Közel kétszázezer forintba kerülnek az ajánlott védőoltások

Ajánlott védőoltások

6 hetes kortól:Rotavírus : 17.981,-/oltás,
2 hó-tól: Meningococcus: 6.405-7.067,-/oltás
12 hó-tól: Bárányhimlő: 6.748,-/oltás
12 hó-tól: kullancs-enc. oltás: 2.395-4.129,-/ oltás
2 évtől (2 hó-2 évig ingyenes): Pneumococcus : 16.603,-/oltás
9 éves kortól: Humán Papillómavírus: 90.000,-/oltás

Az oltás témáját hétről hétre előveszi valamelyik hírügynökség és együtt rágjuk fehérre a csontot, s kapkodjuk a fejünket a mindig megújuló hírek kapcsán. Sok egyéb okon kívül azért is foglalkoztatja az embereket a téma, mert kicsit úgy érezzük, hogy döntési jogunk van abban, hogy oltatunk, vagy nem. Gondolkodunk, vitatkozunk, érvelünk, hogy beadassuk-e a gyereknek például a bárányhimlő elleni oltást, avagy ne. Lássuk tehát, mennyibe kerül nekünk, ha aggódós szülők vagyunk és különböző vakcinák segítségével szeretnénk megóvni a sarjat!



Már az első hónapokban súlyos tízezreket költhetünk oltóanyagra

Szigorúan időrendben haladva, a legelső, amin elgondolkodhatunk, a rotavírus ellen oltás (Rotarix, szájon át adható por), ami hányós, hasmenéses betegség, s szövődménye könnyen életveszélyes kiszáradáshoz vezethet. A gyerekek többsége öt éves korára átesik rajta, vannak azonban veszélyeztetettebb csoportok, akiknek kifejezetten ajánlott, például a koraszülötteknek, s néhány esetben a tb támogatja is az oltóanyagot. De mi a helyzet azokkal, akiknél nem? Nos, ők kénytelenek megvenni az egyik legdrágább oltást, 17.981 forintért. Igaz, hogy szájon át kerül a gyerekbe, nem szúrással, viszont nem elég belőle egy, két adag kell, s 6 hónapos korig meg kell kapnia a babának az utolsó adagot. A rotavírus elleni védelem tehát 35.972 forintba kerül a családnak.


A kötelező két hónapos oltás mellett újabb ajánlott oltáshoz érkeztünk, méghozzá az bakteriális agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló oltás személyében. Ebben az esetben többféle oltóanyag közül választhat az orvos saját belátása szerint. A NeisVac-C 6.846,-, a Menjugate 7.067 forintba, valamint a Meningitec szuszpenziós injekció 6.405 forintba kerül, s egy év alattiaknak kettő kell belőle, kétéves kor után pedig elegendő egy. Amennyiben két oltásra van szükség, a három gyógyszer átlagárán számolva, mely 6.773 forint, az agyhártyagyulladás elleni védekezésünk ára 13.545 forintba kerül, s ezzel már majdnem 50.000 forintot költöttünk csak az oltásokra.

Az sem mindegy, hány éves a gyerek, amikor észbe kapunk

A Pneumococcus baktérium által okozta betegségek megelőzésére hivatott oltás szintén kéthónapos kortól adható be, ekkor ingyenesen, két év fölött azonban borsos árat fizethetünk. A hat hónaposnál fiatalabb gyerekek 3 oltást kapnak, majd egy negyediket kétéves korban, a 7-11 hónaposak két oltást, majd a harmadikat kétéves korban, a 12-23 hónapos gyerekek 2 oltást kapnak. A két évnél idősebbek számára elegendő az egyszeri oltás. Még szerencse, ugyanis ekkor már az általánosan alkalmazott Prevenar 16.603 forintba kerül. Létezik egy ennél jóval olcsóbb oltóanyag is, a Pneumovax 23, ami 2.762 forintba kerül, ez viszont csak olyan esetben használható, ha immunológiai betegségben szenved a gyerek.

A bárányhimlő elleni oltást 12 hónapos kortól adhatják be a gyerekorvosok, s a legújabb kutatások szerint, 13 év alatt két oltás szükséges a teljes védelemhez. A Varilix vakcina 6.748 forintba kerül, két adag oltóanyag tehát 13.496 forint. Tehát éppenhogy egy éves lett a gyerek, s már 63.013 forintnyi oltást kapott.

Egyéves korban a kullancs elleni védekezésre is gondolnia kell az aggódó szülőknek. Az első oltást követő két hónapban újabb oltás szükséges, majd 9-12 hónap múlva egy, s folyamatosan, 3-5 évente egy emlékeztető. Kétféle vakcinát kaphat a gyerek, az Encepur Junior 2.395 forintba kerül, a FSME- Immun Junior pedig 4.129 forintba. Tavaly ráadásul az olcsóbb vakcinából hamar kifogytak a gyógyszertárak, így sokan a drágábbat tudták csak megvásárolni. Az első két évében tehát átlagáron számolva (3.262,-) 9.786 forintba kerül az összesen három oltás, ami 72.799 forintra emeli az eddigi oltásköltségünket.

Rákmegelőzés egy kisebb plazmatévé árából

A HPV, azaz a méhnyakrák megelőzésére szolgáló oltás a lánygyerekkel rendelkező szülőket érinti, ráadásul kilencéves kor fölött kell először gondolni rá, ugyanis a 9-14 éves kor között beadott oltással érhető el a legnagyobb védettség. Mint a bevezetőben utaltam rá, nem mindegy, hogy hol élünk, a méhnyakrák megelőzése ugyanis nem két fillér, a Cervarix oltóanyag 90.000 forintba kerül. Néhány önkormányzat, mint például a székesfehérvári, vagy a százhalombattai lehetőséget ad arra, hogy ingyen oltsák be a tiniket, s ezzel csaknem 100 százalékos hatékonysággal gátolják a méhnyakrák kialakulását (az adott HPV-típusokkal korábban még nem fertőződött nőkben). S ugyan Romániában például ingyen oltják a lányokat méhnyakrák ellen, mi 90.000 forinttal dobtuk meg az eddigi oltás-csomagunkat, így tartunk az első évtizedben 162.800 forintnál.

Gazdaságosabb a fiúgyerek?

Ennyivel költ tehát többet az, aki nem bízza a véletlenre, hogy a fent említett betegségek felütik-e a fejüket otthon, avagy sem, s ehhez még nem számoltuk hozzá az évente jelentkező influenza járvány elleni védekezést (amennyiben nem jutunk hozzá ingyen, 1000-3000 forint között van). Hozzáadódik a végösszeghez a pneumococcus oltás, ha fizetnünk kell érte, így tornásztuk fel a végösszeget 197.402 forintra , fiúgyerek esetén 107.402-re. Persze az elkövetkező években még annyi minden változhat,például megjelenhetnek további betegségeket megelőző oltóanyagok. A kérdés persze ismét felmerül: szükséges-e, hogy a létező összes ajánlott védőoltást beadassuk a gyereknek vagy csak a gyógyszergyártó cégek érdekei kívánják ezt?
Oszd meg másokkal is!
Mustra