Elhízás ellen pörgősebb tornaórákat terveztek Pécsen

Az óvodások és az alsótagozatos kisiskolások egészségi állapotának, életmódjának felmérése közben több dologra figyeltek fel a pécsi gyermekklinikán. Az eredményekből kiderült, hogy a vizsgált 2600 pécsi és mohácsi gyerek 16,4 százaléka túlsúlyos vagy elhízott és csak minden tizedik sportol. A gyerekek átlagosan 128 percet töltenek naponta a levegőn és 90 percet ülnek a tévé előtt. A testnevelési foglalkozások kihasználtsága alig 50 százalékos, ezért a szakemberek felkértek egy munkacsapatot, hogy dolgozzák ki a tornaórák "pörgősebbé tételének" módszertanát.



A munka elkészült, a gyerekeknek tetszik. Új játékos elemek, külöféle gyermekmozgató trükkök vannak benne. A tematikát bármelyik iskolának, óvodának szívesen átadják - írja a Független Hírügynökség a Dunántúli Napló nyomán. Az elhízás ellen egészséges életmóddal is küzdhetünk: nem árt, ha a gyerekünkkel együtt rendszeresen reggelizünk, és jó, ha nem kapnak túl sok tejterméket az egy év alatti csecsemők.

Az amerika gyerekek hétvégente fél órát sem mozognak, a magyar kölykök közel fele naponta fogyaszt cukros üdítőket, az osztrák gyerekek húsz százaléka elhízott, a kövérség pedig számos kockázattal jár, akár ha csak azt nézzük, hogy az elhízott férfiaknak rosszabb minőségű a spermája. A kövér gyerekekből pedig kövér felnőtt lesz, szóval érdemes megelőzni a bajt és gyerekkorban megtenni mindent a gyerek elhízása ellen. Kutatók szerint például napi 15 perc mozgással sokat tehetünk az ügy érdekében és arra is jó, ha figyelünk, hogy kialudja magát a gyerek.
Oszd meg másokkal is!
Mustra