SZÜLŐSÉG

Nincs elég mumpsz elleni védőoltás a brit gyerekeknek?

2009. február 24., kedd 09:00

Ismét „helyzet” van védőoltási fronton az Egyesült Királyságban, ezúttal a mumpsz elleni vakcinák piacán. Már megint a britek, mi közünk nekünk ehhez? - kérdezhetnénk. Nos, a mai globalizált világban semmilyen járvány nem lehet egy állam kizárólagos „belügye”, a hiányosságok vagy visszásságok gyorsan éreztetik hatásukat a többi európai országban is.Mi tehát a probléma? Talán nincs elég vakcina? De van, a mumpsz, a rubeola és a kanyaró ellen egyaránt védelmet nyújtó MMR oltóanyag megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre a szigetországban is. Talán a szülők nem ismerik fel, hogy egy esetleges mumpszjárvány mivel veszélyeket tartogat? De igen, tisztában vannak vele, amit a mumpsz elleni védőoltásra váró gyerekek nagy száma is jelez. Az egyik legnagyobb privát szolgáltató, a Direct Health 2000 tizenhat rendelőjében 16 ezer gyerek nevét tartalmazza a tekintélyes várólista, akiknek nagyjából fele az első oltásra, másik fele az emlékeztető oltásra vár, immár hosszú hónapok óta. Más privát rendelőkből is azt jelentették, hogy saját körzetükben 500 és 1000 között van azoknak a száma, akiknek igényét nem tudják kielégíteni, és ez a szám folyamatosan emelkedik, havonta nagyjából 200-zal.

Az első látásra paradoxnak tűnő helyzetet az magyarázza, hogy miközben az MMR vakcina gyártója folyamatos és kielégítő ellátást biztosít, addig a sokezer gyerek (és szülő) nem a kombinált oltóanyagra várakozik türelmesen vagy kevésbé türelmesen, hanem a kizárólag a mumpsz ellen védő oltást szándékoznak beadatni (azaz három különböző oltással kívánják kivédeni a mumpszot, a kanyarót és a rubeolát), noha erre csak a privát ellátásban nyílik módjuk, ennél fogva a költségeket is saját zsebből kell állniuk.

A probléma gyökere 1998-ra nyúlik vissza, amikor egy Andrew Wakefield nevű kutató arról számolt be a Lancet című szaklapban, hogy az MMR védőoltás kapcsán az autizmus és bizonyos bélbetegségek megszaporodását észlelte. Azóta sokan, sokszor és sok helyen cáfolták a kapcsolat létezését, ez azonban mit sem változtatott azon, hogy cikk nyomán töredékére csappant az MMR iránti igény, és ez az azóta eltelt tíz év sem volt elegendő arra, hogy a kombinált oltóanyag visszanyerje korábbi népszerűségét.

A Clinical Infectious Diseases című szaklap februári száma összefoglalja mindazt, ami azóta e téren történt. Öt különböző országban lefolytatott tanulmányokból kiderült, hogy a feltételezett összefüggés nagy valószínűséggel csak véletlen időbeli egybeesés eredménye: az MMR oltás ajánlott időpontja egybeesik azzal az életkorral, amikor az autizmus tünetei először kezdenek megmutatkozni, a szülők pedig - érthető módon - valamilyen kézzelfogható magyarázatot kerestek és keresnek az egész család életét gyökeresen felforgató bajra, így kerülhetett a képbe éppen az MMR. Felmerült az is, hogy nem maga az oltóanyag, hanem a benne lévő higanytartalmú adalék, a thimerosal felelős mindenért, erről viszont kiderült, hogy az oltottak körében nagyjából azonos volt a későbbi autisták aránya, függetlenül attól, hogy az adott vakcina tartalmazta-e a bűnbaknak kikiáltott anyagot vagy sem.

A Daily Mail című lapból azonban az derül ki, hogy a fentiek nyilvánvalóan nem győzték meg a brit szülőket, pedig a közegészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben nem változik a helyzet, úgy a 2003-as nagy járványhoz hasonló újabb járvány fenyegeti az országot. Akkor 43 ezer gyereket és felnőttet betegített meg a vírus, mely a heveny fertőzésen kívül egyéb súlyos mellékhatások (agyhártyagyulladás, későbbi nemző- és fogamzóképtelenség) veszélyét rejti magában.

Egyelőre nem látszik a az alagút vége, hiszen a szülők mereven ragaszkodnak ahhoz, hogy nem kérnek az MMR vakcinából, ehelyett három különálló oltással oldják meg a mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védelmet. Ebben erkölcsi támogatást kapnak például Sarah Deantől, az önköltséges oltásokban nyilvánvalóan érdekelt nagy privát szolgáltató, a Direct Health 2000 igazgatójától is, aki szerint elfogadhatatlan, hogy gyerekek ezrei csak azért legyenek kitéve a mumpsz veszélyének, mert a gyártó nem hajlandó elfogadni, hogy vannak szülők, akik idegenkednek a kombinált oltóanyagtól. A gyártó viszont tavaly nyáron éppen arra hivatkozva szüntette be teljesen a mumpsz elleni oltóanyag gyártását, hogy szinte kizárólag a kombinált oltóanyagra mutatkozik igény világszerte, és ők semmi mást nem tesznek, mint igazodnak a megváltozott kereslethez. A szóvivő hozzátette, hogy semmi okot nem látnak arra, hogy a jövőben felülvizsgálják döntésüket és újraindítsák az elmúlt évben leállított gyártósorokat.

Úgy tűnik tehát, hogy tökéletes patthelyzet állt elő az Egyesült Királyságban. A kérdés már csak az, hogy a jövőben közelednek-e egymáshoz az álláspontok, vagy egy újabb nagy járvány kell ahhoz, hogy akár a szülők, akár a gyártó hajlandónak mutatkozzon végre a kompromisszumra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.24 09:24:09plussbirka

  az autizmust nem genetikai elvaltozas okozza?

 • 2009.02.24 10:13:28Subbantósdi

  Nem teljesen tiszta nekem a cikk...most akkor mi van, a szülők mégiscsak beadatni szándékozzák három részletben az MMR három betegség (mumpsz,kanyaró, rubeola) elleni kombinált oltást, ahogy hol ezt olvasom, akkor meg végülis meg lesz a védettség, vagy sem?

  Igaz, ebből az oltásból így, egyedülállóan nincs elég, vagy mivel önköltséges, már nem is lehet a szülőket kötelezni arra, hogy adassák be...

  Ha ez a gond, akkor kérem, tessék úgy dönteni, hogy aki nem adatja be az MMR-t, az akkor a három oltást külön-külön adassa be, de akkor azt kötelezően, mind a hármat.

  Aztán a cikk egy része meg azt sugallja, hogy ezt az egyedülállót sem akarják beadni a szülők...úgyhogy most aztán tényleg nem értem, mi a gond itt?

  Én is hallottam amúgy erről az a dologról, hogy az autizmust kialakulásában ezt az oltást okolják, de lehet, itt Magyarországon ez nem kapott akkora publicitást és ezért nem is keltett akkora rémhírt. Én természetesen, mivel kötelező és nem is állt szándékomban másképp dönteni, beadattam ezt a kombináltat a lányomnak, az ismétlőket is, és a fiamnál is így szándékozom, most akkor rossz anya vagyok?:oO

  Azt hiszen, hatásosabban meg kellene cáfolni, hogy mélyebben és szélesebb rétegbe jusson el a brit társadalomban az, hogy az autizmussal kapcsolatos riogatások alaptalannak bizonyultak.

 • 2009.02.24 10:26:52plussbirka

  jo lenne egy (gyerek)orvos ide. szerintem alapvetoleg hulyeseg, hogy egy oltas onmagaban autizmust okozzon. a belproblemakat mondjuk elhiszem. raadasul Mo-n nem donthetsz ugy, hogy valamit nem adatsz be. szoval akkor a 15 honapos gyerekek szuleinek neveben kernek ide gyorsan egy (gyerek)orvost, aki eloszlatna vagy megszaporitana a ketsegeinket. legyszi!

 • 2009.02.24 10:27:18tengelic

  Az autizmus jelenlegi ismereteink szerint veleszületett betegség, genetikai eredettel, de ismert, hogy terhesség alatt vírusfertőzés, károsodásgyakoribb az autisták körében -ez is okozhat genetikai károsodást). Nagyjából az MMR oltással egyidőben válnak egyértelművé a tünetei, bár már korábban is jelentkezhet gyanú(6-8 hónaposan általában).

  Én azt nem értem, miért gondolják az angolok, hogy ha a kombinált oltás autizmust okoz, egyesével adva az alkotórészei nem fognak? Gondolom, arról még nem készült tanulmány, ami evvel foglalkozott volna, erre 10 év még kevés.

  Mindenről készül tanulmány, az ellenkezőjéről is. És hiába sok-sok vizsgálat, mely nem igazolta az MMR-autizmus összefüggést, sőt egyértelműen kizárja azt(ezek között komoly, átfogó vizsgálatok sora), ha egy is leírja ezt (még ha nem is jól megtervezett az a vizsgálat), sokan bizalmatlanná válnak.

 • 2009.02.24 10:29:57tengelic

  Ha kértek cikkeket, bemásolhatok pár linket, de tényleg sok átfogó, jól megtervezett vizsgálat készült, ami kizárta az összefüggést az MMR és az autizmus ill. bizonyos bélbetegségek gyakoribb megjelenése között.

 • 2009.02.24 10:31:03kicsitomi

  Az ilyen szülő konkrétan hülye. Ha már hall érveket és ellenérveket, legalább nézzen utána. Amúgy ez tényleg tipikus belügy, ha ezek a cikkek nem hívnák fel a figyelmet a figyelmet a vélt "veszélyre", senki nem ismerné az ominózus tanulmányt. De ezek után biztos lesz egy pár idegbeteg itthon is, aki balhézik majd a kombinált oltás miatt.

 • 2009.02.24 10:35:28plussbirka

  tengelic. hala es koszonet!

  en speciel sokkal nyugodtabb szivvel adatom be a gyerkocnek az oltast, hogy megerositettel.

  esetleg a kizaro vizsgalatokrol szolo cikkek linkje(i) engem erdekelne(nek).

  koszi megegyszer.

 • 2009.02.24 10:35:41plussbirka

  tengelic. hala es koszonet!

  en speciel sokkal nyugodtabb szivvel adatom be a gyerkocnek az oltast, hogy megerositettel.

  esetleg a kizaro vizsgalatokrol szolo cikkek linkje(i) engem erdekelne(nek).

  koszi megegyszer.

 • 2009.02.24 10:36:47huhhh

  Subbantósdi, nem értem, mit nem értesz. Van egyszer az MMR, ami egyben véd a kanyaró, a mumpsz és rubeola ellen, ezen kívül van (volt) olyan oltóanyag, ami kizárólag a mumpsz ellen véd (és van olyan is, ami CSAK a kanyaró, és olyan is, ami CSAK a rubeola ellen). A szülők védeni akarják a gyerekeiket a betegségekkel szemben, ezért oltatnának szívesen, de mióta 10 éve valaki bedobta a köztudatba, hogy MMR és autizmus, azóta félnek az MMR-től, mint ördög a tömjéntől, ezért három különböző oltást akarnak arra, amit az MMR egyben megoldana. A cég, amelyik eddig gyártotta a kombinált MMR-t IS, és a kizárólag a mumpsz ellen védő vakcinát IS, tavaly júliusban leállt az utóbbival, mert azt mondja, hogy azt alig keresik, ezért nem éri meg gyártani.  "Aztán a cikk egy része meg azt sugallja, hogy ezt az egyedülállót sem akarják beadni a szülők... "

  Ha elárulod, hogy ez a poszt melyik mondatából derül ki, akkor szívesen elmagyarázom azt is.

 • 2009.02.24 10:43:07tengelic

  Ez egy elég nagy tanulmány volt a maga 28000-es esetszámával, persze a teljes cikk csak előfizetőknek elérhető, de így csak az absztraktot tudom küldeni (gyesen vagyok, csak a munkahelyemen férek hozzá előfizetéshez)

  www.eurekalert.org/pub_releases/2006-07/mu-mmr070406.php  Felébredt a gyerkőc, majd visszanézek még. sziasztok

 • 2009.02.24 10:44:40Briguci77

  tengelic:légyszíves segítenél nekem mivel a gyerek egészségügyben nem vagyok annyira jártas csak annyit tudok amennyit a suliba tanultam meg aminek utánna járok.Most 6 éves kor és a felett mik a kötelező oltások.Mert úgy tudom ,hogy változott az kötelező oltások táblázata.Én még a régit tanultam.

 • 2009.02.24 10:49:58plussbirka

  megegy kerdes. jol tudom-e, hogy ma mar nem hasznalhatnak a gyogyszergyarak thimerosalt, ill higany vagy aluminium tartalmu anyagokat az oltasokban?

 • 2009.02.24 10:50:21Subbantósdi

  huhhh: én is így értettem, ahogy Te írtad...Nekem mégis az jött le, hogy a szülők még ezt a külön állót sem akarják beadni, mert eleve félnek a mumpsz és autizmus kapcsolatától...Lehet, a cikkben ez nincs benne, én csak hozzágondoltam.

 • 2009.02.24 10:51:33Subbantósdi

  Lehet, hogy lesz, aki eleve nem is akar mumpsz elleni védőoltás, bár ne lenne igazam... :o(

 • 2009.02.24 11:00:35tengelic

  ez még csak nem is absztrakt, de azért elég szépen leírja, miről szólt a tanulmány  de megtaláltam az eredeti cikket.

  pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/118/4/1744.

 • 2009.02.24 11:05:39tengelic

  Briguci 77:6 évesen is IPV van, nem OPV, egyébként a 6 év alattiak változtak. A 14 éves korban kötelező Hepatitis B elleni otásról biztos tudsz.

 • 2009.02.24 11:08:57Briguci77

  tengelic:Igen a hepatitis- ről tudok.Köszönöm a felvilágosítást.Azért kérdeztem mert a lányom most lesz 6 éves áprilisban.Lányom még a régi szerint kapta az oltást.Azt speciel nem tudtam,hogy csak a kicsiknél változtattak.

 • 2009.02.24 11:36:30vasszűz

  És azok a tanulmányok mögött, amelyek kizárják az összefüggést, milyen támogató áll?  Az autizmus jelenlegi álláspont szerint veleszületett.  Magyarországon egyébként nem az ellen harcolnak, hogy ne legyen oltás, hanem hogy később, mert szerintük sok gyerek immunrendszere még nem készült fel. Ezért pedig már ne legyenek hülyék.

 • 2009.02.24 11:45:41tengelic

  már megint hülyeséget linkeltem. majd este, nyugodtabb körülmények között megpróbálok rendes cikkeket szerezni.  vasszűz:Minden kutatás mögött vannak támogatók sajnos. Állami kutatás nem sok van.  Az immunrendszer teljesen kb. a 12. évre érik meg, de már 6-7 évesen majdnem érett. Oltástól függ, hogy milyen érettségű immunrendszer tud vele "megbirkózni" , úgy tervezik őket, hogy az adott korban legyen leghasznosabb.

 • 2009.02.24 12:03:48tengelic

  no, csak megtaláltam az adott cikket

  pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/118/1/e139?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=mmr%2C+mcgill&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT

 • 2009.02.24 12:36:37plussbirka

  szoval hasznalhatnak-e meg a gyogyszergyarak thimerosal-t vagy sem. nem tiltottak be?

 • 2009.02.24 13:07:23csutkababa

  Az nem thiomersal?

  Vagy rosszul emlékszem?

 • 2009.02.24 13:29:24plussbirka

  hat a cikkben igy irtak es en mindossze annyit tudok rola, hogy higanytartalmu anyag, amit a szennyezesek elkerulese vegett hasznaltak (ha jol emlekszem), de a szakemberek ti vagytok. :O) csak valahol mashol meg azt olvastam, hogy az eu-ban legalabbis nem lehet mar higany-t alkalmazni semmiben, ami az emberi szervezetbe bekerulhet. szoval mi az igazsag dokinenik?

 • 2009.02.24 13:35:56huhhh

  Csutkababa, a kettő egy és ugyanaz, az USA-ban inkább a thimerosal elnevezést használják, de úgy általában is gyakoribb, mint a thiomersal (Google: thimerosal 1140000 találat, thiomersal 74000 találat). De végül is tök mindegy, ráadásul lehetne akár thimersol is, mert az is ugyanez.

 • 2009.02.24 13:40:50plussbirka

  gugli a baratod es helyesirasi szotarad :D

 • 2009.02.24 13:42:53vasszűz

  plussbira, tudtommal Magyarországon sem lehet már.

 • 2009.02.24 13:45:19huhhh

  "gugli a baratod es helyesirasi szotarad"  Plussbirka, á nem, azt eddig is tudtam, hogy thimerosal=thiomersal, csak azt nem tudtam, hogy a posztban a gyakrabban vagy a kevésbé gyakran használt formát sikerült használnom, ezért kerestem rá. :))

 • 2009.02.24 13:45:41huhhh

  "gugli a baratod es helyesirasi szotarad"  Plussbirka, á nem, azt eddig is tudtam, hogy thimerosal=thiomersal, csak azt nem tudtam, hogy a posztban a gyakrabban vagy a kevésbé gyakran használt formát sikerült használnom, ezért kerestem rá. :))

 • 2009.02.24 15:59:23tengelic

  Magyarországon a ma használt gyermekkori kötelező és ajánlott védőoltások nem tartalmaznak thiomersalt. Az EU szabályozást sajnos nem ismerem.

  Ez egy amarikai oldal, de több oltást mi is használunk belőle.Amit thiomersal tartalmúnak jelöl meg, az nálunk nincs is forgalomban.

  www.vaccinesafety.edu/thi-table.htm

 • 2009.02.24 17:41:13AL_

  Az egész 98-ban indult, azt a tanulmányt azóta visszavonták (a szerzők egy része ellen etikai vizsgálat folyik, mivel elég sok pénzt kaptak oltásellenes perek ügyvédeitől), és a tetejébe 12 gyerekről szólt mindenféle kontroll nélkül.  Wakefield hintette el, a kombinált oltás veszélyes, persze később kiderült, volt beadva egy szabadalma egy egyéni kanyaró oltásra (hoppá).

  briandeer.com/wakefield/goat-recipe.htm  És derültek ki ott más érdekességek is, ez nemrég jelent meg a TImes Online-on:

  www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article5683643.ece  Az eredeti tanulmányt megismételték kontrollcsoport beiktatásával, és három laborban vizsgálták a leleteket, negatív lett az eredmény.

  www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=66&menu=betegseg&news_id=2204&cim=Nem-okoz-autizmust-az-MMR-vedooltas  Azóta az is kiderült, eleve az eredeti labor is szennyezett volt:

  hvg.hu/egeszseg/20081209_napilapok_vakcina.aspx  Sőt, február 12-én a bíróság is elutasította az ezzel kapcsolatos beadványokat (több ezer esetről van szó).

  Ehhez csak angol linket tudok, a magyaroknak valahogy nem volt fontos, pedig itthon is sokan hisznek ebben.  www.cnn.co.hu/2009/HEALTH/02/11/autism.vaccines/index.html

 • 2009.02.24 18:25:00tengelic

  AL_

  köszönöm. én nem voltam ennyire up-to-date.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta