SZÜLŐSÉG

Eljárást indítottak a daganatos kislány ügyében

2009. február 21., szombat 12:00

Hivatalból indított eljárást az Egészségbiztosítási Felügyelet annak a kislánynak az ügyében, akinek két kórházban sem diagnosztizálták agydaganatát - írja a Magyar Nemzet. A Porontyon beszámoltunk róla korábban: a négy éves gyermeket szülei először a háziorvosukhoz vitték, aki vírusfertőzés gyanújával utalta a Bethesda kórházba. Onnan másnap hazaengedték, azonban újra rosszul lett és a Madarász utcai Gyermekkórházba került. Három napig itt sem vették észre a betegséget, végül az édesanya kérésére végezték el a CT vizsgálatot. Ebből kiderült, hogy homloklebenyi daganata van.A lap megkereste a kórházakat. A Madarász utcában nem nyilatkoztak, a Bethesdából pedig egy nyilatkozatot küldtek, amelyben leírták, hogy minden szükséges vizsgálatot elvégeztek, nem hibáztak. Az Egészségbiztosítási Felügyelet most vizsgálódik az ügyben. Eredmény csak néhány hónap múlva lesz, írja a Független Hírügynökség.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.21 15:44:08Briguci77

  Sz@rokrá:Én csak nővér vagyok de tudom mennyi munka, a papír munka több mint a beteggel töltött idő.Minőség Biztosításnak fontos:(

 • 2009.02.21 15:46:41Briguci77

  Bubó:Tudom,hogy vannak kivételek.Engem is kiábrándított az eü.De a vonalon tanulok tovább.Épp azt tanulom,hogy miként kéne működnie.De sajnos mi nem befolyásolhatjuk,itt a Minisztériumnak kéne lépni csak túl sok a kókler.

 • 2009.02.21 15:49:04Bubó

  Mert ugye az egészségügyi dolgozók sem épp a fekete munkások körét gyarapítják. (Megint vannak kivételek, akik kapnak "zsebpénzt".) Én abban látnám a megoldást, ha normális, feladatuknak és felelősségüknek megfelelő fizetésben részesítenék őket, amely feltételezhetően javítana az eü-i szolgáltatás színvonalán.

 • 2009.02.21 15:52:16Briguci77

  Bubó:Nagyon szép gondolat.De sajnos ez nem fog megtörténni.Nem vagyunk még hozzá felnőve,hogy a nyugati színvonalat megüssük.

 • 2009.02.21 15:52:26Bubó

  Akkor hajrá, Briguci! Rajtad a világ szeme! Én is küzdök néhány közhasznú ügyért, nem magam miatt, hanem a sorstársakért. És sok az akadály:(

 • 2009.02.21 15:52:41dodóó

  Bubó!

  Nálunk is rögös volt az út és fájdalommal volt kövezve.Bíztunk a fantasztikus orvosokban akik egy házra való pénzt tettek el.

  Addig rendben is volt minden.

  Miután megmagyarázatlan okokból máshová szállították ismeretlen orvosok látták el,nem ismervén a többéves betegségét nem is maradt életben.

  Délután közölték hogy minden rendben vele jól van.a gyerek mondja ezerrel hogy nem ő nincs jól.

  Kiábrándítja???

  Akkor menjen a francba onnan.

 • 2009.02.21 16:01:48Briguci77

  dodóó:Igazad van tényleg az ilyen menjen a....

  Egy nagyon beteg gyerekhez de bármelyikhez nem szabad így hozzá állni.

  Konkrét példa:Lányomat küldték a nagyon híres Heim Pálból a Baleseti intézetbe mert nem tudták begipszelni a lábát,pedig van baleseti osztályuk is.Az orvos meg leállt velem okoskodni,a Heim-be .

 • 2009.02.21 16:02:44Briguci77

  Bubó:Köszönöm a biztatást,csak én kicsi vagyok hozzá:(

 • 2009.02.21 16:47:05mammina

  az a borzaszto, hogy magunknak kell kernunk a kulombozo vizsgalatokat, mert kulomben leshetjuk hogy mikor jut eszukbe barmi is. bar ebbol is van ket fele, az az orvos aki maniakusan minden vizsgalatra kiirja a beteget, haritva ezzel a felelossegget, hatha valahol valami kibukik, meg az aki megmagyarazza hogy a tunet csak egy mulo allapot, nem is kell azt kivizsgalni. sajnos nekem is van ra rossz gyerek peldam, ami soha nem elismert trehanysagbol lett tragedia. :-( nem tudom mi lenne a megoldas, en eltem a nagy "nyugaton" is, es ott is osszeeshetett a gyerek az ugyeleten, a kutya nem kerdezte meg hogy mi is a baja. (azert sokszor jobb mint magyarorszagon az nem vitas, de ott is erosen orvos es staff fuggo)

 • 2009.02.21 17:43:23sony

  Ha ebben az esetben nem marasztalják el az orvosokat, mert igaz, hogy minden szükséges vizsgálatot elvégeztek, így nem hibáztak, akkor új eljárási rendet kell csinálni, amibe belefér egy súlyos betegség diagnosztizálása egy láthatóan beteg gyerek esetében. Hogy ezután ne történhessen meg.

  Kívánom, hogy a kislány gyorsan és maradéktalanul meggyógyuljon!!!!

 • 2009.02.21 22:45:19Ronja

  egyetertek sonyval. en most megjartam az 1.sz nogyogyaszatit majd az 1.sz gyermekklinikat es mindenki elott le a kalappal, mind a noverkek, mind az orvosok elott. egy rossz szavam nem lehet. profin, szeretettel gondoztak a lanyok a fiamat, az orvosok akarhanyszor kerdesem volt 5percen belul elokerultek. barmikor betelefonalhattam, keszseggel valaszoltak, nem raztak le...

 • 2009.02.21 22:46:17Ronja

  es most ott tartok, h szakmat szeretnek valtani. ezek hatasara!

 • 2009.02.22 02:38:30huncut_kata

  a kislány hogy van?

 • 2009.02.22 02:38:56huncut_kata

  a kislány hogy van?

 • 2009.02.22 09:45:35boboty

  Én úgy tudom, hogy nem volt olyan egyértelmű a helyzet, a hányás pl. kiszáradást is okozott, amit infúzióval helyre hoztak. Vérképből sajnos nem derül ki, hogy agydaganata van valakinek, más felmerülő betegségeket azonban kizárhatnak vele. Gondoljatok azért bele, ha minden hányásra panaszkodó gyereknél CT vizsgálatot végeznének, az mi pénzbe, időbe stb...kerülne.

  Ha esetleg a szülők beleegyeztek volna, hogy pár napig bent tartsák a kislányt megfigyelésre, hamarabb kiderülhetett volna, mi is a baj. Sajnos a gyerekkori agydaganatoknál zömében lassan, hetek alatt derül ki a diagnózis, mert hát ugye a legrosszabbra csak a legvégsőkben gondol az ember, illetve a tünetek számos más betegségre is utalhatnak. Nem hiszem, hogy az orvosokat kéne hibáztatni, mert a többi agydaganatos gyereknél is ugyanilyen lassan születik meg a konkrét diagnózis, csak hát azokról az esetekről nem tud a jónép, mert őket nem kapta fel a média.

 • 2009.02.22 10:20:24fanyanya

  Sajnos egyre több ilyet hibát hallani, az én kislányom 1 éves volt, amikor bekerültünk a kórházba vesemedence gyulladással.Az első nap beírtak a neve mellé egy negatív vizeletet,úgy, hogy nem is vettek vizeletet, majd 7 nap múlva lett egy hatalmas vesetágulata,amit azóta is kezelnek. Mindenki mosta kezeit, még csitítottak minket, hogy ebből ne csináljunk problémát, mert úgy sincs esélyünk...

 • 2009.02.22 11:52:07csorso

  A két kórházban a gyermeket megvizsgáló orvosoknak csak egy szerencséjük van:nem az én kezeim közé kerültek.Egy életre megemlegették volna,amit tőlem kapnak.

 • 2009.02.22 12:51:53yukikoka

  Na igen, nyilvánvaló, hogy az összes doki nagyot hibázott, és mindet azonnal karóba kéne húzni. Még véletlenül sem képzelhető el, hogy szegény kislány tünetei eleinte nem utaltak daganatra, mert nem voltak specifikusak, és mégsem végezhetnek minden hányó fejfájós gyereknél ct-t, mr-t. Kívülállóként nem tudhatjuk, mi történt pontosan, ezt majd remélhetőleg kideríti a vizsgálat. Ha valakit felelősség terhel, azt vonják felelősségre, különösen, mivel egy ilyen helyzetben minden nap számíthat. Indokolt lehet továbbá elgondolkodni a szakmai protokollok felülvizsgálatán, az orvostovábbképzésen, a szakmai gyakorlat jelentőségén stb. De arról senki, még az orvosok sem tehetnek, hogy szegény kislány ennyire beteg lett, erre nem lehetett számítani, pláne nem megelőzni. Az efölött érzett jogos dühünket, tehetetlenségünket nem kéne másokra vetíteni. Ez a szülők, hozzátartozók részéről érthető reakció, de kívülállók ne kezdjenek már sarat dobálni anélkül, hogy tisztában lennének az eset körülményeivel.  Nagyon remélem, hogy a kislány felépül. Sok erőt kívánok ehhez neki és családjának!

 • 2009.02.22 13:05:21csutkababa

  Yukikoka

  Nagyon egyetértek.

  Egyszer egy bácsihoz hívtak. A piacon, 40 fokban cipelés közben megfájult a feje, és nem jól volt.Amire kiértünk, feküdt az ágyában, a bevett gyógyszer elmulasztotta a fejfájását, szinte elnézést kért a hívásért ő és a felesége.A meglévő összes diagnosztikai eszközt bevetettem, EKG, vércukor, teljes test vizsgákat, neurológia, eredmény:SEMMI.  Volt egy hatodik érzékem...azt mondtam a feleségének, figyelje,ha bármi van, hívjon.

  egy óra múlva telefon: nem tudja igazán felébreszteni a férjét, olyan furcsa.

  Abban a pillanatban tudtam, hogy egy rohadt subarachnoideális vérzést fogok találni.

  Rohanás, a bácsi aluszékony volt, de még mindig SEMMI neurológiai jel.

  Mire kiért az esetkocsi, a pupilladifferencia kezdett észlelhetővé válni.  Olyan szarul éreztem magam, hogy el sem tudom mondani.Bocsánatot kértem a feleségétől, és hetekig rágódtam azon, mit szúrtam el elsőre.  És teljes mértékben igazolódott az egyik tanárom mondása:

  A SAV olyan alattomos, mint kobra a fűben.

 • 2009.02.22 13:20:03dodóó

  csutkababa ha szépen megkérlek adnál nekem egy elérhetőséget?

  Szeretnék valamit kérdezni tőled.

  Talán akkor megnyugszom.

 • 2009.02.22 13:21:23csutkababa

  Dodóó

  corsa66 kukac freemail pont hu  Várom.

 • 2009.02.22 13:26:48Briguci77

  csutkababa:Persze,hogy egyből nem tudod diagnosztizálni,a tünetek alapján,mivel van olyan betegség ha tanultakra még jól emlékszem ahol majd hogy egyeznek a tünetek,Vagy előfordul,hogy nem is a klasszikus tünetek jelentkeznek.Ennyit a cikkhez.Többi amit írtam előbbre az magánvélemény.

 • 2009.02.22 13:30:44csutkababa

  Briguci

  Tudom.De a laikus nem tudja.Ő csak azt látja, hogy az orvos TÉVEDETT, valamit elnézett, vagy valamit nem tudott a diagnosztikából.

  Ilyenkor NAGYON fontos a kommunikáció, az őszinteség,és igenis, a bocsánatkérés.

  Akkor is, ha tudod, hogy nem te rontottál el valamit.

  Magyarázd el, légy őszinte, és meggyőző.

  Rengeteg pert lehetne megelőzni, ha a orvosok nem sumákolnának...

 • 2009.02.22 13:37:51Briguci77

  csutkababa:Nekem is volt már lelki ismeret furdalásom mert nem idejében vettem észre de után.a megnyugodtam.az tény .hogy sok orvos sumákol de tisztelet a kivételnek.

  De tudom most hülyeséget fogok írni,utána lehet mindennek olvasni,annyi mindenre jó az internet vagy a könyvek.lehet hogy ezzel csak én vagyok így.

 • 2009.02.22 13:44:06yukikoka

  Csuti, ezért (is) nagyon nehéz a munkád, főleg, mert - a betegek szerencséjére és a te szerencsétlenségedre - ennyire lelkiismeretes és empatikus vagy. Nyilván minden lehetséges dg végigpörög ilyenkor az ember fejében, de megvan a procedúra, hogy hogyan jutsz el a valószínűbb, gyakoribb, nyilvánvalóbb nyavalyák kizárásával a valós diagnózisig, és ez gyakran sajnos időveszteséggel jár. A vizsgálatok nagy részét csak indokolt esetben lehet elvégezni, mert sokba kerülnek, és megnézheti magát az a doki, aki ész nélkül kéri a költséges vizsgálatokat. Így azonban sajnos figyelmen kívül maradhatnak, vagy későn derülhetnek ki komoly problémák.  Hallottam olyan nőről, aki bement egy bp-i kórházba, és kért magának "teljes kivizsgálást". Mivel azonban nem volt tünete, és nem tartották indokoltnak egy bizonyos spéci és nagyon drága vizsgálat elvégzését (bizottság döntött az ügyben), saját zsebből finanszírozta. És sajnos teljesen váratlanul találtak is nála valamit, pedig csak jóval később derült volna ki, a tünetek megjelenésével.

 • 2009.02.22 13:48:45Briguci77

  yukikoka:Ezért kéne változtatni az egészségügy rendszerén,hogy ne kerüljön sokba a speciális kivizsgálás.

 • 2009.02.22 13:56:40lolypop

  sziasztok!

  én két dologgal szólnék hozzá a beszélgetéshez:

  minden csodálatom az anyukáé, akinek eszébejutott egyáltalán, h kérje a viszgálatot. nekem tuti, h nem jut eszembe! bár meglehet,h a néhány napos ide oda küldözgetés alatt én is kifilóztam volna... de akkoris! neki járt úgy az agya, h még ez is eszébejutott!!!

  hisz bármire mondhatjuk: áááá velem úgysem történne meg.

  én biztosan kétségbeesve rohangáltam volna a gyerekem körül és zokogva vittem volna tovább még vagy hat kórházba...

  a másik pedig lehet, h egy megkövezendő vélemény:

  sajnálatos módon az a daganat ott volt szegény kislánynál. nem az alatt az egy hét alatt alakult ki. észrevétlenül ott lapult hónapok, esetleg évek óta. ki tudja, h mennyi idő alatt nő meg ekkorára?

  többen is írták, h a tünetei nem engedtek következtetni ennyire komoly problémára és szerintem akárhova vitték volna, ha nem jut az anyuka eszébe, akkor sehol sem csinálják meg a vizsgálatot, maximum ennyire az utolsó pillanatban. szóval szerintem még a legutolsó szörnyű hetet sem tudta volna egy kórház sem megspórolni nekik.

  pont azért mert semmi olyan erdmény nem született, amiből erre lehetett volna következtetni.

  a szülőket megértem, h felelőst keresnek, de ahogy előttem írta valaki, nekünk nem kellene pálcát törni az orvosok és az egészségügyi rendszer felett, mert nem ismerjük az egész működését és az adott szituációt.

  én a magam részéről segítek nekik, van számlaszám, ahova utalni lehet pénzt és egy halom helyen kihelyeztek adománygyűjtő dobozokat (ebben segítettem, h minnél több helyre lehessen vinni).  és gyors gyógyulást kívánok a kislánynak, a szüleinek pedig erőt, kitartást és véget nem érő optimizmust!  hát csak ennyit akartam mondani...

 • 2009.02.22 13:58:07B-

  Briguci: meg szerintem az autógyártást is meg kellene reformálni, hogy ne kerüljön sokba a Rolls Royce :-))

 • 2009.02.22 14:00:59zolnaid

  Briguci, ez nem megoldható. Minden vizsgálatnak költsége van (gép ára, kontrasztanyag, üzemeltetési költség), ezeket meg kell fizetni valakinek. Egy speciális kivizsgálás sokba kerül (drága a műszer, az üzemeltetése, stb...) ezen "az egészségügyi rendszer változtatásával" nem könnyítesz. Valakiknek mindenképp ki kell fizetniük az árat.

 • 2009.02.22 14:02:22Briguci77

  lolypop:Tudod .Sajnos én pálcát török a rendszer felett mivel sikerült meg ismernem.,Meg próbálom azt is megismerni,hogy miként kéne működnie.De inkább gyógyuljon meg a kislány.

 • 2009.02.22 14:02:29zolnaid

  de a B- reformjával egyetértek.

 • 2009.02.22 14:02:41boboty

  yukikoka,  szívemből szóltál, tényleg nem lehet minden hasonló tüneteket produkáló gyereknél rögtön a legdrágább (és szerencsére a legtöbb esetben indokolatlan) diagnosztikai eljárásokat, vizsgálatokat alkalmazni, arról nem is beszélve, hogy azért egy CT vagy MR vizsgálatnak és az azzal járó altatásnak is vannak kockázatai...

  Itt szerintem inkább arról van szó, hogy a szülők tehetetlen dühöt, fájdalmat és rettegést éreznek, mert ilyen nagy beteg lett a szemük fénye és nem tudhatják, mi vár még rá. mennyi időt tölt még velük. Az egész világnak neki tudnának menni, felöklelni mindenkit, aki csak szembejön velük és láthatóan egészséges. Tudom, mert én is így éreztem, mikor a kislányomnál szintén agydaganatot állapítottak meg. Akkor a szövettan után azt mondták, max. egy éve van hátra, ui. ezt a tumort, ami neki volt, eddig még egy gyerek sem élte túl az országban. Mindent megadtunk neki, amit tudtunk, úgy vittük el nyaralni, hogy lehet, az lesz az utolsó...

  Ennek márciusban lesz 3 éve, és a lányunk azóta is jól van, a kezeléseket befejeztük, tünetmentes. Elsőként az országban...Nem merem azt mondani, hogy meggyógyult, de a legjobb úton haladunk :)

  Egy nagyon fontos dologról azonban sehol nem hallottam Inezzel kapcsolatban: kivették-e maradéktalanul a tumort? Mert ha nem, akkor tényleg nem sok esélye van, még akkor sem, ha kiviszik külföldre. Ha mindent kivettek, akkor viszont a legjobb kezekben van az országban, és mindent el fognak követni az orvosai, hogy meggyógyuljon. Mi is azon a klinikán kezelődtünk...

 • 2009.02.22 14:05:00Briguci77

  B-:Én csak próbálom tanulni:)Gyerekes anyaként.13 év eü tapasztalatával:)

  Sajnos az autókhoz nem értek:):) • 2009.02.22 14:08:21Briguci77

  Zolnaid:Tb biztosítási rendszerről beszélek.Az is valamiképp az eü-höz tartozik.De most gondold el,hogy a tb azt támogatta hogy egy pasi nővé operáltassa magát,de azt nem hogy egy betegünk betegség miatt a melleit megoperáltassa.(nem implantátum)

 • 2009.02.22 14:09:52Macs

  boboty,  drukkolok a kislánynak! A Bátor Táborba elküldted már? Ha még nem,nagyon ajánlom, remek hely!

 • 2009.02.22 14:10:32Briguci77

  Észerűen kéne támogatni a tb-nek a vizsgálatokat.

 • 2009.02.22 14:10:43zolnaid

  Briguci amiről te beszélsz, az az elosztás rendszere nem pedig egy vizsgálat költsége. Attól hogy baromságokra is elmegy a tb, még nem lesz olcsóbb az mri költsége pl.

 • 2009.02.22 14:14:37Briguci77

  Vizsgálatokat is a tb finanszírozza de lehet hogy rosszul tudom???

  Nem a kórházak állapítják meg hogy mennyibe kerül egy vizsgálat.

 • 2009.02.22 14:16:17boboty

  Macs,  nagyon köszönjük...

  A Bátor Táborról hallottam, de még nem mehet, mert 7 év az alsó korhatár, és Dóri idén májusban lesz 6. Amint betölti a hetet, rögtön küldöm...

 • 2009.02.22 14:16:28zolnaid

  jaj értem, tehát ha egy indokolatlan plasztikai műtétet nem finanszíroznak, akkor mindenkinek jut pet ct minden hónapban.

  Biztos hogy lehet finomítani a prioritásokon, de véges pénz esetén mindig lesz olyan vizsgálat és kezelés ami kimarad vagy korlátozottan igénybevehető.

 • 2009.02.22 14:18:02Briguci77

  További jó kommentezést.

 • 2009.02.22 14:20:13Briguci77

  Zolnaid nagyon íronikus vagy .Nem volt indokolatlan a plasztikázás amit csináltak volna a betegünknek.Amúgy meg egy példa akart lenni.

  De látom funkcionális analfabéták vagyunk.

  kinek nem inge ne vegye magára.

 • 2009.02.22 14:22:34Briguci77

  Szerintem térjetek vissza a cikk témájához:)

 • 2009.02.22 14:25:28dodóó

  csutkababa elküldtem.

  köszönöm.

 • 2009.02.22 14:57:24csutkababa

  Dodóó

  Válaszoltam...

 • 2009.02.22 15:00:37yukikoka

  Hááát... a rendszer megreformálásával nem lesz olcsóbb mondjuk egy PET CT.

 • 2009.02.22 15:09:25yukikoka

  Boboty,

  Nagyon örülök, hogy a kislányod tünetmentes, és bízom benne, hogy hamarosan gyógyultnak nyilvánítják. Borzasztó nehéz lehetett ezt végigcsinálni, neki is és nektek is, és nagyon becsüllek azért, hogy- bár te is átélted az egész világgal szemben érzett mérhetetlen dühöt és fájdalmat - képes vagy túllépni ezen, és nem bűnbakot keresni egy ilyen ügyben. Tőled igazán hitelesen hangzik az, amit itt többen is leírtunk.

  Persze várjuk ki a vizsgálat végét, mert ha - trehányságból vagy tudatlanságból fakadóan hibázott valaki, akkor igenis vonják felelősségre.  Akárhogy is, gyógyuljon meg Inez.

 • 2009.02.22 15:27:40Macs

  boboty,

  családi táborba mehetnek a picurok 7 éves korig, olyankor együtt táborozik az egész család, és hatalmas buli az is. :) Ősszel vannak a családi turnusok, szerintem nézd meg a honlapot. www.batortabor.hu

 • 2009.02.22 17:58:31boboty

  Köszi, Macs, megnéztem, azt hiszem, a novemberi családi bulira benevezünk :)

 • 2009.02.22 18:06:57Macs

  Oké, örülök! :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta