Nincs elég mumpsz elleni védőoltás a brit gyerekeknek?

Ismét „helyzet” van védőoltási fronton az Egyesült Királyságban, ezúttal a mumpsz elleni vakcinák piacán. Már megint a britek, mi közünk nekünk ehhez? - kérdezhetnénk. Nos, a mai globalizált világban semmilyen járvány nem lehet egy állam kizárólagos „belügye”, a hiányosságok vagy visszásságok gyorsan éreztetik hatásukat a többi európai országban is.



Mi tehát a probléma? Talán nincs elég vakcina? De van, a mumpsz, a rubeola és a kanyaró ellen egyaránt védelmet nyújtó MMR oltóanyag megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre a szigetországban is. Talán a szülők nem ismerik fel, hogy egy esetleges mumpszjárvány mivel veszélyeket tartogat? De igen, tisztában vannak vele, amit a mumpsz elleni védőoltásra váró gyerekek nagy száma is jelez. Az egyik legnagyobb privát szolgáltató, a Direct Health 2000 tizenhat rendelőjében 16 ezer gyerek nevét tartalmazza a tekintélyes várólista, akiknek nagyjából fele az első oltásra, másik fele az emlékeztető oltásra vár, immár hosszú hónapok óta. Más privát rendelőkből is azt jelentették, hogy saját körzetükben 500 és 1000 között van azoknak a száma, akiknek igényét nem tudják kielégíteni, és ez a szám folyamatosan emelkedik, havonta nagyjából 200-zal.

Az első látásra paradoxnak tűnő helyzetet az magyarázza, hogy miközben az MMR vakcina gyártója folyamatos és kielégítő ellátást biztosít, addig a sokezer gyerek (és szülő) nem a kombinált oltóanyagra várakozik türelmesen vagy kevésbé türelmesen, hanem a kizárólag a mumpsz ellen védő oltást szándékoznak beadatni (azaz három különböző oltással kívánják kivédeni a mumpszot, a kanyarót és a rubeolát), noha erre csak a privát ellátásban nyílik módjuk, ennél fogva a költségeket is saját zsebből kell állniuk.

A probléma gyökere 1998-ra nyúlik vissza, amikor egy Andrew Wakefield nevű kutató arról számolt be a Lancet című szaklapban, hogy az MMR védőoltás kapcsán az autizmus és bizonyos bélbetegségek megszaporodását észlelte. Azóta sokan, sokszor és sok helyen cáfolták a kapcsolat létezését, ez azonban mit sem változtatott azon, hogy cikk nyomán töredékére csappant az MMR iránti igény, és ez az azóta eltelt tíz év sem volt elegendő arra, hogy a kombinált oltóanyag visszanyerje korábbi népszerűségét.

A Clinical Infectious Diseases című szaklap februári száma összefoglalja mindazt, ami azóta e téren történt. Öt különböző országban lefolytatott tanulmányokból kiderült, hogy a feltételezett összefüggés nagy valószínűséggel csak véletlen időbeli egybeesés eredménye: az MMR oltás ajánlott időpontja egybeesik azzal az életkorral, amikor az autizmus tünetei először kezdenek megmutatkozni, a szülők pedig - érthető módon - valamilyen kézzelfogható magyarázatot kerestek és keresnek az egész család életét gyökeresen felforgató bajra, így kerülhetett a képbe éppen az MMR. Felmerült az is, hogy nem maga az oltóanyag, hanem a benne lévő higanytartalmú adalék, a thimerosal felelős mindenért, erről viszont kiderült, hogy az oltottak körében nagyjából azonos volt a későbbi autisták aránya, függetlenül attól, hogy az adott vakcina tartalmazta-e a bűnbaknak kikiáltott anyagot vagy sem.

A Daily Mail című lapból azonban az derül ki, hogy a fentiek nyilvánvalóan nem győzték meg a brit szülőket, pedig a közegészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben nem változik a helyzet, úgy a 2003-as nagy járványhoz hasonló újabb járvány fenyegeti az országot. Akkor 43 ezer gyereket és felnőttet betegített meg a vírus, mely a heveny fertőzésen kívül egyéb súlyos mellékhatások (agyhártyagyulladás, későbbi nemző- és fogamzóképtelenség) veszélyét rejti magában.

Egyelőre nem látszik a az alagút vége, hiszen a szülők mereven ragaszkodnak ahhoz, hogy nem kérnek az MMR vakcinából, ehelyett három különálló oltással oldják meg a mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védelmet. Ebben erkölcsi támogatást kapnak például Sarah Deantől, az önköltséges oltásokban nyilvánvalóan érdekelt nagy privát szolgáltató, a Direct Health 2000 igazgatójától is, aki szerint elfogadhatatlan, hogy gyerekek ezrei csak azért legyenek kitéve a mumpsz veszélyének, mert a gyártó nem hajlandó elfogadni, hogy vannak szülők, akik idegenkednek a kombinált oltóanyagtól. A gyártó viszont tavaly nyáron éppen arra hivatkozva szüntette be teljesen a mumpsz elleni oltóanyag gyártását, hogy szinte kizárólag a kombinált oltóanyagra mutatkozik igény világszerte, és ők semmi mást nem tesznek, mint igazodnak a megváltozott kereslethez. A szóvivő hozzátette, hogy semmi okot nem látnak arra, hogy a jövőben felülvizsgálják döntésüket és újraindítsák az elmúlt évben leállított gyártósorokat.

Úgy tűnik tehát, hogy tökéletes patthelyzet állt elő az Egyesült Királyságban. A kérdés már csak az, hogy a jövőben közelednek-e egymáshoz az álláspontok, vagy egy újabb nagy járvány kell ahhoz, hogy akár a szülők, akár a gyártó hajlandónak mutatkozzon végre a kompromisszumra.
Oszd meg másokkal is!
Mustra