Meddőség: amikor még nem sejtünk semmit

A teherbe esésig gyakran hosszú az út: könnyek, remény, csalódás, néha teljes sikertelenség. A gyermekre vágyó párok sosem lehetnek biztosak abban, hogy lehet-e közös gyerekük. Az elején senki nem tudja, hogy mennyi idő teherbe esni. Hogy egyáltalán sikerül-e. Legújabb minisorozatunkban Zsömi nevű olvasónk meséli el szomorú tapasztalatait.



Lelkes kezdők

Hurrá! Hát férjhez mentem én is! Szinte az utolsók között vagyok, sőt néhányan nem átallottak holmi gyerekszülés miatt távol maradni az esküvőmről, de ez semmit sem vont le a boldogságomból! Régebben úgy gondoltam, 30 éves korom előtt megszülöm az első gyerekemet, de most annak is örültem, hogy 29,5 évesen megtaláltam azt az embert, akit imádok, aki tökéletes számomra, akivel el tudom képzelni a jövőt. Egyéb körülmények is adottak voltak ahhoz, hogy mi is, mint minden rendes „ifjú pár”, nekifogjunk a családalapításnak. A nászútról még ketten jöttünk haza, de ezen nem csodálkoztunk, hiszen tudtuk, hogy a teherbeesés nem mindig megy egyik napról a másikra.

A férjemet kicsit aggasztotta az az apró, de annál ritkább genetikai rendellenesség, amivel rendelkezem, ezért a nászútról egyenesen egy ismert genetikus tanácsadására vezetett az utunk. A tündéri, idős professzor alaposan kikérdezett minket, egy nagy vaskos könyvben utánanézett a betegségemnek, majd genetikai vérvizsgálatot, nőgyógyászati rutinvizsgálatot, és folsav szedését javasolta.

Megemlítette, hogy ha gondoljuk, megnézethetjük a férjem spermáját, amit mi megfontolás tárgyává tettünk, majd férjem rábólintott. Megnyugtatott a betegségem felől, hogy nem veszélyezteti az utódot és a teherbeesést sem befolyásolja. Elmagyarázta, hogyan kell hőmérőzéssel megállapítani a peteérés időpontját és adott néhány kinyomtatott táblázatot, amelyekben 3 hónapig kellett vezetni és grafikusan ábrázolni a reggeli hőmérsékletem alakulását.

A lényeg, hogy minden reggel ébredés után közvetlenül – felkelés, vízivás, pisilés előtt – ahogy kinyitom a szemem, rögtön a hagyományos, higanyos hőmérő után kell nyúlni és 5 percig szájban mérni a hőt. A kapott értéket felírni és a táblázatban kis ponttal ábrázolni. Ha a pontokat összekötjük, megkapjuk a hőgörbét. A peteérés napján egy picit, 1-2 tized fokkal lejjebb esik a hő, másnapra pedig hirtelen felugrik, akár 37 fok fölé is. Ezt a pici leesést kell figyelni, mert amikor már felment a hőmérséklet, a tüsző megrepedt, a petesejt kiszabadult, s ha nincsenek ott a készenlétben várakozó hímivarsejtek, a petesejt hoppon marad.

Nos, rajtunk nem múlott a randevú! Felszabadult és egyben szexi érzés volt „legálisan”, direkt a teherbeesésért szeretkezni, ráadásul férjként és feleségként. A pontocskákat is szorgosan rajzoltam a grafikonba, de 3 hónap múlva mégsem kismamaként, hanem egyszerű „betegként” tértem vissza a genetikai tanácsadóba. Itt sor került egy nőgyógyászati vizsgálatra, ami sok mindent megváltoztatott, de ekkor ezt még nem sejtettem.

Zsömi
Oszd meg másokkal is!
Mustra