SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Napirend két gyerekkel

2009. február 19., csütörtök 09:00

Léna az elmúlt héten szépen csiszolgatta kis baba-skilljeit. Nem lehet például letagadni, hogy kellő motiváció (cumi, cumisüveg, puha takaró, színes izgő-mozgó) láttán oldalra fordul. Az anyját, aki én vagyok, megismeri – szerintem látványról is, de szagról mindenképp, mert egyre inkább fejét csakis az én hónomba fúrva akar elaludni, és sem az apja, sem a nagyszülei nem felelnek meg e célra. Beszél, sikantgat, pödört nyelvvel gurgulázik. Hat kiló.

A minimalista tárgymentesség híveinek (mint jómagam, bár ez nem látszik a lakásunkon) nincs igazuk: Léna megörökölt egy nagyon színes lógós-zenélőst, és imádja, sokkal jobban, mint a repdeső ujjak mutatványt. Nagyon nevet, ha lógatjuk neki – bár lehet, hogy csak örül, hogy végre vele foglalkozunk. Biztosan látom, hogy próbálja elkapni, megfogni, és sokszor sikerül is. Arra is rájött, hogy ha véletlenül elkapja a színes rongyot (például pelenka), akkor az ő akarata mozgatja. Tiszta egy Uri Geller, csak nem csinál belőle médiaügyet.

Az arcsimogatás mellé belépett új játék a hinta. Az apja kezdte lóbálni oldalirányban, hóna alatt fogva. Mutatta, hogy mit tud, Léna tele szájjal röhög neki, mire én csak foghegyről odavetettem, hogy vesztibuláris ingerlés, amivel természetesen elértem nála a kívánt hatást. Azóta is vesztibularizáljuk a kisdedet, azaz lóbáljuk, és a végén kis rázással, zsupszozással koronázzuk meg a nem mindennapi élményt.

Én is fejlődöm kicsit, nagyjából kiismerem a fáradtság és éhség jeleit. Napirendünk még nincs, nem vagyok az a nagy napirend-hívő, szerintem kialakul. Leánál például nehéz lett volna hinni bármiben is, mert leginkább a szopás-szopásba bealvás-szopás-kalimpálás-szopás menetrend híve volt (lett volna még egyévesen is). Léna aránylag jól passzol a gyereknevelési könyvekhez, alszik, eszik, nézeget, alszik cumival. Bár már születése előtt megtudtam, hogy a kicsit kell beilleszteni a nagy napirendjébe, ezen nem törtem a fejem, gondoltam, lesz, ami lesz, kár tervezni, hogy aztán még azzal is nehezítsem a dolgom, hogy nem csak ők, de én is ragaszkodom valamihez. Ehhez képest most már nem értem, hogy lehetne összeilleszteni két ilyen napirendet: fél kilenckor kelés, reggeli, lehetőleg jó hangosan, legózás, lehetőleg nagy robajjal és irtózatos hangerővel, illetve hirtelen felkiáltásokkal tarkított audiokommentárral, mértéktelen mennyiségű rohangálás a szobákon keresztül, közben némi evés, ebéd, közben mese, mese, mese, hiszti, figyelemkövetelés, hiszti, üdvrivalgás az apa megérkeztekor, tombolás, fürdés, hiszti, alvás este 7-11 között bármikor, a délutáni alvás meglététől függően. Éjszaka ébredések.

Második: alvás reggel hatig, sikantgatásokkal tarkított felébredés, boldog gügyögés, csak épp olyan hangos, hogy mindenki felébredjen az ötméteres körzetben, kilenc körül visszaalvás, tíztől lógó hülyeségek és tomboló kétéves nézegetése, figyelemkövetelés, időnként intenzív tejszlopálás cumiból. Délben alvás, kettőkor alvás, csöndigény, este hamar elfáradás, hatkor fürdés és aztán kis nézelődés, esetleg még egy kis bőgés, evés, alvás hétkor. Éjszaka kevés ébredés, de akkor lehetőleg bőgés, amíg cumi nem nyomódik a szájba. (Haj, de nem gondoltam volna, hogy még visszasírom az éjszakai szoptatásokat! Mindennél van lejjebb.)

Ugye mindenki ismeri a mondást a férjről, aki nyitott, és a feleségről, aki csukott ablaknál tud csak aludni?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.19 09:56:40Subbantósdi

  "Bár már születése előtt megtudtam, hogy a kicsit kell beilleszteni a nagy napirendjébe."

  Igen, ezt én is nem sokkal azután hallodtam a védőnőtől, hogy a fiamat hazahoztuk.

  De nálunk végül is bevált, én kicsit rugalmatlanabb vagyok és jobban ragaszkodtam mindig is napirend kialakításához, a lányomnál is, és így a fiamnál is, de azért van kellő rugalmasság is benne...

  Egyenlőre egész jól megy, a kicsi is eleget alszik, napközben és éjjel is, ezen kívül közösen is fent vannak és van, hogy a kicsi csak velem van, tehát maximálisan tudok Vele foglalkozni, ilyen a délelőtti időszak egy része, mint pl. most is itt ül az ölembe és rág egy könyvet.

  Ilyenkor alszik a lányom...nálunk hiába is már két éves múlt, a délelőtti alvás maradt meg.

  Mivel Őnagysága még mindig reggel hat és hét között kel...szóval abszolút nem óvoda-kompatibilis. :o) Ebben sem. :o)

  De sebaj, nem is nagyon foglalkozom ezzel...

  A fiam meg délelőtt alszik egyszer úgy fél kilenc-háromnegyed kilenc és negyed tíz-fél tíz között, aztán fél tizenegy és fél tizenkettő között, de ezek sokszor borulnak még azért.

  Délután meg valamikor kettő után és még fél öt után is, meg este hét utántól kilencig, szóval van négy-öt kisebb alvás, ezek együtt azért szép mennyiség.  És este kilenc után kap még inni és aztán reggel min. hatig alszik.

  Amúgy a zenélő forgó nálunk is nagy kedvenc meg az összes műanyag csörgő és minden, amivel éppen a lányom játszik, azt is meg akarja kaparintani, szóval él-hal az olyan játékok fogdosásáért, amihez még azért pici...

  A képen nagyon édi a lányod! :o)

 • 2009.02.19 10:41:18Adelaide_

  Egy ddig csak olvasó és először hozzászóló anyuka kedvéért megírnátok, hogy mennyi idős Léna? Az én kisfiam három hónapos és érdekel, hogy más babák ilyekor már mit csinálnak.

 • 2009.02.19 10:44:58Subbantósdi

  Én is, én is, én is....szeretném tudni, mennyi idős Léna? :o)

 • 2009.02.19 11:10:39buborék

  Azt hiszem 3-4 hónapos körül van a Léna, mint a Bandi fiam. Nekem van egy 2 éves és egy 3 hónapos itthon - amúgy napirendista vagyok,. A nagyfiamnál rá voltunk kényszerítve és én már nem is tudom másképp csinálni. Aki nem napirendez azért jó, mert akkor mehet ide-oda a gyerekekkel, amikor akar, nincs órarendbe zárva a nap. Nekem meg azért jó, mert tudok tervezni, tudom, mikor alszanak, esznek és ezt igénylik is.

  A Bandi napját a Samuéhoz igazítottam, mivel nem akartam egyszerre etetni-altatni 2 gyereket. Szóval nekünk még bejön a 3 óránkénti evés nappal, este álmában 11 kor egy papi, reggel 5-6 körül még egy visszaalvós papi és amúgy 7-től 8-ig van ébren napközben, úgy, hogy ébredés után etetem, 1 óra játék és aztán tentike. Nem hittem, hogy menni fog a szopi nélküli altatás de eddig bevált, bőgés nélkül betehetem az ágyába és kijövök ő meg elalszik.

  A Samu este 9-től reggel 7ig alszik, napközben 2-3 órát 1-5 között valahol.

 • 2009.02.19 11:16:59buborék

  Adelaide:

  Nálunk most indul valami forgás-féle, oldalra már kitekeri magát és ha a csípőjénél kicsit megtolom sikerül is neki hasrapenderülni. Amúgy már kiderült, hogy csikisfiú, kacarászik ha itt-ott az orrommal, kezemmel megcsikizem. Kukucsolni is szoktam neki, annak is örül - örül mindennek általában. Édesen megmarkol mindent, ez még reflex, ha a kezébe adsz valami puha színeset elszórakoztatja magát. Szeret meztelenkedni persze és ilyenkor el lehet kezdeni a masszázst is. Szereti a zenét, éneklést, de tök jól elnézelődik magában is. Van ilyen bébitornázója - boltíves lelógós szőnyeg, na az is bejön neki.

 • 2009.02.19 11:26:22NIKOS

  Adelaide,

  Ajánlom figyelmedbe a következő linket, itt a baba 3 éves koráig nyomonkövetheted, hogy az adott életkorban mi a jellemző a babák nagytöbbségére.

  www.babaszoba.hu/services/todo?BXID=73C44595-6FD845B5-FFB73EC2-A8812979

 • 2009.02.19 11:32:47buborék

  Ami még jellemző, hogy ilyenkor kevesebbet kakilnak - nálunk 2 hónapos koráig minden egyes pelusba termelt, most meg napokig semmi - akkor jön a kúp de nincs igazán szívem hozzá. Nálatok is ez van?

 • 2009.02.19 11:54:06buborék

  Hanna, a Léna bírja a gyűrődést ha a nagytesó úgy igazán hangoskodik? Nálunk a Samu kifejlesztett egy olyan sikoltást, amitől sírva fakad szegény Bandita - most éppen azt tanuljuk, hogy mérgében dobbantson, ne sikoltozzon...

  Amúgy nagyon érdeklik egymást, még nem volt más "helyzet".

 • 2009.02.19 12:42:08-hattori-

  Engem az érdekelne, a kétgyerekesek hogy tudnak szoptatni? Valami trükk a tarsolyban?

  Nagyobbik, Marci 2 éves lesz, a kisebb 2 hónapos - és a féltékenység úgy mutatkozik, hogy Marci nem bírja, ha Jázmint szoptatom. Szopja az kicsi fejét, hozzádörgölőzik, húzza a fél mm-es haját, bebújik egy sarokba, a földöng fetreng, engem csipked. Ráadásul a pici lányom napközben 2, éjjel 3 óránként szopik :O

  (kezdem azt hinni, hogy az éjjelt végigalvó baba városi legenda)

 • 2009.02.19 12:55:08hanna

  12 hetes Léna

  Lea ne szoptass, földön fetreng, kirohan és könt kzben valamit, összefirkálja/lepisili a lepedőt stb közben. Egyszóval kalandosan szoptatunk.

  Léna frankón felébred Lea visítására, aki, ah megkérem, hogy ne vfisítsa fel Lénát, akkor azt visítja, hogy de fel akarom visítani. Nagyon király:) Próbáltam neki magyarázni, hgy ha felvisítja, akkor nem tudok vele játszani, mert vissza kell altatnom a síró Lénát és az neki rossz, de egy hisztis kétévest nem hat meg a ráció.

 • 2009.02.19 12:59:23buborék

  hattori, nálunk is pont ekkorák, az a mázlim, hogy reggel még van a férjem és nincs ott a nagyfiam szopikor (külön szobában alszik), 11kor a nagyapja viszi sétálni, szintén nyugi, 2kor alszik a nagy, 5kor megjött a férjem 8kor meg szintén otthon van más is. Eddig ellavíroztam úgy, hogy nem kellett néznie, de amikor igen, nálunk is mindent kitalált, hogy ráfigyeljek. Hozta a buborékfújót, bemasírozott a tányérokkal a konyhából stb. Ez egy szar dolog.

  Bocs ha javasolgatok, de nem próbálsz meg fejni reggel és este fél órával szopi után? Az tényleg növeli a tejmennyiséget és lehet, hogy 3 órás műszakra átállna a kislányod. Nekem bejön ez az ébred- etetem -játék - elalszik szopi nélkül dolog. Este 10-11kor ha kiveszed álmában az ágyából és megszoptatod, alhatnál te is egy nagyobbat talán.

