Melaminnal szennyezett tejitalt találtak Szegeden

Melaminnal szennyezett gyermek tejitalt találtak az élelmiszer ellenőrző hatóság szakemberei a szegedi Cora áruházban, még a hét közepén. A Kínából származó tejitalra egy vevő hívta fel a hatóság figyelmét, az általa bevitt mintában a határérték duplája volt a melamintartalom. Az áruház polcairól 35 doboz tejitalt foglaltak le a hatósági ellenőrök, ezeket egy minta kivételével már megsemmisítették. A tejitalt ősz óta árulták a hipermarketben, összesen 60 doboz került belőle a szegedi Cora áruházba. A többi 25 dobozt feltehetőleg megvásárolták, de a szakértő szerint egyetlen ital elfogyasztása még nem jár az egészségre káros következményekkel.



A bevizsgált tejitalban a megengedett határérték duplája, 5,4 milligramm melanin volt. "Elkoboztuk a szegedi készletet, és megsemmisítettük. 34 doboz tejitalt találtunk Szegeden, értesítettük a hazai társhatóságokat, hogy figyeljék a terméket a többi áruházban és a Cora logisztikai elosztóiban is" - tájékoztatta a Független Hírügynökséget dr. Szigeti Sándor főállatorvos, a megyei élelmiszer ellenőrző hatóság igazgatója.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy többek közöt a szolnoki Cora áruházban is találtak a Kínából származó tejitalból, de ott a melamintartalom a megengedett határérték alatt volt. Ez arra utal, hogy több szállítmány érkezhetett az Európai Unióba, és ezek egy része volt csak szennyezett.

Szigeti Sándor elmondta: jelenleg a rendelkezésre álló dokumentumokat vizsgálják és elsősorban azt keresik, hogy a szállítmány hol érkezett be az Unió területére. Emellett szeretnék megtalálni a forgalmazó cég képviselőit is, de a dobozokon feltüntetett cég felszámolás alatt ál, egy fővárosi ügyvédi iroda veszi át a küldeményeiket, ők egyebet nem tudnak a cégről, számol be a Független Hírügynökség.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek