Nem elég egy oltás a bárányhimlő ellen

Két oltásra van szükség a bárányhimlő elleni tökéletes védelemhez több éves hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint - írja az MTI az Új Dunántúli Napló alapján. Az eddigi gyakorlattal ellentétben a 13 év alatti gyerekeket nem elég egyszer beoltani. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az egyadagos oltás után a gyerekek a vártnál magasabb arányban lettek mégis betegek. Igaz, tüneteik enyhék voltak és szövődmények sem léptek fel náluk, a betegség azért még fertőzött.



A 13 évnél idősebbeknél egyébként eddig is két oltást javasoltak az orvosok, az injekciókat hat hét különbséggel kapták. A bárányhimlő elleni oltás nem kötelező, de a szakemberek egy része azért ajánlja, mert a vírus tulajdonságai valamelyest megváltoztak, s a betegek egyre többször szorulnak kórházi ellátásra a fellépő szövődmények miatt - olvasható a baranyai napilapban.

A Poronty olvasóinak megoszlik a véleménye, hogy érdemes-e beadatni a bárányhimlő elleni oltást: sokan úgy vélekednek, mint a szakemberek, de van, aki szerint a legjobb, ha kis korban elkapja a gyerek és átesik a betegségen, aki ugyanis egyszer megfertőződik, az egy életre védett lesz a bárányhimlővel szemben. A védőoltás egyébként a baranyhimlo.hu oldal információja szerint darabonként 6748 forintba kerül.
Oszd meg másokkal is!
Mustra