  Amúgy egyik barátnőmnél is ez volt, a nagyobbik szopta a könyökét etetés alatt - de elmúlt, ha ez reményt ad! Ja és a legtöbb gyereknél 2-3 hónapos tesónál esik le, hogy itt marad örökre, akkor keményítés van, de nálunk már pl. lenyugodott.

 • 2009.02.19 13:05:17buborék

  Visítás ügyben most nagyon szégyellem magam de addig jutottam - soha nincs nálunk üvöltözés a gyerekkel, seggrepacsi sem - de azt kezdem mondani neki, hogy ha nem hagyja abba leöntöm vízzel - ment ez pár napig, de tegnap kb negyed deci vizet a hajára öntöttem. Azóta nem visít, vagy ha el is kezdi, mindjárt mondja, hogy nem kér vizet, nem kér vizet. A hajmosás a legnagyobb rettentőség nálunk - disznóölés hangulat- , ezért az egész. DE nem akarom, hogy féljen tőlem, olyan szar, hogy mióta megszületnek szadizni kell őket, hol kúppal, hol neveléssel, hol evéssel, hol alvással.

 • 2009.02.19 13:53:10Medellin

  :) Buborék:) Nálam is kb. 2 éves, meg 3 hónapos van, és nálunk is szigorú napirenddel:) Bár a kicsi nem mindig akar még igazodni hozzá, de 80%-ban sikeresnek ítélem a rendszert:) Együtt fektetem őket este, kb. egyidőben kelnek, most is épp alszanak.

 • 2009.02.19 13:53:39szajberpiraty

  A fent olvasottak alapján nem biztos, hogy akarok még egyet...

 • 2009.02.19 15:04:29csibutácska

  Buborék, ha egy hétig nincs kaki, de nem erőlködik a baba, vagy nem fáj a hasa, minden oké nála, akkor ne kúpozz! Ha nagyon szenved, mert összeáll a kaki, vagy fáj a hasa az x. naptól, akkor van értelme. Nálunk ötnaponta volt ekkor kaki, az volt a normál állapot pár hónapig, de sajnos később nyolcnaponta sem jött, mi akkor kúpoztunk. Illetve pár kúpozós hét után inkább barackot meg körtét kezdtem neki adni, hogy visszaálljon az ötnaponta-kaki. Ma már egy éves a lány, és naponta kakil, néha többször is. Kitartást!

 • 2009.02.19 15:14:05buborék

  csibutácska:

  köszi, amúgy a dokim azt mondta, hogy 3 naponta nyomhatok egy fél kúpot - de átlag 5-6 napot várok vele, mindketten utáljuk. Próbálok sok aszaltszilvát enni, hátha a tejen át hat...Amúgy hihetetlen pukikirályfi emiatt, az egész család dől jobbra balra, olyanokat ereget :)

 • 2009.02.19 15:17:09buborék

  medellin!

  Helló sorstárs! Egy szobába alszanak a gyerekek? Ezt én nem mertem az elejétől, asszem megvárom, amíg átalussza a kicsi is az éccakát. Neked kislány a nagyobbik?

 • 2009.02.19 15:17:35VacskaMati

  Buborek,

  szerintem ne kupozd, inkabb egyel te kortet meg barackot hegyekben, ha jol vettem le, szoptatsz meg, szoval hatha a tejben megkapja azt, ami lazitja a kakit. Nalunk hozzataplalaskor derult ki, hogy mindenfele hitekkel ellentetben a szilva ugy meglazitja a lanyban a kakit, hogy fulig kepes osszetojni magat egeszen zaros hataridon belul:)

  Most, hogy ezt leirtam, jutott eszembe, hogy mikor szultem, a mellettem fekvo kismamatars (akinek orok hala, o tanitott meg igazabol szoptatni) beszilvazott, es ettol az egynapos baba szegenykem ugy beszorult, hogy rendkivul vicces arcokat vagva valoszinuleg rendkivul fajdalmasan tekert a hasa. Szoval lehet, hogy tejen at a hagyomanyos hatasa van a kortenek es a szilvanak is. Hmm... akkor nem szoltam:)

  Mondjuk ha a kupozas mar nem idegen neked, akar ki is lehet probalni:)  J.

 • 2009.02.19 15:38:11evet

  Nálam az ipari mennyiségű narancslétől lett hasmenése. Kis adagban az is lazíthat, érdemes kipróbálni.

 • 2009.02.19 15:47:05Adelaide_

  Nikos: köszi a linket, jópofa.

  Buborék: érdekes, hogy nálatok hátról hasra megy a forgás, minálunk éppen fordítva. Eddig útálta, ha hasra tettük, rövidesen sírt, de azért minden nap "kínoztuk" ezzel kicsit, hogy edződjenek a hátizmai. Addig-addig treníroztuk, hogy most már egészen megszerette, és két nappal ezelőtt fogta magát és - mivel egyik kezecskéjével jobban nyomta ki magát - átpördült és háton találta magát. :) Amúgy holnap lesz 15hetes.

 • 2009.02.19 15:59:52csirimiri

  Sziasztok!  Nálunk is kaki problémák vannak (mint többeteknél olvastam), de most ajánlott a védőnő egy tök jó dolgot! Lili még csak szopizik, de pár hete elkezdett 8 naponta kakilni (azt is segítséggel). Azt mondták, hogy a kúp nem olyan jó, mert hozzá lehet szokni..., ezért nekem azt ajánlotta a védőnő, hogy vegyek be én pl. Tamarint vagy bármi enyhe gyógynövényes hashajtót (vagy joghurtot lenmaggal...), és akkor az segít a babának is. Kedden kipróbáltam, és tényleg segített! (nekem sem árt, mert székrekedéses vagyok). Nekem ez elég humánusnak tűnik. Próbáljátok ki, ha éreztek hozzá kedvet!

 • 2009.02.19 16:01:25Subbantósdi

  Az "ordítás kalákába" nálunk is megvan, 28 hós és 6 hós a két gyerek, aztán eddig inkább az volt, hogy mikor a lányom hisztizik, kezdett rá a kicsi, most meg fordítva is igaz, a lányom is elkezd iszonyú idegesítő módon visítani, ha a fiam elkezd visítani, szóval úgy, hogy legszívesebben kiugranék a ablakon, de ha éppen csinálok valamit, és egyikhez sem tudok odamenni, akkor a legrosszabb a helyzet...

  Nem tudom, szerintem ezek így egymással szolidálnak, még akkor is, hogyha a kicsi biztos, hogy nem érti, hogy a nagy miért vonyít éppen, a nagy meg valószínűleg nem érti, mert nem hiszem, hogy sokszor össze tudja rakni, vajon mi lehet a gond...

  Különben akkor ugye már ennyi idősen kész anya lenne, nem? :o)

 • 2009.02.19 16:29:22llara

  Nekem is van egy 12 hetesem és szintén nem kakil, csak kúpra 3-4-5 naponként, amikor bevetem, hiszen a remény hal meg utoljára, hogy sikerül a la nature is:-) Két gyermekes napirendről nem tudok nyilatkozni, mert csak ez az egy van, de ő kialakította a magáét, párhetente finomhangolja a rendszert. Este 9-től reggel 7:30-ig alvás (nem kel fel közben, ne utáljatok), cici, 1,5 óra elmélyült macipofozgatás a pihenőszékében, majd alvás 1 órán keresztül. Újra medvék, evés, medvék, alvás. Így megy ez estig, amikor kiborul nála a bili az őt ért renggggggeteg ingertől:-

 • 2009.02.19 16:48:58Hűbele

  Nekem egy 22 hónapos fiam és egy 5 hetes lányom van. Szopi közben a fiam rendszeresen odajön, rámutat a kicsire és közli velem, hogy "letesz, letesz", vagyis tegyem már le végre...

  Az ordítással viszont fordított a helyzet: Lili sajnos nagyon hasfájós, ezért éjjel a fiam többször felébred a kicsi ordítására:-(((

 • 2009.02.19 17:03:27zsanci

  Sziasztok!  Nekem is 3 hónapos a kicsi fiam, és tudom, hogy lehet hogy még korai, de esetleg tudna valaki tanácsot adni azzal kapcsolatban hogy kicsit több ideig aludjon egy huzamban éjszaka??

  Az esti, éjszakai elalvással nincs problémánk, eszik, elalszik, de 3 óránként felkel éjszaka már egy hete, holott előtte 1 hónapig már 9-től hajnali 3-4-5 óráig aludt egyhuzamban. Nem változtattunk pedig semmit. A napirendje szépen kialakult, sajnos délelőtt abszolút nem óhajt aludni, délután is csak és kizárólag a babakocsiban, de ott elalszik 3-4 órát is. Szerencsére van egy hűvösebb, kellemes hőmérséklatű előszobánk, oda be tudom tenni, nem bántja se szél se semmi.

  Szóval ha esetleg tudnátok valamit o:)))

  Tudom, hogy nagyrészt ez baba függő, és még pici, nem lenne még kötelező átaludnia az éjszakát, de nagyon örülnék neki már. Amúgy Ő ezen kívül egy áldott jó baba, nem sírós.

  Ja és Ő is megfordult a hasáról hátára pont 12 hetesen vagy háromszor négyszer, de sajnos azóta nem :((

  Van más szórakozás is :))

 • 2009.02.19 17:55:25Subbantósdi

  zsanci: az második dologgal kapcsolatban: egyáltalán nincs okod aggodalomra, mert a hasról hátra és a hátról hasra fordulással akár hat hós koráig is várhat egy baba, sőt van olyan baba, aki csak utána teszi mindkét mozgásformát magáévá úgy, hogy minden irányban.

  Az első dologgal kapcsolatban, én azt hiszem, keveset kap enni, ez lehet a gond, vagy még az, hogy nem jön ki elég büfi belőle és ez zavarja.

  Nem vetted észre, hogy növelni kéne a napi tej adagját?

 • 2009.02.19 19:54:15zsanci

  Hát nem tudom, hogy keveset kap e enni, épp most kölcsönöztünk egy mérleget, hogy lássam mennyit eszik, ugyanis a tejci már kevés, és sajnos pótlásra szorulunk.

  Most 5,80 kg, és 140-150-et eszik, napi hatszor. Vagy lehet hogy éjszakára ettől még többet kéne adjak?

  A büfi sajnos nem volt eddig sem erősségünk, ezért volt is szegénykém nagyon bukós. Hál' Istennek kb. 2 hete már ez is megszűnt.

  Szóval próbáljak meg több kajcsit adni neki éjszakára? Attól nem fog fájni a pocija? Mert Ő szerintem megenne bármennyit.

 • 2009.02.19 21:02:09Anura

  Phhh.. zsanci, én fiam 11 hónapos. Nem alussza át az éjszakát. Van, hogy másfél-kétóránként kel, ha szerencsém van, alszik egy nagyobb adagot (4-6 óra), letevés után, utána 2-3 óránként kel. És mindig, amikor kiborulok, hogy mi van már, fogzás, miért, akkor jön egy 3 órás felkelegetés éjjel, és én ettől már pihentebb vagyok. :D

  Imádtam aludni. De meg lehet szokni az álmatlanságot.  Ja, és nem hinném, hogy kevés neki a tej, mert 9.36 kg, nagy gyerek, és bealszik a cicivel, hiába tukmálnék neki másik cicit.

 • 2009.02.19 21:15:35andibaba01

  zsanci:nekem a középső fiam 15honapos koráig szopizott s addig nem aludta át az éjszakát.A kislány aki most 7honapos már 8hetes kora óta alszik egész éjjel,igaz csak 3.5 honapig szopizott.A babák tudják mennyi hami kell nekik,nem szabad akarattal többet beeröltetni hisz az bukáshoz,hányáshoz vezet.Van amikor nem se eszi meg a kicsilány az adagját,legközelebb elöbb eszik,s többet.Nem szabad elkeseredni,ez türelem hisz minden baba más.

 • 2009.02.19 21:25:30Adelaide_

  Zsanci: nálunk érdekes módon akkor volt este nyűgösebb, sírósabb a kisfiam, amikor napközben kevesebbet aludt. Én addig felnött fejjal azt gondoltam volna, hogy ha jól elfárad, akkor este majd jót alszik. Hát egyáltalán nem. Azóta figyelek, hoyg délelőtt is aludjon, ez nem szokott egy-másfél óránál több lenni, és délután is altatom, olyankor hosszabbat alszik, van hogy három órát is. Nekünk a babakocsi a szobában nagyon bejött. Beletesszük és addig tologatjuk (kb 10perc) amíg el nem alszik.

 • 2009.02.19 21:30:40Adelaide_

  Az éjszaka átalvásával meg úgy volt, hogy egyik nap még ébredt éjjel 2-3 körül, aztán meg kimaradt ez a szopi, és azóta csak hajnalban ébred. Fel a fejjel.

 • 2009.02.19 21:44:53Medellin

  buborék: 6 hetes volt a kislány, amikor beköltöztettem a bátyjához. Addig velem aludt. 2-3 hét volt, míg a fiam megszokta, addig nem nagyon aludtunk:) De most már nem kel fel rá (na jó, néha előfordul, de ritkán), ha a kicsi felébred, és etetem. Egyszerre altatom őket, reggel is aránylag egy időben kelnek, de nem egymásra! De tényleg 2-3 hét kellett, hogy megszokja! De a fiam igazából még mindig nem alussza át az éjszakát 22 hónapos létére, úgyhogy én nem tudtam azzal számolni, "ha majd a kicsi átalussza az éjszakát", mert lehet, hogy 3 éves is lesz addigra:) Sose lehet tudni:)

 • 2009.02.19 21:51:50Medellin

  zsanci: ha sűrűbben kel fel, akkor bizony ugrás van a kajában, többet akar. Ez olyan, hogy ő tudja, hogy mondjuk napi 1000 kell neki, az eddigi 800 helyett. De az egy adagját nem növeli, csak többször akar enni, úgy jön ki a növelt mennyiség egy napra. Igaz nem biztos, hogy napközben többet elfogad, ha többet csinálsz neki, sajnos meg kell várni, míg ő eszik többet. Én is ezzel szívok most kicsit. Csak nálam este 1/2 8-tól alszik akár fél 2-ig is, de onnantól 3 óránként enni akar, pedig napközben is 4 óránként kap:) Igaz éjszaka/hajnalban nem eszik teljes, csak fél adagot. És ezen nem tudok változtatni:( Még egy kis ideig elvagyunk így, aztán jön az éjszakai kajáról való leszoktatás (talán 4 hónapos kor környékén? Már nem emlékszem.) Akkor már jobb lesz, talán-talán ő át fogja aludni az éjszakát - nem úgy, mint a tesója ugye.... Meglátjuk.

 • 2009.02.20 08:26:24zsanci

  Jó reggelt!  Köszi a válaszokat! Este kipróbáltuk, hogy többet adunk neki, 190-et simán megevett, de sajnos így is 3 óra múlva sírva ébredés, cicire ugrás, úgy mint aki már egy napja nem evett :)) Max. 10 perc szopi és kész.

  Szóval nem ez a bibi. Remélem majd idővel alakul, csak olyan jól esett mikor már 5-ig aludt. Én kis naív azt hittem hogy ez már így lesz mindíg. Na ki az úr a háznál? :)) Hát persze...

  A leszoktatásról meg már annyit mindent olvastam, de nekem nincs szívem sírni hagyni, hogy majd elalszik. (tea meg nem igazá kell neki)Szóval, türelmesen várunk.

 • 2009.02.22 13:38:19buborék

  zsanci, ha még erre jársz, próbáld ki, hogy álmában éjszaka, mikor lefekszel aludni 10-11 körül megeteted. Ezt 7 hónapos korukig javasolják bizonyos könyvek - nekem bejön.

 • 2009.02.23 10:57:59vadbarack

  Sziasztok, én még csak várom a másodikat, de már itt a küszöbön....32 hetes terhes vagyok. Én attól parázom hogy magát a szülést hogy bonyolítjuk majd...ha egyszer csak elfolyik a magzatvíz...Pesten élünk, nagyszülők Mosonmagyaróváron ill. Pécsett. Nálatok hogy volt? Köszi..

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta