Veszélyesebb fiúgyermeket várni

Több terhességi komplikáció alakul ki, ha fiút vár az anya, a koraszülések veszélye ilyen esetben hetven százalékkal volt magasabb egy izraeli kutatás szerint A Tel Aviv közeli Petach Tikvában lévő Beilinson kórház 1996 és 2006 között végzett kutatása összesen 64 ezer terhességet vizsgált. Az esetek nagyjából felében várt fiút, másik felében lányt az anya. A vizsgálat kimutatta, hogy a fiúmagzatok esetében 70 százalékkal volt magasabb a koraszülés veszélye, a korábban született kisfiúkat átlagosan hosszabb ideig kezelték a kórházban, mint a kislányokat.



A fiúmagzatok esetében a császármetszés esélye 10 százalékkal, a vákuum vagy fogó segítségével való szülés kockázata 50 százalékkal volt magasabb, mint a lányt váró anyáknál. A tanulmány készítői rámutattak arra: a fiúk legtöbbször súlyosabbak és hosszabbak is a lány babáknál. Ez lehet az oka annak is, hogy a fiúk válla gyakrabban akad be a szülés alatt, írja az MTI.

A vizsgálat nem mutatott ki jelentősebb eltérést a nemek között az újszülöttek egészségi állapotában. A lányt várók terhességében viszont gyakrabban fordult elő, hogy farfekvéses volt a baba. Marek Gelezerman professzor szerint nincs egyértelmű magyarázat a vizsgálat eredményeire, a magyarázatok egyike azonban az Y kromoszómával hozza összefüggésbe az eredményeket. - "Ma már tudjuk, hogy orvosi szempontból a férfi nem a gyengébb... A férfiak rövidebb ideig élnek, és többször betegednek meg" - nyilatkozta a szakember a Háárec című napilapnak.
Oszd meg másokkal is!
Mustra