nénikkel. Lehet, hogy a dolgok állandóak, csak mindig máshogyan világítjuk meg őket?

Mire is akarok kilukadni ez után a kis kitérő után? Arra próbálok rájönni, hogy a lehetőségek bővülésével vajon megváltozik-e a házasság intézményének létjogosultsága. Míg régen alapvetően csak kihalni lehetett egy rossz házasságból, addig ma már teljesen jól elboldogulhat egy nő is férj nélkül, sőt, hiszen egyre közelebb kerülünk az egyenjogúsághoz. Elavult a házasság intézménye? Vagy mindig is a szükséges "rossz" volt csupán? Régen a fizikai létfenntartás eleme volt egy férj, de a feleség is, hiszen nélküle nem volt ugye utód. Ha a mostani statisztikát nézzük, a válasz pofonegyszerű, a fene nagy szabadságban valahol a lényeg vész el, s nem hogy boldog-boldogtalan férjhez megy, mert, „hogyha nem jön össze, maximum elválok”, de ugyanilyen komoly megfontolás után el is válik. Mert már van rá lehetőség, nem csak légypapírral orvosolható az ügy.

Visszatérek a bevezetőben fölvetett gondolathoz, a körülöttem lévő házasságok ugyanis stabilnak tűnnek. Gondolkodtam, számoltam és közel, s távol a korosztályomból alig egy fél tucat pár vált el, ami drasztikusan alulmúlja az átlagot. Mi ez, ha nem ellentmondás? A házasság mégsem csak gazdasági társulás? És egyáltalán, a házasság tényleg intézmény, nem lelki kapocs? Vagy ami most még jó, hirtelen, néhány év múlva omlik össze, férfiak és nők tucatjai akarják majd a második virágkorukat élni, így hozza majd a való világ a számokat? Tudnám, mit gondoltak erről a régi görögök...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.27 21:11:46andie

  Apropó!

  Kérdezhetek? Hátha van még itt valaki.

  Amikor szept. végén elköltözött az ex, közölte, hogy vett mobilnet előfizetést, de csak 2-3 hónap, mire beindul a csoportos beszedési megbízás, addig ide jön a csekk, ebbe a postaládába. Ennek már 5 hónapja.

  Mi a franc lehet?

 • 2009.02.27 21:12:20Magenta

  Hát, ha mulatérozni mígy, akkor ne nyígj! :)))

 • 2009.02.27 21:13:23andie

  Most, hogy így gondolkodok, lehet, hogy már csak a szlalevél jön neki, csekk nem, csak nem szólt, hogy az új címére küldjék.

  Így viszont még nála van a másik postaládakulcs, és havonta egyszer mint valami kisértet, ide jön, és persze ezt nem veszem észre, csak azt, hogy nincs a postaládában a levele.

 • 2009.02.27 21:13:42Magenta

  andie, lehet, hogy el se intézte?  Nekünk is 2-3 hónapot mondtak, egy hónap múlva már úgy volt, ahogy kértük.

 • 2009.02.27 21:13:52monsterwoman1

  Magenta,

  Hááát. Nem.:)Úgyhogy nyígek, nagyon is.

 • 2009.02.27 21:14:47Magenta

  andie, az jutott eszembe, hogy ha ki akarsz szúrni vele, mondd azt, hogy meg se érkezett, de így viszont ő tud kitolni veled, ha akar.

 • 2009.02.27 21:15:10andie

  Magenta

  lehet, de nem látom be, mi jó neki ebbe... :-P

 • 2009.02.27 21:15:23Magenta

  Akkor miért mész Ausztriába?

 • 2009.02.27 21:16:17Magenta

  Ki tudja, milyenek az emberek...

 • 2009.02.27 21:17:00andie

  ő, én inkább nem konfrontálódnék, mert akkor azt hihetné, hogy érdekel, pedig nem. :-DD

  És igen, a postaláda kulccsal a kezében nem akarom helyzetbe hozni.

  Már így is megfordult a fejemben, hogy átnézni és esetleg szelektálja a postám...

  Lehet, ezért nem küldeti az új címre?

 • 2009.02.27 21:18:42Magenta

  Én visszakérném azt a kulcsot. :)

 • 2009.02.27 21:19:12monsterwoman1

  M,

  privi ment, meg asszem én is.

  Jóéjt mindenkinek!

 • 2009.02.27 21:20:50andie

  De akkor nekem kéne kommunikációt kezdeményezni.

  És már így is írtam neki egy sms-t, amikor a nagypapám meghalt. Szerette, és úgy éreztem, tudnia kell róla.

  Á, majd meglátom.

 • 2009.02.27 21:26:01Magenta

  andie, ezt neked kell tudni.  Én nem bíznék benne annyira, hogy bele tudjon turkálni bármilyen holmimba.

 • 2009.02.27 21:32:12baudolinA

  csutkababa,

  a legújabb britttttt kutatások szerint a vasalás árt a ruháknak, te ezt nem tudtad? :)

 • 2009.02.27 21:32:16andie

  tény, hogy nem sok okot hagyott arra, hogy bízzak benne, de ha olyan szánalmas alak, hogy a postámban turkál, hát egészségére, akkor még annyira se akarok beszélni vele. :-)))

  Hiányérzetem még sosem volt, és tudom meddig dolgozik, mindig hamarabb ürítem a postaládát, minthogy ide érne. :)

 • 2009.02.27 21:33:08Pandi

  Jó éjt, Mw!:)

 • 2009.02.27 21:33:54andie

  baud

  engem anyukám arra tanított, hogy úgy kell teregetni, hogy ne kelljen vasalni :-)

  Bár tény, hogy apám nem gyakran hordott inget, pl. :-)  Viszont nagy családi ebédek előtt az asztalterítőből mindig nekem kellett kivasalni a hajtást. Hogy utáltam! :-D

 • 2009.02.27 21:34:30Hűbele

  OFF  MW ha itt vagy még, jó utat holnapra! 5 perc és privi megy.  ON

 • 2009.02.27 21:50:32baudolinA

  andie,

  mi is úgy teregetünk. :) És a ruháink többsége olyan, hogy elég nekik a teregetés. Vasalt inget nagyon ritkán hordunk, olyankor beadom a derekam. :)

 • 2009.02.27 22:09:13andie

  baud

  Isten áldja az elasztánt! :-DDD

 • 2009.02.27 22:21:57B-

  baud: bocs, de én annyira gyengének és ócskának tartom, ha egy seggig érő hajú, kizárólag bokáig érő szoknyában látható lányról "megállapítják", hogy előző életében tutira boszorkány volt :-(  Érted, ha ezt egy Mia Farrow-frizurás kézilabdázónak mondaná, akkor azt mondanám, ez az ember tényleg a felszín alá lát. De így? Még jó, hogy egy hosszú hajú, szoknyás nőről egy boszorkány jut az eszébe (hiszen a "tisztességes nők" annak idején befonva vagy kontyban hordták a hajukat, lelógni csak a kurvák meg a boszorkánygyanús nők hagyták).

 • 2009.02.27 22:30:36B-

  Kissé későn reagálok, de 2 dolog nagyon tetszett:  1, aki házassági szerződést köt, az nem gondolja komolyan a házasságot :-)) Istenem, érdemes lenne körülnézni :-) Ha minden második vagy harmadik házasság válással végződik, akkor nem racionális dolog ezt is bekalkulálni? Ez tényleg olyan, mintha azt mondanám, hogy nem tetetek biztonsági övet meg légzsákot a kocsimba, mert komolyan gondolom, hogy maximálisan odafigyelve, a kreszt betartva és biztonságosan fogok vezetni.... Aha... attól még lehetek egy pillanatra figyelmetlen, és keveredhetnek őrült és erkölcstelen emberek is körém a maguk autójával. Senki nem azért tesz gyerekülést az autójába, mert karambolozni akar, hanem azért, mert felfogja a kis agyával, hogy ha pont ő lesz az ezer esetből az egy, akkor az nagyon jól fog jönni. És a házasságok esetében nem ezerből egy bomlik fel... Nem minden múlik rajtad, és ha pont rajtad is múlik, akkor sem garantálhatod, hogy minden pillanatban ezer százalékot nyújtasz.  2, Hogy meg kellene vetni az elvált embereket :-) Hát az tényleg nagyon jó lenne! Ki lát be az elváltak belső ügyeibe? Lehet, hogy aki elhagyta a másikat, parasztnak tűnik, pedig a párja a kutyájukkal csalta, de a végül lelépő fél nem akarja saját magát meg a gyerekeiket égetni a sztori kiteregetésével. Nem mindig annak van igaza, aki a leghangosabban fikázza a másikat, vagy a legártatlanabbnak tűnik a mártír arcocskájával... Talán jobb, ha az ember nem kezd csak úgy kiközösíteni másokat. Egyáltalán, mi ez a beteges kényszer mások megbélyegzésére, helyrerakására, megleckéztetésére? Miért gondolják azt egyesek, hogy egyedül ők ettek a jó és rossz tudásának fájáról, és majd mint a Télapó, frankón megmondhatják, hogy ki érdemel csokit, és ki virgácsot?

 • 2009.02.27 22:57:42andie

  Kéééész vagyok!

  :-)

  Jó éjszakát!

 • 2009.02.28 00:55:37bölcsésztanár

  Win,

  Nekem van egy másik statisztikám. A suliban az angolcsoportban (15 fő) 14-en rendszeresen kérték, hogy ne adjak rossz jegyeket, mert akkor nem láthatják hétvégén az apukájukat... Nem túlzok.

 • 2009.02.28 08:25:02andie

  bölcsésztanár

  ebben azért az is szomorú, hogy az anyák ilyen feltételeket szabnak. Hisz itt nem egy különóráról vagy egy osztálykirándulásról van szó, hanem az apjukról!!!

  Szegénykék!

 • 2009.02.28 10:33:03wish73

  csutkababa, bélízt karácsonyra szoktam kapni, az sajnos februárra már sehol nincs:D

  de, ha gondolod, veszünk egyet, azt betoljuk:)  Pandi, állandóan kopognom kell, de anyám, hál' Istennek, vagy nem tudom kinek-minek köszönhető, de jól van.

  stílusa a régi, úgyhogy nagyon kell összpontosítanunk öcsémmel, h ne balhézzunk folyton, mint korábban, mert ki tudja...

 • 2009.02.28 10:34:36wish73

  hát, szép ez az apás hétvégével való fenyegetés. nálunk a csajok apja mondta egyszer, h, ha műsoroznak, akkor az lesz a bünti, h nem viszi el őket. vele kapcsolatban konfliktuskerülő vagyok, de akkor azért felhomályosítottam, h ez nem valami jutalomjáték.

 • 2009.02.28 10:43:55Brumibaby

  Azért bölcsésztanár meg wish hsz.-ei alapján lehet arra következtetni, hogy vannak, akiktől csak elválni érdemes

 • 2009.02.28 10:59:27wish73

  na ja, utólag, amikor az ember már nagyon okos, csak azt nem érti, h mit lehetett ezen az emberen szeretni, és, h hogy lehetett olyan hülye, h két gyereket is szült "neki". aztán persze ránéz az ember arra a két gyerekre, és azt mondja, h le van szarva a szar is, mert mástól biztos csak középszerű gyerekei lettek volna, ahhoz, h ők ilyenek legyenek, és az enyémek legyenek, így kellett történnie.

 • 2009.02.28 11:24:52B-

  Középszerű gyerekei az embernek nem születnek :-) Az mindig a szomszédnak szokott születni. Csodálkozik is az ember, hogy hogyan lehet büszke egy ilyen csúnyácska, uncsi, ügyetlen és sötétecske gyerekre az anyja :-) De ugye nem mindenki lehet olyan szerencsés, mint mi, azért a tökéletes, szép, kedves, udvarias de azért határozott és intelligens gyerekünk arcocskáját simogatva megpróbálunk valami pozitívat mondani a szomszéd kis békájáról/békakirályfijáról :-)

 • 2009.02.28 11:31:48baudolinA

  B-

  erre (2009.02.27 22:21:57 B-) inkább nem reagálnék.

 • 2009.02.28 11:38:17wish73

  B-, így van. mondjuk mentségemre legyen mondva, azért látom a gyerekem hibáit is, ill. észreveszem, ha a másé vmiben penge vagy különleges, de tényleg van olyan gyerek, akiről kívülállóként könnyű azt gondolni, h, szerencse, h épp oda született, ahova,mert más nem lenne úgy elhasalva tőle.

  jól ki van ez találva.

 • 2009.02.28 12:30:02Pandi

  Wish, jól van, örülök.:)

  Akkor kopogjál még jó sokáig szorgosan.:)

 • 2009.02.28 15:06:39B-

  baud: azért remélem, nem bántottalak meg :-)  Csak valahogy nekem ez olyan csajfogó dumának tűnt.  Bizonyos magánéleti okokból nem nagyon csipázom, amikor valaki a nyilvánvalóan a jelenben táplálkozó asszociációit, tudatalatti egyebeit úgy próbálja beállítani, mintha belelátna a reinkarnáció bugyraiba.  Ha a kurva szót erősnek találtad, akkor bocs :-), de a kibontott, lelógó haj tényleg az ő védjegyük volt, mivel meztelenséget, felöltözetlenséget sugallt.

 • 2009.02.28 15:21:57baudolinA

  B-

  nő az illető, és tudtommal nem leszbikus.

 • 2009.02.28 15:32:00B-

  Aztat sose lehessen tudni. Főleg a mi szakmánkban ;)  Azé remélem nincs harag. Ez olyan téma, amire ugrok sajna.

 • 2009.02.28 15:32:09B-

  Aztat sose lehessen tudni. Főleg a mi szakmánkban ;)  Azé remélem nincs harag. Ez olyan téma, amire ugrok sajna.

 • 2009.02.28 15:32:56B-

  Pedig most frankón nem küldtem el kétszer.

 • 2009.02.28 15:49:56baudolinA

  Nem haragszom, de a kurvázás némiképp erős volt. A kizárólag bokáig érő szoknya egyébként nem stimmel, de nem látsz olyan gyakran, hogy ez feltűnt volna. :)  (Egyébként én jót nevettem ezen a reinkarnációs izén, engem nem különösebben érintenek meg ezek a dolgok.)

 • 2009.02.28 16:00:28B-

  Azért remélem eszedbe se jutott, hogy téged akartalak volna lekurvázni!

  Egyébként szerintem ez egy lebilincselő téma, a "szabad nők", a magukat a társadalmi renden kívül helyező nők témája. Érdekes nem, hogy egy csomó kultúrában az a kifejezés, hogy szabad nő, prostit jelent. És tényleg, ezekben a kultúrákban vagy szépen besorolsz a nők számára kijelölt skatulyákba (szűz majd feleség, anya, családanya stb), vagy kivonod magad, és akkor a relatív önállóságod a társadalomból való kirekesztettséggel jár együtt: prosti leszel, vagy afféle gyógyító asszony, bába vagy éppen kimondva-kimondatlanaul boszorkány (épp te írtad a múltkor, hogy etimológiailag honnan ered a a boszorkány szó, szóval a boszorkányság és a házasságon kívüli szex fogalma igenis összefüggenek...)  Na ezt most nem tudom értelmesebben kifejteni, de a pasi nélkül élő nőket mindig nagyon gyanúsnak tartották, a boszorkányüldözéses hisztériákban is általában előszeretettel válogattak az özvegyasszonyok közül, mert azt nem vette be a nép gyomra, hogy ott egy nő, nincs férje, és mégis eléldegél valahogy.  És a kibontott, hosszú haj (vagy éppen más korokban a fiúsan rövidre vágott haj) is pont azt üzente a népnek, hogy nem kérsz a hagyományos szereposztásból, ahol ugye a lányoknak befont, az asszonyoknak feltűzött haj dukált. Ezért tartjuk boszorknyosnak a hosszú, nem összefogott hajat.  Na, remélem, sikerült kimagyaráznom magam, mert nagyon igyekszem :-)

 • 2009.02.28 16:27:57cozumel

  B-  Tokeletes a magyarazat, csak azt nem ertem, miert irsz mult idoben?

  Sajnos, meg mindig itt tartunk (na nem a kibontott hajra gondolok)

 • 2009.02.28 16:47:09andie

  igen, nekem is az jutott eszembe, mint cozumelnek, hogy ez az egész szabad nő a mai világban is elég áthallásos.  Én azokat a sztorikat szeretem, amiben csodálatos, erős, okos nőknek mutatják be őket. Nyilván azok is. :-)

 • 2009.02.28 16:47:30baudolinA

  B-

  most speciel úgy jött ki, hogy igen, de ez nem a te hibád, tényleg nem. Ma hiperérzékeny vagyok, ugyanis éppen a tegnap kurvázott le egy öregasszony. A bűnöm az volt, hogy rövidujjúban (nem spagettipántosban) utaztam a buszon... Na, örülök, hogy tisztáztuk. :)  A "szabad nők" egyébként azért is érdekes téma a múltból, mert a "választási lehetőségek" minimum érdekesek voltak. Ha prosti voltál, akkor elég paradox módon úgy lettél "szabad", hogy a férfiak testi vágyainak szentelted magad alá. Pontosabban fogalmazva: tárgyként használtak. Kösz...  A boszorkányság pedig megint elég paradox: itt ugyanis pontosan az előbbi ellenkezőjévé váltál. Félelmet keltettél, elsősorban a férfiakban (lásd kat. egyház), akik aztán jól meg is égettek a máglyán...

 • 2009.02.28 16:54:45B-

  Igaz, hogy tárgyként használtak, de ebben az esetben legalább részben te döntötted el, kivel fekszel le - és nem az apád :-)  Most erre a rövidujjúra mit mondjak? Életed keresztje :-)))  Nekem egyszer egy vén nyanya azt ordította az arcomba egy elrontott hajfestés után: te feltűnési viszketegségben szenvedő hülye kurva! :-)

 • 2009.02.28 16:59:37baudolinA

  B-

  hát már attól függ, hogy milyen státuszban voltál... Ha luxuskurvának számítottál, akkor talán igen, de egyébként nem nagyon volt választási lehetőség, attól tartok.  Életem keresztjéhez: azóta megfogadtam, hogy mindenkinek azt fogom válaszolni a "miért nem öltözöl vastagabban?" kérdésére, hogy "azért, mert egészséges vagyok, nem úgy, mint te". :))

 • 2009.02.28 17:03:32B-

  És szerinted ezt lesz, aki beveszi? :-P

 • 2009.02.28 17:27:33baudolinA

  B-

  az már nem érdekel. A lényeg, hogy a száját befogja, s ne kérdezzen hülyeségeket. :)

  Komolyan, amikor ilyeneket kérdeznek, hogy "nem fázol?", mennék neki a falnak.

 • 2009.02.28 17:33:23B-

  Ez nem igazi kérdés, hanem a döbbenet kifejezése.  Van egy csomó ilyen mondat, pl "ezt te tényleg megetted?". Ilyenkor az ember nem kérdez igazából, hanem hökken. Megfele.

 • 2009.02.28 17:41:50baudolinA

  Ez rendben van olyan embernél, aki akkor lát életében először. De aki már tavaly óta ismer... Nem hiszem, hogy naponta-hetente megdöbbenne ezen. Szerintem inkább irigyli a hófehér bőrömet. ;)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta