Hétvégi programok: "Jöjjön a tavasz, vesszen a tél..."

Farsangolunk hetek óta. Ki így, ki úgy, van, aki előzetes komoly rákészüléssel, s van, aki egyszerűen megoldott, előre gyártott, bolti jelmezzel csap bele a lecsóba a gyerekkel. Mivel ehhez adottság kell, mármint, hogy varrjunk, s én sajnos ezzel a dologgal nem rendelkezem, néhány éve kitaláltam a tökéletes megoldást. Nővéreméktól húsvétra jelmezt kértünk-kaptunk, így majd egy évvel előre el van boronálva a következő farsang sorsa. Persze sokkal értelmesebb lenne, ha karácsonyra kapnák a kölköcskék a dolgokat, de akkor valahogy senkinek, főleg nekem nem jut az eszembe, húsvétkor pedig még friss az élmény.



Így történhetett, hogy a közel egyéves folyamatos használat következményeként az idei farsangot varrással kezdtem, mert a rohadék spanyol táncosnőruha megadta magát, teljesen jogosan. A picinél ráadásul egyenjelmez volt, s sanszos, hogy jövőre már kinövi a már amúgy is egy éve spájzolt elefántruhát. Szóval a tökéletes tervtől még messze vagyok, s ezzel az erővel idén húsvétra akár szalagavató ajándékot is kaphatnának a gyerekek, mindenesetre úgy érzem, tettünk valamit az ügy érdekében. Bár lelkileg nem minden gyerekem azonosul a farsang elnevezésű életérzéssel, konkrétan a "nem öltözök be, nem megyek be a terembe, nem farsangolok" cirkuszra gondolok, (de ez majd egy másik poszt lesz), izgalmas időszak ez mindenkinek.



BUDAPEST
Szülők Háza
Egész napos ingyenes Családi Karnevált tartanak a szervezők február 22-én vasárnap 10-21 óráig, ahová színvonalas programokkal várnak mindenkit egészen kicsiktől a felnőttekig egy hatalmas farsangi bulira. A programok között lesz kézműves foglalkozás, jelmezes játszóház, valamint jelmezverseny.

Sportmax 2 Szabadidőközpont
Szombaton és vasárnap 9:00től 18:00 óráig rendezik meg a Babaexpót, ahol számos neves cég képviselteti magát a rendezvényen, ahol a gyerekek és szüleik többféle program közül választhatnak. Lesz gyerekmegőrző, játszóház, kézműves foglalkozás, táncbemutató a Sissy Dance és Zahra hastánc bemutatója keretében és gyerek disco; 4D ultrahang; kismama- és babaruhák nagy választékban, babakocsik a gyerkőcöknek és gépkocsibemutató az apukáknak.

Királyi Borház és Picemúzeum
Reneszánsz maskarás mulatság lesz szombaton és vasárnap 14:00-20:00 óra között. Hazánk egyetlen reneszánsz pincemúzeumában is számos programmal várják az érdeklődő családokat: mese, játék, a múzeum izgalmas földalatti pincerendszere és Magyarország legkiválóbb borai szerepelnek az ünnepi programkínálatban. Jegyárak: Felnőtt belépőjegy: 900 Ft, diák és nyugdíjas: 500 Ft, gyermekeknek (14 éves korig) a belépés díjtalan!

International Buda Stage
Ezen a hétvégén tényleg lesz Halász Judit koncert, nem csak véletlenül felejtettem a sorok között. Szombaton 11:00 órakor a Bonbon matiné keretében örülhetnek kicsik és nagyok a művésznő fellépésének.

Budapesti Történeti Múzeum
Családi farsangi hétvégét rendeznek február 21-én és 22-én Magyarország egyetlen reneszánsz pincemúzeumában a budai Várban. Szombaton jelmezes történelmi játékokat szervez itt kihelyezett programként a Budapesti Történeti Múzeum a gyerekeknek, Reneszánsz farsang Mátyás udvarában címmel. Lesz farsangimaszk-készítés, Farsangoló címmel népdalok, köszöntők hangzanak el, a Görömbő Kompánia pedig Farsangi mese címmel tartja meg zenés, mesés-táncos, interaktív előadását. Felidézik a régi játékokat is: a gyerekek megismerkedhetnek a malommal, a sakkal, a hajdani kockajátékokkal és ördöglakatokkal. Inkább a felnőtteknek szól a tárlatvezetés, amelynek során a látogatók megismerkedhetnek a régi, szőlészettel és gasztronómiával kapcsolatos eszközökkel, fogalmakkal, valamint a borfelismerő verseny, sommelier-k közreműködésével.

Gödör Klub
Vasárnap 11:00 órától farsangi jelmezes mulatozás lesz a Gödörben. A Cellux csoport vezetésével és segítségével jelmezkészítés és tanácsadás lesz a helyszínen, ahol mindenki orvosolhatja jelmezével kapcsolatos problémáit. 15:00 órától pedig Danadan elnevezéssel közös játék és éneklés lesz apával, anyával és csomó gyerekkel.

Klebelsberg Kuno Művészeti és Kulturális Központ
Vasárnap 16:00 órakor Almamánia elnevezéssel Almázhatunk, akarom mondani az Alma együttes koncertjét nézhetjük, hallgathatjuk meg. Jegyár: 1.000 forint.

VIDÉK
Szeged
Pénteken láthatja a közönség a Szegedi Kortárs Balett előadásában a Csipkerózsika című klasszikus mese premierjét a Szegedi Nemzeti Színházban. Juronics Tamás koreográfus a Nemzeti Táncszínházzal közös Csipkerózsika-előadásról elmondta: Csajkovszkij balettjének feldolgozásával az volt a céljuk, hogy a klasszikus mesét úgy láttassák, ahogy eddig még senki. A produkció az álmok mellett a vágyakról, a szexualitásról is szól. Az alkotási folyamatban, elsősorban az érzések, az intuíciók játszottak nagy szerepet. A táncosok sokszor csak részinstrukciókat kaptak, melyeket azután ők dolgoztak ki, ezáltal aktív részesévé váltak a kialakult előadásnak. Hasonló technikával dolgoztak a díszlettervezővel is, aki nem más, mint Kentaur.

Mohács
A mohácsi busójárás messze földön híres, s ezidőtájt aki szeretne ellátogatni, hogy részt vegyen ezen a látványos eseményen, Mohácson már nehezen talál magának szállást, vagy egyáltalán nem. A busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsang vasárnap reggelétől Húshagyó kedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival. A Busójárást 2009-ben február 19. és 24. között rendezi meg a város, a fő látványosságot jelentő farsangvasárnap február 22-ére esik. (forrás: port.hu)

Szombathely
Az AGORA Gyermekek Házában február 17-27-ig Farsangoló programsorozat lesz. Készíthetnek majd maszkokat, álcázó szemüvegeket és egyéb kiegészítő kellékeket, valamint lesz rágcsálnivaló is. Óvodásoknak és 1-6. osztályosoknak javasolt elfoglaltságok: szarvak, farkincák ördögfiókáknak; csillogó fátylak tündérlányoknak; kalózkendő félszemű kalózoknak; ruhadíszek a táncoslábú karneválozóknak; fánkkoszorú vagy forgácsfánk a finomságot kedvelőknek; A 2-6. osztályosoknak: gipszálarc készítése saját méretre. A foglalkozások időpontja délelőtt és délután - előzetes bejelentkezés alapján, időtartama 60-90 perc. Részvételi díj: 250 Ft/fő

Gemenci erdő
Szombaton 09:30 órakor Tavaszköszöntő mulatságot rendeznek a Kisvasút-végállomásnál. A gőzmozdonnyal vontatott, fűtött vagonokból álló szerelvény kigördül a kisvasút pörbölyi végállomásáról, hogy a természet és a közelgő tavasz után vágyódókat a gemenci erdő lassan éledő világába vezesse. A meleg vagonoktól elbúcsúzva megkezdődik a tavaszébresztő könnyű túra a Malomtelelő tanösvényen. A jelenlévők nemcsak gyönyörködhetnek a téli álomból éledező természet szépségeiben, hanem a túravezető segítségével részletesen megismerhetik a környék állat- és növényvilágát. A Lassi kisvasút megállójában, adózva a farsangi hagyományoknak, frissen sütött szalagos fánkkal várják a túrában megpihenőket. Ezután megtekintik az ugyancsak itt látogatható Halászati Kiállítást is. Visszaérkezve a pörbölyi végállomásra mézkóstoló enyhíti a túrázók fáradtságát. A pihenő után, egy rövid sétát követően, a Vadmegfigyelőnél a rendezvényen résztvevők szarvasokat és egy vaddisznócsaládot etethetnek meg.

Gyula
Február 19 és 22. között remek programok fogadják a Gyulára látogatókat, ugyanis a Gyulai Reneszánsz Fesztivál részesei lehetünk. A Gyulai várban szombaton és vasárnap is már 10 órától kézműves vásár lesz, majd egészen estig tartó, látványos programokkal kedveskednek a vendégeknek a szervezők. Lesz harci bemutató, lovas zsonglőrök, hastáncbemutató, középkori táncbemutató és mutatványosok, harci fegyverek bemutatója, valamint számtalan érdekes program.

Miskolc
A végére hagytam a legkívánatosabb programot, a Miskolci tél-kocsonyafesztivált, mely február 20-22-ig várja, természetesen nem csak a kocsonya szerelmeseit. Azoknak is ajánlják, akik szeretnék átélni a korabeli vásárok és a jó hangulatú találkozások élményeit, akik társaságra, közösségi élményekre, felejthetetlen családi programokra vágynak, akik szeretnek nevetni, ismerősökkel, ismeretlenekkel találkozni, akik szeretnék felhőtlenül jól érezni magukat, akik az égből potyogó békáktól sem riadnak meg, és végül azoknak, akik szeretik a kocsonyát, de azoknak is, akik nem szeretik a kocsonyát. Szombaton például kutyaszépségverseny is lesz 10:00 órától, 18:00 órától jégszobor-faragás, vasárnap a Csiribiri együttes és a Mesevár óvoda gyermekműsora lesz látható, este pedig rengeteg felnőtteknek való jó program várható.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Mivel megjelent a Kiscsillag legújabb albuma, meg amúgy is régen toltuk a szekerüket, persze nem mintha ránk lennének szorulva, szóval hallgassatok megint, vagy még mindig Lovasit. A mostani lemezen régi ismerős dalok mellett, mint például a Fishing on Orfű , Van-e szándék? , vagy a Pénz miatt , csomó új slágert a fületekbe véshettek, hogy mire eljön a nyár és a koncertszezon, együtt énekelhessétek a néppel. Ha pedig már most sem bírjátok nélkülük, február 20-án Nyíregyházán a Bujtosi Underground Fesztiválon játszanak, 21-én pedig Szolnokon, az Ifjúsági Házban. Régebben már emlegettük Lovasit a Csíkkal , most is eszembe jutottak, csak, hogy hallgathassatok megint ilyet , meg ilyet is , bár itt meg Kiss Tibitől énekel a Csík zenekar. Végezetül pedig egy kis Budapest Bár jön Németh Jucival , ez is csak úgy, és bónuszként Lovasi és Németh Juci , hogy mindent összekeverjek mindenkivel. Ugye, hogy hiányzik a nyár nektek is?
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek