SZÜLŐSÉG

Tanítsd meg a kölyködnek: a kutyát nem kergetni kell!

2009. február 19., csütörtök 13:00

A napom minden reggel kutyasétáltatással kezdődik, ami nagyjából annyit jelent, hogy félálomban követem a kutyáimat a kijelölt, és tulajdonképpen az egyetlen lehetséges útvonalunkon. Pechemre az itiner tartalmaz egy különösen veszélyes szakaszt, az óvoda előtti füves területet. Korán reggel az ominózus részen kénytelen vagyok magamhoz térni a félkómában elkövetett kutyagolásomból, hiszen két szabadon engedett kistestű eb társaságában az óvoda környéke rosszabb, mint belebotlani éjszaka egy kóbor kutyába.

Nekem nincs gyerekem, de így is tökéletesen megértem, hogy az emberektől elzárt anyukák (jöhetnek a kövek) repesve várják, hogy az óvoda előtt összefussanak egy sorstárssal, és megbeszéljék a gyereknevelés rejtelmeit. Azt is elfogadom, egy felnőttel beszélgetni igenis felüdülés, hiszen hiába imádnivaló a kiscsoportos óvodás, ha nem lehet vele politizálni. De kérdem én, ilyenkor legalább fél szemmel nem lehetne odafigyelni, és esetleg rászólni a körülöttünk rohangáló csemetére, aki éppen „csúnya kutya” felkiáltással elindul megkergetni egy vétlen négylábút?

Arról nem is beszélve, hogy a szabadon kószáló gyerekek miután kellőképpen fellelkesedtek a lakótelepen egzotikumnak számító háziállattól, kérdés nélkül célba veszik a kutyáimat, hogy jól meggyomrozzák őket. Hiszen kicsik, nem is tűnnek veszélyesnek, így a gyerekben sincs félelemérzet, és anyuka – ha egyáltalán észrevesz minket - sem aggódja magát halálra egy háromkilós eb láttán.

Bezzeg, ha egy idegbeteg palotapincsivel hozza össze a sors, ami megharapja a kölyök pici ujjait, akkor megy a háborgás. Arról nem is beszélve, hogy a statisztika is kihozta már régen, hogy nem a pitbull a legagresszívabb, hanem a szintén kistestű tacskó. Igaz, ez utóbbi nem harap akkorát, de szerintem nem érdemes felvállalni azt a kockázatot, hogy a gyerek egy életre megutálja az állatokat, és később esetleg macskagyilkos legyen belőle.

Esetemben szerencsére mázlija van mindenkinek, hiszen a kutyáim jól neveltek, nem harapnak, ráadásul, ha gyereket látnak, már elvből elfutnak, de legalábbis nagy ívben kikerülik őket. Persze a sors hozott már össze minket jól nevelt családdal is, akik feltették azt a bizonyos kérdést: „meg lehet simogatni?”. Ilyenkor ugye nem mondok nemet, hiszen ki akarja úgy indítani a napját, hogy egy gyerek először gyilkos tekintettel végigméri, majd őrületes üvöltésbe kezd.

Így aztán odahívom a bátrabbik kutyámat, leguggolok mellé, és nézem, ahogy a nagyjából 4 éves csöppség finoman püfölni kezdi a történet igazi hősének a fejét. Ha a szintén bátorsági érdemrendre méltó gyerek még ezek után sem tágít, mert rákapott a kutyázásra, akkor felvázolom neki az állatsimogatás lényegét, vagyis a simogatást. Ezek után a zen mesterévé felfejlődött eb feldobja magát, ami végképp betesz a kölöknek, és onnantól nincs megállás, anyuéknak bizony saját simogatnivalót kell beszerezni, ha nem akarnak minden reggel egy gyilkos tekintetű gyerekkel találkozni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.22 23:17:32psyché

  szofi01, ok, majd kitalalok vmi uj szitkozodat. pl "az a szemet dög, aki ide sz*ratja a kutyajat". felteve, ha nö a tulajdonos.:-)

 • 2009.02.22 23:21:00cantaloupe

  En sem gondolom, hogy Magenta cimeres gazember lenne. nekem szimpatikus, hogy a sok tokeletesanyuka kozt feltartotta a kezet, igen, o hibazott. Szerintem inkabb indulat, mint szandekos bantas volt.

  A gyerekveres sem helyes, de egyetlen pofonert ugye senkire nem hivjuk ra a gyivit...ez a lenyeg!  Soci, a posztban nem arrol van szo, ki mennyit er, hanem arrol, hogy a kutya is er ANNYIT, hogy ne pufoljuk okollel es ne nezzuk el szo nelkul, ha a gyerekunk ezt teszi.

 • 2009.02.22 23:23:21tris

  én csak egyszerűen annyit mondok "a k..va anyját"

  a gazdára értem, persze nem biztos, hogy az anyukája tehet róla, hogy ilyen bunkó lett a gyereke

  oopsz..

  ezzel meg már vissza is tértünk a nevelés fontosságára :-)

 • 2009.02.22 23:29:08cantaloupe

  Soci,

  a mi kornyekunkon azon szorakoztak a gyerekek regebben, hogy a regi Mercedesekrol levettek az auto logojat, mert a regi modellekrol meg le lehetett torni.

  De a kerektarcsa-lopas is eleg altalanos es elterjedt, mar ket ismerosomtol hallottam, hogy csak par cuccert ugrottak be a boltba, s mire visszajottek, csupasz kerekek vartak oket.

  Hat meg mikor a kocsinak is hult helye van...  Szoval a realis veszelyek kozul a kutyapisi az kabe a 1345. helyen fut. ;)

 • 2009.02.22 23:29:34Heatherette

  cantaloupe... csak aki egyszer megteszi, többször is. és egy rúgás komolyan meg is sebesítheti az állatot. ráadásul a kutya mindebből annyit fog felfogni, hogy őt hugyozás közben valaki jól oldalba rúgta, azaz nem szabad pisilni. ő nem azt érzékeli, hogy az a rossz, hogy oda hugyozott, hanem azt, hogy az a rossz, hogy pisilt. vagy fel se fogja a konkrét okot, hanem tök zűrzavaros a feje. csak ez ugye már nem jut el agyukig, belerúgni egyszerűbb, mint gondolkozni.

  sajnos, nem lehet elítélni azért, mert bántott egy állatot, de elég gáz, hogy itt mindenki adja alá a lovat. még te is azt érezteted vele, hogy ugyan már, nem gáz. de. az. gáz. kurvára.

 • 2009.02.22 23:40:53cantaloupe

  H,

  en nem azt ereztetem, hogy "nem gaz", hanem azt, hogy egy pofontol senki nem lesz tomeggyilkos, egyetlen egyejszakas kalandtol kurva vagy egy rugastol vermes allatkinzo.

  Rolad sem gondolom, hogy a multad miatt az eletbe ne kaphass tiszta lapot, s ugyanezt megszavaom Magentanak is.  A kronikus es elitelendo allatkinzas azert nem egy rugasnal kezdodik, hadd ne menjunk bele...az olyanokat en is szigoruan buntetnem mert kimutattak, hogy -amint irod- a sorozatosan allatot abuzalo egyenek gyakran emberre is tamadnak.

 • 2009.02.23 00:07:32O.U.T.

  úristen, a tv2-n a Nagy Lebowski most kezdődik:) inkább tévézzetek:)

  ez a film beszarás jó. Humor-val. igazi humor:)

 • 2009.02.23 00:09:34O.U.T.

  humor, H-val, ezt akartam írni, csak eksztatikus állapotba kerültem:)))

 • 2009.02.23 00:20:32Heatherette

  jaj már, én se úgy értettem, hogy M állatkínzó barbár lenne, mert egyszer belerúgott egy kutyába! én arról beszélek, hogy nem hasznos az, ha ilyen cselekedetek mellett kiállnak az emberek, mert a sok idióta akkor felbátorodik, hogy nem is olyan rossz az. voltaképpen zavar az, hogy ha egy gyerek van bán bántalmazva, akkor mindenki meghökken, de a kutyarúgás nem hat meg senkit. ezért szeretném, ha ki lenne hangsúlyozva, hogy igenis ez gáz. ez nálam már rég nem Magentáról szól, honnan tudnám, hogy tényleg megbánta-e vagy sem, vagy hogy történt-e máskor is hasonló, vagy sem? vagy hogy ha az állatokat rúgja, akkor a gyerekeket is üti, ha felbosszantják? vagy épp csak élete egyetlen ballépése volt? nem is érdekel ezért konkrétan az M témája, hanem egyszerűen az, hogy legalább az állatbarátok álljanak ki amellett, hogy ez a viselkedés elítélendő.

  mindegy.

 • 2009.02.23 00:32:43psyché

  H, igazad van. a gazdajaba kellett volna belerugni.:-)

 • 2009.02.23 00:36:04cantaloupe

  A tettet en is elitelem. Magentat nem.

 • 2009.02.23 00:38:22szofi01

  szerintem senkibe sem kellett volna belerugni egy pisim miatt ami a rugás miatt be sem következett...a kocsigumi nem olvad el a pisitől:Dennyi...

 • 2009.02.23 00:41:06Heatherette

  cantaloupe

  ezt szokták ránk is mondani :)

  minket nem, csak a cselekedetet :)  psyché

  nem láttad a szituációt. egy kutya olyan hirtelen le tud állni csövelni, hogy magad is meglepődnél. meglátod, vonszolod el, és közben is ereszti. szerintem csak simán eljöttek az autó mellett, és neki meg már nagyon kellett. ha M-ről nem feltételeztek rosszat, a kutyatartóról miért? ő miért gonosz eleve, akinek az a szórakozása, hogy más kocsiját hugyoztatja le a mocskos dögjével? miért van, hogy az emberek többsége ennyire erős gyűlölettel viseltetik az állatok iránt? Budapest egy szar város. minden tekintetben. nem csak az állattartók parasztok, hanem eleve a pesti ember paraszt. vidéken rendben tudják tartani a parkokat, közterületeket, mert az embereknek igénye van rá, hogy vigyázzanak a tisztaságra. itt nem. ahogy ti hangoztatjátok olyan sűrűn: nem azért paraszt, mert kutyája van, hanem eleve paraszt.

 • 2009.02.23 00:41:54psyché

  szofi01, kepletesen ertettem. :-) komolyan, nem szoktam rugdalni senkit. najo, gondolatban elöfordult mar az ilyesmi.:-)

 • 2009.02.23 00:47:31psyché

  H, en alapvetöen ugy gondolom, h egy kutya nem valo lakasba. en azt hiszem joga van egy rendes kertre, kennelre vagy hogy hivjak. nem kedvelem azokat akik a varosban kutyat tartanak, legyen az akarmilyen kicsi. tudom, h vannak normalis kutyatartok, es tudom, h nem veletlen tenyesztettek ki az ölebeket. en megis ilyen megrögzött vagyok, h szerintem egy kutya kertes hazba valo, vagy gazdasagba. talan innen taplalkozik az ellenerzesem mind a gazda, mind a kutya iranyaban.

 • 2009.02.23 00:51:30psyché

  minden esetre most mar biztosan tudom, hogyan reagalnek, ha egy kutya lepisilne a kerekemet: fetrengenek a nevetestöl. igazatok van: nem egy nagy dolog, majd megszarad. esetleg kifizettetnem az automosast a gazdaval.:-)

 • 2009.02.23 00:54:39Heatherette

  psyché... az ELTE mutatott be egyszer egy tanulmányt arról, hogy x számú kutyát egy olyan baszott nagy karámba zárta be, ami akkora volt, hogy be se tudták járni. arra voltak kíváncsiak, élnek-e a szabadság adta lehetőséggel. sokáig vizsgálgatták a dolgokat, nem egy délután alatt született meg az eredmény nyilvánvalóan. az jött ki, hogy a kutya annyira ragaszkodik az ember jelenlétéhez, hogy sehol máshol nem érzi felhőtlenül jól magát, csak az ember közelében. nem használja ki a terület adta lehetőségeket, nem érdekli. az állatnak nem kínzás a panellakás, mert neki csakis az a fontos, hogy az ember közelében lehessen. ennek ellenére én sem tartom jónak ezt a lakásos megoldást, mert az enyém is családi házban nőtt fel. szobakutya volt, de a tavaszt és a nyarat nappal kint töltötte, egy hatalmas udvaron. megtanult ügyesen "kopogni" az ajtón, amikor azt akarta, hogy beengedjük. ez neki nem a legjobb, de velem érzi jól magát. mikor otthon hagytam, mert úgy gondoltam, a kert, a mozgás, a nagy tér fontosabb neki, mint hogy én pesztráljam, depressziós lett. megvolt a joga, a lehetősége, de neki nem ez kell. a saját döntése volt. most látszik rajta, hogy boldog, szép, egészséges. pedig egy külső szemlélő tuti, hogy azt állapítaná meg, hogy nem megfelelőek a körülmények ahhoz, hogy jól érezze magát.

 • 2009.02.23 02:00:38szofi01

  a mienk lakásban él és uralja is:)övé a kanapé ha réfekszem letúr róla:Dkis zsivány, mondjuk itt a 12 kerben elég sok a zöld rész:Pvan hely erdő rét mező:Dszal nem érezm hogy börtönben élne:D

  na látod ha lepisili a kocsit nevess:Da nevetés gyógyit és sokáig élsz:)

 • 2009.02.23 02:02:57szofi01

  nem tudom elküldte e de nem látom a lnyeg azt irtam hogy mi lakásban lakunk a kutyi uralja az egészet. övé a kanapé:Dha ráfekszem kitúr:Dkis zsivány:Dde itt a 12.kerben sok a zöld rész:Dvan erdő hegy(domb), mező rét:Dszal nem érzem hogy börtönben lenne. én pl utálom azt hogy vidéken sok helyen kibasszák a kutyát a kertbe egy egy méteres láncra és ott éli le az életét minden simogatés foglalkozés nélkül...

  sztem a kutyám nincs börtönben:D

  látod ha lepisili a kereked nevess:D a nevetés gyógyit és sokáig fogsz élni:D

 • 2009.02.23 10:13:18baudolinA

  Heatherette,

  nyilván kistestűre elég a póráz is. De bry azt sem tesz a kutyáira. És ez felelőtlenség.  De mutasd már meg, hogy hol volt az, amikor senkit nem hatott meg a kutyarúgás, és senki nem szólt semmit.

 • 2009.02.23 10:27:25bmbsz

  baud,  "De utána azt is olvastam, hogy megbánta. Most akkor utáljam meg, mert elkövetett egy hibát, amit megbánt? Mondd, te soha nem hibáztál semmiben? Ha a gyereked teszi ugyanezt egy kutyával, akkor nevelésképpen megrúgnád a gyerekedet? Vagy jogos lenne, ha a gazdi rúgná vissza a gyerekedet?"  Baud, a gyerekeimet úgy fogjuk nevelni, hogy eszébe se jusson békés kutyába rúgni - és most ne kalandozzunk el afelé, hogy de mi van, ha a vicsorgó kutya ráugrik. Ha viszont egy békés állatot bántani fog annak ellenére, hogy igyekeztünk megtanítani arra, hogy nem, akkor bizony megbüntetem. Nem hasrúgással, de szigorúan. Mert állatot nem bántunk. Indulatból sem. És valóban értékesebb a gyerek, de nem fényévekkel, nálunk a háziállat is családtag.  Magentát nem elítélem, ehhez jogom sincs. De felháborodni szabad azon, amit tett? Lehet, azért vagyok szigorú, mert egy cicámat és egy kutyámat is vesztettem el úgy, hogy megkínozták őket. A macskámat fejen lőtték légpuskával "poénból" a szomszéd gyerekek; a kutyámat agyonverték idegenek, akik be akartak törni, de ő hős volt. Nem tagadom, hogy ezek miatt sokkal szigorúbb vagyok a legkisebb állatbántalmazással szemben is.  Kérlek, ne győzködj arról, hogy Magenta szuper - sok szempontból az, és nagyon bejönnek sokszor a kommentjei, de most nem.

 • 2009.02.23 10:43:58baudolinA

  bmbsz,

  engem is így neveltek, volt saját kutyám is. De el tudom fogadni, hogy van olyan, amikor eldurran az agyad. Más soha életében nem emel kezet a gyerekére, s egyszer (mondjuk egy konstans, kiadós hiszti során) hopp, ráver a seggére. Pedig nem azt tanulta, hogy gyereket veréssel nevelünk, és nem is fogja soha többet csinálni. És de, fel lehet háborodni, én is nagyon dühös lettem. De azt is olvasd el, amikor leírta, hogy megbánta.

 • 2009.02.23 10:45:17Magenta

  bmbsz, ez utóbbiról én magam sem akarok itt senkit meggyőzni.  Számomra elég volna, ha végre leszállnátok rólam.  Basszus, H.-t a drogdílerkedésért nem hurcolta meg így a nép.

 • 2009.02.23 10:49:27bmbsz

  Ne haragudj, Magenta, nem akarok rád szállni. Be is fejeztem. Az, hogy megbántad, tök jó, és abban is biztos vagyok, hogy többet nem teszed.

  Ha meg igen, akkor megérdemelted :)  Szóval tényleg bocsánat, nem akartalak megbántani, csak tényleg elkapott a gépszíj. A véleményemet ettől függetlenül, fenntartom. De egy fórumnak a vita lenne a lényege - persze kulturáltan, és ez rám is vonatkozik.

 • 2009.02.23 10:53:13Magenta

  bmbsz, a jövőre nézve tiszta a lelkiismeretem, lecke volt ám nekem is, mert az az ember vagyok, hogy ha hibát követek el, bizony szembe nézek magammal. • 2009.02.23 10:57:14bmbsz

  Magenta, örülök, hogy ilyen vagy. Na jó, smúzt befejeztem. Szerintem inkább jegeljük a témát, úgysem lehetne már értelmesen, konstruktívan alakítani. :)

 • 2009.02.23 11:07:22szövetszöcske

  Látom megy a szájkarate, de ma nem vagyok sportos hangulatban, pedig nem rossz a meccs.

  Viszont szerintetek van olyan lehetőség, hogy valahonnan kutyát bérelni mondjuk pár hétre? Mondjuk egy közepes nagyságú elég lenne, meg olyan típusú, aki nem ás gödröt a fűbe, és nem eszi meg a gazda-családot, de azér sportos feje van.

 • 2009.02.23 11:09:16mazsola84

  A kutyánk a kocsibeállón mindennap lehugyozza az én kocsim bal hátsó kerekét. Mindig a bal hátsót és mindig az én kocsimét, a férjemét soha. Reggel jön és büszkén odavezet, hogy lássam mit művelt. Csak röhögünk rajta. Mit csináljunk vele, jól szidjuk le, mert pisilt a kertben, ami az ő területe?

  A gumijaimnak semmi baja, kutyapisiálló.

 • 2009.02.23 11:11:26mazsola84

  szöcske, meglennék lepve, ha valaki még nem találta volna ki a kutykölcsönzőt!

  De vigyázz, mert az apróságok egy hét alatt is úgy megszeretik, hogyha vissszaviszed akkor hónapokig hallgathatod a nyűgést, hogy apaaaaaaaa kutyáááááááát akaroooooook!

 • 2009.02.23 11:12:05mazsola84

  Milyen a sportos fejű kutya???

 • 2009.02.23 11:20:58szövetszöcske

  mazsola84: Hát olyan rendes, nem az ami ilyen öleb-féle, ami egész nap csak döglik és lusta megmozdulni. Közepes szakértő vagyok csak kutya-téren, nehéz megfogalmazni az igényt...

 • 2009.02.23 11:26:37mazsola84

  Mire kellene? Kipróbálni, hogy tudtok-e kutyával együtt lakni? Házőrzésre, gyerekeknek nyúzni vagy családi képeken mutogatni, hogy kertes házban lakunk, két gyerekünk van meg golden retrieverünk :)))

  (Csak halkan mondom, hogy én nem tartom jó dolognak, hogy elhozunk egyet, aztán ha nem tetszik visszavisszük).

 • 2009.02.23 11:28:06szövetszöcske

  Nyestünk van a házban, és bár én szimpatizálok vele, tarthatatlanná vált a helyzet, mennie kell. Két szálon is nyomulok, egyrészt próbálok egy kutyát szerezni egy időre (hosszabb távon nem lenne oké, sokszor utazunk el, nehéz az etetést megszervezni), másrészt meg már rendeltem vadcsapdát, ha sikerül becsapdásítani, akkor mehet vissza a kutya.

 • 2009.02.23 11:35:42mazsola84

  Inkább a csapda. Egyrészt szerintem a kutya nem fogja megfogni a nyestet másrészt megszeret titeket egy állat, aztán, ha elvégezte a dolgát, akkor mehet? Ez olyan szemét dolog. Oldd meg a nyesttelenítést máshogy, de ne tedd ki magatokat se meg egy kutyát se annak, hogy pár hét után vissza a feladónak.

 • 2009.02.23 12:12:06hallohallo

  egyetértek mazsolával.  amúgy ha nem nyest, hanem nyuszt, akkor védett is (úgy lehet megkülönböztetni, hogy más a torokfolt árnyalata :))

  remélem, ha becsapdáztátok, elengeditek, és megfelelő helyen.

  kutya meg tuti nem tudná megfogni, ahhoz a nyest meg a nyuszt túl ügyes.

 • 2009.02.23 12:36:43szövetszöcske

  A kutya nem fogná meg, viszont a nyest kiköltözne magától is (állítólag nem bírja a kutyás helyeket). Egyébként lehet, hogy elég pár adag kutyakulát is kölcsönkérni a teljes kutya helyett, mert már a szagát sem bírja.  Foltos a torka, láttam, a hálószobánknak van négy egybeépített ablaka, és a hosszú párkányon szokott éjszaka feljárni a tetőre (az asszony persze mindig felkelt, hogy bm. megint itt mászkál az ablakban a haverod). Be is néz picit (a lelki szemeimmel a sötétben azt is látom, hogy vigyorog közben).

  Én még bírnám a rajcsúrt, a zasszony azt mondta, hogy ha domesztikálom, és mondjuk lent lakik a kertben egy kutyaólban akkor maradhat, nem bánja, de a padláson nem csövezhet tovább(olyan hangja van éjjel, ahogy ugrál, mintha valaki féltéglákat dobálna a gipszkartonra). Ha elkapom átkompozok vele a szigetre, aztán ott mehet amerre lát. De az is lehet, hogy főzök belőle pörköltet. Vagy feldobom a vaterára csapdástul, hátha kell valakinek hobbigörény helyett. De még nem kaptam el, ez csak a jövő zenéje.

 • 2009.02.23 12:50:15manka78

  Szöcske! Milyen néven fogod árulni? Csak, hogy könnyen megtaláljam.:)))

 • 2009.02.23 12:59:28szövetszöcske

  manka78, ha ilyen lelkes vagy, akkor megigérem, hogy dobok egy levelet majd ha az állat becsapdásítódott, aztán viheted diszkontáron(sietek az üggyel, a szakirodalom szerint áprilisban születhet a nyest-alom, ha nőnemű az állat, és akkor nem lesz lelkületünk elkapni-elhurcolni)

 • 2009.02.23 12:59:34nyulacs

  Szövetszöcske: kakit zacskószámra tudok prezentálni, bár tuti megoldod a környékeden. :-) Fagyban viszont nem illatozik, de állítólag jön a melegedés.  Tőlem egy doki kérdezte egyszer, mivel tudta, hogy kutya fanatikus vagyok és tanulom a kiképzést, hogy kinek a kutyája a világon a legboldogabb. A válasz: a hontalanoké. Mert a nap 24 órájában velük lehet a kutya. Nekik elsődlegesen tényleg a szeretet számít a legtöbbet és nem az, hogy milyen körülmények közt kell élniük. Ahhoz muszáj alkalmazkodniuk, mert az ember teremtette ezeket a körülményeket.

  Amúgy egy panel lakás is jobb lehet néha egy tanyánál, ahol farkastörvények uralkodnak és elhanyagolják az állatokat.  A vitába azért sem szóltam bele, mert meddőnek tartom. Kultúrkutyások vitáznak kultúrszülőkkel, és a paraszt réteg ebből semmit nem fog olvasni.  Hibákat meg mindannyian követünk el, a lényeg, hogy tanuljunk belőlük. Nekem nagyon fel kellett kötnöm a gatyám, amikor tisztába jöttem azzal, a kutyámmal csak akkor fogok boldogulni, ha baromi kemény leszek, mégha vérzik is a szívem. És bizony, majdnem jöttem el munkakutya kiképzésről bőgve, amikor láttam, mi kell ahhoz, hogy bizonyos szintet elérjenek egy versenykutyánál. Az volt az a pont, amikor úgy döntöttem, erre nekem ilyen minőségben nincs szükségem. Én élvezni szeretném az időt a kutyámmal és nem hajszolni, agyonverni a sikerért. De ez elég off lett. Bocs.

 • 2009.02.23 13:05:41manka78

  Menjen bartell-be, adok kutyakakit, te adsz nyestet.:)

  Amúgy valószínűleg betojnék, ha szembe találkoznék vele.:))

 • 2009.02.23 13:12:05hallohallo

  manka, ritka szerencsés az az ember, aki szembetalálkozik nyesttel, mert rejtőzködnek. most irigylem is szöcskét, nagyon :)

  nálunk is vannak, néha látom őket elsuhanni (ööö, felsuhanni a házfalon, simán felszaladnak), meg tavasszal amikor meggárgyulnak és egymást kergetik. nagyon cukik.

  asszem annyi a leglátványosabb különbség a nyest és a nyuszt között, hogy az egyiknek sárgásfehér a nyakfoltja, a másiknak meg fehéressárga. de mivel éjszakai állatok, fogalmam sincs, nálunk mi van :)

 • 2009.02.23 13:22:39szövetszöcske

  hallohallo, te ugye valami öko-bio fejű vagy, hogy ennyire örülsz ennek a nyest-jószágnak? Aranyos-nem aranyos, nekem mérsékelt öröm, hogy a fejemtől 20 centire mászik a házfalon, majd húz el az ablakpárkányon, nincs is gázosabb, mint dugás közben minden dörrenéskor arra gondolni, hogy na, most szakad le, és pont a hátamra esik, vagy sanda oldalpillantások nyomni menet közben hátha véletlen összeakad a tekinteted egy pár fekete gombszemmel. Ja, és amióta beköltözött, azóta például megszünt a harkály a diófán, szerintem simán megkajálta, pedig a harkály is védett...

 • 2009.02.23 13:23:20manka78

  Nálunk is van valami a padláson, mert mi is halljuk néha az ugrándozást, de szerintünk macska, mert kapar is. Vagy a nyest is kapar?

 • 2009.02.23 13:31:55hallohallo

  szövetszöcske, igen, olyan fejű vagyok :)

  sőt madárbarát kertünk van, plecsnivel, mindennel :)

  a nyest/nyuszt nálunk egy macskát támadott meg, az újszülötteket akarta megenni, de anyamacska nem hagyta. ennyi volt a konfliktus.  a védettséget szerintem nem úgy találták ki, hogy akkor a nyuszttól védik a harkályt, hanem minden ártalmas emberi tevékenységtől. ha nem, akkor szólni kéne a nyusztoknak is ;)

 • 2009.02.23 13:36:28nyulacs

  Hozzánk meg darazsak fészkeltek a padlásra. Tudja vki a kiírtásuknak módját vagy hívjunk szakembert?

 • 2009.02.23 15:00:21szofi01

  a nyestek megtámadják a kisebb háziállatokat, egyik ismerösömnek a macskáját fojtotta meg reggelre:S én sem örülnék a beköltözésüknek.. amugy ök úgy üzték ki hogy a gyerekek kakáját felrakták a padlásra mert a kaka szagét nem birják nemcsak a kutyáét..de azt kegyetlennek tartom kutyát bérelni erre a célra...aztén mehet szerencsételn ahova akar ha eltünt a nyest...a darazsakat ki kell füstölni nem?:Dde nem értek ehhez csak ezt hallottam:D

 • 2009.02.23 15:02:08szofi01

  bmbsz: úgy sajnálom a cicádat meg kutyádat:( meglettek az elkövetők akik megkinozták a kutyádat?azt hiszem tört volna keze lába... a szomszéd gyerek meg nagyon retardáltak lehetnek ha a légpuskával állatokra lövöldözés a fő szórakozás azt hiszem elbeszélgettem volna a kedves szülökkel és a nyomorult kölykeivel is(elnézést a kölyök szó miatt mielött még valaki beleköt:D)

 • 2009.02.23 15:29:50hallohallo

  szofi, tényleg megtámadják a kisebb állatokat. nálunk az anyamacskára támadt rá, mert meg akarta enni a kismacskákat. neki simán ennivaló lett volna. anyamacska nem hagyta magát, a nyest torkonharapta, de rendbejött néhány nap alatt, 1 db antibiotikuminjekció kellett neki.

  viszont nálunk sok az egér, patkány is volt, gondolom arra is jönnek.

  (mielőtt bárki kérdezné, ez budapest :))

  darazsakra inkább szakembert hívnék, és még most télen, mert ilyekor dermedtek és veszélytelenebb. de nem vagyok szakértő, amikor beköltöztek a méhek, inkább kihívtuk a tűzoltókat, anyám allergiás a csípésükre. és a tűzoltók ki is jöttek (ó istenem annyi jó pasit azóta se láttam egy kupacban :))

 • 2009.02.23 15:54:02szofi01

  :):):)

 • 2009.02.23 16:15:44nyulacs

  hallohallo: a tűzoltók előtt valóban le a kalappal, nálunk egy hatalmas diófa dőlt ki, keresztül az utcán, kirántva a házunkból minden vezetéket. Kiértek, 2 perc alatt feldarabolták a fát, feltakarították az utcát. Én csak lestem.

  Én is ezért szeretném a darazsakat még a télen kiírtani, ilyenkor nem támadnak. Férjem is allergiás rájuk, én meg májusban szülök.  Nálunk gerléket lövöldözött a szomszéd (volt amelyiket állatorvoshoz is vittem), és a mi kertünkben voltak a tetemek. Szóltunk neki, ha még egyet találunk, a medencéjébe fogjuk átdobni és fertőtlenítheti a gyerekeinek az egészet. Azóta nem lövöldöz. A gerle is védett, úgy tudom. Ótvar, szemét, tetves emberek vannak! Minimum seggen lőném az ilyen szemetet, ha nem én végezném a sitten.

  Ha az én állataimat bántaná, akkor még ez sem tartana vissza.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta