SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Tiszta a kád, tessék mondani?

2009. február 26., csütörtök 12:00

A három hónapos kor egyfajta fordulópont.  Ilyentájt, illetve inkább három és fél hónaposan van egy növekedési ugrás. A baba (így Léna is) elkezd nyúlkálni a dolgok felé, elkapja, mozgatja őket. Az első lépés affelé, hogy uralja a tárgyi világot, összekösse a saját cselekvését egy külső változással. Hatalmas mentális ugrás, mely aztán a testhatárok megjelenésébe és az éntudat kialakulásába torkollik.

Az egyre összehangoltabb mozgás és a nyúlkálás eredményeképp elkezd elbillenni oldalra, és hamarosan rájön, hogyan kell oldalra fordulni: Léna, mint egy kis hátára vetett teknősbéka, a fejével indít, addig tekeri a nyakát, míg az magával húzza a testét, akkor segít csak rá a kezével. Sajnos elég konzekvensen csak balra fordul, azaz a jobb kezét használja, a bal keze egy hajszálnyit merevebb. Ezt már öltözködésnél is megfigyeltem, és egyelőre csak figyelem, aztán ha a mozgás fejlődése során nem egyenlítődik ki a dolog, megnézetem szakemberrel is - úgyis vissza kell mennünk az ortopédiára április elején.

Léna már eddig is nagyon nézelődős, figyelős gyerek volt, úgyhogy nála nem ugrásszerű, ahogy kinyílik a világ, de Lea például körülbelül ekkora koráig csak a növekedéssel és az evéssel volt elfoglalva és ekkor kezdett érdeklődni, mozogni, nem aludni. Persze ebben a korban állítólag már kezd beállni a ritmus. Nyomai vannak: kialakultak a nagyobb evések és az alvások fél óra pontossággal belőhető időpontjai. Léna, ha első gyerek lenne, szabályos gyerekkönyv-gyerek lenne, három órás evéssel és három, szabályos alvással. Sajnos egy folyton hurcolászott, felébresztett szerencsétlen sorsú második, de nem látszik rajta többnyire, hogy sokat szenvedne.

A héten volt nálunk három hónapos kontrollon a védőnő, és arra biztatott, hogy ne méregessem már azt a gyereket, gyönyörű, hurkás a lába, szép a bőre (csak helyenként száraz, de ez állítólag télen mindenkivel így van - pláne a nagyszerű távfűtéses telünkben). Elkukucsozott Leával, megbeszéltük az anyatej- és hisztihelyzetet, megnézte, hogy hogyan tud fekvőtámaszozni Léna, kicsit megsimogatta, bepelenkázta és elköszöntünk. Időnként egy matrica is előkerül a táskából, Leával is szokott erről-arról beszélgetni, könyvet ajánl és ha kérdezem, de csak akkor, nevelési módszereket. Nebenbei mond pár szót a gyerek aktuális fejlődési szakaszáról és hogy körzetben a többi gyerek is ezt vagy azt csinálja, no meg az óvodai szokásokról (hol hogy van nyílt nap, beiratkozás, milyen az ovi).

Ő a második védőnőnk, Lea még másik kerületben született, de ott sem volt okom panaszra. Kedves, segítőkész, nem beleszólós, anyatejpárti - igaz, neki voltak vicces húzásai, például amikor Lea nemalvására kaptunk egy zacskó hipp-pépet, ami konkrétan tiszta cukor és aroma, és nem nagyon hitte, hogy nem, az én gyerekem nem eszik ilyet, ő nem akarja (de én sem). Ott a doki egyensúlyozta ki ezt a nem baj ha kicsit cukros a tea/pép stb. vonalat a maga nagyon egészséges és ironikus hozzáállásával.

Rengeteg horror-sztorit hallottam már a védőnőkről, de én - lehet, hogy csak szerencsém van - meg vagyok győződve róla, hogy ez egy egyedi és jó rendszer, főleg, ha jól működik. Tudom, ma már, hogy internet van, mindenki informálódhat kedvére. De egyrészt mi, akiknek ujjéhoz nőtt a laptop, gyakran elfelejtjük, hogy sokak nem tudják használni a netet, nem tudnak eligazodni a rengeteg információ között. Másrészt szerintem nagyon fontos a személyes kapcsolat, a megbeszélés. Mégis csak van egy ember, aki havonta látja a családot, a viszonyokat, segít, kapcsolatban van a szociális intézményekkel és a gyerekorvossal. Ha jól működik, akkor nem a kád tisztaságáról szól a dolog, hanem azokról az alapinformációkról, hogy hogyan kell szoptatni és mi az a szeparációs szorongás. Segít, ha sokat sír a baba, hogy ne falhoz vágjuk, hanem inkább kimenjünk vele sétálgatni, megnyugtat, hogy a szomszéd gyerek is ennyit hisztizik, nem a miénk a kisördög. Észreveszi, ha esetleg imával akarjuk gyógyítani a cukorbetegséget és fénnyel etetni a gyereket, vagy tehéntejjel 2 hónaposan. Helyettesít egy olyan dolgot, közösségi segítséget, tapasztalatot és kontrollt, ami sajnos eltűnt a kisközösségekkel együtt (nagycsalád, falu), és ami igazán talán a gyerekével kettesben légüres térben maradó anyának (és persze a társasághiányos, unatkozó kisgyereknek) hiányzik csak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.26 14:54:39zsuzsi1976

  Emma, nálunk ugyanez volt.

  Mirka : hány hónaposan kell az ébren töltött idő felét hason töltenie?

 • 2009.02.26 14:55:44manka78

  Két versenyzőt tudnék indítani a "kitudalegnagyobbrumlitcsinálni" kategóriában.:)

 • 2009.02.26 14:55:48Pandi

  Temptation, ja, tényleg, akkor viszont én kellek céltáblának.:)))  Zsuzsi, ha minden ok, akkor felesleges, de azért van, amikor szükséges.

  (Mármint a rendszeres mérés.)

 • 2009.02.26 14:57:30mirka

  zsuzsi1976: négy hónapos korra kell odáig eljutni, ez az optimális.

 • 2009.02.26 14:59:20zsuzsi1976

  Köszi!

 • 2009.02.26 15:04:33kecsegugu

  A fiam hason nem szeret ébren lenni, viszont elaludni inkább úgy tud. És hason fekve nem gagyog csak hanyatt.

  Azért szoktam hagyni hason ébren is, csak hamar megelégeli és megfordítom.

  De akkor mostantól próbálom úgy hagyni többet.

 • 2009.02.26 15:06:02kecsegugu

  Amúgy nem tudja csak a fejét emelgetni, mert a lábai is emelkednek vele együtt... aranyos, de jó ez így?

 • 2009.02.26 15:11:32Ribizlee

  azér' szerintem óvatosan ezzel a KELL-el...

 • 2009.02.26 15:20:01legal

  Kecsegugu nálunk pont ugyanez volt, aztán emelte a fenekét, és forgatta a testét, csak a keze oldalt volt a teste mellett és nem tudott átfordulni...aztán felemelte később a fejét a kezei is elöl voltak...aztán rájött, hogy fejnehéz...és óvatosan átfordult:-))) nagyon édes volt...kapott is puszit rendesen:-))))

 • 2009.02.26 15:23:22kecsegugu

  legal, és ez mennyi idősen volt? (tudom, hogy nincs jelentősége, de akkor is...)

 • 2009.02.26 15:28:06legal

  Kecsegugu 4 hónapos és 21 napos

 • 2009.02.26 15:32:38legal

  Kecsegugu Szerintem nagyon meghatározó az is, hogy milyen a babád temperamentuma, van olyan gyerek akit noszogatni kell, és jól elvan, és van akit nem lehet levakarni, és állandóan ügyködik valamin, nekem ez utóbbi jutott:-)))

 • 2009.02.26 15:40:42kecsegugu

  Hát szerintem ő az eleven és a jól elvan között van valahol félúton. Inkább egy órán keresztül megállás nélkül "beszél".  Ez vajon kihat későbbre? Hogy inkább okos lesz mint ügyes? :-)))

 • 2009.02.26 15:42:05Temptation

  Kecsegugu: nem feltétlenül.Lehet okos IS, meg ügyes IS.

 • 2009.02.26 15:50:26kecsegugu

  :-)

 • 2009.02.26 15:51:13kecsegugu

  látom megöltem a fórumot a magánparáimmal, ezer bocsánat, és most még le is lépek, mert éhes a drágám :-)

 • 2009.02.26 15:54:21Gézengúz_Évi

  kecsegugu, szerintem meg ezt az égvilágon senki nem tudja neked megmondani:)  Az én fiam kb 5hónaposan fordult meg először, ha jól emlékezem... Viszont 6hónaposan már ült. Aztán itt megint nagy szünet következett:) csak üldögélt, és nézelődött... 10 hónaposan kezdett el mászni,a kúszás kimaradt, és kb 11,5 hónaposan már ment, de még sokat mászott is közben. Most 22hónapos, egyre ügyesebben mozog is, bár nem ez a jellemző, ha választhat, hogy énekel fél órát, vagy tesz két lépést, akkor énekelni fog:) Viszont beszédfejlődésben meg bőven jók vagyunk, ő ilyen kis elméleti gyerek, enni is úgy eszik, hogy elemzi, mi van a tányéron, aztán megmutatja, hoyg kéne enni, elmondja, hogy főztük, és aztán talán beveszi a kanalat a szájába:)  De nem gondolom, hoyg le lenne maradva mozgásfejlődésben, egyszerűen ilyen típusú gyerek:) A tiéd is biztosan időben fog mindent csinálni, de nagyon kicsi még! Legyél vele türelmes:)

 • 2009.02.26 15:54:38tengelic

  Hanna: 3.5 hós kisfiam ugyanazt tudja, mint Léna, és ugyanúgy balra billen csak, a jobb kezét jobban használja. Kis különbség nem feltétlenül baj a két oldal között.

 • 2009.02.26 16:18:02kecsegugu

  Na visszajöttem...

  Gézengúz_Évi

  hál'istennek a paráim ellentételezéseként viszont türelmes vagyok, bár ez most egy kicsit ellentmondásos jelen esetben :-)

 • 2009.02.26 16:48:44Subbantósdi

  Szerintem sincs semmi gond a lányod mozgásfejlődésével, egyetértek azzal, aki azt mondja, hogy öt-hat hósan elég a forgást már azért várni szépen...

 • 2009.02.26 16:54:28Subbantósdi

  A fiamhoz is, mert feszes amúgy, a felső teste, főleg a nyakától a karján át a vállöv végig és kicsit balra is ferdül, de nem észrevehetően, a nyaka, két hós korától egy gyógytornásznő jár minden héten egy órát tornáztatja, Dévény-módszerrel. Van haladás, mert már rég nem olyan feszesek az izmai és nem feszíti hátra a kezét vállból, ami pl. az elején megakadályozta, hogy kitámasszon, hason fekve.

  Ezeket lehet hívni a Dévény Alapítvány központjában, megmondod, hogy melyik kerüleben laksz, meg hogy jöjjön házhoz és adnak telefonszámokat nevekkel. Aztán egyeztetsz és jön már az, akivel megbeszélted, ha Neki is jó, mert belefér a szabadidejébe. Az én gyógytornásznőm is a Heim Pál-ban dolgozik és amúgy csak négy ezer forintot kér így minden alkalommal, de már szinte a családunk része, mert jókat is tudunk beszélgetni ezalatt a heti egy alkalom alatt, mindenféle dologról...szóval kicsit sajnálni fogom, ha már Ő úgy itéli, hogy a fiamnál már jók a "nagymozgások" és rá már nincs szükség... :o)

  Ezt csak úgy mondom, ha úgy alakulna, de szerintem nem fog úgy alakulni Lénánál... :o)

  A lányomat is amúgy tornáztattuk, igaz, későn kezdtük, de ez egy másik sztori, ott meg pont ellenkező dolog volt, túl laza csípő és alsó végtagok, de ott is használt a Dévény-módszer.

 • 2009.02.26 17:27:51pomme-pomme

  A védőnőkre visszatérve: Valaki meg tudná mondani nekem, hogy hogyan lehet kideríteni, hogy én melyik védőnőhöz tartozom? Itt a kerületben (VIII.) három védőnői szolgálat is van, és nincs nagy kedvem mindegyiket végigtelefonálni, hogy hozzájuk kell-e mennem terhességi kiskönyvért. Nem mondja ezt meg nekem az okos internet? :(

 • 2009.02.26 17:31:06manka78

  Hanna! Ez a baba tényleg jól néz ki, egyáltalán nincs miért aggódnod. Tiszta hurka még a kis karja is.

 • 2009.02.26 17:48:29Magenta

  pomme-pomme, elvileg de, legalábbis nálunk utcák szerint ki van osztva és fent van a neten, hogy kihez tartozunk.

 • 2009.02.26 17:50:19cincia

  Pomme-pomme, ezt sajnos nem úszod meg, telefonálni kell. Az is nagy dolog, ha a telefonszámot megtalálod a neten. Én a VII. ker.-ben lakom, ott is volt vagy 3 cím, szerencsére az első próbálkozásra felvették és mondták rögtön, hogy kihez tartozom, milyen számon tudom elérni.

  A legjobb viszont a rendelési idő. Nálunk csütörtök 2-4. Ideális, ha az ember dolgozik.

 • 2009.02.26 17:57:23legal

  pomme-pomme, ha máshogy nem megy a háziorvosodnak elvileg tudnia kell, ha a kerületben van

 • 2009.02.26 18:05:47cincia

  Az én háziorvosom a kiskönyvemből írta fel magának a védőnő nevét és telefonszámát, mert mondta, hogy már más is kérte tőle. Úgy örültem, hogy segíthettem.

  Más kérdés: a gyerekorvos választható vagy akihez tartozunk?

 • 2009.02.26 18:06:5078as évjárat

  Kislánykámat utoljára 6 hónapos korában jött megnézni a védőnő. Lassan két éve. Akkor is csak azért, mert erre járt, gondolta benéz.

  Soha nem osztotta az észt, még finoman sem. Igazából nem is tudom, miért jött, mert általában én beszéltem meg kérdeztem, hogy ne üljünk kukán.:(

  Néha összefutunk, tanácsadóban meg az utcán, megkérdezi, hogy hogy vagyunk. Ennyi.

 • 2009.02.26 18:07:5878as évjárat

  cincia

  Mi választottunk.

 • 2009.02.26 18:09:47Magenta

  Választható.

 • 2009.02.26 18:11:09legal

  cincia Tőlem annó a védőnő, még szülés előtt megkérdezte, hogy melyik orvost szeretnénk (van aki preferálja a homeopátiát, de van aki nem)én meg csak lestem.II.ker.

 • 2009.02.26 18:11:41cincia

  Én ma délután voltam másodjára a védőnőnél. Alapvetően szimpatikus, kedves. Sok újat nem tudtam meg, de nem is nagyon kérdeztem.

  Az viszont tetszett, hogy elsorolta nekem a lépcsőházunkban lakó összes gyerek nevét, korát...apróság, de tetszett.

 • 2009.02.26 18:14:04cincia

  Ma délután megmutatta a védőnő a doktornénit, és nekem felnőttfejjel kicsit ijesztő volt. Azt kérdeztem a védőnőtől: És aranyos a doktornéni? Rámnézett, hát persze...

  Nekem nagyon aranyos doktonénieim voltak anno, olyan jó lenne ilyet találni a kismanónak is.

 • 2009.02.26 21:04:56pomme-pomme

  Utálok telefonálni. De akkor ezt nem úszom meg... Hüpp!  Azért köszönöm az információt. Sajnos a háziorvosom a város másik végében van, úgyhogy valószínűleg ő sem tudja.

 • 2009.02.26 21:24:16Starlark

  Kecsegugu: A fiam 2 és fél hónaposan bemutatta párszor hogy tud hasról hátra fordulni, de azóta egyáltalán nem hajlandó rá... Most 6 hós.

  Olyan mintha az átbillenés előtt megijedne és inkább visszafordul. Az oldalára szépen forog matat játszik de ennyi.

  Izmos, laza tehát ha akarná meg tudná csinálni.

  Doki szerint nincs ezzel semmi baj :)  A védőnénik rendes, de nem látjuk túl sűrűn :)

 • 2009.02.26 21:25:14Starlark

  Kecsegugu: A fiam 2 és fél hónaposan bemutatta párszor hogy tud hasról hátra fordulni, de azóta egyáltalán nem hajlandó rá... Most 6 hós.

  Olyan mintha az átbillenés előtt megijedne és inkább visszafordul. Az oldalára szépen forog matat játszik de ennyi.

  Izmos, laza tehát ha akarná meg tudná csinálni.

  Doki szerint nincs ezzel semmi baj :)  A védőnénik rendes, de nem látjuk túl sűrűn :)

 • 2009.02.26 21:25:43Starlark

  tudtam, hogy erre beteszi kétszer...

 • 2009.02.26 21:26:41cincia

  Tök hülyeség, de én is utálom, amikor fel kell idegen embereket hívni és elmagyarázni, hogy mit akarok. Amikor a védőnőt hívtam először, nem tudtam, hogy pontosan hogy mondjam mit akarok tőle, de ő egyszerűen csak ennyit kérdezett: Kismama?...őőőőőő, igen. És adott egy időpontot.

 • 2009.02.26 22:31:41eszterke

  Kecskeguru,  ha bizonytalan vagy, szerintem nézesd meg egy Dévényes gyógytornásznővel - ahogy Subbantósdi is írta -, vagy kérjél beutalót a neurológiára, bár az szerintem zűrösebb.  Azért írom ezt, mert nekem a lányomnál ugyanígy mindenki azt mondogatta, hogy minden gyerek máshogy fejlődik és ne izguljak. A gyerekorvos is evvel jött. Véletlen volt, hogy egy tücsökzenén az egyik anyuka látva lányomat elmondta, hogy az ő lányával is ez volt és, ha gondolom, mutassam meg.  Meg is mutattam és neurológushoz is elvittem...kiderült , hogy test-szerte hipotón. Nem azért nem csinált dolgokat, mert ő olyan, hanem mert nem tudta csinálni őket...

  Ma már szalad és egy szuper csajszi, aki jár tornázni és nagyon ügyes.  Természetesen, ha semmi baja a gyereknek azt is megmondják. Úgymond, nem megélhetésből gyűjtik a pácienseket, mert hallottam már ilyen vádat is.  Lényeg, hogy a megnyugvás kedvéért én biztosan megmutatnám.

 • 2009.02.26 22:52:31kitka

  Igen tanusíthatom én is, hogy ha nincs probléma feleslegesen nem járatják az embert.

  Pedig a lányom koraszülött volt, megvizsgálta Dévényes gyógytornász is, illetve a Korai Fejlesztő központban is, és nem találtak semmi olyat, ami miatt jáatni kellett volna, pedig mind a kettő fizetős.

 • 2009.02.26 22:53:42ditakai

  inkább egy konduktornak kéne eldönteni, hogy egy esetleges problémára milyen mozgásterápia ajánlott, nem? a dévény csak egy lehetőség, de az nem megoldás bármire...

 • 2009.02.26 22:58:11kitka

  Három és fél hónapos kor még nem sok szerintem , azt nem tudom mit jelent,hogy feszítgeti hátra a fejét

 • 2009.02.26 22:58:57eszterke

  Ditakai,  igazad van, de mozgás-fejlődésbeni eltérést általában észrevesznek. Amennyiben olyan a probléma, amin ők nem tudnak segíteni, azt is megmondják. A konduktor megint másféle szemlélettel vizsgál.

  Sokféle módszer van és sajnos sokszor az egyes módszerek alkalmazói nem nagyon tisztelik egymás tudását...

 • 2009.02.26 22:59:53kitka

  A Korai Fejlesztő Központban van konduktor , gyógytornász, és gyógypedagógus is

 • 2009.02.26 23:46:19sn

  Lea-Lena nem tudok kulonbseget tenni... tuti nem adnek ilyen hasonlo neveket a gyerekeimnek...

 • 2009.02.27 09:47:50O.U.T.

  na, én mesélhetnék a védőnős tapasztalataimról...  az első védőnő a legelső találkozásunkkor (aznap reggel adta az időpontot, amikor mentem) olyan rohadt beteg volt, össze-vissza köhögött tüsszögött, lázas volt, hogy természetesen megfertőzött vele. rejtélyes oknál fogva ugyanis automatikusan működik a neveltetésem: ha bemutatkozom, kezet nyújtok, és későn esett le, hogy a csaj egy másodperccel korábbann fél liter taknyott lőtt a kezébe... amikor meg elköltöztem arról a címről, az új védőnő képtelen volt levadászni a papírokat tőle... nem mintha az új védőnő szellemi épségéről meg lennék mindig győződve, mostanában már normálisan tudok rágondolni, de amikor a 6 hetes gyerekemet megnézve közölte, hogy ne szoptassam ennyit (????), mert szívtágulása, és szívgyengesége lesz (????), akkor azért az ajtóra mutattam majdnem...

 • 2009.02.27 10:25:14Briguci77

  O.U.T::Én ki is raktam volna,és kerestem volna egy másikat.Volt gyereke a védő nőnek???

 • 2009.02.27 13:28:05Emma Bovary

  sn  én is mindig azon gondolkozom melyik a kisebb és a nagyobb? Egyszerűen nem tudom megjegyezni. Pedig mindkettő szép név!

 • 2009.02.27 17:39:22voroske

  kecseguru:

  Teljesen alaptalan az aggodalmad! 3,5 honapos korban meg negyaltalan nem elvart a fordulas semelyik iranyba.

  Tobb gyerekfejlodesi konyvben is olvastam es a vedononk is megerositett ebben, hogy az atlag gyerekek 4-6 honap kozott kezdenek el fordulni. Nagy vonalakban a fejlodesi lepcsok a kovetkezok: 6 honapos korra fordulni, 9 honapos korra kuszni es 15 honapos korra jarni kellene. Ha ehhez kepest van hatrabb a gyerek, na akkor kell elvinni szakemberhez, vagy ha kihagy egy fontos lepcsot ami legtobbszor a kuszas. Persze akkor sincs feltetlenul baj, de azert akkor mar jobb ha szakorvos latja aki biztosan meg tudja mondani hogy mi a helyzet.  Egyebkent az en gyerekem is pont 3,5 honapos es kozelebe sincs a fordulasnak. Sot jarok baba-mama klubba ahol 18 elsogyerekes anyuka van mindenkinek a babaja 3 es 5 honap kozott van es eddig egyetlen egy baba tud csak fordulni! Edekes modon az egyik legkisebb aki alig mult 3 honapos, mig a nagyobb 4-5 honaposok kozul senki se. Persze ez a baba is csak most a napokban kezdte ezt el es erdekes modon a hatarol a hasara fordul pedig eloszor a forditot iranybol szoktak.  Elsogyerekes szulo akinek nincsen eppen hasonlo koru babas ismerose nem igazan tud hasonlitani es igy nehez tudni mi az ami normalis mi az ami nem. Persze az interneten mint pl a poronty lehet tajekozodni, de ertheto modon a szulok arrol szeretnek regelni amit az o babajuk koran csinalt, hiszen azzal lehet buszkelkezni, amit meg eppen kesobb csinalt arrol sokkal ritkabban irnak.  Nekem a baba mama klub rengeteget segit abban hogy lassam, hogy mas hasonlo koru babak hol tartanak. Valamelyik baba ezt csinal eloszor valamelyik meg azt. Az enyem pl 2,5 honapos kora ota vegigalussza az ejszakat 9-10 orakat egyhuzamban, ami nekem termeszetes volt (a noverem babaja is ilyen volt). Aztan a baba mama klubban jottem ra hogy ez tokre nem annyira evidens masoknak, ahol az enyemet is beleertve csak 3 gyerek ilyen. Ettol meg nem ugyesebb vagy okosabbak ezek a gyereke, egyszeruen ilyenek.

 • 2009.03.03 15:12:23Thomas34

  Kecsegugunak üzenem, hogy ne ijedjen meg. Egy három hónapos csecsemőnek mozgásfejlődésben ott kell tartania, hogy hason fekve fejét, vállát emeli, hanyatt fekve ha két kezénél ülésbe húzzuk feje ne lógjon mint egy rongybabának, próbál oldalra fordulni, ruhát markolász. Minden gyereknek más a fejlődési üteme, nincs a babával gond.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta