SZÜLŐSÉG

Kismama 3.0: A fészekrakó ösztön működésbe lép

2009. február 25., szerda 10:30

31. hét

Talán csak a napokban kis hazánkba érkezett első gólya értheti meg, mi zajlik bennem. Mert valószínűleg ugyanattól szenvedünk mindketten. Fogadni mernék, hogy ő is ugyanolyan idegbeteg módon toporog a villanypóznára szerelt fészke tetején, mint ahogy én tipródom itt nap mint nap körbe a lakásban.A különbség mindössze annyi, hogy míg ő minden évben a párjával kettesben és nyugalomban lát neki a fészekrakásnak, ahol mindennek megvan az ideje, rendje és rituáléja, nálunk az egész kudarcba fulladni látszik a két gyerkőc mellett szétesett hétköznapokban.A dolog kábé úgy néz ki, hogy miután napközben egyedül rágódom a háromgyerekes jövőn, estére sikerül olyan pánikhangulatba ringatnom magamat, hogy jajongva borulok a hazatérő férjem nyakába, egy perc alatt a fejére borítva mindazt, amit mindenképpen meg kell csinálni, mielőtt megjön ez a gyerek. Erre a férjem leül a gép elé, hogy megtervezze, hogyan csináljuk meg az ezt meg azt, vagy eltűnik egy colstokkal megmérni, hogy befér-e az ez meg az, én pedig továbbmegyek, például a fürdőszobába, ahol elég meglátnom a másfél éves Glycosept foltokat a falon, máris süvítek vissza a férjemhez, könnybelábadt szemmel, hogy ez sem maradhat ám így, mert mi lesz, ha már itt a gyerek. Akkor már késő lesz, soha többé nem lesz rá idő, ezt a zsigereimben érzem. A terhes, hormonoktól felfűtött zsigereimben persze, ezt is tudom tiszta pillanataimban, na de kinek van bátorsága szembeszegülni egy harmadik trimeszteres kismama ősi ösztönökből fakadó jogos igényeivel?

És ez még csak az eleje. Mert ugyan a kölkök ragaszkodnak ahhoz, hogy a kisbaba az ő szobájukban aludjon, hiszen azért kapták Karácsonyra az emeletes ágyat, hogy a tesó is beférjen a kilenc négyzetméterre, nekem amellett, hogy megpróbálom megmagyarázni, miért nem lehetséges ez az első hat hónapban, nem egy álmatlan éjszakába telik kifilózni, hová is tegyem azt a derékig érő lom- és dobozhalmazt, ami most a majdani kiságy helyét foglalja a hálóban az ágyunk mellett. Eközben persze az is feltűnik, hogy a hálóban tulajdonképpen a plafonon lévő csillár jelenti az egyetlen esztétikai élményt, vagyis amit a rendetlenség érzete nélkül lehet bámulni, illetve, hogy a szekrény, amibe majd a babaruhák kerülnek, tele van ránézésre felesleges dolgokkal. És ha ez mind nem lenne elég egy álmatlan éjszakához, a férjem, akit fel kellett vernem, hogy mindezeket felsoroljam neki, álmosan és férfiasan azt a megoldást javasolta, hogy a lomokat, majd ha eljön az ideje, a kiszemelt sarokból gyorsan átpakoljuk a szoba másik sarkába, a szekrényből meg majd kirakjuk dobozokba a felesleges holmit, csak ne aggódjak.

Mondanom sem kell, ITT ért véget az én éjszakám. De meg fogom oldani, ne féljetek, erőszakos terhes nő vagyok én. Nem jöhet a gyerek csak úgy bele a világba, időben kész lesz az ágyikó, lesz vasalt ruhácska, sterilizált mellszívó, pelenka, rend és tisztaság, és minden, amire egy bébi harmonikus és egészséges fejlődéséhez szükség lehet. Ebben csak egy kitörő világháború vagy egy tizes erősségű földrengés akadályozhat meg.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.25 13:17:57Brumibaby

  Egyre kevesebb meglepetést tudnak szerezni a kommentelők, de azt, hogy ehhez a poszthoz is be bír valaki szólni, hogy "minek az ilyennek gyerek", na, azt nem hittem volna.

 • 2009.02.25 13:32:12100 % original primula

  2009.02.25 13:04:02 khencee  Valahol egyetértek Veled!

 • 2009.02.25 14:00:49Tessina

  Panzej, nagyon jó volt a cikk indítása!:)

  ami a gyerekszobák számát illeti, legyen mindenkinek annyi gyereke, ahányról az adott négyzetméteren gondoskodni tud és akar. Amiért én nem vállalnék 9 nm-re 3-at, ha nem vagyok 99%-ig biztos benne, hogy később lesz több hely, az az, hogy azok gyerekek lesznek majd ivarárett kor fölött is. Igen, akkor is nagyon szívesen fognak majd átjárni egymás szobájába, akár aludni is, de azért nem baj, ha abban korban már van egy saját kis zúguk is, mégse legyen veresegyházi asszonykórus a szobában, ha netán nyögnének maszti közben. Bocs a képletes páldáért, tudnék finomabbat is, de ez így legalább egyértelmű:)

 • 2009.02.25 14:01:30Tessina

  ismétlem, én, személy szerint én ne vállalnék ezért...

 • 2009.02.25 14:11:02Magenta

  Mi egy hónappal a gyerek érkezése előtt még parkettáztunk és festettünk, két héttel szülés előtt még ablakcsere volt az összes helyiségben...  Aki csinált már ilyet panelben (festés, parkettázás saját kezűleg), az tudja, mi volt itt. :)))))))) • 2009.02.25 14:18:55Paramami

  Hát igen, ez a fészekrakó ösztön eléggé el tud durvulni. Nekem a szülés előtt odáig fajult, hogy vajúdás közben vasaltam, mert mikor lesz rá legközelebb idő (és milyen igazam volt, már rég elfogytak a vasalt ruhák, mikor még mindig nem tudtam ülni szülés után). Illetve a kórházba indulás közben, mikor szedegettem össze a kis- és nagy csomagokat, suttyomban (mert a férjem kissé ideges volt tőle) el-elraktam ezt-azt, holott elég nagy rend volt a hetek óta tartó lázas fészekrakásnak köszönhetően.  A csúcs az volt, mikor indulás helyett percekig gondolkodtam, hogy egy nem a helyén lévő nadrágot hogyan is tudnék a helyére juttatni, anélkül, hogy 1. felébreszteném az alvó nagyot, 2. felmérgelném az indulni akaró férjem, hogy ilyenekkel foglalkozom indulás helyett, 3. ne essek le a létráról, mert nem érem el pocakosan simán a helyét. Végül feladtam, a nadrág maradt ott, ahol volt - azóta is jól érzi magát, időnként eszembe jut, hogy mennyire nagyon EL KELLETT VOLNA raknom nekem ezt vajúdás közben, most meg a legkisebb mértékig nem zavar, hogy két polccal lejjebb van...

 • 2009.02.25 14:18:59barbicsek

  khencee, azért a megélhetési gyerekszülők 99,9%-a nem itt olvasgat

 • 2009.02.25 14:23:14esze

  Én is emlékszem olyan hétre, amikor minden nap átrendeztem egy szobát! Pedig nincs is annyi. De valahogy semmiképpen nem várhatott addig, amíg este hazajön az emberem. :) Fotó nincs, pedig mókás lehetett, ahogy egy 14 hós gyerek meg egy nagyhasú taszigálja a kanapét.  Nagy rendmániám nekem sincs, de rendezkedni szerettem.  Nagy család, kis lakás: Nem a lakásméreten múlik. Nyilván van olyan pici lakás, amin nem lehet létezni. Én 6 éves koromig laktam szobakonyhás lakásban 2 szülő 4 gyerek összeállításban. Semmi rossz emlékem nincs erről az időről. Nagyon kreatívan kellett mindent megoldani nyilván. És hittek benne a szüleim, hogy előbb-utóbb lesz jobb.

 • 2009.02.25 14:31:53Magenta

  Hát, mi istenien megvagyunk 56 négyzetméteren úgy, hogy nekünk van hálónk és a gyerekszobában mindenkinek van elszeparált kuckója és van közös nappalu.  Ezt kapjátok ki. :))))))))

 • 2009.02.25 14:39:21Briguci77

  esze:Jelen pillanatban mi 1 szobás lakásban lakunk kreatívan megoldottuk a lányom kuckóját.Ugyan olyan boldog mintha nagyobba laknánk.De szeretnénk eladni és nagyobba költözni.  Szerintem örüljön mindenki annak amije van.Sajnos sokan vannak akik albérletbe laknak.

 • 2009.02.25 14:51:58bohar

  Magenta: hányan vagytok? és mennyi idősek? Nekünk is annyi a négyzetméter, mi is jól megvagyunk rajta, bőven, a továbbiakra is vannak ötleteink, de gondolom majd később tizenfelül lesz, amikor szeretnének majd maguk lenni, egyedül,

  Vallom amit Briguci: örüljön mindenki annak amije van :)

 • 2009.02.25 14:59:38Briguci77

  bohar:köszi:)

 • 2009.02.25 14:59:52Magenta

  bohar, két szülő, három gyerek: 13, 10 év, illetve 5 hónap.

  A középső fiú.  Egyelőre nem igényelnek mást, akkor lesz érdekes, ha eljutunk oda, hogy egy fiú ittaludna...  De nem innen óhajtunk nyugdíjba menni. :)

 • 2009.02.25 15:01:29zsiri

  Nekem az nagyon bejott, hogy előre főztem kaját és azt lefagyasztottam a nehéz napokra.

  A mosás a mániám volt, már jóelőre vettem mosószódát mert az antiallergén, azzal mostam a babacuccokat, ecettel oblitem azóta is.

 • 2009.02.25 15:01:38Magenta

  Briguci, milyen igazad van!  Azért a többetakarás minket hajt tovább. :)

 • 2009.02.25 15:08:28Briguci77

  Magenta:Mindenkit a többet akarás hajt.:)

  Mi is szeretnénk nagyobba költözni.Most jelen pillanatban jó de később már biztos hogy nem.

 • 2009.02.25 15:10:56bohar

  Magenta mi is három, öt éves fiú, 2és fél éves lány 10 hónapos fiú

  mi még elvagyunk, sőt szeretünk így egyelőre, igaz annyiszor költöztünk hogy most kedvünk sincs már egy darabig

  az elmúlt 5 évben hatszor és közben született 3 gyerekünk, minden terhesség alatt költöztünk minharom mashova született

  volt varosbol masikba es orszogok közötti költözés is

  a nyugis fészekrakósdi nem adatott meg nekem

  így hat nagyon is jó itt ezen az 56 négyzetméteren

 • 2009.02.25 15:15:46nemb arna

  akkor én szerencsés helyzetben vagyok 2+2fél szoba jövöre lejár a lakáshitel akkor lesz tökéletes.Este mindenki a saját szobájába alszik,1fiú 1lány 9 és 21 éves a nappali pedig a közös találkozásoké

 • 2009.02.25 15:24:43Magenta

  bohar, nálunk is albizás volt tavalyig, most még örülök, hogy ülhetünk a fenekünkön. :)

 • 2009.02.25 15:30:21Briguci77

  Magenta:Öröm,hogy sajátba laktok.Mi is abban lakunk .De rengeteg kollégám volt aki albérletbe lakott.Anyukám válása után mi is laktunk.

 • 2009.02.25 15:30:42bohar

  mi az első gyerek születése előtt újépítésűbe vágtunk bele, nagyon megszívtuk, de nagyon, aztán jött több kényszerű lépés, többek közt megpróbáltuk a nagy lépést is, már 2 gyerekkel külföldre, ez anyagilag, lakásilag jó volt, lelkileg meg nem, így hát már pocakosan vissza, mindezt leröviditve írtam hisz 6! költözés volt.

  Mi is kreatívak vagyunk ezzel a 2 szobával, a multkor még sikerült egy nagylétszámú szülinapi partit is tartani, ami nagyon jól sikerült pedig közel huszan voltunk, sok jó ember..

 • 2009.02.25 15:48:46Chelly2

  bohar  Ahogy mondod sok jó ember kis helyen is elfér. Mint írtam én is 2 szobás panelban nőttem fel (nagyrészt),de nálunk mindig gyereksereg volt. Csak nálunk lehetett ott több szomszéd testvérpár. A feltétel az volt, hogy estére rend legyen.

  És a szüleim is rendszeresen tartottak bulit a barátaikkal, akik persze hozták magukkal a saját gyerekeiket... Imádtam!!!

 • 2009.02.25 16:37:57mickimacko

  khencee: Annyira szörnyű az ilyen gondolkodásmód. Ennyi erővel Magyarországon kb. 10%-nak lehetne 1-nél több gyereke, mert a gyerekszülős korban általában még nincs a pároknak annyi tőkéjük, hogy házat/nagy lakást vegyenek. De az úgyis kialakul.  Ráadásul kb. 14 éves kortól lesz igényük a kölköknek külön szobára. Mi a tesómmal azt terveztük, hogy ha nagyok leszünk, akkor is egy szobában alszunk és a férjeinknek lesz külön szobájuk. Na azért ez elmúlt :-)))

 • 2009.02.25 16:51:16bohar

  khencee: a mésik hogy mindenki szerint más az a megfelelően nagy lakásméret, ami 3 gyerekkel elég! Mást mond erre egy budai polgár, egy falusi, egy rosszabb kerületben élő, mást mondtak volna 30 éve, és egyes országokban is mást válaszolnának erre, legyen az elég, ha a családnak megfelelő az a méret, akkor a gyerek sem fog szenvedni ettől

 • 2009.02.25 17:40:25januar18

  Nagyon OFF: Zsiri, mi az a mosószóda? És hol lehet kapni? Meg hogy higítjátok az ecetet a mosáskor?

 • 2009.02.25 17:51:49Magenta

  januar, én vaterán láttam múltkor, 300ft/kilóért

 • 2009.02.25 18:25:38januar18

  Köszönöm a válaszokat!

 • 2009.02.25 20:43:45opti

  én 2,5 órán kersztül rendezgettem távirányítással a gyerekszoba 3 bútorát. Egy szekrény, egy pelenkázó és egy kiságy. Mondtam mit hova, a férjem meg pakolta. Aztán csóváltam a fejem, új verzió. A férjem egy isten, bár 2,5 óra után ott hagyott, de ekkor egyszer sejtettem, hogy talán ez túlzás volt. Az összes többi terhes hülyeségemnél tagadtam a vádakat, bizonygattam az igazamat :)

  A kiságy persze a hálóban kötött ki a gyerek születésekor... :)

 • 2009.02.25 21:50:53kicsimazsola

  Én 2 kisebbik tesómmal (1 fiú, 1 lány) voltam egy szobában, és soha nem volt gond. Anyáék mindig olyan jól megoldották a dolgokat. :) Egy szekrénysor szétszedéssel nagyon ügyesen lehet kis kuckókat varázsolni mindenkinek... Mai napig egy szobában alszunk, ha minden haza megyünk, és nincs vele gondunk. Nekünk ez tökéletes, lehet este sokáig beszélgetni.:)

  Bár még nem tartunk ott, de már az is megvan beszélve, ki hol és hogy fog aludni, ha minden egyszerre leszünk otthon párral.:) Ja és mind ez egy két szobás,nappalis kb.56 nm-es ház.

  Panzej, szép a pocakod. :)

 • 2009.02.25 21:52:02kicsimazsola

  Bocs a hibákért, este van. :)

 • 2009.02.25 22:07:54madz

  januar, 10%-os ecetet használj, semmi szaga nem marad

 • 2009.02.25 22:42:20soci

  Nálunk a férjemnél jelentkezett a fészekrakó mánia. A szülés előtti heteket végig fúrta-faragta. Nagyon idegesítő volt.. :-))

 • 2009.02.26 09:05:10kriszi

  Igeeen, ez ismerős :) Szerencsére a párom ezt a fészekrakó mizériát azalatt bonyolította, míg a kórházban voltunk a deddel. Mire hazajöttem, még szélforgókat is leszúrt a kertben :)  Közös szoba: tervezünk külön szobát a nagylánynak, de ahogy elnézem őket, nem sürgős... egyelőre remekül elvannak, sőt rendszeresen átvándorolnak egymáshoz éjjel, és reggel úgy ébrednek :D (Azért annyi eszük van, hogy a nagyobbik ágyba vackolódnak be.)

 • 2009.02.26 09:14:15szösznyúl

  Ocsemmel nekunk kulon szobank volt, de o hat evvel fiatalabb nalam, szoval szerintem jo volt igy...  Viszont annal semmit sem imadtam jobban, mint mikor unokatesoim nalunk aludtak es az en szobamban bandaztunk meg jatszottunk egesz ejjel! :)

 • 2009.02.26 09:45:0878as évjárat

  Három héttel szülés előtt a konyhaszekrényhez ajtókat gyártottunk a férjemmel.:)

  Fűrészelés, ragasztás, gyalulás stb.

  A csiszolás részt valahogy nem bírta a csaj.:)

  Két héttel szülés előtt kész is lett, csak fel kellett szerelni. Az sem volt kis meló.

  Ahogy ezzel készen lettünk, másnap gondoltam egyet, kipakoltam a hálószobánkat (már amit bírtam, a többi az emberre maradt), neki álltunk festeni. Aztán még eszembe jutott, hogy ha már így kifestettünk, illik ablakot is takarítani, úgyhogy nekiálltam az egész háznak.

  Babás dolgot alig készítettem elő, csak a kicsi ruháit mostam, vasaltam. Semmit nem vettem meg előre, még a kiságy sem állt bent a helyén, csak miután megszületett.

  Szerencsés helyzetben voltam, mert nővéremre bármit rábízhattam, ő vett meg mindent, ami kellett.  A négyzetméterekről csak annyit, láttam én már palotában élő, boldogtalan gyereket. Nem az számít, hogy egy gyerekre hány négyzetméter jut, és minél több, annál jobb.

 • 2009.02.26 10:06:52szösznyúl

  78as évjárat, nagyon egyetertek, en hatalmas csaladi hazban nottem fel, hely az volt, de nem volt olyan igazi 'otthon'-erzete... Es nagyon irigyeltem egy baratnomet, aki kis lakasban elt, de nagyon klassz kuckoja volt!  Off - mindjart megorulok, mostanaban kene (vagyis inkabb nem) megjonnie, tegnap este azt hittem, itt van, most meg semmi nyoma, de valamit erzek... Nem nekem valo ez a bizonytalalnsag, a fenebe is :D Asszem ma leballagok egy tesztert.

 • 2009.02.26 10:22:47Chelly2

  Amikor a fiammal várandós lettem, akkor álltunk neki az emeletnek (a tartófalon kívül semmi nem volt fent). Szép lassan elkészült. Szülés előtt 3 nappal takarítottuk a fürdőt. Nem tudtam, hogy mire hazaérünk a kórházból fent alszunk vagy lent... Végül is aznap reggel, amikor mehettünk haza a párom és barátai felvitték az ágyunkat, összerakták a kiságyat... a gyerekszobába bekerült egy szekrény, de a mi ruháink még pár hónapig lent voltak.

 • 2009.02.26 11:26:22mucika

  A fészekrakó ösztön néha tényleg szörnyű tud lenni :) az én védőnőm ráadásul rá is játszott - október közepére voltam kiírva, ő már márciusban azzal kezdte, hogy szeretné ha a jövő hónapra már készen lenne a gyerekszoba. Én meg állandóan a férjemet izélgettem, hogy csináljon már valamit, mert sehol sem tartunk, nincs semmink a babához stb. :)

 • 2009.02.26 11:45:42Briguci77

  mucika:Fiatal volt a védőnőd?Mert ha igen azok szoktak néha olyanokat mondani az embernek ,hogy a haja égnek áll:)

  Szerencsére az enyém 2 gyerekes családanya volt,tapasztalattal.  Én szülés előtt bevásárolni voltam,ajtófélfát mostam ,meg takarítottam.Vásárlás közben jött rám a szülés.Pénztárnál álltunk már.De szülés előtt még hazamentünk a cuccal és utána indultunk:)Most jutott eszembe:)

 • 2009.02.26 11:51:32Laliath

  Hú, kezdem azt hinni, hogy mi még egész jól állunk :)

  Csak a műhelyt kell a kishálóból felköltöztetnünk a padlásra, a mi holminkat festés miegymás után a kishálóba, és a nagyobbikból lesz a gyerekszoba.

  Mivel a babát júli közepére várjuk, úgy gondoltuk, elég ha tavasszal nekiállunk... Remélem tényleg elég lesz.

  De a tervezési szakaszon már így is pörgök :)

 • 2009.02.26 12:15:07Békanőci

  Első gyereknél noszogattam a Zuram, hogy álljunk neki, csináljuk meg, nem leszünk kész...

  Február végén nekiálltunk kifesteni, szobát cserélni. Végig azt hallgattam, hogy de szülésig még van két hónap, egy hónap. Három héttel előbb jött a baba, úgyhogy apuka boldogan pácolta éjszaka a kiságyat, és mázolta hajnalban az ajtófélfákat. :)

  Aznap mikor hazamentünk, feljöttek unokatesóim, és kitakarították a lakást, hála érte.

  Most ő mondja, hogy időben vegyünk egyeskének új ágyat, és rendezzük át a gyerekszobát, mert mi van, ha ismét így járunk?

 • 2009.02.26 14:25:33mucika

  Briguci77: nem fiatal a védőnőnk, 50- és 60 év közötti nő. Szerencsére miután a baba megszületett, már nem stresszeltetett tovább, csak a szoptatással, de már azzal kapcsolatban is legiggadt :)

 • 2009.02.26 14:45:55zsiri

  januar18  Ha még idenézel... Vagy akit érdekel.  Azt hiszem zoldbolt.hu-n ia kapható mosószóda, mindenesetre én 25 kilót vettem valami 4000-ért. Személyesen még az Ökoboltban, a Parlament mögött van valahol, de annak is van honlapja.

  Ha valamit be kell áztatni, azt is azzal szoktam, nagy spórolás és állítólag lágyítja a vizet is. A mosógépem dobja mindenesetre csillog.

  Ecetet nem tudom hol lehet nagyobb mennyiségben venni, ha valaki tudja, engem is érdekelne.

 • 2009.03.01 18:38:43vidi

  Hölgyeim!

  Örülök, hogy mindenki ennyire pörög, de akkor is nem hiszem, hogy a mellé, alá, fölé és belebeszélés bármennyire mentesítené Önöket a a lényeg alól! Önök Anyák, akiket önként, vagy nemtom hogy, megterméknyítettek és ...! Az alapállapot nem az, hogy bemenyünk a boltba és a lehető legegyszerűbben megcsináltuk és megvesszük a gyereket! 10ből 9en, mint a boltban, oldjuk meg gyorsan, fizetek és hali! Szánalmas!!! Essünk túl rajta, és lesz, ami lesz! Én imádom a feleségem, de ettől még jobban szeretem, hogy meg sem próbált ez ügyben variálni! Együtt szültünk, semmi varia és én ott voltam, ez így kerek! Már a logcím is szánalmas tervezett császár, vagy mi... gtalan!

  NA mindegy, vigyázzatok magatoktra és anyák legyetek, ne 'szatyrok'! mother infinity

 • 2009.03.01 18:50:45yukikoka

  Vid, ha már itt osztod az észt a himbilimbiddel, legalább jó helyre írnál

 • 2009.03.01 18:52:36cozumel

  Vidi  on eltevesztette a posztot.

  Javaslom szemorvos felkereseset, ugy tunik ideje lenne az evi rendes kivizsgalasnak.  Ha netan szemuveggel sikerulne a posztot elolvasnia-mert erre meg nem kerult sor, gyanitom a latasproblemabol adodhat, hogy csak a cimben levo betuk felismerese megy-akkor megerti majd on is, hogy varialasrol szo sem volt.

  On pedig legyen apa, es ne "sporttaska".

  Bar magam sem ertem, hogy ennek a mondtatnak mi az ertelme, de az effele csekelyseg Ont sem zavarta a hozzaszolasaban.

 • 2009.03.01 18:56:12yukikoka

  Off

  Cozu, megvan az elliptikus trénerem:)

 • 2009.03.01 19:04:53cozumel

  Eeeeeeeeeeeees? Milyen?

 • 2009.03.01 19:18:32yukikoka

  Tök jó:) Ma mentem vele, kicsi lányom 20 percet hagyott pörögni (nagyok nagyszülőztek) De nem fogok tőle megcombosodni? Mennyin tartsam a pulzusom, 130 körül ok?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta